Прескочи до съдържание

Армения за 3 дни през Май

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

Не, бяхме трима души в кола (значи частен тур).  Ти пък.. това с отказването не го разбирам. И какво ако завали дъжд за малко? Не сте от захар. Всичко е окей. Носите си чадъри и си гледате кефа. Гледките са супер.

@Hakkâri Spor - колкото повече човек пътува, осъзнава, че дъжда понякога е дори един допълнителен и то много приятен елемент към пътуването. Но... ако нещата отидат към буря, силни дъждове и мъгла... абе не е толкова приятно 😄 Живи и здрави да сме и малко дъжд няма да ни уплаши. Напълно си прав!

• Щом сте били само 3-ма души, значи е било частен тур. Като цяло от всичките сметки, които направих, 3-ма души е най-изгодната комбинация 😛
преди 4 часа, Адриан ХН каза:

По-горе е написан уотсъп-а на Арман тур. Можеш да се свържеш с тях предварително. Те ще ти кажат какви са опциите. Не вярвам  да няма организирани турове в дните, когато сте там. По принцип има всеки ден. Ако те не могат да си направят групата започват телефонни разговори и уговорки с други шофьори, които идват и взимат хората. Ако ви предложат частен тур с шофьор с черен Опел Зафира откажете го - човекът не струва. При нас мисля, че беше пиян. 

Едната вечер хапнахме в Aragil, но не го препоръчвам, въпреки че беше вкусно. Много лошо обслужване. Имаше доста свободни маси с табелки Реервция и нас ни настаниха блио до входа в нещо като коридор. За да си поръчаш нещо трябва да издирваш намръщената сервитьорка. Масите не са запълниха докато си тръгнахме. Явно не сме им изглеждали платежоспособни клиенти и за да им затвръдим мнението не оставихме нито драм бакшиш.

@Адриан ХН - вече се свързах с Арман Тур по WhatsApp (както и с много от другите тур агенции), но те са единсвените, които все още не са отговорили. Предполагам е нормално, все пак са празници. Вече се разбрах с 3 от агенциите (по-скоро хора, занимаващи се с това) относно какво искаме и за каква цена биха ни го предложили, като все още се колебая кое ще е най-добрият избор. Иска ми се да изчакам Арман Тур и да говоря също с тях и чак тогава да реша. Стиснахме си ръцете за средата на другата седмица с всички, така че има още време 🙂 

• Частен тур с шофьор с черен Опел Зафира - записвам си го и ще го имам в предвид като говоря с тях. Благодаря за съвета.
  • Aragil - бях го видял на картата, но след това описание... ще го зачеркна от списъка. Страшно полезна информация.

Благодаря отново на всички включили се с полезни коментари и мнения. Имам едно въпросче, за което се сетих. На тези частни турове, шофьорите ви говореха ли английски и разказваха ли ви неща за обектите или си бяха само шофьори и до там?

И не на последно място - Христос Воскресе. Бъдете много здрави, щастливи, не спирайте да пътувате и нека яйцата ви да са най-големите бораци!!!

Хубава и спокойна Неделя.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, Zdravko Nestorov каза:

На тези частни турове, шофьорите ви говореха ли английски и разказваха ли ви неща за обектите или си бяха само шофьори и до там?

Зависи какъв шофьор ще се падне. На единия ни тур момчето не знаеше английски, но ни разказваше за обектите на руски. Пускаше ни и българска музика 🙂 На другия ни тур шофьорът знаеше английски, но не разказваше нищо. И двата тура взехме от Arman tour.

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте 🙂 След такава подготовка нямаше как да не вземем и самолетни билети 😄 Така че, стига да сме живи и здрави - Армения ни очаква!

Както споменах и по-рано, свързах се с повечето агенции от снимките, които предлагат различни екскурзии. Най-накрая успях да си пиша и с Arm Tour Armenia (или както ги споменават по-горе в темата - Arman Tour) - те ми направиха най-добро впечатление - както с отношението си, така и с начина, по който обясняваха всичко, а и цените им бяха доста добри. Предлагат както групови, така и частни турове (другите основно отказваха групови заради конкретните дати). За по-голямо улеснение за всеки, който иска да си организира подобни екскурзии, ще споделя направо какво обсъдихме и съответните цени за всяка от тях.

Ето и програмата, която е почти еднаква при всички, с които разговаряхме (с малки разлики като някой допълнителен или пропуснат обект, но нищо съществено):

#

Дата

Час

Програма

Ден 1

04.05.2025

07:00 - 22:00

• Khor Virap Monastery
  • Areni Wine Factory
  • Bird's Cave (Areni-1 Cave)
  • Noravank Monastery
  • Saint Trdat Great Church
  • Spandarian Reservoir
  • Shaki Waterfall
  • Zorats Karer
  • Wings of Tatev (Ropeway)
  • Devil’s Bridge (от лифта)
  • Tatev Monastery

Ден 2

05.05.2025

09:00 - 19:00
или
10:00 - 20:00

• Charents'Arch
  • Garni Temple
  • Geghard Monastery
  • Symphony of Stones
  • Lake Sevan
  • Sevanavank
  • Dilijan
  • Old Dilijan

Ето и агенциите/хората, които ми предложиха най-добри условия и цени за групов или частен тур (другите основно предлагаха само частни турове, и то на цени от $400 нагоре, затова няма да ги споменавам). Цените са за двама души:

