Прескочи до съдържание

Етикет и неписани правила при летене със самолет

Препоръчани мнения

От разговори с приятели и роднини ( които не летят често ) , останах с впечатление , че много хора не знаят за неписаните правила при летене и приетият етикет .

Ще споделя по-интересните от тях :

1- излизането от самолета става не хаотично , а по ред на номерата на седалките ( ако бързате , купувайте места в предната част на самолета )

2 - при конфигурация от три седалки , когато средната седалка и седалката до прозореца са заети , а седалката до пътеката е свободна , се очаква от пътника в средната  седалка да се премести в тази до пътеката .

3 - пътника в средната седалка има пълен приоритет да използва и двата подлакътника , дори и при три заети седалки .

4 - искания за смяна на седалки с други пътници са приемливи само при замяна с по-добри от техните места *

5 - пуснатите перденца между различните класи в самолета са красноречив сигнал за непреминаване ( например за ползване на тоалетни в предната част на самолета )

6 - при бординг много а/к имат приоритет за семейства с малки деца , при някои е под 5 год , други под 7 год , и т.н.

7 - бизнес пътниците имат право не само на приоритетен бординг , но и на приоритетен  бординг по всяко време . Тоест , ако бизнес класата вече е направила бординг , а се качват премиум икономи или н-група икономи , те имат пълното право да минат най-отпред на опашката по всяко време , без да чакат изобщо .

8 - пътувайте винаги  с добро настроение и го споделяйте . За много пътници е истински стрес пътуването със самолет  , бъдете доброжелателни и учтиви дори , когато срещате намръщени погледи.

9 - стюардите не са машини или слуги , често са преуморени и винаги имат нужда от добра дума и усмивка . Подаряването на сувенирче / индивидуално опаковано шоколадово линдтче или друго  дребно подаръче ще са особено похвални от ваша страна.

* в случай , че все пак ви се наложи неблагоприятна смяна за другият пътник , не забравяйте да го почерпите с питие/сувенирче за добрината му 

• Харесвам 22
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Всичко, написано по-горе като "етикет и неписани незнамкаквоси" са въпрос на домашно възпитание. Нещо, което ти е дадено навреме и проявяваш навсякъде през съзнателния си живот. Друг е въпросът как се държиш, ако си пропуснал тези базови уроци ( по една, или друга причина), или не е имало кой да ти ги даде. Но битието рано, или късно те поставя на мястото ти, което заслужаваш.    

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, stanislavpp каза:

9 - стюардите не са машини или слуги , често са преуморени и винаги имат нужда от добра дума и усмивка . Подаряването на сувенирче / индивидуално опаковано шоколадово линдтче или друго  дребно подаръче ще са особено похвални от ваша страна.

Само това не мога да приема. Или ще ги тръшне диабета за няколко месеца, или всеки трябва да отвори магазин за бонбони. Все пак като минат по 1000 човека на ден, това са си тонове захар ...

• Смея се 9
Връзка към коментар
преди 1 час, jorocontrola каза:

Само това не мога да приема. Или ще ги тръшне диабета за няколко месеца, или всеки трябва да отвори магазин за бонбони. Все пак като минат по 1000 човека на ден, това са си тонове захар ...

хаха, или ще отворят семейна  дрогерия

0857C139-691C-462E-8CEE-2428C0FA8924.jpeg.cd06ff66878423fb51e0da37a5439988.jpeg

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 часа, stanislavpp каза:

пътника в средната седалка има пълен приоритет да използва и двата подлакътника , дори и при три заети седалки .

Аз се опирам само на  десния и като сядам веднага го окупирам,освен ако  съм в лявата  част на самолета до пътеката . Малко  трудно  се работи  с телефона докато  ти е постоянно  опряна дясната  ръка  на подлакътника.

И дори  при свободна  седалка  до пътеката, ако съм  в средата  там си оставям,но ако е свободна  до прозореца  се местя до него.

Ако съм до пътеката  или  в средата, се оглеждам  дали около мен има ред със свободни едновременно до прозореца и  средна,и се местя там след  излитане.

Запушвам си очите със слушалки  да не чувам силния шум  на двигателите.

Ако  е дълъг полет от 3 часа с Раян  си слагам в джоба  на якето  малка 100 мл бутилка вода.

Последно  време се запалих при дълъг полет да играя шах на телефона, на най ниско ниво на трудност. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако може да се обясни на някои хора (предимно такива, на които всички са им длъжни) разликата между домашни любимци и кучета водачи и/или помощни животни и да не се раздават сертификати за помощни животни, на всеки домашен любимец, защото не е приятно да пътуваш с цял зоопарк. И аз искам да пътувам с моя emotional support питон, но не мисля, че всеки човек до мен по седалка ще е във възторг от това. 😂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 18 часа, stanislavpp каза:

при конфигурация от три седалки , когато средната седалка и седалката до прозореца са заети , а седалката до пътеката е свободна , се очаква от пътника в средната  седалка да се премести в тази до пътеката .

Представям си следния казус: аз съм на средната седалка. До прозореца - знойна мадама, гадже мечта.

Хипотеза едно: оставам на средната седалка. Мацката си мисли - "тоя е някакъв тъпак, че не се мести, сигурно не е бил с жена и сега иска да ми досажда по време на полета".

Хипотеза две: местя се до пътеката. Мацката си мисли -  "тоя е от левия бряг. Такава мацка има до себе си, а той бяга."

И ко праим ся?

• Харесвам 1
  • Смея се 22
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Това, което ме вбесява на полети с много българи (от и за БГ) е пляскането при приземяване. Де.а и селчовците. Направо си им го казвам. 

Другото на същия тип полети: огромното количество носещи анцузи-и мъже и жени. 

Анцунг е за вкъщи или докато храниш добитъка напр.

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Нищо толкова лошо няма в ръкопляскането. Никой никого не кара насила да го прави. И се случва не само в България - и на полети в Италия,  Гърция, Испания,  Германия,  Щатите също. Някъде пляскат, когато кацането при кофти МТО, другаде - при всякакви ситуации. А и част от пилотите го харесват, и си пускат звука от кабината при кацане, за да чуят има ли аплаузи.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Zaro каза:

Представям си следния казус: аз съм на средната седалка. До прозореца - знойна мадама, гадже мечта.

Хипотеза едно: оставам на средната седалка. Мацката си мисли - "тоя е някакъв тъпак, че не се мести, сигурно не е бил с жена и сега иска да ми досажда по време на полета".

Хипотеза две: местя се до пътеката. Мацката си мисли -  "тоя е от левия бряг. Такава мацка има до себе си, а той бяга."

И ко праим ся?

Правил съм го,но мацката беше до пътеката,а аз от средата се преместих до прозореца.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
2 minutes ago, adreno said:

Нищо толкова лошо няма в ръкопляскането. Никой никого не кара насила да го прави. И се случва не само в България - и на полети в Италия,  Гърция, Испания,  Германия,  Щатите също. Някъде пляскат, когато кацането при кофти МТО, другаде - при всякакви ситуации. А и част от пилотите го харесват, и си пускат звука от кабината при кацане, за да чуят има ли аплаузи.

Да не съм груб, затова ще съм мек: пълни глупости. 

Освен с БГ пътници, никъде не съм виждал да се пляска при нормални МТО. Айде ако кацаме на пряко на пистата при буря, иди-дойди. 

Това си е 100% мурафет на бай Ганьо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , era123 каза:

Това, което ме вбесява на полети с много българи (от и за БГ) е пляскането при приземяване. Де.а и селчовците. Направо си им го казвам. 

Не са българите единствените в света, които ръкпляскат при призимяване. Виждала съм сцени на овации към пилоти и в други страни. Тълкувам го като акт на освобождение и облекчение, както и откровена благодарност към пилотите ,освен и малко фолклор....

Дори на погребенията има аплодисменти,Сякаш "de cuius" са постигнали кой знае какъв подвиг и аплодиращата публика иска повторение. Съболезнования, прогонени от провинциална какафония.

Специално за анцуга - бе изкаран на подиум от най-известните модни марки, интерпретиран  от знаменитости, съответно загуби изключителната си спортна конотация, за да се превърне в модерното дневно облекло .Нещо сте изпуснали  модните тенденции в последните десетина години.

Всеки се облича както иска,не е нужно одобрението на другите за това.

Пък и в края на краищата една книга не се съди по корицата и.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , era123 каза:

Освен с БГ пътници, никъде не съм виждал да се пляска при нормални МТО. Айде ако кацаме на пряко на пистата при буря, иди-дойди. 

Явно не си летял достатъчно по полети без бг пътнци.

Не знам какво точно се опитваш да ме убедиш  - че на десетки полети, които нито заминават/пристигат в България, и съм присъствал аз лично, и съм чул ръкопляскането?

Последно - преди 3 седмици на полета Лисабон-Агадир си пляскаха стабилно.  Сигурно щото е било пълно с бай Портоганьо 😆

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Zaro каза:

И ко праим ся?

Аз пък си мисля , че знойната мацка ще е заинтригувана от изненадващият ход от твоя страна , и може да изпадне в пълен цайнтнот, тоест половината път е извървян. “Еле” пък, ако чете Магеланци , 75% от пътя е извървян …. 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , era123 каза:

А, да бе, точно бай Ганьо, дето лети по-редовно от има-няма 10-15 години, ще тръгне да прави нещо, което не го е видял от чужденците. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз благодаря на @stanislavppза темата.

Винаги има какво да се научи в магеланци. 

Но изглежда Бай Ганьо се е родил в самолет и веднага след раждането си е научил правилата,та вечно е недоволен и мрънка за щяло и нещяло.

Винаги някой му е виновен,че ръкопляска или пък е заспал,че е облечен неправилно и т.н.

Не можем да превъзпитаме пътниците в самолета и въобще хората,където и да ги срещаме.А и не е нужно.

Нека бъдем по-толерантни,защото не знаем какво изпитва човек,докато лети в самолет.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , adreno каза:

Сигурно щото е било пълно с бай Портоганьо

Повече никога, ама никога, когато си мисля за Портогания, няма да си представям горещи португалци, а ръкопляскащи Портоганьос 🤣🤣🤣

• Смея се 7
Връзка към коментар

Аз също смятам че ръкоплясканията са доста по-присъщи за нашите ширини и постепенно отслабващи до степен на пълното им отсъствие в западна посока.

Освен това съм чувал точно обратното - пилоти и екипаж го приемат в известна степен за  обида , защото пътници едва ли не се радват че са ги докарали живи,  все едно до последно са се съмнявали в професионалните им умения.

П.П. На последния ми небългарски полет, единствените които ръкопляскаха (от вероятно поне десетина националности) бяха няколко групички поляци.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , stanislavpp каза:

Аз пък си мисля , че знойната мацка ще е заинтригувана от изненадващият ход от твоя страна , и може да изпадне в пълен цайнтнот, тоест половината път е извървян. “Еле” пък, ако чете Магеланци , 75% от пътя е извървян …. 😉

То това би ми била надеждата, щото така тръгват слуховете. Иначе ходи обяснявай, че ... айде, че нямаш сестра.

Но пък имам халка на дясната ръка, демек, ако сме (сюжетът придобива конкретика) от дясно на пътеката, халката ще бъде към нея и тя би я видяла, а пък аз няма да я крия.😎

Ако остана, работата е ясна, картите са свалени. Хем не е простак, хем не е чак толкова смотан🥸, взела го е някоя. 

Ако сме отляво на пътеката, отиваме пак във втората хипотеза, лявата. Неслучайно нещо ме подтиква винаги да търся места вдясно. Затова ще за е било. А и на латински ляво е sinister, което пък на английски значи "зловещ", демек крайно отрицателна конотация. 

Отдъхнах си. 😂

• Смея се 3
Връзка към коментар

Ако има как тези правила да стигнат до всички литящи наше северни съседи.....

Ако сте пътували в самолет пълен с Ромъноганьоси - например от Испания или Англия към Румъния ще ме разберете.

Няма такава лудница - 3 часа крясъции и бурни  конференции на цели фамилии от двата края на самолета към средата и различни други  конфигурации. Самолета едвам се приземил и те стават и започват да вадят багажи без значение на предупредителните забележки на персонала.

Няма правила нито писани нито неписани...

• Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, era123 каза:

Много хора предпочитат да им е удобно по време на дълъг полет, затова пътуват с по-свободни дрехи, а и много се  преобличат на летището с анцузи за самия полет. Според мен ако си в приличен вид, с чисти дрехи и добра хигиена, другите хора не трябва да ги бърка как точно си облечен за даден полет, анцузите не пречат по никакъв начин на никой.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 20 часа, stanislavpp каза:

3 - пътника в средната седалка има пълен приоритет да използва и двата подлакътника , дори и при три заети седалки .

Само това не го схващам, но останалото като цяло си е до добро възпитание.

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.