Прескочи до съдържание

Етикет и неписани правила при летене със самолет

Препоръчани мнения

преди 2 минути , stanislavpp каза:

Пространството под вашата седалка принадлежи  на пътника зад вас.

И да допълним, че пространството под седалката пред вас е мястото за поставяне на малък ръчен багаж. Това е част от гласовите инструкции при бординг, но наистина на редовните полети никой не го спазва, може би защото се пътува с по-малко ръчен багаж и обикновено има място в багажните отделения...

Връзка към коментар
преди 6 минути , Duke каза:

И да допълним, че пространството под седалката пред вас е мястото за поставяне на малък ръчен багаж. Това е част от гласовите инструкции при бординг, но наистина на редовните полети никой не го спазва, може би защото се пътува с по-малко ръчен багаж и обикновено има място в багажните отделения...

Какво имаш предвид под редовен полет? Полет, осъществяван от не-лоукост авиокомпания ли? Ако да, явно тегля само късата клечка, защото не съм попадала в последно време на полет, който да не е fully booked. Място в багажното над седалките няма още докато се качат половината от пътниците... Да не говорим за зимно време, когато всеки се опитва да си натъпче якето в багажното...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Откакто всички направиха чекирания багаж платен често е така. Освен това "редовните" авиокомпании позволяват и по-голям ръчен багаж (+ малка чанта),  и отделенията бързо се запълват.

Това което лоу-костовете продават като "Приорити" багаж при нормалните е безплатно и когато хората не искат да плащат  прескъпо за чекиран багаж последиците са ясни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

а какво правят пътниците на най-предните седалки, те къде си слагат малките чанти, като по етикет трябва да го направят под седалките пред тях, които не съществуват? на мен това ми беше полезно да го науча, защото интуитивно би ми дошло да си я сложа под собствената седалка, друг е въпросът как бих го обяснила, ако възникне спор с предната седалка - "една група авиоексперти го е решила"...

и какво се има предвид бординг по групи? кой ги обособява тези групи и как ти става ясно, че си част от някаква група, за да й чакаш реда?

за пляскането очевидно много хора се втеляват прекалено, та чак до степен да бройкат от какви националности били хората на някакъв небългарски полет, които го правят, как ги научават тези неща от собственото си място без да се оглеждат целево, не ми е ясно... но пък научих, че пилотите гледали иронично и насмешливо, че някакви хора изказват облекчение и от там някакъв вид признателност шумно, аз не съм от пляскащите, но се почувствах малко тъпо, ако наистина е такова отношението

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , DaBo каза:

Какво имаш предвид под редовен полет? Полет, осъществяван от не-лоукост авиокомпания ли? Ако да, явно тегля само късата клечка, защото не съм попадала в последно време на полет, който да не е fully booked. Място в багажното над седалките няма още докато се качат половината от пътниците... Да не говорим за зимно време, когато всеки се опитва да си натъпче якето в багажното...

Да, това имам предвид. И да, права си, че напоследък полетите и на този тип авиокомпании са пълни...

преди 3 минути , antea каза:

а какво правят пътниците на най-предните седалки, те къде си слагат малките чанти, като по етикет трябва да го направят под седалките пред тях, които не съществуват?

За тях има специални "служебни" отделения в багажното, които са достъпни само за екипажа и именно той прибира този багаж на съответното място...

преди 5 минути , antea каза:

и какво се има предвид бординг по групи? кой ги обособява тези групи и как ти става ясно, че си част от някаква група, за да й чакаш реда?

Групата е посочена на бордната карта, а също така се съобщава и от служителя на гейта...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Duke каза:

Групата е посочена на бордната карта, а също така се съобщава и от служителя на гейта...

