Прескочи до съдържание

Болоня и Флоренция. Транспортни и други въпроси.


Явор

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планирам пътуване до Болоня и Флоренция. Летим с Райън до Болоня, от летището на Болоня с автобус appenninoshuttle до Флоренция, където ще отседнем 3 дни. След това с бърз влак Frecciarossa до Болоня за две нощувки преди обратния полет.

Има малко въпроси на които ще бъда благодарен, ако някой отговори.

1. Има ли място за съхранение на багаж на гарата във Флоренция? Освобождаваме апартамента в 10:00ч., а влакът тръгва в 15:30ч.

2. Когато купя предварително 5 билети за скоростния влак, местата едно до друго ли ще бъдат?

3. Сайт или приложение за такси в Болоня. Полетът е ранен и няма друг транспорт до летището.

Приемам и всякакви други полезни съвети от хора, пътували този маршрут.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Явор https://www.seat61.com/stations/florence-santa-maria-novella.htm - според seat61 (ака за мен Човекът за влаковете) има, някъде видях, че струва 7 евро на 1 бр багаж, но може и да е стара информация. Освен ако вече не сте направили резервация (тъй като полетът на Ryanair е вечерен - не е по-логично настаняване в Болоня и прекарване време там и след това към Флоренция?) Има 2 причини - освен че за Флоренция хотелите са доста по-скъпи от тези в Болоня - съответно ви трябва по-висок клас хотел с 24-часова рецепция. За apennino shuttle дадох мнение (с уточнение, че ние го ползвахме в посока от Флоренция за полета към Болоня) - https://magelanci.com/forums/topic/17159-флоренция-и-околностите-през-автуст-с-кола-или-със-самолет/?tab=comments#comment-555164 Ако имате паспорт на летището на Болоня се минава за 5 минути, иначе поне 30 минути може да се чака 

 

 

Относно влака - аз съм пътувала основно с Italo - там конфигурацията в Prima е 1 място - 2 места и обикновено настаняват на съседни редове. Те имат и промоция всеки четвъртък за пътуване ОТ следващия петък - https://twitter.com/ItaloTreno - по мои общи съображения Prima е като Frecciarossa на TrenItalia като удобство, комфорт и тн. Smart е малко по-тясно, има много клипове в youtube. Ако преди не сте били на гарата в Болоня, имайте предвид, че бързите влакове са на ниво -3 - от главната зала срещу офисът на Italo отивате на асансьора, и след това сменяте още 2 асансьора. 

 

https://taxibologna.it/en/taxi-app-en/ - това е приложението или ако сте в хотел - говорете с хотела. С приложението (май) излиза по-евтино, защото с приложението началната такса е 8 евро, а ако го хванеш от стоянка - 11 евро, ориентировъчно 20 евро. Щом сте 5 човека, пробвайте и https://gettransfer.com/en 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

darinamarinova

Много благодаря за полезната информация.

Полетът на Ryanair e дневен. Пристига на летището в Болоня в 13:00ч., apennino shuttle има автобус за Флоренция в 14:00ч, мисля, че ще успеем да го хванем. За Флоренция - Болоня Frecciarossa имат билети по 10 евро и смятам да ги букна.

Полетът за София е ранен и затова ще нощуваме в Болоня.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Явор, кога ще пътувате. Ако ще посещавате музеи и забележителности споделете, ако сте открили някакви тънкости - по- евтини билети за влизане, пасове ( някакви сайтове с отстъпки....). На място как стоят нещата. Места, където похапвате и е вкусно - такова нещо. Ние пътуваме на 08.08  https://magelanci.com/forums/topic/17159-флоренция-и-околностите-през-автуст-с-кола-или-със-самолет/?tab=comments#comment-555164 това е темата, която пуснах скоро.

