Прескочи до съдържание

Намибия - рядко населена, но много красива!

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 51 минути , Lindt каза:

Не се излагай, спете в парка, рождени дни имате да празнувате. Животни се гледат около залез и около изгрев. По-добре да жертваш удобство и сън или да намалиш дните, отколкото да бързаш да излезеш и влезеш в най-интересното време. 

Е, ще отстрелям някоя антилопа и ще я врътнем на шиша в чест на рожденните дни, това е ясно😀.

Но спането в палатка не ни е на сърце, еле пък на половинката и то при наличието на диви животни наоколо. Тя и без тях има страхове от всякакви зверове от рода на паяци, гущери, жаби, скорпиони, сега и носорози и слонове…

• Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Sun4o каза:

Но спането в палатка не ни е на сърце, еле пък на половинката и то при наличието на диви животни наоколо. Тя и без тях има страхове от всякакви зверове от рода на паяци, гущери, жаби, скорпиони, сега и носорози и слонове…

Силна жена е твоята, не се оправдавай с нея!

Преди 1 час, Sun4o каза:

Е, ще отстрелям някоя антилопа и ще я врътнем на шиша в чест на рожденните дни, това е ясно😀.

Няма да го направите! Имам сериозен проблем последните месеци с @Branko,  който спомена нещо за лов и аз удобно съм добавила "бивш" и " неосъзнат" + "временно невменяем", за да общуваме без агресия.

• Смея се 4
Публикувано:
преди 3 часа, Sun4o каза:

Благодаря!

С риск да стана досаден и да изцапам още темата на @Mary, да питам пак 2 въпросчета:

- Ако влезнем през Galton Gate и минем по южната дъга, се влиза през Anderson Gate. Ако е и в един и същи ден, плаща ли се пак входна такса на парка, ако вече си платил на първия?

- Ако не спиш в парка, трябва да си излезнал до 18ч, тоест опцията да гледаш животни зад оградата я няма, нали така?

Тоест, требе да се спи в парка…

Досаден няма как да станеш - темите са за питане и по-добре да питаш, отколкото да се чудиш сам за нещо.

Не съм сигурна, че разбрах добре първия въпрос.

Ако влезеш от Галтон гейт - вече си в парка и шофираш вътре в парка да кажем по този маршрут.  На мен много ми хареса тази част на парка, на която не отделихме много време, защото бързахме да преминем целия парк по дължина и да нощуваме в Намутони, което в последствие променихме и спахме в Okaukuejo.

Не знам защо и как би влезнал през Галтон, пък после и през Андерсон.

Тази част на парка ми се видя малко по-дивичка, но с много нови водоизточници и много животни. Там видяхме и най-много лъвове.

Слонове там нямаше много.

На maps.me са отбелязани всички водоизточници и можете да си избирате къде да спрете. На някои не сме намирали никакви животни, на други е имало изобилие - не знам от какво зависи, но общо взето цял ден си търсихме животни.

По втория въпрос - да, ако не нощуваш вътре в парка, след 18 или когато там затварят вратата, не можеш да шофираш, съответно не можеш да стоиш на водоизточник при камповете.

Този в Okaukuejo е осветен и до късно можеш да се радваш на приходящи животни - ие още първата вечер случихме на голямо стадо слонове. Носорози също редовно идваха вечерта. Направени са места за сядане, където можеш тихо да си пиеш бирата и да чакаш/гледаш животни.

Аз, за разлика от chandni, не си спомням вътре в парка да сме чакали да се отвори врата, за да тръгнем по пътищата - явно сме излизали след като вече е било отворено. Уж не сме поспаливи, но не сме чакали да отворят вътрешните порти за гледане из парка. :laugh:

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Силна жена е твоята, не се оправдавай с нея!

Няма да го направите! Имам сериозен проблем последните месеци с @Branko,  който спомена нещо за лов и аз удобно съм добавила "бивш" и " неосъзнат" + "временно невменяем", за да общуваме без агресия.

Сега разбирам причината да ми подхвърлиш онези билети за Гренландия,да разчиташ някоя бяла мечка да ме отнесе там ,нали 😂

• Смея се 6
Публикувано:
На 11.06.2022 г. в 18:59, Mary каза:

Я да тагнем @FlyTraveler дали той има някакво предложение?

Ами аз нямам много какво да кажа по въпроса. За Етоша съм твърдо за трите държавни парка - Окакуйо, Халали и Намутони (особено първия и третия) заради локацията и водоемите и въпреки някои проблеми с обслужването на закуска и пр. дреболии. Тези локаци, било то за къмпингите или за различните категории стаи и шалета, могат директно да се резервират и купят през сайта на NWR, иначе може да ги резервира и всеки регистриран туроператор в Намибия (понякога през такива излиза същата цена, поради отстъпките, които ползват).

Таксите за престоя в парка се заплащат независимо дали човек е отседнал вътре или отвън. Изчисляват се на ден, вече не съм сигурен дали за 24 часа от което и време се влезе или просто за календарен ден. Аз и при трите си ходения в Намибия до момента съм ползвал местни сафари фирми, както и ще направя през следващото ми ходене сега през август, но това съм аз, иначе страната е може би най-удобната (заедно с РЮА) за self-drive в цяла Африка.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 57 минути , FlyTraveler каза:

вече не съм сигурен дали за 24 часа от което и време се влезе или просто за календарен ден

Входните такси се заплащат на календарен ден, не на 24 часа, т.е. с една нощувка се заплащат задължително два дни вход. Когато ние бяхме там, цената беше 80 NAD на човек на ден + 10 NAD на автомобил за до 10 човека.

На 17.07.2019 г. в 22:47, chandni каза:

Входни такси за Етоша - 3х N$ 170 (3 дни, 80 на човек + 10 за кола). Permit-ът за Етоша се издава на рецепцията на първия къмпинг, в който отседнете и се предплаща за целия период на престоя. При напускане на парка проверяват permit-a, както и хладилните чанти (забранено е от парка да се изнася прясно месо и кърначета/наденици).

Нощувки: Okaukuejo N$ 600 / ден. Namutoni - N$ 600 / ден.

• Харесвам 5
Публикувано:

Щом ще мога да пиша, без да цапам, да искам пак съвет.

Пиша си с NWR и постигам някакви човешки цени на пръв прочит и сега дилемата ми е 2 нощувки в Okaukuejo и една в Namutoni или  да резна тази в Namutoni (ако наистина повечето животни са в първия камп), да използваме и третия ден за разходки около Okaukuejo и да добавя едно мързеливо хотелче с басейн за разпускане и релакс в Очиваронго на връщане към летището.

Ъ? 

Публикувано:
преди 2 часа, Sun4o каза:

Щом ще мога да пиша, без да цапам, да искам пак съвет.

Пиша си с NWR и постигам някакви човешки цени на пръв прочит и сега дилемата ми е 2 нощувки в Okaukuejo и една в Namutoni или  да резна тази в Namutoni (ако наистина повечето животни са в първия камп), да използваме и третия ден за разходки около Okaukuejo и да добавя едно мързеливо хотелче с басейн за разпускане и релакс в Очиваронго на връщане към летището.

Ъ? 

И ние бяхме 2 на 1, но забележимо по-малко бяха животните в Намутони като припъствие около водоизточниците, но там срещнахме големи стада слонове из храсталаците и доста жирафи.

Водоизточника на Намутони ми хареса по-малко от този в Okaukuejo.

• Харесвам 3
Публикувано:

Okakuejo при нашето посещение беше пренаселен и съответно общите части бяха доста мръсни. Waterhole в къмпинга беше открит и спокойно се наблюдаваха различни животни, дошли на водопой. От друга страна Namutoni ни хареса повече - беше по-чист и не толкова претъпкан. Но водоизточникът в къмпинга беше обграден с висока растителност и не успяхме да различим никакви животни в тъмното, сред шубраците. Иначе около Namutoni има повече дървета и храсти, в които може да са се скрили животните, а около Okakuejo е по-голо и животните се виждат отдалече, обичайно струпани около водоемите. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Запазих по един дабъл руум и в двата кампа на Етоша, по 105 щатски долара нощувката, доволен съм.

Лошото е, че в датите ни нямат 2 поредни нощувки за Okaukuejo, та се чудя да правя ли втора в Namutoni.

Сега е ред на Sossusvlei....

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Sun4o каза:

Запазих по един дабъл руум и в двата кампа на Етоша, по 105 щатски долара нощувката, доволен съм.

Лошото е, че в датите ни нямат 2 поредни нощувки за Okaukuejo, та се чудя да правя ли втора в Namutoni.

Сега е ред на Sossusvlei....

Според мен две нощувки в Намутони са много.

А Dolomite Resort провери ли? Нямам опит с него, но може да е първа нощувка с вход от Галтон гейт.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вече понагласих нощувките и програмата, по-сгъстена е от на горепишещите, но ….нямаме толкова дни и ще разглеждаме бързо.

Идва въпросчето с джиповете под наем и тука пак имам питане - споменатите джипове на https://safaricarrentalnamibia.com/ са около 125-140 евро на ден без застраховката, а през Expedia.com намирам същият или поне по описание е такъв (не знам дали има хладилник) за 90 евро - все е Toyota Hilux. Без застраховка пак. Доставчик - Europcar, не е някой местен и безизвестен….

Та…къде се крие кучето?

• Харесвам 1
Публикувано:
На 20.08.2021 г. в 11:03, Mary каза:

Да, обратно е.

Пътищата не са много добри, а ако наемете джип, с който е по-удобно да се пътува ... хм, дори една гума ще ви е тегаво да сменяте само двамата.

Затова си мисля, че опцията кола с шофьор може да е по-добра.

@Mary, а гума налагало ли ви се е да сменяте?

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Яничка каза:

@Mary, а гума налагало ли ви се е да сменяте?

Не. Нямахме такива преживявания.

Единствено големината на гумата може да се окаже проблем за сам мъж, но с малка помощ от жената, ще се справи. :wink:

Имахме две резервни гуми - едната беше на по-леснодостъпно място, но втората беше отдолу под джипа, та тя ще е по-тегава. Беше закрепена със синджир, който я спуска и съответно ще се закачи сменяната гума.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 12.06.2022 г. в 21:12, Mary каза:

На maps.me са отбелязани всички водоизточници и можете да си избирате къде да спрете. На някои не сме намирали никакви животни, на други е имало изобилие - не знам от какво зависи, но общо взето цял ден си търсихме животни.

Нещо не се ориентирам - на maps.me ми излиза само това и като го увелича, не се вижда нищо повече.

Screenshot_20220702-142337_MAPSME.jpg.0c6b04e0484ccadad93e2911947d2835.jpg

Как се виждат водоизточниците?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Яничка каза:

Как се виждат водоизточниците?

74D314E5-9949-45D4-AB79-28B2AB5DD157.png

Със сините маркери ми са водоизточниците - има си ги. 
Пробвай с изписване не “waterhole”, преглед на картата и после със зумване да ги виждаш малко по малко, че наистина са доста. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

За пътуващите с деца - искат акт за раждане. Ние нямахме и ни пуснаха малко на късмет, но има реална опасност да си провалите пътуването.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 15.07.2022 г. в 12:17, Oshko каза:

За пътуващите с деца - искат акт за раждане. Ние нямахме и ни пуснаха малко на късмет, но има реална опасност да си провалите пътуването.

Да, те са известни с това, дори за чужденци-туристи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Днес ми попадна това много хубаво филмче за Намибия.

Има доста снимано с дрон, затова се добиват по-реални представи от страната.

Авторът говори на руски, но има и субтитри на английски.

• Харесвам 9
Публикувано:

Легендарния бивш водещ на "Орел и Решка" - Птушкин. Истински великан в професията !

Всичките му филми са изключителни.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 13 часа, stanimir каза:

Легендарния бивш водещ на "Орел и Решка" - Птушкин. Истински великан в професията !

Всичките му филми са изключителни.

Преди време бях гледал филмчето му за Трансфъгърашкия път  в Румъния. Истински се впечатлих. Вероятно защото за другите забележителности, за които има филми бях чувал или съм ходил, но този път беше изненада за мен (хем, ей го къде е)

• Харесвам 5
  • 8 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

предстои ми пътуване в Намибия, 15 дена. Моля за мнение хора, които вече са били там.

Какви са техните контакти, шуко, английски/други?

Виждам, че през последните 10-на години има няколко вълни на холера в Намибия и то главно в столицата. Повече тук: Cholera outbreak reported in the capital city of Windhoek, Namibia | Sitata   

Какво е положението към момента? Какви са предписанията за намаляване на риска от зараза? Какво е препоръчителнио да имаме под ръка като лекарство за превенция или лекуване?
Разчитам, че храната в местата предвидени за ядене и нощувка е с достатъчно добра хигиена, но знае ли човек....
Съобразно този бюлетин публикуван сега през март 2023 г. болните от холера в Намибия са 171 156 човека, а  4 090 са починалите!

Weekly Bulletin on Outbreaks and other Emergencies: Week 10: 27 February...

Situation Report in English on Democratic Republic of the Congo and 46 other countries about Health, Protection ...

Маларията също е добре представена: Zero Malaria starts with me - Namibia  Как да се препазим от малария, освен с репелент за комари?

Как да си гарантираме здравна сигурност?

Престъпност: от сайта на Министерство на външните ни работи Намибия е поставена в незавидната позиция № 4 с оглед силно нарастналата престъпност, в т.ч. и редица нападения над туристи. Препоръката на министерството е Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

Моля за коментари, насоки и препоръки.

Благодаря предварително.
Поздрави
Публикувано:
преди 11 часа, Vixx каза:

предстои ми пътуване в Намибия, 15 дена

Контактите са D-type.

Ние не сме правили никаква превенция нито относно холера, нито за малария. Не знам по какви места ще спите и ще се храните, но това е Африка и хигиената не е достатъчно добра според моите разбирания за хигиена. Аз също обичам да ми е чисто, но когато съм била в Африка съм игнорирала тотално тези мисли.  А и никога не заминавам с мисълта за холера, малария и т.н. болести. Когато ходихме в Танзания взехме маларон. За Намибия не сме носили никакви медикаменти, но ние бяхме юни-юли, беше хладно, нощем дори студено и нямаше комари. 

Относно сигурността - не сме се почувствали застрашени от ограбване никъде. Единствено в дивото по ивицата Каприви един местен заметна с брадва към джипа, а деца се опитваха да го целят с някакви камъчета. Навсякъде местните бяха много приветливи, усмихваха се и поздравяваха, с изключение на тези в ивицата. Там ни гледаха лошо, не поздравяваха и както писах по-горе, минавайки в тясна "уличка" до къщите им, демонстрираха някаква агресия.

Тръгвайте, няма нищо страшно в Намибия. Онова, което ще видите и изживеете, компенсира всички негативи, които съпътстват пътуването.

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.