Яничка Публикувано: 22 февруари Публикувано: 22 февруари преди 2 часа, neuromancer каза: В Баден-Баден трябва да има СПА туризъм, или ми куца немския? Има, да, доста известни са там именно с него. Ние, когато ходихме, първоначално се бяхме насочили именно към СПА център-а, но цените ни се видяха доста високи. В последствие @Desi75 ни намери чудесен хотел в Страсбург със СПА център и горното отпадна. 5
Hakkâri Spor Публикувано: 22 февруари Публикувано: 22 февруари На 19.02.2026 г. в 11:50, Иван Попов каза: Вече си с българско евро 😉 Покажи им новите ни монети – може да им станат интересни 😄 За два дни в Прага няма да ти трябват крони, спокойно минаваш само с карта 😊 Горе долу е така. Взех си много малко крони (200 Кр като за 8 евро), колкото за зор. Потрябваха ми във Вишехрад (WC пред катедралата работеше само с кеш и добре, че ги имах, защото щеше да стане беля. Също и на две места в църква, за дискоса… само в брой). В Costa café пишеше, че приемат и евро, което ме учуди. Но… навсякъде с карта. 8
Иван Попов Публикувано: 22 февруари Публикувано: 22 февруари преди 2 часа, Hakkâri Spor каза: Горе долу е така. Взех си много малко крони (200 Кр като за 8 евро), колкото за зор. Потрябваха ми във Вишехрад (WC пред катедралата работеше само с кеш и добре, че ги имах, защото щеше да стане беля. Също и на две места в църква, за дискоса… само в брой). В Costa café пишеше, че приемат и евро, което ме учуди. Но… навсякъде с карта. Супер! 😉 Аз винаги гледам да имам от местната валута, където и да отида. Живи и здрави, и аз мисля да ходя за Нова година… Макар че това още е доста далеч във времето 😊 6 2
sasho_n2 Публикувано: 23 февруари Публикувано: 23 февруари Тъй като преди няколко страници пооплюхме релацията до Модлин ( Варшава), да разкажа за сравнително бюджетен уикенд, който хванахме без отпуска. Билетите бяхме купили за 9,99 евро/човек, като явно бяхме късметлии и петък вечерта полета излетя само с 20 мин закъснение, а в неделя вечерта кацна дори с 20 мин по-рано в София. От летището Модлин до центъра на Варшава, пътя е около 40 мин с кола, като има няколко варианта за придвижване: - Имаше автобус на място, директно летището до централната гара ( не запомних компанията, но имат будка точно на изхода), като цената беше 40 злоти ( около 10 евро) и имаше автобус в 23.40 - Имаше автобус с влак в последствие ( опериран от една и съща компания) на цена 24 злоти (6 евро) и пристига за около 45 мин. Последният автобус тръгва в 00.15: https://www.mazowieckie.com.pl/en - Такси от летището на фиксирана цена от 280 злоти ( 66 евро) - UBER или BOLT – цена за 4ма около 100 злоти (26 евро) или за 6 ма 160 злоти (38 евро). Ние избрахме последният вариант, тъй като бяхме по-голяма компания и на практика ни се върза доста изгодно -по 6 евро евро на човек. Относно настаняването, вече всеки сам си преценя и избира като има както бюджетни варианти, така и среден клас хотели на достъпна цена – ние избрахме Hampton by Hilton, в близост до гарата и беше на разумна цена със страхотна закуска. Основните забележителности за толкова кратко време ( два дни), които успяхме да посетим на практика са Двореца на културата ( с панорамна гледка от 30 тия етаж – входа е около 7 евро), Старият град и посещение на Кралският замък ( входа е около 14 евро, отнема поне час и половина), катедралата Св. Йоан Кръстител, разходка из старият град, комплекса на Коперник ( 12 евро вход и минимум 3 часа – задължително с предварително закупени билети, защото на място уикендите често няма часове). Придвижвахме се пеша или с градски транспорт ( в автобуса има машина с билети за 20 мин на цена 3 злоти или за един час около 4 злоти). Ако си купите билет от автоматите на спирките, трябва да го валидирате при качване – закупените от машините в транспортното средство са си валидирани. За храната – определено трябва да се опитат местните специалитети – пироги с картов и сирене (наподобяващи кнедли или пелмени), Zurek ( кисела супа). Цените в ресторантите определено мога да кажа, че бяха по-ниски от София (джолан за двама/трима, две бири, салата, гарнитура, парче торта и кафе – 45 евро) Ето и няколко ресторанта: https://maps.app.goo.gl/TLgg4ZDSVRroBUkB7 - невероятни джолани - огромни порции, за двама. Без резервация се чака да се освободи маса. https://maps.app.goo.gl/3brzsroCPJwKXHua7 - традиционна полска кухня, пирогите бяха много добри. https://maps.app.goo.gl/4bAs6sWLAtznvSMp6 – не ни остана време да седнем, но явно е много популярен и винаги имаше опашка. А точно до него има доста автентична сладкарница с невероятни десерти 30 1
