ivooo Публикувано: 24 юли, 2021 Сподели Публикувано: 24 юли, 2021 Въпреки многото хора в атласа посетили тези страни няма много информация във форума . Има по малко от всеки в темата на @Lindt за Коста Рика тук . Повече за Панама има в чудесната тема на @Childish тук . Мъничко и за двете страни има в пътеписа на @Здравко Ангел тук . И задължителните за четене независимо дали ще ходи някой там или където и да било другаде по света брилянти на @macf1an тук и @Бале тук 🙂 . Сложих 2 те страни заедно , защото от посещението на Коста Рика минаха повече от 2 години и някои подробности силно поизбледняха , а от друга страна именно това посещение стана и повод за визитата ни в Панама . Нека всеки който може да допълни или обогати тази тема се чувства поканен да го направи . На фона на гиганти като Мексико и САЩ , Коста Рика и Панама изглеждат миниатюрни , но реално размерите на Коста Рика и като територия и като население е на половината на България , а Панама е даже по голяма . И в двете страни прекарахме по половин месец с кола под наем и ми се струва че направо сме препускали . Не ми се иска да упреквам или давам съвет на някого как да пътува , каква храна да харесва или пък как да прави секс 🙂 , но минаването за ден или няколко дни през тези толкова разнообразни и красиви места е малко като да опознаеш не по малко разнообразната ни и красива родина посещавайки Националния музей , Александър Невски и примерно Рилския манастир . Не бих упрекнал никого и в ползването на обществен транспорт , но не бих го нарекъл предимство . Изключително малко самостоятелност , никаква гъвкавост и много пропиляно в организация и чакане време . Абсолютно навсякъде , даже и на малки острови ползваме кола . Освен , когато не става дума за чисто градски туризъм . Тогава колата особено в големите градове е по скоро бреме отколкото удобство . това не сме ние Пътуването . За живеещите в Европа непрекъснато излизат евтини оферти на различните поделения на ТУИ до Коста Рика . Обикновено са Last minute . Полетите кацат или в Либерия или в Сан Хосе. Града на кацане е важен за някаква по смислена организация след това . В нашия случай имаше полети след примерно 5 дена last minute от Лондон до Либерия за около 250 лири двупосочно . Престой 14 дена . Разбира се спонтанно ги купих . За толкова пари се полага само ръчен багаж и то 5 кг , така че се налага да купя и чекиран за 80 лири . В него разбира се освен бутилката водка и ножчето за рязане на плодове няма нищо мое . За сметка на това пътуваме с огромно количество репеленти , купчина излишни лекарства и разбира се дамски дрешки . От тях най изнервящи са няколкото чифта дамски обувки , включително и такива с изключително дълъг и висок ток , които мъкнем навсякъде и според мен стават единствено за снимане на филми за възрастни 🙂 . В момента и до двете страни излизат различни оферти от градове в Европа , но в сбърканото ни ковидно време бих посъветвал всеки не да пести , а да се постарае всичко да му е на един билет и то по възможност без посредници както и директно от авиокомпанията . До Панама пътувахме края на юни 2021 от София с КЛМ . На един билет за около 430 Е на човек . Пак само с ръчен . Чекирания 23кг срещу още 80 Е и отново с описаното по горе съдържание 🙂 . пересос Времето и климат И в двете страни климатът е много разнообразен . От топлината , свежия бриз и грохота на вълните по крайбрежията. През задушаващата лепкава влага на джунглите напоена със странни аромати и необичайни звуци. Вулканите със серните изпарения . Прохладата и даже вечерен студ в планините и дъждовните гори . Чистия им наситен с кислород въздух и високопланинските пасища пълни с щастливи крави 🙂 . След като купих билети до Коста Рика точно 5 дена преди пътуването ноември 2018 прочетох че било дъждовен сезон и тръгнахме без всякаква идея какво може да очакваме и какво ще правим . Почти цял ден