Прескочи до съдържание

Намибия - рядко населена, но много красива!

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:

Галя е ... Галя - английската мома, дето сега трябва да е в Швейцария, тази с разветите коси около Позитано и Амалфи, нали така?

Да си подредя картинката аз ... преди голямото четене...

:biggrin:

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

Галя е ... Галя - английската мома, дето сега трябва да е в Швейцария, тази с разветите коси около Позитано и Амалфи, нали така?

Да си подредя картинката аз ... преди голямото четене...

:biggrin:

Същата. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

16 дни много ли са, малко ли са? Има ли с какво да ги запълниш смислено. 4 дни само в столицата е ясно, че не. Ама общото за държавата. 

Ние мислим Намибия и Ботсвана за 21 дни. И даже това се чудя дали няма да е много. Вече имаме 10 дни сафари, та затова. 

Публикувано:
преди 27 минути , garnet каза:

16 дни много ли са, малко ли са? Има ли с какво да ги запълниш смислено. 4 дни само в столицата е ясно, че не. Ама общото за държавата. 

Ние мислим Намибия и Ботсвана за 21 дни. И даже това се чудя дали няма да е много. Вече имаме 10 дни сафари, та затова. 

На този въпрос трябва да си отговорите сами в зависимост от това какво искате да видите.  Ние бихме могли да помогнем само с логистиката. Четирите дни в столицата при нас се получиха заради промяна в полетите,  не бяхме ги планирали така, но ги оползотворихме добре. Получаването на джипа и пазаруването почти ни запълниха единия ден, имахме нужда и от почивка след дългото пътуване. Предвидете си време за тестовете на връщане и последния ден си напазарувахме доволно. 

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, garnet каза:

Не съм нито един от участниците в това пътешествие, но съм ходил в Намибия (в Ботсвана също - 2 пъти до момента), живот и здраве за Намибия и Ботсвана заминавам отново след седмица,  та да дам и аз моите 5 цента по въпроса. 

16 дни са добре за Намибия, ако се прави предимно частта на север от столицата Виндхук или на юг от там. Може и да се смесят, но за този период от време неминуемо се пропускат много интересни места (аз също съм пропускал и ще пропусна и този път) . Предния път бях за 3 седмици, само на юг от Виндхук, като 6 дни прекарахме в южната част на Калахари на територията на Република Южна Африка и Ботсвана. Сега отивам за 12 дни само на север от Виндхук (ако не смятаме Сосусвлей района за един ден) и пак ще пропусна някои много хубави места. Няма как просто, територията е голяма. Намибия в по-голямата си част не е точно сафари за диви животни (въпреки, че се намират такива), а повече красиви пейзажи. От моя гледна точка, във Виндхук няма почти нищо интересно за гледане (една лютеранска църква) и не си струва повече от час, два престой, освен ако не е по "Голяма нужда" (да се разбира PCR тестове в комбинация с входна/ изходна точка за страната). Предният път даже летяхме директно от/ до Уолфиш Бей, през Виндхук имахме логистично преминаване с гореспоменатия престой.

Ботсвана също е много разнообразна. По-предния път правихме 10 дни - паркът Чобе в частта му до река Чобе (Касане) + 8 дни в/ около делтата на Окаванго - концесията Джао, резервата Мореми и концесията Куай. Това при положение, че летяхме от Касане до Маун и от Маун до/ между двата лагера и обратно също. Предния път само 6 дни в южната част на Калахари в комбинация с Намибия. Този път след 12-те дни в Намибия, ще правя 14 дни в Ботсвана, като няма да има никакви полети, всичко с джип и лодка (за делтата) и пак ще оставя дъната на пресъхналите солени езера (парка Макгадигади и другия до него, в момента ми излезе от главата), района на Машату и CKGR (Central Kalahari Game Reserve) за някой друг път.

П. П. Относно валутата - навсякъде южоафриканските рандове вървят наравно с намибийските долари и са в съотношение 1:1 (намибийския долар е вързан за ранда).

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
Публикувано:

@FlyTraveler твоето е обсесия (в добрия смисъл). Да видиш всеки камък и пейзаж.

Аз не съм така. Хубави пейзажи има на всякъде. Писал съм преди, че вече много малко неща не изумяват/ахват след близо 100 държави.

Но пак мерси за поста - има инфо в него.

