Прескочи до съдържание

Опознавателна тема за пътуване в Армения.

Kristian Desev

Препоръчани мнения

На 14.06.2023 г. в 19:44, Lindt каза:

Част ли са от ЕС, че да имат безмитен режим и помощ? 

Част са от Евразийския икономически съюз, заедно с Беларус, Киргизстан, Казахстан и разбира се - Русия https://bg.wikipedia.org/wiki/Евразийски_икономически_съюз И това обяснява защо първото ми усещане като влязох в Армения беше, че се връщам в съветската ера.  Подобно е усещането в Казахстан. Не само заради руските надписи навсякъде, а и заради многобройните петолъчки и соц елементи, пръснати къде ли не.  Районът около монумента Майка Армения в гр. Гюмри ми напомня много на Панфилов Парк в Алмати, Казахстан (Слава героям, Всегда готов... петолъчки, чудесии и всякакви надписи за борбата против фашизма).  В някои от бившите републики вече ги няма тези неща.

На 17.06.2023 г. в 18:01, Tonyco каза:

140 000 Драма, 550 Лари, 10 000 Лири. 

20230616_141043.jpg

Доста големи суми, като се има предвид, че в Турция навсякъде може да се плаща с карта. И в същото време има галопираща инфлация, та хартийките губят от стойността си всеки ден. А със сигурност ще има неизхарчени. В Грузия и Армения на много места може да се плаща с карта, а в Турция почти навсякъде. 

На 15.06.2023 г. в 11:11, Tonyco каза:

06.07.2023 г. четвъртък  

Gyumri,Ardahan

А как ще стигнете до Ардахан, при условие, че границата между Армения и Турция е затворена от 30 години? Единственият начин е... през Грузия. А стигнете ли до Ардахан, по-добре да видите и Карс, там има забележителности и история. (Аз съм ходил до Карс, но със самолет и пред летището чакат бусчета за Ардахан. Беше един студен април и всичко беше в сняг, минус 6 градуса)

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Hakkâri Spor каза:

Част са от Евразийския икономически съюз, заедно с Беларус, Киргизстан, Казахстан и разбира се - Русия https://bg.wikipedia.org/wiki/Евразийски_икономически_съюз И това обяснява защо първото ми усещане като влязох в Армения беше, че се връщам в съветската ера.  Подобно е усещането в Казахстан. Не само заради руските надписи навсякъде, а и заради многобройните петолъчки и соц елементи, пръснати къде ли не.  Районът около монумента Майка Армения в гр. Гюмри ми напомня много на Панфилов Парк в Алмати, Казахстан (Слава героям, Всегда готов... петолъчки, чудесии и всякакви надписи за борбата против фашизма).  В някои от бившите републики вече ги няма тези неща.

Доста големи суми, като се има предвид, че в Турция навсякъде може да се плаща с карта. И в същото време има галопираща инфлация, та хартийките губят от стойността си всеки ден. А със сигурност ще има неизхарчени. В Грузия и Армения на много места може да се плаща с карта, а в Турция почти навсякъде. 

А как ще стигнете до Ардахан, при условие, че границата между Армения и Турция е затворена от 30 години? Единственият начин е... през Грузия. А стигнете ли до Ардахан, по-добре да видите и Карс, там има забележителности и история. (Аз съм ходил до Карс, но със самолет и пред летището чакат бусчета за Ардахан. Беше един студен април и всичко беше в сняг, минус 6 градуса)

В Турция може да се плаща с карта само по-големите градове и по курортите, където няма да ходим. В повечето случай ядем по малки локанташита из разни малки селца и с карта не може да се плаща. Също Бербер и т.н. Лирите няма да останат гаранция, всичко ще се употреби. Турция съм я обикалял на длъж и на шир десетки пъти и с кемпър и с мотор и с колело. Даже стикер за магистралата като зареждам ми казват само кеш, пък нямам излишно време да обикалям да турся, къде може с карта да го заредя. Та това, че на всякъде може с карта в повечето случай при моя начин на пътуване не важи, опитно съм го установил. Просто ходя по места, където не ходи масовия турист, храня се също на затънтени места и спя на такива. 😁 Факт е, че на с карта може, но не е сигурно и мнгоо често ям дървото. Карс мисля, че този път ще го пропуснем и да разбира се, че през Грузия ще минем, просто съм го сложил в същия ден. Разпределението на дните е доста ориентировъчно, тъй като сме с кемпър и колела нещата са много гъвкави и нямаме фиксирани нощувки, тоест някой места за посещение може да се изместят в други дни според зависи как напредваме. Също може колата да остане някъде и с колелата да продължим. За Ереван съм предвидил с колела да се разходим, което ще ни спести много време и разправии с паркирането.