Връзка към мнение

@EliDion @Явор За Флоренция мисля, че нямаше пасс, доста пари могат да се хвърлят по музеи, но по мое лично мнение си заслужават всяко евро. За Галерия Уфици ви препоръчвам да си вземете или за много ранен час, или за много късен - на място билетите също са 24 евро, от аудио гид смисъл не виждам, тъй като има супер много хора и не е много удачно - или предварително разгледайте за галерията, или с гид-човек (но става доста скъпичко) - от тук се взимат билетите https://www.uffizi.it/en/tickets - като сте във вътрешния двор пред галерията от лявата страна има е касата - на две опашки или купуваш билет, или онлайн резервацията я превръщаш в билет - от дясната страна на вътрешния двор (прилагам снимка) - аз си бях взела за 8:30ч, бяхме супер малко хора и много приятно си го разгледах, след това към 9:30ч се изсипват маса народ и нищо не можете да видите. С вече взетия билет отивате на крайната врата в лявата страна - тогава мереха температура и искаха сертификати и си влизате. Там имаше и бюро за оставяне на багаж. Не изхвърляйте билета от Уфици - с него можете да разгледате Loggia dei Lanzi (https://www.google.bg/maps/place/Лоджия+Деи+Ланци/@43.7691899,11.2553707,20z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x132a54008dc59081:0xcddeb7c89bf0c4cd!2z0KPRhNC40YbQuA!8m2!3d43.7677856!4d11.2553108!3m4!1s0x132a5400fbd03261:0x1314825a6c5a7099!8m2!3d43.7691899!4d11.2555334?hl=bg&authuser=1) - работното време беше от 11ч до обяд и после следобяд тогава, но все в някой случай  можете да го хванате - там има табела, а в интернет не намерих информация как работи

Ако не сте по изкуството, едни от нашите приятели ходиха в музея на Галилео Галилей, който е на 2 мин от Уфици и много им беше харесал https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187895-d195401-Reviews-Museo_Galileo_Institute_and_Museum_of_the_History_of_Science-Florence_Tuscany.html 

 

За галерията на Академията също е хубаво да се вземе билет (ние бяхме в първите дни на март и не беше много пълно и можеше бързо да се вземе и на място, но лятото едва ли ще е така) - https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187895-d195556-Reviews-Galleria_dell_Accademia-Florence_Tuscany.html

 

Отвътре Дуомо не е толкова впечатляващо по мое лично мнение, но е интересно да се види. Опашките са грандиозни по всяко време, не знам кога може да се влезе по-лесно, може би пак или много рано сутрин, ние влезнахме следобяд и беше по-удачно. В момента можете да видите 3те Пиета на Микеланджело - https://magelanci.com/forums/topic/13407-пътуване-заради-изкуство/?tab=comments#comment-545103 Билети или на място (март месец за 15-20 мин чакане взехме и на място, но лятото едва ли) - от тук - https://operaduomofirenze.skiperformance.com/en/store#/en/buy - има и с гид - най-евтино е https://operaduomofirenze.skiperformance.com/en/store#/en/buy Ghiberti Pass - 15 евро е с него можете да влезнете в катедралата от където се влиза за криптата (до кулата на Джото) и става много по-бързо. 

 

 

Базиликата Санта Кроче е доста по-интересно отвътре, плаща се за входа (за разлика от повечето в Италия, това е положението, отляво на площада по стълбите - там се взима билет, минава се проверка и се влиза) https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187895-d195017-Reviews-Basilica_of_Santa_Croce-Florence_Tuscany.html Rick Steves има супер интересно видео за Флоренция и за Санта Кроче. Близо до нея бих ви препоръчала това място за сладолед https://g.page/gelateriadeneri?share 

 

До двореца Пити бях в един винен бар (ако като мен не ви се разглеждат градините Боболи - нямам лично мнение, но не са чак толкова впечатляващи, има си и вход, но зависи какво харесвате) - https://goo.gl/maps/GzCT75s7LpqUMRm16 (малко по-скъпичък е, да уточня)

 

The Fork също може да се ползва за резервации и даже има и някой път отстъпка за някои места. 

 

Една сутрин закусвахме сандвичи от това местенце - имайте предвид, че няма място за седене, ние ги ядохме някъде на пейка. https://goo.gl/maps/aJQijDZVxLJ77Wiu6 

 

Ако решите да се качвате на някое от местата да видите отгоре Флоренция, не го правете за Палацо Векио - от няколко човека знам, че гледката от там конкретно не е нищо особено, защото кулата е около същите високи сгради и не се вижда нищо особено. Аз не съм по катеренето, но може би Дуомото е по-добър избор. 

 

Ако имате нужда от повече информация, кажете нещо, с което да помогна. 

 

 

 

Clipboard01.jpg

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към мнение
преди 42 минути , darinamarinova каза:

Ако решите да се качвате на някое от местата да видите отгоре Флоренция, не го правете за Палацо Векио

Не можах да се кача там, но от кулата на Палацо Векио може би се открива най-добрата гледка към Дуомото, особено като се има предвид, че е по-висока от камбанарията на Джото с 13 м. А самото палацо е mamma mia отвътре.

 

Не следя кой кога ще ходи, но на 24 юни е Calcio Storico Fiorentino. Не е за всеки, но емоцията, с която градът живее, е завладяваща. Същата вечер има фойерверки над Арно, каквито рядко се виждат.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 53 минути , Zaro каза:

Не можах да се кача там, но от кулата на Палацо Векио може би се открива най-добрата гледка към Дуомото, особено като се има предвид, че е по-висока от камбанарията на Джото с 13 м. А самото палацо е mamma mia отвътре.

 

Не следя кой кога ще ходи, но на 24 юни е Calcio Storico Fiorentino. Не е за всеки, но емоцията, с която градът живее, е завладяваща. Същата вечер има фойерверки над Арно, каквито рядко се виждат.

@Zaro Не съм се качвала, казвам какво по преценка на други хора (може би трябваше да го уточня) - ако ме питате мен, има достатъчно барове / ресторанти с гледка във Флоренция 😄 Не бих ходила пеша толкова за никаква гледка 

Връзка към мнение
Светославов

Ката стана дума за гледки, препоръчвам панорамата от пл Микеланджело към Флоренция и р. Арно. 

А в горната част на градините Боболи, около музея на порцелана и розариума пред него също има много простор и дълбочина към типично тоскански пейзаж. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@darinamarinova, много изчерпателно и полезно. Благодаря! В сайта на Уфици, в страницата долу има една забележка, " Visitors to Pitti Palace who purchase their ticket before 8.59 am and enter the complex in the museums' first time slots (8.30 to 9.25 am), are entitled to a 50% discount on the price of admission." Дали някой го е ползвал и дали важи, ако се букне он-лайн или е само на място и дали важи за комбинирания билет с градини Боболи? 

Връзка към мнение
преди 3 часа, EliDion каза:

@darinamarinova, много изчерпателно и полезно. Благодаря! В сайта на Уфици, в страницата долу има една забележка, " Visitors to Pitti Palace who purchase their ticket before 8.59 am and enter the complex in the museums' first time slots (8.30 to 9.25 am), are entitled to a 50% discount on the price of admission." Дали някой го е ползвал и дали важи, ако се букне он-лайн или е само на място и дали важи за комбинирания билет с градини Боболи? 

@EliDion Нямам представа, аз не влезнах в Двореца Пити, понеже ходих да видя Давид, но ще попитам утре някои от моите приятели, които ходиха по същото време в Пити и ще напиша тук. Не казаха за такава отстъпка, но ще попитам дали са видяли някаква такава информация на място. 🙂

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря за отговорите. Информацията на darinamarinova е много полезна.

Някой, който се е качвал на купола на Дуомо и камбанарията на Джото може ли да сподели мнение кое е по-удачно. А прескачане до Пиза заслужава ли си, при условие, че само три дни сме във Флоренция?

Връзка към мнение
преди 3 минути , Явор каза:

Благодаря за отговорите. Информацията на darinamarinova е много полезна.

Някой, който се е качвал на купола на Дуомо и камбанарията на Джото може ли да сподели мнение кое е по-удачно. А прескачане до Пиза заслужава ли си, при условие, че само три дни сме във Флоренция?

Аз съм се качвала и на двете + Палацо Векио.

Всяко от тях е с различан поглед и си струваше бъхтането.

Най-трудно ми се видя изкачването на купола - има тесни места и стръмни изкачвания, но пък се вижда съсем от близо това гениално архитектурно произведение.

Мога да потърся в архивете си гледките от тях, ако ще ви дадат някаква ориентация.

 

Ползвала съм Фиренце пас поне два пъти - струва си абсолютно. Но е било преди години, та дано не се е променило нещо съществено.

 

Местата за влаковете на Трениталия съм си ги избирала сама в процеса на купуване на билетите, но пак последно преди поне три години е било.