Само малко да се размине с ковид идиотщините и сме там.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 часа, Childish каза:

Мари, а с 1 автомобил ли пътувахте или с 2?

Един двустаен апартамент возехме на покрива на джипа. :smile:

Двама с един джип е по-добър варинат, но и доста по-скъп, защото основният разход ни беше колата и застраховката за нея.

преди 7 часа, garnet каза:

16 дни много ли са, малко ли са?

Лично на мен два дни ми бяха в повече, но понякога няма какво да се направи. И по принцип дългите пътувания натоварват, а в случая и пътуваме 4-ма с една кола - т.е. трябва малко или много да се съобразяваш и с останалите какво искат и как да се постигне.

Ще опиша подробно всеки ден, ще покажа и снимки, та можете да прецените какво искате да видите и какво да пропуснете.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, Mary каза:

За влизане в Намибия има изискване за представяне на ПСР тест, направен до 7 дни от пристигането. Щедри са със срока, а проверката се прави още в София, където е задължително да минеш на гишето, дори и да си се чекирал онлайн, както направих и аз.

Мари, сигурна ли си напълно, че важи PCR правен до 7 дни преди пристигането в Намибия? По разните сайтове ми дава 72 часа.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 минути , FlyTraveler каза:

Мари, сигурна ли си напълно, че важи PCR правен до 7 дни преди пристигането в Намибия? По разните сайтове ми дава 72 часа.

Информацията ми беше от тук.

Цитат

Covid19 PCR Test Results not older than seven (7) days calculated from the date that the sample
for testing was taken

Реално не сме имали възможност да видим дали наистина е повече от 72 часа, защото тестовете ни бяха от ден-два преди полета.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Mary каза:

Реално не сме имали възможност да видим дали наистина е повече от 72 часа, защото тестовете ни бяха от ден-два преди полета.

Аз малко отзад напред. Явно и на връщане тестове. При не дай Боже положителен тест имахте ли план Б? Всичко се случва. 

Публикувано:
преди 15 минути , Mary каза:

Много благодаря, Мари! А вашите тестове на колко дни/ часове бяха, примерно най-рано направения от четиримата?

П. П. Сори, вече си отговорила на този въпрос. Така е, като не чета внимателно...

Публикувано:
На 6.08.2021 г. в 16:57, Mary каза:

Хубавото е, че с всеки изминал ден ставахме все по-умели в тази дейност

И тъкмо се научихте и трябваше да се връщате.... тъпа работа :crazy:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, Mary каза:

Последна информация отпреди час от туроператор в Намибия - PCR тестовете трябва да са направени не по-рано от 72 часа от пристигането в страната. Това за 7-те дни е отменено. Не споря, просто евентуално ако някой пътува скоро, да го има предвид. 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 часа, Kamen каза:

Аз малко отзад напред. Явно и на връщане тестове. При не дай Боже положителен тест имахте ли план Б? Всичко се случва. 

Имахме план "Б", но не се наложи да го проверим на практика. Все пак става дума за Африка, където всичко е възможно.

Почти през цялото пътуване общувахме само ние си, като изключим кратки моменти при зареждане, както и при настаняване в къмпингите. И при двете сме били с маски, та реално е ниска вероятността да се заразим там.

преди 7 часа, Zaro каза:

И тъкмо се научихте и трябваше да се връщате.... тъпа работа :crazy:

Ами чудехме се дали да не поостанем само заради палатките, ама надделя мерака за хубава баня. :laugh:

преди 5 часа, FlyTraveler каза:

Последна информация отпреди час от туроператор в Намибия - PCR тестовете трябва да са направени не по-рано от 72 часа от пристигането в страната. Това за 7-те дни е отменено. Не споря, просто евентуално ако някой пътува скоро, да го има предвид. 🙂 

Туроператори от всякакво естество ни заблуждаваха с разнопосочна информация преди да заминем - от данни за локдаун, затворени области и изисквания за специално разрешително, та до пълно затваряне на страната след няколко дни. Излишно е да казвам, че нищо от това го нямаше.

Със сигурност поне единият от тестовете ни беше направен преди два дни и реално пристигнахме на третия ден. 

Сега заради вашето пътуване изрових новата заповед и в нея наистина срокът за теста вече е 72 часа.

• Харесвам 9
  • Благодаря 2
Публикувано:

Браво, Мари! Все по-добра ставаш в разказването! Истинско удоволствие е човек да чете и разглежда снимките ти. Перфектен пътеводител за посещение на Намибия!

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 49 минути , Roje каза:

Браво, Мари! Все по-добра ставаш в разказването! Истинско удоволствие е човек да чете и разглежда снимките ти. Перфектен пътеводител за посещение на Намибия!

Съгласен съм. 

Не е като @chandni - "Ето я Намибия. Тя е в Африка... Аре, ..., бегайте". :wink:

Но снимките и на двете са уникални. :thank_you:

• Шок 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 14
Публикувано:

Започвам вече да показвам и пътищата, по които сме минали. Ето предстоящият ни маршрут за следващия ден:

1.png

Разстоянието вероятно е толкова, а времето винаги варира в зависимост от това колко пъти сме спирали и колко дълго сме снимали.

Първоначално пътят беше идеален:

0-IMG_9735.JPG

След Кетмансхоп в посока към гората, беше песъчлив:

0-IMG_9767.JPG

Първа цел за деня беше Quiver Tree Forest.

Въпреки името си, Aloidendron dichotomum, не е истинско дърво, а по-скоро вид алое, което расте на над 9 метра височина. Тъй като тези нестабилни растения предпочитат да растат почти изключително върху средни до големи скални образувания от долерит, те обикновено растат на голямо разстояние едно от друго. Но в района на Keetmanshoop, голям брой от тях растат в нетипична близост, създавайки пейзаж, подобен на гора.

Всички дървета в гората са естествено появили се и се саморазмножават. Има и доста млади дървета, израстващи от скални пукнатини, а най-старите дървета в гората се оценяват на възраст между 200 и 300 години.

Тези растения/дървета се считат за национален символ на Намибия и са представени във валутата им и в популярни изображения. Традиционната медицина използва корените на растенията за лечение както на астма, така и на туберкулоза. Кората им е покрита с бяло прахообразно вещество, което се използва за отразяване на голяма част от слънчевата топлина. Растенията са способни и на рядко срещана ботаническа практика, известна като самоампутация, която им позволява да отделят болни израстъци, за да предотвратят разпространението на внезапни инфекции и да премахнат излишните разклонения по време на суша.

На практика в този район има няколко места, където се срещат тези дървета. Ние отидохме на най-туристическото място, където се плаща и такса вход. Не съм записала какво сме платили, но не беше скъпо. Реално имахме намерение да отидем на следващото място - Mesosaurus Fossil, но времето вече ни притискаше, а пътят не позволява висока скорост. 

Мястото е много фотогенично, но вероятно има значение и по кое време на денонощието се снима и как пада светлината върху дърветата.

1-DSC00110.JPG

1-IMG_9627.JPG

1-DSC00121.JPG

В случая разликата в цветовете идва от начина на снимане - фотоапарат и телефон. :wink:

Времето доста напредна и дори докато правехме снимки прехвърчаха малко искри, заради залезът, който искахме да видим на следващото място, затова беше решено да бъдем по-експедитивни.

В цената, която платихме за вход, влиза и посещението на Giant's Playground, където не знаехме какво да очакваме - отидохме, направихме един кръг и си тръгнахме поради липса на време. Там са направени от скали различни животни, които да откриваш, докато се разхождаш с кола. Пример:

2170864639_f977f01acc_b.jpg

Минавайки покрай Кетамнсхоп отново заредихме гориво, а след това за пръв път попаднахме на този интересен знак:

1-IMG_9635.JPG

И досега не сме съвсем сигурни за значението му, но дружно предположихме, че е забранено стопирането в района.

Ето и две снимки от покрайнините на градчето, където си личи различния начин на живот на хората:

2-IMG_9669.JPG

2-IMG_9675.JPG

Решихме да продължим шофирането по В1 до Grunau и после да завием по С12. Правилно беше решението ни - пъвро пътят беше по-хубав и се караше по-бързо и второ така избегнахме повторение на голяма част от пътя, планиан за следващия ден.

С 12 вече изглеждаше по следния начин и скоростта беше ограничена на 100км.:

2-IMG_9751.JPG

Целта ни за този ден беше нощувка в Hobas Campsite.

Цената за вход, която сме платили е по 150 нд на човек, плюс 50 нд за колата - общо 650нд.

Харесахме си място за къмпингуване и после бързо се отправихме към поредната природна забележителност - Fish River Canyon.

Каньонът Fish River е вторият по големина каньон в света след Големия каньон в САЩ. Каньонът е част от държавния парк Ais-Ais Richtersveld Transfontier. Входът за парка се намира до входа на къмпинга ни за тази вечер: Hobas.

Река Fish е дълга 800 километра и се явява най-дългата река на Намибия. Извира от източните части на планината Науклуфт. След около 200 км реката се влива в язовир Хардап, който вече видяхме.

Каньонът на река Fish започва в Seeheim, в долното течение на реката. Каньонът е дълъг 161 км, широк 27 км и дълбок до 550 м. Каньонът на река Fish завършва при Ай Айс и след това реката се влива в река Ориндж на границата с Южна Африка.

Важно е да знаете, че през летните месеци обиколката вътре в Каньона е невъзможна поради голямата горещина. Пешеходната пътека Fish River може да се прави през месеците от април до септември, като необходомито време е 4 до 5 дни, в зависимост от фиическото състояние. Този преход е с дължина от 85 км, а спускането в каньона е разрешено само за туристи, които правят този тур. Еднодневните посетители нямат право да се се спускат в каньона.

Образуването на каньона на река Фиш

Историята на някои от най-старите скали в Намибия, изсечени от река Fish , е започнала преди повече от милиард години. Една мощна планинска верига ерозира до огромна равнина, наводнена от океана преди около 650 милиона години. Тогава преди около 350 милиона години започна биологичното формиране на каньона на река Fish . Образува широката древна долина, като краищата са отдалечени на повече от 20 км днес и образуват горните ръбове на каньона. След формирането на тази структура преди 300 милиона години, коритото на реката все още е било с 300 метра по-високо от днешното.

С отделянето на континента Гондвана преди около 120 милиона години и издигането на африканския континент, обемът на река Fish се увеличава, което й позволява да ерозира още по-дълбоко в скалата. Днес най-дълбоката точка на каньона е дълбока 549 метра.

След това лирично отклонение да продължа с личен опит - ние не сме имали никакво намерение да обикаляме дни наред в този каньон - това е за търсачи на силни усещания, каквито ние не сме. Искахме просто да се насладим на гледката.

Казват, че най-доброто време за това е по залез. Ами ... не съм съвсем сигурна в това - някак не ме грабна видът на каньона точно по залез - вече имаше доста сенки и не си личаха в пълния блясък различнте пластове на каньона. Все пак съм длъжна да призная, че е впечатляваща гледка.

Пътят до там е пясъчно-каменист, като в последните отсечки до панорамните гледки е едър камънак:

2-IMG_9769.JPG

Почти до крайната отбелязана панорамна точка се стига с кола, стига да ви се кара по посочената на снимката настилка. :wink:

Добавям няколко снимки от каньона:

3-DSC00144.JPG

3-IMG_9783.JPG

3-IMG_9770.JPG

3-IMG_9785.JPG

3-IMG_9777.JPG

3-IMG_9786.JPG

3-IMG_9780.JPG

На снимки трудно може да се усети величието на пиродата на това място, но може да пробвате поне.

Почти по тъмно се върнахме в къмпинга, където последва бързо разпъване на палатките, защото с увеличеването на тъмнината се забавя и скоростта с която действахме.

4-IMG_9859.JPG

От снимката се вижда, че един от нас имаше мерак да спи на открито, но ... меракът свърши с появата на една лисица около масата ни за вечеря. :laugh:

Ето и яденето ни вече по тъмно. Тази вечер не сме палили огън и ядохме изпеченото от предишната вечер:

5-IMG_9856.JPG

За отбелязване в този къмпинг е, че няма покритие на телефоните. Нещо като нет има в близост до рецепцията, но скоростта му е повече от символична.

Тоалетните и баните бяха ок. Прахоляка вече ставаше наше ежедневие, но все още не бяхме видели истинското му нашествие.

Намирам и една скромна снимка от днешния катун, направена сутринта преди да сгънем палатките, където се вижда само половината от наличния свален багаж:

6-IMG_9863.JPG

Следва...

• Харесвам 37
  • Благодаря 3
  • Браво 3
Публикувано:

Това легло на пред-предпоследната снимка предстоеше да бъде качено в някоя палатка или един от вас там си спеше.

Ако е второто , кой сте ползвали за бушон (пушечно месо) - първо него да изядат дивите животни.

Обзалагам се - мъжът на @slujitel. кой друг при 3 жени и един мъж. :wink:

• Смея се 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.