По отношение на валутата курса всеки ден се сменя, може да си назад, може да си напред според зависи е, но в крайна сметка не съм борсов агент да следя всеки ден курса и дали няма да съм прецакан. При такава обща сума за голямо пътуване дали 50 лв са от значение ? А и примерно като ям на по-непретенциозни места и плащам кеш съответно с по-ниски цени пак се компенсира. Та нещата са много общи. Дето се вика си купувам спокойствието така. 😁

• Харесвам 9
Връзка към коментар

В Армения ми направи впечатление че Русия се боготвори като цяло.

За два дни на два пъти слушах как се възхвалява от случайни хора.

Единия  път беше от някакъв просяк,  говореше колко велики, умни, хубави и т.н. е руския народ и че че американците няма да им направят нищо.

Втория  път беше по-умерено,  от една екскурзоводка, каза, че  се чувствала щастливка и облагодетелствана, че е учила у живяла  по времето на Съветския съюз 

иначе назад стана дума за цената на линдт в магазина, не е 9лв, 7-7,5 го видях, което пак не скъпо, но има доста видове арменски, посоки и руски добро шоколади.

Специално руските бяха по 2-3лв с 75-85% какао, същите в България в Берьозка и разни други магазини съм ги виждал по 6-7лв, та едното е за сметка на другото.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 50 минути , Alexander каза:

В Армения ми направи впечатление че Русия се боготвори като цяло.

Всяко нещо има своето логично обяснение. Не ти ли направи впечатление, че почти навсякъде покрай пътищата в страната вървят тръби за битово газоснабдяване? Армения е изцяло газифицирана и цялата икономика се върти около газта. По една или друга причина (не му е мястото тук да дискутираме защо), Армения е 100% енергийно зависима от Русия. Ако руснаците врътнат кранчето, буквално страната умира при тази пълна изолация от Турция и Азърбайджан и привидно добрите отношения с Грузия. Това обаче съвсем не означава, че арменците обичат руснаците, просто не смеят открито да говорят по тази тема. В нашите разговори с арменци преди години на място се убедих в това, просто трябва да подходиш деликатно с предразполагане на събеседника. Сигурно и спомените ни от онова време помагаха, за да могат разговорите да се превърнат от лицемерни в откровени...  

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 29 минути , Duke каза:

Ако руснаците врътнат кранчето, буквално страната умира при тази пълна изолация от Турция и Азeрбайджан

Руснаците така врътнаха кранчето на Грузия през януари 2009 (малко след войната в Южна Осетия през 2008, когато РФ окупира поредната територия от Грузия и си я самопровъзгласи за "Республика Южная Осетия",  въведоха си рублата там и никой гражданин на Грузия не може да стъпи там, също както и в окупирана Абхазия). В най-студения месец Путин им спря кранчето, затвориха всякакви учреждения, училища, доста народ се изпоразпозболяха (особено най-уязвимата група, възрастните хора, колко са починали заради това, не е ясно), икономиката автоматично става на пауза... Помня, че в новините тук разказваха за това отгоре отгоре, ама доста по-подробно е описано в книгата "Съветистан". Един вид "ако не слушкаш, ето какво ще ти се случи". Та арменците слушкат.

@Tonyco, да, така, както го описваш, има резон за плащането в кеш. Специално в Карс, във всяка локанта можеше да се плаща с карта, дори и най-обикновен дюрюм на улицата може да си платиш с карта. Специално в Ардахан (Ардаан, както всъщност му викат местните) не съм ходил, въпреки, че беше близо. В този регион си струва да се видят Шавшат и Артвин, приказна природа, голяма красота. Но да не го бистрим тук, че темата е за Армения 😉 Гр. Ани е между Карс и границата с Армения, има разрушени арменски църкви. След десетките силни земетресения нищо не е възстановявано. Особено земетресението в Спитак от 1988 изравнява със земята целия регион.Ако обикаляте в тази част на Турция, до границите с Армения и Грузия, пуснете после някакви снимки, ще е интересно да разкажете 😉

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Hakkâri Spor каза:

Руснаците така врътнаха кранчето на Грузия през януари 2009 (малко след войната в Южна Осетия през 2008, когато РФ окупира поредната територия от Грузия и си я самопровъзгласи за "Республика Южная Осетия",  въведоха си рублата там и никой гражданин на Грузия не може да стъпи там, също както и в окупирана Абхазия). В най-студения месец Путин им спря кранчето, затвориха всякакви учреждения, училища, доста народ се изпоразпозболяха (особено най-уязвимата група, възрастните хора, колко са починали заради това, не е ясно), икономиката автоматично става на пауза... Помня, че в новините тук разказваха за това отгоре отгоре, ама доста по-подробно е описано в книгата "Съветистан". Един вид "ако не слушкаш, ето какво ще ти се случи". Та арменците слушкат.

Нека да не продължаваме темата, за да спазим правилата на форума. Единствено бих искал да подчертая, че въпреки своята зависимост от Русия, Грузия все пак има и възможност за алтернативно снабдяване с енергийни ресурси, докато поставената в изолация Армения е буквално опряна до стената от руснаците...

Връзка към коментар
преди 3 минути , Hakkâri Spor каза:

@Tonyco, да, така, както го описваш, има резон за плащането в кеш. Специално в Карс, във всяка локанта можеше да се плаща с карта, дори и най-обикновен дюрюм на улицата може да си платиш с карта. Специално в Ардахан (Ардаан, както всъщност му викат местните) не съм ходил, въпреки, че беше близо. В този регион си струва да се видят Шавшат и Артвин, приказна природа, голяма красота. Но да не го бистрим тук, че темата е за Армения 😉 Гр. Ани е между Карс и границата с Армения, има разрушени арменски църкви. След десетките силни земетресения нищо не е възстановявано. Особено земетресението в Спитак от 1988 изравнява със земята целия регион.Ако обикаляте в тази част на Турция, до границите с Армения и Грузия, пуснете после някакви снимки, ще е интересно да разкажете 😉

Теди Иванова в момента е в Армения. Може би да се включи след завръщането си.

Връзка към коментар

@Duke Да, Грузия са в приятелски отношения и с Азербайджан, и с Турция, та могат могат да си внасят газ от Азербайджан без проблем. Но да, тази тема е за друго място.

Магазините в Ереван малко ме връщат в едно време, имаше всякакви конфеты и разни продукти, които сега ги виждаме тук в Микс Маркет и Берëзка. И подобно на супермаркетите в Азербайджан, отделен човек те обслужва и ти слага в торбичка конфети, сладки, тестени закуски или там каквото си искаш, измерва ти и ти връчва пликчето, няма елемент на самообслужване 😄 И пред студените витрини със сирене, кашкавал, колбаси... отделен човек чака да му кажеш какво си избираш, тоест не си отваряш сам витрината. Същото е и в Баку, но там има и изрично назначени хора, които да стоят до касиерите да ти слагат продуктите в безплатната найлонова торбичка. В Ереван поне касиер те пита дали искаш торбичка. В метрото... пак, без касиерки не може. 😄

• Браво 1
Връзка към коментар

Аз съм била преди в съседните Грузия и Азербайджан, толкова руски не помня да съм чувала колкото в Армения - навсякъде, всичко. Разбрах и видях, че има много руснаци последната година поради войната в Украйна. Това засилва посоката на наратива кой кого обича по екскурзоводските беседи. Също така бута цените на всичко специално в Ереван доста нагоре. Държавата е силно централизирана в столицата. Извън Ереван да се живее е доста по-евтино, но няма хора и се обезлюдява постепенно. Със сигурност носталгията и симпатиите към СССР са многопластови и значително повече отколко в България, защото и в България ги има.

В самата Армения са доста под 3 милиона като 1 милион е в Ереван, но последната година градът се е напълнил и с гости от Русия. Много събития в Армения са принудили хората да емигрират, дори половин-един милион да са емигрантите от последните 20-30 години, със сигурност пращат пари на останалите 2 милиона близки в родината си, за да харчат и живеят добре така, както го правят българските емигранти, от ЕС, САЩ или другаде. За хората по витрините на супермаркетите, които обслужват - това според мен до голяма степен се прави и за да се минимизират кражбите и наранявания на продуктите, понякога е по-евтино да имаш човек за това, отколкото да губиш/бракуваш стока. Има голяма сива икономика и контрабанда, от която живеят местните и това допринася за стандарта. На шофьора на частния тук - кеш и никаква бележка, на много детски атракциони, които ползвахме - кеш и никаква бележка, по заведенията дават някакви бележки, знам ли истински бон ли са. Не соча с пръст, че скатават приходи, казвам само, в България е същото на много места.

