Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имам предложение, тъй като в България по-евтини или по-качествени хранителните продукти няма да станат, поне не и в близко бъдеще, да се направи списък със сайтове които доставят хранителни продукти до България и да се закачи в темата. 

• Харесвам 6
  • Браво 4
Публикувано:
преди 9 часа, Иван Попов каза:

В хотел Спартак например една бутилка вода в ресторанта струва 7,90 лв.,

@Alexander ква е тая вода пък се чудя аз?

image.png.419028004b645180eb090f8a44cfc702.png

Това панелно общежитие ли се води хотел Спартак?

Дано имат включени и "специални екстри" в цената, че иначе не знам кой ще я даде...

image.png.f223e3b0d7fbb5da2026554a382e50bc.png

Аз навсякъде в Европа гледам да се вместя под 100Е на вечер и явно ще трябва да пропусна Сандански...

• Шок 1
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Включвам се с цената на обяда ни на остров Бали до един от най-красивите им дворци - Таман Уджунг. Та седнахме в едно много местно заведение, известно с печените си риби и калмари. Поканихме и шофьора, който между другото беше супер нахален и си взе и пакетче чипс 😄 Та една печена риба, две порции калмари, гарнитура ориз и сосове към всяко от ястията, три напитки и пакета с чипс от скариди ни излезнаха 105 000 индонезийски рупии. Според Револют 10,67 лева общо за тримата. 

Цената я пускам само за малко ведро настроение, изобщо няма място и не е коректно да сравнявам балинезийски крайпътен капан с каквото и да е в България 🙂

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:

Това с качеството и вкуса на българския хляб реално не е от вчера. Всъщност, последният вкусен хляб, който съм купувал и ял в България датира от времената на комунизма и беше от...................пекарната на казармата, в която служех. Става дума за онзи така наречен "ръчен хляб", който беше разпространен основно в селата и беше с неповторим вкус. В София, например, се намираше в разни малки фурни около града - спомням си за една в Драгалевци, една в Княжево и още една в Орландовци. Тези фурни в края на 90-те умряха с навлизането на турските поточни линии за хляб. После качеството започна да пада, а с него и вкуса на българския "насъщен". Днес положението е трагично и аз като голям любител на хляба с трудност откривам марка български хляб, който да "припозная" за свой. Няколко години за ядене ставаше един "горнобански ръчен с квас", но в последно време го развалиха. После минах на хляб от един бургарски производител, но и него развалиха. Сега от известно време купувам основно един "селски ръжен", пак на производител от източната част на страната. Цената му е около и над 4 лева за 400 гр., но определено поне има вкус на хляб. Да видим кога ще го развалят като всяко нещо в България...

От друга страна, вкусът на масовия хляб в голяма част от Европа не е по-добър от този в България. Говоря основно за Нидерландия. Тук масовката по супермаркетите е с ужасен вкус, дори самите нидерландци не го харесват. Единствено франзелите стават за нещо докато са пресни и обикновено купувам именно от тях, като използвам машината за нарязване и пакетиране в самия магазин. Онзи ден приятел на сина ми дойде на гости и познавайки афинитета ми към хляба донесе по неговите думи "най-хубавия нидерландски хляб, който съществува". На вкус беше нещо средно между познатите ни турски кифлообразни хлябове от зората на "прехода" и едни ръчни хлебчета, които навремето правеха в мазето на един супер до заимовата градинка, за който хляб единствено @домосед би могъл да се сети. Определено беше по-добър от масовия по магазините, но нищо впечатляващо. Същата работа е с хляба в Англия (с малко по-добри вкусови качества от нидерландския) и този в Германия (с изключение на местните пекарни по малките градове). Изключенията са в южната част на Европа, но за тях нямам чак толкова много наблюдения колкото имам за Нидерландия, Англия и Германия...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

Изключенията са в южната част на Европа,

В Пулия, където отглеждали най-хубавото жито в Италия, имат страхотен хляб и колкото по към Саленто (токчето), толкова по-добре. Рядко ям хляб по ресторанти, обаче там досега не е имало дори средна хубост, а всичко е "ядеш и ревеш", особено някой с орехи или други ядки. Със зехтин, домати и бурата мога да карам основно на това. 

• Харесвам 10
Публикувано:

Хубав хляб на юг, така е, Португалия, Испания, Франция, Италия, дори Турция.

Най-интересното е, че българите са от първенците по ядене на хляб, в пъти повече от средното за западна Европа и въпреки това сме към края като качество.. необяснимо, но факт

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 22 минути , Argentique каза:

Рядко ям хляб по ресторанти, обаче там досега не е имало дори средна хубост, а всичко е "ядеш и ревеш", особено някой с орехи или други ядки. Със зехтин, домати и бурата мога да карам основно на това. 

А, не, това не е масов хляб, а ресторантски. В Италия, независимо от района, е въпрос на чест да ти предложат като предястие вкусен домашен хляб или брускети с разни чудесийки отгоре. Аз говоря за хляб от магазина...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Zlia каза:

Колко съм се редил на огромните опашки там.

Да, опашката обикновено започваше още от кота "0" пред магазина и се виеше надолу по стълбите. Най-гадно беше когато хлябът свърши точно когато дойде твоя ред и трябва да чакаш още 20 минути за следващата фурна. Взимах по два броя, защото докато се прибера в къщи на ул. "Г. Г. Деж" един от двата вече беше в историята...

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 13 минути , Duke каза:

Аз говоря за хляб от магазина...

И в магазина го има. В нормалните локални магазини, не във вериги тип Лидл.

В Лече специално имаше всякакъв в квартала. 

По магазините в региона често продават и Pane di Matera, огромен хляб, често нарязан на части, че май е по кило.

Screenshot_20251021_194035_Google.jpg.2c2b870f27ad804c4e795fe75afd3945.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

И в магазина го има. В нормалните локални магазини, не във вериги тип Лидл.

В Лече специално имаше всякакъв в квартала. 

Сигурно е така, както казваш, но аз в Италия в магазин не стъпвам, че е грехота при тази кухня... 😉 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Ми аз ви казах защо хлябът е толкова скапан у нас - като нямаш суровина, нищо не става! “Веселото” е, че всъшност си плащаме на зърнарите, чрез субсидиите, за да произвеждат фуражна пшеница, която да се продава за хлебна, а това е трагедия, ама тука е така… същата е и историята що няма ресторанти със звезди Мишлен у нас - не е до готвачи, готвачи си имаме, нямаме суровина, с която да работят - звезди не се дават за 20-годишно ирландско телешко от Кауфланд или за рукола с пестициди от Лидл. Дълга и широка е

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , new one каза:

Ми аз ви казах защо хлябът е толкова скапан у нас - като нямаш суровина, нищо не става! “Веселото” е, че всъшност си плащаме на зърнарите, чрез субсидиите, за да произвеждат фуражна пшеница, която да се продава за хлебна, а това е трагедия, ама тука е така…

Аз затова по-горе давам пример с вкуса (не говоря за качеството!) на хляба в уж "бели страни", в които положението не е по-различно, така че темата остава доста спорна...

• Харесвам 1
Публикувано:
На 21.10.2025 г. в 8:18, Alexander каза:

@Иван Попов къде е тази торта за 25лв?

Добре, не е торта, а е паста, от коментарите на Кръстев за София. 

На 17.10.2025 г. в 15:03, П.Кръстев каза:

Преди няколко дни ядох паста в центъра на София за 25 лв с чаша бяло вино за 15 лв. Ще обявявам бойкот скоро

@Alexander Ето къде го четох 😊

преди 23 часа, jorocontrola каза:

@Alexander ква е тая вода пък се чудя аз?

image.png.419028004b645180eb090f8a44cfc702.png

Това панелно общежитие ли се води хотел Спартак?

Дано имат включени и "специални екстри" в цената, че иначе не знам кой ще я даде...

image.png.f223e3b0d7fbb5da2026554a382e50bc.png

Аз навсякъде в Европа гледам да се вместя под 100Е на вечер и явно ще трябва да пропусна Сандански...

Хаха 😄

Не, не е панелно общежитие – всъщност си е напълно обновен СПА хотел с 4 звезди в центъра на Сандански.
Преди се казваше Св. Никола, а след ремонта го преименуваха на Спартак. Има минерален басейн, СПА зона, ресторанти и т.н.

Цените наистина са солидни – явно „екстрите“ са включени в звездите 😄
Но е факт, че в България вече някои хотели стигат европейски цени… при далеч по-различно обслужване.

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 часа, Иван Попов каза:

Хаха 😄

Не, не е панелно общежитие – всъщност си е напълно обновен СПА хотел с 4 звезди в центъра на Сандански.
Преди се казваше Св. Никола, а след ремонта го преименуваха на Спартак. Има минерален басейн, СПА зона, ресторанти и т.н.

Цените наистина са солидни – явно „екстрите“ са включени в звездите 😄
Но е факт, че в България вече някои хотели стигат европейски цени… при далеч по-различно обслужване.

Е, той и преди се казваше Спартак, преди почетния гражданин от ТИМ да го купи и да го прекръсти. Сега пак си е със старото име - малък си и не си бил очевидец. Някога, само той беше достъпен - Австрийският не беше за простосмъртни 🤣

преди 12 часа, Duke каза:

Аз затова по-горе давам пример с вкуса (не говоря за качеството!) на хляба в уж "бели страни", в които положението не е по-различно, така че темата остава доста спорна...

Там никога не са имали традиции в производството нс хубав, пшеничен хляб. Друг е климатът, наблягат на ръж, картофи и тн - знаеш го по-добре от мен 🤓

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 35 минути , Alexander каза:

Да, на много места в София, наливно вино чаша е 15лв

А "голяма" бутилка вода, разбирай 750 мл, е 6-7 лева, което прави грубо към 8000 лв за кубик вода. Добре ли е?

Да не говорим, че на някои места не ти носят и бутилка, а кана с вода, на вкус абсолютно чешмяна, но пак ти я таксуват по 6-7 лв. Сигурно защото има немито резенче лимон вътре.

• Харесвам 8
  • Шок 8
Публикувано:

По темата за пастата и виното в София - впечатлението ми от последното ми сядане във “Форно Чиполини” за обяд на площад “Журналист” в на практика празно заведение - паста без месо беше 21 лв (250 грама), а чаша вино - 13,90, сами можете да сметнете тоталът колко излиза. За да не преразказваме историята, ето и защо не стигнах до ядене (ревюто ми към ресторанта публикувам по-долу):

1 star for the attitude, as I received angry comments behind my back for coming to lunch alone and taking too large of a table – on a weekday at 11:50 in an empty restaurant.

The lady from the restaurant was rude and on the verge of shouting in front of the other guests – clearly, the situation stirred very strong emotions in her.

I definitely won’t be coming back to Forno.

—-

Толкова за прехвалените “елитни” софийски ресторанти 🙂

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

В Пловдив виното е наполовина. Не в топ гурме заведения, а по места, където става да се иде за обяд.
Примерно, в едно заведение в парка – сьомга от обедното меню преди месец беше 12,50 лв. Чаша вино – 7. Сигурно в „Хемингуей“ е повече. По-кварталите – по-малко.

540981273_880924774383615_2878233486467562328_n.jpg.2203363cca4af494780b2595f43a890e.jpg

• Харесвам 9
Публикувано:
4 hours ago, Argentique said:

В Пловдив виното е наполовина. Не в топ гурме заведения, а по места, където става да се иде за обяд.
Примерно, в едно заведение в парка – сьомга от обедното меню преди месец беше 12,50 лв. Чаша вино – 7. Сигурно в „Хемингуей“ е повече. По-кварталите – по-малко.

540981273_880924774383615_2878233486467562328_n.jpg.2203363cca4af494780b2595f43a890e.jpg

Ти добре си пуснала снимка на разядката, сега чакаме да видим и храната 😀

• Браво 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Alexander каза:

Да, на много места в София, наливно вино чаша е 15лв

Те ако искат и 20 лева могат да я направят. Явно има кой да си поръчва. Мен лично отдавна са ме отказали и в заведения в България стъпвам много-много рядко. 

преди 9 часа, Lirea каза:

А "голяма" бутилка вода, разбирай 750 мл, е 6-7 лева, което прави грубо към 8000 лв за кубик вода. Добре ли е?

Да не говорим, че на някои места не ти носят и бутилка, а кана с вода, на вкус абсолютно чешмяна, но пак ти я таксуват по 6-7 лв. Сигурно защото има немито резенче лимон вътре.

На мен ако ми сервират така вода директно им я връщам и няма да им я платя. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 12 часа, Argentique каза:

Поне веднъж месечно идвам в Пловдив с нощувка в Radisson (бивш Империал), като чат пат посещавам съседния ресторант Южен полъх. Не е зле откъм ценоразпис и качество на храната, но имам чувството, че сервитьорите са малко отнесени. Иначе като цяло съм доволен от "Малкия Париж".

• Браво 1
Публикувано:

Хубавото е, че се намираме на кръстопът и можем да си пазаруваме от съседите, според зависи как им се движи инфлацията 😉. Преди в свободен уикенд отскачахме за хапване в Турция /и евентуално пазаруване покрай хапването/, сега обаче е скъпо и не си заслужава минаването на граница, съчетано с цените. Сърбия ни идва малко далечко за дневен лъч, не че и там не отскачаме. За съжаление нещо братята сърби по мои наблюдения също започнаха да имат проблеми с качеството на храната, което спада с всеки следващ път /за пазаруване основно/. Както и Ванката е написал, и ние предимно до Гърция ходим, тази събота също сме се планирали, защото запасите от августовската почивка свършват. За Масутис нямаме карта /не че обичайно не маркират тяхна/, Склавенитис нямат карти и цените са съвсем прилични. Средно пазаруване, за което в бг супермаркет бих дала 100 евро ми излиза около 70 евро, без в сметката да слагам разликата в качеството. И там ще напазарувам от Склавенитис, а тук няма да е от Кауфланд, ами ще купя млечни от едно място, месо от друго, паста от трето, хляб вече не знам от къде..... И не че разлката няма да дам с горница за обяд, но това е положението.

• Харесвам 9
Публикувано:

Бихте ли казали кой точно продукт в Гърция ви е по- евтин, че аз трудно се сещам. Говоря за супермаркетите.  Естествено ако не сте фенове на уикенд разходки, но тогава също има разход за път и разбира се време. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Zlia каза:

Бихте ли казали кой точно продукт в Гърция ви е по- евтин, че аз трудно се сещам. Говоря за супермаркетите.  Естествено ако не сте фенове на уикенд разходки, но тогава също има разход за път и разбира се време. 

Последно на прибиране набързо грабнах тенекия Terra Creta, това е любимият ми зехтин, халуми и няколко опаковки козе и овче смес сирене фета в саламура за 20 лв/кг. 

Тези са ми лесни за преценяване, иначе ми се видя, че козя гравиера има на отлични цени в някои магазини, в други не. Въпрос на вкус де, аз умирам за кози млечни продукти. 

Взех и някакъв суров кадаиф, но така и нямах време да приготвя нещо и го предадох на по-ентусиазиран готвач. 

Няма да откажа и още идеи за друго ходене.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.