Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Zaro каза:

В моя пример е само до водата - просто това го знам от технолог в една от българските пивоварни. 

Водата може да се пречисти, обезсоли, осоли, филтрира и т.н. - въпрос на средства е.  Знам го от първо лице, че съм бил в почти всички пивоварни в България, в някои бутилиращи бира -  също. Всяка вода /нека е почти всяка/ може да стане каквато е необходимо.

Една марка българско олио е като всички други /произведени правилно/, но остава по-добро - запазва качество, цвят , мирис, дълготрайност само защото се бутилира на линия, в среда от азот , а не атмосферен въздух. Преди бях писал в темата за слънчогледовото олио, нека не влизам в подробности как може да се "подобри".

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, дядо Пепи каза:

Нощувах в Лондон в навечерието на Олимпиадата. Като ни казаха, цената на стая реагирахме, че искаме една нощувка, а не настаняване за една седмица. 

и като реагирахте те какво направиха? 😀

не че нещо, ама това е факт от живота. Всеки собственик на апартамент  като гледа цени по $500 на нощ дали ще вземе да сложи $100 за неговия?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 12 часа, neuromancer каза:

и като реагирахте те какво направиха?

Какво да направят?  Поднесоха ни ПОС терминала да извършим плащането и до там. А ние отидохме и си поръчахме по една бира за кратка утеха. Все пак плащахме със служебни пари. Чорбаджийте да си правят по-добре сметка къде да ни организират нощувката. Между другото това беше хотелче, в което редовно отсядахме след пристигане от Манчестер на път за София. Но просто в навечерието на ОИ 2012 хората си бяха "актуализирали" цените и не им дремеше кой какъв е и за какво отсяда при тях. 

• Харесвам 1
Публикувано:

И според мен не е реална.
У нас вече има поне колкото или дори повече милионери процентно от западна Европа.

може да се води с просто око по улиците ни в големите градове.

друг е въпроса, че голяма част дори не могат да кажат откъде са им парите или се водят, че нямат нищо.

От не безизвестна  La Jolla в Калифорния.

изводи всеки да си прави. Тук и бакшиш не дадох.

8 долара с едно кюфте, 14 долара с две от първия  ред, демек най-хубавият им!

IMG_4418.jpeg

IMG_7844.jpeg

IMG_7845.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, jorocontrola каза:

Бурканбанк в статистиката ли е?

Разбира се, че не. Сивата икономика и пари в офшорни сметки не могат да ги отчетат. Последните клюки по форуми и други изтчоници говорят, че около 5000 сънародници държат в офшорни сметки към 50 милиарда.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 минути , Nayden Bondzhev каза:

Разбира се, че не. Сивата икономика и пари в офшорни сметки не могат да ги отчетат. Последните клюки по форуми и други изтчоници говорят, че около 5000 сънародници държат в офшорни сметки към 50 милиарда.

Повече от ясно е, че не е. Просто намекнах, че официалната статистика и съответно картата нямат връзка с БГ реалността... 😉

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , jorocontrola каза:

Повече от ясно е, че не е. Просто намекнах, че официалната статистика и съответно картата нямат връзка с БГ реалността... 😉

Всъщност са още повече, но у Бг никой не брои имотяту за актив, а за нещо друго, извън активите - даденост някаква. Като сложиш имотяту, то поне 10% от българите са милионери в леФчета. У ойро ще са поне 5%. Я съм милионерин по тоя показател, макар в банка или кеш никога да не съм имал повече от 10-15К - всичко е инвестирано някъде и в нещо (включително пътувания - сигурно поне 200 000 са заминали в тази посока в последните 15 години, които можеше да са в депозит, но не са :))

• Харесвам 2
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Е , ако се смятаха имотите , в Швейцария на практика всеки собственик на имот ще е милионер , а и много голям процент от хората във водещите икономики 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 минута , stanimir каза:

Е , ако се смятаха имотите , в Швейцария на практика всеки собственик на имот ще е милионер 🙂

ми то затова там не всеки е собственик 🙂 А и понятието милионер мноооого се девалвира, по-точно инфлира в последните 100-150 години....

• Харесвам 1
Публикувано:
16 minutes ago, new one said:

ми то затова там не всеки е собственик 🙂 А и понятието милионер мноооого се девалвира, по-точно инфлира в последните 100-150 години....

Ами и там населението намалява , а наследствени имоти сигурно колкото щеш.Местните имоти си имат, по-новите швейцарци едва ли - освен разни мултимилионери от Залива и наши хора от Изтока.Така предполагам , имаме съфорумци из тия държави , може би те ще кажат по-верни неща.Ама е смешно да сравняваме България с държави трупали богатство в продължение на векове.Там просто показност почти липсва и парите не са толкова видими. Това важи за почти целия Запад.

В България да не би всеки да е с имот на "Гладстон" за милион ? Огромна част от новите имоти са с 10-20 годишни ипотеки и доста време ще мине докато собствениците им станат реално милионери ,но и тия на Запад няма да тъпчат на едно място за да ги стигнем.

• Харесвам 6
Публикувано:
На 29.09.2025 г. в 21:33, Doctor Who каза:

Преди да купиш отиваш и питаш картела дали може. Ако да - продаваш на определената от него  цена, ако - не и.... няма ниска цена.

Кой точно картел, понеже в България има близо 40000 обекта за търговия на дребно, от които около 30000 (тридесет хиляди) магазина за хранителни продукти?
Къде се събират да се наговарят за цените, то трябва да е на стадион "В.Левски"?  А и, както стана дума по-горе, вече има все повече и онлайн търговия, особено пък за пакетирани/бутилирани продукти, въпреки че виждам все по-често във FB разни хора да си рекламират и картофите, доматите и пр. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 57 минути , Фил каза:

Кой точно картел, понеже в България има близо 40000 обекта за търговия на дребно, от които около 30000 (тридесет хиляди) магазина за хранителни продукти?
Къде се събират да се наговарят за цените, то трябва да е на стадион "В.Левски"?  А и, както стана дума по-горе, вече има все повече и онлайн търговия, особено пък за пакетирани/бутилирани продукти, въпреки че виждам все по-често във FB разни хора да си рекламират и картофите, доматите и пр. 

Не е добре да отговоря тук.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ще опитам леко да разведря темата,пък току- виж находчивият нашенец се окаже магеланец и оцени желанието ми да го покажа.

Та,ето какво излиза сред офертите  в Букинг за Казанлък при филтър 8+. Да си призная,първо помислих,че е схема,после шега,но сред отговорите прозрях взаимноизгодните условия. Излиза,че и за почти без пари места има.😉

Иначе по темата. За втори път ходихме в Киргизстан,този път няколко семейства. Ами храната си е с вкуса от детството ми- и маслото,и месото и млякото,че и зеленчуците. На имитиращия хайвер с големи букви пише че е имитация,да не се объркаш. Яд ме е,за високите цени на нощувките тук,ама сто пъти повече ме е яд,че си затрихме вкусната храна.

Screenshot_2025-10-15-00-17-48-281_com.booking.jpg

Screenshot_2025-10-15-00-20-05-627_com.booking.jpg

• Харесвам 1
  • Шок 5
  • Замислям се 3
Публикувано:

Скоро бях в Албания и там по хранителните магазини като цяло е по-скъпо и от тук. 😱 При това каквото сме купували (не много) е било в малки хранителни магазинчета в жилищни квартали, защото в туристическите райони е още по-скъпо. 😂

Да речем, бяло сирене в големи кофи в саламура от витрина тръгва от 10-12 евро за кг и стига до 20€ за козе и овче. Кисело мляко от 80 цента за 400 мл и т.н. 90% от стоката по рафтовете е внос от Гърция, което в южните части е разбираемо, но и на север в Берат е същото. Бира местна от 1-1.50€ за кенче, вносни по 2-3, вино в стъклена бутилка 10€ най-евтиното (пулийско, същото е 4-5 в Италия), спиртните скъпи. 

И на всичкото това идва нелогичното - по нормалните заведения цените са съвсем читави, а някъде даже смешно ниски. 🤔

Вино 2 евро чаша, бира почти като в магазина, храна зависи.

Цените пиша в евро, защото 1 евро е около 100 лека и на доста места може да се плаща в евро, макар ние да не сме плащали така.

Квартален ресторант в Берат, взимахме храна за вкъщи, супер вкусно. Та делим на 100 и получаваме цена в евро. 

20250929_143831(1).jpg.4cf1e2a20f5797869bf167549339a937.jpg

20250929_143823(1).jpg.610a6c63f5218c36369abcfb6c9810ca.jpg

Умерено туристическо кръчме в Джирокастро 

20251002_133549.jpg.7534faaceaca04f116f590e509f77e3d.jpg

И хипертуристическо с гледка море на плажа в Ксамил - гръцка салата, калмари, октопод, малка вода и половинка вино 31 €. 

20251003_141902.jpg.78207766b7f773d30db69e2b4f0acdaa.jpg

Много хубав октопод за 12 евро. В Палеокастрица беше между 25 и 30 евро за порция в съвсем средни заведения.  😂

20251003_131925.jpg.01707007ed73b0bf4e9f89a0ed08b218.jpg

20251003_131852.jpg.3a2886fdfaf155ec1cfbfd40d9eaa255.jpg

Селска (гръцка) салата над 4€ не сме яли в Албания. Но доматите и сезонните плодове бяха по евро за кило на сергиите.

Общественият транспорт не е много евтин и като цяло - на късмет, какъвто имахме. 20 евро билет за 180 км с раздрънкан автобус от Берат до Саранда е идея в повече според мен.

Настаняване - евтино, но за края на сезона е нормално. Примерно апартамент със спалня и хол с гледка море в Саранда - 30 евро/вечер.

20251003_081228.jpg.b264cb824d97f61bf1014894d99510cb.jpg

Лятото не е толкова, но аз не бих стъпила там тогава за море - хипер презастрояване и тясна ивица на юг поне.

Интересното е, че очаквах мизерия, лоши пътища и бедни села с порутени къщи, но очакванията ми въобще не се оправдаха. 🤔 Има няколко страни в ЕС с доста по-лоши пътища и по-мизерни села...Всички работят, пустеещи ниви няма, строи се сериозно.

И поне ние попадахме само на страхотни хора, ама сме си с късмет. 🙂

• Харесвам 21
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Да споделя цена на стая в хотел в централната част на Пловдив. Бързам да кажа, че настаняването беше организирано и платено от други хора (един вид бях гост), но това не ми пречи да съм леко шокирана от цената от 402 лв на вечер (включва закуска по избор от меню).

• Харесвам 2
  • Шок 7
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

Да споделя цена на стая в хотел в централната част на Пловдив. Бързам да кажа, че настаняването беше организирано и платено от други хора (един вид бях гост), но това не ми пречи да съм леко шокирана от цената от 402 лв на вечер (включва закуска по избор от меню).

Това в хотела срещу Св. Петка ли? 
* Ние сме шокирани, ама ето, че някой плаща такива цени и са му ок. Така че може и още. :unsure:

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , Lyubina каза:

Кой беше хотела? Не ме шокира толкова цената, но сега погледнах хотелите в Google maps и за дата 25/26.10 нощувка за повече от 200 лв не виждам.

Публикувано:
В момента, Argentique каза:

Това в хотела срещу Св. Петка ли? 
* Ние сме шокирани, ама ето, че някой плаща такива цени и са му ок. Така че може и още. :unsure:

Хилтън ли имаш предвид? То там има и за над 1000 лв.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , traveler каза:

Кой беше хотела? Не ме шокира толкова цената, но сега погледнах хотелите в Google maps и за дата 25/26.10 нощувка за повече от 200 лв не виждам.

Сигурно скъпият е разпродаден 😄, събота е 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Европейска столица на културата и втори най-древен град в Европа ли беше ? Колко да струва нощувката ?

Извън шегата , нека не гледаме най-високия сегмент, където сигурно и в Буджумбура ще е няколкостотин долара.А щом има кой да ни ги плаща , пей сърце 😁

• Харесвам 5
Публикувано:

За Хилтън съм със смесени чувства. Два пъти бях да хапвам там, на официално събитие и с приятели, но не покри очакванията ми откъм качество на храната. Обстановката е чудесна и имаха отделно меню за тези, които постехме, така, че това ми направи хубаво впечатление.

Публикувано:

Че къде има Хилтън в Пловдив? Има DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, което е нещо съвсем друго.

А и на пръв поглед цените са под 200лв на вечер за другият петък. За този хотел специално ме оферираха за Нова Година и излизаше около 1000 кинта за 2 нощувки с включени деца 🙂

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.