На мен ми направи впечатление, че много малко земя се обработва, но не питах дали е заради това, че няма кой да се занимава (нито еврофондове) или защото не е подходяща. Направи ми впечатление и автопарка, но него вече сте го дискутирали 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Екскурзовода който се радваше, че е живял по време на СССР, водеше двама възрастни и водеше на испански цялата реч.

В Ереван има руснаци, повечето с джипове и тежки коли, но в малките градове няма, а пак си говорят на руски масово.

По повод руския, в Талин също беше така, а няма руснаци и като цяло не им се радват.

Дори млади хора си говореха помежду си, включително персонал в кафенета, та един път чак ги питах как така говорят основно на руски, ама не можаха да дадат много смислена причина, освен, ами всички го знаят и затова.

Връзка към коментар

Смислена причина е, че и Армения и Азербайджан и прибалтийските са били съветски републики допреди 30 години. 

Аз не разбирам защо се бистри влиянието на Русия върху съседните й държави, бивши съветски територии. 

Някои хора ненужно натякват мнението си, пък аз си взех от Армения много хубаво бренди и шоколади и съм доволен, че мога да си ги опитвам вкъщи 🙂

20230616_210650.jpg

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, boogy83 каза:

Смислена причина е, че и Армения и Азербайджан и прибалтийските са били съветски републики допреди 30 години. 

Аз не разбирам защо се бистри влиянието на Русия върху съседните й държави, бивши съветски територии. 

Някои хора ненужно натякват мнението си, пък аз си взех от Армения много хубаво бренди и шоколади и съм доволен, че мога да си ги опитвам вкъщи 🙂

20230616_210650.jpg

Я да видим и моя, ама аз взех и винца

IMG_9709.jpeg

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, boogy83 каза:

Защото  някои бивши съветски теритирии станаха част от ЕС, част от Шенген и еврозоната. Други гледат към ЕС, но не са част от ЕС (Украйна, Молдова, Грузия).  Трети не гледат към ЕС, а са част от Митническия Съюз, включващ Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Казахстан.  От там идва и естественното сравнение - коя група страни от бившите съветски територии  е постигнала по-голям социално-икономически напредък след разпада на СССР. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, epetkov каза:

коя група страни от бившите съветски територии  е постигнала по-голям социално-икономически напредък след разпада на СССР. 

За това си има статистики и отделни форуми...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , boogy83 каза:

За това си има статистики и отделни форуми..

Безусловно е така, но често в разни форуми темите се сместват, защото магеланците са преди всичко хора.   То дори една новина за полет с Уиз до/от Бургас човек се чуди дали в темата за Уиз да я пусне или в темата за летище Бургас.

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 23 часа, Alexander каза:

По повод руския, в Талин също беше така, а няма руснаци и като цяло не им се радват.

Дори млади хора си говореха помежду си, включително персонал в кафенета, та един път чак ги питах как така говорят основно на руски, ама не можаха да дадат много смислена причина, освен, ами всички го знаят и затова.

Дори да не са етнически руснаци, младите говорят руски за да се разбират с рускоезичните туристи и със съседите от другите прибалтийски републики. А и смесените бракове с етнически руснаци в Естония и Латвия са доста разпространени.

А по-старите бяха с работен език руски. Цялата документация беше на руски във всички институции в бившите републики. За тях руският език е добро средство за общуване в Прибалтика, защото езиците са коренно различни, а те доста пътуват за почивка и дори за пазаруване. Няма нежелание да го говорят, независимо от историята и политическите им убеждения. 

Крайности по отношение на руския език, при отделни хора, съм виждала само в Украйна през периода 2006-2008, когато бях там за по-продължителни командировки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

и със съседите от другите прибалтийски републики. А и

Подобна е ситуацията и на Кавказ и в страните от Средна Азия, макар последните да са от една езикова група -тюркската, общият език за комуникация е руският. Дори на ниво една страна отделните етноси използват руския. В Молдова етнически българи, гагаузи и молдовци си общуват на руски, и това е логично, разбира се.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 9.06.2023 г. в 10:53, Svetlin каза:

Подарявам останала Сим Карта , валидна до края на месеца , ако някой ще ходи към Армения  - 0898467996 

Върналите се с Уизз от Ереван да попитам колко отваря чек-ин гишето преди полет 2 или 3 ч преди полета? 

Имам и сим карта за подаряване, ако някой има желание и е от София да пише. 

Връзка към коментар
На 20.06.2023 г. в 12:27, Дани Магелани каза:

Дори да не са етнически руснаци, младите говорят руски за да се разбират с рускоезичните туристи и със съседите от другите прибалтийски републики. А и смесените бракове с етнически руснаци в Естония и Латвия са доста разпространени.

А по-старите бяха с работен език руски. Цялата документация беше на руски във всички институции в бившите републики. За тях руският език е добро средство за общуване в Прибалтика, защото езиците са коренно различни, а те доста пътуват за почивка и дори за пазаруване. Няма нежелание да го говорят, независимо от историята и политическите им убеждения. 

Крайности по отношение на руския език, при отделни хора, съм виждала само в Украйна през периода 2006-2008, когато бях там за по-продължителни командировки.

Доста резервирано се отнасям към подобно мнение. В Литва, Латвия и Естония (моля, нека да наричаме тези държави Балтийски, а не да си служим с русизма Прибалтийски републики, останал още от съветски времена), младите хора не желаят и голяма част от тях не говорят руски. Единствено по-възрастното поколение ползва този език. Същата работа и в Грузия. За Армения вече казах, че там по други причини някак все още се ползва масово руски език и то основно в туристическия сектор. Важни са тези факти, защото като представители на поколението, което изучаваше руски език като задължителен предмет в средното образование, за мен и съпругата ми (завършила дори руска гимназия), беше голяма изненада, че в Балтийските държави по-скоро общувахме с местните на английски език вместо на руски език. Да не кажа, че над 50% от младите хора не изпитват никак топли чувства към бившите си владетели. И да, естествено, навсякъде в тези държави, както и в Грузия и Армения, все още съществуват големи руски диаспори, които логично общуват по между си на руски език...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ще се възползвам от темата, за да "изрекламирам" един арменски фестивал на водата, Вардавар. Както и на други подобни - хората се поливат с вода 🙂 Който до каквато вода се докопа, я излива върху другите - от чешмички и фонтани, каквито има в изобилие в града, до нападение на преминаващите от балконите, вода хвърчи навсякъде. Тази година фестът е на 16ти юли, неделя, датата се мести всяка година. Времето през юли в Армения е адската жега и фест с вода е идеалното забавление.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vardavar

Когато планирах пътуването ни, аз много се чудех дали да не отидем за този фест специално, но други неща надделяха. Ако линията се задържи, догодина! 🙂

Видео:

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 час, Duke каза:

Доста резервирано се отнасям към подобно мнение. В Литва, Латвия и Естония (моля, нека да наричаме тези държави Балтийски, а не да си служим с русизма Прибалтийски републики, останал още от съветски времена), младите хора не желаят и голяма част от тях не говорят руски. Единствено по-възрастното поколение ползва този език. 

Мнението ми е на човек, посещавал Литва и Латвия всяка година от 2005 до 2018 г. по работа, а не като турист. Само в Естония съм била няколко пъти като турист. Явно хората, с които съм контактувала, се различават от твоите. За Балтийските държави си абсолютно прав, те са бивши Прибалтийски републики.

Връзка към коментар
преди 31 минути , Дани Магелани каза:

Мнението ми е на човек, посещавал Литва и Латвия всяка година от 2005 до 2018 г. по работа, а не като турист. Само в Естония съм била няколко пъти като турист. Явно хората, с които съм контактувала, се различават от твоите. За Балтийските държави си абсолютно прав, те са бивши Прибалтийски републики.

Да, твърде е възможно работната среда в която си общувала да е била рускоезично ориентирана или пък от чисто бизнес гледна точка общуването на руски език да е част от утвърдената търговска практика. Аз говоря за обикновени хора по улиците, заведенията, хотелите и т.н., с които общувахме в споменатите държави...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.