Прескочи до съдържание

Планиране на прибалтийска инвазия

iMari

Препоръчани мнения

Публикувано:
16 hours ago, ДиянаВ said:

Бързам да предупредя всички магеланци, които са били в този район и са плащали с Револют, дори и през телефон. Опитват се да източват еднократните карти. Ето какво ми се случи преди минути.

Получавам уотсап обаждане от номер с код +92, който впоследствие проверих, че е кодът на Пакистан. Излезе с номера, че ако не направя няколко стъпки ще ми блокират акаунта от съображения за сигурност. И аз се вързах. Дадох си всички данни за тази карта и чак накрая като ми се появи съобщение за плащане, ми светна лампичката. Тоя ми излезе с номера, че това не било за плащане, а за оторизация на минали транзакции. Развиках му се, че е луд, дадох Reject, след което му затворих и блокирах номера. Веднага след това друг нахалник ми се обяди. Вече бях 100% сигурна, че това е измама. През цялото време ми говориха на английски с цигански акцент и все използваха “man”, за което също им теглих една. И втория номер блокирах. Пробваха и плащане към KFC да направят в пакистански пари - и него реджектнах. Сега си замразих оригиналната карта и виртуалната. За тях данни не са ми искали и съответно не съм давала. Не знам еднократната какво да я правя, не виждам опции да се замразява. 

Предупреждавам наистина да внимавате след завръщането от прибалтийските държави. Аз хем ви четох вашите подобни преживявания и пак се вързах. А дори и не съм ползвала картата в транспорта - действах само с приложенията и плащане през Apple Pay. Чак ме е яд на себе си, че не се усетих по-рано, ама явно човек забравя за момент и се подхлъзва. Все пак лампичката ми светна на последната стъпка и слава богу неуспешен беше опитът им за измама. Не случиха с мен завалиите от Пакистан.

IMG_7133.png.4896aeafc7e3506d0d99887b558b930a.png

@Zdravko Nestorov за теб персонално се сещам, че си там и ти предстои връщане. Имаше и още един магеланец, пътуващ от Бургас, но не се сещам за ника му, за да го тагна.
@Седем Два е

Благодаря за предупреждението, ние плащахме с българска карта. 

Вчера на полета Талин-Рига нямаше нет, но сега в самолета за Бургас има. 

В началото на месеца на четири полета между Стокхолм, Рига, Тампере и София нямаше.

Вчера в Талин и днес в Рига не се интересуваха от багажа.

И още нещо - в Лидо Талин е с около една трета по-скъпо в сравнение с Лидо Рига, а цените на алкохола в Естония почват да гонят финландските, в резултат на което гостите от Хелзинки са осезаемо намалели в сравнение със същия период на миналата година ( и в двата случая говоря за съботни дни в края на юли ).

• Харесвам 3
Публикувано:

@ДиянаВ само малко пояснителни въпроси 🙂

Как реши, че опита за източване на картата ти има нещо общо с пътуването? Ако картата ти е компрометирана, то те ще имат данните и и няма да ти се обаждат, а направо ще се опитат да направят транзакция. Ако данните са ти хакнати, никой няма да се пъне да те баламосва по телефона. А това, което си описала, е малко като бабите, дето мятат пари през терасата на полицията…

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей и благодаря, @ДиянаВ, за предупреждението.

Едно от нещата, които винаги правя, е да плащам чрез ApplePay или GooglePay. Причината е, че тези услуги токенизират картата - тоест реалният ѝ номер не се споделя никъде. Само Apple/Google, банката и доставчикът на токени (ама да не усложняваме толкова цялата картинка) имат достъп до него, а търговецът получава само токен (ето и малко повече информация по темата, ако ви е интересно - How Apple Pay works under the hood?). Това прави източването на картови данни почти невъзможно - единствената уязвимост остава phishing атаката. Изглежда точно такава е била опитана при теб. Радвам се, че си реагирала навреме и няма щети или изтеглени средства 🙂

Най-сигурният съвет, който мога да дам, е винаги да се използват ApplePay или GooglePay, без значение каква е самата карта отдолу (виртуална, дигитална, физическа). Най-добре е тя да е виртуална - лесно можеш да я изтриеш и създадеш нова безплатно. Още по-добра защита дават така наречените еднократни карти (disposable cards) - те се унищожават след всяко плащане и не могат да се използват повторно. Комбинацията от тях с ApplePay/GooglePay е изключително сигурна. Единственият недостатък е при връщане на пари или chargeback - тогава процесът е по-сложен или дори невъзможен. Но за обикновени покупки това е отличен подход.

Най-често злоупотреби с карти стават, когато се използва физическата карта - например на банкомати или POS терминали. В такива случаи данните могат да бъдат копирани чрез скимиращи устройства или компрометирани терминали (да, и това се случва, въпреки че POS терминалите са под строг контрол). След това тези данни могат да бъдат използвани за неоторизирани транзакции. Добрата новина е, че благодарение на европейските регулации е въведена системата 3DS (3D Secure), която изисква потвърждение на плащането - обикновено при по-големи суми или при плащания от рискови региони. Така дори при откраднати картови данни има шанс плащането да не мине. Все пак съществуват начини 3DS защитата да бъде заобиколена - например при онлайн плащания към търговци, които не изискват задължителна верификация (разрешено им е в някои конкретни случаи). Такива ситуации обаче са по-скоро изключение. Ако все пак се случи подобна измама, картата ТРЯБВА да се блокира незабавно.

