Дани Магелани Публикувано: 20 март, 2023 Сподели Публикувано: 20 март, 2023 преди 3 часа, stanislavpp каза: Разбира се 👍 . Доста интересни са японците , има и какво да научи човек. Още отсега искам да дойда отново , по възможност с приятели … Много неща ме впечатлиха : безмерна чистота навсякъде ( тайната е , че няма кошчета и си носиш боклука с теб), учтиви , спретнати, възпитани и готови да помогнат , всички таксиджии са с черни костюми и бели ризи , обществените перални са хайтек - за 50 мин перат, сушат , а перилен препарат и омекотител се добавят автоматично и са включени в цената , отделно имат пералня с четки и сушилня с поставки за маратонки , в хубава част от ресторантите сам си досготвяш( допичаш храната) , врати в ресторанти и влакове са с допир, QR менюта с поръчка през телефона в много ресторанти , - вендинг машини за сладолед , цигари и каквото човек се сети, в някои ресторанти роботи носят поръчките, което вече си изглежда почти демоде …😉 Изумиха ме няколко неща досега : - почистване след тоалет на кучето е в невиждани висоти ( разбирай японеца си носи шишенце с вода , с която измива напишканото дърво/храст след кучешко действие ) - всички таксиметровите автомобили са с автоматични врати ( включая седани от 90-те години) - в големи шопинг магазини ( Уникло и прочие) , кошницата с всички артикули автоматично при поставяне до касиера показва на секундата цялата дължима сума на монитора пред купувача . Няма сканиране , няма тагове , нищо . - бидетата имат едно десетина функционалности , включая и изсушаване на Д-то , а контролера е свързан безжично и безтоково с моноблока Сега да не си помисли някой , че са идеални 😉 . Послъгват по-малко тук и там , местните са с предимство по ресторанти , инертни са , и все още английският не е на 100% застъпен . Обаче са големи сладури, а услугите и храните са на толкова ниски цени за качеството , което предлагат ( нямам обяснение как го постигат ) , че човек няма как да не иска да се върне поне за кулинарно-гастрономен-алкохолен туризъм… За нещастие , Гайджините верно са им изпили уискито , Ямазаки и Хибики никъде не намирам по спец.магазини , та съм заредил с Никка. И отпадната вода от душа отива към тоалетната. И още екстри... Изненадвам се, че през пандемията са изпили уискито Ямазаки. Аз бях януари 2020 и си го имаше. Имаше и от средния клас уиски достатъчно добро. Така казаха разбиращите в бг, които черпих. Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 3 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 3 април, 2023 Токио , 08.03-13.03 Кацнахме на летище Нарита в 16.07ч , впечатления от полета - тук. След слизане от самолета, първата проверка е за първата страница от аппа visit Japan web, следващата опашка е за здравна проверка , третата - имиграционни , общо ни отне 1.45мин. Имахме чекиран куфар , който съответно отдавна беше излязал на лентата и чинно оставен встрани от нея. Бързо преминаване на Митница и вече бяхме в зоната за посрещане на пристигащи . JR пасовете се активират ( взимат) в обозначен JR East office, намиращ се на ниво -1, опашката и тук беше сериозна ( около час ), активирахме паса за след три дни . Метрото работи с безконтактни карти Суйка и Пасмо , които се взимат и зареждат от едни зелени автомати , които работят само с кеш . Има инфо в нета , че може да се зареждат и през Апъл Уолет, но са много капризни към зареждащите карти , аз не успях да ги подкарам, иначе би било много удобно. След чейджбюро , влизане в магазин за 7/11 за храна и бира , взимане на Пасмо от машинките, вече бяхме готови за среща с Токийското метро . Японците наистина са услужливи , намерихме платформата сравнително лесно , линия Kensei skyaccess с едно прекачване и 90 мин по-късно пристигнахме по-късно в Токио Бей , откъдето хванахме първо монорейлче , а след това хотелско шатълче , с което пристигнахме в крайна сметка до хотела шест часа след кацане на летище Нарита ( 80км от центъра на Токио). Предвид посещението на Дисни , първите две нощувки бяхме в Хилтън Токио Бей , общо 46 762 йени за тематична стая ( happy magic room ) . Хотелът е огромен , вероятно най-големият в който съм бил (828 стаи ) , построен 1988г. При влизане в лобито за чек ин , щях да си глътна езика - опашката за чекиране надхвърляше 40 човека . Ок , ще отиде още един час в чакане , но за мое щастие имаше приоритетна (отделна опашка) за гости с Диамантен статус с нито един човек нареден . Десет минути по-късно вече бяхме в стаята.. изглед от стаята хотелският лаундж >>>> 11 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 3 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 3 април, 2023 Хотелът е доста солиден , с отлично обслужване , богата закуска , множество магазини на партера , сладкарница, безплатни диспенсъри за вода и лед на всеки етаж , екзекютив лаундж с безплатни напитки и апетайзъри цял ден (10-19) , особено богато зареден след 17.00ч . Достъпът е ограничен само за екзекютив стаи и хора с диамантен статус. Безплатен шатъл от/до монорейла и гара Maihama . Всички хотели на линията на Дисни монорейла продават и билети за Дисниленд , особено ценно за дните , в които според онлайн сайта на Дисни няма билети , приемат само кешово плащане . Входните цени за Дисниленд - 8400/5000 йени за възрастни/деца. Няма дневна опция за фастпас ( premier access) , а за всяка атракция може се закупи отделно през Дисни аппа за 2000 йени. >>> 13 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 7 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 април, 2023 За периода 10-13.03 се преместихме по препоръка на Симо ( благодаря ) в Best Western Akihabara , 30627 йени за три нощувки на стая , ние ( вече четирима с майка ми) бяхме в две стаи -610 и 601. Хотелските стаи са много мини ,но чисти и уютни , след скорошна реновация . Локацията на хотела е добра , 550м от гара Okachimachi за Yamanote Line , 400м от гара Naka-Okachimachi и 900м от гара Уено за шинкансените. При чекин ми направи впечатление , което се затвърди по-късно и при всички останали настанявания без изключения , че при директни резервации ви дават свободна стая по всяко време , а при недиректни резервации ви казват , че чекина е в 15.00ч . 70-80% от 32 нощувки бях резервирал директно , останaлите през посредник и резултатът беше един и същ навсякъде . Резервации в няколко настанявания бяха миксирани с/без посредник, 2000 йени ви искат на час , ако искате да се настаните по-рано и резервацията ви е през посредник… Друга странност - генерално, модерните им термостати в хотелските стаи позволяват само един режим на работа ( отопление или охлаждане според сезона ) , което е доста некомфортно в топли дни по това време на годината . Района на хотела е пълен с ресторантчета , пекарни с еспресо ( безкрайно вкусни закуски ,за мен - без аналог в света) и особено минимаркети . Всъщност минимаркетите са навсякъде , на всеки ъгъл и във всеки град - гигантите са три ( Lawson , 7/11 и Family Mart ) . Не забелязах някаква разлика между тях , богато заредени са и продават едно и също ( от пакетирано суши , готвени храни през junk food до вино , бира , шочу и уиски ( само ниски класове ) . Бирата им е много добра , само черното Асахи се открои над всички останали за мен , но Кирин лайт , Сунтори платинум, Сапоро премиум , Йебису и Асахи супер драй също ще задоволят всеки вкус , 260-360 йени за кен (330-500мл). С метрото и надземната железница се свиква бързо , Гугъл мапс е достатъчен за ориентиране . Няколко полезни карти за Токио шинкансени обща карта шинкансени от Токио >>>>> JR пас може да се купи от няколко официални канали ( сайтове , звучащо почти идентично) , аз купих от JR pass , 1434$ за трима в Грийн клас ( Първа класа ) за 14 дни , децата под 6 год пътуват безплатно . Бисквитка (наем) от същият сайт за 75$ за 15 дни . Бисквитките удобно може да се върнат и на самото летище преди заминаване , както и във всяка пощенска кутия ( червени метални кутии без особени обозначителни знаци , на летищата се намират някъде между чекин и секюрити). Грийн класата , купих повече от любопитство ( предвид сравнително минималната надценка + 30%) , не е нещо особено . По-удобно е заради резервираните места , което идва обаче с необходимост от по-ранно резервиране и планиране , ако желаете да седите заедно . За малките деца , пътуващи безплатно няма места , което е недостатък и трябва да се подходи малко стратегическо - седалките са в конфигурация 2-2 , при избор на място до прозорец , мястото до пътеката оставаше свободно и се заемаше от малкият. Направи ми впечатление , че вагоните без тоалетни , винаги имаше повече свободни места . 