Прескочи до съдържание

Пътешествия по света и отношението ви към България

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 минути , era123 каза:

Хората, който псуват запада най-много са точно българите, живеещи там от ХХг.

Аз си бях правила проучване какво българи в чужбина говорят за България. Когато бях в Австралия, бях на гости на роднини и изкарах цял месец там. В града, в който живеят, има прилично голяма българска общност. Запознах се с доста българи там, бях на партита и гостита и използвах случаите да ги питам какво мислят за България. Мненията бяха в двете крайности - от "Липсва ми, но тук съм се устроил/а много добре и децата ми са тук" до "Пълен кенеф. Някой ден ще заведа децата да им покажа от каква мизерия съм ги спасила".

Вие виждате ли 70% подобрение на средата?

Не още, но и там има подобрение. Много хора се преместиха от града на село и си оправят къщите и дворовете, с което и общият вид започва да се подобрява. Аз живея от години в София, но съм от малък град, който в последните години също започна да придобива по-приличен вид - нови тротоари, улици, площадки, градинки, междублокови пространства. Повече се пази. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , era123 каза:

Всичко ще става мнооооого бавно (ако изобщо) ама той живота си върви. 

Толкова години сме вървели назад, няма как да е другояче. Тоя път пак трябва да се мине, в правилната посока. Тя е важната. Щото манталитет се гради трудно, много трудно. Десетилетия хората са отглеждани само да могат да съществуват, тези, които могат и да живеят и да вървят напред не се раждат в концлагер.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , Lirea каза:

Аз си бях правила проучване какво българи в чужбина говорят за България.

През летния отпускарски период често контактувам с различни прослойки българи, завърнали се за отпуск в България от САЩ, Канада и Западна Европа, 95% от тях не харесват това, което се случва тук и са доволни от това, което получават в чужбина.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
3 minutes ago, Zaro said:

Толкова години сме вървели назад, няма как да е другояче. Тоя път пак трябва да се мине, в правилната посока. Тя е важната. Щото манталитет се гради трудно, много трудно. Десетилетия хората са отглеждани само да могат да съществуват, тези, които могат и да живеят и да вървят напред не се раждат в концлагер.

И аз така мисля. Точно затова набор 2010 когато поемат кормилото след 35 г ние вече ще сме леко умрели. 

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Вие може би да , аз смятам да поживея още.

Темата обаче чудесно се връзва с последните десетина поста в темата за rumbo.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

България си е едно доста добро място за живеене. :smile3:
Особено като географско разположение, климат, природа - кеф ти планини, кеф ти (плодордни) равнини, кеф ти море, кеф ти голяма европейска река, кеф ти четири сезона, кеф ти досами столицата хубава планина. Сравнително хубава храна също. Като сигурност и спокойствие също е доста добре ситуацията тук в сравнение с много други страни. Е, има си и кусури, то няма как - в обществените отношения и манталитета, както стана дума, в инфраструктурата най-вече. 
Но последните десетилетия нещата, макар и трудно и бавно се подобряват, страната се възстановява, а и чисто материално вече положението на българите като цяло е съвсем прилично - никога в историята на България хората не са били по-добре материално.  Е, никога не е изключено нещо да се спънем пак, да се объркат нещата и да тръгнем в грешна посока (забелязват се и такива напъни), ама да се надяваме, че няма да се случи! 

преди 23 часа, stanimir каза:

От другата страна Изтока се представяше като кръвожадни комунисти,  живеещи едва ли не в пещери и пасящи трева.Хора идваха в България и се изненадваха че ползваме вилици и лъжици.Някой не смееха да пътуват до Източна Европа до началото на века, наплашени от всичко четено през годините.

Моите впечатления са точно обратните - колкото съм говорил със западняци (особено в периода преди 20-30г.) , толкова съм се убеждавал, че си нямат идея за  идиотщините, които имаше тук - повечето имаха някаква захаросана представа за соца - може би защото западните университети, особено хуманитарните специалности, бяха пълни (то всъщност и досега в немалка степен е така) с всякакви марксисти, ленинисти, троцкисти, маоисти, че и сталинисти и подобни -исти, които пълнеха (пълнят) главите на студентите с небивалици.

преди 17 часа, Deja Vu каза:

Аз го казах в днешно време. Пропагандата и сега я има, но изразена в по-агресивен вид. Не съм чувала толкова лоши неща за Запада от хора, които пътуват и обичат света, колкото от такива, които не са отишли абсолютно никъде, и за които всичко се свежда до трите морета.

