Прескочи до съдържание

Панама, Коста Рика, Никарагуа - обща тема за планиране

Препоръчани мнения

На 9.02.2024 г. в 20:48, Lirea каза:

На някого може да му е полезно - Alamo предлагат exchange на кола на границата. Конкретно съм говорила с тях за Коста Рика и Никарагуа, като оставяш колата от едната страна на границата, а от другата страна вземаш друга кола. Услугата струва 50 долара (по 25 за офиса от всяка страна на границата). Вероятно същата схема може да се приложи и за пътуване Панама - Коста Рика, но това вече не съм питала.
Аз не съм по тази схема. За Коста Рика и Никарагуа имам съвсем отделни резервации, като планирам да оставя костариканската на паркинга на границата, докато сме в Никарагуа.

Няма смисъл да ги даваш тия грешни 50 долара. И от двете страни на границата офисите им са супер близо, правиш си резервациите сам и вървиш не повече от 3 минути (ако не броим чакането на самата граница).

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, master_of_germs каза:

20240212_142049.jpg.5746133023baa16f6bc8e00fb6eda664.jpg

Вулканът Ирасу, 3432 м н.в.

Най-високият в Коста Рика. За съжаление без езера в кратерите, и то не от тази година. Ако не сте виждали вулканични кратери, стана, иначе смело си е за пропускане.

20240212_114229.jpg.44b0b9553cfa2420fc075aa16c270a4b.jpg

Най-високият вулкан в Коста Рика е Чирипо, 3819 мнв.

Връзка към коментар
преди 7 минути , bobbyfm каза:

Най-високият вулкан в Коста Рика е Чирипо, 3819 мнв.

Чирипо е най-високият връх в Коста Рика, но не е вулкан. 😉

Таламанка е планинска верига, а не верига от вулкани. 🙂

Точно затова Таламанка е обект на ЮНЕСКО, защото тази планина е уникална за региона. 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Някой съфорумник досега придвижвал ли се е с автобус между Монтеверде/Санта Елена и летището или Сан Хосе? 

Трябва ли да се купят предварително билети и откъде? И от автобус за столицата дали ще можем да слезем при летището или в близост до него, или в града Алахуела?

Връзка към коментар
преди 3 часа, master_of_germs каза:

Някой съфорумник досега придвижвал ли се е с автобус между Монтеверде/Санта Елена и летището или Сан Хосе? 

Трябва ли да се купят предварително билети и откъде? И от автобус за столицата дали ще можем да слезем при летището или в близост до него, или в града Алахуела?

@randi пътува така.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, master_of_germs каза:

Пътувахме от Монтеверде до летището. Билетите ги взех от сайта им, но можеш да ги купиш на място от автогарата, но го направи ден - два по - рано. Разстоянието е 140 км и се взима точно за 4 часа. Трябва да кажеш на шофьора, че ще слизате на летището. 

https://www.transmonteverde.com/

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Между другото има хубава група Costa Rica by Bus, там понякога големи гимнастики с автобуси описват.

Да, гимнастиката е задължителна, защото май няма 2 туристически места, свързани директно. 

Връзка към коментар
На 12.02.2024 г. в 10:16, Drinkalot каза:

Здравейте! Някой от пътувалите вече до Панама ползвал ли е предплатени местни sim-карти и какви?

Здравей. На летището е по-скъпо (най-вече за самата пластика доколкото разбрах) и ние затова си купихме от мини маркет в Каско Виехо. Шофьора на убера ни заведе. Платих 12.50 долара за карта с неограничен интернет за 15 дни - оператора е Tigo пак по негова препоръка. Наистина имат добър обхват защото в момента пиша от остров Чичиме (един от по-отдалечените) на Сан Блас. 

Процеса по активация на картата е от няколко стъпки и доста сложен ако някой местен не ти покаже но ние използвахме рецепциониста в хотела ни. Като цяло местните навсякъде досега са изключително любезни и помагат за всичко.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Как се предвижванте от Центъра на Панама до Pacifico?  Бакшишите искат 25$....До Токумен има метро,трябва да сменя линиите,с карта може ли да си купя билети? Само си слагам картата като в София ли или и на слизане трябва да се чекирам? Благодаря!

Връзка към коментар
преди 2 минути , era123 каза:

По спомен, юбер. Нещо като $12, ама сега гледам юбера дава $19.

Поне преди се купуваше карта за метрото и се зареждаше с пари.

Мерси,сега симулирах поръчка с uber 10.35$ ми даде..пътувам след 4 часа,ще пробвам и ще пиша...

Връзка към коментар
преди 7 минути , ivan69 каза:

Мерси,сега симулирах поръчка с uber 10.35$ ми даде..пътувам след 4 часа,ще пробвам и ще пиша...

Ползвали сме uber пред 2 седмици, няма проблем. От летището до града е по тегаво, трябва да чакаш много за кола. Цената се различава в зависимост от часовете . Можеш да поръчаш и предварително за определен час.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Uber напоследък не е това, което беше. Много се чака, често отказват, тъкмо си се зарадвал, че идва... Ниски са им приходите, а се определят не от тях.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , neuromancer каза:

Uber напоследък не е това, което беше. Много се чака, често отказват, тъкмо си се зарадвал, че идва... Ниски са им приходите, а се определят не от тях.

Проблемно беше само от летището към града. На други места не сме чакали повече от 5 минути, нямаме и отказани поръчки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На нас ни взе оня ден Uber 12$ от Пасифико до виа Аржентина. Чакахме поне половин час. 

Иначе от Албрук има автобуси за Веракрус, които спират на 10 минути пеш от летище пасифико.

Търкиш теглят ли ръчния багаж на Токумен, че летим довечера?

Има ли смисъл да се чекираме за търкиш онлайн или на летището е ок?

Че панамска карта нямам, а уайфайът е доста рехав...

А приложението на търкиш е под всякаква критика.

И още един въпрос: Руините (Панама виехо) могат ли да се видят, поне частично, без да се плаща вход за музея им?

Че е адска жега, а нас ни мъчи някаква хранителна интоксикация от късно снощи и хич не сме за дълги обиколки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , master_of_germs каза:

На нас ни взе оня ден Uber 12$ от Пасифико до виа Аржентина. Чакахме поне половин час. 

Иначе от Албрук има автобуси за Веракрус, които спират на 10 минути пеш от летище пасифико.

Търкиш теглят ли ръчния багаж на Токумен, че летим довечера?

Има ли смисъл да се чекираме за търкиш онлайн или на летището е ок?

Че панамска карта нямам, а уайфайът е доста рехав...

А приложението на търкиш е под всякаква критика.

И още един въпрос: Руините (Панама виехо) могат ли да се видят, поне частично, без да се плаща вход за музея им?

Че е адска жега, а нас ни мъчи някаква хранителна интоксикация от късно снощи и хич не сме за дълги обиколки.

Не теглят багажа. Чекирахме се на летището.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

11.37$  от Марбела Хотел до Пасифико, дойде за 2 минути Uber. Цените ги сменя постоянно,явно е борса и който даде най-ниска цена лапка. Pasifico е лек Хаос, но може да не се минава през  гише за Картахена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За уточнение, не можеш да дадеш цена, приложението ги смята, шофьора приема или не. Но цената зависи от натоварването, ако е точно когато всички отиват на работа или се прибират от кръчмите и вали дъжд става двойно или повече на обикновената цена. Иначе в нормално време за един и същ маршрут винаги е различна но с много малка разлика. А на такситата цената не мърда според времето.

При мен поне има друго приложение inDriver, където сам си задаваш цена и шофьора решава.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@master_of_germs Ние видяхме Руините от таксито по пътя към летището, когато си тръгвахме . Те са точно до улицата . Изглеждат така ,както крепостта от нашия тур до канала. 

Има и хоп он хоп оф автобус  https://city-sightseeing.com/en/71/panama-city?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAoeGuBhCBARIsAGfKY7zharVE2a0qTCrFhyh7pLY4NuXbgL_2UlKcsipzlc2CusPh6NtTG4UaApuxEALw_wcB

Само казвам :rolleyes: 

На никакъв полет с турците не съм виждала да мерят ръчния багаж - ни на големина, ни на размер. Нямаш идея с какви торби , торбички , раници и всякакви многобройни чудеса се товари народът ! И какъв е тоя стрес от неонлайн чекинг ? Мнооого ниско тарифки , мнооого ...:wink:

Вярвам в аптечката ти ! Всичко ще е ок ! Полетът на връщане е по - кратък с няколко часа . Все е нещо .

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Моите 5 стотинки за:

Коста Рика - Таксита Убер. Сутрин около 7 и вечер от 4-7 задръстванията са безумни. Плащания предимно с карти. Не сме обменяли колони. Плащането в брой с долари и ти връщат колони. Живота е само в светлите часове - за февруари от 6 сутрин до 7 вечер. ( Личното усещане - не си влязохме под кожите с таз държава / подробности като се върна)

Никарагуа - за Манагуа приложението за таксита е indrive. Домакина на хотела ни каза, че не е сигурен дали ще работи извън Манагуа. С кола под наем сме и само симулация в приложението ще покаже дали работи и в другите градове. Има тук туци на много места - също е вариант. Никарагуа засега ми е фаворит. Обменихме кордоби на летището. Не навсякъде се плаща с карта. Получих и съвет да внимавам с плащанията с карти. Манагуа и Гранада също има сутрешни и вечерни задръствания, особено Манагуа. Убер не работи. Платих и в долари и ми върнаха в долари.

Вулкана Момбачо - да се отиде сутрин. Отваря в осем. Качват те на камион с каросерия със седалки до някъде, а после те прекачват в джип до крайната точка. Връщането е по същия начин. Имаше график за отиване и връщане, но не се спазва. Отварят в осем. След обед няма много хора и може да не те качат до горе. 20$ на човек за всичко. 

Засега това се сещам.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Имаме билети с airPanama и Wingo, но са въведени данните ми от стария паспорт, а ще пътувам с новия.

При първите въобще няма manage booking или поне ние не го откриваме, а при вторите не позволява да се сменя ID.

Това би ли било проблем?

Връзка към коментар
преди 8 часа, Lindt каза:

Имаме билети с airPanama и Wingo, но са въведени данните ми от стария паспорт, а ще пътувам с новия.

При първите въобще няма manage booking или поне ние не го откриваме, а при вторите не позволява да се сменя ID.

Това би ли било проблем?

Има някакво развитие по въпроса ми, но трудно може да мине за удовлетворяващо: 

AirPanama отговориха на имейла ми, че такива промени струват 25 $. Предвид това, че полетът е вътрешен и ще се чекирам онлайн, не знам на кой и кога се предполага да ги платя.

Wingo не са отговорили. Дали при онлайн чекин ще ми позволи да ги подменя?

Практика ли е за авиокомпаниите да имат такса? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.