Вторият най-често срещан вариант за злоупотреба е при онлайн плащания чрез въвеждане на картов номер. Много сайтове не са достатъчно защитени и рискът от кражба на данните на картата не е малък. В такива случаи Apple Pay, Google Pay или някакъв онлайн портфейл (PayPal/Moneywise/Skrill/...) са отлични решения - те често позволяват и по-лесно оспорване на такива транзакции и дори връщане на парите обратно. Проблемът е, че много такива сайтове не поддържат тези методи (разбира се, умишлено), така че най-сигурната алтернатива си остават еднократните карти (disposable cards). Все пак остава въпросът с възстановяването на суми или оспорване на плащане, но това рядко се налага (по-скоро търговецът едва ли ще уважи такива претенции) при подобни търговци.

И накрая - никога не споделяйте данните на картата си по никакъв канал (телефон, чат и т.н.). Ако някой наистина се нуждае от тях, той има достъп. В 99.9999999999% от случаите подобна заявка е опит за phishing и опит за злоупотреба.

Малко се получи като урок по плащания, с който сигурно съм досадил, но все пак - обърнете внимание на казаното по-горе. Ако спазвате тези неща, плащанията ви ще са доста по-сигурни, а рискът от източване на средства ще е почти нулев.

• Харесвам 15
  • Благодаря 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, jorocontrola каза:

Как реши, че опита за източване на картата ти има нещо общо с пътуването?

От споделени аналогични ситуации тук.

Ако картата ти е компрометирана, то те ще имат данните и и няма да ти се обаждат, а направо ще се опитат да направят транзакция. Ако данните са ти хакнати, никой няма да се пъне да те баламосва по телефона.

Поясних, че някои от данните ги дадох аз и да уж знам, че не трябва да се дават, но лампичките, че съм обект на опит за измама взеха да ми светват впоследствие. 

това, което си описала, е малко като бабите, дето мятат пари през терасата на полицията…

Затова ме беше яд на себе си, че не се усетих веднага, а всички белези за измама бяха налице. Както казах, в някои моменти мислите на човек са насочени другаде и може да се подхлъзне. Освен това ми се случва за първи път и така да се каже не бях тренирана в ситуацията🙂 Затова побързах да предупредя тук - да няма и други подобно на мен, отнесли се за момент. Доволна съм, че поне съм пресметлива в добрия смисъл на думата и знам кога става въпрос за плащане, и успях да овикам измамниците с обидни думи🤪

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
На 29.06.2025 г. в 14:43, ДиянаВ каза:

Може и на мен на пръв прочит така да ми се е сторило посред нощите🙂 Сега като се замисля в голяма грешка съм била, че най-видният ОР сред магеланци би придал отрицателен смисъл на спестяването😄

Темата за спестяването е комплексна и трябва да се пишат винаги уточнения, за да не станат грешки.

Да вземем за пример любимия ми пример - мен: не мога да кажа, че съм голям фен на спестяването по принцип, рядко се замислям да го правя, но когато трябва да кажа добра дума или да похваля някого, почти винаги си го спестявам ... От друга страна, критики и хейт пък никога не спестявам.

Както казах, материята е сложна ...

Публикувано:
преди 6 часа, Седем Два каза:

И още нещо - в Лидо Талин е с около една трета по-скъпо в сравнение с Лидо Рига, а цените на алкохола в Естония почват да гонят финландските,

Цените на някои продукти направо са по-високи - например на зеления боб 😆 На пазара в Хелзинки много красиви девойки го продаваха за 5€, а на покрития пазар в Талин струваше 7-7.90€🙉

Друго, което запомних като цени е бирата в заведение - с цени започващи от 7.50€ в Хелзинки и 6.00€ в Талин, и матчата, с която няма да ви занимавам😜

Определено и на мен ми направиха впечатление близките цени в двете столици - инфлация и процеси, подобни на тукашните.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , ДиянаВ каза:

Цените на някои продукти направо са по-високи - например на зеления боб 😆 На пазара в Хелзинки много красиви девойки го продаваха за 5€, а на покрития пазар в Талин струваше 7-7.90€🙉

Мисля че два-три пъти съм чела да се коментира странната особеност на пазара в Хелзинки да продават в литри зелен боб, череши и т.н вместо в обичайните кг. Та може цената 5е да е била за литър, а кг друга 😀😀

• Смея се 3
Публикувано:
1 hour ago, ДиянаВ said:

Друго, което запомних като цени е бирата в заведение - с цени започващи от 7.50€ в Хелзинки и 6.00€ в Талин, и матчата, с която няма да ви занимавам😜

Определено и на мен ми направиха впечатление близките цени в двете столици - инфлация и процеси, подобни на тукашните.

Ако си била на Balti Jaama Turg до гарата в Талин, нищо чудно - за там отзивите са, че след реконструкцията все повече заприличва на мол, губи се духа на стария пазар, цените са много високи, в общи линии си става туристически капан. В този град истината е Keskturg - това е другия пазар, не е толкова лъскав, 99 процента са местни, говори се само на руски, има много и хубави плодове и зеленчуци на доста по-добри цени, например имаше череши от Молдова, Узбекистан и Гърция. Има и няколко магазинчета с други стоки на нереално ниски цени. Там за първи път пих китайска Фанта праскова без оцветител, с цвят на вода, но пълна с много захар. Купихме и шоколади Линдт 100 гр. за 1,5 евро, по-късно видяхме, че са с леко изтекъл срок на годност преди няколко месеца.

И все пак от пазарите в този регион Рига си остава фаворит заради млечните продукти и плодовете, както и Тампере заради сьомгата.

Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

От споделени аналогични ситуации тук.

Поясних, че някои от данните ги дадох аз и да уж знам, че не трябва да се дават, но лампичките, че съм обект на опит за измама взеха да ми светват впоследствие. 

Затова ме беше яд на себе си, че не се усетих веднага, а всички белези за измама бяха налице. Както казах, в някои моменти мислите на човек са насочени другаде и може да се подхлъзне. Освен това ми се случва за първи път и така да се каже не бях тренирана в ситуацията🙂 Затова побързах да предупредя тук - да няма и други подобно на мен, отнесли се за момент. Доволна съм, че поне съм пресметлива в добрия смисъл на думата и знам кога става въпрос за плащане, и успях да овикам измамниците с обидни думи🤪

Бих казвал, че може да се случи на всеки и си реагирала доста адекватно в крайна сметка. Схемите за фишинг стават все по-усъвършенствани. Миналата година имаше случай с голяма компания, където финансовият директор почти беше измамен за десетки милиони. За щастие, при такива суми се минава през сложни проверки и така се избегнаха сериозни щети на финалния етап преди парите да отидат в небитието. Има си специални професии, където например банка наема екипи, които симулират фишинг атаки, за да проверят устойчивостта на служителите. В няколко случая тези тестове показаха, че е достигнат достъп до реални сметки и възможност за източване на значителни суми. За съжаление, човешкият фактор си остава най-слабото звено и докато не ти се случи лично, трудно можеш да си представиш колко изобретателни могат да бъдат тези атаки 😄

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Бръмбар каза:

Мисля че два-три пъти съм чела да се коментира странната особеност на пазара в Хелзинки да продават в литри зелен боб, череши и т.н вместо в обичайните кг. Та може цената 5е да е била за литър, а кг друга 😀😀

Може и така да е. Все пак не съм купувала … зелен боб 😆. Само зяпах отстрани големите числа и красивите продавачки сред камари и миризма на ягоди🍓 Много романтична гледка, докато не стигнеш в сектора на манджата 😉

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 22 часа, Zdravko Nestorov каза:

Бих казвал, че може да се случи на всеки и си реагирала доста адекватно в крайна сметка. Схемите за фишинг стават все по-усъвършенствани. Миналата година имаше случай с голяма компания, където финансовият директор почти беше измамен за десетки милиони. За щастие, при такива суми се минава през сложни проверки и така се избегнаха сериозни щети на финалния етап преди парите да отидат в небитието. Има си специални професии, където например банка наема екипи, които симулират фишинг атаки, за да проверят устойчивостта на служителите. В няколко случая тези тестове показаха, че е достигнат достъп до реални сметки и възможност за източване на значителни суми. За съжаление, човешкият фактор си остава най-слабото звено и докато не ти се случи лично, трудно можеш да си представиш колко изобретателни могат да бъдат тези атаки 😄

Имаше в Китай директор, който беше измамен и така откраднаха много милиони.

Един много актуален клип, защото все пак ИИ навлиза с много бързо темпо във всяка една област. 

Хубаво е да знаем за предимствата, но нека и не забравяме за недостатъците.... Защото хакерите го използват точно за това.

• Харесвам 2
  • Браво 2
Публикувано:

Да докладвам по вашите съвети какви ги свърших🤗

За транспорта:

- в Талин изцяло ползвахме Bolt, защото с градски транспорт за 3-ма души щеше да струва 6€, а само една сметка ни надхвърли тази сума и то с малко. Хотелът ни беше малко по-встрани, югозападно от сърцевината на стария град, ето тук

IMG_7143.jpeg.a767632da189584a4ca3a39b219a58a4.jpeg

Ето и сметките, които сме платили за Bold

- 6.70€ летище-хотел

- 5.10€ плажът при паметника Русалка-хотел

- 4.40€ пристанище Noblessner- хотел

- 4.50€ хотел-пристанищен терминал D и 4.90€ в обратната посока

- 5.90€ хотел-летище

Случайно разбрах една тънкост при летището за по-малка сметка - ако се извика или спре извън зоната на пристигащи и заминаващи. Иначе цената излиза към 10-11€. Явно има такса за влизане в зоната на летището, защото там има бариери. В моя случай ето от тук го взех на кацане и точно там му зададох да ни остави на излитане. Пада се вдясно от автобусите и единственото “усилие” е да извървиш коридор от 50-60 метра. Мисля, че около 3-4€ разлика си струва😉

IMG_7144.jpeg.8688cad625f00592fb0fecde16eac980.jpeg
В двете посоки пътувахме с Тесла и изживяването се засили от прозрачния таван на автомобила над главите ни🤩

- в Хелзинки - от западното пристанище до едно далечно място за снимане на трамваи🫢 (после ще го разкрия за други луди като мен🤪) взехме такъв - ползвах приложението HSL за покупката -3.20+3.20+1.6=8.00€. Билетът е за 80 мин.

