Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

това е доста валидно наблюдение, предполагам, че повечето от нас го имат, какво обаче е обяснението? че в населението все пак има пари или нещо друго? съмнявам се, че някой взима бърз кредит, за да си поръча патладжан в заведение? а и самият факт, че за да имаме тази база за сравнение, очевидно сме пътували до тези места извън България, а някои сред нас го правят многократно годишно, според мен говори, че и стандартът ни на живот се повишава едновременно с разходите? да не бъда разбрана погрешно, аз също се чудя защо някои цени у нас са толкова подобни на западноевропейските, като уж населението е бедно, но ако нямаше платежоспособно търсене, надали щеше да е така

Според мен освен реалното повишение на стандарта има още 2 основни фактора:

1) Наличие на прекалено голям сив сектор, много хора разполагат със значително повече пари от декларираното.

2) Типичният балкански манталитет "да се покажем" и също така "на гол г*з чифте пищови". И който се експлоатира на максимум от заведенията.

• Харесвам 23
  • Браво 1
Публикувано:

Огромен мит е, че населението у нас, особено в София, е бедно - напротив, точно обратното е - в момента по-голямата част от населението буквално се къпе в пари. Причината е елементарна, но да не влизам излишно в политика и шарлатанстване - правим пореден опит, след толкова много неуспешни такива около нас, да увеличаваме БВП през инфлация! Въпрос на време е да фалираме, но дотогава ще се иде и пие на корем (около 5-7 години), преди да дойде голямото мяу и да се върнем към релаността, ма нас няма какво да ни плаши, след като преживяхме 90-те години 🙂

Иначе, особено покрай строителния бум, нещата в София са сравними с почти всичко на Запад от нас - елементарен и некадърен плочкаджия съвсем спокойно си прави по 10 000 лева чисти и недекларирани месечно, без какъвто и да е проблем. Кадърбите отиват доста по-нагоре. Същото се случва и с автотенекеджиите, да речем. Всякакви държавни клатикурни службици се разписват на по 3-4 000 лева, без бонусите, ДМС-та и т.н. Магистратите са на пет-цифрени суми (официално, другото не го броим) и т.н., и т.н. 

Платежоспособно търсене у нас има и то голямо - не случайно доста заводи, разитащи на евтина работна ръка, се изнасят от България, просто щото няма кой да им работи на 1000-1500 лева чисто дори в глухата провинция (дано не прозвучи високопарно). Колко е устойчиво, е съвсем отделен въпрос, но засега всичко е точно, а и дългът ни към БВП е нисък, така че яжте, пийте, носете си новите дрехи и търсете сгодни женици - гърмежът е неизбежен, но няма да е утре, за да се кахърим от сега.

П.С. и за да не съм голословен, преди 5 дни платих 24 евро за чаша шампанско на върха на Айфеловата кула (за която пък платих 36 евро за лифт) и не ми се стори скъпо, а преди 10-15 години полет до Париж над 20 лева ми се струваше страшно неизгоден  - смяяяятааааааай, както казал младежът, когато се запознал с девойка на име Елка 🙂

• Харесвам 8
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 1 час, new one каза:

в момента по-голямата част от населението буквално се къпе в пари

... 🤑🤑🤑 само не в Плевен, че там и във вода не се къпят. Има доза истина, но малко (доста) насилваш нещата....

Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Според мен освен реалното повишение на стандарта има още 2 основни фактора:

1) Наличие на прекалено голям сив сектор, много хора разполагат със значително повече пари от декларираното.

2) Типичният балкански манталитет "да се покажем" и също така "на гол г*з чифте пищови". И който се експлоатира на максимум от заведенията.

Второто и аз си го мислех, но реално едва ли хората взимат кредити за да ходят на ресторант. Показност има да. Ма то и нашата общност тук не е по-различна де. 
Честно казано в началото темата беше интересна, но после се “изроди” в това да покажем къде сме били на “евтиното” и колко е скъпо тук. Ами спрете да потребявате- това е нормалния механизъм за регулация на цени. 
Ама много била евтина дадена стока в чужбина- ами как пък не се намери търговец с нюх да внесе няколко тира и да убие “лошите вериги” и да стане милионер 🙂

Имаше тема с приятни попътни места за хапване, някак по-позитивна е 😉 

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз не знам за хвалбите точно тук. Хората тук едва ли нещо може особено да ги впечатли..Със сигурност не и кой отишъл на Сейшели , Бора Бора или Баден Баден примерно , щото тук такива колкото щеш.Напротив , хората се радват , черпят идеи и т.н..

Огромното мнозинство тук са точно такива които не потребяват надценени неща - надценени полети , надценени екскурзии и т.н. , но винаги ще има критична маса хора която да потребява предоволно и да крепи цените високи 🙂

Объркал си аудиторията , сигурно има и такива форуми , ама точно този поначало е замесен с друга мая. Всички знаем , че тук пишат и хора с наистина много сериозни възможности , както и такива със съвсем ограничени , но почти никой не се е натрапвал или парадирал.

• Харесвам 17
Публикувано:
Преди 1 час, Zlia каза:

Второто и аз си го мислех, но реално едва ли хората взимат кредити за да ходят на ресторант. Показност има да. Ма то и нашата общност тук не е по-различна де. 
Честно казано в началото темата беше интересна, но после се “изроди” в това да покажем къде сме били на “евтиното” и колко е скъпо тук. Ами спрете да потребявате- това е нормалния механизъм за регулация на цени. 
Ама много била евтина дадена стока в чужбина- ами как пък не се намери търговец с нюх да внесе няколко тира и да убие “лошите вериги” и да стане милионер 🙂

Имаше тема с приятни попътни места за хапване, някак по-позитивна е 😉 

Никой не взима кредит за ресторант, разбира се. Идеята е, че много хора харчат и последните си пари само и само да се покажат/тагнат някъде и това в известна степен също обяснява пълните заведения. И това го твърдя като професионалист в сферата на развлекателния бизнес. Както казах - особености на географията и манталитета.

Темата нямаше да се изроди, ако цените бяха малко по-нормални. Точно затова не потребявам почти нищо у нас - не съм стъпвал в български ресторант от над година (и нямам намерение да го правя), нито си купувам дрехи, техника и тн. от български магазини. Нереалистичните цени ме дразнят и съжалявам, но на този етап целия бг бизнес има нула подкрепа от мен.

• Харесвам 16
Публикувано:

Ние живеем от 10 години в Швейцария и редовно се прибираме в България. Последно преди две седмици бяхме в Пловдив- да определено цените са по - високи в сравнение преди 3-4 години.  И въпреки това ( лично мнение) е по-евтино от Германия/ Австрия - да не говорим за Швейцария. 
Бях на вечеря с познати- 6 човека общо- всеки хапна салата, основно и мъжката част пиина бира , а за жените бутилка просеко- сметка 450 лева. За тези пари в Германия ( особенно в южна Германия) макс 4 човека могат да отидат на някаква бирария или нещо от сорта.

И факт , че всички заведения в събота вечер в Пловдив се пръскаха по шевовете. Има търсене , ще има и предлагане.

Може доста неща да са поскъпнали, но поне може да се лети евтино- което не е за подценяване( даже леко завиждам).

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

@stanimirти май не разбра казаното от @Zlia правилно, ако прочетеш по-внимателно е визирана "показност" в обратна посока - кой какво по-евтино може да покаже от чужбина и да го сравни 

но нищо не е черно-бяло, нали? на всеки нормален човек му е ясно, че за да снимаш цените в Сан Франциско или другаде по света, за това пътуване си дал многократно повече пари отколкото средностатистическия човек, излязъл да вечеря навън примерно два пъти седмично, просто различни приоритети кой какво намира за приятно да прави, та какво точно сравняваме? ние излизаме веднъж месечно по добри ресторанти в България и пътуваме 3-4 пъти годишно (за кратко), съседите ни - по обратния начин, защото така им е интересно, но не ми е хрумнало, че го правят със сетен напън да се покажат, както би ми станало неприятно, ако си помисля, че и те смятат така за нас, това, което @Георги Матеев разправя според мен е валидно за някакъв специфичен контингент хора, за които е важно да са в определена среда, макар тя да е над летвата им

та накратко моето неразбиране по темата е - ако си дал няколко пъти през годината по няколко хиляди лева/евро за семейни пътувания, това на колко кила сирене, кафе или зехтин е равно, или на колко вечери в нашенски ресторанти, защото очевидно можеш да си ги позволиш и на български цени, без да ги усетиш драматично?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 часа, stanimir каза:

Широка е балканската душа , колкото и да няма българинът винаги ще дава мило и драго за ядене , пиене и за колата, а види ли се малко в пари няма стигане. Въпрос на чест дори ! 

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

особености на географията и манталитета.

Тези два цитата описват всички причини за цените в България.

Българинът е готов да даде много, само за да има на масата или както е приказката, докато не остане не стига....

Та това определя и цените, защото има търсене.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Объркал си аудиторията

Може и да съм объркал де да знам, но понякога оставам с други впечатления 🙂

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

И това го твърдя като професионалист в сферата на развлекателния бизнес. Както казах - особености на географията и манталитета.

Темата нямаше да се изроди, ако цените бяха малко по-нормални

Ако си имал участия в БГ заведения, едва ли са били празни и едва ли цените са били ниски. Та не знам какво имаш предвид под “по-нормални” 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз съм съгласен, че масовият българин винаги ще намери пари за нещата, които иска. А масово желанията на хората се свеждат до желание за привиден успех. През живота си съм се нагледал на хора, които нямат пари да изкарат месеца, но демонстрират статус, който не съответства на доходите им. Масово хората се отдават на краткосрочни задоволявания и не могат да изплуват, вместо да се стиснат за известно време и да се борят да подобрят състоянието си дългосрочно. Но реално, ако не виждаш проблем в състоянието си, няма и да искаш да го подобриш. Материалните неща ти дават краткотрайно щастие, но после трябва да си намериш нова цел за притежание. Същото е и с чувството за почитание и превъзходство, което получаваш, ако си "уникален" или си в групата на по високата класа. Всички тия неща са общовалидни за много общества, просто застъпени в различна степен, съответно не правят толкова впечатление.

• Харесвам 3
Публикувано:
45 minutes ago, antea said:

@stanimirти май не разбра казаното от @Zlia правилно, ако прочетеш по-внимателно е визирана "показност" в обратна посока - кой какво по-евтино може да покаже от чужбина и да го сравни 

но нищо не е черно-бяло, нали? на всеки нормален човек му е ясно, че за да снимаш цените в Сан Франциско или другаде по света, за това пътуване си дал многократно повече пари отколкото средностатистическия човек, излязъл да вечеря навън примерно два пъти седмично, просто различни приоритети кой какво намира за приятно да прави, та какво точно сравняваме? ние излизаме веднъж месечно по добри ресторанти в България и пътуваме 3-4 пъти годишно (за кратко), съседите ни - по обратния начин, защото така им е интересно, но не ми е хрумнало, че го правят със сетен напън да се покажат, както би ми станало неприятно, ако си помисля, че и те смятат така за нас, това, което @Георги Матеев разправя според мен е валидно за някакъв специфичен контингент хора, за които е важно да са в определена среда, макар тя да е над летвата им

та накратко моето неразбиране по темата е - ако си дал няколко пъти през годината по няколко хиляди лева/евро за семейни пътувания, това на колко кила сирене, кафе или зехтин е равно, или на колко вечери в нашенски ресторанти, защото очевидно можеш да си ги позволиш и на български цени, без да ги усетиш драматично?

Така е , всеки има различни предпочитания , как да си прекарва времето и харчи парите 🙂 Не е казано , че хората от заведенията също не пътуват.Дали два патладжана струват колкото полет до Бергамо примерно също е въпрос на гледна точка , но щом има търсене има и предлагане.

Имаше и таратор няколко страници назад.Кой каквото обича.

Сан Франциско е просто пример , като минаващ за доста скъп град , а стотина или по-малко километра "на село" цените са драстично по-ниски и за там съвсем няма смисъл да се споменава.Нали все пак сравняваме със София , Пловдив ...какво значи някаква си калифорнийска провинция.Достойни с.а единствено с Ню Йорк за сравнение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Като видя повечето панелки и почти нови премиум коли (не всички де) пред тях и ми става ясно, че има нещо объркано…

И нека си дам моя стандартен пример с моцарелата в Лидъл и че в Германия е почти два пъти по-евтина. Няма прекупвачи и други причина, а просто защото може 😞

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 18 минути , jorocontrola каза:

Като видя повечето панелки и почти нови премиум коли (не всички де) пред тях и ми става ясно, че има нещо объркано…

И нека си дам моя стандартен пример с моцарелата в Лидъл и че в Германия е почти два пъти по-евтина. Няма прекупвачи и други причина, а просто защото може 😞

Товариш тира с немски моцарели продаваш ги тук и си богат 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 20 минути , stanimir каза:

Така е , всеки има различни предпочитания , как да си прекарва времето и харчи парите 🙂 Не е казано , че хората от заведенията също не пътуват.Дали два патладжана струват колкото полет до Бергамо примерно също е въпрос на гледна точка , но щом има търсене има и предлагане.

Имаше и таратор няколко страници назад.Кой каквото обича.

ама за да се върнеш от Бергамо, са си още два патладжана, ако решиш да спиш там, а не само да прескочиш, за да си купиш по-евтино моцарелата и да си опечеш патладжаните вкъщи, са още няколко ресторантски патладжани и т.н., смятам става ясно... и сори за тия патладжани, но днес ядох примерно за трети пъти критски такива в плажна таверна, печени с гравиера, супер са и са по 12 евро (за целите на темата), затова са ми все в устата 😀 но поне разбрах, че и у нас са по толкова, слава богу!

• Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, jorocontrola каза:

... 🤑🤑🤑 само не в Плевен, че там и във вода не се къпят. Има доза истина, но малко (доста) насилваш нещата....

Там и работят за 1000-1500 лева.

Публикувано:
преди 4 минути , Zlia каза:

То хубаво да не избиваме в политика, ама това звучи точно като: ми като не те кефят родните политици, направи си партия и вземи властта ти 🤯 уникално просто

да, аз имам приятели, които точно това правят, но влизането във веригите е убийствено, а надценките не са в проценти, а в пъти. Отлична италианска шунка му идва на 6 евро килограма в едни огромни калъпи по 150 см. Дупетата пък са по 2 евромарки с все транспорта до тук, а са перфектно месо. Със сирената е същата история. Познай обаче дали го пускат в билла, Кауфланд, Лидл и тн. Продава на едро на пицарии, хотели и малки магазинчета извън София, тук не може да хване ръка, ясно защо

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 32 минути , Zlia каза:

Ама аз не говоря за немска моцарела. А за една и съща полска моцарела, дето се продава и на двете места…

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 46 минути , stanimir каза:

Кой каквото обича.

Хващам се за този израз просто защото ми хареса 😃

От последните коментари все ми е пред очите житейската история по неволя на една колежка преди около 10 години. Малко след като навърши пълнолетие, синът й теглил бърз кредит към 500 лв., за да отиде на дискотека с гадже😂. Смешно ми е все още много, но дали е грешка на възпитанието или влияние на средата …, или най-простото - полов нагон😀

Иначе за себе си мога да кажа, че не ходя по ресторанти, защото обичам да пътувам, както и да пазарувам онлайн😉 Александър е краен в оценките си, но за мен често сам си проси високата цена в България и това да покаже скъпотията тук му носи някакво странно удоволствие 😂 Не се заяждам, а се опитвам да се изразя от позицията на непретенциозен към ресторантска храна човек, който не знае къде във Варна има бира по 20 лв., за другото да не говорим 🙃

Заведенията, включително тези за бързо хранене и супермаркетите в чужбина досега все по-скъпи са ми се виждали /с изключение на един азиатски магазин в Хелзинки и то за мочи-та на промоция 😄/, но очевидно не съм такъв експерт в стоките и менютата, както и в дестинациите вероятно. Обаче благодарение на магеланци смятам, че самочувствието ми на пътешественик от България в последните години е пораснало🙂

• Харесвам 7
Публикувано:

В "Референдум" по БНТ1 миналата седмица се каза черно на бяло, че българите са доволни съдейки по автопарка по улиците, пълните заведения и подпомагането на икономиките на Гърция, Турция, Бали, Малдиви и т.н.  Нали сме твърд народ, всичко можем. В едно предаване участничката разказа как е продала апартамента си за да обиколи малко свят, останала без стотинки в някакъв дом за бедни на Мартиника, от където баща и купил билет да се прибере.  Случаи различни, образованието куца, няма контрол на куп неща и кой както глава го учи така прави.  Да има повече толерантност и да можем да устояваме на изкушенията, и всеки според чергата си.   Хубавото е, че  тук се споделя и се дават идеи.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, jorocontrola каза:

Ама аз не говоря за немска моцарела. А за една и съща полска моцарела, дето се продава и на двете места…

Бе то и аз нямах предвид баш немска моцарела, ама хайде 😉 

преди 1 час, new one каза:

То хубаво да не избиваме в политика, ама това звучи точно като: ми като не те кефят родните политици, направи си партия и вземи властта ти 🤯 уникално просто

да, аз имам приятели, които точно това правят, но влизането във веригите е убийствено, а надценките не са в проценти, а в пъти. Отлична италианска шунка му идва на 6 евро килограма в едни огромни калъпи по 150 см. Дупетата пък са по 2 евромарки с все транспорта до тук, а са перфектно месо. Със сирената е същата история. Познай обаче дали го пускат в билла, Кауфланд, Лидл и тн. Продава на едро на пицарии, хотели и малки магазинчета извън София, тук не може да хване ръка, ясно защо

Не знам какво и как ти звучи, но Роби Уилямс събрал 40000, пък и пари им взел, но явно тези хора не са недоволни от “родните ни политици” защото не съм ги забелязал да са по протестите скоро време. 
А относно приятелите ви с внос на евтина шунка- ами да си организират по-добре бизнеса. Не са само големите вериги, има и онлайн продажби, има и пазари, има и малки магазинчета. Ще се радвам да ги подкрепя щом предлагат толкова евтина и качествена стока. 

Публикувано:
преди 2 часа, Zlia каза:

Преди да купиш отиваш и питаш картела дали може. Ако да - продаваш на определената от него  цена, ако - не и.... няма ниска цена.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , Doctor Who каза:

Преди да купиш отиваш и питаш картела дали може. Ако да - продаваш на определената от него  цена, ако - не и.... няма ниска цена.

Картела с главно К, нали? Добре, че не ни четат хората му та успяхме да намажем по някоя тенекия зехтин от евтиния 🙂

Майтап да става 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

супермаркетите в чужбина досега все по-скъпи са ми се виждали

А, не съм съвсем съгласна, имайки наблюдения (от преди години от Лондон), а напоследък от Брюксел, Амстердам и отчасти от Бон.  

Години наред козметика (всякаква) не съм купувала от България. Сега редовно си нося кафе (най-обикновените прости coffee pads, които са ми удобни за машинката за еспресо) и шоколади (за който яде) от Амстердам и други подобни дреболийки.  Сиренето го причислявам към екстрите 🙂 затова няма да коментирам цени.

Ето нещо интересно:

dm-България:                                                     спрямо dm-Германия

image.png.3447876320fa47bf634382775a607310.png                image.png.d8d0e07f0de9ca405430ca30745af577.png

Току що ги взех от сайта им.

За който не вярва: dm България

dm Германия

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Публикувано:

За мен лично невинаги пазарният принцип е водещ. Животът не е екселска таблица, в която само да водиш сметки къде ще ти излезе е най-тънко за да потребяваш още и още. Всичко и всички са свързани, особено в малка държава като България. "Бойкотите" на магазини и бизнеси ще ударят първо обикновени наети служители и след доста дълго време чичката-собственик със скъпата кола. В София стандартът може официално вече да е над средния за Европа, но има градове в България, където е 1/3. И това е проблем, за който малко хора се замислят.

А и не ми се вижда редно десетки снимки на пост в темата "В момента съм" да не са показност, а излизането често на ресторанти в България да е. За мен дали всеки петък си на чалга в БИАД, или на уикенд-забеШка за красотички, е все консуматорство, само дето "има нюанси" като в оня виц ... Постоянно ни гонят национални комплекси, но живеем в безспорно най-богатия период за 1300-годишната история на България. Ама всеки сам трябва да си реши за какво да си похарчи парите и как да използва информацията, ресурсите и възможностите, които са на негово разположение. 

Тъй като за мен това да си купя нов телефон, самолетен билет или изчанчена моцарела ми стои назад в приоритетите, когато пък реша да си ги купя, не гледам много-много цените и не усещам да ме удря особено по джоба.

Ама аз съм прост тъмен лорд, може да не ги разбирам много нещата ... 

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.