Прескочи до съдържание

Флоренция и околностите през автуст. С кола или със самолет.


EliDion

Препоръчани мнения

Здравейте, започвам дългоотлагано плънуване на пътуване до Флоренция. Ще ми ес да не е само там, а и наоколо. Гледам цени на билети и хотели. Струва ми се, че няма да е много бюджетно пътуване. Основния въпрос виждайки полетите и къде се каца, и транспорта от Болоня или от Пиза до Флоренция, а и после обикалянето с влак, дали не е по-добре да тръгна направо с кола. Това ще даде възможност и да се спи някъде в околностите, а не точно в града. Като правило като чета много се обърквам, та някой с опит може да даде съвет и сайтове на транпорт - градски и между съседните градове и селца. Нямам определено време за престой. ще стоим колкото ни харесва, или каквито билети намеря на прилични цени, ако решим самолет. Целият август ни е на разположение. Поне за мен и мъжо. Щерката, ако иска се включва, когато иска и когато иска си заминава./тя идва от другаде/. Та за сега аз почвам с парите, а мъжо е по Микеланджело и културната част, като пристигнем. Ако сме с колата може да слезем и до Бари и да се прибрем през Тирана. Ох, размечтах се.😂 Давайте акъл, че моят е малко.

Връзка към мнение
Светославов

Август е отпускарски месец за италианците, с всичко, произтичащо от това. Ние бяхме с полет до Милано/Бергамо и от там с влак до Флоренция. От Флоренция с влак посетихме Лука, а с автобус - Сиена и Сан Джиминяно. Общ. транспорт е добре уреден и тъй като акцентът на нашето пътуване беше Флоренция, не съжалявам за избрания от нас начин на пътуване. С кола през август, та и на юг до Бари...топличко ще ви е , но както си решите. 

преди 19 минути , EliDion каза:

Нямам определено време за престой. ще стоим колкото ни харесва, или каквито билети намеря на прилични цени, ако решим самолет. Целият август ни е на разположение.

И пак няма да ви стигне , шегичка 🙂 

Успех в планирането!

Връзка към мнение

Транспорта, чисто от финансова гледна точка го мисля, че е горе долу еднозначно, а колата ще сме по-мобилни.  Ако не е тайна колко ви излязоха транспортните разходи.

Връзка към мнение

ние сме били точно през август във Флоренция и района, топличко беше, но в никакъв случай нетърпимо, щом пак бих отишла по същото време 🙂 бяхме с рент-а-кар /полет до Пиза/, което ни позволи да се локализираме в средата между интересните за нас места, и от там да правим дневни обиколки до Флоренция, Сиена, Волтера, Сан Джиминяно, препоръчвам къщата, която взехме - https://www.airbnb.com/rooms/11749038?source_impression_id=p3_1653397975_%2B0f4lnm3pPQCcZXv

 

преди нея бяхме две вечери в Лука, откъдето направихме и Чинкуе Тере за един ден

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Август си налягам парцалите вкъщи. Нещо страшно е по пътища и граници.

Иначе Флоренция за два дена, оттам Сиена и после Волтера и нощувка в Ливорно. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

До Болоня със самолет, с Frecciarossa за нула време във Флоренция,нощувки, оттам с влак до Лука и с пътнически влак до Болоня. Спестява се много време при добро планиране (заслужава си и нощувка преди полета), а времето, нали, е пари...😉

Връзка към мнение
Светославов
преди 28 минути , EliDion каза:

Транспорта, чисто от финансова гледна точка го мисля, че е горе долу еднозначно, а колата ще сме по-мобилни.  Ако не е тайна колко ви излязоха транспортните разходи.

Въпреки че като ходим с благоверната на мен се пада незавидната участ на "финансов министър", конкретно, та даже и приблизително число не помня.

Както казваше една моя учителка - човек е щастлив, че помни и дваж по-щастлив, че забравя. Май най-скъпата отсечка беше влакът от Милано до Флоренция, Може да се провери в сайта на италианското жепе. Предполагам всички билети могат да се редуцират с предварително купуване. Но като сме със самолет до някъде, по принцип не рискувам с предварителна покупка на билети за следващи отсечки. Иначе до Лука , Сиена и Сан Джиминяно билетите бяха по няколко, под 10Е. 

Един приятелски съвет - понеже ще е топличко през август, предвиждасйте си обедна сиеста и я спазвайте! 🙂 

ФЛоренция заслужава да и отделите максимално възможното ви време.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@EliDion Според мен 2ма души с цените на бензина плюс таксите по магистралите няма да ви излезнат много по-евтино. Конкретно за Флоренция и Болоня трябва или да резервирате доста скъп хотел с паркинг, или да оставяте колата извън града и пак с транспорт - като цяло не виждам много смисъл колата.

Всеки четвъртък излизат и промоции за белите на Italo treno https://twitter.com/ItaloTreno, с които цените стават още по-приятни. Ако имах вашето време, бих пътувала само с влак из Европа. 

Моите лични предпочитания освен Флоренция (за нея бих отделила 3 дни) са: Cinque Terre - 5те малки градчета за 1 или 2 дни, Пиза 1 ден, Лука 1 ден, Сиена 1 ден, Монталчино 1 ден, Арецо 1 ден. Междувременно ето един не лош маршрут https://www.visitacity.com/en/tuscany/itineraries-r/the-best-of-tuscany-in-ten-days-day-1  - даже има някои места неизвестни за мен лично. 

 

Ако съпругът е фен на Микеланджело (какъвто съм и аз) в момента има изложба на 3те Пиета на Микеланджело във Флоренция https://magelanci.com/forums/topic/13407-пътуване-заради-изкуство/?tab=comments#comment-545103 - мен доста ме впечатли, аз бях с приятели, които не са толкова по изкуството - тях не ги особено. 

 

@Светославов Естествено, че закупуването на билети по-рано е най-евтиният възможен вариант. Аз си купих билет за Italo treno Флоренция-Болоня за 10 евро, имам едни приятели, които са дървени философи - на място щяло да е същото. Да, беше... 58 евро

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Не подценявай разходите за магистрала (autostrade.it за проверка), които са грубо над 10 евро на 100 км, както и цената на бензина, един от най-скъпите в Европа, както и резачката на глави - ферибот за коли. Камо ли през август. Като нищо да струва повече от самолет. В Тоскана паркингът е доста тегав, дори и в по-крайни квартали на големите градове, защото наистина е гъстонаселена. Е, през август ще е поопразнено, но все пак е малък хаос от правила и тарифи.
Бари вероятно ще се задържи като дестинация от София със самолет още доста време, пък и август не е най-великото време за ходене, ако не е за плаж. Тирана е само малка спирка в иначе прекрасната Албания, която е по-постижима от София, отколкото на път за Флоренция.
Хубавото на Тоскана е, че големите ѝ забележителности са населени градове с добър транспорт помежду си и малки разстояния. Флоренция, Пиза, Лука, Сиена - има и влак, и автобус, вкл. Фликсбус. За дните из по-малките местенца наемете кола под наем, по възможност от летищните офиси на фирмите. Пиза е по-голямо летище и би трябвало да има повече бюджетни опции. И двете летища се стигат бързо с градски транспорт. Вярно е, че колите под наем през август също са скъпички, но София-Тоскана са 1500+ км, което както и да го гледаме са над 300 евро гориво, 100 евро такси и ако се минава през морето - ферибот на цената на самолет. Отделно дните път. Все си мисля, че за 400-те евро за транспорта ще може да се наеме кола за 4-5 дни.
За самолета - ако сте гъвкави с датите, изберете го така че да е противоположно на емигрантските потоци. Тоест отиване към Италия преди 25.08 и полет Италия-България след 6-7 август. Болоня пести много пари и разправии спрямо Бергамо, така че по-скъп полет до Болоня може да си струва

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря много. Мисля, че почна да ми се оформя в главата. Разгледах и цените на влаковете 10-20евро от сега в посока. Но за начало го виждам така. Сф-Болоня - Флоренция 3дни/4нощувки/ - Лука - Пиза 1 ден общо - Ливорно/нощувки 2/ един ден - Сиена 1 ден - Болоня /нощувка/  - София. Нещо такова, като начало. Може да се лети и Букурещ - Пиза и да се тръгне от там, но горе долу такъв някакъв план. Ше видя и милото, какво ще каже. 

Връзка към мнение

Винаги може да се хване регионалният влак от Болоня до Флоренция. По-бавно, но пък винаги евтино. Отделно мисля, че са 2 отделни трасета и може да се разгледа. Бързият е главно тунел ...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 16 минути , jorocontrola каза:

Винаги може да се хване регионалният влак от Болоня до Флоренция. По-бавно, но пък винаги евтино. Отделно мисля, че са 2 отделни трасета и може да се разгледа. Бързият е главно тунел ...

От летище Болоня има шатъл до Флоренция,но е 25 евро в посока. През януари чаках там автобус до Ферара (който така и не дойде!),докато за Флоренция ми се сториха на често.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@EliDion Знам, че не е популярна туристическа дестинация, но ако летите до Болоня можете да й отделите половин / 1 ден. Освен храната центърът на Болоня е един от най-старите толкова запазени в Европа - една немалка част от сградите са от 13ти век, както и църквата Сан Петронио, а вътре е най-големият слънчев часовник в света (на пода е) и една от най-противоречивите стенописи (http://www.travelingintuscany.com/art/giovannidamodena.htm) - за него се плаща 5 евро. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, гледах и евтини влакове, по-бавни, ама ние бърза работа нямаме. 

Болоня няма да я пропуснем преди или след полета. Принципно пътувам с раница, така че багажа не ми е проблем.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние в посока Болоня-Флоренция ползвахме бърз влак, купувахме билети на място и цените бяха нещо като 26-29 евро, като поне в нашия случай билетите на компания Итало бяха по-евтини с около 3 евро от тези на Трениталия (т.е. гледай опциите и на двете компании, ако случайно сте на такъв вариант; иначе с по-ранно запазване може да докараш по-добра цена, както е писано и по-горе, при запазване в последния момент е по-скъпо, особено ако е натоварен ден с много пътуващи май цената може да е още нагоре)

В обратната посока ползвахме регионални и беше значително по-евтино (нещо като 10 евро), макар и по-бавно, но имаше прекачване, което за малко да изпуснем заради закъснение, което натрупахме. И не си в тунел през цялото време, както е писано по-горе. 🙂

Връзка към мнение

Айде, купих билети и сега - от летището на Болоня има ли градски транспорт до автогара и/или гара. от където да хванем автобус - Видях, че има флексбус и влакове.  Май сглупих, с билетите, защото не огледах нещата и не знам дали ще може да се придвижим до Флоренция в 21.10 каца самолета. А и дали ще намеря хост дето ще ни приеме посред нощ.🤔

Връзка към мнение

За транспорт до гарата в Болоня (от която се хваща влак, за автобус не знам) има няколко варианта.

Влак - май беше 8 евро. Не знам каква му е честотата. Някой някъде го беше оплюл, че работел когато си иска и не работел вечер, но може да е било нещо единично, нямам идея.

Нормален градски (нещо като 1,50е) - посредством два автобуса (демек сменяш) - билетче за градския се купува от Карфур екрес на летището, валидира се във всеки рейс. Алтернативно 10-на минути пеша до спирка Birra, но има едни участъци без тротоар, не е най-приятният пешеходен маршрут. Оттам се хваща 81/91 и не се сменя.

 

Честно казано малко е рисковано да се пътува до Флоренция същия ден според мен - не знам влаковете до колко часа са, но винаги има шанс самолетът да закъснее. Нашият натам закъсня с час за излитане.