Наобратно, от площада на жп гарата до пристанището взехме болт с цена 6.50€.

- във Вилнюс - е, тук ме изненадаха😲. Хубаво се подготвях за транспорта в края на юни, ама те да вземат да направят промени от 1 юли, за които нищо не пишеше. 
Ползвах приложението Trafi, но ме изнерви, когато кацнахме по тъмно и имах 10-ина мин. да се справя до идването на автобуса. Първо не ме пускаше в акаунта, дори и след възстановяване на парола. Преодолях това чрез влизане през гугъл профил. Второ, старите билети, които бях гледала, ги нямаше😃 и трето - покупката трябва да е на минимална стойност 5€. Освен това в кошницата не можеш да слагаш различни видове билети, например за възрастен и намален детски.

Та в момента билетчето във Вилнюс струва 1.00€ и важи за 30 мин. Взех 6 билета за 6€ (тъкмо по 3 в посока) и се приключи с мъчението, но от целия зор напълно забравих, че точно там може да се плаща и с карта😄

Ето ги новостите

IMG_6150.jpeg.259a81e71e01e957e1741c872bb384ec.jpeg

- в Рига - ползвахме приложението Mobiliti за покупка на всички билети - автобус 22 от/до летището (1.50€) и влак до/от Юрмала, Майори (1.96€). Тук нямаше изненади и спънки🙂

Благодаря ви още веднъж за съветите. Ще споделя и аз още 1-2 поста с по-интересни неща😉

• Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:

Така и така асимилирахме Хелзинки към прибалтийските столици😁, предпочитам в тази тема да го спомена. Лично аз, като планирам някое място за бърз отскок, не шаря по други теми и в този смисъл ще ми е по-удобно тук да прочета🙂

Както и вие казахте, финландската столица е за отмятане и никой няма големи очаквания от нея. Наред с обичайните популярни забележителности, ме привлече едно място за снимане на трамваи в Хелзинки 🙃

Намира се ето тук - на улица Mäkelänkatu и по-конкретно спирка Backasbrinken.

IMG_7145.jpeg.49f43115f221c451f97f7220b758c7ad.jpeg

От пристанище Терминал Запад се достига с трамвай 1T, като се пътува 40 мин. По трасето между тази и предходната спирка се засичат в двете срещуположни посоки трамваи 1 и 7 и лятото, когато има обилна зеленина и повече слънце, зелените трамваи преминават по зелено килимче и през зелено тунелче 😃

IMG_5831.jpeg.4346083b7e724b880950fdfb2d241916.jpeg

IMG_5832.jpeg.19095bae1928c8d761bab06aa498bec0.jpeg

Признавам, снимките са една идея обработени и срязани откъм излишни елементи. При малко повече време да се застоиш, могат да се получат и по-добри кадри. Лично аз не исках да експериментирам с нервите на половинката-лъв🦁, който се беше понапрегнал от това мое хрумване след 2 часа пътуване в кораб и 40 мин. в трамвай🤪😆 Освен това не съм слизала на релсите за фронтална снимка. 

Като се изместихме на отсрещната спирка, установихме, че май гледката е по-добра, или пък светлината по това време на деня, но … някой друг с по-ентусиазирана половинка може да пробва😉 Аз, каквото чух по адрес на хелзинските трамваи, достатъчно е🙉

IMG_5838.jpeg.59a2a4a285d41506131212aedde81190.jpeg

Някъде към 10-ина минути стояхме, през което време се срещнаха една двойка трамваи. Долу-горе на 7 мин. преминават трамваи 1 и 7.

След това със същите билети, които имаха още 30 мин. валидност, се придвижихме по-близо до централните забележителности. В случая слязохме на спирка Helsingegatan, за да видим тази сграда - Itäinen Papinkatu 3 и да прекосим бохемския квартал Kallio

IMG_5842.jpeg.8baa26f2c1832d03a02e69294a486cd2.jpeg

IMG_5847.jpeg.b0733dd94dd97459b4b7885ab1c2a1a2.jpeg

IMG_5856.jpeg.ebad6714ab7d0a340220d3e0ba00704a.jpeg

• Харесвам 16
  • Благодаря 2
  • Смея се 3
Публикувано:

Изпълних и заръката за залезите в Талин😄 Красив спомен ще ми остане от този на яхтеното пристанище Port Noblessner.
Преди това преминахме през чаровния квартал Kalamaja и улица Valgevase tn

