Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Като чета темата оставам с впечатлението че голяма част от нас имат сходни изисквания. 

Имаме теми за препоръка на заведения:

Ресторанти в София

Извън София

 

Нека всеки, който е доволен от дадено заведение да сподели. Така от една страна ще знаем къде да ходим, а от друга ще подкрепяме хора ( и бизнеси), за които знаем че се стараят в работата си. 

 

П.П за мой срам нещо не се оправих с линковете. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 45 минути , luba_rizova каза:

Ще си позволя да рекламирам, наистина за любителите на джеллато, много интересни вкусове, с качествени материали, ръчен, Вивалди https://m.facebook.com/gelateriavivaldi.eu/

Мацката е от Пловдив, първо тук имаше само, и в Слънчев бряг, после  отвори и в София. Не е евтин , но наистина е по-хубав и ат сладоледа в Италия. От Савини не бих си взела и една вафла.

На тази павилиона й в София е на Витошка близо до пилоните на НДК. Последния път беше към 8 лв за топка шоколадов във фунийка. Като се има предвид колко се е оскъпило всичко наоколо, не е шокираща цената. Понякога (рядко) купувам от там за детето ми - отпред си е наредила едни столчета във формите на фунийки сладолед. Парите ги давам за атмосферата със столчетата. Не мога да преценя на вкус дали си струва, не съм по сладоледите. Има интересно звучащи неща, детето ми обаче си избира традиционни вкусове. Като цяло ги харесва, но то е щастливо и със сладолед на клечка във формата на миньон, та не е критерий.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз принципно съм ЗА подкрепата на българския бизнес, но при две условия: качеството и цената да са на ниво. Иначе не виждам смисъл, напротив - това вреди на другите бизнеси с добро качество и разумна цена.

Така например, в центъра на родния ми град (с население 15 000 души) има павилион за палачинки, който знам, че плаща наем за него от 200 лв. Една палачинка струва 4.50 ... Няма да си купя от там. Не защото нямам 5лв. в джоба, а защото не искам да ги дам за нещо, което я струва 50ст., я не! (един черпак смес от брашно и вода + една лъжица от най-евтината кофа шоколад...)

Между другото човека се спуква от бизнес, децата се редят на опашка 🙂

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Явно съм страшен късметлия ,че не консумирам банички и сладолед.

Нищо чудно скоро банките у нас да пуснат нов продукт:

"- Защо да чакате с години , когато може да си купите мечтаната баничка сега ? 

Свържете се с нашите кредитни консултанти " 

  • Харесвам 1
  • Смея се 15
Връзка към коментар

Не бях ходил от преди Ковод в Македония.

Имам лоши новини, там нещо са забравили да вдигнат цените и ме е страх да не фалират..

ако има някаква разлика за някои неща тя  е минимална..

 

Класиката воденичаркса плескавица почти една педя диаметър с гарнитура 8лв

2F706E47-D24D-4841-942C-B0A8F61142B6.jpeg

 

 

 

3E194F09-F8C5-4D98-99B1-338E146C1B2E.jpeg

CEAF41B9-CB5A-4981-A79C-6F09C2761C6E.jpeg

 

Над 1кг салата, дебело нарязани домати, лук, чушка, павлака и овче сирене. По два пъти си слагахаме 4 човека цели 11лв, и това е най-скъпата възможна, иначе има и още по-големи.

3B07640E-D3A2-4CE3-9A5B-94ABF6E9FF53.jpeg

18850E2D-5109-4533-8246-1368E08D4A1A.jpeg

A6F5A772-10F3-4603-A2BA-FA51AD25096B.jpeg

7E1FED2B-1D14-4207-895C-E30E4BA8A910.jpeg

 

В сладкарницата си е както беше, всичко е тяхно производство, срок на годност до 4 дни, цени от 1лв до 1,30лв!

Кафе 1лв

 

 

CDE831FA-6A1E-4195-B87C-DC272C97B429.jpeg

 

 

По най-груби сметки  минимум 2 пъти по-евтино от България, за някои неща може и 3 пъти да е.