мерси! видях го сега на една бордна карта къде е отбелязано, изобщо не съм обръщала внимание и не съм подозирала какво е

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За първия ред важат същите правила като за местата на авариен изход. Не трябва да има никакъв багаж под, до,на седалката по време на излитане и кацане, за да не блокира изхода при аварийна ситуация. Ако няма място в багажниците над местата, екипажа има грижата да намери такова.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 24 минути , antea каза:

Групата се изписва на бордната карта, а се определя според това къде се намира седалката. Например в Луфтханза и другите от алианса, групите са:

1 и 2 - бизнес класа, приорити бординг

3 - седалки до прозореца

4 - седалки в средата

5 - седалки до пътеката

Моят опит е, че стриктно се спазва бординг по групи до група 3 включително, след това отварят за останалите две.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Замислям  се  за анцуг в бъдеще, защото с дънки, особено  неластични,ми се притиска шкембето,а съм 120 кила,и последните  пътувания ми се повръщане след кацане. Но може  и да е заради  малкото  храна която  нарочно  носех.

Иначе за пляскането,на полет от Лондон  до Ирландия в задната  част имаше група младежи, които  сигурно  са били  на мач и през целия полет крещяха.Беше страшно. 

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 час, dimitrov6 каза:

Замислям  се  за анцуг в бъдеще, защото с дънки, особено  неластични,ми се притиска шкембето,а съм 120 кила,и последните  пътувания ми се повръщане след кацане. Но може  и да е заради  малкото  храна която  нарочно  носех.

Иначе за пляскането,на полет от Лондон  до Ирландия в задната  част имаше група младежи, които  сигурно  са били  на мач и през целия полет крещяха.Беше страшно. 

Хората са го измислили:

• Смея се 2
Връзка към коментар

Учуден съм, че след толкова години и то в този форум се коментират аплодисмените. Независимо дали ни харесват или ги намираме за просташки. Още по-учудващо е, че хора, които пътуват толкова много са останли с впечатлението, че едва ли не, само ние и евентуално хора от някоя околна страна ръкопляскат. Това си е тема в интернет пространството и обект на много meme, статии, а и изследвания от доста години. Определено небългарски такива. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Темата е интересна и полезна, примерно това за групите и аз не го знаех и никога не съм обръщал внимание при бординг. Относно пляскането, мисля си, че трудно може да бъде характерзирано по национален/географски принцип тъй като съм го виждал на най-различни места, някъде в по-голяма степен, другаде в по-малка. По-скоро е интересно какво се влага в този жест- благодарност за добрата услуга, благодарност към Господ, че и този път оцеляхме, оценка за качествата на пилотите? Лично на мен ми е странно, но не съдя никой, че го прави. В Италия например, по-време на отдаване на почит към починал човек или трагично събитие, хората не гледат в земята и мълчат, а пляскат колкото сила имат. Това ясно изразява техните чувства - нека поздравим човека и близките му за начина по който е живял. На много хора им се струва странно и неуважително, но за мен е прекрасен жест с ясна цел. За мен дразнещ момент при полети е бързането и бутането при опашката на бординг, както и същото по пътеката в самолета при качване/слизане. Замислял със се каква е целта на хората, които го правят. Единствената причина, която оправдавам е "гоненето на връзка за друг полет" това при слизане, но всичко останало е необяснимо. Видиш автобуса и хайде да избутаме всички да сме първи, притикване отстрани на опашката да прередим двама трима, мястото ни е А или F, и при кацане вдигаме останалите за да сме първи на пътеката. Това ме влудява. Не искам да звучи неуважително или грозно, но почти винаги това са по-възрастни хора и много често сънародници или хайде да речем от нашите географски ширини. Почти винаги си замълчавам поради уважение към годините, но се замислям защо го правят и винаги стигам до извода - много е страшно случайно да не се прекараш, неясно с какво ама все пак.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , HUNT каза:

За мен дразнещ момент при полети е бързането и бутането при опашката на бординг, както и същото по пътеката в самолета при качване/слизане. Замислял със се каква е целта на хората, които го правят. Единствената причина, която оправдавам е "гоненето на връзка за друг полет" това при слизане, но всичко останало е необяснимо.

Бързам да се кача от първите,защото може да няма място за раницата ми в багажниците и да трябва да я бутам в краката си,а колената ме болят и искам да си ги изпъна.

А в автобуса почти винаги слизам пръв и съм от първите на паспортен контрол.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 42 минути , dimitrov6 каза:

Бързам да се кача от първите,защото може да няма място за раницата ми в багажниците и да трябва да я бутам в краката си,а колената ме болят и искам да си ги изпъна.

А в автобуса почти винаги слизам пръв и съм от първите на паспортен контрол.

Ако раницата е малък салонен багаж мястото и е точно там. Ако евентуално остане място, тогава си я слагам горе. Затова и се качвам с последните.И се възхищавам на някои , които така си поставят багажа все едно някой е длъжен да им го подрежда.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Колко да е мръсна , че да не може да се поизтупа? Да не би стадо биволи да си рили пръст под предната седалка...

Аз почти винаги се качвам последен или сред последните 3-4 човека, и почти винаги си намирам  свободно място до пътеката ,където предпочитам да стоя.Не съм само аз така и се случва понякога да се дебнем един друг до последната секунда.До прозорец сядам единствено ако и трите седалки са свободни ,което всъщност се случва доста често.Дори когато не пътувам сам този метод работи почти безотказно за намиране на желаните места.

• Смея се 1
Връзка към коментар

До пътеката може да ти ударят коляното или лакътя с количката,и това място го мразя.А раницата си я пазя чиста,защото спя с главата върху нея по влакове и летища.Подметките са пълни с бацили,а като си с изпотена фланелка и отгоре раницата, да ти се лепи по кожата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , dimitrov6 каза:

Раницата като я сложа под краката ,после как ще я сложа мръсна на гърба си.Затова винаги горе.

Преди 2-3 седмици имах подобен проблем с хора като теб 🙂 Седя на място 6-7ми ред (не помня точно, но пред мен има преграда а не седалка). Аз съм с малък куфар и не летя с лоу-кост, а с Търкиш, но това няма значение, защото куфара ми се вписва в размерите за ръчен багаж. Качвам се малко по-късно и някакви хора са чакали с часове на опашката, за да влезнат първи в самолета, да хвърлят по една малка чантичка и едно яке отгоре и да заемат цялото пространство в багажниците над главите. При започване да намествам техните багажи, понеже са хвърлени сякаш на дивана им в хола, почват да "зеят гърла", защо съм им местел видиш ли багажите и че те били се качили първи в самолета и си били сложили там нещата.... Обяснения, че куфара няма как да влезе под седалката бяха излишни, понеже ме нарекоха нахален (пък и нали съм на място без седалка пред мен) 😄 Сигурно и Ганьо са ми викали, но...да са живи и здрави.

Не бъдете като тях, поне като си слагате раниците и якетата, подреждайте ги малко, за да има място и за други хора.

• Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

По въпроса за пляскането: всички в Империята (добре де, Императорът и аз, останалите са иррелевънт) много се дразнехме на пляскането при кацане.

Но после решихме да сме толерантни и вече когато някой пляска, и ние го пляскаме! За настроение!

🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 28 минути , boogy83 каза:

Не бъдете като тях, поне като си слагате раниците и якетата, подреждайте ги малко, за да има място и за други хора.

За съжаление, много хора (не пишещите тук) не разбират идеята за по-ранно качване при купено приорити. Чувала съм по опашките „тиа са кат са качат пет минути преди нас, па голем праз...“
Рядко пътувам с приорити и обикновено се качвам от последните в самолет, но когато имам куфар, гледам да съм от първите, защото просто няма място по багажниците. 

Досега ми се е случвало да качват безразборно всички само в София и онзи ден в Маракеш. Ами не ми е ок да си мъкна куфара през половиния самолет и да търся празни багажници, защото някой си е сложил нещата, които по правилата на АК трябва да бъдат под седалката. След като пътникът се е съгласил с посочените на безброй места правила за багажа, да си ги спазва. Вероятно този пътник иска и АК да спазва ангажиментите си към него.

Също не ми е ок някой (дори не от ромски произход) да ми е седнал на мястото и да каже – иди, седни там отпред някъде, че жената я е страх. 

Гледам да не досаждам на околните с музики, нежелани разговори и миризми на салам „Камчия“ и се радвам, когато и те така правят. Макар да съм се запознавала с хора в самолет и много ни е потръгвала приказката, дори с продължение след полета.
Пък кой как е облечен – поне да не е съвсем гол. :sarcastic:Но харесвам да пътувам в самолети с италианци – там анцузи няма. :wink:

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 31 минути , boogy83 каза:

Преди 2-3 седмици имах подобен проблем с хора като теб 🙂 Седя на място 6-7ми ред (не помня точно, но пред мен има преграда а не седалка). Аз съм с малък куфар и не летя с лоу-кост, а с Търкиш, но това няма значение, защото куфара ми се вписва в размерите за ръчен багаж. Качвам се малко по-късно и някакви хора са чакали с часове на опашката, за да влезнат първи в самолета, да хвърлят по една малка чантичка и едно яке отгоре и да заемат цялото пространство в багажниците над главите. При започване да намествам техните багажи, понеже са хвърлени сякаш на дивана им в хола, почват да "зеят гърла", защо съм им местел видиш ли багажите и че те били се качили първи в самолета и си били сложили там нещата.... Обяснения, че куфара няма как да влезе под седалката бяха излишни, понеже ме нарекоха нахален (пък и нали съм на място без седалка пред мен) 😄 Сигурно и Ганьо са ми викали, но...да са живи и здрави.

Казвате  на стюардеса и тя ще ви сложи  куфара  горе. Мен само няколко  пъти са ме карали да слагам в краката  раницата.

• Шок 1
Връзка към коментар

Като видя някоя крехка стюардеса да вдига и мести багажите на някой мъж, мръсни думи ми напират, честно....
Не съм запозната в детайли със задълженията на кабинния екипаж, но ми се струва, че слагането на куфари не е от тях. Пък и да е, въпрос на възпитание е да не се позволява на жена да го прави. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 47 минути , boogy83 каза:

Ако летя с лоу кост си влизам от последните и ако съм с раница я слагам горе, ако има място разбира се, ако не долу.

Обаче, ако съм с приорити и горе няма място за ръчен куфар, директно казвам на стюардесата и тя се "оправя" с хората, които имат раници горе.

Изобщо не се разправям с първите които са си сложили нещата горе, нито пипам.

Чисто, лесно, просто и безотказно. 

На последния ми полет от Канкун, една си беше сложила шапка с диаметър 60-70см горе и заемаше  място за 2 куфара, няма такава наглост, но видях, че си я свали по едно време, явно са й казали нещо.

преди 8 минути , Argentique каза:

Като видя някоя крехка стюардеса да вдига и мести багажите на някой мъж, мръсни думи ми напират, честно....
Не съм запозната в детайли със задълженията на кабинния екипаж, но ми се струва, че слагането на куфари не е от тях. Пък и да е, въпрос на възпитание е да не се позволява на жена да го прави. 

Едно време easyjet нямаха лимит за килограмите за ръчен багаж, не раница.

Пишеше само, че пътника трябва да може да си вдигне сам багажа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Под relax pants имам предвид нещо от този тип :

SAVE_20230217_171340.jpg

36 minutes ago, Argentique said:

Но харесвам да пътувам в самолети с италианци – там анцузи няма. 

А защо не с араби ? Там анцузи също няма.Даже обувките им винаги черни, лачени. 

• Смея се 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.