IMG_5754.jpeg.633134e506ec0d6d0b83950ce98a18a1.jpeg

IMG_5748.jpeg.d2d98b12ff5e7602d7322e15408680cc.jpeg

IMG_5745.jpeg.93a5b25a08d7a5e8520f7214bb1f377b.jpeg

Харесахме си иглу за 75 000€😉

IMG_5762.jpeg.5b9ba0084726148daa3f195e8e32f380.jpeg

IMG_5763.jpeg.3a0152e04b2ca912ecf7734d4e7bbf4e.jpeg

Похапнахме вкусно фаст фуд в препоръчаното капанче Barbossa 

IMG_5779.jpeg.02594b7b444b0771700cfc1247802913.jpeg

IMG_5786.jpeg.2b9a9f4f00a9679d850090bb54dcd9d6.jpeg

и имахме сравнително красив залез 😎

IMG_5774.jpeg.5f0286bc849e550e014bb1cd39033d20.jpeg

IMG_5794.jpeg.80d234c45d6de42e3248ab6ab7f4101b.jpeg

Предния ден, веднага след кацането и настаняването в хотела, успяхме да хванем залез и от терасата Patkuli Viewing Platform

IMG_5477.jpeg.40fb4c3c8f37338685a1ada4c9d80250.jpeg

Като цяло случихме на хубаво време. Само един ден валя дъжд в Талин от сутринта, но тогава ние бяхме в Хелзинки, който се оказа най-топлото място в целия район с предупреждение за високи температури от 25-27 градуса😄 (ще ме уплашат все едно тия градуси😂)

Дори и плаж направихме в Талин, наред с други столичани, радващи се на слънчевите лъчи☀️

IMG_5676.jpeg.c1882f8c69a0d642abe6545bc6be84d8.jpeg

IMG_5696.jpeg.9e2ae80f5536eaddb014f9e2e32b281d.jpeg

Тайната за слънчево време е да облечеш тенерифска тениска😉 - е, може и вятър да донесе, но карай🙃

IMG_5719.jpeg.f2802a79753eea48a49f2c4166ba75d2.jpeg

Споделям напълно мнението, че Талин е много интересен град не само в чисто туристическата си част❤️

• Харесвам 20
  • Браво 3
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Тайната за слънчево време е да облечеш тенерифска тениска😉

И аз имам такава тениска. 😜😍 Някой ден ще направим обща снимка (по възможност да има море). 😄

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 48 минути , Argentique каза:

И аз имам такава тениска. 😜😍 Някой ден ще направим обща снимка (по възможност да има море). 😄

Напълно съм навита😘
В северна Испания примерно можем да пробваме носи ли хубаво време тенерифската тениска😄

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Миналата седмица се върнахме от нашето триседмично пътешествие с акцент Полша, Литва, Латвия и Естония. Пътувахме с кола и изминахме 6180 км.

Програмата ни беше:

София - Арад - Краков - Вроцлав - Познан - Гданск - Каунас - Тракай - Вилнюс - Рига (+Юрмала) - Талин - Каунас - Варшава - Ждиар - Тимишоара.

Накратко някои от впечатленията ми:

Полша

Силно съм впечатлена от Полша, всички градове, които посетихме ми харесаха. Най-вече ми хареса градската среда и колко е уредено и помислено за хората - красиви междублокови пространства, велоалеи, площадки за деца и отдих и т.н. Разбира се богатата история, забележителностите и природата също са впечатляващи.

От градовете, които посетихме най-много ми хареса Вроцлав, особено "остров" Тумски, както и Гданск и Варшава, за която имах занижени критерии, а бяха многократно надминати. В Краков пък имам колега и имахме късмета да ни разведе и разкаже доста интересни неща за града, както и някои легенди.

Литва

Хареса ми и в Литва, макар според мен от тези четири страни (Полша, Литва, Латвия и Естония) там да се усещаше една изостаналост така да се каже. Все пак има доста модерни решения на ежедневни проблеми - например в Каунас имаха косачки роботи, които се грижеха за градския парк, имаха си и зарядни станции, никой не ги краде, никой не ги чупи...Правеха ремонт и на основния си площад при кметството. Каунас е хубав град и заслужава да го посетите. Вилнюс не ми хареса толкова, стария град не е лош, както и порталът, който в реално време свързва с Люблин е нещо доста интересно, но често "забива". Тракай е красиво място, може да изкарате там половин или цял ден, да се возите на лодка, да се разходите около замъка. Благодаря на @master_of_germs за препоръката, за пореден път от него научавам по-малко известни места. Навръщане от Естония посетихме и Хълмът с кръстовете, интересно място. Интернетът не е много добър.

Латвия

Рига е прекрасен град! Много красив, невероятна архитектура! Също така много музикален, навсякъде фестивали, музикални изяви на открито, много приятна атмосфера. Юрмала ми допадна също, за съжаление голям дъжд хванахме там, но като отмина стигнахме и до плажа, бях изненадана колко много хора се къпят и водата не им е студена, оказа се, че за моите критерии е поносима. 

Естония

В Естония посетихме Талин, като това е и моят фаворит от всички посетени места. Влюбена съм в Стария град! Бих го посетила и зимата, много е красиво. Хареса ми и колко късно се стъмваше. В 23:00 беше още светло. Много добър интернет (споменавам за хората, които като мен понякога им се налага да работят докато пътуват).

Най-скъпо ми се стори в Полша и Естония, най-евтино Литва.

Пътищата са хубави, след Полша от Литва към Латвия и Естония няма магистрала, но въпреки това се пътува приятно, много е равно, има видимост, тировете си поддържат скорост и не е бавно или изнервящо. Винетки има само за Румъния, Унгария и Словакия. В Полша някои пътища само са платени. А в Литва, Латвия и Естония няма такси или винетки.

За разделяне на пътя ползвахме на отиване нощувка в Арад (Румъния), навръщане  една допълнителна в Каунас (Литва) освен основните, които имахме там на отиване, Ждиар (Словакия) и Тимишоара (Румъния).

Настаняване запазвахме през букинг и airbnb - апартаменти предимно, само в Румъния и Словакия бяха хотели/къщи за гости. С куче и кола е малко по-трудно, тъй като държим на паркинг, а апартаментите, които допускат куче и имат паркомясто не са толкова много, но все пак намерихме. Някои дори сме ги запазвали в движение.

За ресторанти съветвам да гледате отзивите в гугъл, доста помагат. Не сме имали проблеми, че сме с куче, в това отношение навсякъде бяха доста дружелюбни, дори на места се чудеха защо изобщо питаме.

Забележителности според интересите ви, има за всекиго по нещо.

Предвижване в градовете, които ние посетихме - навсякъде пеша. Апартаментите ни бяха или много близко до забележителностите или на 20-25 минути, което когато си с куче е никакво разстояние, защото така или иначе трябва да го разходиш. Никъде не сме ползвали градски транспорт или таксита.

Времето в Полша беше предимно облачно, преваляваше, не бих казала, че е било студено, но не беше и топло. Навръщане обаче във Варшава беше голяма жега. В Литва, Латвия и Естония хванахме хубаво време, предимно по къс ръкав сме били. Случи се да превали, но като цяло приятно време.

Хората като цяло ми се сториха по-студени, на места недружелюбни.

Друго не се сещам сега да споделя 😄 , но ако някой има въпроси ще отговоря.

Ето и малко снимки, по една-две от място, че много дълго ще стане  😄 :

Краков

IMG_3608.JPG.40bf129dc164b6bc691e0e3fdd6dc8f0.JPGIMG_3714.JPG.7bb0dd8e2fab8c5078b3de5dc9511b06.JPG

Вроцлав

IMG_3959.JPG.b34a41efc2ffc9a8ea8d9b1596b09eeb.JPGIMG_4038.JPG.3b62b28d7e1fbbbedc7fb28b2e73eb6c.JPG

Познан

IMG_4118.JPG.8428ac22efb785aa653f20e1d594b6e5.JPG

Гданск

IMG_4190.JPG.6675c123ef765b917d1bcac01f12c988.JPG

Каунас

IMG_4588.JPG.d60efba77ba03fe614c6f4d118f4821d.JPG

Тракай

IMG_4474.JPG.98553d1ac0d5e32aee869a5246b1c61b.JPG

Вилнюс

IMG_4525.JPG.f1d612704fdaab4ba8c76b6e4f947f49.JPG

Рига

IMG_4786.JPG.e28d4f4ca3e74bf03ee1070ed61d8791.JPG

IMG_4794.JPG.57fe9b3951510e3d3b4fc9e0240f7df6.JPG

Юрмала

IMG_4828.JPG.83efe2836acfc737604b4e8f7dfdc098.JPG

Талин

IMG_5229.JPG.8ac4ea48f70ac2858372f2e0afe9cc4f.JPG

23:23 ч.

.IMG_5074.JPG.7199b8225d98a07996d4fc5069391570.JPG

Варшава

IMG_5415.JPG.6bc6f987890d818979ae383c25931543.JPG

Ждиар

IMG_5521.JPG.efdce31df36e620d0c3a56fa6e832a23.JPG

• Харесвам 29
  • Браво 6
Публикувано:

преди 10 часа, Моника каза:

Настаняване запазвахме през букинг и airbnb - апартаменти предимно, само в Румъния и Словакия бяха хотели/къщи за гости. С куче и кола е малко по-трудно, тъй като държим на паркинг

Във Вилнюс, Рига и особено в Талин нямаше много опции за настаняване с куче, в комбинация с паркомясто.  В Талин се наложи да платим по-скъпи нощувки, само защото сме с домашен любимец и се настанихме в доста отдалечено от центъра място. Когато наближи тръгването ни, цените бяха  двойни и тройни на това, което бяхме запазили. И това за апартаменти, които не блестят с нещо. Навсякъде ни пускаха с кучето, но като цяло не бяха позитивно настроени към нея. А социализацията на домашните им любимци е нулева и ако кучето ни направеше опит да се доближи до друго, изпадаха в ужас. 😀

