Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Еми те хората са казали за имотите - локация, локация, локация 😉

Не знам как е при другите, но ние сме пълни дори през неактивните туристически месеци /ноември, януари, февруари/ с гости, които остават между 7 дни и 1 месец. Някои искат да продължат, но вече имаме следващи. Обаче не сме си спестили професионалната хост услуга и си я плащаме. Така имаме поддръжка и комуникация 24/7, което не може да предостави никой физически домакин, почистване, ако желаят, консумативи и бельо, ако желаят....

Пък мястото е такова, че ако спре да ме кефи краткосрочния наем, винаги мога да го пусна на дългосрочен. Или да ида да живея там, защото мястото е супер 😂

Само да вметна, че има професионални хостове с консиерж и камериерска услуга. Но опитите да изкараш винаги най-много обичайно водят до игнорирането им и сътоветно понижаване на качеството.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 27 минути , pr284 каза:

А в Чевермето? 🙂

Сега сериозно, никога не съм водил чужденци-колеги по точно тези заведения. Само извън центъра.

Двама французи бяха ходили в Мома преди 2 години (май на обяд) и изобщо не им беше харесало. А цените са тотално извън строя.

Последно съм бил на вечеря с французи във Воденицата Драгалевци, имаше и традиционна програма с включени нестинарки.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 часа, Coo каза:

И евентуално Ракета ракия бара.

@Coo По информация и засилен интерес, Чепишев Бояна се трансформира във втори ресторант Ракета ракия бар.

• Харесвам 2
Публикувано:

А ние нашите чужденци ги заведохме на Асеновата крепост и Бачковския манастир, обядваха на "Водопада", в чудо се видях докато им обясня какъв е този "Джуркан боб" или "Боб по Николай Хайтов" :dash1:

и подобни необичайни рецепти

В Пловдив едната вечер бяхме в "Театъра" или както там се пише, много им хареса. Цените ми се сториха като софийски, т.е. нищо необичайно за България, е втората вечер в Райя. Останахме леко неприятно изненадани, че нямат меню на английски и пак предизвикателство да си обясняваме кое какво е. Най-голям зор видяхме докато обясним "катък" 🙂, и лютеница (не като съставки, а що за чудо е това)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Това специално е свързано донякъде и с тенденцията за глобално намаляване на търсенето на апартаменти за краткосрочен наем. Активните кампании (някъде дори забрани) против airbnb и прочие в редица големи градове дават резултат, а и отдавна апартаментите кажи-речи се изравниха ценово с хотелите среден клас, но без да предлагат същите удобства. Аз лично - и много хора около мен - преоткрих хотелите и вече избягвам апартаменти. Писна ми да се гоня със собственици за ключове, да следвам емнайсе правила, да си чистя сам и тн. Отделно шансът за гаф (примерно ласт секънд отмяна и оставане на улицата) при наем на апартамент е в пъти по-голям спрямо стандартен хотел.

Въпрос на предпочитания. Ползвам Airbnb като гост вече 10 години и съм изключително доволен от качеството. До момента не ми се е случвало това, което ти споменаваш, нито веднъж да ми отменят резервация за тези 10 години, а ги ползвам непрекъснато, със сигурност статистически се случва, но според мен е по-скоро рядкост. 

Относно „гоненето“ на ключове – в повечето случаи всичко е с кутия с код (lockbox) или с автоматичен достъп чрез кодове, така че не изпитвам никакво неудобство. Не знам какво точно имаш предвид под „множество правила“ – навсякъде има някакви правила и в хотела, според мен по-скоро е въпрос на лични предпочитания. Напълно разбирам хората, които се чувстват по-добре и по-уютно в хотел, просто в моя случай предпочитам хиляди пъти Airbnb – заради пространството, уюта и спокойствието на един апартамент, които аз лично не мога да  сравня с хотелска стая. Разбира се, пак опираме, до класа на хотела, има си своите предимства и услуги според класа, но и много Airbnb апартаменти предлагат широка гама от удобства, дори повече от доста хотели. В крайна сметка пак всичко опира до личен вкус.

Пиша конкретно за платформата Airbnb, според мен качеството в е много високо – един собственик не може просто да си позволи лоша оценка и е мотивиран да предлага най-добрата възможна услуга, защото дори една единствена негативна рецензия може сериозно да се отрази на бизнеса му.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
19 hours ago, Argentique said:

Аз ли нещо не разбирам... Масово се оплакват всички от високите цени в София, а то нямало места по заведенията. 😄

По Витошка като се върви се чуват различни чужди езици / някои даже не схващам какви са/, заведенията също са пълни с чужденци.  Фирмата в която работя управлява 5 хотела в центъра на София, е, пълним се на 100% и идват много възрастни хора от чужбина, седят с дни и си обикалят. После уж софиянци имат пари 😄.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, settler каза:

Въпрос на предпочитания. Ползвам Airbnb като гост вече 10 години и съм изключително доволен от качеството. До момента не ми се е случвало това, което ти споменаваш, нито веднъж да ми отменят резервация за тези 10 години, а ги ползвам непрекъснато, със сигурност статистически се случва, но според мен е по-скоро рядкост. 

Относно „гоненето“ на ключове – в повечето случаи всичко е с кутия с код (lockbox) или с автоматичен достъп чрез кодове, така че не изпитвам никакво неудобство. Не знам какво точно имаш предвид под „множество правила“ – навсякъде има някакви правила и в хотела, според мен по-скоро е въпрос на лични предпочитания. Напълно разбирам хората, които се чувстват по-добре и по-уютно в хотел, просто в моя случай предпочитам хиляди пъти Airbnb – заради пространството, уюта и спокойствието на един апартамент, които аз лично не мога да  сравня с хотелска стая. Разбира се, пак опираме, до класа на хотела, има си своите предимства и услуги според класа, но и много Airbnb апартаменти предлагат широка гама от удобства, дори повече от доста хотели. В крайна сметка пак всичко опира до личен вкус.

Пиша конкретно за платформата Airbnb, според мен качеството в е много високо – един собственик не може просто да си позволи лоша оценка и е мотивиран да предлага най-добрата възможна услуга, защото дори една единствена негативна рецензия може сериозно да се отрази на бизнеса му.

Разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания и може би донякъде на късмет и конкретна локация. Доста време бях на същото мнение като теб, но последната година нещата се промениха. 4 пъти имах драма с апартаменти, като най-пресния случай е отпреди седмица, когато домакинът в Ифран, Мароко, отмени резервацията ми с някаква тъпа причина буквално 15 минути преди да се чекирам и ме заряза да се оправям сам в 19:30 часа. Говорим за апартамент с висока оценка и много добри ревюта без индикации за проблем. Просто зависиш от настроението на един човек. Локбокс имат максимум 10-15% от настаняванията, при останалите са вечни уговорки за среща и взимане на ключа - това създава излишен стрес. А на лятното ми airbnb в Геноа на масата имаше списък с над 10 правила, включително да гася климатика като излизам (ама аз харесвам да ми е студено като се прибера), при чекаут да сложа ползваните чаршафи в пералнята и на излизане задължително да хвърля боклука - въпреки че бях платил такса почистване. Мога да дам още много дразнещи примери в тази посока, но съм сигурен, че разбираш гледната ми точка и защо се върнах обратно към хотелите, където няма подобни усложнения. Пък и обичам хотелски закуски 🙂

Но за дълъг престой (примерно 10 дни и нагоре) вероятно бих предпочел апартамент.

• Харесвам 16
Публикувано:

@Георги МатеевПо повод Мароко - явно платформите имат двоен аршин за това какво допускат и какво не. Аз бях писала за 2 поредни резервации в Япония. За първата незабавно получих съобщение, в което ме заклеваха да не споменавам, че е трети етаж без асансьор, а за втората - приканиха ме да си отменя резервацията през платформата и да резервирам директно /даден сайт с линк/, за да избегна градската такса. Това тук при местата с добър рейтинг е невъзможно. Пак давам личен пример - airbnb се беше бъгнала платформата за някакво време и не можеше да се резервира. Нямаше начин да насочим на лични съобщения от там клиента да резервира примерно през букинг, защото ще ни набият канчето. 

Като гост ми се случи в Лион това лято да пише, че климатиците са настроени да не може на топло да се вдигат над 16 градуса по енергийни причини. Еми никога зимата не бих го резервирала това и все пак - добре, че е написано, а не се разбира пред свършен факт.

Така че дали и през коя платформа да се резервира - трябва да се вземе предвид и местната специфика.

Не е без значение и в какъв състав се пътува. Ако са 1/2 човека, може хотел. Ако са семейство, 3/4 - нищо не може да замени апартамент/къща и общо пространство, което в хотел трудно става. Дори и за ден-два.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 13 часа, Coo каза:

Местата, в които човек може да заведе гости-чужденци са това. Плочата почти не се сменя от десетилетия.

Ами отчасти щото ние сме решили, че трябва да е така. 

преди 3 часа, pr284 каза:

А в Чевермето? 🙂

Сега сериозно, никога не съм водил чужденци-колеги по точно тези заведения. Само извън центъра.

Двама французи бяха ходили в Мома преди 2 години (май на обяд) и изобщо не им беше харесало. А цените са тотално извън строя.

Чевермето, освен с народна музика, с друго не може да те спечели. Кухнята е посредствена. Момата е куца от самото начало, което е срамота за подобно местоположение. Нито ценово, нито кулинарно е качествено. Значи в чужбина избягваме капаните за туристи, ама тук се бутаме по всички и се чудим що са ... капани за туристи. Щото докато има овце, има и стрижене. 

На 22.10.2025 г. в 14:12, jul каза:

@Nayden Bondzhev, ще ме амбицираш сега, че отдавна не сме тествали македонски продукти :dance3:

Тествай. Да не се окаже, че македонските продукти не са македонски. Щото всичкото месо, дето се продава около Пирот, се купува от .... айде да не развалям кефа на някой 😁

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@jul, ами от едни големи магазини в покрайнините на София.

Що се отнася до сръбската дюлева ракия, цяла Сърбия да е засадена с дюли, пак не могат да произведат толкова ракия, колкото се продава. Парфюмирана работа. Дюлята е изключително сух плод, който пуска много, много малко сок.

Толкова за някаква необяснима носталгия по храна, която вече я било имало само в Сърбия. Глупости на търкалета.

• Харесвам 9
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

@Zaro, давай де, нали търсим някаква полезност в темата.

преди 38 минути , Zaro каза:

Дюлята е изключително сух плод, който пуска много, много малко сок.

За да се направи истинска ракия от дюли, те трябва да се нарежат, почистят от семки и се залеят с топла вода, в която е разтворена захар. Захарното съдържание на самите дюли е около 12 ... 15  %  и общото количество разтвор е добре да има захарно съдържание около 22 ...24 %. Добре е да се добавят дрожди за пълна ферментация, добре  е съотношението дюли - вода да не е много далеч от 1:1. След приключване на ферментацията следва "варене/печене". Ароматът е забележим, но не натрапчив. Отлежаване поне година.

Вариант за дюлев аромат: В ракия от грозде  при преваряването и в казана се добавя количество почистена и нарязана дюля. Добре е около 20 кг. на 50 ...60 литра ракия с обемно съдържание на алкохол 45 ... 50 %. Има хубав мек аромат, особено ако спирта минава през медицинска дъвка. 

Друг  вариант - ракията се заменя със спирт, като при преваряването е добре да  разреден поне едно към едно, но повече вода е по-добре, разбира се. 