То иронията е че сега, с ЕС и Шенген, практически сме не на три, а поне на дузина морета, сигурно ще изпусна някое :wink: :
Черно море; Бяло (Егейско) море; Йонийско море, Адриатическо море; Тиренско море; Лигурско море;  Средиземно море; Балеарско море; Алборанско море; Келтско море; Северно море; Балтийско море ... само от близкия ми кръг приятели се сещам за двама с къщи на брега на Егейско море и един - на Балеарско. 

И най-хубавото е, че всеки може да пробва да отиде да живее/работи където пожелае в България (няма вече "жителство/разпределение"), в Европа, или някъде другаде по широкия свят и да прецени къде му харесва най-много според личните предпочитания. :smile3:   Това сега изглежда като най-естествена даденост, но не винаги е било така. 

• Харесвам 13
  • Браво 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 48 минути , Фил каза:

Моите впечатления са точно обратните - колкото съм говорил със западняци (особено в периода преди 20-30г.) , толкова съм се убеждавал, че си нямат идея за  идиотщините, които имаше тук - повечето имаха някаква захаросана представа за соца - може би защото западните университети, особено хуманитарните специалности, бяха пълни (то всъщност и досега в немалка степен е така) с всякакви марксисти, ленинисти, троцкисти, маоисти, че и сталинисти и подобни -исти, които пълнеха (пълнят) главите на студентите с небивалици.

Точно. Беше лесно да си комуне в свободна държава, но не и свободен в комунистическа.

• Харесвам 4
  • Браво 4
Публикувано:
преди 24 минути , Zaro каза:

Точно. Беше лесно да си комуне в свободна държава, но не и свободен в комунистическа.

Вече ставаш досаден! Изявите ти във форума са само в тази насока! Вечно , само и единствено ТИ с правилната политическа линия, с правилните политически критерии, с правилното политическо подковаване, с единствено правилното мнение. Форумът НЕ Е КОНГРЕС НА ЕДНА ПАРТИЯ ОТ 50- ТЕ ГОДИНИ.🤮

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Ама не, винаги като започне тема “за България” по принцип и до една-две страници се стига до тежка философия и “исторически” доводи и вини от миналото, което дори вече не е “близкото минало”. Толкова ли е трудно малко да се сдържаме и да помислим дългосрочно как би се развила една тема след като изпляскаме противоречиво мнение … Щом аз мога да се сдържам (а често ми се иска да развъртя словесния светлинен меч), би трябвало всеки да може 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 30 минути , muchachote каза:

Вече ставаш досаден! Изявите ти във форума са само в тази насока! Вечно , само и единствено ТИ с правилната политическа линия, с правилните политически критерии, с правилното политическо подковаване, с единствено правилното мнение. Форумът НЕ Е КОНГРЕС НА ЕДНА ПАРТИЯ ОТ 50- ТЕ ГОДИНИ.🤮

Не се чувствай длъжен да ме осведомяваш за мнението си. А и явно не си забелязал, че позицията ми е точно обратната на посочената партия. Има функция з блокиране, възползвай се от нея. Хубав ден!

• Харесвам 6
Публикувано:

От България по-хубаво няма. Повече от 8 години съм в Лондон. Там само заплатите са хубави и транспорта е уреден, нищо друго.

Оплачеш ли се срещу черен изобщо не обръщат внимание. Много ги толерират и гък не смеят да им кажат, защото все още изпитвали вина за действията си в миналото.

Черен колега от Колумбия отишъл в Испания, оженил се за бяла испанка и след като получава испанско гражданство се преместват в Лондон. Има и британско гражданство. Той многократно казваше, като два пъти размахва и британския паспорт."I'm British you are emigrants. When British people speaking emigrants keep quiet''.

Това беше в продължение на година и нищо никой не му е казал. Когато бял колега напусне казваше ''One white less''. Той е много нагъл и половината колеги не го понасяме. Веднъж ме ядоса здраво и една неделя вечер написах мейл на HR, но се оказа, че мейла е на payroll.Служителката веднага е препратила мейла. Заглавето беше Расизъм в... В понеделник на обяд се засякохме с един от големите менъджъри от централния офис. Каза ми, че знае за мейла ми и ми благодари. За първи път видях мениджъра ми испанец супер ядосан. Каза ми, че се отнасят сериозно с тези неща. Следобяда ме извика на разговор мениджърката на отдела ни (гъркиня). От името на цялата компания ми се извини, ако се чувствам обиден. Следва разследване и първо ще разпитат мен и след това останалите. Когато испанеца ме пита, защо правя това му казах, че целта ми е да го изгонят. Те и двамата с гъркинята се изсмяха.Предложи ми да ме премести в друга офис сграда, ако искам. Мен, а не него. Гъркинята ми каза, че ще ми прати файл с показанията ми, но така и не прати. Вероятно са променили нещата. По време на разследването имах рожден ден и бях в отпуска. В груповия чат на отдела поздравяват всички за рождените им дни, но само мен тази година испанеца ме''забравил", нищо че беше четвъртък. Не пропусна обаче хората, които имат рожден ден събота и неделя, и двама колеги на 31 декември.Като ме видя след отпуската ме попита, как съм изкарал. Казах му,че бях в красивата му държава и че ме е забравил. Той се зачуди...о, вярно, че в четвъртък имаше рожден ден. Извинявай, забравих. На гъркинята й казах, че са ме забравили и тя каза, че испанеца се занимава с рождените дни.