• Arman Tour / Arm Tour Armenia
# Име WhatsApp Снимка Групов Тур Частен Тур
Ден 1
Arman Tour
Arm Tour Armenia
+374 77 303079
image.jpeg.6ee2fde55ec477fbb7252a7741d02246.jpeg
2 х 15,000 AMD = 30,000 AMD 60,000 AMD
Ден 2 2 х 12,000 AMD = 24,000 AMD 45,000 AMD
  • Arm Comfort Tour
Ден 1
Arm Comfort Tour
(Contact Name: Sevak)
+374 77 661773
image.jpeg.12328846123fb03fce8d64d43c5944c3.jpeg
NA 65,000 AMD
Ден 2 NA 40,000 AMD
  • Welcome to Armenia
Ден 1
Welcome to Armenia
+374 99 860054
image.jpeg.b44dc9ed9ac2d866b5d358f454d53391.jpeg
2 х $40 = $80 $200
Ден 2 2 х $25 = $50 $70
  • Enjoy Armenia (най-скъпи)
Ден 1
Enjoy Armenia
(Contact Name: Vage)
+374 99 899095
image.jpeg.c82bee3a245f238385c27883d98617b8.jpeg
NA 70,000 AMD
Ден 2 NA 45,000 AMD

Това са условията, с които се договорихме с всички:

• Плащане: В брой (AMD) след всяка екскурзия

• Вземане/връщане:

• Групов тур: Площад Република

• Частен тур: Хотел

• Шофьор: Говорещ английски

• Отказ: Безплатен при лошо време, ако се отмени най-късно в предишния ден

• Окончателно потвърждение: Няколко дена преди самото пътуване

За момента Arm Tour Armenia са ми фаворити. От една страна ми бяха най-приятни като разговор, а от друга ги препоръчаха @rosi0102 и @Адриан ХН. Изборът ни засега клони към частни турове, но винаги можем да комбинраме частен и групов или само групови, като може до последно да го помислим.

Благодаря на всички за споделената информация - наистина е изключително полезна.

С пожелание за една невероятна нова седмица и страхотен и усмихнат почивен Понеделник!

• Харесвам 7
Публикувано:

Здравейте 🙂 Отново съм аз. Исках да попитам още няколко неща, защото не съм напълно сигурен и малко помощ от вас би ми била много полезна 🙂

• Понеже е доста трудно да се намерят AMD (арменски драми) в България, решихме да обменим валута на място, тъй като дори екскурзиите, които резервирахме, изискват плащане в кеш в AMD. Бих искал да попитам къде в Ереван е най-добре да обменя USD или EUR (смятам да обменям USD, тъй като на много места прочетох, че курсът е по-изгоден). Ще пристигнем около 16:30 и ще сме в града най-рано към 18:00. Пуснах запитване и към хотела, който запазихме за препоръки, но ще съм безкрайно благодарен, ако може да споделите и вие от първа ръка.
    От хотела ни препоръчаха тези две места за обмен на валута (намират се в близост до хотела и заведението Gata Tavern) :
  • Какъв обменен курс мога да очаквам за USD и EUR? Според информацията, която намирам в Google, излиза следното (ама на място няма как да не е различно) :
    • 1 USD = 387 AMD
    • 1 EUR = 442 AMD
  • Планираме да ползваме Airport Express 201 или Автобус 100, за да стигнем от летището до града. Знаете ли дали приемат плащания с карта, или е задължително да обменим малко кеш още на летището?
    От хотела ни дадоха ето тази информация:
    • Автобус 100: 150 AMD на човек. Приема се плащане само с карта (Mastercard и Visa).
    • Airport Express 201: 300 AMD на човек. Приема се плащане в кеш (само в AMD) и с карта (Mastercard и Visa).
  • Последният ми въпрос е за SIM картите. Някой да се е върнал скоро от Армения и да му е останала валидна SIM карта с налични GB и/или минути? Става дума за София. Ще съм много благодарен, ако мога да взема карта още отсега и да не се занимавам на място (разбира се, ще се уточним за цената, тъй като е голямо удобство да я имаме предварително).

Относно екскурзиите - след като отново обсъдихме с всички агенции/хора какво предлагат и на каква цена, в крайна сметка избрахме Arman Tour (Arm Tour Armenia). Като цена и отношение ни направиха най-добро впечатление, но ще видим как ще е на място. Обещавам да споделя обратна връзка.

Благодаря на всички за пореден път!

Пожелавам ви прекрасна неделя и още по-хубава нова седмица.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Понеже е доста трудно да се намерят AMD (арменски драми) в България, решихме да обменим валута на място, тъй като дори екскурзиите, които резервирахме, изискват плащане в кеш в AMD. Бих искал да попитам къде в Ереван е най-добре да обменя USD или EUR (смятам да обменям USD, тъй като на много места прочетох, че курсът е по-изгоден)

Ние не сме сменяли никъде пари и не мога да помогна. Теглихме AMD от Револют.

Планираме да ползваме Airport Express 201 или Автобус 100, за да стигнем от летището до града.

От летището до града използвахме Яндекс. Взе ни 2000 AMD. Има много измамници, внимавайте.

Последният ми въпрос е за SIM картите.

Използвахме eSIM от Airalo

преди 2 часа, Zdravko Nestorov каза:

в крайна сметка избрахме Arman Tour

Ние останахме изключително доволни от тях. Вдясно на снимката е водачът ни от единия тур.

ec56f7b1-a145-4b4e-aabd-4746abd87e30.jpeg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 45 минути , rosi0102 каза:

От летището до града използвахме Яндекс. Взе ни 2000 AMD. Има много измамници, внимавайте.

Използвахме eSIM от Airalo

Ние останахме изключително доволни от тях. Вдясно на снимката е водачът ни от единия тур.

@rosi0102 - ти си уникална и само едно ОГРОМНО благодаря, ама ОГРОМНО!!!