Връзка към мнение
Светославов
преди 12 минути , Явор каза:

А прескачане до Пиза заслужава ли си, при условие, че само три дни сме във Флоренция?

Май сам си си отговорил. 🙂 

  • Смея се 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Явор каза:

Благодаря за отговорите. Информацията на darinamarinova е много полезна.

Някой, който се е качвал на купола на Дуомо и камбанарията на Джото може ли да сподели мнение кое е по-удачно. А прескачане до Пиза заслужава ли си, при условие, че само три дни сме във Флоренция?

Лесно е да се каже да пропуснеш едното, ... когато си се качвал и на двете. Опашката към купола на Брунелески може да бъде неприятна, ако е голяма, защото е тясно и клаустрофобично за някои.

Но пък ... си заслужава. Плюс това, от никъде другаде нямаш такава гледка към камбанарията, каквато има от купола.

Защото:

image.jpeg.62d7c84c5455ebc04a0db272113e5511.jpeg

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@EliDion Попитах, но за съжаление моите приятели бяха следобяд, каза, че не е видяла, но е възможно да има такава промоция. Само имайте предвид, че ще ви трябва поне около 2ч да го разгледате. 🙂

Връзка към мнение
преди 7 часа, darinamarinova каза:

@EliDion Попитах, но за съжаление моите приятели бяха следобяд, каза, че не е видяла, но е възможно да има такава промоция. Само имайте предвид, че ще ви трябва поне около 2ч да го разгледате. 🙂

Благодаря. Няма роблем с времето ние за това отиваме.  7 дни ще сме там и мисля, че има достатъчно време за повечето неща. Между сругото късния полет на отиване ни е променен от вечерта в 20.10 на след обяд в 14.10. добре, че не букнах билети за шатъл. Сега може и с влака, но пак няма да буквам още и ще го решавам в последния момент, че не знам уиз какво ще ме сюрпризират.

Хруна ми, има ли там място където може да с е наеме колело или скутер до 50куб., Някакво малко превозно средство с което да се обикаля. Да не е кола.

Връзка към мнение
преди 21 минути , Явор каза:

Да разбирам ли, че изкачването на камбанарията е по-леко?

Не помня, но пространството в купола е по-тясно и може да има задръстване на места. Това е, не е нещо кой знае какво като трудност.

Връзка към мнение

Купих билети за Уфици и Академията. Изпращат по мейла номер на резервацията, срещу която на място получаваш билетите. Нещо ново: билетите за Уфици от 01.03.2022г. вече са поименни.

Билетите за Дуомо ги изпращат по мейла.

Ако сте купили билети с посещаване на Купола, трябва да сте там в часа и деня, които сте отбелязали на резервацията. Билетите важат 3 дни и започват да важат от часа и деня, които сте отбелязали на резервацията.

Ако сте купили билети без посещаване на Купола, те важат 3 дни, отбелязани на резервацията и няма конкретен час на посещение.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Някой ходил ли е до Фиезоле. дават страхотна гледка от някакъв хълм кам Флоринция и да е приятно за пикник. С градски автобус №7.

Още не смея да купувам билети за забележителности, рано ми се вижда, както смениха вече веднъж полета, да не си остана с билети. Надявам се, че няма да свършат.

Връзка към мнение
преди 11 минути , EliDion каза:

Ние сме вече с променен полет и на връщане. Болоня - София 15,08 - от 21.45 на 15.45. Съсипаха ни деня в Болоня.

Сигурно знаеш, но Успение Богородично(15.08) се празнува от целия християнски свят като голям празник. Не знам за Болоня, но съм чувала, че в Италия е особено почитан, минават тържествени процесии, затварят главни улици за движение. Да имате едно наум при планирането.

А може и да е предимство, че полета е изтеглен по-рано. По-малък е риска от големи закъснения и канселиране.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Наистина не знаех това. Благодаря, Ще проверя кое как е и може би пък да присъстваме на нещо, което не сме виждали. Аз се надявах да прекараме целия ден в Болоня и да се приберем късно вечерта.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като живеех в Милано изкарах целия 15 август в музея "Леонардо да Винчи",  безплатно. В града абсолютно нищо не работеше, освен няколко туристически капанчета. Ма все пак Милано не е Италия, а и беше много отдавна

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.