премина в колебание , дали да си вземем тежките дъждобрани като в Исландия , чадъри или с оглед на климата просто да се събличаме по бански като завали 🙂 . Всъщност времето беше прекрасно . Валя ни само един след обед и няколко пъти през деня, съвсем за кратко . хитро акулче От друга страна разчитайки на същия късмет юли 2021 на практика нямаше нито един ден в който да не вали в Панама . Дъждове от дълги и напоителни по цял ден , до кратки и не толкова кратки , но за сметка на това бурни тропически порои с гръмотевици и без някаква ясна последователност . Сутрин обед или вечер . Понякога и цял ден . През цялото време се опитвахме да избягаме от бурите и карантината ( различна в различните провинции на Панама ) изминавайки стотици километри от провинция в провинция , но обикновено се получаваше обратното . морски звезди Което е още едно убедително доказателство , че човек не трябва с години и месеци да планира пътуванията , а просто да не си забравя късмета в къщи 🙂 . Е ако сега тръгна май бих заложил на по вероятното . Сухите месеци от декември до април 🙂 . щастлива крава 28 5 Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 25 юли, 2021 Сподели Публикувано: 25 юли, 2021 Благодаря за споделената информация!Пишеш много увлекателно 🙂Планирам пътуване до Коста Рика в първата седмица на октомври и изглежда, че ще сме в дъждовния сезон,дано да не ни вали много 🙂Искам да те попитам коя рент а кар компания ползвахте?Чета ,че имало много измами,ако си запознат да споделиш от какво да се пазя.Въобще всичко свързано с Коста Рика ще ми е от голяма полза.Иначе съм се спряла на Мануел Антонио, Увита,Ла Фортуна и Гуанакасте. 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 25 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 25 юли, 2021 преди 7 часа, Blagovesta78 каза: Благодаря за споделената информация!Пишеш много увлекателно 🙂Планирам пътуване до Коста Рика в първата седмица на октомври и изглежда, че ще сме в дъждовния сезон,дано да не ни вали много 🙂Искам да те попитам коя рент а кар компания ползвахте?Чета ,че имало много измами,ако си запознат да споделиш от какво да се пазя.Въобще всичко свързано с Коста Рика ще ми е от голяма полза.Иначе съм се спряла на Мануел Антонио, Увита,Ла Фортуна и Гуанакасте. Когато тръгнахме за Коста Рика , не само че нямахме програма за изпълняване , но и резервации . Единственото което не ме домързя да направя за 5-те дни до полета беше запазване на хотел на летището в Лондон , където се наложи да направим една нощувка преди дългия полет и нещо като карта на местата , които бих искал да посетя . От хотела в Лондон , резервирах кола под наем на летището в Либерия от Thrifty ( най евтино беше ) и 2 нощувки в Playa Hermosa провинция Гуанакасте. Разликата между 4х4 и обикновенна кола беше пренебрежимо малка и взех нещо като джип . За съжаление не помня точната сума , но ми се видя сравнително евтино . Затова на място си доплатих и някаква застраховка . Джипа малко му приплъзваше съединителя , но не сме имали никакви проблеми по пътя , както и с връщането му . Пътищата и в двете страни са по-добри от тук , но по високата кола си е предимство . На някои интересни места има черни пътища и макар добре подравнени с джип е по-спокойно . Паркинга на тази фирма не е на самото летище в Либерия , а има совалки . За Панама всичко ми е съвсем топло . Наех кола ( компактен сув КИА ) от Dollar , само че през експидия , заради някакъв купон . 