7 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 7 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 април, 2023 Уено зоопарка го пропуснахме , след като разбрахме , че пандата си е заминала обратно за Чайна. Заместихме го подходящо с допълнителни спирки за храна и биропиене. Използвахме прекрасното време за разходка до храма Senso-ji , останах приятно изненадан от липсата на хора по улиците в района : Ще разберете , че сте в непосредствена близост до храма , когато видите невероятното море от хора по улица Накамисе, която води до самият храм. Нелошо място за първи рунд на покупки на сувенири и клечки ( chopsticks 🥢) , има голям избор , а специализираният дюкян за продажби на клечки може да ви докара до екстаз (2-200лв)… Будисткият храм Senso-Ji е всъщност най-древният изобщо храм в Токио (645г) , както и най-посещаваният храм на планетата , + 30 млн посетители годишно , което подсказва мащаба на гъчканицата за сувенири по Накамисе . От западната страна на храма се намират първо едно 50 будки за улична храна ( октоподени кюфтета , раци на клечка , уагю телешко на клечка , гигантски крепе-палачинки) , а след тях и цял фууд корт в едни халета . Известната с ножарските изделия улица Kappabashi се намира на двайсетина минути от храма. Няколко специализирани магазини се открояват над всички останали , цени от няколко хиляди йени до великолепни изделия в порядъка на 120 000-150 000 йени . https://tsubaya.jp/en https://www.kama-asa.co.jp/en/houcho/ https://seisukeknifekappabashi.com/ https://www.kap-kam.com/en/ https://tokuzoknives.com/pages/tokuzo-kappabashi Ако сте в района , не пропускайте автентичната Hoppy street ( известна с кръчмичките) , както и уличките на изток от гара Ueno без детска плошадка няма как да минем или без суши ресторант Популярна суши верига - https://www.kurasushi.co.jp/en/ 13 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 10 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 10 април, 2023 Входа за скайдека на Town Government Centre е безплатен , височината е 202м. Гледките определено си заслужават , но гледките от скайдека на Yokohama Tower май са по-добри. https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/offices/observat.html В съвсем непосредствена близост имаше голяма детска площадка , от която нямаше тръгване : От Town Government Centre до Yoyogi Park и Meiji shrine е 25мин , което е и доста приятна разходка . С метрото ще отнеме същото време, само в гара Шинджику ( най-голямата гара в света с пътникопоток от 3,6 милиона средно на ден през годината) ще отнеме минимум десетина - петнайсет минути . https://www.japan-guide.com/e/e3002.html Самият парк ( и храм ) може спокойно да се пропуснат при липса на време , ако все пак отидете, не пропускайте сладкарницата - кафетерия : От парка Йойоги до статуята на Хачико ,разстоянието е само 750м , районът не е за пропускане и може да се видят интересни неща: Тесла, ай4 М и пожарна кола в една снимка haute couture сградата на Tower records статуята на Хачико най-известната пешеходна пътека в света - Шибуя Кросинг Кръстовището и пешеходните пътека са “много яки “ , заслужава си да се пресече минимум 5-6 пъти кръстовището и да се улови пълният дух на обстановката 🙃. За любителите на статистика, през кръстовището преминават средно по 260 000 пешеходци през делнични дни , 390 000 през уикенда и 500 000 през празничен дни. Светофарите пропускат пешеходците едновременно на петте пътеки на всеки 2 минути , в пиковите моменти - 3000 