За настаняване по нощите - само бих споменала, че за Болоня нашият апартамент беше с настаняване до 23 часа, но с опция до 1:30 срещу 20 евро (т.е. имаше по-късен вариант), така че бих предположила, че и в други апартаменти в Италия го практикуват.

Съвет - ако имате паспорти, вземете си ги, за да минете паспортната проверка по-бързо през автоматичните гишета, на нас щеше да ни спести 10-на минути. Не знам дали работи, ако има непълнолетни с вас де, но ако сте само взрастни, бих препоръчала.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 39 минути , EliDion каза:

Айде, купих билети и сега - от летището на Болоня има ли градски транспорт до автогара и/или гара. от където да хванем автобус - Видях, че има флексбус и влакове.  Май сглупих, с билетите, защото не огледах нещата и не знам дали ще може да се придвижим до Флоренция в 21.10 каца самолета. А и дали ще намеря хост дето ще ни приеме посред нощ.🤔

С такси. Бързо, удобно и същите или по-малко пари, отколкото с влака или автобус от летището до чентралето. Кацал съм и по-късно.

Връзка към мнение

Изумена съм, почти няма места за настаняване на по-прилични цени. А мислех, че е рано. А ми се ще да не давам много пари за настаняване , а повече за обикаляне и забележителности.

Връзка към мнение

Преди време късният полет до Болоня редовно закъсняваше. Една нощувка в прекрасен град като Болоня ще минимизира евентуален стрес още в началото на пътуването. 🙂

Май навсякъде цените на настаняването ще са неприятно високи това лято.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 17 часа, EliDion каза:

Намерих този шатъл от летището до Флоренция. Някой ползвал ли е , да даде евентуално отзив. Appennino Shuttle - Servizio autobus da Firenze a Bologna

 

Да, ние го ползвахме тази година, но в обратната посока - от Флоренция ни стовари директно на летището. Услугата е супер добра, приятна и тн, но да уточня някои неща 1) тръгването от Флоренция-пристигнето във Флоренция е извън градските стени - от там до центъра на Флоренция е само с ходене пеша, до там има някакъв трамвай, но този трамвай ходи само в кварталите на Флоренция. Автобусът тръгва в точната секунда, не чака и минута повече (в google maps има неприятни коментари за услугата, но то си пише, че е защото са пристигнали в последната минута и той е тръгнал без да ги чака). Освен това при плащането в сайта накрая се появява един PDF файл, аз си го свалих, а уж пишеше, че още някакво потвърждение трябва да дойде на имейл. Чаках 1 ден - и нищо. С 1000 звъненета и обяснения (говореха само италиански) разбрах, че само този PDF е достатъчен. 

 

За настаняване във Флоренция ние бяхме наели това - https://www.soggiornolapergola.it/ - мястото е супер удобно, човекът, който ни посрещна също, но да кажа, че няма стълби и банята е най-миниатюрната, която съм виждала и не беше много удобна, а и имаше висок праг в самата баня (казвам го за хора, които не са толкова подвижни или искат повече лукс). За Болоня беше този хотела http://www.hoteldonatello.com/eng/home.html - много удобно, комфортно, ние бяхме забравили, че имаме закуска, която беше много приятна. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Късно виждам темата и този отговор със сигурност няма да е от полза, но поне да остане в архивите на форума. Тоскана се разглежда с кола. С кола по регионалните пътища. Точка! 

 

Защо? Отговорите са в много ми писания в темите на форума, включително и в нарочна за най-екзотичните пътища в Европа...

  • Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към мнение

Някой от младежите ползвал ли е студенска карта за намаления за музеите? Да сподели каква трябва да е? уверение от университета на наглийски

, ASIC  или нещо друо?

 

 

Връзка към мнение
преди 44 минути , EliDion каза:

Някой от младежите ползвал ли е студенска карта за намаления за музеите? Да сподели каква трябва да е? уверение от университета на наглийски

, ASIC  или нещо друо?

 

 

ISIC. Даже и за ученици издават. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.