14$ на ден . Купих си и пълна застраховка само за 11$ на ден . Да ама не . При получаването и на летището ми обясниха , че в тези цени не е включена задължителната гражданска отговорност на стойност 25 $ на ден . Така че на практика ми излезе около 50$ на ден . В Панама обикновенните коли са нищожен процент . Масовата кола , включително и на държавните служби както и много голяма част от такситата са с огромни джипове тип свинарка от сорта на Toyota Hilux . Това е разбираемо на фона на по-високия им стандарт и бензина който се движи в момента около 0.75$ / литър . За мое учудване повечето коли са японски и корейски . Американските и Европейските марки са много малко . .................................................. Не съм се интересувал от измами в Коста Рика . Поне нас никой не се е опитвал да ни измами . Видя ми се една прекрасна , спокойна , красива и напълно безопасна страна населявана почти напълно от бели хора . Малко цвят има по Карибското крайбрежие . Съотношението на бели и цветни е значително по-голямо от това на повечето страни в " бяла" Европа . По скоро се сливаш с тях а не си като голям бял слон . Имало 2017 година една убита англичанка , но жената излязла сама да се разхожда в малките часове на нощта в средата на джунглата в Тортугеро 🙂 . Извършителя е хванат и е никарагуанец 🙂 . Аз лично се чувствах в пъти по спокоен от София . Да малко по скъпо е за нас , но е така защото стандарта им е малко по висок от нашия ( то къде ли не е) . Проверено и на място и в множество разговори с местни хора. Човек не може да очаква че в Германия ще мине евтино . Да може и да мине , но и ще си получи евтиното за което е платил 🙂 . За кого всъщност е и за кого не е Коста Рика . С две думи Коста Рика е за хора, които обичат да се глезят и забавляват . Подходяща е за гмуркане , за плаж , за трекинг , рафтинг , зип линии , сърф . Прекрасни плажове , планини , вулкани , водопади , хотели , извори с гореща минерална вода , кални бани , хубава храна и невероятна природа . Да туристическо е , но в оня добрия смисъл на думата . Не съм се чувствал като ходещ портфейл нито за миг . 28 Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 26 юли, 2021 Сподели Публикувано: 26 юли, 2021 преди 5 часа, ivooo каза: Когато тръгнахме за Коста Рика , не само че нямахме програма за изпълняване , но и резервации . Единственото което не ме домързя да направя за 5-те дни до полета беше запазване на хотел на летището в Лондон , където се наложи да направим една нощувка преди дългия полет и нещо като карта на местата , които бих искал да посетя . От хотела в Лондон , резервирах кола под наем на летището в Либерия от Thrifty ( най евтино беше ) и 2 нощувки в Playa Hermosa провинция Гуанакасте. Разликата между 4х4 и обикновенна кола беше пренебрежимо малка и взех нещо като джип . За съжаление не помня точната сума , но ми се видя сравнително евтино . Затова на място си доплатих и някаква застраховка . Джипа малко му приплъзваше съединителя , но не сме имали никакви проблеми по пътя , както и с връщането му . Пътищата и в двете страни са по-добри от тук , но по високата кола си е предимство . На някои интересни места има черни пътища и макар добре подравнени с джип е по-спокойно . Паркинга на тази фирма не е на самото летище в Либерия , а има совалки . За Панама всичко ми е съвсем топло . Наех кола ( компактен сув КИА ) от Dollar , само че през експидия , заради някакъв купон . 14$ на ден . Купих си и пълна застраховка само за 11$ на ден . Да ама не . При получаването и на летището ми обясниха , че в тези цени не е включена задължителната гражданска отговорност на стойност 25 $ на ден . Така че на практика ми излезе около 50$ на ден . В Панама обикновенните коли са нищожен процент . Масовата кола , включително и на държавните служби както и много голяма част от такситата са с огромни джипове тип свинарка от сорта на Toyota Hilux . Това е разбираемо на фона на по-високия им стандарт и бензина който се движи в момента около 0.75$ / литър . За мое учудване повечето коли са японски и корейски . Американските и Европейските марки са много малко . .................................................. Не съм се интересувал от измами в Коста Рика . Поне нас никой не се е опитвал да ни измами . Видя ми се една прекрасна , спокойна , красива и напълно