 

 

  • Харесвам 24
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

От няколко години ходим по веднъж - дваж на година на един хотел тип станция на Пампорово. Защо там? Защото имам сантимент. С това място ме свързват хубави спомени. Освен това на тази почивна станция цените БЯХА феноменални - вратна пържола - 2,90 лв., Шопска салата 2,68 лв., бутилка вино 10-12 лв. и т.н. Тези цени се запазиха така много години. Днес идваме и нощувката е вече с 15-20 лева по-висока. Ценоразписът в ресторанта е вече друг. Цените клонят вече към някои от средните хотели в курорта. А когато тези цени са сравними с тези на останалите хотели се запитах "Какво търсим тук?!". ОК, дойдохме заради сантимента ми по това място .... и заради добрите цени. Днес цените вече не са добри, обзавеждането на стаите си е все така "ранен 90". Има промяна обаче не само в цените. Променени са и порциите. Откога 6 картофчета са порция?!? Откога виненият кебап вече не е с ориз, откога в салата Капри има само 19,6 грама моцарела и вместо песто - орехи (2 ядки), откога..... 

Това тук е за последен път! Вместо 90 км по планински пътища, по-добре 140 км по магистрала и в Турция или Гърция. Румъния не ми е близо, но и там бих избягал, за да се скрия от това безобразие. За Македония и Албания дори и не искам да си мисля. Не е за ходене там сега, когато се държим като проститутка с тях. 

Говорих с хората от хотела. Познаваме се от много време. "Кажи ми какво да правим, като всичко идва от София. Там се вземат решенията." Сигурен съм, че е така. Та се чудя: "Господата партийни секретари, които са се влюбили в образите си на богове, могат ли да направят реална преценка какво правят? Разбират ли, че тук - на Пампорово, има още 100 хотела, които в повечето случаи са строени доста след тази станция. Че станцията е останала някъде в тяхната младост и няма дори един WiFi, което в днешни дни си е като тока и водата, поне за младите хора. Продуктът Ви е боклук, другари! Не струва! Също толкова не струва, както Вашия мениджмънт. Така бизнес не се прави! Хората тук се срамуват с това, което предлагат, защото някой по своите партийни разбирания е решил, че ще е така. Докога с тази комсомолска далновидност?!"

Мисля си ги тези неща аз и другият близнак дава веднага контратезата - "Ами, като вече не ти харесва, не идвай! Намери си нещо друго."

"Ами, то добре, но времето минава, все правя компромиси, ежедневно, но само аз ги правя! Няма връзка, когато само единият прави компромиси (клиентът), а другият (бизнесмен в туризма) измисля нови и нови начини, за да измени вида на прецакването, но дори и не му минава на ум да спре с това. Докога със "Изберете българското"? Докога със сантиментите?! Животът си минава, а ние играем глупава игра, в която единият е сантиментален и се опитва да люби род и бащино огнище, а другият се държи като уличница?! Не се прави така бизнес - бизнесът е отношение! Не се прави така туризъм - туризмът е комплексен продукт! Така не се прави и общество - обществото е за хора, които осъзнават значението му! "Тежко брате се живее сред глупци неразбрани....." 

  • Харесвам 17
  • Браво 4
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Миналата седмица (понеже ден-два по-рано бях чел в темата) , разхождайки се около Сен Жермен и Люксембургската градина  се загледах в изнесените цени на десетките ресторантчета и сладкарници и цените бяха 1:1 или с 20-30% над цитираните тук за София.

Био сладолед 4-5€ , гофрети 2-4€ , дневно тристепенно меню с десерт за 20-на € ,пица 10-12€ ., кафе 2-3€ , фрапе 4€ и т.н.

 

 

Е , точно тези явно не са с Мишлен звезди ,но все пак е най-туристическата част на Париж. Къде е Люксембургкската градина ,къде е Южния парк на София ! 

Токът ли е евтин , работната ръка , наемите ли , но някак си инфлацията е пренебрежима, сравнено с това което у нас ни убеждават че било нормално.

 

  • Харесвам 21
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Бях в Банско и околията и бях се подготвил за цени.

Обаче ме изненадаха, на 3 места ходихме и всички бяха значително  по-евтини от всичко в Родопите, чак не беше за вярване.

В известната механа Бабуч в Добринище салатите са по 9-10лв, катъци и подобни по 7, на фона 12-13 и 10 за същите неща в Родопите.

С две думи в Родопите е 30-40% над цените в Банско.


Ядохме риба на малкия язовир Белизмата, също добре и не скъпо.

 

и накрая на късмет седнахме в някакъв био ресторант и хотел Моравско село.

там ни хареса доста, яде се колкото искаш от всичко което има за деня и се плаща 25лв на човек.

имаше 2-3 вида супи, една с агнешко, салати  3-4 постни ястия паладжани с домати, тиквички, фасул, мусака, айрян  и плодове, всичко е от техните градини и стопанства.

сложиха огромна чиния с различни неща от постните, ама остана почти половината и си го взехме за вкъщи после.

 

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 4
Връзка към коментар

Според мен цена от 10 лева за салата (напр. Шопска) изобщо не е оправдана. Доколкото знам, Шопската не се прави на ток, ни на газ или бензин, а цените на зеленчуците са еднакви през последните години. Едва ли ресторантьорите са вдигнали и заплатите напоследък на служителите си, че и това да е основание за такава цена. Като възможни основания остават - поскъпването на оризовата юфка в Бутан, поскъпването на пъдпъдъчите яйца в Джибути и тенденцията за поскъпване на родопските одеала в Банкок и други големи градове в Тайланд. 🤣

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 13
Връзка към коментар
В момента, bad kid каза:

София е по-скъпа от Будапеща и Букурещ...като една от причините били туристите.!?

т.е. в София има повече туристи от Будапеща?

Или нямаме достатъчно туристи, и затова местните отнасят ....

  • Харесвам 6
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Тяхната логика е че София е туристически град заради летището, сравнение с Будапеща е нелепо обаче.

Моите впечатления са, че имаше наистина някакъв бум с пускането на Раян, ама това беше преди 5 години.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Alexander каза:

......

и накрая на късмет седнахме в някакъв био ресторант и хотел Моравско село.

там ни хареса доста, яде се колкото искаш от всичко което има за деня и се плаща 25лв на човек.

имаше 2-3 вида супи, една с агнешко, салати  3-4 постни ястия паладжани с домати, тиквички, фасул, мусака, айрян  и плодове, всичко е от техните градини и стопанства.

сложиха огромна чиния с различни неща от постните, ама остана почти половината и си го взехме за вкъщи после.

 

 

 

Явно са запазили качеството, което много ме радва - не се среща често по нашите ширини.

Моравското село е място с различна концепция - близо до природата, тишина и спокойстие, храна собствено производство. 

Наши приятели ходят там за по седмица всяка година от откриването му. Ние бяхме два пъти, единия снимаха предаването "Фермер търси жена", та бяхме в снимките и беше забавно 😀 Кандидат-булките даже готвиха за евентуалната свекърва и за нас-гостите, да се види дали се справят 😁

Много ме беше впечатлило, че децата на домакините не бяха особено добре с правописа, но пък отлично знаеха кой боклук може да се хвърли в природата и за колко време се разлага ✌️

Много ме радват такива места/хора, които искрено вярват в нещо и го развиват с години!

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Да споделя и аз поредното разочарование от БГ морето. Цените навсякъде са "мега яки". Хапнахме в прехвалената за мен Докторска къща. Първо отказаха да ни резервират маса за двама за 20:00ч. можело само за 19:30, а по това време още пече за плаж, а и места бол. Пихме по едно узо - малко, две малки наливни бири, една салата - Докторска (домат - небелен разрязан на 4, печена чушка, маслина, лъжица кьополу и много хубаво прясно , явно домашно сирене), едно ризото с 3 замразени скариди и уж шафран и едни талятели с морски дарове - разбирай 3 миди с черупки и още 3 замразени скариди.  Те това за 80 лв.

Преди два месеца в Аликанте - паейя за двама с морски дарове - само скаридите, раците и мидите не съм броила, отделно калмари и пр. , бутилка кава, салата и един десерт - 35-38 евро в зависимост от заведението.

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 9 месеца по-късно ...

При проучването и резервирането ми на хотели по програмата ми за Япония, а и в Южна Корея (с която допълних японската ми програма) на няколко пъти се сещах за тази тема на @Alexander. Оказа се за моя изненада, че цените на хотелите в Япония, а и в Корея, са далеч под тези в Европа. А се оказа, че и качеството им е по-добро. От няколко месеца, та дори година насам цените в Европа полудяха. Опитваме се да запазим спокойствие, да вярваме, че е така заради войната, вируса и т.н. Тези събития обаче касаят и хората в Азия. Там обаче не е така. 50 евро за 2 вечери в 3-звезден хотел с оценка от 7,9 (в Букинг) в непосредствена близост до гарата, което за Япония е от основна важност. В Пловдив не може да се намери такава цена, за София пък въобще да не отваряме приказка. В Рим легло в обща спалня (хостел) не пада под 60-80 евро. Само допреди няколко години цената беше под 30-40 евро. Последно в Германия (миналата година есента) не успях да намеря хотел в много малко градче под 100 евро. В големите градове (например Кьолн и Дюселдорф) имаше цени, които ме оставиха без думи и се чудех дали това е продажната цена на правото на собственост върху стаята в хотела. Цена от 200-300 евро и нагоре за 3-звезден хотел!!! Съвсем полудяха тези хора. И защо в Европа е така, а в Индия, Япония, Корея (последните държави, които посетих в Азия) е далеч по-евтино. 4-звезден хотел със закуска в центъра на Сеул - по около 40 - 50 евро/вечер. Цената на храната там е също по-ниска от тази в Европа (включително и България. За 5-6-7 евро можеш да получиш вкусна сготвена храна. В България това е цената само на една Шопска салата, която не е достатъчна за едно ядене. Заключението ми е, че поне в момента в Азия получаваш повече за парите си от Европа. Като се замисля и за цените на хотелите, които съм виждал при проучвания на САЩ, то направо се питам: "Какво става със Запада?!" Притеснително си е направо. 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 15 минути , Pantelej Putnik каза:

При проучването и резервирането ми на хотели по програмата ми за Япония, а и в Южна Корея (с която допълних японската ми програма) на няколко пъти се сещах за тази тема на @Alexander. Оказа се за моя изненада, че цените на хотелите в Япония, а и в Корея, са далеч под тези в Европа. А се оказа, че и качеството им е по-добро. От няколко месеца, та дори година насам цените в Европа полудяха. Опитваме се да запазим спокойствие, да вярваме, че е така заради войната, вируса и т.н. Тези събития обаче касаят и хората в Азия. Там обаче не е така. 50 евро за 2 вечери в 3-звезден хотел с оценка от 7,9 (в Букинг) в непосредствена близост до гарата, което за Япония е от основна важност. В Пловдив не може да се намери такава цена, за София пък въобще да не отваряме приказка. В Рим легло в обща спалня (хостел) не пада под 60-80 евро. Само допреди няколко години цената беше под 30-40 евро. Последно в Германия (миналата година есента) не успях да намеря хотел в много малко градче под 100 евро. В големите градове (например Кьолн и Дюселдорф) имаше цени, които ме оставиха без думи и се чудех дали това е продажната цена на правото на собственост върху стаята в хотела. Цена от 200-300 евро и нагоре за 3-звезден хотел!!! Съвсем полудяха тези хора. И защо в Европа е така, а в Индия, Япония, Корея (последните държави, които посетих в Азия) е далеч по-евтино. 4-звезден хотел със закуска в центъра на Сеул - по около 40 - 50 евро/вечер. Цената на храната там е също по-ниска от тази в Европа (включително и България. За 5-6-7 евро можеш да получиш вкусна сготвена храна. В България това е цената само на една Шопска салата, която не е достатъчна за едно ядене. Заключението ми е, че поне в момента в Азия получаваш повече за парите си от Европа. Като се замисля и за цените на хотелите, които съм виждал при проучвания на САЩ, то направо се питам: "Какво става със Запада?!" Притеснително си е направо. 

И аз се питах същото след като се върнах от Колумбия. Имах чувството, че тук всички са полудели. През миналия месец ми се наложи да ходя до Лондон. Преди години ползвах един хостел в близост до гара Виктория, като последната ми нощувка там беше през януари 2020 година. Отворих си мейла и видях, че тогава съм платил 14 паунда за една вечер в обща стая с 18 легла. Сега цената беше 47 паунда....Поскъпването на нощувките го отдавам на широкото търсене след пандемията, защото хората започнаха отново да пътуват. И ако това да кажем е нормално, то не разбирам цените по заведенията напоследък в България. То тук стана по-скъпо от Италия и Испания, където храната е издигната в култ...

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 минути , Guinness каза:

Поскъпването на нощувките го отдавам на широкото търсене след пандемията, защото хората започнаха отново да пътуват. И ако това да кажем е нормално,

Не, това не е нормално. Не е от търсенето, защото туристите в никакъв случай не са повече от това, което преди са били, та да оправдае поскъпване в пъти. Просто полудяха! 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 42 минути , Pantelej Putnik каза:

Не, това не е нормално. Не е от търсенето, защото туристите в никакъв случай не са повече от това, което преди са били, та да оправдае поскъпване в пъти. Просто полудяха! 

Те не са повече, но им се пътува повече, затова са склонни да платят повече. Крайните изпълнители по всяка верига искат по-високо заплащане. Има финансови ями от предходните години, които чакат запълване, и всеки се възползва максимално от ситуацията.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Навсякъде в Европа вдигат, но на места вдигат както им падне, като в България да речем.

 

В Мадрид преди седмица, забелязах нещо ново и невиждано нещо  до сега. Кръчмите и капаните по център и широк център са си пълни, но  масово около  3/4 от хората седяха само на бира или пиене.

Преди това беше рядкост, а сега е масово..

Затова пък кръчмарите са вдигнали цените на бирата доста, но така няма да започнат да печелят повече. Станало е както у нас, седят си хората на 1 бира без ядене и затова  на места са започнали да слагат лимит от време което може да се седи в кръмчата! ето една от многото статии в нета.

 

 

https://www.xataka.com/magnet/bares-espanoles-han-comenzado-a-contar-tiempo-que-pasas-sentado-no-esta-claro-que-sea-legal

 

Започва игра на котка и мишка, но все ми се струва, че губещите ще са кръчмарите в дългосрочен план. Бакшиши и преди не се даваха, сега клонят към 0.

 

Храните не са вдигнати или  с малко, в магазините също слабо. 

Нощувките също си седят, платих в ремонтирано хотелче широк център 60евро за нощувка.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Alexander каза:

Навсякъде в Европа вдигат, но на места вдигат както им падне, като в България да речем.

 

В Мадрид преди седмица, забелязах нещо ново и невиждано нещо  до сега. Кръчмите и капаните по център и широк център са си пълни, но  масово около  3/4 от хората седяха само на бира или пиене.

Преди това беше рядкост, а сега е масово..

Затова пък кръчмарите са вдигнали цените на бирата доста, но така няма да започнат да печелят повече. Станало е както у нас, седят си хората на 1 бира без ядене и затова  на места са започнали да слагат лимит от време което може да се седи в кръмчата! ето една от многото статии в нета.

 

https://www.xataka.com/magnet/bares-espanoles-han-comenzado-a-contar-tiempo-que-pasas-sentado-no-esta-claro-que-sea-legal

 

Започва игра на котка и мишка, но все ми се струва, че губещите ще са кръчмарите в дългосрочен план.

 

Интересно, мислех, че в Испания ще се случи най-последно. Не знам кой е мишка, кой котка, но е крайно време да всички заведения да се преобразуват в bеer garden, след като не им се готви. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

 

Интересно, мислех, че в Испания ще се случи най-последно. Не знам кой е мишка, кой котка, но е крайно време да всички заведения да се преобразуват в bеer garden, след като не им се готви. 

Аа готви им се, ама явно хората нямат пари и карат само на бира, макар и по-скъпа. 

330 бутилка е 3-4евро в момента из Мадрид, дават и някоя маслина де или нещо от сорта.

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Получава се една спирала - заведенията вдигат цените, за да компенсират по-високи цени за тях, клиентите намаляват и консумират по-малко. На свой ред, за да копенсират това, заведенията отново вдигат цените, а клиентите отговарят с още по-ограничена и разредена консумация. Няма нищо изненадващо. Всеки, който не е на фиксирана заплата и има директен контакт с клиенти, трябва да го е установил в работата си.

 

От друга страна горива, стомана и т.н. поевтиняха, но строител цена не сваля.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.