След като се върнах от отпуска гъркинята ми каза,че разследването е приключило и решение ще вземе един от големите мениджъри англичанин.

Раздадоха ни писма да не си правим шеги към етноси, сексуални ориентации и нещо от този род. Изкараха, че черния се шегувал и не го изгониха.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
30 minutes ago, VeniVidiVici said:

От България по-хубаво няма. Повече от 8 години съм в Лондон. Там само заплатите са хубави и транспорта е уреден, нищо друго.

Защо не се прибереш в България? От къде си в България?

Публикувано:
преди 16 минути , era123 каза:

Защо не се прибереш в България? От къде си в България?

Ще се върна в България, но след април 2026, защото тогава правя пълни 10 финансови години, и ако съм жив след години ще получавам английска социална пенсия.

Страстта ми към пътешествията ме отведе в чужбина. Ако бях останал в България, нямаше да видя нито Малдивите, нито Пукет, Дубай и т.н.

Публикувано:
7 minutes ago, VeniVidiVici said:

Ще се върна в България, но след април 2026, защото тогава правя пълни 10 финансови години, и ако съм жив след години ще получавам английска социална пенсия.

Страстта ми към пътешествията ме отведе в чужбина. Ако бях останал в България, нямаше да видя нито Малдивите, нито Пукет, Дубай и т.н.

Ясно.

Ако си набор след 78 ли беше 76 ли, ти трябват 11г. 

Публикувано:
преди 22 минути , era123 каза:

Ясно.

Ако си набор след 78 ли беше 76 ли, ти трябват 11г. 

Вероятно ще остана повече време, за да посетя всички мечтани дестинации. 

Публикувано:

Явно все пак животът там ти е дал повече от една заплата и градски транспорт. Ако се научиш да се изолираш от дразнителите, ще е много по лесно. А и тая цялата работа със страха от това да не засегнеш някого, ще отмине. На хората им писва вече заради комплексите на някои индивиди.

Публикувано:

Златните правила за живот на българите в Англия са: Не живей с други българи, не работи с други българи и ако чуеш българска реч на улицата не се обръщай и не казвай, че си българин. Така е, за съжаление. Първите месеци живях в общежитие с още трима в стаята. Понеже видяха, че съм българин ме настаниха в стаята с още двама българи, а после стамахме изцяло българи в стаята. На втория ден едното момче ми поиска 80 паунда заем, за да си плати наема. Не му дадох, защото имах само 30 останали до заплатата в петък. Той беше от повече от година в Лондон и нямаше пари. Пушеше, а там цигарите са скъпи. След 2 месеца ми поиска 200, защото баща му щял да си прави операция. Той ме беше препоръчал за една работа и от благодарност му дадох 100.  Чак след повече от година ги върна. В началото, на улицата чух две жени да си говорят на български и търсеха някакъв адрес. Помогнах им като видях на картата в телефона. Тръгвам си и след 2 метра ме изкоментираха лошо. Тази лоша черта на българина да коментира човек на два метра от него и да си мисли, че не се чува. Това е типично за източноевропейците. Такива коментари в работата прави хърватин. В българските фейсбук групи за Англия непрекъснато има коментари, че само ние българите не си помагаме и подкрепяме. Споделих това със съквартиранта унгарец. Той ми каза, че и в унгарските групи било същото, как другите етноси си помагали, а само унгарците не си помагали един на друг.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
26 minutes ago, VeniVidiVici said:

Златните правила за живот на българите в Англия са: Не живей с други българи, не работи с други българи и ако чуеш българска реч на улицата не се обръщай и не казвай, че си българин. Така е, за съжаление. Първите месеци живях в общежитие с още трима в стаята. Понеже видяха, че съм българин ме настаниха в стаята с още двама българи, а после стамахме изцяло българи в стаята. На втория ден едното момче ми поиска 80 паунда заем, за да си плати наема. Не му дадох, защото имах само 30 останали до заплатата в петък. Той беше от повече от година в Лондон и нямаше пари. Пушеше, а там цигарите са скъпи. След 2 месеца ми поиска 200, защото баща му щял да си прави операция. Той ме беше препоръчал за една работа и от благодарност му дадох 100.  Чак след повече от година ги върна. В началото, на улицата чух две жени да си говорят на български и търсеха някакъв адрес. Помогнах им като видях на картата в телефона. Тръгвам си и след 2 метра ме изкоментираха лошо. Тази лоша черта на българина да коментира човек на два метра от него и да си мисли, че не се чува. Това е типично за източноевропейците. Такива коментари в работата прави хърватин. В българските фейсбук групи за Англия непрекъснато има коментари, че само ние българите не си помагаме и подкрепяме. Споделих това със съквартиранта унгарец. Той ми каза, че и в унгарските групи било същото, как другите етноси си помагали, а само унгарците не си помагали един на друг.

Това не е само в Лондон/юк. 

Както на всякъде по света, колкото по-ниско квалифицирана една работа, толкова по-счупени хора са ти средата. 

От там идват проблемите, не от държавата или националността на хората. Налага ти се да движиш/живееш с тъпанари - получаваш тъпанарски ситуации. 

• Харесвам 9
Георги Матеев
Публикувано:

Преди 10-15 години си бях наумил, че искам да емигрирам на всяка цена. Това съвпадна с началото на най-активния ми пътешественически период и сериозно се оглеждах за алтернативи. Поживях по няколко месеца на места като Бали и САЩ, имах също така продължителни (не толкова туристически) престои в още няколко държави, но нищо не ме грабна напълно.

5-6 години и 150 държави по-късно констатирах, че перфектно място не съществува, и че по-хубаво от България и Европа като цяло трудно може да се намери, особено в момента.

Ние сме някаква изключително странна и приятна комбинация от Запад и Изток. Тъчем и на двата стана - хем взимаме всички блага от Запада хем се възползваме от далеч по-голямата освободеност на Изтока. С ръка на сърцето си признавам, че стерилната ограниченост на Запада често ми идва в повече (авторът да припомни за одисеята си с маските в Испания, например) и там не бих могъл да вирея за дълго. Не, че и ние си нямаме проблеми и кусури като общество, аз също съм хейтвал понякога, но повечето поне за мен са пренебрежими.

Факт е, че всеки с умения и добри идеи може да се реализира повече от успешно в България, та всякакви намеци в посока колко сме зле финансово не мога да ги възприема. 80-90% от приятелите ми имат по-висок личен стандарт от повечето средно-статистически европейци.

Имаме топ 10 паспорт в света (за сравнение щатския паспорт в момента е по-слаб от българския), невероятна природа, чудесна географска локация, все още останала някаква човечност, немалко свобода, прилична стабилност и доста добра сигурност като цяло.

Камъкът си тежи на мястото.

• Харесвам 15
  • Браво 17
Публикувано:
13 minutes ago, Георги Матеев said:

5-6 години и 150 държави по-късно констатирах, че перфектно място не съществува, и че по-хубаво от България и Европа като цяло трудно може да се намери, особено в момента

Европа е достатъчно малка -3.15ч от ...... до София, за да може да се счита за една държава. 

То като се замисля аз и така се чувствам,че живея. И взимам най-доброто от 2та свята. 

П.С.  С Испания има много реален шанс да ми стане 3ти свят някой скорошен ден.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, era123 каза:

Това не е само в Лондон/юк. 

Както на всякъде по света, колкото по-ниско квалифицирана една работа, толкова по-счупени хора са ти средата. 

От там идват проблемите, не от държавата или националността на хората. Налага ти се да движиш/живееш с тъпанари - получаваш тъпанарски ситуации. 

Специално за Англия, навсякъде определен процент от служителите трябва да са задължително черни. Като неписан закон е. От там идват и проблемите и при квалифицираните работи също. Знаят, че ги толерират и наглеят. Само те създават проблеми и индийците също. IT отдела при нас са повечето индийци.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, stanimir каза:

Ако можеше поне част от грантовете да стига и до форума ...не е коректно.така 4free 😞

Вампирите ги е страх от светлината.

Публикувано:

За щастие Илон Мъск открехна леко завесата и Злото взе да придобива ясни очертания ...оказа се че свободата на словото наистина има цена ... 40 млд. долара ! Заслужавала си е всеки цент 😉

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.