Прескочи до съдържание

Планиране на 10 дни в Колумбия.

Alexander

Препоръчани мнения

Ей, не ме разочаровай така! Толкова да я харесвам Картахена, но и никога не съм била в "час пик" там. В нормално време е много хубаво. И да, плажът не става. В Тайрона и на Сан Анрес са готини плажовете.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Охо добре дошъл във форума @Plamen Peichev, интересно запознанство направихме в Хардин.

За Картахена, днес видях и малко по-добра страна, но там хората са ходещи портмонета буквално.

Хем съм в стара къща хотел, а не в някой лъскав хотел, но се оказа  че на 20м бирата е на под 50% в бара или на нормална цена.

Понеже ми омръзна да ме взимат за американец, днес бая си поговорих с местни, включително и в един криминален бар.

2A91D2C3-7F9F-46DB-B402-7B7C6B12D307.jpeg.349ece8c9faae1ebeb35d460a772c230.jpeg
A5C37244-C96D-402A-9CD9-26382931B10F.jpeg.2d0d77e277655836fdc9d8ce999cbf5c.jpeg

та утре ще пробвам евтин начин за стигане до островите , ако сработи ще пиша как става.

ходихме до плауа бендита, хареса ни много, отделно имаше и нещо като шнорхелинг без шнорхел заради Ковид, но беше много добре 

6A33B99F-D87E-4353-A9EF-BCA3E051BB1C.jpeg.b26e19ed4bb1410e23730e0859c60f16.jpeg

FE0B28CA-22ED-48C3-AA4B-6FD164E1846C.jpeg.7e165283bc5fe983f2c54f355f444a63.jpeg

DE2B3A61-591A-4377-B5EC-F003B6C3008F.jpeg.a8686653720ebff57680e3cd5b0bb543.jpeg

0DFC7609-E19E-4DF0-8F62-D28A709CCF02.jpeg.4edc1261ed4845002a2eef4b5b48f5b9.jpeg

C77CA23A-609F-406A-98BD-EB0A3EA9EFF6.jpeg.f9e57584324ab5e85561e12d65a097ec.jpeg

• Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 10 часа, DaBo каза:

Ей, не ме разочаровай така! Толкова да я харесвам Картахена, но и никога не съм била в "час пик" там. В нормално време е много хубаво. И да, плажът не става. В Тайрона и на Сан Анрес са готини плажовете.

Връщам си думите назад! Просто първия ден не видях всичко.

много е добре, само трябва малко внимание за цени 

B6F1FA01-8502-499B-AFE4-C2090F54E7A3.jpeg

ED1A472D-9BE7-4C1A-8A70-36536140BA57.jpeg

51071F5E-46CA-46D8-9BD4-6E012A8D4692.jpeg

798A89F7-5714-44D2-8EB1-DF6D977C8402.jpeg

A4FC55DA-B23F-4158-BDFC-07FEFA1E24F8.jpeg

7A0B7C91-BC72-4E4E-8397-707A24841BF4.jpeg

F2F0F0C4-ECD4-4156-BD1F-2F10888DBBD6.jpeg

34374971-7935-48D9-A7DC-4A9F3871A503.jpeg

52098DC1-DA79-4DF2-A265-7D0D3B329C91.jpeg

2F679C3C-41BF-4D53-8846-42D8F7305346.jpeg

B5FEDF98-BE70-4102-8625-56D44F35184A.jpeg

7B769FF5-C93C-4E19-A198-21BB0E68B8E8.jpeg

0EA7582E-D0A4-4259-B67A-552778D2AD9F.jpeg

634640EC-C639-46B6-8EB2-773769889FF1.jpeg

• Харесвам 17
  • Браво 3
Връзка към коментар

@Alexander, животинките в парка ли са или някои от тях си снимал на плажа?

Благодарим и ние за аржентинския ресторант, много беше вкусно 🙂

А Андрес ли не работи в Медеджин или друго е било затворено?

Супичката случайно да си я пробвал в Гуатапе, че утре това ми се обядва?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Alexander, благодаря ти за полезната информация, която ни споделяш. С интерес следя темата ти, още повече че живот и здраве след седмица и на мен ми предстои пътуване до Картахена (където ще ми е основният престой) и съответно за пръв път в Колумбия и на този континент въобще.

Надявам се както си написал в последните постове Картахена в крайна сметка да ти хареса...

преди 14 часа, Alexander каза:

Дори с юбер е много по-скъпо.

Поствам линк към информация за едно приложение, което може да ти се стори полезно:

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

@Alexander, животинките в парка ли са или някои от тях си снимал на плажа?

Благодарим и ние за аржентинския ресторант, много беше вкусно 🙂

А Андрес ли не работи в Медеджин или друго е било затворено?

Супичката случайно да си я пробвал в Гуатапе, че утре това ми се обядва?

Андрес работеше, ама не пускаха под 18 годишни.

Супата от кокошка-Sancocho de gallina  е перфектна, няколко пъти я пробвахме на различни места.

имай предвид, че това си е основно ядене, няма как след нея да ядеш друго.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt

пропуснах за животните

пспагсли, маймуни и игуана снимах в парка в Картахена и на острова.

в парка има 7 ленивеца, които е невъзможно да се видят, ако не знаеш точно   на кой клон и дърво е някой от тях.
Не мърдат и са на високо и не се забелязват изобщо. На 7-8 дни слизали да се изходят и да пият малко допълнителна вода, не бягали от хората,  да се  уцелил този момента 6 от 49.

имам други снимки на ленивците отдалеч, тези ми ги даде момчето грижещо се за животните и парка- случайно единия ден го уцелих и си говорихме много, показа  и къде са-на високо по върховете и ми даде накрая тези негови снимки на ленивците.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 27.12.2021 г. в 13:34, Alexander каза:

Дадоха ми това списъче с дроги, поръчват се през уатсъп и се носят където кажете в Медежин.
Общо 1-2 часа се бави всичко. Работят хората, чак като на филм ми изглежда всичко.

*LISTA ACTUALIZADA*

💥💥WEED ORGÁNICA 💥💥

-- CRÍTICAL CANDY 
15MIL 1GR 💥💥

-- GORILLA BREATH
15MIL 1 GR

-- RAINBOW ROAD
15MIL 1 GR

-- AK 47 ORGÁNICA
15 MIL 1 GR / SATIVA

-- OG X HAZE 
15MIL 1GR 

-- ZOMBIE KUSH
15MIL 1GR

-- El DORADO 
15MIL 1GR 

-- CANNATONIC
15MIL 1GR

-- GREEN CRACK 
15MIL  1GR 

-- MERMELET 
5MIL 1GR 

-- GORILLA GLUE
5MIL 1 GR

-- MASTER KUSH 
5MIL 1 GR 

😍😍WEED EXOTICA 🔥🔥

-- WHITE WIDOW 
5MIL 1GR / SATIVA 

-- MANGO HAZE 
5MIL 1GR/SATIVA 

--  POWER KUSH
5MIL 1GR / INDICA 

🥇🎗CIGARRILLOS CBD 🚑👨🏽‍⚕️
— PAQUETE X10 UNIDADES 
70 MIL 

—PAQUETE x20 UNIDADES 
150 MIL 

🧨🧨 *STOCK EXTRACTION* 🧨🧨 

🍯🍯 *CREADO POR MR WEED* 🍯🍯 

— LIVE RESIN ORANGE
 100MIL 1GR

— LIVE RESIN GELATO 150MIL 1GR

🔥️CREADO POR BUDDA TWINZ 💥❄️

— LIVE RESIN CHEM DOG 150MIL 1GR

— DIAMANTES EN SALSA KUSHMINTS
 180MIL 1GR

🧀🍩 CREADO POR FANIA ALL XTRACTS🍯🍫
— THC ISOLATE 
150 MIL 1GR

— DONUTS THC-A NANDO'S KUSH 
200MIL 1GR

— LIVE RESIN INDIAN KUSH 
130MIL 1GR  

— BHO CURED SOMANGO 
130MIL 1GR

☁️☃️BLUE ICE❄️🌫

— ICEOLATOR 
200MIL 1GR 

— ROSIN ICEOLATOR 250MIL 1GR

🧪👑KINGS LABS🥼🔬
— DIAMANTES MIRACLE ALÍEN COOKIES MAC 300MIL 1GR

🍩 **COMESTIBLES* 🍨

*AGOTADOS*  

--GALLETAS 🍪PACK X6 
 30MIL 

--DULCES 🍥🍥
20MIL 

--CUPK XL 🧁🧁
28MIL

--MAZAPANES 🍬🥧🍦
18MIL 

*CREADO POR KARUNA* 

-- CREMA HUMECTANTE 45.000 MIL C/U 

*DESTILADO DE THC A BASE DE CO2 1.1ML 100.000 MIL*💨 *AGOTADO* 

🔥💥 *KIT  PARA DESTILADO* 

-- *BATERIA MÁS CARTUCHO* *DESTILADO DE THC A BASE DE CO2 170.000 MIL* 
*AGOTADO* 

🍄🍄 *HONGOS  PSILOCYBE CUBENSIS* 🍄🍄 

-- GOLDEN TEACHER X5 GR 90.000 MIL 

⚗ *SINTECTIC* ⚗ 

-MICROPUNTO  DE LSD 
40.000 MIL C/U

—PAPEL LSD 
30.000 MIL C/U 

—MDMA
  85.000 MIL 1GR 

-- MDMA 
60.000 MIL 1/2GR 

—MOLLY 
100.000 MIL 1GR 

—MOLLY 
60.000 MIL 1/2GR 

—EXTASIS HOLANDES 30.000 MIL C/U 

- EXTASIS LIQUIDO (GHB) 0.5ML 50.000 MIL 

--CANDYFLIPING 
40.000 MIL C/U

-- ICE CRISTAL  METHANPETAMINE (pastilla) 
20.000 MIL C/U 

-- 2CB PREMIUM 
100.000 MIL 1GR

-- NEXUS 
120.000 MIL 1GR  

-- NEXUS 
65.000 MIL 1/2 GR 

-- POPPER (FERMIN) 20.000 MIL C/U 

— COCA PURA 
30.000 MIL 1GR 

-- COCA LAVADA 
*AGOTADO*
40.000  MIL 1GR 

— CLONAZEPAN 
3.000 MIL  (pastilla) C/U 

— OXYCODONA 40MG.(pastilla) 
20.000 MIL C/U 

-- XANAX(ALPRAZOLAM) 0.5 MG 
5.000 MIL C/U 

-- XANAX(ALPRAZOLAM) 0.5 MG CAJA  
150.000 MIL X30 UNIDADES 

— DMT CRISTAL AMARILLO 
450.000 MIL 1GR 

— DMT CRISTAL AMARILLO 
250.000 MIL 1/2GR 

🪄POTENCIADOR SEXUAL 
40.000 MIL C/U 🪄(se puede combinar con cualquier droga. No provoca dolor de cabeza) 

*PEDIDO MÍNIMO DE 30.000 MIL MÁS DOMICILIO (EL COSTO DEL ENVÍO PUEDE VARIAR SEGÚN LA UBICACIÓN)* 🚀🍁🙏

Пиши и цените, за да сме подготвени! 🤣

Връзка към коментар
преди 3 минути , DaBo каза:

Бау... че ако 15 милиона песос е цената... баууу. Това са повече от 3 хил. евро. 🤪

Mil БРЕ без пари е. Примерно 1г кока е 30mil или 7€. Повечето не съм ги чувал има и по-скъпи.

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , Alexander каза:

Mil БРЕ без пари е. Примерно 1г кока е 30mil или 7€. Повечето не съм ги чувал има и по-скъпи.

Ох, и аз се опулих от цените... хаха, други неща помня. 😂 Ама при нас отдавна е ракиено време и вече чета с едно око. хаха. Que disfrutes! 😜

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Взех да говоря на български в Картахена, понеже като разберат, че знаем испански и няма отърване, през 2 Мин някой нещо предлага и после пак се връща..

иначе много се чудят откъде сме, понеже приличаме на американци или канадци много бели ама говорим испански с лекота.

днес стигнах до tierra bomba-Playa linda. Имаше много малко хора и на 100м от двете но страни нямаше никой.

на отиване ми взеха повече 30mil, до по-близкия плаж беше 20mil.

На връщане се върнахме от далечния тримата за 40mil.

всичко се хваща от болницата bocagrande, от пристанището е 60min на човек до близкия плаж двупосочно, далечния 80mil.

352DCCB8-2666-49E0-952A-0BE8C23D4FA6.jpeg

6E0CCE00-DAD1-4599-A8AD-B73BBB36EA38.jpeg

AC4908B3-EA56-46B5-832E-E2D6D4EDB873.jpeg

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Вчера обикаляхме из Богота.

още от летището дойде Юбер с нещо като Тико-ако ги помните, хем сме само с 3 ръчни куфара едвам се събрахме.
Багажник няма, понеже хем малък, хем пълен с боклуци. Всичко тракаше и беше пред разпад, вървеше с 30-40…

пита ме колко ми е взел Юбер в случая 31к и се жалваше, че щял да вземе само 17-18к.

щях да пиша кофти ревю, ама се отказах.

Надолу към Музея на златото е чудо и доста неприятно в момента.

1000 индианеца живеят в палатки и найлони от доста месеци  в парка 

https://www.semana.com/amp/nacion/articulo/indigenas-asentados-en-el-parque-nacional-en-bogota-victimas-de-las-fuertes-lluvias/202139/

По основните улици и пешеходноте е пълно с всякакви хора продаващи всякакви боклуци на земята и предлагащи всичко, просещи и т..н.

та като видях, че музея на златото  не работи на 31 и 1 се ометох понеже няма какво да се прави, нито да се гледа.

попаднах в някаква смешна кръчма за бургери във въпросната зона, на вид добра, ама след като поръчах ядене исках локална крафт  бира и се оказа, че не се продава отделно. Била само ако си купиш два от  хамбургерите им!
Питах това бъзик ли е, ама така било.

Имало хайнинен и корона за мен.

след малко поисках  паролата за нета и се оказа, че го нямал човека, който я знае!

имаш и още и бях на косъм да си тръгнем, ама наоколо нямаше нищо, а бяхме изгладнели доста.

изравних я със земята сервитьорка, ама тя си мълчеше и не й пукаше  особено.

най-демостративно излязох и по случайност на 50м имаше същата бира, купих си на 1/3 от цената в кръчста  и си я вкарах да я пия. Не посмя да ми каже никой  нищо. 

иначе в северната част на Чапинеро е супер.

След малко сще ходя да се кача с лифта до Монсерат.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Прибрахме се днес, всичко мина гладко. Кафето-1 раница беше опаковано в три отделни найлонови специални плика, но никой не каза нищо на проверката, нито се стигна до рязане.

Понеже писах назад и за цените на ромовете няколко пъти, ще обобщя и за това.

Едни и същи ромове на различните летища-вътрешни полети  и магазини в градовете имат доста различни цени.

На излизане от Богота на интернационалния терминал има най-беден избор, по-малко от всички други летища хем с вътрешни полети. Цените на интернационалния не са по-скъпи както се предполагаше, просто имаше само La Hechicera от по-хубавите, беше 45USD или около 183000cop или общо взето съвсем нормална цена.

Доста странно, понеже на другите летища имаше много по-голям избор, Диктадори и други.

Същият ром в други стандартни магазини в градовете, както и на някои летища като Картахена на терминала за вътрешни полети  беше 200000cop примерно , нaй-евтин го намерихме е за 150-160000cop в магазин на летището на кацане в Богота с вътрешен полет от Картахена-дори не пишеше, че е намален , за толкова го  видях само  в още един магазин по-рано.

Сега си сипах един от моите ромове Flor de Caña 12 и направо го пия насила... лоша работа. Последните 3 дни в Картахена минавахме през  една кръчма-бар в която имаше много сериозни ромове, повечето ги няма по магазините, дори в Колумбия понеже са лимитирани или специално за някоя страна, видях за Австрия и за Белгия. Та след тях, другите ми се струват вече  за зъбобол..

Проверките  обаче бяха кошмар като време, няма онлайн чекиране, а и да има имахме да чекираме багаж на връщане и ни отне час и половина само да вземем бордни карти, там гледат и дали трябва да се представи пср, ваксина и .н. След това чакаха само 30 мин за имиграционните и скенерите или общо 2+ часа за да се влезе.

Хем на 01.01 нямаше много хора, не мога да си представя какво е било на 31.12, даваха по телевизията, че е било ужас.

На 31.12 вечерта я изкарахме в хотела, в случая Radisson Bogota, имаше празнична  вечеря с жива музика-с два вида 5 степенни менюта, които си бяха тип гурме за 80лв на човек, включваща и чаша вино.

Ние си взехме още една бутилка за 30лв, което ми се стори много евтино и си изкарахме супер.

Само в Богота от скоро през Юбер могат да се викат и стандартни таксита, като понякога такситата са много по-евтини от юберите, а понякога на обратно и е добре да се гледат и двата вида. Ползвах и таксита и беше все същата процедура.

Като заключение всичко ми хареса chévere-chévere както казват местните с много дребни изключения. Като цяло над очакваният ми, хората са супер, природата, храната и не на последно  място цените, че на много места вече е нетърпимо. Ясно ми е, че като сме със свободен испански е много по-лесно и ни обръщат повече внимание, но сигурно и на другите ще им хареса много.

Понеже обичам да повтарям и потретвам места/страни, които са ми харесали, сме решили на 100%, че ще се повтаря Колумбия, хем има още много за гледане.

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар

Колумбия е прекрасна страна с прекрасни хора , класи над “нашият” Ориент . С изключение на плажните вендори в Картахена , впечатленията са ми силно положителни , а ако има чаровни ергени във форума, да не му мислят много и направо да взимат еднопосочни билети … Не зная дали ще имам някога щастието да се разхождам спокойно във Венецуела, но Колумбия е безспорният номер едно в ЮА, главно заради прекрасните си хора, а обичта и уважението към децата е невъзможно да се опише и не зная да има аналог в света.

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Някои от магеланците знаят за премеждията, които имах с кучето което ме ухапа, бях писал за него.

Обаче след като се върнах в България, разбрах, че е наложително да разбера дали кучето е добре или да слагам ваксина за бяс- не знаех, че това е 100% смъртоносна болест.

Ходих до кабинета в Александровска болница, който е единствения в София и околните градове-в Перник нямат.

Оказа се, че трябва да чакам няколко пъти по няколко часа със спешните случаи, които в голямата си част са с Ковид-това ми го казаха на регистратурата когато отидох да ми слагат ваксина против бяс. Същата жена ми каза, че не е добра идея да седя толкова много време там и най-добре да намеря начин и да разбера дали кучето е живо в момента-2 седмици след като ме беше ухапало.

Според човешки и ветеринарни доктори, както и според нашия спец @master_of_germs, ако кучето е живо 15-16 дни след ухапването, значи, че няма бяс.

Ако има, трябва да е умряло или пред умиране-да не може да пие, яде и т.н. та ми трябваше снимка на псето, за да спестя ваксините, чаканията и ковида.

Реших да се пробвам, взех да търся през гугъл мапс телефони на кръчми, магазини и сервизи в близост до мястото където беше кучето. Свързах се и с хазаина от airbnb, както и на хазаина на Марти и Жижо

Писах на 10-на човека, половината не отговориха, но другата половина отговориха. Някои от тях не бяха в градчето-включително хазаина на Марти, някои ходиха до мястото, но не намериха кучето,  питаха в близките магазини и всички уж го знаели кучето, но не успях да се добера до снимка.

Хазаина също ходи, даже 2 пъти, но не успя да го снима. На него дори му предложих пари още в началото, но той ги отказа и каза, че ще отиде да провери безплатно.

Останаха само 2 дни, преди да станат 3 седмици, когато трябваше да почна  ваксината, ако не намеря доказателство, че кучето е добре.

Чаках отговор на една жена, която беше в Медежин 2 дни и щеше да провери за кучето.

Когато остана точно един ден, тя с 100 зора успя да го намери. Прати ми много снимки, видеа и пр, от улицата, голям зор беше да го намери, понеже то се крие зад едни найлони. 

В крайна сметка успя и ми изпрати видео и снимки на псето, та се отървах от ваксините.

Та още едно доказателство колко са готини колумбийците. От тези 10 човека, вероятно само хазаина е знаел някакъв английски и бях голям късметлия, че проблема стана в испаноговоряща страна, но съм много благодарен на всички пробвали да помогнат.

Пак някои от магелнците знаят, че вече имам нов комплект билети за август и ще има второ посещение на тази страна.

• Харесвам 15
  • Браво 3
Връзка към коментар

@DaBo  Понеже аз пътувам основно с обществен транспорт, уж чета, уж знам, ама пак не ми е съвсем ясно.  За Богота - купувам си въпросната карта, зареждам я с някакви пари / от където я купувам ли става това ?/ И аз от човек ли я купувам,или от някакъв автомат /тогава настъпва трагедията с незнаенето на испански и пъхането на парите/  Би било чудесно, ако се взема от човек..... После доколкото разбрах се валидира по някакъв начин  /???/ при качване и при слизане.  След това тази карта важи ли цялата градска мрежа. И това ТрансМилениум метро ли е или някакви по специални автобуси.  Как разбирам кога ми привършват парите и няма да ми стигне за дадено пътуване....Прости въпроси,но когато си сам и без испански,положението ми се струва леко притеснително....

Същото важи за и Меделин - карта,метро.....

Моля, който знае нещо по въпроса с транспорта, моля да сподели.

А, и за такситата дали са скъпи и дали возят на митър, или на пазарлък...

Връзка към коментар
преди 18 минути , ruwenzogy каза:

@DaBo  Понеже аз пътувам основно с обществен транспорт, уж чета, уж знам, ама пак не ми е съвсем ясно.  За Богота - купувам си въпросната карта, зареждам я с някакви пари / от където я купувам ли става това ?/ И аз от човек ли я купувам,или от някакъв автомат /тогава настъпва трагедията с незнаенето на испански и пъхането на парите/  Би било чудесно, ако се взема от човек..... После доколкото разбрах се валидира по някакъв начин  /???/ при качване и при слизане.  След това тази карта важи ли цялата градска мрежа. И това ТрансМилениум метро ли е или някакви по специални автобуси.  Как разбирам кога ми привършват парите и няма да ми стигне за дадено пътуване....Прости въпроси,но когато си сам и без испански,положението ми се струва леко притеснително....

Същото важи за и Меделин - карта,метро.....

Моля, който знае нещо по въпроса с транспорта, моля да сподели.

А, и за такситата дали са скъпи и дали возят на митър, или на пазарлък...

@Dian и @Здравко Ангел според мен могат да ти разяснят как да купиш и заредиш карта без да говориш испански 🙂

Връзка към коментар

Таксита и Юбер в Богота са  на една апликация, един път едното е по-евтино, друг път другото. В другите градове карах само с Юбер.

Като цяло са без пари, от летището до другия край на Богота взимат 6-7 долара, това са поне 15км, след това по 2-3 долара средно на качване.

Аз се возих само с апликацията, взимат ти парите още като поръчаш таксито или юбера.

Връзка към коментар
Преди 1 час, ruwenzogy каза:

@DaBo  Понеже аз пътувам основно с обществен транспорт....

Малко отзад напред:

1. Такситата возят на километър. Не се хващат от улицата от съображения за сигурност, а чрез телефонно повикване или апликация за телефон - Cabify. Повикване през телефон или апликация, гарантира че таксито е легално и регистрирано. Със спряно на улицата няма никаква гаранция за сигурност или цена.

2. Убър - те возят на предварително обявена цена. Поръчват се чрез апликация и цената излиза веднага. С потвърждение на заявката се съгласяваш и за цената. Плащането може да е в брой или с кредитна карта, но това се избира при регистрирането на апликацията.

3.Г радски транспорт:

- Трансмиленио е наземно метро със специални автобуси - единствено и уникално изобретение в Латинска Америка. Автобусите пътуват в собствени коридори, но все пак пресичат натоварени кръстовища и затова често се случва и те да висят в задръствания.

Това е в час пик, когато опашките са огромни. Сега с ковид може и да е по-спокойно, ако хората работят онлайн:

Bogota-August-2014-139.jpg.7e6a7e293f85b23080e58eeed7bfbad3.jpg

- Влизането и излизането в тези станции става с карта Tu llave. Има няколко вида таква карта - на вас ви трябва обикновена, другите са персонализирани и дават правото да се пътува на кредит и да ти върнат парите в нея при загубване. Поради това мисля, че е само за колумбийци. По мое време беше само един вид. Струва 6000 песос и може да се зарежда от 50 хил песос до 339 хиляди песос. Когато маркираш картата при излизането от станцията, на екрана се изписва останалата сума в картата. Има и машинки за проверка на сладото (verifica tu saldo):

232954578_Screenshot2022-01-26at12_42_45.png.72b7d1df97a59f93323d57ccc543aae9.png

- Купуването и зареждането преди ставаше само от гише на всяка станция. Сега гледам, че има и машинки. С езика ще имаш проблеми и на гише. Дори машинките може да имат английско меню.

- С тази карта може да се използват и маршрутките (busetas или по новому chiquitas):

pubInt151794.jpg.d050bc64d97e3b6a67ea3cd299d1a0eb.jpg

Тук има инфо за тарифите: https://www.transmilenio.gov.co/publicaciones/146280/tarifas/

Използвай гугъл транслейд или подобна апликация за превод.

- Използването на трансмиленио не е точно като метрото. Трябва ти картата на линиите и много добре да знаеш рутовете:

https://www.transmilenio.gov.co/publicaciones/150402/publicacionesmapa-interactivo-de-transmilenio/

Всяка зона на града има буква с цвят. Това е зоната на тръгване и връщане на автобуса. След това във всяка буква има много рутове. Най-трудното е да се ориентраш кой номер бус/рут да хванеш. Например в зона В има 19 подрута. Аз лично се ориентирах по картите в станциите или чрез по-горния линк. Най-важното е да знаеш кой номер рут ти трябва. Не е rocket science, но в началото може да е леко объркващо.

Внимаваш за посоката като в метрото.

Станциите се състоят от няколко вагона. Всеки вагон има номер и по няколко врати. Трябва да намериш вагона и вратата, където е написан номерът на автобуса/рута, който ти трябва. Всеки автобус/номер на рут си има определени врати, на който спира.

1369825380_907009_1369829580_noticia_normal.jpg.1134cea5aaab2a756f852d244df3c732.jpg

1280px-Estacion_Granja-CR77.jpg.af62d9dd8d7b18692ad64bb5881629f1.jpg

CgqbQg8WMAAk-tu.jpg.418aa53ad136bab98c5ee1945e473e8d.jpg

На маршрутките трябва да гледаш отпред на стъклото какво пише. За три години половина все още не можех да се ориентирам в рутовете им. Хиляди са. Освен това те висят в задръстванията наравно с колите и понякога е по-бързо да вървиш пеша, отколкото с маршрутката.

@Alexander, на една апликация ли са вече? Преди всеки си имаше отделна апликация.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Alexander каза:

специално за Богота да, от скоро било. С апликацията на Юбер си взимах и таксита-жълти, когато излизаха по-евтини.

Супер! Така е доста по-удобно, защото може да сравняваш цените.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.