Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ми и това имах предвид - с мочитата на промоция мога да случа на цена по-евтина от тази в България с 0.50, лев да речем. Но мога ли да сложа на масата мочи за вечеря? 😃 Това, че си донесъл или изял на място нещо отвън, остава страничен харч, без който можеш, т.е. платил си за екстра покупки.  Като нямаш

преди 38 минути , Lyubina каза:

coffee pads,

ще имаш някакво друго кафе, което не ти е чак толкова удобно… но аз пък и за тези падс не съм чувала😁 Въобще потребителски ламтеж😉

• Харесвам 2
Публикувано:

Ще разведря темата с един роднина, който щеше да идва да се видим уикенда, но случи на концерта на Роби Уилямс, което явно е напомпало толкова заетостта и цените на настаняването, че каза Луди ли са, в Лондон е по-евтино и замина да спи в Пловдив. И не се видяхме. 😪🤑

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Кафето ми си е точно по вкуса ми :), без претенции да е велико 🙂 

А coffee pads са напри. Senseo

(съвсем целенасочено не посочвам марки и опаковки, това с Dove беше пример на случаен принцип)

Публикувано:

най- простото обяснение за разликите в цени от порядъка на 50 цента, 1-2-3 евро за най-базови и масови стоки е икономията от мащаба, не е все тая дали продаваш на пазар с 3 милиона потребители или 30/50 милиона, нали никой не се съмнява, че печалбите на ДМ или Лидл в Германия са мащабно много по-огромни, отколкото в България въпреки по-ниските цени на такива стоки?

в другата крайност понякога са по-нишови продукти, наскоро си взехме робот за чистене, който твърдо в България се продава с около 100 евро по-малко, отколкото във всички западноевропейски държави и САЩ, което представлява около 7-8 процента от стойността му, излиза че тамошните продажби леко субсидират тукашните, просто защото се продават единици, а не хиляди, за да има особено значение за производителя

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , Coo каза:

Ще разведря темата с един роднина, който щеше да идва да се видим уикенда, но случи на концерта на Роби Уилямс, което явно е напомпало толкова заетостта и цените на настаняването, че каза Луди ли са, в Лондон е по-евтино и замина да спи в Пловдив. И не се видяхме. 😪🤑

Ех, да го знаех твоя познат преди 3 години, когато бяхме на Стоунс в в Лондон, с концерти на Ийгълс, Адел и Елтън Джон, по времето на прайда, Уимбълдън и Силвърстоун да ми намери нещо евтинко, щом било бюджетна дестинация.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , Zaro каза:

Ех, да го знаех твоя познат преди 3 години, когато бяхме на Стоунс в в Лондон, с концерти на Ийгълс, Адел и Елтън Джон, по времето на прайда, Уимбълдън и Силвърстоун да ми намери нещо евтинко, щом било бюджетна дестинация.

София, мой малък Лондон 🙂 Явно е било ден година храни за бизнеса. Кофти тайминг в конкретния случай, защото групичката не беше тук за концерт. 😀

• Харесвам 2
Публикувано:

Напоследък се хващам, че започвам да харесвам това на пръв поглед необосновано вдигане на цените в България. Може би ще изкажа еретично мнение, но колкото по-бързо цените в България се изравнят с европейските, толкова по-бързо ще се изравни и стандарта на живот. Въпросът е в качеството на предоставените стоки и услуги, защото съм принципно ОК да плащам еднакво (или дори по-скъпо за определени стоки) в български магазин в сравнение със западноевропейски негов аналог, но не съм ОК качеството на предлаганите стоки да бъде по-ниско. Тоест, за мен усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на качеството и асортимента, защото няма какво да се лъжем - все още изоставаме значително и като асортимент и като качество на предлаганите стоки, а всички знаем, че първото води до по-голяма конкуренция, следователно по-ниски цени, а второто до повишаване на качеството на живот...

