Прескочи до съдържание

Бари, Матера… план

招き猫

Препоръчани мнения

Здравейте, понеже също ме интересува темата с транспорта в Пулия, четейки написаното по-горе излиза, че най-добре ако си без кола да се позиционираш в бари и оттам да правиш дневни разходки до градовете в района, нали така?Иначе като че ли доста време би се губило в път да се връщаш до бари всеки път и оттам да поемаш към Алберобело, Минополи и и тн.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Bendju каза:

Здравейте, понеже също ме интересува темата с транспорта в Пулия, четейки написаното по-горе излиза, че най-добре ако си без кола да се позиционираш в бари и оттам да правиш дневни разходки до градовете в района, нали така?Иначе като че ли доста време би се губило в път да се връщаш до бари всеки път и оттам да поемаш към Алберобело, Минополи и и тн.

Да, според мен е най-удачно така заради транспорта. Ако имаш повече време, може и 1 нощувка в Матера, защото там вечер е вълшебно и има доста да се види, така че поне 1 цял ден му трябва.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , mary_shery каза:

Да, според мен е най-удачно така заради транспорта. Ако имаш повече време, може и 1 нощувка в Матера, защото там вечер е вълшебно и има доста да се види, така че поне 1 цял ден му трябва.

А ако решим да вземем кола как седят нещата с паркирането в градовете? Имаш ли наблюдения?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Bendju каза:

А ако решим да вземем кола как седят нещата с паркирането в градовете? Имаш ли наблюдения?

Ние обиколихме цяла Пулия с кола - Бари, Монополи, Остуни, Полиняно а Маре, Лече, Отранто, Галиполи, Матера, Локоротондо, Алберобело... Навсякъде има паркинги - не задължително безплатни, но има. Винаги си набелязваме предварително паркингите в градовете, които ще посещаваме, оставяме колата на някой от тях и продължаваме пешком.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 52 минути , chandni каза:

Ние обиколихме цяла Пулия с кола - Бари, Монополи, Остуни, Полиняно а Маре, Лече, Отранто, Галиполи, Матера, Локоротондо, Алберобело... Навсякъде има паркинги - не задължително безплатни, но има. Винаги си набелязваме предварително паркингите в градовете, които ще посещаваме, оставяме колата на някой от тях и продължаваме пешком.

А за колко време успяхте да обиколите всички тези места? 3 дни имаме ние - постижимо ли е да ги посетим ако вземем кола?

Къде гледахте и набелязвахте паркинги - гугъл мапс или друго?

Връзка към коментар
преди 11 минути , Bendju каза:

А за колко време успяхте да обиколите всички тези места? 3 дни имаме ние - постижимо ли е да ги посетим ако вземем кола?

И ние бяхме точно за 3 дни - 16.02 - 19.02.2019. И трите нощувки направихме в Локоротондо в трули Доня Исабела (скоро пусках линк в темата на @ven62). Локоротондо беше удобна база за обиколки наоколо, а цените бяха съвсем нормални и за храна, и за настанявания.

преди 11 минути , Bendju каза:

Да, в Google maps.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Bendju каза:

@Bendju , не следя много темата, но ето какво обиколихме ние за 3 дни - доста лежерно по нашите си стандарти:

За паркингите - повечето са платени, но не е нещо запомнящо се скъпо.

Благодарение на @Яничка ползвах това приложение за плащане ( EasyPark ) . Много е удобно. Плащах точно толкова колкото е престоя на колата.

Не се опитвай да си регистрираш карта - не става. Но с paypal  няма никакъв проблем.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 28.06.2021 г. в 18:11, iMari каза:

Да, от летището с автобус. С влак е много тромаво. Но пак казвам, беше преди пандемията. Дали още има автобуси от летището, не знам. Но Матера има един особен чар на свечеряване, а ние бяхме там на дъждовно и мъгливо време през декември, представям си колко ще е красиво през лятото. 🙂

Здравейте,

Имате ли представа дали все още ги има тези автобуси до Матера от Бари и ... От къде точно излизайки от летището се хващат?