безопасна страна населявана почти напълно от бели хора . Малко цвят има по Карибското крайбрежие . Съотношението на бели и цветни е значително по-голямо от това на повечето страни в " бяла" Европа . По скоро се сливаш с тях а не си като голям бял слон . Имало 2017 година една убита англичанка , но жената излязла сама да се разхожда в малките часове на нощта в средата на джунглата в Тортугеро 🙂 . Извършителя е хванат и е никарагуанец 🙂 . Аз лично се чувствах в пъти по спокоен от София . Да малко по скъпо е за нас , но е така защото стандарта им е малко по висок от нашия ( то къде ли не е) . Проверено и на място и в множество разговори с местни хора. Човек не може да очаква че в Германия ще мине евтино . Да може и да мине , но и ще си получи евтиното за което е платил 🙂 . За кого всъщност е и за кого не е Коста Рика . С две думи Коста Рика е за хора, които обичат да се глезят и забавляват . Подходяща е за гмуркане , за плаж , за трекинг , рафтинг , зип линии , сърф . Прекрасни плажове , планини , вулкани , водопади , хотели , извори с гореща минерална вода , кални бани , хубава храна и невероятна природа . Да туристическо е , но в оня добрия смисъл на думата . Не съм се чувствал като ходещ портфейл нито за миг . Много благодаря !🙂 Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 26 юли, 2021 Сподели Публикувано: 26 юли, 2021 @ivooo Само белоперата рифова ли видяхте? Или има и чукове? Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 26 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 26 юли, 2021 преди 10 часа, Hadzhitodorovi каза: @ivooo Само белоперата рифова ли видяхте? Или има и чукове? Чукове има , но не близо до крайбрежието . Galapagos , Cocos Island и Малпело съответно принадлежащи на Еквадор , Коста Рика и Колумбия са местата от съответните страни , които имат сходно видово разнообразие . Да не е по назад и Панама е обявила своя остров Coiba , най - големия остров в Панама и в Централна Америка , за национален парк 🙂 . Наскоро мощна група българи беше на Малпело . Доста информация , клипове и интервюта има в мрежата 🙂 . Бяха си резервили пътуването около 2 години преди това 🙂 . Ние пътуваме сами . 2-ма човека ни се струват тълпа 🙂 . Не сме вманячени по гмуркането . А основната цел е една - забавление . Горните острови ( без Coiba ) са далеко в океана ( на примерно 30-40 ч път с корабче ) и задължително са от liveaboard и поне 7 дни живот на корабче и нагоре 😪 . Да се организира нещо подобно в Коста Рика 5 дни преди тръгването от България е практически невъзможно . Освен Кокосовите острови Коста Рика има и други вълнуващи места за гмуркане . Едно от тях е Bat Islands или Isla Murcielago , където по незнайни причини винаги се навъртат бичи ( третите по опасност за хората след големите бели и тигровите ) акули . След като си взехме колата от летището запрашваме към Playa Hermosa . Въпреки че нямаме сим карта и гпс с няколко грешки и питане си откриваме хотела . Хотела е 5 звезди , но съм го резервирал през една вече несъществуваща платформа за окол 90 $ на вечер . На самия бряг е . Потънал в зеленина . Стаите са огромни . Храната в ресторанта разкошна . Още със слизането от колата се сблъскваме челно с няколко огромни игуани на паркинага , а сутрин и вечер ни надуват главата маймуни ревачи 🙂 . След 2 -та вечер толкова ни харесва че решаваме да останем още . Но за хубаво или лошо има възможност само за една нощ . 