Прескочи до съдържание

Коледа в Колумбия - планиране и въпроси

Lindt

Препоръчани мнения

Аз да кажа за испанския - в Колумбия се говори диалект на испанския в Испания, който се различава единствено при произношението на част от съгласните звукове. Смятам, че сигурността е на добро ниво - Колумбия определено не е страната, която знаем от филмите за наркобосове и прочие 🙂

Мислих малко по програмата - бих направил нещо такова: 

1. Пристигане в Богота и аклиматизация след полета

2. Обиколка на Богота - площад Борето с Катедралата, Старият град и коледните украси 🤩. Нощувка

3. Тур до солната църква в Sipaquira и Villa de Leyva - с автобус е много дълго пътуване, в Колумбия разстоянията се мерят е часове, а не километри, защото релефът е планински. Това ще е първият ви досег до колорита на Колумбия 🙂

4. Полет за Меделин и разглеждане на града с украсите. 

5. Посещение на Guatape и El penol, нощувка в Меделин.

6. Разходка до Santa Fé с автобус, следобедът е за Меделин. 

7. Посещение на колониалния град Jerico и нощувал в Jardin.

8. Посещение на Jardin и парка с птиците, споменат по-горе, нощувка в Саленто. 

9. Тур до долината Кокора 

10. Полет от Армения за Санта Марта през Богота. Автобус от централния пазар на града (10000 песос) за национален парк Тайрона. Автобусът стига до El zaino, като преди това трябва да стигнете Palomino. От El Zaino влизате пеша в парка. Входът е 15$

11 и 12. Обиколка на парка.

13. Автобус за Санта Марта, оттам автобус за Картахена и разглеждане на Стария град. Потапянето в атмосферата е абсолютно задължително 🤩

14. Обиколка на Картахена. 

15/16/17/18. Тези са празни дни, може да ги запълните с някой природен парк. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Sipaquira и Villa de Leyva - няма никакъв шанс да се случат в един ден, дори и да се разполага със собствен транспорт. Ако пък някоя местна фирма го предлага, още по-малко бих го повярвяла. Бавното пътуване в Колумбия не е точно заради планинския релеф...

Климатизацията на 2500 - 2600 метра, на колкото се намира Богота, е доста сложен процес и от туристическа гледна точка, най-краткият престой в Богота след минимум половин ден полети с маска е за предпочитане. Никой никога не може да знае как ще реагира на такава над.височина и със сигурност настойките не стават за ден или два. Височинната болест не е за подценяване.

Споделям реален опит просто...

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

Sipaquira и Villa de Leyva - няма никакъв шанс да се случат в един ден, дори и да се разполага със собствен транспорт. Ако пък някоя местна фирма го предлага, още по-малко бих го повярвяла. Бавното пътуване в Колумбия не е точно заради планинския релеф...

Климатизацията на 2500 - 2600 метра, на колкото се намира Богота, е доста сложен процес и от туристическа гледна точка, най-краткият престой в Богота след минимум половин ден полети с маска е за предпочитане. Никой никога не може да знае как ще реагира на такава над.височина и със сигурност настойките не стават за ден или два. Височинната болест не е за подценяване.

Споделям реален опит просто...

Съгласен съм, но помня, че някой от форума беше ходил за един ден с местна фирма до Villa de Leyva, но май беше без Sipaquira, която от своя страна може да се посети  отделно от Богота. Извинявам се за подвеждащата информация, наистина не е възможно 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Kristian Desev каза:

Съгласен съм, но помня, че някой от форума беше ходил за един ден с местна фирма до Villa de Leyva, но май беше без Sipaquira, която от своя страна може да се посети  отделно от Богота. Извинявам се за подвеждащата информация, наистина не е възможно 🙂

О, в два отделни дни си е напълно ок. Просто никой да не се подлъгва, ако види предложение за екскурзия в един ден.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Kristian Desev, тук из магеланските писания се среща често препоръката да не се спи в Меделин, а в околните градчета - пести се път, по-безопасно е и Андите са красиви. Евентуално, ако пътуваш сам и ти трябват турове, може да е по-лесно така. Или за светлините. Но изобщо не е близо. 

Денят за Богота бих го сложила накрая, защото не обичаме да летим преди презокеанския полет и така е по-спокойно. Освен че може като си вече разгледал толкова неща, да решиш музеят на златото, галерията с дебеланковци, обсерваторията с колибрита или просто един площад искаш да е край на пътуването. 

По-скоро си мисля, че ще летим до Армения/ Перейра и ще започнем с Кокора. Там или ще имаме 1 ден трек и малко киснене в термални басейни, или 4 дни трек из Лос Невадос до Манисалес. Тепърва ще го гледам и обсъждаме.

@DaBo сега ме обърка с това предположение, че ще имаме все пак височинна болест и може би не трябва да почваме с трек. Май трябва тогава Гуатапе или Хардин да изберем, но не знам кое е най-близкото летище. 

Ще трябва да си подготвя по-добре домашното и да разуча по-добре какво ми е пратила @Carrie, @lesy и един много ерудиран птичар 🙂

преди 8 минути , Kristian Desev каза:

@millla, но май не се получи от първия път. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Е супер, че някой се възползва от добрите цени за Колумбия!

Но твърдо смятам да "претендирам" за малко дребно споменаване за идеята. Предложиш го за вариант за Коледа и Нова година на магеланската сбирка, Oори ти изпратих вариант за билетитена другия ден, но реших, че не си ги харесала. И ето вече още 2 магеланци към Клумбия. Зарибих с идеята и още 6 приятели (4+2) Само аз няма да се възползвам тази година, че няма как... 

Но ще очаквам подробен разказ, с много снимки на светлини и птици!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Lindt каза:

@DaBo сега ме обърка с това предположение, че ще имаме все пак височинна болест и може би не трябва да почваме с трек. Май трябва тогава Гуатапе или Хардин да изберем, но не знам кое е най-близкото летище.

В общи линии, всичко което е под надморската височина на Богота е ок. Височинната болест не те хваща веднага, а да кажем след ден-два. Дотогава, ако се изнесеш някъде на по-ниско, ноу проблем.

Аз като цяло не съм имала проблем (освен кръвотечение от носа) с височината, но на приятел сестра му я изнасяхме с мед.самолет по най-бързия начин за Картахена, а е супер спортна натура. Просто тази височина не е за подценяване.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Роми каза:

Е супер, че някой се възползва от добрите цени за Колумбия!

Но твърдо смятам да "претендирам" за малко дребно споменаване за идеята. Предложиш го за вариант за Коледа и Нова година на магеланската сбирка, Oори ти изпратих вариант за билетитена другия ден, но реших, че не си ги харесала. И ето вече още 2 магеланци към Клумбия. Зарибих с идеята и още 6 приятели (4+2) Само аз няма да се възползвам тази година, че няма как... 

Но ще очаквам подробен разказ, с много снимки на светлини и птици!

Разбира се, разбира се, че си беше съвсем на мястото на раждането на идеята и билетите :yes: Обаче не си спомням аз ли те попитах за Колумбия или ти започна за тази оферта. И ти благодаря наистина.  И също не си спомням ти подробен план ли имаше за Колумбия или вече беше ходила. Въобще човек може да си помисли, че съм изпила 5 бири онази вечер 🙃

Спокойно може да ми разкажеш отново всичко и няма да ми е скучно :mail1:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

А не, просто някой се оплака , че няма нищо интересно за Нова година като билети, а аз предложиш да се види Колумбия, която се ядосвах, че пак няма да видя.  защото много близка си идва за Нова година и то за юбилей, и просто няма как... Но пък сега си спомних как ме навивахте да сложа в моя списък с държави Камерун и буркина Фасо, в които съм била на семинари, но само за по 2 дни и то буквално под арест в хотелите :-) Е в Буркина фасо ни водиха за 1 час в някакви руини в гора- Лоропени, но нещо не можахме да оценим мултикултурността на мястото като световно културно наследство. В близост имаше пазар, но кой да те пусне.  Но да не спамя темата ти. Но ето - ще ги отбележа, само не ми искайте съвети за там, че не съм положително настроена :-))) 

Връзка към коментар

Аз бях тази с опита да разгледа Вила де Лейва и Солната църква в един ден. Много е рисковано, а и трябва да е сигурно, че ще се включат само града и църквата. Нищо допълнително. При мен се включиха по незнайна причина и един манастир, езерата Азул и Терикотената къща, което обърка нещата. Все пак, трябва да имате здрави нерви, ако ще го опитвате. 

Другото, което трябва да се има предвид е, че подобни турове са индивидуални и изключително скъпи. Плаща се за скъпа кола, персонален шофьор и индивидуален екскурзовод. 

При мен беше истински ужас да успея да намеря организирани типове, защото почти липсваха такива. Аз успях да намеря подобни само на испански език. Те са и на поносима цена, ама нищо няма да разберете. 

@DaBo, аз харесах Богота, но не ми остана време за нея. Ако трябва да е Меделин или Богота, бих избрала Богота, заради хората и това, което видях от града. Малките градчета, обаче и природата са водещи според мен.

@Lindt, ще ви следя с интерес. Единствено бих ви препоръчала, преди да буквате билети за полети до избраните места в Колумбия да проучите колко са достъпни те според вашия начин на пътуване.

Гуатапе е значително по лесно достижимо от летището в Меделин, отколкото Хардин. Но, ако сте без кола, ми е трудно да си представя нещо друго за база освен Меделин. 

@Kristian Desev е дал интересни идеи, но вероятно той е живял там и говори испански. Лично аз не виждам как могат да се направят 7 и 8 точка, ако сте без кола и пак си е трудно. А и има доста кръстосване със самолети наляво-надясно, което е трудно за напасване и може да доведе до фал, без нощувки. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Lindt каза:

@ven62,  специално за теб и твоя още по-красив календар за 2023, ще се постараем да снимаме един cock of the rock :girl_smile:

Не съм чел темата, но Амазонка не е за изпускане. Чувал съм мнения, че в тази си част е далеч по атрактивна от перуанската Амазонка, до която ние се докоснахме.

20191111_155759.jpg.331ac8cf97dc16c09490333e2dce8bc2.jpg

P1160342.JPG.da3588d5df0f32d180b10def7d23e2d5.JPG

P1160704.JPG.36af53a79082d6f5b89db04702f4457d.JPG

20191111_161951.jpg.6250f89e6151e9d7af7704697474684b.jpg

P1160635.JPG.6914e6cc0f1e8c4b44002afb9adc78ab.JPG

P1160675.JPG.78f5b6af9998a9248f130ff1a86dd516.JPG

P1160659.JPG.4b8ed2e594b596f27fe372003e3faa49.JPG

P1160669.JPG.e422331d2046d9a775d2ed775c1dfc57.JPG

P1160652.JPG.b22dae78c8f1b2fc0dcf458fec4abcba.JPG

• Харесвам 10
  • Шок 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

При мен стана малко като поговорката- видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак...

Та късно вчера вечерта след 1-2 часа размисъл купих  билети и аз. Нищо не знам и тепърва ще чета и вероятно ще открадна готови идеи от темата на Марти.

Стана повече за хвалене, ама от години се каним да стигнем Ю.Америка и все нещо се разминава, та се надявам този път да успеем.

• Харесвам 7
  • Браво 9
Връзка към коментар
На 14.10.2021 г. в 22:46, DaBo каза:

В общи линии, всичко което е под надморската височина на Богота е ок. Височинната болест не те хваща веднага, а да кажем след ден-два. Дотогава, ако се изнесеш някъде на по-ниско, ноу проблем.

Аз като цяло не съм имала проблем (освен кръвотечение от носа) с височината, но на приятел сестра му я изнасяхме с мед.самолет по най-бързия начин за Картахена, а е супер спортна натура. Просто тази височина не е за подценяване.

В общи линии мисля, че те знаят колко добре могат да поемат височини. Ако не са сигурни един уйкенд на Белмекен преди заминаването в голяма степен решава височинната болест на 2600. 2600 като цяло рядко създава проблеми. добре е да имат едно на ум, но чак да променят програма , за да се съобразят с това, ми се вижда крайно.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
На 14.10.2021 г. в 22:40, Lindt каза:

За Guatape - летището в Medellin

За Jardin - може и Manizales, макар че май Medellin е една идея по-близо.

За височината - вие сте активни планинари, доста сте пътували на дълги полети и знаете кое и как ви въздейства. За нетрениран човек 2600 метра си е височина и докато не кацнеш там, нищо не се знае. Най-често се чувстваш замаян и много лесно се уморяваш, но може и по-сериозно да е. Един път като свикнеш обаче, след това като слезеш на ниското и имаш повече енергия.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt, от Санта Марта тръгват турове (до седмица могат да бъдат) до Изгубения град. Минава се през джунглата, спи се в хамаци и на палатки и т.н.

Може пък да ви е интересно. Има много фирми, но ето една за ориентация:

https://magictourcolombia.com/tours/lost-city-4-days/

Знам, че изискват планинско оборудване от участниците, но какво точно не знам. Колеги на моя мъж ходиха, ама ние не сме такъв тип туристи. 

За Амазонка - Leticia е столицата на атази част и има самолети от Богота. Много има какво да се види, има и круизи по Амазонка.

https://colombia.travel/en/amazonas

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , DaBo каза:

За Guatape - летището в Medellin

За Jardin - може и Manizales, макар че май Medellin е една идея по-близо.

За височината - вие сте активни планинари, доста сте пътували на дълги полети и знаете кое и как ви въздейства. За нетрениран човек 2600 метра си е височина и докато не кацнеш там, нищо не се знае. Най-често се чувстваш замаян и много лесно се уморяваш, но може и по-сериозно да е. Един път като свикнеш обаче, след това като слезеш на ниското и имаш повече енергия.

Аз се чудя как да ги подредя.  Може би наистина Манизалес щеше да е супер за първи полет и да го ползваме и за Саленто, и за Хардин. Ама няма полети в тази седмица. А ми се иска, ако ще ходим в Саленто, Хардин, Гуатапе, Меделин, да използваме максимално ефективно полета от Богота и да спестим някакви часове път. 

Връзка към коментар
преди 6 минути , DaBo каза:

@Lindt, от Санта Марта тръгват турове (до седмица могат да бъдат) до Изгубения град. Минава се през джунглата, спи се в хамаци и на палатки и т.н.

Може пък да ви е интересно. Има много фирми, но ето една за ориентация:

https://magictourcolombia.com/tours/lost-city-4-days/

Знам, че изискват планинско оборудване от участниците, но какво точно не знам. Колеги на моя мъж ходиха, ама ние не сме такъв тип туристи. 

Чудим се и ние за такъв тур. Ако имаш и ми метнеш някоя и друга агенция, която да гледам ориентировъчно, ще ми е много полезно 🙂 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Emil Chakalov каза:

Само не разбрах до Хардин и Херико как ще стигнете без кола.Ние с кола почти не успяхме,т.е. вместо в Хардин стигнахме Херико или обратното.

Ами не знам и аз как ще стигнем, но вероятно местният/ автобусният шофьор ще знае пътя по-добре от навигацията ви.

Връзка към коментар

Ще видя за такива агенции. То беше доста отдавна. На тях много им хареса, а ние през това време лежахме на плажа в Картахена и лочихме коктейли.

За хора без кола най-добре е автобусният транспорт. 😜 Но се пътува още по-бавно и от кола, а там и с кола е бавно. Ще се разровя да видя къде какво има. Аз там на автобус, освен на Трансмилението в Богота, не съм се возила.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

Ами не знам и аз как ще стигнем, но вероятно местният/ автобусният шофьор ще знае пътя по-добре от навигацията ви.

Вчера четох, че до Хардин може да се  стигне с автобус от Меделин - ето линк с повече информация: https://www.google.com/url?q=https://trainsplanesandtuktuks.com/medellin-to-jardin-by-bus-how-to-get-to-jardin-colombia/&usg=AOvVaw3Y1Yfl0nUdXkTf_EAINz-m

Намерих и фирма, която организира турове с кола и шофьор - изглежда читава 🙂, цената е 70$ на ден, но всичко зависи от маршрута, който ще изберете: https://expeditioncolombia.com/active-holiday/car-driver/. Според мен това е най-добрата възможност за транспорт в Антиохия. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Kristian Desev каза:

Вчера четох, че до Хардин може да се  стигне с автобус от Меделин - ето линк с повече информация: https://www.google.com/url?q=https://trainsplanesandtuktuks.com/medellin-to-jardin-by-bus-how-to-get-to-jardin-colombia/&usg=AOvVaw3Y1Yfl0nUdXkTf_EAINz-m

Намерих и фирма, която организира турове с кола и шофьор - изглежда читава 🙂, цената е 70$ на ден, но всичко зависи от маршрута, който ще изберете: https://expeditioncolombia.com/active-holiday/car-driver/. Според мен това е най-добрата възможност за транспорт в Антиохия. 

Благодаря 🙂  

Ние обаче, ако се синхронизираме програмата, май сме 5 човека. Ще трябва да видим дали биха возили толкова много :mail1:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Lindt каза:

Не е въпроса в това, какво показва навигацията и какво знае шофьора. По мое мнение ако идете до едното от градчетата, например Хардин от Меделин, след това, за да идете до Херико ще трябва да се върнете почти до Меделин отново. А това значи много път и съответно загубено време по техните стандарти. Освен това не разчитай шофьора да говори английски език, за да ви се получи разговора 😊

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

Благодаря 🙂  

Ние обаче, ако се синхронизираме програмата, май сме 5 човека. Ще трябва да видим дали биха возили толкова много :mail1:

Няма ли да е по - добре наемане на кола в такъв случай? 

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Ако сте 5 човека и някой има шоф.книжка - вземете кола и забравете за трудната логистика с автобусите. Ако ли не, използвайте Меделин за отправна точна за Санта Фе де Антиокия, Ел Пиньол, Гуатапе.

От Меделин с автобус до Хардин, като ще трябва да спите там. От Хардин до Армения пак с автобус, ако няма до Саленто директен. От Армения до Саленто с автобус. От Саленто за Кокора вали. След това трябва да видиш откъде ще може да летите за крайбрежието. 

От Армения до Саленто - http://cootracir.com/rutas-y-moviles/rutas-y-puntos-de-venta

Ще потърся и за другите маршрути.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.