Прескочи до съдържание

Полезни джаджи за пътуващи (и не само)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, ven62 каза:

Около 50% от четящите си помислихме същото, но дамите са над тези неща ... може би.

Аз съм от останалите 50% значи. 😆

• Смея се 4
Публикувано:

Viber става конкурент на Revolut в България.

Вече си активирах услугата. Обикновено се иска до 3 месеца за верификация на битови сметки/банкови документи, но при мен стана за 2 мин.

Viber става конкурент на Revolut в България

Eднo oт нaй-пoпyляpнитe ĸoмyниĸaциoнни пpилoжeния нa бългapcĸия пaзap дaвa зaявĸa дa ce пpeвъpнe и в ocнoвнa плaтфopмa зa пapични пpeвoди. Cлeд ĸaтo дeбютиpa нa 8 дpyги eвpoпeйcĸи пaзapa, Vіbеr Рау вeчe e нaличeн и y нac.

Hoвaтa фyнĸциoнaлнocт paбoти в пapтньopcтвo c Vіѕа, ĸaтo пoтpeбитeлитe мoгaт дa cъздaдaт виpтyaлния cи пopтфeйл бeзплaтнo вътpe във Vіbеr. Cлeд пpoцec нa идeнтифиĸaция ce издaвa виpтyaлнa ĸapтa Vіbеr Рау Vіѕа, ĸoятo мoжe дa ce изпoлзвa зa oнлaйн пoĸyпĸи, бaнĸoви пpeвoди, плaщaнe нa битoви cмeтĸи или дa ce дoбaви ĸъм Gооglе Wаllеt и дa плaщaтe c тeлeфoнa cи.

Πpeвoдитe ĸaĸтo ĸъм дpyги Vіbеr Рау пoтpeбитeли в Бългapия, Xъpвaтия, Гepмaния, Гъpция, Kипъp, Cлoвaĸия, Литвa Cлoвeния и Ecтoния, тaĸa и ĸъм мecтни бaнĸoви cмeтĸи, ca бeзплaтни. Πpи ĸapтoви paзплaщaния във вaлyти, paзлични oт eвpo, ce пpилaгa 2% тaĸca зa пpeвaлyтиpaнe. Cтaвa възмoжнo дa ce изпpaщaт или изиcĸвaт пapи диpeĸтнo пpeз чaтa.

Зaщитaтa ce ocигypявa oт биoмeтpия или РІN ĸoд, ĸaтo зa вcяĸa плaтeжнa aĸтивнocт ce изпpaщaт извecтия в peaлнo вpeмe.

Πapтньop нa Vіbеr зa нoвaтa ycлyгa e и ocнoвaнaтa в Бългapия Рауnеtісѕ, ĸoятo e cpeд вoдeщитe дocтaвчици нa вгpaдeни финaнcoви ycлyги в Eвpoпa.

Cтapтът нa Vіbеr Рау e вaжнa cтъпĸa в oпитa нa Rаkutеn дa cъздaдe ѕuреrарр ĸaтo пoпyляpнитe в Aзия - c чaт, бизнec инcтpyмeнти, a вeчe и c плaщaния. Ocвeн тoвa тaĸa ce пoявявa мoщeн ĸoнĸypeнт нa Rеvоlut, ĸoйтo e c нaд милиoн пoтpeбитeли y нac. Cпopeд aĸтyaлни дaнни нa Vіbеr, пpeдocтaвeни нa Моnеу.bg, пpилoжeниeтo имa 94% нaвлизaнe cpeд cмapтфoнитe y нac, тaĸa чe ceгa въпpocът e ĸoлĸo oт тeзи пoлзвaтeли щe зaпoчнaт дa гo изпoлзвaт и зa плaщaния.

Πлaтeжнитe ycлyги, пpeдлaгaни чpeз Vіbеr Рау нa тepитopиятa нa Peпyблиĸa Бългapия, ce пpeдocтaвят oт "Πeйнeтиĸc" AД - дpyжecтвo зa eлeĸтpoнни пapи, лицeнзиpaнo oт Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa. Bъв вpъзĸa c фyнĸциoниpaнeтo нa Vіbеr Рау, "Baйбъp Meдиa Бългapия" EOOД извъpшвa дeйнocт ĸaтo пpeдcтaвитeл нa "Πeйнeтиĸc" AД, впиcaн в пyбличния peгиcтъp нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 7 часа, chandni каза:

Аз съм от останалите 50% значи. 😆

Амии, който има дълги крака или във фантазиите му витаят такива, да му мисли 😄

Аз не бих се навила нито да си люшкам краката за сметка на тениска място (просто, защото мога да си спя като талпа😜), нито да мъкна на врата си гащи и чорапи 😆 - последното в моите възприятия за пътуване е X. Къде по-удобно ми е да пъхна една малка раничка в страничния джоб, която след гейта побира какво ли не или да пъхам по джобовете, а най-добре по партизански - носим всички провизии по себе си 🤣

Иначе да се похваля, че сушачките за обувки, много добра работа вършат за нощно сушене на боти и същевременно да се оплача, че тия дни много ги ползвах у дома. Писна ми от тази зима, за която не ми е виновна държавата, правителството, кмета и т.н., а умереният климат, който през тази година реши да се прояви😉. Обаче не бих ги взела на път с раница заради мястото, което заемат. За сушина по краката бих инвестирала в обувки с gore-tex. При последното пътуване в Кадис една уж мъничка вълна ме изненада успешно в кратката ни близост по бреговата ивица. Случката ме разсмя и донесе забавно настроение благодарение на водоустойчивото покритие. Лошото е, че и то има срок на изживяване… 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

Амии, който има дълги крака или във фантазиите му витаят такива, да му мисли 😄

Аз не бих се навила нито да си люшкам краката за сметка на тениска място (просто, защото мога да си спя като талпа😜), нито да мъкна на врата си гащи и чорапи 😆 - последното в моите възприятия за пътуване е X. Къде по-удобно ми е да пъхна една малка раничка в страничния джоб, която след гейта побира какво ли не или да пъхам по джобовете, а най-добре по партизански - носим всички провизии по себе си 🤣

Иначе да се похваля, че сушачките за обувки, много добра работа вършат за нощно сушене на боти и същевременно да се оплача, че тия дни много ги ползвах у дома. Писна ми от тази зима, за която не ми е виновна държавата, правителството, кмета и т.н., а умереният климат, който през тази година реши да се прояви😉. Обаче не бих ги взела на път с раница заради мястото, което заемат. За сушина по краката бих инвестирала в обувки с gore-tex. При последното пътуване в Кадис една уж мъничка вълна ме изненада успешно в кратката ни близост по бреговата ивица. Случката ме разсмя и донесе забавно настроение благодарение на водоустойчивото покритие. Лошото е, че и то има срок на изживяване… 

Какви са тези сушачки за обувки?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Madonna каза:

Какви са тези сушачки за обувки?

Моите са отпреди години и изглеждат така

IMG_2206.png.cf8bd496b7c300efbd785fe39c736d56.png
Сигурно има и по-нови модели

IMG_2205.png.bbbf9ecf276f43f592ee5cbbe3e22479.png

напиши в Алито/Тему shoes dryer electric или heater и си избери според цена, отзиви и т.н.

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

И аз да се запиша в тази тема, Преди седмица ми пристигнаха смарт очилата.  Поръчани от Алибаба за 50$, не са от тези скъпите на RayBan Meta, които прожектират. Все още ги разцъквам, интересни са, правят снимки, клипчета, може да се слуша музика и да се говори през тях, качеството на звука е доста добро. Могат да превеждат в реално време, има български език, но превода като че ли не е много добър /само веднъж пробвах да видя как работи тази функция/. Могат да ти напомнят разни задачи, да си говориш с AI-то, да ти описва какво виждат отпред.  

Като цяло са интересни, Децата се забавляват с тях.

• Харесвам 11
Публикувано:

Двадесет и седемте страни членки на ЕС и евродепутатите одобриха въвеждането на такси за обработка на пратки, чиито размер все още не е уточнен, които ще се прилагат най-късно от 1 ноември за всички пратки с ниска стойност, внесени в ЕС, предаде Франс прес.

Тези такси ще се добавят към вече въведената такса от 3 евро на тип артикул, която ще се събира от юли за същите тези „малки пратки“ (със стойност под 150 евро), основно идващи от Китай. Европейската комисия ще бъде отговорна за определяне на размера на таксите за обработка на пратките.

Държавите членки и евродепутатите също така се споразумяха да налагат глоби на онлайн платформи, които внасят опасни продукти, като глобите могат да достигнат до 6% от общата стойност на стоките, внесени в ЕС през последните дванадесет месеца. В краен случай засегнатите платформи могат да бъдат временно спрени, предупреди Парламентът в съобщение.

Тези мерки имат за цел да се борят с нахлуването в Европа на евтини китайски продукти, закупени от азиатски платформи за онлайн търговия. Мерките целят и да финансират засилени митнически проверки.

„Тези платформи наводняват европейския пазар с огромни количества несъответстващи продукти и нарушават конкуренцията с нашите компании“, заяви Дирк Готинк, главен преговарящ по въпроса от Парламента.

През 2024 г. на европейския пазар са влезли около 4,6 милиарда малки пратки, или повече от 145 на секунда. 91% от тях са дошли от Китай. Този прилив на вносни пратки в ЕС, които в момента не подлежат на мита, се определя като форма на нелоялна конкуренция от производители и търговци в Европа. Освен това поради големия им брой, често е невъзможно да се провери съответствието им с европейските стандарти, което позволява на много опасни или фалшиви продукти да преминат неоткрити.

Франция въведе предварително такса от 2 евро за тези малки пратки още от 1 март, което принуди някои платформи да заобикалят мярката, като внасят стоките за френските клиенти през други европейски страни. Френското правителство обяви разширяване на проверките, за да се бори със заобикалянето.

Освен тези нови такси 27-те страни членки и евродепутатите одобриха засилени задължения за търговските платформи, както и опростени процедури за някои вносители.

Организацията на европейските потребителски асоциации  приветства тези мерки, като смята, че те могат да помогнат „да се обърне тенденцията и да възпрепятства навлизането в ЕС на опасни продукти“.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Двадесет и седемте страни членки на ЕС и евродепутатите одобриха въвеждането на такси за обработка на пратки, чиито размер все още не е уточнен, които ще се прилагат най-късно от 1 ноември за всички пратки с ниска стойност, внесени в ЕС, предаде Франс прес.

Тези такси ще се добавят към вече въведената такса от 3 евро на тип артикул, която ще се събира от юли за същите тези „малки пратки“ (със стойност под 150 евро), основно идващи от Китай. Европейската комисия ще бъде отговорна за определяне на размера на таксите за обработка на пратките.

Държавите членки и евродепутатите също така се споразумяха да налагат глоби на онлайн платформи, които внасят опасни продукти, като глобите могат да достигнат до 6% от общата стойност на стоките, внесени в ЕС през последните дванадесет месеца. В краен случай засегнатите платформи могат да бъдат временно спрени, предупреди Парламентът в съобщение.

Тези мерки имат за цел да се борят с нахлуването в Европа на евтини китайски продукти, закупени от азиатски платформи за онлайн търговия. Мерките целят и да финансират засилени митнически проверки.

„Тези платформи наводняват европейския пазар с огромни количества несъответстващи продукти и нарушават конкуренцията с нашите компании“, заяви Дирк Готинк, главен преговарящ по въпроса от Парламента.

През 2024 г. на европейския пазар са влезли около 4,6 милиарда малки пратки, или повече от 145 на секунда. 91% от тях са дошли от Китай. Този прилив на вносни пратки в ЕС, които в момента не подлежат на мита, се определя като форма на нелоялна конкуренция от производители и търговци в Европа. Освен това поради големия им брой, често е невъзможно да се провери съответствието им с европейските стандарти, което позволява на много опасни или фалшиви продукти да преминат неоткрити.

Франция въведе предварително такса от 2 евро за тези малки пратки още от 1 март, което принуди някои платформи да заобикалят мярката, като внасят стоките за френските клиенти през други европейски страни. Френското правителство обяви разширяване на проверките, за да се бори със заобикалянето.

Освен тези нови такси 27-те страни членки и евродепутатите одобриха засилени задължения за търговските платформи, както и опростени процедури за някои вносители.

Организацията на европейските потребителски асоциации  приветства тези мерки, като смята, че те могат да помогнат „да се обърне тенденцията и да възпрепятства навлизането в ЕС на опасни продукти“.

Късно е, вече влязоха на пазара и го владеят. 2 евро нищо не променят и за какво ще се използват - за агенция, която да следи качеството на стоките?! ... и какъв е проблема да се регистрира фирма "ХХХХ - България ЕООД", която има склад в Пирея /ЕС/, друго голямо европейско пристанище /ЕС/  първоначално, а в последствие стоките да са внесени на едро в складове в Равно поле, като някои други следващи същия модел - унищожаване на търговията на дребно и пълен монопол като следствие. /Не, че това не е пътя, по който вървим от години./ 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

И аз се запасих с неща, които тук ги няма.
Всичко дойде от склад в Унгария. :wink: Китайците да не са вчерашни.

• Харесвам 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 27.03.2026 г. в 10:18, Argentique каза:

И аз се запасих с неща, които тук ги няма.
Всичко дойде от склад в Унгария. :wink: Китайците да не са вчерашни.

Вече и в България.

image.png.59497940e621955840fd7a0ca33fbfe8.png

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, и аз забелязах такива надписи, когато преди дни влязох да погледна дървена обувалка. Която в крайна сметка ми излезе 35€. :lol:

Взех още две сгъваеми торби от препоръчваните от @ДиянаВ за раздаване, че ми харесаха моята.

image.png.898eb48228c8f7cabbadc3b9eeffb58a.png

Сгъваеми чашки за тоя-оня

image.png.889f66b1929bc15b4f7d22e17f8f8205.png

Несесер за течности, ама в други цветове. Имам няколко – стават за кратко, но траят повече от пликчетата от Лидл.

image.png.b4981f2c0cbb2ae7c254ac243b30b7be.png

И още цветоулавящи кърпички за пералня, а останалото ми е мъгла :lol:

• Харесвам 5
Публикувано:

Дъщеря ми наскоро беше купила от Пепко нещо като несесер (не толкова хубав като на @Argentique), но пак прозрачен затварящ се отгоре с клип, с празни минишишенца (две с капак, едно със спрей и едно пак с помпа) и три кутийки за кремове, за нещо от сорта на евро и половина. Подобни сме купували и от Джъмбо. Това ако на някой не му се занимава с он-лайн поръчки и има Пепко/ Джъмбо наблизо. Ето го

IMG_20260416_072830.jpg.da2300fb8fffbf718e2ca495b9f2abba.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:
On 3/19/2026 at 11:10 AM, Myraya said:

И аз да се запиша в тази тема, Преди седмица ми пристигнаха смарт очилата.  Поръчани от Алибаба за 50$, не са от тези скъпите на RayBan Meta, които прожектират. Все още ги разцъквам, интересни са, правят снимки, клипчета, може да се слуша музика и да се говори през тях, качеството на звука е доста добро. Могат да превеждат в реално време, има български език, но превода като че ли не е много добър /само веднъж пробвах да видя как работи тази функция/. Могат да ти напомнят разни задачи, да си говориш с AI-то, да ти описва какво виждат отпред.  

Като цяло са интересни, Децата се забавляват с тях.

Скоро имаше скандал с очилата на Мета, че в лицензионното споразумение им се позволява на трети страни да гледат видео материали от очилата. В случая използваха някаква кенийска компания, където хора преглеждаха записите, за да казват на AI какво виждат, за да го обучават. Regulator contacts Meta over workers watching intimate AI glasses videos

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, horus92 каза:

Скоро имаше скандал с очилата на Мета, че в лицензионното споразумение им се позволява на трети страни да гледат видео материали от очилата. В случая използваха някаква кенийска компания, където хора преглеждаха записите, за да казват на AI какво виждат, за да го обучават. Regulator contacts Meta over workers watching intimate AI glasses videos

Разбрах!

Вече ми е ясно защо chatgpt няколко пъти ми отговаря неадекватно и напълно грешно - кенийци са го обучавали.:wink:

• Смея се 6
Публикувано:

Темушките ми чашки за зор-заман дойдоха. Не миришат. 180 мл.

За разни места от типа на АО, където няма чаши (или кафе) наблизо. Мини машина за кафе си имаме. 🙂

20260423_153849.jpg.4afa7996c3c22fe459b6e0e0888f19a7.jpg

20260423_153919.jpg.5b8ab52c1fc633e42fee9becaccee504.jpg

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

И аз имам подобни, ама от конкуренцията - Aliexpress. Много са практични за магелански пътувания и в сгънато състояние никакво място в багажа не заемат.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 23.04.2026 г. в 14:46, Argentique каза:

Мини машина за кафе си имаме. 🙂

От тези които приличат на термос и правят нещо като еспресо ли? Доволни ли сте и ако да, може ли марката?

Публикувано:
преди 13 минути , PolinaS каза:

От тези които приличат на термос и правят нещо като еспресо ли? Доволни ли сте и ако да, може ли марката?

Аз такъв уред не бих си купила, нито бих носила на всичкия ми багаж. 😊

Подарък е, знам, че е wacaco, но каква точно нямам идея, освен, че е с насипно кафе, а не с капсули. Става, въпреки че съм от хората, които могат да почакат сутрин час-два, преди да стигнат до еспресо от машина в керамична чашка. Тук има други активни потребители със сходни машинки, нека те кажат. Ако не се бъркам, са @MayaS и @Marisha. Ако се бъркам, ще извинявате. :rolleyes:

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Поръчах от Тему надуваема възглавница 😅 Много е смешна, но е доста обемна и не знам дали някога ще я пробвам дори. Мъжът ми отказа категорично да я ползва, а за него я купих.

IMG_1724.png

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
На 23.04.2026 г. в 15:46, Argentique каза:

За разни места от типа на АО, където няма чаши (или кафе) наблизо. Мини машина за кафе си имаме. 🙂

В Местре,Франкфурт и Грац от рецепцията ни дадоха еднократни чаши,а в Грац и метална лъжичка!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, crazyhorse каза:

В Местре,Франкфурт и Грац от рецепцията ни дадоха еднократни чаши,а в Грац и метална лъжичка!

Там и кухня за общо ползване си имат, хостел е все пак. С чаши, микровълнова и т.н. Разбира се, някакви мизерници си бяха оставили ползвани чинии в мивката с мисълта, че са си вкъщи и мама ще ги измие.

• Харесвам 2
Публикувано:

По повод кафемашината - ние имаме Wacaco® Minipresso NS2 с капсули . Мъкнем я навсякъде с нас и сме много доволни. Използваме само капсули на Лаваца  - най-много ни харесва с тях. Много лесно се работи с нея и почиства. Обаче върви само с една чаша , а така отделно не продават. Сега ще си поръчам от Тему ,но стоманени от 70 мл.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Покрай концерта на Guns`n`Roses в София миналата година се сдобих с джобна отварачка: 

image.jpeg.d83c2ac61fdb436f7212d70bf5f5f1b6.jpeg

Много е малка и компактна и вече няколко пъти ни върши работа по време на път, най-вече на Пухчо, като си взима някоя друга бира из чужбинско.

Гледам, че при  китайците има удобни варианти, като този и всякакви подобни:

image.png.9babe3b738ed01b8bb874608b8e60b10.png

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, Яничка каза:

миналата година се сдобих с джобна отварачка: 

Миналата година на едно пътуване изнедоволствах, че нямаше отварачка за бутилка бира и приятелка искрено се възмути, цитирам: "е, ти като беше малка, не те ли научиха да отваряш с вилица (маса, врата, запалка...)".

Отивам да търся сметка от родителското тяло за недостатъчно доброто си възпитание... 🙃😜

Всъщност, на врата сама се научих на стари години заради неволята. 😀

• Смея се 11

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.