Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Screenshot_20251024_064843_Facebook.jpg.2bd93e8f2e946c9ee9e8883dc0ddbb00.jpg

а ти за некви кръчми питаш :grin:

P.S. Аз ся размотах нещо и като звъннах - вече бяха свършили местата.:to_take_umbrage:

Направо влезнах в спортен режим и ми се замъгли километража 😄

• Смея се 12
Публикувано:
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

Направо влезнах в спортен режим и ми се замъгли километража 😄

Кланът Стораро са ни съседи и автопаркът им (основно колите на Фики) е доста впечатляващ, а се паркира на улицата и може да го видиш. 

Но благодарение на изнесените от Фил числа мога вече да спра да се чудя с каква дейност успяват да паркират няколко милиона наоколо, трудят се хората. 

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Това ВИП сепаре може би е за няколко души , с хайвер , шампанско.Някой чете ли какво включва ? Футболни и други спортни организатори , както и музикални звезди отдавна предлагат подобни неща.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 20 минути , Zlia каза:

В духа на тази тема очаквам някой да пусне сравнение с подобно сепаре от чужбината 😅

Доколкото съм чувала, в Лондон се организират такива мероприятия, но вероятно посетителите там са по-заети хора и не пишат в “Магеланци“. 😜

• Смея се 3
Публикувано:
преди 4 часа, Фил каза:

Screenshot_20251024_064843_Facebook.jpg.2bd93e8f2e946c9ee9e8883dc0ddbb00.jpg

а ти за некви кръчми питаш :grin:

P.S. Аз ся размотах нещо и като звъннах - вече бяха свършили местата.:to_take_umbrage:

Нормално, Фил - имаме пари, угаждаме си - просто в нашето общество е вкоренено много дълбоко, че сме били "роби" и че сме бедни. по 10 000 евро да стане средната заплата, пак ще се реве, че "то с тези пари живее ли се, едва ли плащам почивката на Хавай". Ти виж пак за някой шантав маршрут (децата още се кефят на ходенето до Гран Канария и разглеждането на Океанографико във Валенсия на връщане), пък народопсихологията отдавна е описана от Хаджийски, който трябва да е настолен автор, но вместо него си имаме "Андрешко" 😞

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 час, Zlia каза:

В духа на тази тема очаквам някой да пусне сравнение с подобно сепаре от чужбината 😅

Много често за емблематични концерти в RAH (като тези на Ерик Клептън, например), съм виждал в продажба частните ложи (от 4 до  8 места) на цена от по няколко хиляди паунда, но чак пък толкова...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, new one каза:

Нормално, Фил - имаме пари, угаждаме си - просто в нашето общество е вкоренено много дълбоко, че сме били "роби" и че сме бедни. по 10 000 евро да стане средната заплата, пак ще се реве, че "то с тези пари живее ли се, едва ли плащам почивката на Хавай".

Така е, аз в тази и още няколко подобни теми (сигурно досадно) повтарям, че щом някой е готов да плати определена цена за нещо си, значи това е реалната цена на нещото. Щом има хора, готови да дадат, да кажем 100, или 200 лева за (често посредствена) вечеря в някакъв обикновен софийски ресторант, значи ще има и кой да им предложи (често посредствена) вечеря на такава цена. Вчера гледах в супера диня за 6лв. килото. Аз много обичам диня, обаче диня консумирам когато ѝ е сезонът и струва под 1лв., но щом има някой някой, готов сега да дава 6лв за диня - нека да има и диня по 6лв., аз сега предпочитам да ям абълки и грозде.

преди 2 часа, Lindt каза:

Но благодарение на изнесените от Фил числа мога вече да спра да се чудя с каква дейност успяват да паркират няколко милиона наоколо, трудят се хората. 

Колкото и да ми е противна този тип музика, уважавам тези изпълнители поне за това, че си изкарват с честен труд парите - имат си публика, имат си почитатели, имат си достатъчно фенове, готови дадат 50-100-200 лв. за обикновен билет за концерта или 10К лв. за сепаре.  Заслужили са си автопарка, могат да си го позволят. :smile3:

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

продажба частните ложи

След случката от концерта на Колдплей, търсенето към частните ложи било намаляло... така казват. 😁

• Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 2 часа, new one каза:

Ти виж пак за някой шантав маршрут (децата още се кефят на ходенето до Гран Канария и разглеждането на Океанографико във Валенсия на връщане),

Радвам се, че са останали доволни! :smile3:  Ти следи @Argentique , тя отдавна е по-добър експерт по шантави (и изгодни финансово) маршрути и редовно пуска интересни оферти. (Пък и не само тя). Иначе и аз гледам от време на време да "поддържам огъня". :grin: 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 10 минути , Фил каза:

Колкото и да ми е противна този тип музика, уважавам тези изпълнители поне за това, че си изкарват с честен труд парите - имат си публика, имат си почитатели, имат си достатъчно фенове, готови дадат 50-100-200 лв. за обикновен билет за концерта или 10К лв. за сепаре.  Заслужили са си автопарка, могат да си го позволят. :smile3:

И да, и не, е положението...

През последните години, именно следвайки пазарния принцип, цените на билетите за концерти скочиха в небесата. Дори в страни от бившия соц лагер промоутърите вдигнаха цените многократно. Преди малко видях, че най-евтините билети за концертите на Клептън в Будапеща и Прага започват от 140 евро. Това е прекалено! За така наречената "dynamic pricing" на големите тикетинг компании пък дори не ми се отваря дума...

Идеята е, че ние като консуматори по някакъв начин трябва да имаме възможност да регулираме пазара, защото в противен случай съвсем скоро ще изпаднем в ситуация да не можем да си позволим елементарни удоволствия с оправданието за действието на пазарните механизми...

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Вчера гледах в супера диня за 6лв. килото. Аз много обичам диня, обаче диня консумирам когато ѝ е сезонът и струва под 1лв., но щом има някой някой, готов сега да дава 6лв за диня - нека да има и диня по 6лв., аз сега предпочитам да ям абълки и грозде.

То човек не може да ти каже даже и "Май е кисело гроздето, а?", щото му е сезон сега 😄

• Смея се 3
Публикувано:
2 hours ago, Фил said:

По-интересното е дали си плащат реално данъците.

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:

Най-вероятно си ги плащат. Бях изненадана, че инфлуенсъри и подобни имат счетоводители и чинно си плащат данъци по договор. Даже коментирахме това с една дама от НАП, че съм впечатлена/дори шокирана/ за какъв ангажимент/никакъв/ какви възнаграждения получават. Тя ми отговори, че се впечатлявам от инфлуенсърите, защото не съм видяла декларациите на онлифенсърите 😏

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Отплеснахме се малко от темата, ама Фики си е талант. 

Младежът е едно петте деца, които ще пеят на олимпийските и параолимпийските игри в Лондон през лятото на тази година. (2012)

Те ще бъдат част от вокалния ансамбъл „Гласовете на младежката музика”, който ще участва в церемониите и събитията, съпътстващи важното спортно събитие.

Във формацията участват 100 британски ученици и 5 младежи от  Бразилия. Музикантът Ричард Фростик, който е отговорен за селекцията на участниците в ансамбъла, отредил и 5 места за български деца, тъй като бил впечатлен от таланта им. 

За да избере най-талантливите и музикални деца, организирал кастинг, на който се явили стотици кандидати. Те премерили сили в надпреварата за ограничения брой места и в крайна сметка били избрани петима, сред които е синът на Тони Стораро – Фикрет Фикрет, когото всички наричат Фики. 

Талантливият младеж е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София в профил Поп и джаз пеене. Останалите четирима избраници изучават друга специалност – оперно пеене. Синът на топзвездата на Diapason Records се представил с няколко различни песни, които пресъздал брилянтно, но спечелил овациите на всички с виртуозното си изпълнение на парче от репертоара на легендата Стиви Уондър.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 23.10.2025 г. в 17:43, Nayden Bondzhev каза:

Аз в Сърбия дюлеви дървета не съм виждал.

По този повод при едно по-мащабно пазаруване в магазин в Димитровград или Пирот ( не помня вече) шефа на магазина каза  ( доста едър червендалест господин) " Айде да те черпя една ракия" и извади две чаши. Питам го ( вече по навик)  "Дюлева ли?" , а той твърдо отговаря - "Ти някъде тук дюли виждали ли си ?" 

А сигналите че цените при нас полудяват за мен започнаха, когато хапването по заведения в Централна и Западна Европа вече не ми се струваше толкова скъпо, след това въобще не ми се струваше скъпо, а напоследък ми се струва дори изгодно 😉 на принципа "цена на продукта- вложени средства" 

Точно след Нова година бяхме на едно чуждо летище и там чухме жената на касата да говори на български, съответно й честитихме новата година и т.н. Тя се зарадва, разпитва ни къде живеем, какво работим и т.н. , кат оразговорът ни завърши с думите:

- Тя: " Аз съм от София( Младост) и като се прибирах гледам всички заведения пълни, а хората се оплакват, че нямат пари - лудница" ,

аз й отговарям: "Ами и при вас всички заведения са пълни ( все пак туристическа дестианция), така че каква е разликата? " 

- пак Тя: "Ами тук никой не се оплаква че няма пари... " аз ... Шах 😉

• Харесвам 9
  • Замислям се 3
Публикувано:

Цени от Франция - Комар.

чаша вино 3-4-5€, от бутилка и различни видове.

кафе 2€, уникални тортички за 3,8-5€

Зрял кашкавал 15€/кг от малко магазинче с деликатеси 

да не забравяме, че от години Франция е номер 1, по посещение от туристи в целия свят, а стандарта е над средния в Западна Европа. 
накрая у нас ще стане най-скъпо и с най-ниско качество на всичко 

бял хляб в малка пекарна беше, 4,8€/кг, че в разни пекарни у нас е по-скъпо дори теоретично, без да сравняваме качеството.

IMG_8654.jpeg.10dedb82bf7879890a9a15512fb348d5.jpeg

IMG_8783.jpeg

IMG_8780.jpeg

IMG_5492.jpeg

IMG_8766.jpeg

IMG_8700.jpeg

IMG_8663.jpeg

IMG_8656.jpeg

IMG_8655.jpeg

IMG_8653.jpeg

• Харесвам 19
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ние бяхме 10 дни в Марбея и околията, 2 възрастни и 2 деца - под 150 евро за вечеря май не сме плащали, като аз не пия алкохол, а мъжът ми е пил пл една бира. 
за едни може би е евтино , за други скъпо- на мен идвайки от Швейцария - не ми се стори много евтино.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 42 минути , Velyana каза:

Ние бяхме 10 дни в Марбея и околията, 2 възрастни и 2 деца - под 150 евро за вечеря май не сме плащали, като аз не пия алкохол, а мъжът ми е пил пл една бира. 
за едни може би е евтино , за други скъпо- на мен идвайки от Швейцария - не ми се стори много евтино.

Ще е полезно да се дадат конкретни цени, имена, още по-добре и снимки.

Дадохме  Х евро, скъпо е или евтино е, общо взето нищо не значи.

Точно в Марбея има достатъчно скъпи места.

• Харесвам 1
Публикувано:

Странно наистина - спомням си, че в Колмар кафето еспресо беше 2€ през 2019 г., а сега пак толкова. Може би за вино, бира цените са се покачили малко, но определено не ги помня.

Моя приятелка има син, който доскоро учеше във Варна в частен колеж за готвач. Първата година лятото стажът му беше в Марбея в ресторант с Мишлен звезда. Аз не бих дала 150€ за семейна вечеря, където и било, но е хубаво да има хора, които го правят. Ето, така ще се научат и българските деца на кулинарство 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Марбея като цяло въобще не е евтино място, а крайбрежието до Пуерто Банус неслучайно се нарича Milla de Oro (Златната миля). Нощувахме там две вечери заради по-близкото разположение до Гибралтар и последващо пътуване до Ронда преди две години в края на март. Вечеряхме два пъти в Стария град (горе-долу там и спахме), но в Испания караме на тапаси, където има, за да пробваме повече неща, така че не се е стигало до необичайно високи сметки. А и това е страна, където винаги можеш да намериш махаленски бар и да хапнеш вкусно, бюджетно и с настроение.  😄

• Харесвам 8
Публикувано:

Нощувката ни в Марбея за 17-18.12 е 58€ за двама на една, чаровно изглеждаща, пряка от стария град -  El Caprichito Hotel Marbella. Винаги има места и места, цени и цени, иначе хората с възможности и позиции къде ще си харчат парите. Александър е прав в това отношение. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Пробвай за месец август , декември ще е пусто та пусто.Само местните и тук-там някой случаен турист.Пак ще е хубаво , но много извън сезон и разбира се доста по-евтино.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , stanimir каза:

Пробвай за месец август , декември ще е пусто та пусто.Само местните и тук-там някой случаен турист.Пак ще е хубаво , но много извън сезон и разбира се доста по-евтино.

Затова пробвам - за да се хвалим после с една колежка-дружка къде сме били 😂 
Извън кифленския майтап, от Марбея до летището има удобен и на често транспорт, предлага се конкурентно настаняване извън сезон, та идва добра алтернатива на Малага, ако правиш маршрут без последната.

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.