Argentique Публикувано: 23 февруари Публикувано: 23 февруари В този ред на мисли, от април Варшава е възможна от събота до неделя с Райън (до Нови ДвУр 😃), следете си за цени. В отиващото си зимно разписание има основно по-хладни дестинации, но ето че пък ББС дава +11 и слънце за 7-ми март за Ливърпул. 8-ми е по традиция дъждовен. 😝 Следва Германия, ще взема да тагна @master_of_germs Баден-Баден го има доста уикенди през март Пафос И завършваме с много скоростен кашкавализъм В Бергамо! 26
Hakkâri Spor Публикувано: 23 февруари Публикувано: 23 февруари преди 1 час, Argentique каза: В този ред на мисли, от април Варшава е възможна от събота до неделя с Райън (до Нови ДвУр 😃), следете си за цени. А който е бил вече във Варшава, може да си направи просто разходка до Нови Двур Мазовиецки и да усети провинциалното спокойствие за едно денонощие. Или в някое съседно местенце, има паркове, езерца, патици, идилия... 😄 Аз лично мисля оттам да взема влак до Гданск за няколко дни. (+Гдиня и Сопот) 13 2
Argentique Публикувано: 24 февруари Публикувано: 24 февруари При обичайни условия април около Ларнака почти си става за плаж. За къпане е по-сложно, но не и невъзможно. 😝 7
Bella A Публикувано: 24 февруари Публикувано: 24 февруари Взехме билети за Берлин за 7-8 март. Удобни полетни времена. 5
Argentique Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март Иде лятно разписание, а с него някакви нови варианти. Кишинев е възможен април и юни. Засега. 😃 През май мистериозно изчезва. Будапеща без нощувка в съботите, следете си за цени Ако някой съвсем се чуди какво да прави или иска просто да полети със самолет – Ламеция за един следобед 😃 Лятото обаче ще може уикенд в Ламеция за едно топване в море. Засега. Щутгарт през май Или Меминген Варшава за Великден, различни варианти *Цените на Уиз са без WDC. 31 4
vivo Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март Тотално бях продаден за SOF - SUF - SOF, ама видях, че се пада Велика събота ... EDIT: Има и за 04.04 на добра цена 3 1
Argentique Публикувано: 5 март Публикувано: 5 март преди 6 часа, vivo каза: Тотално бях продаден за SOF - SUF - SOF, ама видях, че се пада Велика събота ... EDIT: Има и за 04.04 на добра цена И за 18-ти е ниска (и за 25.04). Другите дати не ги качвах, защото не вярвах, че ще има много желаещи. Нооо в този форум никога се не знае. 😃 6
master_of_germs Публикувано: 5 март Публикувано: 5 март преди 7 часа, vivo каза: Тотално бях продаден за SOF - SUF - SOF, ама видях, че се пада Велика събота ... EDIT: Има и за 04.04 на добра цена Тогава пък (на четвърти) в Италия ще е Великден. Там в неделя по правило не ги търси, а на Великден - съвсем. Ние сме си взели Ламеция на 11.04 с натрупан уиз кредит, влъщането на 15.04 вечерта с Райън за 15 евро. Два дни отпуск, но за нас не е проблем, имаме много отпуски от миналата година, останали за чистене. Само дето в такъв сезон е поччти невъзможно да ги ползваме, та освен около празници, когато и студентите ми искат да си откраднат по някой ден. И един априлски съботно-неделен Щутгарт записваме 🙂 11
Argentique Публикувано: 9 март Публикувано: 9 март Будапеща поевтиня за ден събота. Има и с връщане в неделя, но неделният билет е доста скъп. Две съботи за под 50€. Другите са малко отгоре, но има. 17 1
Популярно мнение Граф Вронски Публикувано: 15 март Популярно мнение Публикувано: 15 март Първа точка : Започвам с извинение, че се забавих толкова много време (цели 15 дни) за репортажа! Второ точка : огромна благодарност на @Argentique за предложението за един ден до Малта. Реализирах го на 1ви март като целта ми беше столицата Валета. Отварям скоба: да, знам, че един ден до Малта е малко (дори без да бях ходил там), но при мен положението беше: "или един ден в Малта, или нищо". Та, избрах да не си седя вкъщи да ... примерно чистя. 😄 Трета точка : снимков материал с малко обяснения. С автобус TD4 от изхода на летището до фонтана на Тритоните - под 30 мин стигнахме, нямаше кой знае какъв трафик преди 08:00. Оттам директно към най-новата порта на крепостните стени. Започнахме лежерната разходка из града. Тъй като сме неделя : това има както своите плюсове, така и своите минуси. Според това, което намерих из нета: най-най интересните туристически обекти: те са затворени в неделя. Ето това са местата, които бях набелязал за посещанение: Republic Street : from the Triton’s Fountain to Fort St. Elmo St. John’s Co-Cathedral - the main must-do of Valetta, closed on Sunday! St. George’s Square (also called The Master Square) Grand Master’s Palace - it used to be the palace of the Grand master of the Order of St.John. Today it is the office of the President of Malta Caffe Cordina - established in 1944 by Cordina family, opposite of Queen Victoria’s monument National Library of Malta - closed on Sunday Independence Square - adjusted to the St. Paul’s Church Piazza Teatru Rjal - open-air theatre located on Republic Street. The Upper Barrakka Gardens - at the highest point of Valletta’s bastion. (next to Castille Square). Built in 1661 as a training ground for the Knights of St. John. View over the only natural harbour in the Mediterranean and the Three Cities. Saluting Battery : not on Sunday Castille Square Bastion of St. James Auberge de Castille - on the Castille Square - the home of Knights of St.John. Now it serves as the office of the Prime Minister of Malta Church of Our Lady of Victory - commemorate the victory of the Knights to celebrate the vanquishing of the Ottoman invaders in 1565. Church of St. Catherine of Italy Monument of Jean de Valette Merchants Street City Gate : the 5th city gate : built between 2011 and 2014 (not in Victorian style) Triton’s Fountain Lower Barrakka Gardens - view over the Grand Harbour + the Sleeping Soldier Word War II Memorial Victoria Gate (from 1884) - the oldest gate Valletta Waterfront St Paul of the Shipwreck Church Casa Rocca Piccola - closed Това е сградата на Auberge de Castille - on the Castille Square И сега: как така имам снимка от Co-Cathedral-ата, при наличение, че казах, че тя е затворена в неделя и спестявам 15 евро вход. Ами, в неделя рано, рано сутрин има молитва/литургия, на която ходят местните. Вратата беше отворена и ние погледнахме (с една бърза снимка). Може би не е много правилно от моя страна. Но решихме с един мой приятел да влеземе като все едно сме местни с условието "без разговори и без снимки". Влязохме, послушахме молитвата, огледахме интериора, и тихо си излезнахме. Много е красива, и определено ще се върна пак да я видя и да си платя входа + има още едно нещо в тази катедрала: творбата "Обезглавяването на свети Йоан Кръстител" на Караваджо (моят любим художник). Единственото място, в което влязохме, беше Grand Master’s Palace. Мен лично не ме много впечатли, просто може би си виждал по-добри (каквото и да значи това) примери за бароково изкуство. Другарчета ми бяха доволни заради огромния брой рицарски брони изложени в една от залите. Обяд направихме в Ta' Nenu Valletta. Малко трудна беше комуникацията със сервитьорката, но резултатът от маджата беше страхотен! Та, всичко забравихме. И гледах картината на Караваджо на бутилката вино (чудно си беше). Опитах малтийска лазаня, малтийски заек (все още нямам обяснение защо това им е национално ястие) и нещо друго, което го нямаше в менюто, нещо свинско беше (никой от 4-мата говорищи англисийки не разбра какво е), но 2-ма го поръчаха. Бяхме мега доволни от всичко. Беше много вкусно и много обемно като като количество. Виното и заека (чинията на-горе) със всичко останало: Трябваше да направим едно пътуване с лодка около столицата, но всичко се случва леко бавно ... та за следващия път. Затова кафе в Caffe Cordina в компанията на Императрица Виктория: И след това отидохме да пробваме температурата на водата. За мен не беше студена, дори бих се топнал изцяло, но се спрях по две причини: прекалено каменисто беше (и мега хлъзгаво, само се надявах да не си счупя главата с бавните стъпки). И стана вече студено, боксерките нямаше да изсъхнат 😛 Това досега бяха снимките с телефона, сега ще сложа и снимките от фотоапарата: ю След обиколката на столицата се върнахме на спирката (същата, на която слязохме), в близост до фонтана на Тритоните, за автобуса наобратно към летището. Е, те тука вече участвахме в битка: битката за местата в автобуса. Напълни ли се като седящи места, тръгва. Та, имайте го предвид. Едни 20+ човека останаха за следващия автобус (който беше след 30 мин по спомен). Забравих да кажа, плащането на билета: с карта в автобуса при шофьора. Четвърта точка: Дали ми хареса дори и за един ден? Да, много. Още веднъж си затвърдих мнението/усещането, че много ми харесват тези райони с пясъчния цвет на сградите и лабиринта от малките улички (изключвам Палермо 😄 ама ще му дам шанс още веднъж). 44 1 13
jorocontrola Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март преди 9 часа, Граф Вронски каза: Е, те тука вече участвахме в битка: битката за местата в автобуса. Напълни ли се като седящи места, тръгва. Та, имайте го предвид. Едни 20+ човека останаха за следващия автобус (който беше след 30 мин по спомен). Забравих да кажа, плащането на билета: с карта в автобуса при шофьора. И нека не се забравя, че малко страни от летището има спирка на автобуси 71/72/73, които също ходят до "централната островна автогара", така че винаги има алтернатива на основният "автобус за летището": Предполагам няма да има нужда от бутане за места, отделно в комбинация са начесто, само ще трябва да се походи 5мин до терминала 😉 15 1 1
Граф Вронски Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март преди 26 минути , jorocontrola каза: И нека не се забравя, че малко страни от летището има спирка на автобуси 71/72/73, които също ходят до "централната островна автогара", така че винаги има алтернатива на основният "автобус за летището": Предполагам няма да има нужда от бутане за места, отделно в комбинация са начесто, само ще трябва да се походи 5мин до терминала 😉 Ей, да, малиии трябва ми мозък! Знаех за тези автобуси, но само в една посока :D за навръщането бях се подготвил да хващам bolt. Дано сега си запомня :D 1 1 3
iaia_mama Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март преди 58 минути , jorocontrola каза: И нека не се забравя, че малко страни от летището има спирка на автобуси 71/72/73, които също ходят до "централната островна автогара", така че винаги има алтернатива на основният "автобус за летището": Предполагам няма да има нужда от бутане за места, отделно в комбинация са начесто, само ще трябва да се походи 5мин до терминала 😉 Точно така. Освен това билетите в тези автобуси са по-евтини - през зимния период, например, цената им е 2,50€, а в така наречения "директен", който евентуално пътува 5-10 мин. по-малко е 3€. Не е голяма разликата, просто за информация, а и като опция. Да добавя и за катедралата "Св. Йоан" - в неделя е затворена за туристи, но пък има таман четири служби - три сутринта между 7:30 и 11:30 и една следобед в 17:30 или около толкова. На тези служби са "everybody welcome" и всеки може да влезе без да плаща нищо, само трябва да седи тихо по-отзад и по-в края и да си снима дискретно, а като реши, че му е достатъчно, тихичко да се измъкне навън. И ако е преценил, че по-подробно разглеждане срещу 15€ си заслужава, да дойде в делничен ден. А катедралата си заслужава. Тя е една от най-красивите църкви на Малта. Бих добавила и Ротондата в Моста, която е нещо по-различно, но е впечатляваща. 10
Argentique Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март преди 16 часа, Граф Вронски каза: Много е красива, и определено ще се върна пак да я видя и да си платя входа + има още едно нещо в тази катедрала: творбата "Обезглавяването на свети Йоан Кръстител" на Караваджо (моят любим художник). Браво, Графе, много са ти колоритни снимките, както обикновено. Отделно се радвам, че някое другарче е отишло, пък и е написало отчетче. При мен първата Малта се случи през януари 2021 г., когато в цяла Европа имаше локдаун, в София валя сняг, а в Малта беше слънчево, зелено, с цветя и всичко си работеше. Райски пасторал през януари. Как да не я заобича човек! Затова и втория път пак отидох януари. С Караваджо не се срещнахме и ние. Катедралата работеше и бяхме готови да платим билети, но се оказа, че точно в този ден нямало да дават достъп до Караваджо за обществеността и затова ни пуснаха да си гледаме без билет. Но и без Караваджо. 😃 Из все Малта нямаше никакви туристи (то хора нямаше). В самолета от София бяхме само с едно българско семейство с бебе, а останалото - сърби и македонци. На връщане - имаше един-единствен полет за деня от малтийското летище !!!! - за София на Уиз – пак със сърбите и семейството с бебето, като тук тъкмо като за първи ден бяха въвели задължителната карантина за всички, пристигащи отвсякъде и изгърмяхме. 😃 Всъщност безкрайните и постоянно менящи се ковидарски изисквания бяха причината да взема да се разпиша в този форум, за да съм по́ в час, че моите (опити за) пътувания не спираха и тогава. 😃 10
Doctor Who Публикувано: 19 март Публикувано: 19 март Не е най-добрата цена, но пък празнично може да му се отпусне края 🙂 15
Doctor Who Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март С отпуск в петък от 14.30 за живеещите/работещите в София. .. или без отпуск: 8
Doctor Who Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Почти навреме за работа в понеделник в София 🙂 . Неделя 29 март: За търсачите на силни усещания и с доверие към Фликсбус - нощно пътуване от Вроцлав до летище Краков на 30 март понеделник: 7
Coo Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март От април до юни, че и след това - бюджетна разходка София-Кишинев за по 14,39 евро. * Ако не разредят полетите събота-неделя, не е като да не са го правили вече точно с тази линия. 7
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега