Прескочи до съдържание

Планиране на прибалтийска инвазия

iMari

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , ДиянаВ каза:

За да избегна риска от хакване на банкова карта в Талин мисля да ползвам приложението за транспорт Pilet.ee. Може и онлайн да се купуват билети, а не само чрез приложение.

Освен в Талин може да се ползва и за Хелзинки, като прехвърля към тяхното приложение HSL. Недостатък е, че не дава възможност да се избере билет за дете 7-17 г., който е на половин цена -1.60€ при 3.20€ за възрастен🙉.

В Талин, доколкото разучих, намалените билети, напр. за ученици, са само при определени условия и съотв. документи, така ли е?

IMG_5394.png.9cd9796543844bd5250abe308523470a.png

Ако цената за автобус за възрастен е 3.20 евро ползвай Bolt, цената в рамките на града /Талин/ рядко надхвърляше 5-6 евро, в повечето случаи беше и под 5. Аз и сам да бях нямаше да се занимавам с градски транспорт при тези цени, а щом сте трима въобще не си струва хамалогията

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , EmoKrastev каза:

Ако цената за автобус за възрастен е 3.20 евро ползвай Bolt, цената в рамките на града /Талин/ рядко надхвърляше 5-6 евро, в повечето случаи беше и под 5. Аз и сам да бях нямаше да се занимавам с градски транспорт при тези цени, а щом сте трима въобще не си струва хамалогията

В Хелзинки е 3.20€ билет за възрастен. Добре че им харесах трамваите, та ще я преглътна😄 В Талин еднократният билет е 2.00€. 
Между другото като се задълбочих на тема Хелзинки, градът взе, че ми допадна за еднодневна екскурзия от 5-6 часа чисто на суша в нормални часове без ранно ставане и късно прибиране в Талин🙂 Само едното ремарке не се знае дали иска този трип, но затова пък си имам още едно ремарке😆

• Смея се 1
Публикувано:

Поне за Талин градския транспорт не си струва при тези цени, мое лично мнение. Те са пълни автобуси и трамваи защото местните пътували безплатно май, нещо такова бях чел 

Публикувано:
преди 11 минути , EmoKrastev каза:

Поне за Талин градския транспорт не си струва при тези цени, мое лично мнение. Те са пълни автобуси и трамваи защото местните пътували безплатно май, нещо такова бях чел 

Ще го имам предвид като възможност. Мисля, че транспорт в Талин ще ми трябва само от и до летището, но знае ли се какво ще изникне🙂

Публикувано:
преди 23 минути , ДиянаВ каза:

В Хелзинки е 3.20€ билет за възрастен. Добре че им харесах трамваите, та ще я преглътна😄 В Талин еднократният билет е 2.00€. 
Между другото като се задълбочих на тема Хелзинки, градът взе, че ми допадна за еднодневна екскурзия от 5-6 часа чисто на суша в нормални часове без ранно ставане и късно прибиране в Талин🙂 Само едното ремарке не се знае дали иска този трип, но затова пък си имам още едно ремарке😆

Един от най - безличните градове е Хелзинки. Не знам какво точно ще търсиш там, ама Перник е с класи над него, щото поне в някоя събота ще видиш някое меле, между подпийнали. Ако не ти е някаква идея - пропусни го.. По скоро бих проверил как е транспорта до Ленинград. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Разучих и за транспорта във Вилнюс. Ако си обикновен пълнолетен турист, най-лесно е плащането с безконтактна карта - 0.65€ билет за 30 мин. и 0.90€ за 60 мин.

Освен тази възможност има и две приложения -  m.Ticket, което изисква да имаш литовски тел. номер, т.е. не става за нас и другото е Trafi. За ученици и студенти има 50% намаление за краткосрочните пътувания и 80% за дългосрочните /месечни, годишни и т.н. карти/. Не видях да искат документ за деца-ученици.

IMG_5395.png.7f59994240e297d96b16323b02eaaa2e.png

Лично аз по-бързо се справям с приложения, отколкото с киоски за билети🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 34 минути , kakadu каза:

Един от най - безличните градове е Хелзинки. Не знам какво точно ще търсиш там, ама Перник е с класи над него, щото поне в някоя събота ще видиш някое меле, между подпийнали. Ако не ти е някаква идея - пропусни го.. По скоро бих проверил как е транспорта до Ленинград. 

Намирам си места, а и щом човек има желание и очи, интересното се получава🙂 Не мисля, че в страна и столица с такъв висок стандарт ще ми е отвратително😄 Не че нямах колебания за включването на Хелзинки в програмата, но предимно от финансово естество - за трима човека дневното пътуване си идва цифра, но пари се изкарват и до този край на Европа едва ли пак ще отида. Предпочетох града пред блатата и горите в близост до Талин, а до Тарту не ми се пътува 2.30 часа, за да видя други стари сгради🤪 По-добре е с плаване по море да стигна до скандинавска столица с чаровни трамваи 😂 поне от моята камбанария е така😉

IMG_5397.jpeg.440d8aacc21c7f58444b2d21c6920c8e.jpeg

• Харесвам 7
Публикувано:
59 minutes ago, ДиянаВ said:

Намирам си места, а и щом човек има желание и очи, интересното се получава🙂 Не мисля, че в страна и столица с такъв висок стандарт ще ми е отвратително😄 Не че нямах колебания за включването на Хелзинки в програмата, но предимно от финансово естество - за трима човека дневното пътуване си идва цифра, но пари се изкарват и до този край на Европа едва ли пак ще отида. Предпочетох града пред блатата и горите в близост до Талин, а до Тарту не ми се пътува 2.30 часа, за да видя други стари сгради🤪 По-добре е с плаване по море да стигна до скандинавска столица с чаровни трамваи 😂 поне от моята камбанария е така😉

Добър избор. Едва ли някога ще отидеш целенасочено до Хелзинки , но когато ти е на един поглед разстояние си заслужава да го разгледаш.Бил съм в различни сезони и зимата наистина е доста депресиращо място , но през лятото е много жив град и цялото крайбрежие е много красиво + немалкото красиви сгради от Царско време и няколко по-модернистични неща.

Има дори много хубав пясъчен плаж.

За мен е углавно престъпление да се бие път за ден до Санкт Петербург, особено в настоящия момент. Да отметнеш набързо един от най-красивите градове в света е глупост.3 дни мисля са абсолютния минимум и пак ще се разпънеш от гледки и обикаляне.

P.S. Не съм ходил в Перник от десетина години , ама явно много се е разкрасил.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

Ще го имам предвид като възможност. Мисля, че транспорт в Талин ще ми трябва само от и до летището, но знае ли се какво ще изникне🙂

Летище - начало на стария квартал

За около 6 евро се пътува с Болт.

С нормално такси 15 евро.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

За мен е углавно престъпление да се бие път за ден до Санкт Петербург, особено в настоящия момент. Да отметнеш набързо един от най-красивите градове в света е глупост.3 дни мисля са абсолютния минимум и пак ще се разпънеш от гледки и обикаляне.

P.S. Не съм ходил в Перник от десетина години , ама явно много се е разкрасил.

Аз съм тук за четири нощувки , три пълни дни. Мога да кажа , че се счупихме от обикаляне и въпреки, че са бели нощи , пак не смогнахме всичко. Но основните места и забележителности успяхме. В момента туристите са 90% местни и пак е лудница. Не ми се мисли, когато се пътува по свободно и без предразсъдъци какво ще е  

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

По-добре е с плаване по море да стигна до скандинавска столица с чаровни трамваи 😂 поне от моята камбанария е така😉

Няма да забравя, как в хелзински трамвай, една леля, с бира в ръка, по обедно време, се изповръща в краката ми. И продължи да налива бирата😂

Та, пази се😀

не е толкова зле в Хелзинки, има какво да се разгледа.

• Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

Аз ползвах транспорт само летище-център-летище и трамвай/автобус до/от Кадриорг, което ми го отчетоха като еднодневен билет. Нещо между 4-5€. Вероятно при по-дълъг престой щях да ида до Кадриорг пеша, ама не и със ставане в 4 заран заради полет.

Инак за пиенето... колкото по на север, толкова по-малко задръжки имат човеците. В Талин още по обяд се чуваха пиянски песнопения в един караоке бар на центъра.
Държавните органи ограничават разни безобразия – в супермаркетите в Стокхолм най-силният алкохол е бира 3,5 градуса и то набутана на по-скришно. Предимно безалкохолна бира и вино се предлагат. Наложи се и ние да пием безалкохолна бира на едни павилиони за улична храна с маси отвън. Просто нямаше друга. Ама пък на секюрити на летището всички мъже наоколо в пликовете с течности си имаха патрони по 100 мл. 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
9 minutes ago, Argentique said:

Аз ползвах транспорт само летище-център-летище и трамвай/автобус до/от Кадриорг, което ми го отчетоха като еднодневен билет. Нещо между 4-5€. Вероятно при по-дълъг престой щях да ида до Кадриорг пеша, ама не и със ставане в 4 заран заради полет.

Инак за пиенето... колкото по на север, толкова по-малко задръжки имат човеците. В Талин още по обяд се чуваха пиянски песнопения в един караоке бар на центъра.
Държавните органи ограничават разни безобразия – в супермаркетите в Стокхолм най-силният алкохол е бира 3,5 градуса и то набутана на по-скришно. Предимно безалкохолна бира и вино се предлагат. Наложи се и ние да пием безалкохолна бира на едни павилиони за улична храна с маси отвън. Просто нямаше друга. Ама пък на секюрити на летището всички мъже наоколо в пликовете с течности си имаха патрони по 100 мл. 😄

Ако държавата зорлем не ги държи далеч от алкохола там са свършени.Явно желанието за пиене по тия ширини е по-силно от всичко. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , stanimir каза:

Ако държавата зорлем не ги държи далеч от алкохола там са свършени.Явно желанието за пиене по тия ширини е по-силно от всичко. 

Стой 6 месеца на тъмно и ще се пропиеш и ти…

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:

Предпочитам да съм на почивка/екскурзия с шум от музика и пияни хора, отколкото да съм в Русе и наоколо да врякат гларуси😄

Не знам при вас как е /изключвайки морето/, но тук е ужасно нашествие от гларуси и по цяла нощ не млъкват🙉

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

такива сме се събрали тука дето все някъде другаде ни е по-добре 

аз пък не виждам какво чаровно има в едни трамваи, в София е пълно с тях, като гларуси са 😀

• Смея се 3
Публикувано:
преди 26 минути , phristova каза:

Закупила съм билети с AirBaltic. Тегли ли се ръчния багаж с тази авиокомпания?

Да, понякога. Коментирахме тази седмица в темата за Airbaltic:

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

Предпочитам да съм на почивка/екскурзия с шум от музика и пияни хора, отколкото да съм в Русе и наоколо да врякат гларуси😄

Не знам при вас как е /изключвайки морето/, но тук е ужасно нашествие от гларуси и по цяла нощ не млъкват🙉

Ще те разочаровам, но по онези ширини също ги има досадните същества. Един открадна пицата на една жена, друг се навърташе около хотелския прозорец...

Публикувано:
преди 9 часа, ДиянаВ каза:

Разучих и за транспорта във Вилнюс. Ако си обикновен пълнолетен турист, най-лесно е плащането с безконтактна карта - 0.65€ билет за 30 мин. и 0.90€ за 60 мин.

Освен тази възможност има и две приложения -  m.Ticket, което изисква да имаш литовски тел. номер, т.е. не става за нас и другото е Trafi. За ученици и студенти има 50% намаление за краткосрочните пътувания и 80% за дългосрочните /месечни, годишни и т.н. карти/. Не видях да искат документ за деца-ученици.

IMG_5395.png.7f59994240e297d96b16323b02eaaa2e.png

Лично аз по-бързо се справям с приложения, отколкото с киоски за билети🙂

С безконтактна карта в автобусите във Вилнюс не може да се плати билет за 30.минути. таксува 60-минутния, но в рамките на тия 60 минути може и да смениш автобуса. 

Ако искаш да пестиш по 25 цента на пътуване, разучавай приложението.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Аzia
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.