Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Zlia каза:

Бихте ли казали кой точно продукт в Гърция ви е по- евтин, че аз трудно се сещам. Говоря за супермаркетите.  Естествено ако не сте фенове на уикенд разходки, но тогава също има разход за път и разбира се време. 

Твърдите сирена например -Гравиера, Кефалотири, Гранада падано..., които са на цена 15-17 евро без промоция. Бяло сирене и фета на цени 7-11 евро за кг за качество, което тук не откривам от години. Даже сол си купувам, понеже соли като хората. Виж, месо и морски не купувам от супермаркет, а от съответен магазин. Калмарите ще ме питат дали да ги почистят и дали за пържене да ги нареждат/безплатно/, рибата също. И да, фенове сме на уикенд-туризма, но дори да сложа разход за гориво и нощувка, пак си заслужава за мен.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:

Имам ли възможност обирам някоя месарница на прибиране в БГ, асортимент и вкус, цените не ги гледам. Зехтин купувам в бутилки от фирмени магазини. Сиренето и кашкавала ми го карат от Македония.

• Харесвам 3
Публикувано:

Това което написа @jul е вярно за доста страни още Италия, Испания и т.н.

Дори в Айндховен, скъпа страна,

локалните зрели Гауди бяха по 10-14€/кг, без да са на намаление. 

От България почти не ям пиле, взимал съм всякакви, български, румънски, дори от ферми Гората и други и нищо не става.. всички имат поне 20%  вода.
Правя една и съща рецептата, за която  нарязвам на парченца бялото место и го пека във фурната за 8-10мин.

Всички изброени, пускат яко вода и обема им намалява на 50-60%..

онзи ден си донесох пиле от Мадрид от Корт Инглеса, от най-скъпите, че в неделя няма много опции.

6€|кг, вчера му  направих бялото месо по същия начин, ама не пусна нищо!

• Харесвам 9
Публикувано:

@Alexander, биеш ме с това сурово пиле от Мадрид 😂

Сиренето да се чете Грана Падано, че телефонът ми дописва, а вече не мога да коригирам 😉 Допълвам списъка с Портокалада, която носим по поръчка за един пристрастЕн, че нямала нищо общо с нашата Фанта на вкус /не пия и не мога да сравня/. 

Така е за Италия и Испания. Гърция ни е под носа и е доста по-лесно логистично. За нас от Пловдив е по-близо от да идем до Бургас примерно.

Освен това винаги има едни неизядени морски дарове, които ни чакат до брега, докато сиренето отлежава в хладилната чанта 😁

От януари ходим на лов за пресни портокали и лимони по 5 евро торбата /поне до тази година бяха толкова/. 

Абе повод все ще си намерим :dance3: 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 10 минути , jul каза:

пресни портокали и лимони

ето това ме заинтересува: от къде - от пазари ли или и по магазините ги има.

Нищо че сме в София, извън активния сезон не е сложно да се пътува до южната ни съседка. 

Публикувано:

@Lyubina, не съм сигурна, че локацията е съвсем точна, но е в този участък на пътя между езерата. На нещо като паркинг спира едно камионче и продава от фермата портокали, лимони, мандарини и лук /може и да не са едновременно, каквото са набрали/. Пада се от дясната страна, ако се движиш от Фанари към Порто Лагос. През зимните месеци само, събота-неделя сме били, не знам за другите дни. Иначе има и по пазарите на килограм. Те се виждат - нямат лепенки и са набрани с листата, нямат и много търговски вид. Имай предвид, че понеже не са третирани, не са много трайни.

https://maps.app.goo.gl/5HkFmWQsErGajxj1A

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

За пореден път в делничен ден, в София, ресторант висок ценови след обаждане ранния следобед, ми отказва резервация с мотива липса на места.

• Шок 4
Публикувано:
преди 8 минути , Nayden Bondzhev каза:

За пореден път в делничен ден, в София, ресторант висок ценови след обаждане ранния следобед, ми отказва резервация с мотива липса на места.

И в средния ценови клас често е същото. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз ли нещо не разбирам... Масово се оплакват всички от високите цени в София, а то нямало места по заведенията. 😄

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

През последния месец почти всяка седмица имаме чужденци в офиса. Търсим от днес за утре и няма места в Мома, Щасливеца, Константинофф... Колежката едвам намери маси в Хаджидрагановите изби и в разни по-малки ресторантчета по центъра. Говоря за дни от седмицата - вторник/сряда.

Във връзка с цените - тази година още от септември имаше новогодишни оферти за София на доста добри цени. Днес мениджъра на столичен хотел ми каза, че офертата им е разпродадена.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 28 минути , Argentique каза:

Аз ли нещо не разбирам... Масово се оплакват всички от високите цени в София, а то нямало места по заведенията. 😄

Не само ти.😉

• Харесвам 1
Публикувано:

Днес напазарувах това от един Conad в Алгеро. Нарочно го снимах, как са цените?

Опс, сметката е 18.78.

20251022_163400.jpg.4bac8e61c4c7f6b621f357ea0444cd0f.jpg

Ако някой иска ще снимам и касовата бележка.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 35 минути , Argentique каза:

c539fb673c6c2128d4f011923b1de427.jpg

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 16
Публикувано:
преди 6 часа, bibi каза:

През последния месец почти всяка седмица имаме чужденци в офиса. Търсим от днес за утре и няма места в Мома, Щасливеца, Константинофф... Колежката едвам намери маси в Хаджидрагановите изби и в разни по-малки ресторантчета по центъра. Говоря за дни от седмицата - вторник/сряда.

Във връзка с цените - тази година още от септември имаше новогодишни оферти за София на доста добри цени. Днес мениджъра на столичен хотел ми каза, че офертата им е разпродадена.

И евентуално Ракета ракия бара. Местата, в които човек може да заведе гости-чужденци са това. Плочата почти не се сменя от десетилетия. И за "неформален" коктейл - Сенса с гледка към руската църква. Много е хубаво, че имат някаква устойчивост в качеството, винаги изтръпвам, когато трябва да (пре)откривам места с гости. 😉 

Аз за друго идвах да питам - Еди пицата на летището още ли е я има? Скоро минах в работен ден към 18:00 край пицата им на Ангел Кънчев и беше затворено и тъмно... Да не ги завлече надолу обекта на летището? 🙂  

• Смея се 2
Публикувано:

По повод цените на нощувките, те не рядко са пряко свързани и с цените на имотите (особено, ако се взимат през airbnb). Та ето една интересна статистика за покачването на цените на имотите по държави в ЕС от 2015 година насам, в проценти.

image.png.cf06b27767e6f86d51b46aa64d39af39.png

• Харесвам 4
Публикувано:

а защо точно от 2015 да гледаме?  За Испания е това:

2015  беше дъното, а не се споменава примерно факта, че от 2007-2008 до 2015 имотите са паднали с 30%. Ама нали имотите само растат, как така някой ще пише, че падат..

Накрая, ако се сметне от 2007 до сега излиза, че са поскъпнали за 18 години  точно с 20%, което е звучи различно от растеж от 72% за 10 години. 
Та всеки може да си правени негови статистики и да са силно изкривени.

От 2007 до сега наемите  в Испания са скочил с доста над 20% или с 45-50%.

Но когато са паднали с 30% имотите, наемите са паднали само с 10-12%.

Денек наемите също не следват  цените на имотите.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Alexander каза:

а защо точно от 2015 да гледаме?  За Испания е това:

2015  беше дъното, а не се споменава примерно факта, че от 2007-2008 до 2015 имотите са паднали с 30%. Ама нали имотите само растат, как така някой ще пише, че падат..

Накрая, ако се сметне от 2007 до сега излиза, че са поскъпнали за 18 години  точно с 20%, което е звучи различно от растеж от 72% за 10 години. 
Та всеки може да си правени негови статистики и да са силно изкривени.

От 2007 до сега наемите  в Испания са скочил с доста над 20% или с 45-50%.

На първия въпрос мога веднага да ти отговоря - Защото такава статистика имаше направена. Аз нямам ресурса да направя такава статистика за от 2007. (макар, че ако погледна в statista.de ....)

Публикувано:
преди 34 минути , Alexander каза:

Ами това е съвсем нормално - да не следват същата логика. Също за бензина - когато суровината падне с 10%, цената на бензиностанциите няма как да падне със същия процент. 

Публикувано:

Почти или изобщо няма корелация между цените на имотите и цените за нощувки/наеми. В ценообразуването влизат цена за труд /почистване/, консумативи, режийни, ДДС, други данъци....

За България например при този ръст в цените на недвижимите имоти ръстът на цената за нощувка/наем не кореспондира. Може да се сравнят цените на имоти в други държави /по-ниски от България/, в които цените за наем/нощувка са 2 до 3 пъти по-високи от тези в България.  

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 часа, Coo каза:

Местата, в които човек може да заведе гости-чужденци са това

А в Чевермето? 🙂

Сега сериозно, никога не съм водил чужденци-колеги по точно тези заведения. Само извън центъра.

Двама французи бяха ходили в Мома преди 2 години (май на обяд) и изобщо не им беше харесало. А цените са тотално извън строя.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

По повод цените на нощувките, те не рядко са пряко свързани и с цените на имотите (особено, ако се взимат през airbnb). Та ето една интересна статистика за покачването на цените на имотите по държави в ЕС от 2015 година насам, в проценти.

image.png.cf06b27767e6f86d51b46aa64d39af39.png

Една приятелка в Пловдив беше пуснала жилище в airbnb (когато Пловдив беше европейска столица на културата - вярно преди 6 години беше). Оплакваше се, че пазарът е супер скован и е невъзможно да намериш гости, ако вдигнеш цената и с 3 лева дори. Другото беше и супер краткият престой на гостите - макс. 2 дена.

В съседния ни блок сигурно 1/3 от жилищата се даваха под наем в airbnb и подобни платформи преди 2 години. Сега много рядко се вижда някой да отсяда там, понеже с месеци прозорците са тъмни. Вярно, не става дума за центъра на София, но има добър транспорт към центъра (трамвай).

Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

На първия въпрос мога веднага да ти отговоря - Защото такава статистика имаше направена. Аз нямам ресурса да направя такава статистика за от 2007. (макар, че ако погледна в statista.de ....)

Не те обвинявам  в нищо. Просто го констатирах.

Масово се пускат не тук, а навсякъде всякакви силно изкривени неща.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , pr284 каза:

В съседния ни блок сигурно 1/3 от жилищата се даваха под наем в airbnb и подобни платформи преди 2 години. Сега много рядко се вижда някой да отсяда там, понеже с месеци прозорците са тъмни.

Това специално е свързано донякъде и с тенденцията за глобално намаляване на търсенето на апартаменти за краткосрочен наем. Активните кампании (някъде дори забрани) против airbnb и прочие в редица големи градове дават резултат, а и отдавна апартаментите кажи-речи се изравниха ценово с хотелите среден клас, но без да предлагат същите удобства. Аз лично - и много хора около мен - преоткрих хотелите и вече избягвам апартаменти. Писна ми да се гоня със собственици за ключове, да следвам емнайсе правила, да си чистя сам и тн. Отделно шансът за гаф (примерно ласт секънд отмяна и оставане на улицата) при наем на апартамент е в пъти по-голям спрямо стандартен хотел.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.