20 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 10 август, 2021 Автор Сподели Публикувано: 10 август, 2021 Още няколко хубави думи за Коста Рика . Поразителен е фактът че страната е постигнала електроснабдяване на 99.5% от населението си , а още по невероятно е че почти 100 % от енергията е от възобновяеми източници . Друго интересно е , че лова е забранен , а до 2021 г Коста Рика планираше да спре напълно да използва пластмаса за еднократна употреба . На практика от години цялата страна е само на зелена енергия. Изключителната природа и животински свят са много разнообразни и много добре съхранени . Почти цялата страна е един голям резерват . На теория защитените територии са примерно 30% от страната . На практика като изключим населените места дивата природа е навсякъде. Голяма част от пътищата преминават през поне не и видимо докоснати джунгли и земи . Маймуни , коатита , папагали , пеперуди жаби , ленивци и игуани могат да се срещнат навсякъде. А планинските части като Монтеверде , Поса силно напомнят Алпите с пасящите крави , коне , овце и къщи в подобен стил. Първата ни сутрин в новата страна започва разбира се с морето . Нямаме търпение да погледнем какво има под водата . На плажа няма жива душа , но още полузаспали грабваме маските и шнорхелите . Както може и да се очаква на пясъчното дъно няма нищо потресаващо . Докато си почиваме на брега ставаме свидетели на забавна сценка . Възрастна жена около 60-те дърпа едро голямо , космато и видимо старо куче , а то се запъва точно като магаре . Когато жената престане да го тегли , сяда на задните лапи и гледа отегчено . Сценката е толкова комична че и двамата избухваме в неудържим смях . Жената додърпва животинчето до нас и ни моли да го наглеждаме докато се къпе . Сладура се тръшва на най близката сянка и тутакси заспива. Когато излиза от водата се запознаваме по добре и със стопанката . Оказва се рускиня и минаваме на руски , от онзи тип хора дето целия свят им е тук и наблизо ( рядом ) . Решили с мъжа си да се пенсионират и още преди 15-на години продали всичко в Москва и тръгнали да си търсят подходящо място . Изкарали по 5 години в Италия и още толкова в Испания ( и двата имота били на морето , много искали да изкарат старостта си близо до него , но не помня къде ) . Купувайки и продавайки си къщите . Така понаучили испански и дошли тук в Коста Рика . В началото за месец . После за два . После си намерили имот и вече от 5 години са тук . Жената е убедена че това е нейното място . Аз още не си давам сметка за размерите на страната и споделям , че се колебая дали да не отскочим до Никарагуа . Гуанакасте е близо до границата , но ми обяснява че момента никак не е подходящ . Имало размирици и бунтове . Над 500 убити и ранени . Питам за националния парк Корковадо , който ми е на челно място в списъка и точно на обратната страна . И там също не става в момента . Гледайте местните новини казва жената . Има сериозни наводнения в района и тя лично се съмнява че каквото и да е работи . Разбира се, се оказва права и за двете и това за нас е поредното доказателство за безсмислието от дългосрочното планиране . Някои неща не могат да се предвидят не само напред във времето , а и от далечна Европа . Решаваме след обяд до пообиколим , а утре ще мислим за по нататък . Обикаляме крайбрежието . Завираме се по всякакви черни пътища и пътчета . Чувствам се напълно спокоен , а любопитството ми се събужда все повече и повече . Тук там срещаме и други туристи . В Playa Coco си намираме цели 3 дайвинг центъра . Магазини за сувенири . Някакъв образ ни предлага екскурзии . Хапваме вкусно и евтино в местно заведение . След всеки завой , залив и плаж имам чувството , че следващия ще е още по хубав , още по перфектен и още по романтичен . Час след час се скитаме от плаж на плаж чак до Тамариндо . Тук има доста туристи , но обстановката е супер . Едни карат сърф . Други яздат коне . Трети пушат трева или разхождат любимци . Всичко е спокойно , бавно и някак по домашному . Вече е тъмно когато решаваме да се приберем . И разбира се . Pura vida ! Най важния израз тук . Поздрав , пожелание , знак за добронамерност .Най важните думички в Коста Рика . 25 1 Връзка към коментар
Atleastaflush Публикувано: 14 септември, 2023 Сподели Публикувано: 14 септември, 2023 На 24.07.2021 г. в 19:49, ivooo каза: Въпреки многото хора в атласа посетили тези страни няма много информация във форума . Има по малко от всеки в темата на @Lindt за Коста Рика тук . Повече за Панама има в чудесната тема на @Childish тук . Мъничко и за двете страни има в пътеписа на @Здравко Ангел тук . И задължителните за четене независимо дали ще ходи някой там или където и да било другаде по света брилянти на @macf1an тук и @Бале тук 🙂 . Сложих 2 те страни заедно , защото от посещението на Коста Рика минаха повече от 2 години и някои подробности силно поизбледняха , а от друга страна именно това посещение стана и повод за визитата ни в Панама . Нека всеки който може да допълни или обогати тази тема се чувства поканен да го направи . На фона на гиганти като Мексико и САЩ , Коста Рика и Панама изглеждат миниатюрни , но реално размерите на Коста Рика и като територия и като население е на половината на България , а Панама е даже по голяма . И в двете страни прекарахме по половин месец с кола под наем и ми се струва че направо сме препускали . Не ми се иска да упреквам или давам съвет на някого как да пътува , каква храна да харесва или пък как да прави секс 🙂 , но минаването за ден или няколко дни през тези толкова разнообразни и красиви места е малко като да опознаеш не по малко разнообразната ни и красива родина посещавайки Националния музей , Александър Невски и примерно Рилския манастир . Не бих упрекнал никого и в ползването на обществен транспорт , но не бих го нарекъл предимство . Изключително малко самостоятелност , никаква гъвкавост и много пропиляно в организация и чакане време . Абсолютно навсякъде , даже и на малки острови ползваме кола . Освен , когато не става дума за чисто градски туризъм . Тогава колата особено в големите градове е по скоро бреме отколкото удобство . това не сме ние Пътуването . За живеещите в Европа непрекъснато излизат евтини оферти на различните поделения на ТУИ до Коста Рика . Обикновено са Last minute . Полетите кацат или в Либерия или в Сан Хосе. Града на кацане е важен за някаква по смислена организация след това . В нашия случай имаше полети след примерно 5 дена last minute от Лондон до Либерия за около 250 лири двупосочно . Престой 14 дена . Разбира се спонтанно ги купих . За толкова пари се полага само ръчен багаж и то 5 кг , така че се налага да купя и чекиран за 80 лири . В него разбира се освен бутилката водка и ножчето за рязане на плодове няма нищо мое . За сметка на това пътуваме с огромно количество репеленти , купчина излишни лекарства и разбира се дамски дрешки . От тях най изнервящи са няколкото чифта дамски обувки , включително и такива с изключително дълъг и висок ток , които мъкнем навсякъде и според мен стават единствено за снимане на филми за възрастни 🙂 . В момента и до двете страни излизат различни оферти от градове в Европа , но в сбърканото ни ковидно време бих посъветвал всеки не да пести , а да се постарае всичко да му е на един билет и то по възможност без посредници както и директно от авиокомпанията . До Панама пътувахме края на юни 2021 от София с КЛМ . На един билет за около 430 Е на човек . Пак само с ръчен . Чекирания 23кг срещу още 80 Е и отново с описаното по горе съдържание 🙂 . пересос Времето и климат И в двете страни климатът е много разнообразен . От топлината , свежия бриз и грохота на вълните по крайбрежията. През задушаващата лепкава влага на джунглите напоена със странни аромати и необичайни звуци. Вулканите със серните изпарения . Прохладата и даже вечерен студ в планините и дъждовните гори . Чистия им наситен с кислород въздух и високопланинските пасища пълни с щастливи крави 🙂 . След като купих билети до Коста Рика точно 5 дена преди пътуването ноември 2018 прочетох че било дъждовен сезон и тръгнахме без всякаква идея какво може да очакваме и какво ще правим . Почти цял ден премина в колебание , дали да си вземем тежките дъждобрани като в Исландия , чадъри