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Duke каза:

Напоследък се хващам, че започвам да харесвам това на пръв поглед необосновано вдигане на цените в България. Може би ще изкажа еретично мнение, но колкото по-бързо цените в България се изравнят с европейските, толкова по-бързо ще се изравни и стандарта на живот. Въпросът е в качеството на предоставените стоки и услуги, защото съм принципно ОК да плащам еднакво (или дори по-скъпо за определени стоки) в български магазин в сравнение със западноевропейски негов аналог, но не съм ОК качеството на предлаганите стоки да бъде по-ниско. Тоест, за мен усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на качеството и асортимента, защото няма какво да се лъжем - все още изоставаме значително и като асортимент и като качество на предлаганите стоки, а всички знаем, че първото води до по-голяма конкуренция, следователно по-ниски цени, а второто до повишаване на качеството на живот...

Това мнение си е направо ерОтично 🙂 Виж, опитът през инфлация да оправяш бюджета и да станеш богат е горе-долу като на барон Мюнхаузен с дърпане на косата нагоре да се извади сам от блатото - за някакъв микро отрязък от време се получава, но накрая идват големите шамари и си сядаш на задника, като набълбукан с бързи кредити "гъзар". Идеята ти е ерОтична по една основна причина - чуждото производство ще смаже за секунди българското и ще ни залее, щото хем ще е по-евтино (за високия клас говорим), хем ще е по-качествено. Вземи за пример храната - докато беше л/йна с претенциЙ, всичко беше ок, щото беше евтина и не се обръщаше внимание на качеството, само дето сега е същите л/йна с претенциЙ, ама скъпа. И бг шунката (уж хубавата) е по 50-60 лева килото, а качеството ѝ е значително под аналозите ѝ на запад в диапазона 20-25 евро за килограм жамбон или прошуто. Същото е и с луканките и филетата - хубавите, дето уж трябва да са и качествени, вече са на цени около 100 лева за килограм, докато има прекрасни прошуто крудо и хамон серано (айде за иберикото е друга бира и няма да го броим) на по-ниски цени. Със сирената е още по-голяма трагедия, а за кашквалите вече отлитаме на Марс...

И тук говоря за местното производство - смазване на всичко тук и огромен внос ще е крайният резултат, което ще е пагубно, когато прескачаш етапи. Дори няма да отварям реч, мога да кача и снимка, ако някой иска, как масло Президент в квартален Карфур във Франция е 7.88 евро за килограм без промоция и 5.52 евро на промоция, а във Фантастико е 50 лева за килограм - т.е. 3 пъти разлика на непромоционалната цена и в двете, за да има сравнение. 3 пъти, не 30% - 3 пъти, пак да го повторя. Мога да давам същите примери и със Северна Македония и пастетите Аргета, които там бяха с около 40% по-евтини (правят се в Словения, не са местни нито за нас, нито за севернофиромците, а те са много по-малък пазар от нас, от една страна, а от друга - София е по-близо от Скопие до Любляна, за да намесим транспортните фактори, заплатите са сходни и ддс е същото). И т.н.

Та еротична е идеята и ще доведе само и единствено бърз фалит, но пък (това без ирония), наистина е по-добре да фалираме в евро, отколкото в лева, ако трябва да търсим нещо положително в цялата работа. А и няма да сме сами 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, antea каза:

най- простото обяснение за разликите в цени от порядъка на 50 цента, 1-2-3 евро за най-базови и масови стоки е икономията от мащаба, не е все тая дали продаваш на пазар с 3 милиона потребители или 30/50 милиона, нали никой не се съмнява, че печалбите на ДМ или Лидл в Германия са мащабно много по-огромни, отколкото в България въпреки по-ниските цени на такива стоки?

в другата крайност понякога са по-нишови продукти, наскоро си взехме робот за чистене, който твърдо в България се продава с около 100 евро по-малко, отколкото във всички западноевропейски държави и САЩ, което представлява около 7-8 процента от стойността му, излиза че тамошните продажби леко субсидират тукашните, просто защото се продават единици, а не хиляди, за да има особено значение за производителя

Кратък акцент върху качество и цена:

Това, че нещо се  продава по-евтино в България не задължително означава , че се субсидира от продажби другаде. Вероятно е да е в рекламен период, но по-вероятно е качеството му да е приемливо, но не и спрямо продукти продавани другаде и ще уточня, защо. Най-често за липсата на регулаторна рамка, респ. изисквания към продуктите от някаква гама. Ако няма изяснен и приет начин на контрол, то контрол няма. Пример - вноса на ПРАТ, но да се върна към електрониката. Всяко устройство е съвкупност от множество компоненти, чието качество се движи в определени граници наречени доверителен интервал. Колкото по-в центъра му се намират контролираните параметри, толкова по-устойчиви са елементите. Преди години, когато контролиран елемент излезеше извън доверителния интервал се унищожаваше, но в последните десетина се сортира като степени и се влага. /Пример - китайски телефони, които съдържат елементи като марковите,  но продавани без име, защото елементите /в пъти по-евтини/ от които са асемблирани, въпреки годни не работят добре заради разликите в качеството си./ Много обяснения и примери могат да се дадат, но идеята е ясна. Пазари като нашия предполагат по-недобро качество и заради вероятно реализираното минимално количество.

Преди 1 час, Duke каза:

Съгласен съм,  макар и ненапълно заради инфлационното решение и добавям примера си от по-горе с огромна тежест върху качеството на храните.

П.П. Някой знае ли защо парфюм купен в България произведен от един и същ производител тук е с по-ниска дълготрайност и нерядко с малко по-ниска цена. Не говоря за ментета. Обяснението е, че  доверителният интервал на съдържания на активното вещество изписано на опаковката е голям, те. - за един пазар повече, за друг -  по-малко. Разбира се, това не важи общо, но е показателен пример, който може да бъде показан и доказан.

Преди 1 час, new one каза:

.... местното производство - смазване на всичко тук и огромен внос ще е крайният резултат, което ще е пагубно, когато прескачаш етапи. Дори няма да отварям реч, мога да кача и снимка, ако някой иска, как масло Президент в квартален Карфур във Франция е 7.88 евро за килограм без промоция и 5.52 евро на промоция, а във Фантастико е 50 лева за килограм - т.е. 3 пъти разлика на непромоционалната цена и в двете, за да има сравнение. 3 пъти, не 30% - 3 пъти, пак да го повторя. Мога да давам същите примери и със Северна Македония и пастетите Аргета, които там бяха с около 40% по-евтини (правят се в Словения, не са местни нито за нас, нито за севернофиромците, а те са много по-малък пазар от нас, от една страна, а от друга - София е по-близо от Скопие до Любляна, за да намесим транспортните фактори, заплатите са сходни и ддс е същото). И т.н.

Та еротична е идеята и ще доведе само и единствено бърз фалит, но пък (това без ирония), наистина е по-добре да фалираме в евро, отколкото в лева, ако трябва да търсим нещо положително в цялата работа. А и няма да сме сами 🙂

Това не е ли факт.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз малко се съмнявам, че при пазаруване в чужбина човек има толкова време да търси и открива качествената стока, както на местна почва. Мисълта ми е, че ако тук качествен продукт Х, намерен след дълъг стаж на пазара, струва 10 лв., в чужбина при пътуване човек няма кой знае колко време да рови по магазините за да намери еквивалент, а взима това, което и както му е удобно за равностойността на 8 лева (стойностите са примерни). 

Освен това, сирене, кашкавал и всякакви различни продукти се правят с машинии съоръжения, които струват пак толкова пари, колкото и в чужбина (ако не и повече, щото тук капацитетът ни е по-малък, съответно няма поле за сваляне на цена). До тук от гледна точка на производствени разходи нямаме нищо, с което да свалим цената. Суровината вероятно ни е по-евтина, но междинното звено на прекупвачите си казва тежката дума. 

Различните вкусове на кашкавали например не се дължат на разично качество, ами на различни суровини, бактерии, технология на производство и т.н.

Не на последно място, приятното прекарване на времето покрайно едно пътуване за кеф неизменно оказва влияние на възприятията и един и същи вкус при различни обстоятелства се приема различно.

Плявата във всяка сфера не я коментираме, тя е ясна. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 часа, Coo каза:

София, мой малък Лондон 🙂 Явно е било ден година храни за бизнеса. Кофти тайминг в конкретния случай, защото групичката не беше тук за концерт. 😀

Например за Hills of Rock в Пловдив нощувките бяха по има-няма 600лв. При нас гостите си бяха за Хилса, но при мой близък бяха изгорели покрай сухото и бяха платили 800лв. за нощувка, защото били случайно в периода на разходка из Пловдив.

Но това със събитията не е само на местна почва, а навсякъде. Я да видим настанявания в Лондон около някое събитие 😉

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, new one каза:

чуждото производство ще смаже за секунди българското и ще ни залее, щото хем ще е по-евтино (за високия клас говорим), хем ще е по-качествено

Е нали “мрънкате” в цялата тема, че е така- що не се чувствам смазан от качествени и евтини стоки. 
😂

• Харесвам 1
Публикувано:

Поздрави от Т1 в София. Специално комбо меню с намаление - оферта на деня. Пиршество от класа.

20250930_112746.jpg

Все пак ще пропусна и ще си купя нещо от борда на Уиз. То Раян и Уиз кетъринга вече ми изглежда без пари на фона на това.

Летище София явно ударно спестява от закуски за строежа на Т3.

• Харесвам 3
  • Шок 7
  • Благодаря 2
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 27 минути , Георги Матеев каза:

Поздрави от Т1 в София. Специално комбо меню с намаление - оферта на деня.

20250930_112746.jpg

При тези офера не мога да не взема някакъв билет за Уиз и да мина да се наям на обяд на аванта, че ми е близо летището до офиса...

• Смея се 15
Публикувано:

Хич не се и оплаквайте, още си е евтинийка. Чакайте да видите какво ще стане когато дойде 5-звездния лукс обещан ни от онова Кабайеро. Че засега освен тоалетни, паркинги и надути цени нищо съществено по летището не виждам 🙂 А онзи ден една лелка на секюрити чека даже ни се караше, нищо старо не е забравено 🙂

• Шок 1
Публикувано:
38 minutes ago, Георги Матеев said:

Поздрави от Т1 в София. Специално комбо меню с намаление - оферта на деня. Пиршество от класа.

20250930_112746.jpg

Все пак ще пропусна и ще си купя нещо от борда на Уиз. То Раян и Уиз кетъринга вече ми изглежда без пари на фона на това.

Летище София явно ударно спестява от закуски за строежа на Т3.

giphy.gif

• Смея се 8
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

Аз малко се съмнявам, че при пазаруване в чужбина човек има толкова време да търси и открива качествената стока, както на местна почва. Мисълта ми е, че ако тук качествен продукт Х, намерен след дълъг стаж на пазара, струва 10 лв., в чужбина при пътуване човек няма кой знае колко време да рови по магазините за да намери еквивалент, а взима това, което и както му е удобно за равностойността на 8 лева (стойностите са примерни). 

Абсолютно прав си от гледна точка на туризъм! Действително при кратко пътуване е очевидно, че влизайки в магазина се ориентираш и избираш стоките малко или много "на сляпо". Ако обаче започнеш да сравняваш цените и качеството на стоките от гледна точка на временно или постоянно пребиваващ в чужда държава с тези в България, нещата стават съвсем различни. Лично аз от много отдавна разпознавам и дори имам предпочитания към определени марки стоки в Нидерландия, защото през последните години прекарвам много време в тази страна. Нещо повече, тъй като тук ми се налага да пазарувам по-често, дори познавам идеално разположението на стоките в нидерландските вериги за разлика от родните аналози, в които определено ми трябва време, за да се ориентирам къде какво се намира...

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Абсолютно прав си от гледна точка на туризъм! Действително при кратко пътуване е очевидно, че влизайки в магазина се ориентираш и избираш стоките малко или много "на сляпо". Ако обаче започнеш да сравняваш цените и качеството на стоките от гледна точка на временно или постоянно пребиваващ в чужда държава с тези в България, нещата стават съвсем различни. Лично аз от много отдавна разпознавам и дори имам предпочитания към определени марки стоки в Нидерландия, защото през последните години прекарвам много време в тази страна. Нещо повече, тъй като тук ми се налага да пазарувам по-често, дори познавам идеално разположението на стоките в нидерландските вериги за разлика от родните аналози, в които определено ми трябва време, за да се ориентирам къде какво се намира...

Без да оспорвам това, което казваш, като бираджия трябва да си наясно, че различната вода води до различно качество на степчето, така де, на бирата, което не прави един продукт по-некачествен от друг. Нашата вода тук просто не е подходяща за бира (в сравнение с Германия, Чехия) и една и съща марка има различен вкус.

Та .., нищо чудно и при други продукти да има такива разлики. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

Без да оспорвам това, което казваш, като бираджия трябва да си наясно, че различната вода води до различно качество на степчето, така де, на бирата, което не прави един продукт по-некачествен от друг. Нашата вода тук просто не е подходяща за бира (в сравнение с Германия, Чехия) и една и съща марка има различен вкус.

Та .., нищо чудно и при други продукти да има такива разлики. 

Без да пия бира, ама не е само до водата - и небираджия може да усети разликата в Белгия, Чехия и Германия и наше село. Качеството у нас куца на почти всички нива, а при отворен пазар и високи цени, конкуренцията ще те убие за секунди. Затова и вече навсякъде има огромно количество вносни храни във високия сегмент. И се купуват, просто защото при равна цена смачкват нашите откъм качество - най-малкото щото нямат вода със сол в шунката, за да тежи повече или не вкарват разни субстрати, смесени с боичка, продаващи ги за месо. За хляба пък хептен няма да говорим - 90% от пшеницата у нас е фуражна, но се продава за хлебна, щото била с добри качества. После се чудим защо при другарите маляки имало супер хляб, а в "житницата на Европа" се ядат боклуци, при това на високи цени.

Много неща са - като почнеш от храните и стигнеш до магистралите, и не, вече не е поради липса на пари, пари (уж) има, огромният проблем е манталитетът и липсата на държава/контрол. А и ние сме свикнали, някакси - само като видиш какви промо билети има от Белград/Букурещ/Будапеща/Атина и ги сравниш с тези от София, ти става ясно, че ни възприемат като стадо, достойно само за дране и стригане. Оф, айде да не се нервя излишно

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 минути , new one каза:

Без да пия бира, ама не е само до водата

В моя пример е само до водата - просто това го знам от технолог в една от българските пивоварни. 

Аз лично избягвам да генерализирам, че качеството у нас куца на всички нива. По тая логика мога да кажа, че всички адвокати, счетоводители, финансисти, лекари и т.н, включително твоята професия, са леш, нали? Но всички знаем, че не е така. 

Така че да не слагаме всички под ножа. Не е вярно, че качеството у нас куца на почти всички нива. Куца там, където пазарната позиция е завоювана чрез непазарни похвати. Но това е друга тема. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 часа, jul каза:

Я да видим настанявания в Лондон около някое събитие

Нощувах в Лондон в навечерието на Олимпиадата. Като ни казаха, цената на стая реагирахме, че искаме една нощувка, а не настаняване за една седмица. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

Може и заради водата да е , но не вярвам Германия и Чехия да черпят от един кладенец.Ама имат и разни бирени закони 🙂

Цените на нощувките покрай събития са друг въпрос - това си е правило навсякъде.Дали ще е Карнавал в Рио , Сакурата в Токио , някой от многобройните концерти в Лондон или EXIT в Нови Сад....все ще е доволно  скъпо.Ако не си заради събитие просто НЕ ПЛАНИРАШ за тези дати.Проверява се още преди купуване на билета за там.Ако пък случайно видиш , че цените за определени дни са в пъти по-високи направо може да потърсиш кой точно идва  да пее точно тогава.

• Харесвам 7
Публикувано:

В Берлин преди 3г покрай концерт на Колдплей искаха 300 евро за нощувка, а бяха три концерта, но само за една дата бяха толкова, аз успях да намеря 2 нощувки за 264евро, но въпросният най скъп ден беше като напуснахме. Покрай концерти е ужас. И все пак лятото в Хелзинки спах в хотел Скандик 4 звезди в центъра за 245 евро за 3 нощувки. Сам в огромна стая, супер удобно легло. Хотелът имаше страхотна закуска и използваем фитнес. София си е европейска столица, само където инфраструктурата ѝ е като на село.

За качеството на храната, когато ние като общество станем по критично към него, тогава ще имаме качество. Докато има кой да купува скапано, ще има кой да продава. Само като погледнете масовия хляб в магазина и може да си направите сметка. Много хора още си живеят с идеята, че са бедни, но реално не са.

• Харесвам 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.