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
7 minutes ago, chandni said:

А социализацията на домашните им любимци е нулева и ако кучето ни направеше опит да се доближи до друго, изпадаха в ужас. 😀

Е то в тази част на Европа и с хората е така 🙂

• Харесвам 7
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, chandni каза:

Във Вилнюс, Рига и особено в Талин нямаше много опции за настаняване с куче, в комбинация с паркомясто.  В Талин се наложи да платим по-скъпи нощувки, само защото сме с домашен любимец и се настанихме в доста отдалечено от центъра място. Когато наближи тръгването ни, цените бяха  двойни и тройни на това, което бяхме запазили. И това за апартаменти, които не блестят с нещо. Навсякъде ни пускаха с кучето, но като цяло не бяха позитивно настроени към нея. А социализацията на домашните им любимци е нулева и ако кучето ни направеше опит да се доближи до друго, изпадаха в ужас. 😀

В Рига и Талин апартаментите ми харесаха най-много, мога да ги споделя ако някой се интересува. В Талин обаче ни беше най-трудно да намерим, само на "дупки" попадахме. С приближаване на пътуването се принудихме да запазим, обаче винаги гледам с безплатна анулация. В последствие намерихме по-скъп, но с много по-добри условия и го букнахме него. Близо до Стария град, с паркомясто във вътрешен двор. 

За социализацията на кучетата съм абсолютно съгласна, навсякъде бяха така. Кучето ми само да тръгне да се души с някое и хората веднага си го дърпат и забързват. На малкото кучешки градинки, които видях изобщо пък нямаше кучета. 

По ресторантите иначе винаги носеха вода за кучето, предимно му се радваха макар той да не е много дружелюбен с чужди хора, не сме имали проблеми. Случи се в Рига и в сувенирен магазин да ме питат дали имаме нужда от вода за кучето.

Явно зависи и има разлика от място до място, зависи и дали сервитьорите харесват кучета или не 😀

• Харесвам 4
Публикувано:

Кацнахме във Вилнюс с вечерен полет от Талин в 22:00 часа и с малко /20 мин./, но кофти за гладни хора закъснение. Докато се придвижим до града и настаним в хотела, стана 23:00. Уж гледахме в мапс 2 заведения с храна, които работят до 00:00 часа, но на място и двете се оказаха затворени. Тъкмо се чудехме дали да търсим нещо от сорта на Макдоналдс, работещо до по-късно, когато до нас спря таксиметров шофьор. Разбрахме се, че се нуждаем от храна и той срещу 5€ ни закара до вкусно и вървежно място - при бай турчин, който сам работи до 02:00 часа 😋 Та, ако окъснеете във Вилнюс гладни, ето го мястото за преяждане с адана кебап и подобни😉

IMG_7149.jpeg.2f5d0f28e1cf55c9dcc4109491f25a13.jpeg

А за бързо хапване през деня ето тук работи симпатична девойка - българка🙂

IMG_7150.jpeg.67a80cf328945185ab71432df835224d.jpeg

Бирата с мед много ни допадна.

IMG_6344.jpeg.8f801ebe883665623da6383a61585379.jpeg

Може би зависи от времето - и като метеорологични условия, и като продължителност, но за мен и семейството Вилнюс се оказа неочаквано приятната изненада в пътуването. Имахме общо към 20 часа в града със спането и останахме очаровани от разходката из стария град, който ни се стори добре поддържан. Аз не съм особен почитател на църкви, в смисъл в повечето случаи удостоявам фасадите им🙂, но тук ми беше особено приятно откриването, докато си вървя, на десетките камбанарии и куполи, накацали сред покриви. В повечето случаи уж скришом изненадват,

IMG_6191.jpeg.632614818ea736e30455392c90583c10.jpeg

IMG_6198.jpeg.120fbdf9a4b99a875e8ed1faa2d6e3c2.jpeg

IMG_6204.jpeg.97f594af96dd1b3b90578a05c7d6e03c.jpeg

IMG_6216.jpeg.118a7d5749b182fdfc47e806f48e23ef.jpeg

IMG_6217.jpeg.4f9cc2b5b39f8f6f1f9ab4bd304cf480.jpeg

IMG_6327.jpeg.eabbd8d4fe92364592690d7fe766c5fe.jpeg

IMG_6341.jpeg.f71a0d568c841ffd5f4a17e916f3f585.jpeg

IMG_6470.jpeg.5e6afcf50b1dd3d03075b93d0d06e2a2.jpeg

IMG_6407.jpeg.4da57b3a71bfb9badb54e48d28767318.jpeg

но накрая напълно явно 🙂

IMG_6428.jpeg.ab4813691a254f0ff53926f17fc90d3f.jpeg

Хубав спомен ще ми остане от дворчето, в което случайно попаднахме и абсурд да се сетя по коя уличка е,

IMG_6331.jpeg.a68f9331a3d845ee34cba4719ed5fefd.jpeg

както и от парка - Bernardine Garden

IMG_6467.jpeg.17a08e6646fac4a9c5129a6f29009f04.jpeg

IMG_6476.jpeg.dec58aa253b1ccf0581ce44c1496a6c4.jpeg

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 14 минути , ДиянаВ каза:

Хубав спомен ще ми остане от дворчето

...което ме подсети за една много приятна почивка от обикаляне на стария град, която направихме в дворчето пред къщата на президента на страната. Не е за вярване, но мястото е с напълно свободен достъп и се намира на гърба на президентския дворец в Presidential Park...

• Харесвам 3
Публикувано:

Преглеждайки снимките от фотоапарата, откривам една много красива палитра от цветове. И навсякъде е толкова чисто. Заслужаваше си да изминем близо 6000 км с кола, за да видим всичко това:

IMG_3862_Kaunas Lithuanian national radio mural - S. Daukanto g. 28A.jpg

IMG_3920_Kaunas The Wise Old Man.jpg

IMG_3926_Kaunas.jpg

IMG_3935_Kaunas House of Perkūnas_Old Town.jpg

IMG_4047 Vilnius.jpg

IMG_4229 Tallinn Kadriorg Art Museum.jpg

IMG_4249 Tallinn Kadriorg Art Museum.jpg

IMG_4257 Tallinn Telliskivi Creative City.jpg

IMG_4258 Tallinn Telliskivi Creative City.jpg

IMG_4288 Riga Art Nouveau Building in Alberta Str.jpg

IMG_4338 Riga Latvian Academy of Art.jpg

IMG_4362 Riga Latvian Language Institute.jpg

IMG_4504 Riga Nativity of Christ Orthodox Cathedral.jpg

IMG_4546 Jūrmala The Turtle.jpg

IMG_4578 Jūrmala The Turtle.jpg

IMG_4591 Jūrmala.jpg4IMG_4620 Jūrmala Church Of Our Lady Of Kazan.jpg

• Харесвам 23
  • Браво 5
Публикувано:

Ау-бау, Аурора Бореалис е или връзкарка с тези по-северни земи и морета, или е много страшна😉😃  Вредила се е сама за снимка с костенурката в Юрмала. А аз що чужди деца наснимах в чакане, че даже и майките им🙃.

Много й подхожда зелената тревичка❤️

Като каза преди за пресичането, имах един ден да се огледам🙂. Преживяванията ни в Рига доста се разминават. Ние в новия град - центъра стигнахме до православната църква и после по един булевард се спуснахме до жп гарата. Беше ден събота и вече на 26 юли столицата по обед направо пустееше и откъм трафик, и откъм хора. Виж на Юрмала при Майори плажуването течеше с пълна сила. В свободната зона не ползваха чадъри, явно не изгарят, а са бели хора. Водата на плиткото беше чай - не само на усет, но и на цвят🤪

Бирата, специално снимана за @iMari😃 - не.

IMG_7050.jpeg.618939d9671fcbbbe8e9a06977f46b48.jpeg

IMG_7066.jpeg.9b6aa7a121f23dac45f91a87a8a5e0e1.jpeg

IMG_7112.jpeg.e62f9f463a115b90bbd3888823762abf.jpeg

Иначе впечатленията ни за “къщичките” по пътя към плажната ивица съвпадат - и мен ме накараха да се загледам🙂

IMG_7039.jpeg.13c4a5ad8c4874e2d2a3a0ceca89c76c.jpeg

IMG_7038.jpeg.2d46a20deffd795a59e450b9c39a3c08.jpeg

• Харесвам 14
  • Смея се 1
Публикувано:

В Хелзинки имахме и следната случка, която не знаех, че ще се случи😉

До потеглянето ни наобратно към пристанищния терминал оставаше около час. Решаваме вместо да обикаляме още, да поседнем на сянка и на бира в абсолютно объркващо заведение с името Прага🍺

Praha

На снимки уж има добри отзиви и разумни цени като за там за по една бира - м/у 7.50 до 10€ наливна, сядаме навън, където може да се пуши по наличието на пепелници, а на масата има някакъв qr код за менюто. Първо учудване - всички питиета са безалкохолни. Със съпруга влизаме вътре да поръчаме - обратно, оказва се, че всичко е алкохолно. Вземаме си 2 бири, а щерката я оставяме на сухо. Стоим, идва някакъв до мен, иска ми цигара, давам му на завалията. Идва време да си ходим и дъщерята отива до тоалетната. Минавайки покрай бара, мъжът там я е видял и идва на нашата маса. Поиска да види паспорта й и щом се доубеди, че е непълнолетна, каза, че това е бар зона и трябва да си ходим, ама веднага. Добре, че се случи, когато и без това щяхме да си ходим, иначе трябваше да я изгоним на другия тротоар, докато си изпием скъпата бира. Сбъркана работа, яко им се пие и пуши и го правят, съдейки по гледката с количките със стекове алкохол на пристигащите от Талин. Отделно на обяд в трамвая и ние имахме ръмжаща жена с бира, ама не повърна, може би защото беше с кенче, а не с галон😆. Значи в трамвая няма кой да контролира, че пие пред непълнолетни, ама на барчето най-лесно могат да му натресат глоба.

• Шок 5
  • Смея се 2
  • Замислям се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.