човека пресичат едновременно. В страничните улички е пълно с хубави ресторантчета на няколко етажа, не пропускайте да вечеряте в някое от тях : >>>>> 13 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 11 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 11 април, 2023 Kanazawa 13.03-16.03 За 13.03 след сутрешно напускане на Токио , бях планувал посещение на Нико и вечерно пристигане в Каназава. Прогнозата за целият ден в Нико беше стабилен дъжд, съответно го задрасках и денят мина в пълна лежерност. Късно ставане , закуска в любимата пекарна , късно напускане на хотела , обяд на гарата Уено и хващане в 13.30ч на шинкансена Хокурику , движещ се с 260км/ч по линията Токио - Каназава. първа класа на шинкансена не е нещо особено тоалетните са през вагон все още е зима в планинска Япония След 2ч30мин пристигнахме в Каназава, резервираният хотел се намираше точно срещу сградата на гарата, през един паркинг разстояние. Гарата в Каназава е заобиколена буквално от всички страни от клъстер хотели ( включително и над гарата е хотел), ние бяхме в - Хаят Сентрик, 206$ за три нощувки на стая , без закуска . На мен ми се видя доста ниска цена за предлаганото качество , но и резервацията беше направена няколко месеца по-рано с Хаят промо за Япония , две нощувки на цената на три. Горещо препоръчвам чисто новият хотел (10/10), прекрасен дизайн , качествени стаи, и много добра локация . Залепен за сградата на Хаят Сентрик е друг билдинг , в който се намират множество ресторанти, Старбъкс и друг хотел от веригата Хаят - Хаят Хаус. Хаят Сентрик ( вляво ) и Хаят Хаус лоби “нашата” стая - 820 , другата ни стая -822 мултиконтролер за двата вида ел.щори и различните кръгове на осветлението неспресо машина с капсули и алуминиеви бутилки за вода за многократна употреба дневна гледка от 8 етаж всичките сгради над четири етажи наоколо са хотели …и през нощта символа на Каназава - направената от дърво Tsuzumimon Gate , чийто дизайн е вдъхновен от традиционните японски барабани tsuzumi >>>>> 13 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 11 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 11 април, 2023 Kanazawa castle и градините Kenroku-en ( една от трите Great Japan gardens, другите две са в Окаяма и Мито ) са голямата забележителност на половин милионният град. Вход (символичен) има единствено за градините , 320 йени. Спокойна разходка ще отнема около два часа , ако седнете за обяд/чай в някое капанче в градините , три часа ще са напълно достатъчни… Kanazawa castle Kenroku-en статуя на принц Ямато Такеру Ако ви е свободен следобеда , може да се отбиете да самурайският квартал (Нагамачи) …или пък да се подстрижете …а когато огладнеете, да попаднете в някой кайсеки ресторант …където да изпиете няколко шочута …или пък да попаднете в някой автентичен изакая ресторант , където никой не говори друг език, освен японски …а когато разберат , че сте от България , собственика ви изнася представление с различни детски фокуси ( един фокус с тетрадка , друг с чаша и трети с въженце ). Много ни хареса автентична Каназава , въпреки че един цял ден с две нощувки са напълно достатъчни, но ние останахме един ден повече. До последно имах дублиращи се резервации за два и за три дни , с надежда да се освободи стая на 15.03. в Такаяма в един от топ рьоканите в Япония - Wanosato ryokan ( имах резервация за друга дата, която не ми свърши работа ), явно посещение на рьокан ще остане за следващото посещение . Топ рьоканите ( въпреки сериозният си ценови сегмент 5000-1000$ за нощувка ) се резервират с много месеци предварително .Тук е момента да вметна, че топ ресторантите в Токио, отварят резервациите си 60 дни предварително и въпреки 240 позвънявания , които направих в рамките на три дни, така и не успях да пробия заетият сигнал на телефонните им линии. Den Florilege Sezanne >>>>> 11 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 11 април, 2023 Сподели Публикувано: 11 април, 2023 Преди 1 час, stanislavpp каза: Kanazawa От едно известно време ме гложди една мисъл - гледам, гледам снимки от Каназава и никак не мога да открия нещо, което да е толкова много по-различно от останалите японски градове, което да обоснове едно отскачане до там. Наясно съм, че снимките не могат да показват духа на едно място. Бил съм на много места, които на снимки не са нещо кой знае какво, но пък е толкова приятно да си там и чувството е супер. И в случая с Каназава ли е така? Нека дам един пример - ако си в България, във Велико Търново има неща, които да се видят и си заслужава да се бие път до там. Същото се отнася например за Пловдив, София, Копривщица и т.н. Тези места са като различни щрихи в картината на България и без тях няма човек да има ясен образ на страната. Може ли това да се каже за Каназава? П.П. Задавам тези въпроси с ясното съзнание, че по принцип всяко едно място по света си заслужава посещението. Има си пътници за всеки влак. 🙂 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 11 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 11 април, 2023 Тъй като съм доста далеч от някакви широко спектърни познания и впечатления от Япония , не мога да сравня Каназава с други подобни градчета , освен, може би, с Нара. Може да се пропусне с леко сърце за сметка на някое подобно местенце или нещо коренно различно според конкретните интереси. Киото , 16-21.03. популярно меме От Каназава до Киото се придвижихме с limited express влак - Thunderbird , 1ч50мин, комфортна конфигурация 2-1 карта на Киото Хотел в близост до JR гарата в Киото не се препоръчва предвид, че всички забележителности и храмове са разпръснати из Киото ( и нищо в непосредствена близост ) . Нашият избор за петте нощувки беше - ANA Crowne Plaza , част от конгломерата на IHG .Престоят го платих с точки - 96000/19 000 точки на нощувка , закупени общо за 480$ през едно от периодичните промота на IHG . Отредената ни стая отново беше 805 , за съжаление без пряка гледка към Ni-Jo castle, намиращ се срещу хотела. Хотелът има поизморен вид , позитивната страна е, че локацията му е добра , има и безплатен шатъл до/от JR гарата, 7,5/10. Бих посъветвал всеки избиращ настаняване в Киото да се фокусира в локация между Императорският дворец и замъка Ниджо. Неспресо машина с капсули разписанието на шатъла Ni-Jo castle , вход 1300 йени >>>>> 10 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 11 април, 2023 Сподели Публикувано: 11 април, 2023 преди 15 часа, Pantelej Putnik каза: От едно известно време ме гложди една мисъл - гледам, гледам снимки от Каназава и никак не мога да открия нещо, което да е толкова много по-различно от останалите японски градове, което да обоснове едно отскачане до там. Наясно съм, че снимките не могат да показват духа на едно място. Бил съм на много места, които на снимки не са нещо кой знае какво, но пък е толкова приятно да си там и чувството е супер. И в случая с Каназава ли е така? Нека дам един пример - ако си в България, във Велико Търново има неща, които да се видят и си заслужава да се бие път до там. Същото се отнася например за Пловдив, София, Копривщица и т.н. Тези места са като различни щрихи в картината на България и без тях няма човек да има ясен образ на страната. Може ли това да се каже за Каназава? П.П. Задавам тези въпроси с ясното съзнание, че по принцип всяко едно място по света си заслужава посещението. Има си пътници за всеки влак. 🙂 Каназава е много симпатично градче, но наистина не е в графата задължителни. За първо посещение на Япония с ограничено време по-скоро да се пропусне. Или да се направи попътно с много ранно тръгване от Токио и нощувка в Киото като се мине през Каназава, но според мен това препускане само ще развали удоволствието. Каназава е за второ, трето посещение на Япония, за хора дошли по за месец-два и т.н. Има чара на исторически стар град с провинциален дух. Хубаво саке (за ценители и разбирачи) , хубава морска храна, местни занаяти. Но @stanislavpp е прав - по-скоро Нара, която е по-сокойна от Киото, има този провинциален дух, има две много красиви градини, които всички пропускат в бързината (Isui-en, Yoshiki-en) и е разположена между Киото и Осака, така че да има човек какво да гледа и прави и на други места. Има и много "скрити" перли като Hasedera temple в който ще цъфтят божурите, и който както го описват, е като известният Kyomizu-dera в Киото, но без тълпите. Мисълта ми е, че това, което ще откриеш като атмосфера в Каназава, ще го намериш и на много други места, които са леснодостъпни от големи центрове. 7 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 12 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 12 април, 2023 Kinkaku-ji, Arashiyama, Imperial Palace Kinkaku-ji ( Златният Павилион ) , дзенбудистки храм , вход 400 йени , 30 мин Храмът е унищожен след пожар през 1950г и възстановен като копие през 1955год. Удачно е да се комбинира с градините Ryoan-ji ( пропуснахме ги ) и района на Арашияма ( бамбукова + маймунска гори) , 120 минути. Monkey Forrest , вход 550 йени , е двайсетминутно сериозно изкачване , клето вероятно през горещите дни ще е малко неприятно . Заслужава си предимно заради гледката от високо към цяло Киото: До Бамбуковата гора е около петнайсетина минути Района след бамбуковата гора е много приятен , изпълнен с цветни магазинчета и всякакви будки за храна Входа за посещение на Императорският дворец е безплатен, но се минава скромна секюрити проверка на влизане във вътрешният комплекс, 90 минути. >>>>>> 11 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 12 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 12 април, 2023 Kyomizu-dera (60 мин) & Fushimi Inari (120 мин) Киомизу-дера е много популярен будистки храм от 778год , създаден от монах от Нара ( тогавашната столица на Япония) , а окончателният си вид е придобил през 1633год. тълпи по пътят към храма Сравнително наблизо се намира и Фушими Инари , 20 мин с такси ( евтини ми се видяха, а шофьорите задължително са облечени с черни костюми и бели ризи). Иконичният Фушими Инари води началото си от далечната 711 год, а световната си известност придобива заради 10 000 тори / порти /gates . 12 000 стъпала също не са за подценяване . Много фотогеничен е комплекса ( отворен е 24/7 , няма вход) , задължително направете обиколката , която е в самото подножие на върха (30 мин ), не е особено трудно изкачването , а 80-90% от посетителите вече са изплезили езици и пропускат последната част , съответно почти няма хора между торите … >>>>>> 11 1 3 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 12 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 12 април, 2023 Ако все още имате желание за посещение на храмове , не пропускайте и - Kennin-ji , дзенбудистки храм от 1202год., вход 600 йени. Киото е доста популярен и наистина има какво да предложи , няма да е проблем да се запълни седмица престой . Квартала на гейшите - Гион , както и близкият кулинарен рай Понточо са сред най-посещаваните от туристи райони. Личните ни впечатления от ресторантите в Киото са топ , от френският гурме ресторант - Chinon ( 12 местен ресторант с любопитна концепция от един човек - персонал -собственик-шеф готвач-и-всичко-останало) фоа гра ескарго(охлюви) телешки пепър стек през безкрайно вкусните пекарни и якитори ресторантчета до много вкусни италиански ресторанти като - Balcook >>>>> 18 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 14 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 14 април, 2023 Няма тема за новини за Япония и ще публикувам тук : От октомври се повишават значително (над 65%) цените на JR пасовете - https://japanrailpass.net/en/ New Pricing October 2023: Ordinary Car 7-day = 50,000 yen (current 29,650/33,610) = 67% increase 14-day = 80,000 yen (current 47,250/52,960) = 69% increase 21-day = 100,000 yen (current 60,450/66,200) = 65% increase Green Car 7-day = 70,000 yen (current 39,600/44,810) = 77% increase 14-day = 110,000 yen (current 64,120/72,310) = 72% increase 21-day = 140,000 yen (current 83,390/91,670) = 68% increase 3 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 15 април, 2023 Сподели Публикувано: 15 април, 2023 На 12.04.2023 г. в 6:52, stanislavpp каза: Fushimi Inari (120 мин) Под 120 мин. какво имаш предвид - качване и слизане или само достигането на върха? Ако искам да съм там за залез, който е в 19:00 часа, кога трябва да съм на входа? Защо толкова се чудя - другия петък ще резервирам романтичния влак от Арашияма до Камеока. Чудя се в колко часа да е - 15:00 /струва ми се рано, пристига в 15:30/ или 16:00 /да не се окаже пък късно😄, пристига в 16:30/. Гугъл мапс дава пътя от Камеока - Umahori до гара Инари към 40-45 мин. със смяната в Киото-гара. 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 15 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 15 април, 2023 Не по-късно от 18ч., 120 мин е времето, което отнема за целият комплекс с лежерно темпо. Само обиколката около върха отнема трийсетина минути. Друга новина от тази седмица : от началото на следващата година пускат нови банкноти с номинали 1000 , 5000 и 10 000 йени: 1000 5000 10 000 3 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 18 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 18 април, 2023 21-24.03 Нара Хеттрик от столиците на Япония завършваме с древната Нара (710-794 ) , с население в наши дни - 400 000. Настаняване в района на JR гарата е за предпочитане , ние бяхме в този хотел - Piazza , 20 500 йена за нощувка с включена закуска , стая 805. Хотелът е свързан директно с вторият етаж на гарата, където са и пероните за влаковете. Стаите са с микро размери , но модерни : премиум продукт на Pola Esthe Royer тв до ваната гледка от 8 етаж Пешеходното разстояние до Парк Нара с храма Тодайджи е 25 мин. Сърничките в парка са много и навсякъде , любопитно нахалнички и силно миризливи , дано не сте с по-деликатно обоняние . типична гледка на японки, “разхождащи” домашните си кученца в детски колички масивната Nandaimon Gate (1203г) Будисткият храм Todai-ji ( 738г) е световно известен с най-голямата бронзова статуя на Буда в света >>>>> 15 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 20 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 20 април, 2023 Комбо билет храм Тодаджи и музей е 1000 йени, заслужава си посещение музеят , но снимането не е разрешено. Две градини в района заслужават внимание - Yoshiki-en и Isui-en , която е считана за по-красива , но пък беше затворена този ден. Гледката на парка от Nigatsudo заслужава десет минутна разходка от храма , целият район също е доста приятен . Ако човек не бърза , 3-4-5 часа спокойно ще стигнат за целият район. Посещението в Нара на Harushika brewery е абсолютно задължително , където освен готини сувенири за саке, не си тръгвайте и без някоя бутилка . Вход 500 йени , включва дегустация на пет вида саке , много ни хареса цялата презентация и малкото магазинче , купихме и няколко различни размери бутилки саке . 600м от сакеварната се намира друг храм Касуга, а точно срещу малко кръчме ,продаващо изненадващо разнообразие на алкохол : 12 годишно Хибику Храната в Нара също много ни хареса , от рамен ресторантa , който повторихме ( благодарности на самирайка), окономияки хай енд тепаняки ресторант - Ciel Bleu наздраве 🍻 >>>>> Minato Mirai 21 18 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 20 април, 2023 Сподели Публикувано: 20 април, 2023 Ей! Много се радвам, че ви е харесало сакето. Малка корекция - храмът е Ганго-джи и е ЮНЕСКО световно наследство, но е останала много малка част от него и е за ценители на история и будистко изкуство. За гледане не е нищо особено. Касуга тайша е по-навътре в Парка и е известен с хилядите каменни фенери. Красив е, но е за отделна разходка и още едни 3 часа, заедно с Укими-до павилиона. А за Ciel Blue 🔵 също се радвам, че сте отишли! 