Нито една от тези ракии няма цвят, т.е. следва оцветяване по избор, омекотяване, овкусяване, разреждане  до 40 обемни процента алкохол и т.н. - между 5 и 10 различни вида манипулации и подобрители.

Това е най-близо до истината за дюлева ракия и от тук насетне започва алхимията.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:

Днес седнахме да ядем в градската градина в Пловдив до хубава детска площадка. Заведение - нормално, нищо свръх или зле, снимах само обедното, но и другите цени не ме плашат чак толкова. Е, искам всичко по лев, но няма. 🙂 Вино - от 6.80 лв/чаша.

20251023_125314.jpg.ab131bffe058100cb285350848be2e56.jpg

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 минути , Argentique каза:

Днес седнахме да ядем в градската градина в Пловдив до хубава детска площадка. Заведение - нормално, нищо свръх или зле, снимах само обедното, но и другите цени не ме плашат чак толкова. Е, искам всичко по лев, но няма. 🙂 Вино - от 6.80 лв/чаша.

Видях, че шкембе чорбата се именува "колагенова бомба", но за да сме полезни е добре да се знае, че в промишлено обработеното шкембе няма колагенов протеин /извлечен е, защото е ценен/. 

• Харесвам 6
  • Шок 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Doctor Who каза:

Видях, че шкембе чорбата се именува "колагенова бомба", но за да сме полезни е добре да се знае, че в промишлено обработеното шкембе няма колагенов протеин /извлечен е, защото е ценен/. 

Аз такова нещо няма шанс да ям, но виждам, че пише „телешки търнак“, а търнакът е крак най-общо, вероятно оттам идва колагенът. 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

търнакът е крак най-общо, вероятно оттам идва колагенът. 😄

Да, това е долната част + копитото и важи същото - да не е минало през промишлена обработка.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

Аз такова нещо няма шанс да ям, но виждам, че пише „телешки търнак“, а търнакът е крак най-общо, вероятно оттам идва колагенът. 😄

За кой крак става въпрос. 

Аз не бих рискувал.

:wink:

• Шок 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Само дето грамажите са като за детска порция. 😄 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 22 минути , Guinness каза:

Само дето грамажите са като за детска порция. 😄 

Аз ходя все с жени-колежки. На нас ни са ок грамажите. 

20251023_130606.jpg.4f109d91a45a73dbf84760a9d3e2e612.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 часа, Zaro каза:

Що се отнася до сръбската дюлева ракия, цяла Сърбия да е засадена с дюли, пак не могат да произведат толкова ракия, колкото се продава.

На този факт ми обърнаха внимание в Сърбия още преди десетина и повече години, че и ние все дуня търсехме по заведенията. Някъде по същото време в ресторанта в Дръвен град на Костурица келнерът беше още по-лаконичен. На въпрос каква ракия имат той отговори съвсем простичко - жута и бела, за какво ти е друга?

• Харесвам 6
Публикувано:
На 22.10.2025 г. в 17:45, Argentique каза:

Аз ли нещо не разбирам... Масово се оплакват всички от високите цени в София, а то нямало места по заведенията. 😄

Screenshot_20251024_064843_Facebook.jpg.2bd93e8f2e946c9ee9e8883dc0ddbb00.jpg

а ти за некви кръчми питаш :grin:

P.S. Аз ся размотах нещо и като звъннах - вече бяха свършили местата.:to_take_umbrage:

• Харесвам 2
  • Шок 8
  • Браво 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Screenshot_20251024_064843_Facebook.jpg.2bd93e8f2e946c9ee9e8883dc0ddbb00.jpgP.S. Аз ся размотах нещо и като звъннах - вече бяха свършили местата.:to_take_umbrage:

Спокойно, аз резервирах сепаре за 8 човека и има 1 свободно място - за теб е. Няма измъкване вече 🤣

• Шок 1
  • Благодаря 2
  • Смея се 17
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.