Благодаря

Връзка към коментар

Изчитайки всичко написано, да попитам и аз ... Искам да си направя едно пътуване до Бари и в частност Матера, с 3 нощувки. 12-15 ноември.

Виждам, че има автобус директно от летището до Матера - някой има ли инфо от тази година и дали са актуални все още тези автобуси.

Отделно, същото важи ли и от Матера до летище и в какви часове.

Също така, ще ми се да знам при 3 нощувки, как ще ме посъветвате да си разпределя времето и да посетя още нещо освен Матера.

Ще съм благодарна и ако препоръчате хотел в Матера с добра локация.

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват 😊

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте , вчера се върнахме от Бари.

Има някакви автобуси до Матера, но не им знам разписанието. Тъй като ние нощувахме в Бари ,от летището се качихме на автобус 16 .

Билети си закупихме от книжарницата на вторият етаж. Струват 1 евро.

Първият тръгва в 6:25 и са през 50мин., до 23:10. Нашият полет беше вечер. Качихме се само ние с мъжа ми и още три момчета. Нямаше трафик . Нямаше и хора и много бързо стигнахме до Бари. За около 30 минути.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте пред месец почти се върнахме от екскурзията в апулия. За транспорта беше така:

Бари - матера автобус за 13 евро, 1 час. Имаше и влакове за 4.5 някъде. Спирката е точно където в по горни постове са я дали.

От матера до алберобело минахме през Бари. Влак за час и 40 до Бари директен за 4.5 евро и после автобус до алберобело за около 3-4 евро. От алберобело до Монополи с такси за 45 евро уговорено. От монополи до бари за 4.5 евро някъде после. За разписанията ползвах сайта rome2rio всички врвмена и опции бяха абсолютно точни!

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
На 9.10.2021 г. в 10:11, Bendju каза:

Точно така. Аз бях през юли, базирана в Бари и направих няколко еднодневни трипчета из региона с обществен транспорт.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Оставам контакти на лаборатория в Бари, която ползвахме. Резултата ни изпратиха на имейл преведен след 30 минути. Цената беше 15 евро. За деца беше 8 евро(за антигени тестове). Не чакахме много и има удобно работно време, за разлика от няколко клиники, от които ни върнаха или заради незаписан предварително час или заради "В този час не правим тестове"... 

Laboratorio Analisi F. Ditonno Srl

Via Quintino Sella, 14, 70122 Bari BA, Italy

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Надявам се италианското правителство да не ни развали плановете и да пътуваме по план на 26 декември. За пръв път ще сме в района и имам нужда от съдействие по по лигистиката. Пристигаме следобед и се настаняваме в Бари за 2 нощувки. Третата и последна нощувка е в Матера. В обратна хронология ги почвам въпросите 🙂

1. Доколко може да се разчита на обществен транспорт? Кога според вас трябва да тръгнем от Матера на 29ти за летище Бари при полет вечерта, ако сме с градски транспорт?

2. Чудя се Бари-Матера-летище дали да не вземем кола под наем за 48 часа, а чуденката идва от "удоволствието" да шофираш и паркираш в Италия 🙂 Дали ще бъде по-лежерно да сме с обществен транспорт или напротив в този район? Сайтът за частната железница не дава нищо за периода, който ме интересува - отиване на 28 и връщане на 29 Бари-Матера. Автобусите в устройващите ме времена тръгват от летището, ако е вярна информацията, т.е. трябва да се връщаме до летището.

3. Пристигаме в много прилично време следобедно и се транспортираме. Настаняването ни е съвсем до Чентрале. Ще имаме един пълне ден между двете нощувки, в който може да се мотаме из Бари, а може и да скокнем до трулите.

Приемам всякакви идеи и насоки 🙂

Връзка към коментар
преди 31 минути , jul каза:

Надявам се италианското правителство да не ни развали плановете и да пътуваме по план на 26 декември. За пръв път ще сме в района и имам нужда от съдействие по по лигистиката. Пристигаме следобед и се настаняваме в Бари за 2 нощувки. Третата и последна нощувка е в Матера. В обратна хронология ги почвам въпросите 🙂

1. Доколко може да се разчита на обществен транспорт? Кога според вас трябва да тръгнем от Матера на 29ти за летище Бари при полет вечерта, ако сме с градски транспорт?

2. Чудя се Бари-Матера-летище дали да не вземем кола под наем за 48 часа, а чуденката идва от "удоволствието" да шофираш и паркираш в Италия 🙂 Дали ще бъде по-лежерно да сме с обществен транспорт или напротив в този район? Сайтът за частната железница не дава нищо за периода, който ме интересува - отиване на 28 и връщане на 29 Бари-Матера. Автобусите в устройващите ме времена тръгват от летището, ако е вярна информацията, т.е. трябва да се връщаме до летището.

3. Пристигаме в много прилично време следобедно и се транспортираме. Настаняването ни е съвсем до Чентрале. Ще имаме един пълне ден между двете нощувки, в който може да се мотаме из Бари, а може и да скокнем до трулите.

Приемам всякакви идеи и насоки 🙂

Не сме имали проблеми с обществения транспорт.

1. От автогарата на Матера има директни автобуси към летището в Бари, отнема под 1.30 час. Не са много често, но имаше следобед удобни за вечерните полети.

2. Доколкото помня влакчето не вървеше всички дни, но има автобуси Бари - Матера които тръгват съвсем близко до гарата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Върнахме се, да опресня информацията в темата 🙂

Разписанията не се спазват особено на транспорта. В неделя, като кацнахме, се забавихме доста на летището заради санитерен контрол - всичко проверяваха /ваксини, тестове, ПЛФ/. Съответно изпуснахме 16, шатълите и влака и решихме, че ще хванем следващото в 18ч. - всички бяха обявени за толкова. Е, 16 тръгна в 17,50 - що пък да не? Билети си имаше на втория етаж в книжарницата по 1 евро.

На следващия ден ходихме до Арбелобело, където имахме коренно различно пътуване от @Radnev ✌️В ден понеделник, да уточня, изначално с идеята да хванем автобус. Билети за автобусите са продават навсякъде - на кафенетата около спирката, на гарата.... В двете посоки автобусът беше наполовина празен. Иначе не знам как би се получило с билети без час и без места 🤔 На цялата дезорганизация с транспорта имаше някаква организация. Един млад левент се качи в автобуса преди тръгване и обяви, че е за Арбелобело, което е третата спирка, откъде там може да се купят билети за връщане и в колко е последния автобус /16,25/. После -с влак, но с прекачване. При нас драмата на връщане беше със семейство румънци, при които мъжът беше с FFP2, обаче жената с обикновена маска и отказваха да ги качат. Та госпожа румънката седна на стъпалата и се запъна, че няма да тръгне автобусът. Добре, че някой имаше резервна маска и ѝ я даде.

В Арбелобело имаше приемливо количество хора и разходката беше приятна. Влязохме в една от трулите, където ни поканиха да разгледаме. То пък мъжът, като чу, че сме от България, и взе да ни разказва разни неща от домакинството с примес на български думи? Оказа се, че леля му била Гергана и много ни се радваше 🙂

Обядвахме в чудесно заведение, явно сме извадили късмет с местата, което още не го знаехме. После стана много явно в Матера, където всички хранения можеше да си оостанем гладни.

За Матера хванахме влака от Бари, прекачване в Алтамура. Беше по-лесно, отколкото очаквах, защото обявяват и има светлинни табла със спирките. Всъщност доста говореха английски местните.

В Матера се настанихме и тръгнахме да търсим храна около 13ч. - греда! Траториите отварят от 12/13 до 15ч., затварят и после пак от 19ч. Да седнеш без резервация абсурд. Маса за 4 човека? Без резервация? За днес? Гледаха ни все едно питахме кацнаха ли извънземните просто. Настаняването ни беше точно на ръба на Саси и още по-странното беше, че нямаше и магазини никакви- нито супермаркет, нито алиментари някое да ни спаси от гладна смърт 🤭 Много непредвидена се оказа тази пречка, а ние и за гастротуризъм сме тръгнали, нали 😀

Немили-недраги, обядвахме в скалите, в първия и единствен ресторант с места, който видяхме. Скъпичък беше, сигурно заради това имаше маси навътре в скалите. Обаче вътре няма обхват за транслейтъра, а менюто само на италиански. Не се хабели да пишат и английско, защото го сменяли постоянно според пресните продукти. Вкусно хапнахме там, не съжалявам, че късметът ни отведе. В Матера имаше супер коледна украса, коледен базар и коледно настроение 🙂

Матера ме изненада с мащаба, някак по-малка я очаквах. За първи път разбрах за нея през 2019г., когато беше европейска столица на културата заедно с Пловдив, и от представянето очаквах да е с размера пимерно на едно от тепетата ни. Един ден от 13ч. и целия следващ не ни стигнаха, пак бих отишла.

Понеже се внедрихме за обяд по описаните причини късно, вечерта не бяхме гладни. Пихме аперитиви на окрито в Саси и решихме да вземем вино и сирене за вечерта. Чудесен план, но, както писах, няма откъде да се купи. Късно вечерта с гугъл мапс намерихме някакъв доста голям магазин /който на следващия ден към 15-16 беше затворен и изобщо не личеше там да има магазин/. В последния ден пак греда с обяда - без резервация, абсурд! И пак извадихме късмет с маса в случайно заведение, където предния ден имаше опашка и хората говореха, че имало Мишленска звезда, а по стените имаше снимки на Мел Гибсън, разни групи ..., но дали имаше или нямаше - много вкусно ни нахраниха, с чудесно Примитиво полято 🤓      

От Матера до летището бях купила билети предварително онлайн, защото никак не беше желателно да не се придвижим с конкретния автобус обратно до летището в Бари. Билетите имаха ден, час и места, но пък в мейла пишеше да са задължително разпечатани?!? Хостът ни ги разпечата, но на място видяхме, че само туристите сме с хартиени, местните показваха от телефона и ги сканираха от там. Така че разпечатването не е задължително.

Следващата лека греда беше с багажа. До гарата в Матера оставихме багажа и бяхме снимали ценоразписа, за да сме подготвени. Но в тази част на Италия никога не си подготвен напълно. Не прие плащане с карта, отказа да вземе банкноти, само монети, от които нямахме достатъчно. Добре, че част от групата ни говори италиански, та изтича до близкото кафене и развали монети. Имайте го предвид, не знам дали беше нещо моментно.

Кола под наем не взехме. Заради почивните дни се оказа, че трябва да се връщаме до летището, защото само офисите там работят. Но и не съжалявам, защото не се наложи да се следи за ZTL, паркиране и какво ли още не. Малко на магия и по усет се случваха нещата с градския транспорт, което, ако е предвидено, всъщност е забавно 🙂  

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, за 4 пълни дни в този район какво е удачно да се посети? Колко време да се отдели на Бари? Имам намерения да ходя към Матера и Алберобело за по ден. За първата дестилация чета, че има обществен транспорт, но как стоят нещата за втората? 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Tokotome каза:

Здравейте, за 4 пълни дни в този район какво е удачно да се посети? Колко време да се отдели на Бари? Имам намерения да ходя към Матера и Алберобело за по ден. За първата дестилация чета, че има обществен транспорт, но как стоят нещата за втората? 

Ние обикаляхме из Бари, Монополи, Остуни, Полиняно а Маре, Путиняно, Лече, Отранто, Галиполи, Матера, Локоротондо, Алберобело. От изброените най-впечатляващи за мен бяха Алберобело, Матера, Остуни, Бари. В Бари прекарахме няколко часа преди полета. За обществения транспорт не мога да помогна - в Италия винаги сме с рент-а-кар, защото обожаваме да обикаляме там и да попиваме възможно най-много от региона. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tokotome каза:

До Алберобело също има междуградски автобус, хваща се от спирката под гарата, Via Giuseppe Capruzzi, билетите се купуват от един тото- пункт /и магазин/ на същата улица. На витрината на пункта пише biglietteria. Ostuni също задължително трябва да се посети.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.