или с оглед на климата просто да се събличаме по бански като завали 🙂 . Всъщност времето беше прекрасно . Валя ни само един след обед и няколко пъти през деня, съвсем за кратко . хитро акулче От друга страна разчитайки на същия късмет юли 2021 на практика нямаше нито един ден в който да не вали в Панама . Дъждове от дълги и напоителни по цял ден , до кратки и не толкова кратки , но за сметка на това бурни тропически порои с гръмотевици и без някаква ясна последователност . Сутрин обед или вечер . Понякога и цял ден . През цялото време се опитвахме да избягаме от бурите и карантината ( различна в различните провинции на Панама ) изминавайки стотици километри от провинция в провинция , но обикновено се получаваше обратното . морски звезди Което е още едно убедително доказателство , че човек не трябва с години и месеци да планира пътуванията , а просто да не си забравя късмета в къщи 🙂 . Е ако сега тръгна май бих заложил на по вероятното . Сухите месеци от декември до април 🙂 . щастлива крава И аз благодаря за споделената информация. Може ли да напишеш и малко повече информация за Панама? Къде ви хареса най-много там? Ходихте ли на Сан Блас островите? Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 2 декември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 На 14.09.2023 г. в 12:42, Atleastaflush каза: И аз благодаря за споделената информация. Може ли да напишеш и малко повече информация за Панама? Къде ви хареса най-много там? Ходихте ли на Сан Блас островите? Здравей , Извини ме за късния отговор . В Сан Блас бяха планирал 1-2 нощувки . В Панама отидохме по ковидно време и индианците бяха решили да се самоизолират 🙂 . Въпреки това намерих на пазара в стария град някакъв юнак от техните , който можел да ни вкара нелегално . Така и не се спазарихме вечерта . Истината е , че ние не бяхме силно мотивирани и аз не бях склонен да дам повече пари и да рискувам . От това което бях гледал и чел за Сан Блас битовите условия са мизерни . Романтиката и усамотението от типа на Раджа Ампат и много други части на света липсват , а морския живот си е обичайния за карибите . Разбира се моето мнение не е меродавно все пак съм израстнал в Куба и на въпросните кариби , а и сме доста разглезени с какви ли не екзотики 🙂 . Довършил съм горното писание за Коста Рика и Панама , но не мисля да го публикувам . Извини ме за това. Краткия отговор е . . Не бих се върнал в Панама . Може би Бокас дел Торо все пак става . В Коста Рика поне още няколко пъти 🙂 . 3 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 преди 11 минути , ivooo каза: Здравей , Извини ме за късния отговор . В Сан Блас бяха планирал 1-2 нощувки . В Панама отидохме по ковидно време и индианците бяха решили да се самоизолират 🙂 . Въпреки това намерих на пазара в стария град някакъв юнак от техните , който можел да ни вкара нелегално . Така и не се спазарихме вечерта . Истината е , че ние не бяхме силно мотивирани и аз не бях склонен да дам повече пари и да рискувам . От това което бях гледал и чел за Сан Блас битовите условия са мизерни . Романтиката и усамотението от типа на Раджа Ампат и много други части на света липсват , а морския живот си е обичайния за карибите . Разбира се моето мнение не е меродавно все пак съм израстнал в Куба и на въпросните кариби , а и сме доста разглезени с какви ли не екзотики 🙂 . Довършил съм горното писание за Коста Рика и Панама , но не мисля да го публикувам . Извини ме за това. Краткия отговор е . . Не бих се върнал в Панама . Може би Бокас дел Торо все пак става . В Коста Рика поне още няколко пъти 🙂 . Иво 🤩 Може ли да споделиш каквото точно пожелаеш за Бокас Дел Торо и евентуално да ме успокоиш, че си струва да останем 4-ти ден там спрямо 4-ти ден в Аренал. Например снимка на мравояд или поне жаба доста ще ми помогне за първите ни Кариби 🙂 1 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега