Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Да споделя цена на стая в хотел в централната част на Пловдив. Бързам да кажа, че настаняването беше организирано и платено от други хора (един вид бях гост), но това не ми пречи да съм леко шокирана от цената от 402 лв на вечер (включва закуска по избор от меню).

Нищо пари за хора, които са свикнали на цените във Велинград 🤑

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 15 минути , jorocontrola каза:

Че къде има Хилтън в Пловдив? Има DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, което е нещо съвсем друго.

А и на пръв поглед цените са под 200лв на вечер за другият петък. За този хотел специално ме оферираха за Нова Година и излизаше около 1000 кинта за 2 нощувки с включени деца 🙂

За мен е все едно, и в двата хотела няма да отседна. И не е съвсем друго, просто Хилтън е малко по-високо 2Х.:wink:

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Европейска столица на културата и втори най-древен град в Европа ли беше ? Колко да струва нощувката ?

😁

Поне колкото в Рим

• Харесвам 2
Публикувано:

Наливно вино, чаша е 15лв от поне година в София на много места. Да не говорим, че не е 1/4 бутилка.

има кой да дава, значи може още 

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Замислям се 4
Публикувано:

Емпориум е луксозен хотел с отличен рейтинг. Като гледам, нощувката е 150 евро и е даже евтино, сравнено с подобен клас хотели в други страни. Не съм спала там по разбираеми причини /от Пловдив съм/, но съм ползвала залите за събитие и кетъринг. Заслужават си всяка стотинка. Знам, че брандът е насочен към бизнес дамска аудитория и има гъделчета за дамите /може би @Lyubina да подскаже/. Честно казано не мисля, че мястото му е в тази тема.

Screenshot_20251017_234710_Chrome.jpg

• Браво 1
Публикувано:

MGallery са бутикови хотели, няма да е евтин.

За намаление, се става член на лоялната програма и от сайта на веригата, трябва да излезе малко по-малко от Букинг.

Публикувано:

Ние бяхме в DoubleTree by Hilton в Пловдив за три нощи, и пак бих го избрала. Може би, защото го сравних с Landmark Creek на гребната база, в който имахме резервация за няколко нощувки и след първата си тръгнахме. Landmark Creek с многото си позитивни отзиви предложи стаи отдавна плачещи за ремонт, едно голямо нищо да се прави наоколо, плъхове тичащи под масите за закуска и оси, които явно се отглеждат от години - според някои коментари.

Като човек бил в DoubleTree by Hilton в САЩ, ще отбележа, че този в Пловдив е всъщност доста по-добър. В ресторанта му не сме яли (на пет минути е от главната, където изборът е повече от достатъчен), но отсреща има доста приятно заведение, предлагащо много вкусна храна и наргиле. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Луксозен е (по някакъв начин). От "гъделчетата" нищо не разбрах, не ни дадоха информация за нищо подобно, всички екстри, за които разбрах бяха с допълнително заплащане, а и програмата ни беше толкова натоварена , че буквално се просвах на леглото след полунощ ....Що се отнася до зали и кетъринг, цялата ни програма беше извън града,  така че и това не мога да коментирам. Но между 150 евро и 402 лв пак има разлика от около 50 евро.

А дали е за дами.... 🤔 не знам. Интериорът е модернистичен, цялото управление на стаите е дигитално, банята е стъклена кабина почти в средата на стаята. 

И докато изчакам от чешмата да ми подскаже в коя посока е топлата и в коя студената вода, вече бях приключила с тоалета си. 😄

Общото впечатление е супер, но все пак....някак си 400 лв на вечер ми идват малко в повече и ако зависеше от мен, не бих ги дала. 

Вчера разбрах за подобна цена за хотел Рила в Боровец и се отказах да посетя планирано събитие там. (Признавам си, че нямам идея как е модернизиран). 

• Харесвам 4
Публикувано:

Една тема, която е донякъде свързана с цените на хранителни продукти и т.н. Прочетох сега статия "Българите са непукисти №1 за разхищението на храна в ЕС: Половината изхвърлят често", което за съжаление се припокрива с моите наблюдения, когато се прибера в България. Моите наблюдения са естествено сред близки и роднини, но без изключение всички изхвърлят страшно много храна. И това рязко корелира с това, че сме най-бедните в ЕС. 

При тъщата редовно има някакви неща в кутийки в хладилника, които тя прибира, за да не се развалят. И кутийките повече не се отварят доста време, докато не стане време да се хвърлят.

Баща ми яде нещата, само когато са прясно сготвени, после ги слагат вкъщи и те в разни кутии, правят ново ядене и след 2 дни изхвърлят това от кутийките. Купуват се постоянно хлябове (и при нас като са го правят същото), един не е изяден, те взимат нов, после ядат новия, че бил пресен. Старият след 2 дни заминава. 

И на когото и да кажа от тях, че хвърлят много храна, отговорът е: "Е как, ние не хвърляме храна, само сега това, ама то беше старо". И е всеки път така.

• Харесвам 15
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами не знам , аз пък много мразя да изхвърлям храна и гледам да не препълвам хладилника с излишни количества. Имам супермаркет през пешеходната пътека.Ама пък не готвя , а колбаси и сирена трудно се развалят.Другото е плодове и зеленчуци , които купувам почти ежедневно и са винаги пресни.

• Харесвам 13
Публикувано:

Това с хвърлянето е много индивидуално. Не обичам да хвърлям храна. С другите вещи все по-често се замислям кое ми трябва и което - не, в повечето случаи не го купувам, макар да се случват глупости понякога при жените. 😀

Майка ми, която никога не е живяла в лишения, не хвърля хляб, а си прави крутони за супа с подобрители, които според мен са доста по-добри на вкус от изходния материал. 

Но познавам хора, които хвърлят. И които изобщо не гледат цени в хранителни магазини, защото не можели да ги запомнят. И не, нямат много пари, даже са зле финансово от години. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Луксозен е (по някакъв начин). От "гъделчетата" нищо не разбрах, не ни дадоха информация за нищо подобно, всички екстри, за които разбрах бяха с допълнително заплащане, а и програмата ни беше толкова натоварена , че буквално се просвах на леглото след полунощ ....Що се отнася до зали и кетъринг, цялата ни програма беше извън града,  така че и това не мога да коментирам. Но между 150 евро и 402 лв пак има разлика от около 50 евро.

А дали е за дами.... 🤔 не знам. Интериорът е модернистичен, цялото управление на стаите е дигитално, банята е стъклена кабина почти в средата на стаята. 

И докато изчакам от чешмата да ми подскаже в коя посока е топлата и в коя студената вода, вече бях приключила с тоалета си. 😄

Общото впечатление е супер, но все пак....някак си 400 лв на вечер ми идват малко в повече и ако зависеше от мен, не бих ги дала. 

Вчера разбрах за подобна цена за хотел Рила в Боровец и се отказах да посетя планирано събитие там. (Признавам си, че нямам идея как е модернизиран). 

Рила е приличен, но нишо особено, просто предлага халф борд и е с отлична локация, затова цената е такава

колкото до храната - да, хвърля се и то много. Аз се старая да дояждам, щото директно купувам готова, рядко готвим, но пак хвърляме - нито жената, нито децата ядат повече от два пъти едно и също. Бг хлябът е отвратителен, щото се прави с фуражна пшеница, затова се скапва и се хвърля. А и като цяло истината е, че сме достатъчно богато общество (и мързеливо, и мрънкащо), за да можем да си го позволим 💸

• Харесвам 4
Публикувано:

Хотел Империал стана Radisson, с добри впечатления съм, за бизнес хотел, отпред има зареждачки за Тесла и лятото се редят мамалиги, тръгнали да минават през Маказа.

Публикувано:
На 18.10.2025 г. в 10:28, new one каза:

Рила е приличен, но нишо особено, просто предлага халф борд и е с отлична локация, затова цената е такава

колкото до храната - да, хвърля се и то много. Аз се старая да дояждам, щото директно купувам готова, рядко готвим, но пак хвърляме - нито жената, нито децата ядат повече от два пъти едно и също. Бг хлябът е отвратителен, щото се прави с фуражна пшеница, затова се скапва и се хвърля. А и като цяло истината е, че сме достатъчно богато общество (и мързеливо, и мрънкащо), за да можем да си го позволим 💸

Това за хляба се надявам да не е така , предвид че имаме доста плодородни земи с пшеница. Факт е че в някои страни хляба ми е харесвал повече, но предполагам защото съм турист. 

Относно изхвърлянето на храна съм съгласен, че се изхвърля много. В моето семейство също се изхвърля, колкото и да се ядосва съпругата и да се стремим да не се презапасяваме. Имаме драма с плодовете и зеленчуците, че често се оказват скапани след 5 дни в хладилника ( а други престояват по 2 седмици без промяна, едни краставици примерно)

Аз нямам проблем с дояждането на храна сготвена преди 1-2-3дни, но съм забелязал че много хора недоволстват ако трябва да ядат едно ядене 2 пъти. 

• Харесвам 4
Публикувано:
On 10/18/2025 at 9:21 AM, ivailo_radev said:

Една тема, която е донякъде свързана с цените на хранителни продукти и т.н. Прочетох сега статия "Българите са непукисти №1 за разхищението на храна в ЕС:

Като малка всички ваканции прекарвах на село. Баба сортираше останалата храна- за прасето, за кокошките, за кучето. Научих се да не хвърлям храна, освен някой изгнил плод поради не съвсем еко произхода му. Слагам във фризера пакетчета и когато пътуваме нося за кучета, котки или за кокошките на братовчеда.  Обичам да купувам хляб от пътуванията ни с кола и слагам във фризера на пакетчета или оставям да изсъхне на сухар и така никога хляб не отива в боклука.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 30 минути , milen_40 каза:

Това за хляба се надявам да не е така , предвид че имаме доста плодородни земи с пшеница. 

Износ: 

"България е на трето място в ЕС по износ на пшеница за сезон 2024/2025 г., с продадени 6 384 000 тона, като я изпреварват само Франция и Румъния. През 2023/24 г. е регистриран рекорден износ от 5,66 милиона тона, което е увеличение с 45% спрямо предходния сезон. Германия е на четвърто място с износ от 5,8 милиона тона. 

Вътрешното потребление на пшеница в страната е в рамките на около 1,5 – 1,7 млн. тона годишно.

Внос на пшеница, ечемик и рапица в България през 2022/23 - 2024/25 г.

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2025/09/12/vnos_na_pshenitsa_-_echemik_-_rapitsa_-_mai_2025.pdf

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Doctor Who каза:

Износ: 

"България е на трето място в ЕС по износ на пшеница за сезон 2024/2025 г., с продадени 6 384 000 тона, като я изпреварват само Франция и Румъния. През 2023/24 г. е регистриран рекорден износ от 5,66 милиона тона, което е увеличение с 45% спрямо предходния сезон. Германия е на четвърто място с износ от 5,8 милиона тона. 

Вътрешното потребление на пшеница в страната е в рамките на около 1,5 – 1,7 млн. тона годишно.

Внос на пшеница, ечемик и рапица в България през 2022/23 - 2024/25 г.

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2025/09/12/vnos_na_pshenitsa_-_echemik_-_rapitsa_-_mai_2025.pdf

При толкова износ, защо внасяме? Или са различни сортове за определени неща просто?

Публикувано:
На 18.10.2025 г. в 10:28, new one каза:

Бг хлябът е отвратителен, щото се прави с фуражна пшеница, затова се скапва и се хвърля.

Според мен е неоснователно да се обобщава така - в българските магазини (супери, бакалии и пекарни) има 100 вида хляб, на мен лично поне 6-7 вида са ми много вкусни и много обичам както я наричам - "модифицирана циганска баница" - комат хубав хляб, който си топя в зехтин със сол и червен пипер :grin:, обаче пусти килограми ... и трябва да се ограничавам.
Да се хвърля/разхищава храна е много кофти от всяка гледна точка - от дете съм възпитан, че изхвърлянето на храна е "грехота", а, колкото и да изглежда като лозунг-клише, е тъжен факт (и ние точно ние като пътуващи сме го виждали с очите си) колко много хора по света гладуват, така че това също прави изхвърлянето на храна много укоримо, разбира се. 
Затова полагам усилия доколкото мога да не изхвърлям храна - в случаите, когато се сервира храна на бюфет, внимавам да не си пълня чинията с повече от това, което мога да изям, а и вкъщи често консумирам и приготвям храната не винаги според това, което най-много ми се яде, а с продуктите, които има опасност да се развалят. 

преди 1 час, milen_40 каза:

Аз нямам проблем с дояждането на храна сготвена преди 1-2-3дни

И аз като цяло нямам, даже, колкото и парадоксално да прозвучи на някого, има някои неща, които са ми по-вкусни на следващия ден и мога да ги ям както топли, така и студени. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 15 минути , ivailo_radev каза:

При толкова износ, защо внасяме? Или са различни сортове за определени неща просто?

Качество на българската пшеница - добро и много добро.

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2024/11/26/2024_pshenitsa_str.pdf

• Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

О, темата е дълга и широка - 90% от площите с пшеница у нас е фуражна, която аграрите сеят, щото е с по-висок добив и по-издръжлива. МЗХ я броят за годна за производство за хляб, щото друга няма, а бг потребителят е свикнал да яде боклук с набухватели (като при креМвиршите). Затова има и внос - някои малки пекарни държат на качество, а такива в бг няма. Да не съм голословен - от първо лице - https://www.svobodnaevropa.bg/amp/31937045.html

• Харесвам 1
Публикувано:

За хляба и без човек да разследва и да е специалиста по пшеницата е повече от видно какво има на пазара.

Свестните пекарни се броят на пръсти у нас,  дори в големите градове, а идентични има на всеки 3-4 улички в Европа или да речем са 20 пъти повече.

ето малко пресни цени от Мадрид, баш център.

мъжко подстригване 8€, с миене 10€, аз в кварталите в София не намирам под 25лв без миене.

IMG_5334.jpeg.6eb6ac574fd4d93edf486dc513be3942.jpeg

чаша вино от бутилка 2,50€-3,50€ и дават нещо безплатно за мезе.

Това на снимката е 10,50€, половин порция скариди, а морските охлюви bigaros са безплатни.

IMG_5315.jpeg.c13e42d2593eccab7fe34f40340b9564.jpeg

От същата кръчма 

IMG_5314.jpeg.768af2e5a4201d4d0395a3b3b39d579a.jpeg

IMG_5313.jpeg.c372d3665d478ab39ce39f88fdcfe2b9.jpeg

макар да не в всеки ден, 1кг зряла пържола от крава и бутилка вино или  хапване за 2-3 човека за 53€.

IMG_5367.jpeg.e21aebc8a6b6e061c1a7f6ab37cf73ca.jpeg

кафе от пекарна 2,20-2,50€, капучино до 3€

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:

За любителите на видовете кафета- вчера на летището в Хания - гръцко кафе беше 1,6 евро. 
все още в Германия в Лидл магазините има машини за кафе -всички напитка на основата на кафе 1 евро, като кафето беше с вкуса на Делмейр. 250 мл

• Харесвам 4
Публикувано:

В събота бях в Гърция – в Сидерокастро, и пазарувахме в Masoutis (верига хранителни магазини). Цените там са осезаемо по-ниски от тези в България, а до края на месеца няма и ДДС върху стоките.

Вместо да платим около 180 евро, сметката излезе 132 евро. 🤯 Просто цените в България вече са доста високи…

А вие ми казвате, че сте яли парче торта в центъра на София за 25 лв. – честно казано, това вече дори не ме учудва. Да, има отделни неща, които са по-скъпи в Гърция, но вече и в Сандански положението е страшно…
В хотел Спартак например една бутилка вода в ресторанта струва 7,90 лв., а в хипермаркет в Гърция 6 бутилки по 1.5 л струват 1,25 евро.

Къде сме тръгнали с тези цени… 🤷‍♂️

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Вчера чух как една жена обясняваше, че е яла бургер с картофи и кола за 58лв.
Не разбрах къде точно в Бг, но положението е Цюрих по цени.

Аз преди два  дни ядох най-добрия бургер Hundred  за последните 2-3 години, в центъра на Мадрид за цели 12,50€, картофи 3,50€ и бира пак толкова.

@Иван Попов къде е тази торта за 25лв?

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.