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 20 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 20 април, 2023 преди 5 часа, samuraika каза: Ей! Много се радвам, че ви е харесало сакето. Един от видовете саке на дегустацията беше с много интересен привкус на бяло вино, от него купихме няколко бутилки за подаръци . За нас купихме бутилки от друг вид саке , от който най-много се впечатлихме , за съжаление издържа съхранение само до 12 часа извън хладилник, съответно е подходящ изключително само за локална консумация …😉 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 22 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 22 април, 2023 24.03. Yokohama Нара-Киото-Йокохама е около 3часа с шинкансена Хикари (285км/ч), в Йокохама прекачихме на JR и слязохме на гара Sakuragicho, която е в Минато Мирай ( Harbor of the future ) и в непосредствена близост до Yokohama Tower. Разчитахме на големият брой клетки за багаж по гарите да оставим куфарите , но оказа мисия невъзможна на тази гара, или поне първият един час .На цялата гара има три зони за съхранение на багаж и нямаше нищо свободно. С малко търпение и доста късмет , в крайна сметка успяхме да наемем 4 клетки. Бизнес центъра ( Минато Мирай ) в Йокохама ( вторият по големина град в Япония ) наистина не е за пропускане , района е много красив и изпълнен със забавления ( Cosmo World ) , 100метровото Виенско Колело - Cosmo Clock 21 (до скоро най-високото в света ) , Yokohama Landmark Tower ( втората най-висока сграда в Япония , футуристичният кейбъл кар … изумителни гледки от скай дека на Йокохама Тауър Увеселителният парк е доста интересен , носете си повечко кеш - всяко забавление се плаща отделно , билети се купуват от автомати, разположени на възлови честа , плащането на автоматите е само кешово… заваля и дъждец >>>>>> 11 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 22 април, 2023 Автор Сподели Публикувано: 22 април, 2023 От гара Сакурагичо до гара Нарита ни отне три часа с JR и две прекачвания . Предвид нашите сутрешни полети (09.30ч и 10.15ч) , последната нощувка резервирахме в Хилтън Нарита , 13 етажен хотел с 548 стаи , резервация ни беше за базова стая -12 753 йени , бяхме ъпгрейднати само една категория до делукс стая висок етаж ( отново 8-ми етаж ). Хотелът е построен през далечната вече 1993год и годинките му натежават . разписание на безплатният шатъл до гарата, големият мол и летището Welcome комплимент Ранно ставане , бърза закуска с кафе и взимане на шатъла ( пълноразмерен автобус) в 6.50ч . Терминал 1 е на 15мин с шатъл от хотела , Т2 е на още 10 минути от Т1. Слязохме всички на Т1 за да помогна с чекин на майка ми , опашките пред гишетата бяха вече сериозни, за щастие въпреки напълно разпродадената бизнес класа , на тяхното гише нямаше опашка . За моя изненада ( въпреки генеричният имейл няколко дни преди полета да се представи картата , използвана за резерваци ) , за да се издаде бордна карта изискваха картата, с която е закупен билета . Оказа се, че билета не съм го купил с картата , с която винаги купувам самолетни билети , нито с останалите шест карти, които носих със себе си. Извикаха супервайзър за помощ , но се оказа, че системата им не може да издаде бординг пас без въвеждането на данните от съответната карта… Започнах да си проверявам ноемврийските стейтмънти (тогава е закупен билета ) през телефона карта по карта, и след няколко минути открих въпросната карта , дадох им данните , и воала - системата им генерира бординг паса … 20 мин по-късно вече бяхме на Т2 за нашият чекин с Japan Airlines . За чекина и полета в първа класа - може да прочетете тук полезни линкове за Япония: https://www.japan-guide.com/e/e623a.html https://www.japan-guide.com/e/e620.html https://www.japan.travel/en/us/# https://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/ https://www.japan-experience.com/all-about-japan https://www.japan.travel/national-parks/plan-your-visit/map-brochure-download/ 6 1 Връзка към коментар
era123 Публикувано: 22 април, 2023 Сподели Публикувано: 22 април, 2023 Може ли един тъп въпрос? Защо летиш първа (или бизнес) класа? 2 Връзка към коментар
Zara Публикувано: 22 април, 2023 Сподели Публикувано: 22 април, 2023 преди 13 минути , era123 каза: Може ли един тъп въпрос? Защо летиш първа (или бизнес) класа? Навик😉 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега