Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , Branko каза:

Ама остави жената насред нищото и избяга с тъщата и щерката🤣

Тя тъщата е предвидлива и не излиза от колата!

• Шок 1
  • Смея се 15
Публикувано:

Пак малко за съпоставка - случайна кръчма в неголямо градче в Онтарио (просто влезнахме в първото заведениe, което ни попадна, че заплющя дъжд, а и бяхме огладнели) 
- три шницела с пържени картофки и две бири - 60 канадски долара (около 73лв.)  с бакшиша оставихме 70CAD

20240909_150204.jpg.e5b76b6b8be546e6879cbaa57e13bfee.jpg

20240909_152655_2.jpg.51f5b73c37041498b124f3eba5ff2b4b.jpg

• Харесвам 19
  • Замислям се 1
Публикувано:

Lemargo - Mediterranean Cosmos https://share.google/cNCdqkEgA3GzeRFfj

Порция свински гирос + допълнително пържени картофи 

Салата с пиле

750 ml минерална вода

200 ml ouzo зелено барбаяни

2 големи наливни бири Fix

58 euro

• Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Пак малко за съпоставка - случайна кръчма в неголямо градче в Онтарио (просто влезнахме в първото заведениe, което ни попадна, че заплющя дъжд, а и бяхме огладнели) 
- три шницела с пържени картофки и две бири - 60 канадски долара (около 73лв.)  с бакшиша оставихме 70CAD

20240909_150204.jpg.e5b76b6b8be546e6879cbaa57e13bfee.jpg

20240909_152655_2.jpg.51f5b73c37041498b124f3eba5ff2b4b.jpg

Имах подобно отрезвяващо преживяване в Канада миналата година, когато в една кръчма в Торонто платихме значително по-малко отколкото би струвало еквивалентно хапване в подобно софийско заведение.

Допреди тази случка в съзнанието ми Канада винаги е била супер скъпа, но след това пътуване започна да ми се струва доста по-евтина от България и тогава си дадох ясна сметка колко брутално е поскъпнало всичко у нас.

Вече категорично твърдя, че като пътувам постоянно и почти не стоя в България месечните ми разходи са по-ниски като цяло. Не, че това ми е целта, но е доста приятен страничен ефект.

• Харесвам 21
  • Смея се 4
Публикувано:
14 minutes ago, Георги Матеев said:

Допреди тази случка в съзнанието ми Канада винаги е била супер скъпа

Ами тя беше , също и САЩ.При последното ми пътуване тази пролет цените в Сан Франциско ми се сториха почти нормални. Имам впечатления от последните 5 поредни години,  и виждах как драстично се променят нещата у нас спрямо Северна Америка.Все още като цяло тук е по-евтино , но и стандартът ни е в пъти по-нисък.

• Харесвам 5
Публикувано:
5 minutes ago, Георги Матеев said:

Допреди тази случка в съзнанието ми Канада винаги е била супер скъпа, но след това пътуване започна да ми се струва доста по-евтина от България и тогава си дадох ясна сметка колко брутално много е поскъпнало у нас.

Вече категорично твърдя, че като пътувам постоянно и почти не стоя в България месечните ми разходи са по-ниски като цяло. Не, че това ми е целта, но е доста приятен страничен ефект.

CAD е много евтин в момента. Затова. Канада Е МНОГО скъпа държава. В супера цените са около х2-3 от БГ. Мобилен план за от 60КАД/м добре ли е? 

Иначе и аз пих бира тоя юни в хепи ауар за 4.99КАД 660мл. Иначе е 9КАД.

БГ е скъпо-спор няма, ама да се сравнява с Канада е тъпо. 

А това за разходите ме разсмя искрено, или може би спиш под моста и ядеш от кофите?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , Gisp каза:

CAD е много евтин в момента. Затова. Канада Е МНОГО скъпа държава. В супера цените са около х2-3 от БГ. Мобилен план за от 60КАД/м добре ли е? 

Иначе и аз пих бира тоя юни в хепи ауар за 4.99КАД 660мл. Иначе е 9КАД.

БГ е скъпо-спор няма, ама да се сравнява с Канада е тъпо. 

А това за разходите ме разсмя искрено, или може би спиш под моста и ядеш от кофите?

Явно и ти си от категорията "плащач", но това е скучно 🙃 За всичко си има начини - и то без да спиш под моста и да ядеш от кофите.

Иначе тъпо или не - конкретно Канада определено ми се струва не много по-скъпа от България, а за някои неща дори по-евтина. И това при много по-висок стандарт там. Всеки с усещането си.

• Харесвам 4
Публикувано:
19 minutes ago, Георги Матеев said:

Явно и ти си от категорията "плащач", но това е скучно 🙃 За всичко си има начини - и то без да спиш под моста и да ядеш от кофите.

Така, както го казваш може да се окаже, че съм, замислих се - почувствах се аристократ.

Ако дадеш примери с типични разходи за храна и спане на ден в държави, в които си бил, ще ти кажа. Смело пропуни Мадагаскар, Индия, Шри Ланка и всички с месечна заплата под $500 - БГ е много по-скъпа от тях.

• Харесвам 1
Публикувано:

Понеже се завъртя темата за Канада покрай поста ми, да направя уточнение и да не остане някой с погрешно впечатление - скъпо си е в Канада, ние затова малко се изнанадахме (приятно) на сметката в тая кръчма, иначе наистина в суперите, например, плодове и зеленчуци са  х2 и х3 спрямо България, както е станало дума по-горе. 

• Харесвам 2
Публикувано:

А , в никакъв случай. Вярно е и за евтиния долар, който прави доларовите дестинации доста изгодни за европейците в момента .CAD стига до 1.40 лв по едно време , но е падал и до левче.USD беше 1.25 - 1.30 , но пък тогава доходите у нас бяха в пъти по-ниски , отколкото са сега и дори тогава ни се струваше много по-скъпо в Америка.

• Харесвам 5
Публикувано:

Pismo beach California от преди 3 дни.

Риби и морски си на родни цени кажи/речи…

IMG_8096.jpeg.de1bcf8c0c341594e52b1e8dc0d87c3c.jpeg

в specifically coffee roasters кафето е една идея по-евтино от България…

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Pismo beach California от преди 3 дни.

Риби и морски си на родни цени кажи/речи…

IMG_8096.jpeg.de1bcf8c0c341594e52b1e8dc0d87c3c.jpeg

в specifically coffee roasters кафето е една идея по-евтино от България…

Да,но да не забравяме, че след тази цена има данък и бакшиш,които са задължителни.

• Харесвам 3
Публикувано:

На мен щом при последните пътувания в Швейцария и Дания цените ми се сториха приемливи, значи при нас вече е сериозно положението. А преди 10 години в тези и подобни държави бяхме на триъгълните сандвичи от супермаркета 😄

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Синът ми е в Бърно по програма Еразъм. Не знам доколко може да се вярва на numbeo.com, но всичко там е по-скъпо, с изключение на ... ресторантите.

image.png.f345c5a9101c6c3a5ddb02a17ccad586.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Кауфланда им е видимо по-евтин. Направих бързо сравнение в последната им брошура. Поне 10-15 % под цените тук.

При средна брутна заплата около 2200 евра според gpt.

• Харесвам 1
Публикувано:

София е скъп град. Не че ми харесват цените по кръчмите в другите градове, но са по-ниски. По-ниски са и наемите, и имотите, и заплатите. Като човек,  живеещ в провинцията и познаващ хора с висше образование, които работят тук, от един не съм чула, че е много щастлив от високата си заплата в последните години или че му се е повишил много стандартът. В частния сектор инфлацията изпреварва заплатите. Не говоря за програмисти, онлайн работещи за чужди компании и някои от бюджетната сфера.

А Бърно в сравнение с Пловдив, на който е еквивалент, е с по-високи цени. София може да се сравни със столица и вече е по-скъпа от някои южни столици.

Screenshot_20250928_143956_Chrome.jpg.1c7a5348c10f5efbf5750d7046468686.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 15 часа, lyubo21 каза:

На мен щом при последните пътувания в Швейцария и Дания цените ми се сториха приемливи, значи при нас вече е сериозно положението. А преди 10 години в тези и подобни държави бяхме на триъгълните сандвичи от супермаркета 😄

9% данък има, а бакшиш има и в Бг. Почти никъде не съм давал този оът и даже се учудих, че не дават зор.

та дори с 9-те процента става като на разни набедени родни курорти, което е повече от абсурдно

ето и от летището в СФ, на фона на 30лв за сандвич с име фокача на софийското летище, няма нужда от коментар, на равно с тези от Сан Франсиско.

Бирите 0,5л са 11 долара или 12 с таксата или 20лв , във Варна е 16лв 330мл или във Варна е по-скъпо!

IMG_4913.jpeg.a50acc0599964521ce7d30c24b50c11a.jpegIMG_4912.jpeg.686c28a855538aeab6e60d29250ab570.jpegIMG_4914.jpeg.29a6372cd166d8e746c2cddc5f8836d4.jpegIMG_4915.jpeg.56d688a47f9fd18abd9052e2026dc0ca.jpegIMG_4916.jpeg.dc58cc04298de8bbb0792e0e61799977.jpeg

Демек сравняваме  кон с кокошка на една цена.

положението е меко казано извън контрол,  на фона на нашия стандартни и това което  сме 

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:

Като човек, който е живял по-голямата част от съзнателния си живот в Северна Америка, мога да кажа с чиста съвест, че двата ми месеца престой в България не ми се сториха никак евтини (наложително - да, за съжаление заради ситуация). И това според моите стандарти, а за човек с българските заплати - дори не смея да мисля как е.

Не знам защо, но най ми се запечата един обяд с приятелка - две салати, два патладжана-буламач от обедното меню и две наливни бири - 70 лева. Сигурно защото тя настоя да плати, а на мен и до сега ми е съвестно за тоя златен патладжан, на който я заведох.  

Това е само частичка от примерите, с които се сдобих за това време, за веригите магазини дори не ми се отваря дума. И разбирам поне да се предлагаше някакво качество, а то…

• Харесвам 14
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Повечето хора, които пътуват са установили че последните 3-4 години в България е доста скъпо. Дали е по-скъпо или не от дадена дестинация зависи от много фактори- все пак тук сравняваме ресторанти и нощувки.  Ако се сравнява total cost of living може и да сме по-добре от Западна Европа, поне чувам че много българи се прибират насам за по-добър живот. 

Факт е обаче че цени, които преди ме шокираха в разни топ дестинации, сега ми се струват нормални - например 16-18 Е за бургер в Амстердам, 5 Е за бира или 9-12 Е за салата.  За близки до тези суми мога да хапна и в не толкова претенциозни софийски ресторанти. 

Дали само при нас има инфлация и високи разходи за труд, ток, вода и ДДС - не мисля. Дали има спекула- тук е повече валидно "търсенето определя предлагането" - прави ми впечатление че заведенията за доста посещавани ( да не казвам пълни) дори и в делничен ден и хостесите те гледат доста надменно, като им кажеш че си без резервация 😉

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 22 часа, Zaro каза:

с изключение на ... ресторантите.

При цена на бирата по-ниска от тази на водата е нормално чешките ресторанти да са по-евтини от нашите... 😄

• Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, milen_40 каза:

Дали само при нас има инфлация и високи разходи за труд, ток, вода и ДДС - не мисля. Дали има спекула- тук е повече валидно "търсенето определя предлагането" - прави ми впечатление че заведенията за доста посещавани ( да не казвам пълни) дори и в делничен ден и хостесите те гледат доста надменно, като им кажеш че си без резервация 😉

това е доста валидно наблюдение, предполагам, че повечето от нас го имат, какво обаче е обяснението? че в населението все пак има пари или нещо друго? съмнявам се, че някой взима бърз кредит, за да си поръча патладжан в заведение? а и самият факт, че за да имаме тази база за сравнение, очевидно сме пътували до тези места извън България, а някои сред нас го правят многократно годишно, според мен говори, че и стандартът ни на живот се повишава едновременно с разходите? да не бъда разбрана погрешно, аз също се чудя защо някои цени у нас са толкова подобни на западноевропейските, като уж населението е бедно, но ако нямаше платежоспособно търсене, надали щеше да е така

• Харесвам 16
Публикувано:

Широка е балканската душа , колкото и да няма българинът винаги ще дава мило и драго за ядене , пиене и за колата, а види ли се малко в пари няма стигане. Въпрос на чест дори ! 

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.