• Тъй като имаме останали парички от Виетнам и Камбоджа (в USD), мислим да се възползваме и да ги оползотворим, за да не отидат зян 😄 Иначе Revolut си е винаги страхотна опция.
  • Все още се колебая как ще се предвижим и проучвам всички опции. При 2000 AMD за Yandex Go и 2х300 AMD = 600 AMD за Airport Express 201, започвам да си мисля, че таксито си е страхотна опция. От всички коментари в нета, във форума, както и в GoogleMaps - Yandex Go се поръчва само от приложението, но не и на място, защото могат много яко да те излъжат... Лошото е, че понякога приложението не работело на всички телефони, ама да видим. Имаме 2 (Android и Apple) - все на един трябва да заработи.
  • Засега съм се насочил към Europe TravelPass на Vivacom, тъй като е много изгодно (6 лв. на ден), но търсим и една тамошна карта за всеки случай (другият телефон не поддържа eSIM). Разбира се, че винаги можем да вземем и на място, но просто обичам да сме подготвени.
  • Хахаха - страхотна снимка. Много готино изглеждате 🙂 Не знам по кое време на годината е това... ама изглежда много студено 😄 Иначе мненията за Arman Tour са наистина много добри и се надявам и ние да останем доволни.

Големи благодарности. Уникален и супер полезен коментар с толкова много инфорамция.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

@rosi0102 - ти си уникална и само едно ОГРОМНО благодаря, ама ОГРОМНО!!!

Ооо, няма за какво! За мен е удоволствие, ако мога да помогна 🙂

Лошото е, че понякога приложението не работело на всички телефони, ама да видим. Имаме 2 (Android и Apple) - все на един трябва да заработи.

И при мен не искаше да работи с интернета от еSIM, но успяхме със свободния интернет на летището 🙂 

Не знам по кое време на годината е това... ама изглежда много студено

Това е края на февруари тази година 😉 От 15 години в Армения не бяха виждали такъв сняг 🙂 И дааа, беше много студено  -14 градуса, нооо много красиво 🙂 

• Благодаря 1
Публикувано:
В момента, Zdravko Nestorov каза:

• Какъв обменен курс мога да очаквам за USD и EUR? Според информацията, която намирам в Google, излиза следното (ама на място няма как да не е различно) :
    • 1 USD = 387 AMD
    • 1 EUR = 442 AMD
  • Планираме да ползваме Airport Express 201 или Автобус 100, за да стигнем от летището до града. Знаете ли дали приемат плащания с карта, или е задължително да обменим малко кеш още на летището?
    От хотела ни дадоха ето тази информация:
    • Автобус 100: 150 AMD на човек. Приема се плащане само с карта (Mastercard и Visa).
    • Airport Express 201: 300 AMD на човек. Приема се плащане в кеш (само в AMD) и с карта (Mastercard и Visa).
  •  

Човек, толко подробно планиране  не бях виждал 😉 Споко... каквото дойде, такова.  Курсовете се променят и докато дойде време да тръгнеш за Армения, едва ли ще е този курс, който е днес. Така че не го мисли отсега.

Не знам къде си търсил, но поне на 2 места има арменски драмове в София:

Обменно бюро "Никар" на ул. Граф Игнатиев (близо до пл. Славейков) 

Обменно бюро "Никар 2005" на ул. "Уилям Гладстон" (ъгъла с бул. Витоша)

Потърси ли на тези две места? (Не са верига, а са конкурентни бюра, едното е краднало името на другото и се хейтят взаимно). Разбира се, че е хубаво да имаш малко пари в брой когато кацнеш, най-малкото, за да може да се придвижиш до града

Относно придвижването от летището до центъра:

Маршрутка номер 201 спира точно пред летището, като излезеш и я виждаш. 300 драма струва пътуването до центъра.  Плаща се кеш на шофьора.   

Аз лично бих предпочел да дам 300 за маршрутка, отколкото 2000 за Яндекс, но всеки сам си избира. Маршрутката спираше на 1 км от хотела ми и не ми беше проблем, тамън разгледах малко центъра преди да стигна до хотела. А и още нямах интернет пред летището, за да мога да поръчам Яндекс от приложението. Мисля, че от Мол Русия си купих сим карта от магазин на един от операторите.

image.png.8d8a859cfdc3c5a7640a9918722c34d3.png

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Човек, толко подробно планиране  не бях виждал 😉 Споко... каквото дойде, такова.  Курсовете се променят и докато дойде време да тръгнеш за Армения, едва ли ще е този курс, който е днес. Така че не го мисли отсега.

Не знам къде си търсил, но поне на 2 места има арменски драмове в София:

Обменно бюро "Никар" на ул. Граф Игнатиев (близо до пл. Славейков) 

Обменно бюро "Никар 2005" на ул. "Уилям Гладстон" (ъгъла с бул. Витоша)

Потърси ли на тези две места? (Не са верига, а са конкурентни бюра, едното е краднало името на другото и се хейтят взаимно). Разбира се, че е хубаво да имаш малко пари в брой когато кацнеш, най-малкото, за да може да се придвижиш до града

Относно придвижването от летището до центъра:

Маршрутка номер 201 спира точно пред летището, като излезеш и я виждаш. 300 драма струва пътуването до центъра.  Плаща се кеш на шофьора.   

Аз лично бих предпочел да дам 300 за маршрутка, отколкото 2000 за Яндекс, но всеки сам си избира. Маршрутката спираше на 1 км от хотела ми и не ми беше проблем, тамън разгледах малко центъра преди да стигна до хотела. А и още нямах интернет пред летището, за да мога да поръчам Яндекс от приложението. Мисля, че от Мол Русия си купих сим карта от магазин на един от операторите.

image.png.8d8a859cfdc3c5a7640a9918722c34d3.png

@Hakkâri Spor - такъв съм си... малко се престаравам в повече 🙂 

• За курсовете си напълно прав 🙂 Просто ми беше интересно, но до тогава ще се сменят няколко пъти със сигурност.
  • В София гледах само и единствено в Тавекс. Ще проверя в Никар оригинал и копие (което и да е оргинала 😄) и ще си обърна някакви парички, за да имам все пак като кацнем. Много ти благодаря за тази информация.
  • Все още се колебая за предвижването от и до летището, затова и ще го решаваме на място 🙂 Гледах на картата къде спира маршрутката и е на 10-15 минути от хотела ни, така че е съвем удобна. 
  • За интернета си мислим да си вземем направо от летището, тъй като няколко човека бяха писали, че цените са ОК и е става за нула време.

Хубавото е, че вече знам за различните ни варианти. Но няма какво да се лъжем - напълно си прав в написаното и повечето неща ще са такива, каквито дойдат.

Много ти благодаря за полезните съвети и най-вече за чейндж бюрата. В следващите дни ще се възползвам 🙂 

С пожелание за страхотна нова седмица!

Публикувано:

• В София гледах само и единствено в Тавекс. 

В Тавекс има само основни валути.  Питах преди месец за киргизки сомове, нямат, казаха, че няма и да имат, не боравят с такива средноазиатски валути.  Обмених в бюрото на Уилям Гладстон. По същия начин там (на Гладстон) обмених и узбекистански сомове, и казахстански тенге, азербайджански манати и т.н. Последните две ги има и на Графа, както и грузински лари.

Маршрутката като спира на 10-15 мин. е идеално. А ако и самолетът каца доста преди 14 ч, което е нормалният час за check-in в хотела/guesthouse, аз даже се и радвам да е по-отдалечено, за да може да се убие време в центъра. Ако имате вече интернет на летището, а и сте повече хора, поръчайте си Яндекс, ваша си работа.

Тук много хора хвалят Яндекс, но... нека се има предвид малката подробност, че Яндекс е на принципа на таксито... цената е една, независимо колко души пътуват. И като повечето хора пътуват по двама, трима, четирима... делят си цялата сума. (Ако сте група от 4 души,  2000 драма ги делите на 4, тоест по 500 драма на човек, да речем).  Аз повечето пъти пътувам сам и не си деля сумата за такси/Яндекс/Болт/Юбер с никого. Така че...често с транспорт, с маршрутка ми излиза по-евтино.  Миналата седмица от центъра на Бишкек до летището Яндекс ми взе 1000 сома (10.50-11.00 евро), 26 км разстояние. Като сме двама или трима.. ползваме една кола и делим, дето се вика. Така че.. всеки си знае.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 часа, rosi0102 каза:

Здравейте! 

Аз за тегленето от Револют искам да попитам - от къде / кои банкомати /  теглехте там, и добър ли беше курса им ?

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Дънди каза:

Здравейте! 

Аз за тегленето от Револют искам да попитам - от къде / кои банкомати /  теглехте там, и добър ли беше курса им ?

Здравейте! Телихме от произволни банкомати. Сега погледнах, 1лв=207,40AMD. Това обаче е курса през февруари. Сега е различен 🙂 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Сетих се за нещо. Хубаво е да имате точни пари за билети за автобуси от градския транспорт, тъй като някои автомати не връщат ресто а отпечатват някакви бележки и трябва да се търсят едни офиси забравих името им, аз случайно видях един такъв в супермаркета срещу джамията. Там в един момент съжалих, че се хванах да ми връщат парите. То се разпечатаха хиляда документа, подписи, паспорт и то за 350 драми. Голяма драма. С две думи трябват монети. 

На летището автоматите май не връщаха. Аз писах май по-горе, плащах кеш само за транспорт. И в най-семплото кафе има пос терминал.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Много подробно, напомня ми за първите години на нашите пътувания, в които планирах по подобен начин, но ти биеш всички рекорди за подробност! Ще ти издам една малка тайна. Колкото по-бързо осъзнаеш, че предварителната подготовка е важна, но в рамките на разумното, толкова по-бързо ще предотвратиш ефекта на "вече видяното". Този ефект се изразява в това на място да осъзнаваш, че вече си видял всичко от дестинацията пък макар и само виртуално. Доста мои пътувания ми костваха част от емоцията на откривателя благодарение на този ефект и в един момент реших да не си го причинявам повече... 😉

Относно Армения, спомените ми са с десетгодишна давност, но ще се огранича само с два коментара. Доста амбициозна програма си наумил, дано не се убиете от път. Определено четирите най-важни обекта за посещение в страната са Tatev Monastery, Noravank Monastery, Garni Temple и Geghard Monastery. Всичко останало е съпътстващо, но опитайте да вмъкнете и поне един изглед извън Ереван към величествения Арарат. Е, най-добрите гледки към върха са при зазоряване от спалния влак Тбилиси-Ереван, но при вас по понятни причини няма как да се случи. Освен това, не подценявайте Ереван, просто опитайте да погледнете на "розовия град" с розови очила и тогава ще откриете неговия чар. Виждам, че голямо търсене и проучване на компании за обиколки е паднало. Аз почити никога не ползвам организирани турове, но определено мога да кажа, че едни от най-добрите, които съм виждал като качество на услугата са именно Hyur Service и въобще не съжалявам, че дадох няколко долара в повече на тях вместо на останалите знайни и незнайни герои, но както е модерно да се казва, всеки сам си преценя...

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , Duke каза:

но определено мога да кажа, че едни от най-добрите, които съм виждал като качество на услугата са именно Hyur Service и въобще не съжалявам, че дадох няколко долара в повече на тях вместо на останалите знайни и незнайни герои, но както е модерно да се казва, всеки сам си преценя...

Съгласен съм. Спомените ми са съвсем пресни - от февруари, даже запомних името на гида по обясними причини - Гаяне. Много приятна, беседите и бяха на английски и руски и отговаряше на всякакви въпроси. И то разбира се беше в цената, но имаше и бутилка вода и сладкиш.🙂 Видях ги и тези дебнещите по улиците, но някак си не ми допаднаха.

• Браво 1
Публикувано:

Аз от Яндекс останах много недоволен, но може и да не успях да се справя по най-добрия начин с тях.

Два пъти извиках шофьор и двата пъти не успяхме да се разберем от къде да ме вземе. Доколкото разбрах от приложението не идва на адрес, или не те засича с Джи Пи Ес, а идва на определени явки, които са най-близо до теб и ти трябва да ги търсиш. Като не успееш да се ориентираш звънят по телефона и ти говорят на едва разбираем руски език и ти назовават някаквма улица да търсиш, за която хал-хабер си нямаш къде се намира. Даже втория път ми начислиха някакви 300 драма, които така и не платих.

Имам опит с Граб и си мислех, че е като с тях, ама има много какво да научат. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Вече начислява глоби, ако закъсвяваш за Яндекс.  Преди нямам спомен да беше така. Пак ще дам пример с Бишкек. Те виждат ясно на GPS-а къде си позициониран, аз също виждам колата от кои улици минава, докато дойде. Чаках пред хотела, но тя дойде от някаква задна уличка и дойде зад хотела. Аз няма да мъкна багажите и да тръгвам отзад. И започна да ми отчита 3 минути безплатно изчакване от страна на шофьора аз да се появя.  Аз пък чаках той, виждайки ме къде съм, да дойде ПРЕД хотела, тоест до мен. Само че той не мръдна. Минаха трите минути и започна да ми се качва първоначалната сметка с по 1 сом (което е 1 евроцент) през 2-3 сек.  И човекът не мърда, не мърдам и аз. Отказах цялата поръчка. И понеже не съм въвел номер на банкова карта, нямаше как да ми ги дръпне. Извиках следващ Яндекс който дойде веднага, точно там, където чакам и аз.

Така че... някои се правят на луди. Не бях на място, на което не може да се спира, други коли си спираха. Защото може и с това да се оправдаят.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

В Тавекс има само основни валути.  Питах преди месец за киргизки сомове, нямат, казаха, че няма и да имат, не боравят с такива средноазиатски валути.  Обмених в бюрото на Уилям Гладстон. По същия начин там (на Гладстон) обмених и узбекистански сомове, и казахстански тенге, азербайджански манати и т.н. Последните две ги има и на Графа, както и грузински лари.

Маршрутката като спира на 10-15 мин. е идеално. А ако и самолетът каца доста преди 14 ч, което е нормалният час за check-in в хотела/guesthouse, аз даже се и радвам да е по-отдалечено, за да може да се убие време в центъра. Ако имате вече интернет на летището, а и сте повече хора, поръчайте си Яндекс, ваша си работа.

Тук много хора хвалят Яндекс, но... нека се има предвид малката подробност, че Яндекс е на принципа на таксито... цената е една, независимо колко души пътуват. И като повечето хора пътуват по двама, трима, четирима... делят си цялата сума. (Ако сте група от 4 души,  2000 драма ги делите на 4, тоест по 500 драма на човек, да речем).  Аз повечето пъти пътувам сам и не си деля сумата за такси/Яндекс/Болт/Юбер с никого. Така че...често с транспорт, с маршрутка ми излиза по-евтино.  Миналата седмица от центъра на Бишкек до летището Яндекс ми взе 1000 сома (10.50-11.00 евро), 26 км разстояние. Като сме двама или трима.. ползваме една кола и делим, дето се вика. Така че.. всеки си знае.

@Hakkâri Spor - ти определено обменяш много екзотични валути и то за повече и време.

• Много добре си проучил чейндж бюрата и от къде можеш да намериш по-екзотичните валути. Много ти благодаря за тази информация. В следващите дни ще се опитам да отида и обменя малко AMD за всеки случай. Дори и да не успея... ще изтегля на летището или ще обмена направо на някое от чейндж бюрата там, тъй като ще ми трябват буквално само за превоза до града.
  • Самолетът ни каца около 16:00 часа, така че дори се очаква да имаме време да пообиколим града. Тъй като маршрутката спира близо до хотела, ще можем да оставим раниците и да си обикаляме след това (и да обменим някое AMD, че ще ни трябват за екскурзиите).
  • Yandex Go са си страхотна опция, това е безспорно. Поиграх си да посмятам и най-далавера е, ако сте 3-ма или 4-ма човека. За един или двама, не е чак толкова далавера, въпреки че за двама е на ръба за изгодно. По-скоро комфорт и глезотия, когато разликата е от порядъка на няколко лева 😄 

Впрочем местата, които споменаваш са страшно интересни и ще следя с интерес като споделяш информация от първа ръка за там 🙂 Стискам палци всичко да се получи, както си го плануваш и да имаш невероятни приключения.

преди 6 часа, rosi0102 каза:

Здравейте! Телихме от произволни банкомати. Сега погледнах, 1лв=207,40AMD. Това обаче е курса през февруари. Сега е различен 🙂 

@rosi0102 - хубавото е, че повече банкомати показват, ако ще ти вземат такса, така че... би трябвало да може човек лесно да се ориентира.

• Поредното доказателство, че курса се променя супер бързо. Ще видим на място как ще е при нас 🙂 
преди 5 часа, traveler каза:

Сетих се за нещо. Хубаво е да имате точни пари за билети за автобуси от градския транспорт, тъй като някои автомати не връщат ресто а отпечатват някакви бележки и трябва да се търсят едни офиси забравих името им, аз случайно видях един такъв в супермаркета срещу джамията. Там в един момент съжалих, че се хванах да ми връщат парите. То се разпечатаха хиляда документа, подписи, паспорт и то за 350 драми. Голяма драма. С две думи трябват монети. 

На летището автоматите май не връщаха. Аз писах май по-горе, плащах кеш само за транспорт. И в най-семплото кафе има пос терминал.

@traveler - това е много полезна информация.

• Аз ще се опитам да си обменя още от България (както @Hakkâri Spor препоръча) някакви дребни пари за маршрутката. Като гледам купюрите от 100 AMD и нагоре са банкноти, така че се надявам да имат налични.
  • Аз си мислех, че плащането става на място в маршрутката, а не на някакви автомати/гишета (говоря за автобус 100 или маршрутка 201). Или нещо съм се объркал?
  • Хубавото е, че с карта явно може почти навсякъде и ти си поредният човек, който го потвърждава 🙂 

Благодаря за страшно полезния съвет.

преди 3 часа, Duke каза:

Много подробно, напомня ми за първите години на нашите пътувания, в които планирах по подобен начин, но ти биеш всички рекорди за подробност! Ще ти издам една малка тайна. Колкото по-бързо осъзнаеш, че предварителната подготовка е важна, но в рамките на разумното, толкова по-бързо ще предотвратиш ефекта на "вече видяното". Този ефект се изразява в това на място да осъзнаваш, че вече си видял всичко от дестинацията пък макар и само виртуално. Доста мои пътувания ми костваха част от емоцията на откривателя благодарение на този ефект и в един момент реших да не си го причинявам повече... 😉

Относно Армения, спомените ми са с десетгодишна давност, но ще се огранича само с два коментара. Доста амбициозна програма си наумил, дано не се убиете от път. Определено четирите най-важни обекта за посещение в страната са Tatev Monastery, Noravank Monastery, Garni Temple и Geghard Monastery. Всичко останало е съпътстващо, но опитайте да вмъкнете и поне един изглед извън Ереван към величествения Арарат. Е, най-добрите гледки към върха са при зазоряване от спалния влак Тбилиси-Ереван, но при вас по понятни причини няма как да се случи. Освен това, не подценявайте Ереван, просто опитайте да погледнете на "розовия град" с розови очила и тогава ще откриете неговия чар. Виждам, че голямо търсене и проучване на компании за обиколки е паднало. Аз почити никога не ползвам организирани турове, но определено мога да кажа, че едни от най-добрите, които съм виждал като качество на услугата са именно Hyur Service и въобще не съжалявам, че дадох няколко долара в повече на тях вместо на останалите знайни и незнайни герои, но както е модерно да се казва, всеки сам си преценя...

@Duke - хахаха. Знам, че си напълно прав и с времето лек-полек се опитвам да се науча да намирам баланса някъде в средата. Но не мога да кажа, че успявам 😄 За жалост съм си такъв тип човек, който обича да си е подготвил всичко и въпреки че не пътуваме с приятелката ми от вчера, а вече от години, до ден днешен това за мен си е част от цялото приключение и ми е доста интересно. Старая се да намалям драстично виртуалните разходки и по-скоро да се фокусирам на това просто да имаме програма, която да можем да следваме. Изненади винаги има, особено когато си за повече време на дадено приключение, но се старая да ги приемам като най-нормалното нещо 🙂 Хубавото е, че до ден днешен все още се наслаждавам с огромен кеф на всяко едно пъутване, на всяко едно място, което посещаваме, на всякакви малки и големи неща.

Но напълно разбирам и съм съгласен написаното от теб. Трябва си баланс, като за всеки той е на различно място 🙂 

• Програмата наистина е доста пълна, като това е план максимум (идеята беше да се уговорим с агенциите за план максимум без промяна в цената и на място да решаваме 😄). За всеки един от двата дена сме избрали няколко ТОП обекта, които са задължителни и ще направим първо. Всичко останало е само ако има време. Както и ти си написал Tatev Monastery, Noravank Monastery, Garni Temple и Geghard Monastery са абсолютно MUST, както и Khor Virap Monastery, Symphony of Stones (това си е голям MUST за нас) и Sevan Lake. Всичко друго ще е според времето и настроенията 🙂 
  • Избрахме няколко готини места извън Ереван точно с гледка към Mount Ararat, та да видим къде ще имаме късмета да се насладим на гледката 🙂 Зависи как сме с времето може да се опитаме и рано сутрин, както и по-ксъно вечер, но пак ще е според всички други обекти. Доста е вероятно да си е просто по средата на деня.
  • За влака... дори и това се чудех дали не можем да го вмъкнем, но да бъдем честни... трябват ни доста повече дни 😄 Така че това си беше само луда идея, която бързо се изпари.
  • Ереван сме си го оставили за деня на пристигане, всяка вечер след екскурзиите и разбира се - последния ден. Има шанс да отскочим и до Zvartnots Temple и нещата наоколо, но това ще си го оставим да го решим на място.
  • При нас е по същия начин - използваме организирани екскурзии само като нямаме други опции. Еми... тук имахме. Да си наемем кола и да обикаляме - като цена и изживяване щеше със сигурност да е по-добре, но реших, че този път не ми се шофира, особено с трафика в Ереван. И се спряхме на Arman Tour. Вярно падна голямо проучване 😄 Ама това вече, както можеш да видиш, изобщо не е странно за мен. Надявам се поне да е полезно и за някого друг в бъдеще.
  • Hyur Service - рядко съм виждал толкова позитивни мнения за агенция. Но за тях е пълно в Интернет и тук във форума. Наистина е впечатляващо. За жалост при нас разликата в цената беше твърде голяма.

Благодаря ти страшно много за този коментар. Много полезен и определено ще си взема някои неща в предвид от него 🙂 

преди 6 часа, traveler каза:

Съгласен съм. Спомените ми са съвсем пресни - от февруари, даже запомних името на гида по обясними причини - Гаяне. Много приятна, беседите и бяха на английски и руски и отговаряше на всякакви въпроси. И то разбира се беше в цената, но имаше и бутилка вода и сладкиш.🙂 Видях ги и тези дебнещите по улиците, но някак си не ми допаднаха.

@traveler - явно наистина Hyur Service са си фактор в Армения за организирани екскурзии. Но заради висока цена и налични турове за нашите дати се отказахме от тях.

• Заради точно такива мнения относно "дебнещите по улиците хора, за да ти направят екскурзия" се надъхах да си намерим нещо от тук, като имам възможност да разпитам всички агенции/хора за условия, възможности и всякакви детайли, които ми бяха интересни. Всичко друго го описах в предния пост.
преди 5 часа, Адриан ХН каза:

Аз от Яндекс останах много недоволен, но може и да не успях да се справя по най-добрия начин с тях.

Два пъти извиках шофьор и двата пъти не успяхме да се разберем от къде да ме вземе. Доколкото разбрах от приложението не идва на адрес, или не те засича с Джи Пи Ес, а идва на определени явки, които са най-близо до теб и ти трябва да ги търсиш. Като не успееш да се ориентираш звънят по телефона и ти говорят на едва разбираем руски език и ти назовават някаквма улица да търсиш, за която хал-хабер си нямаш къде се намира. Даже втория път ми начислиха някакви 300 драма, които така и не платих.

Имам опит с Граб и си мислех, че е като с тях, ама има много какво да научат. 

@Адриан ХН - достатъчно тегаво е понякога таксиджия да ти се обади по телефона на български и да не може да се разберете. Не ми се мисли с разваления руски 😄 Много полезен съвет и ще го имам в предвид.

преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Вече начислява глоби, ако закъсвяваш за Яндекс.  Преди нямам спомен да беше така. Пак ще дам пример с Бишкек. Те виждат ясно на GPS-а къде си позициониран, аз също виждам колата от кои улици минава, докато дойде. Чаках пред хотела, но тя дойде от някаква задна уличка и дойде зад хотела. Аз няма да мъкна багажите и да тръгвам отзад. И започна да ми отчита 3 минути безплатно изчакване от страна на шофьора аз да се появя.  Аз пък чаках той, виждайки ме къде съм, да дойде ПРЕД хотела, тоест до мен. Само че той не мръдна. Минаха трите минути и започна да ми се качва първоначалната сметка с по 1 сом (което е 1 евроцент) през 2-3 сек.  И човекът не мърда, не мърдам и аз. Отказах цялата поръчка. И понеже не съм въвел номер на банкова карта, нямаше как да ми ги дръпне. Извиках следващ Яндекс който дойде веднага, точно там, където чакам и аз.

Така че... някои се правят на луди. Не бях на място, на което не може да се спира, други коли си спираха. Защото може и с това да се оправдаят.

@Hakkâri Spor -  аз съм голям фен да си плащам такива услуги директно през приложението, ама може и да се замисля като тебе да си махна картата от него. Не, че е проблем за 100 метра, ама все пак 🙂 Много благодаря за полезната информация.

Страхотна информация за пореден път. Огромно благодаря на всички 🙂 

Пожелавам ви една страхотна нова седмица!!!

• Харесвам 1
Публикувано:

@Zdravko Nestorov, да в маршрутките се плаща на шофьора и ми направи впечатление, че е при слизане. На градския транспорт + метро е от автомати. За метрото има и каси. Автобуса за и от летището (№100) също от автомат.

Колкото до "дебнещите" , наистина са навсякъде. Трябва да има някакъв сайт къде да ги намериш. Видях например горе след каскадата по пътя за парка незнам кой си, с лунапарка. Май не срещнах инфо за този парк във форума. Има хубаво виенско колело (кабинките са с климатици), има много неща за деца. Има динозаври. И естествено паметника Майка Армения с всичките там танкове, оръдия. Ако имате време може да му отделите 1-2 часа.

Сигурно вече знаеш, че каскадата може да я качите мързеливата, с ескалатори(на закрито, под стълбите) - безплатно. Намират се отляво като застанеш с лице към каскадата. Работят от 08:00 и пространсвото е приятно, оформено като галерия. Отдясно на всяка площадка между ескалаторите има зали в които има интересни експозиции. На мен ми хареса една огромна картина с бележити арменци. Аз имах малко повече време за убиване защото първия ми ден беше много снеговит и студен.🙂

Тук има една интересна църква, най старата в Ереван. Намира се между блоковете.

Това е нещо като стар квартал, на мен ми приличаше малко на Шекера в Пловдив.

Този тунел също е интересен, излиза на един площад. Само че входа не е там където е показан,а от другата страна на голямата улица, някъде долу.

Обектите са близко един до друг и са близко до операта и каскадата. Стига толкова, май станах досаден.🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 часа, Zdravko Nestorov каза:

Както и ти си написал Tatev Monastery, Noravank Monastery, Garni Temple и Geghard Monastery са абсолютно MUST, както и Khor Virap Monastery, Symphony of Stones (това си е голям MUST за нас) и Sevan Lake.

Мислех да не коментирам, но гледам отново към MUST поставяш Sevan Lake. Не знам какво точно очакваш да видиш, но това е съвсем обикновено езеро, което по никакъв начин не се отличава с нещо изключително, за да заслужава отделянето на скъпоценно време в гъсто наситена програма. Ние спряхме на езерото за обяд по време на връщането ни от Ереван към Тбилиси с такси и честно да ти кажа освен хубавия рибен ресторант, в който хапнахме, не помня нещо специално от Sevan Lake. Виж, далеч по-интересно става веднага след езерото в посока Грузия, защото пътят минава през размирния граничен район с Азербайджан, но това е съвсем друга тема...

• Харесвам 1
Публикувано:

• Аз си мислех, че плащането става на място в маршрутката, а не на някакви автомати/гишета (говоря за автобус 100 или маршрутка 201). Или нещо съм се объркал?
  •  

Не си се объркал, точно така е. Малко по-нагоре бях написал "Плаща се кеш директно на шофьора" в коментара ми със снимката на маршрутката. 

За автобусите не знам как е, не съм се возил. В метрото се плаща на каса, кеш.. касиерката недружелюбно ти пробутва жетонче, без да каже "добър ден", без "заповядайте", без "довиждане", като робот.  Това е. Не, че и нашите са по-учтиви.  Метростанциите са изписани само на арменски, и на картата (тоест схемата), и на всяка една метростанция. И на място като видях, че е така, влязох в уикипедия "Yerevan metro" видях схемата... и до метростанция David of Sasun (жп гарата) сметнах, че има 2 станции и отидох на касата да купувам жетон.

image.png.9f99e172ad7600e051204abf2a1a6c1f.png

Точно пред мен някаква рускиня вдигна буквално скандал, че не пишело на руски. Ми що трябва да пише на руски? Откъде накъде? Това е друга държава, не е Русия. 😄 Но нали руснаците живеят с мисълта, че всичко си е тяхно, та ме накефи как масово надписите бяха на арменски. По същия начин и в Грузия са табелите на маршрутките и автобусите, само грузински. Няма ни кирилица, ни латиница. Така се прави 😉

Ето двуезична схема на метрото:

image.png.b3cd7ba6505d2ead1dcf309fc7bae679.png

аз съм голям фен да си плащам такива услуги директно през приложението, ама може и да се замисля като тебе да си махна картата от него. Не, че е проблем за 100 метра, ама все пак 🙂

Не си ме разбрал, не става въпрос за 100 м, беше спрял зад хотелския комплекс, от който ме дели ограда и няма как да обикалям няколко улици с тежка раница, за да отида от задната страна на хотела. Той е с кола, да дойде той при мен, където го чакам, вижда ме на GPS-а. Чакам на улицата, пред централния вход на хотела, на тротоара. Там дойде следващият шофьор, както си и беше редно. Но да плащам глоба, за това, че не съм на някакво място, измислено от шофьора, защото той не е дошъл по точната улица и си е спрял където си иска... няма как да стане. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 28.04.2025 г. в 21:37, traveler каза:

@Zdravko Nestorov, да в маршрутките се плаща на шофьора и ми направи впечатление, че е при слизане. На градския транспорт + метро е от автомати. За метрото има и каси. Автобуса за и от летището (№100) също от автомат.

Колкото до "дебнещите" , наистина са навсякъде. Трябва да има някакъв сайт къде да ги намериш. Видях например горе след каскадата по пътя за парка незнам кой си, с лунапарка. Май не срещнах инфо за този парк във форума. Има хубаво виенско колело (кабинките са с климатици), има много неща за деца. Има динозаври. И естествено паметника Майка Армения с всичките там танкове, оръдия. Ако имате време може да му отделите 1-2 часа.

Сигурно вече знаеш, че каскадата може да я качите мързеливата, с ескалатори(на закрито, под стълбите) - безплатно. Намират се отляво като застанеш с лице към каскадата. Работят от 08:00 и пространсвото е приятно, оформено като галерия. Отдясно на всяка площадка между ескалаторите има зали в които има интересни експозиции. На мен ми хареса една огромна картина с бележити арменци. Аз имах малко повече време за убиване защото първия ми ден беше много снеговит и студен.🙂

Тук има една интересна църква, най старата в Ереван. Намира се между блоковете.

Това е нещо като стар квартал, на мен ми приличаше малко на Шекера в Пловдив.

Този тунел също е интересен, излиза на един площад. Само че входа не е там където е показан,а от другата страна на голямата улица, някъде долу.

Обектите са близко един до друг и са близко до операта и каскадата. Стига толкова, май станах досаден.🙂

@traveler - много ти благодаря за потвърждението за тази информация:

• Вчера си писах с хотела в Армения и беше много интересно, че те представиха информацията от по-долу. Предполагам, че точно това, че плащането е само с карта, се има в предвид за тези автомати, които ти споменаваш.
    • Автобус 100: 150 AMD на човек. Приема се плащане само с карта (Mastercard и Visa).
    • Airport Express 201: 300 AMD на човек. Приема се плащане в кеш (само в AMD) и с карта (Mastercard и Visa).
  • Относно този лунапарк - за него не бях чувал, ама сега като проверих ми изглежда повече за деца, или поне така изглежда. Ама е по път - ще надникнем все пак 😄 
  • Относно каскадата - имаше доста написано на няколко места по темата, но много ти благодаря, че го съмаризира така добре.
  • Относно забележителностите:
    • Holy Mother of God the Mighty Church - не я бях чувал, ама е на път покрай други местенца и може спокойно да се види. Звучи интересно.
    • Kond Historic District - тук съм много разколебан. Има потресаващи мнения за това място 😄 Ама... ще го мислим на място.
    • Kond Pedestrian Tunnel - гледах го на GoogleMaps и ми изглеждаше затворен 😮 Ама май входа е от страна на някакво малко паркче (поне така изглеждаше).

Изобщо не си досаден, а тези мнения са СУПЕР полезни и със сигурност ще влязат в употреба. Винаги информацията, която се споделя тук е страхотна и ми е от страхотна полза. Огромно благодаря, за което!!!

На 29.04.2025 г. в 9:27, Duke каза:

Мислех да не коментирам, но гледам отново към MUST поставяш Sevan Lake. Не знам какво точно очакваш да видиш, но това е съвсем обикновено езеро, което по никакъв начин не се отличава с нещо изключително, за да заслужава отделянето на скъпоценно време в гъсто наситена програма. Ние спряхме на езерото за обяд по време на връщането ни от Ереван към Тбилиси с такси и честно да ти кажа освен хубавия рибен ресторант, в който хапнахме, не помня нещо специално от Sevan Lake. Виж, далеч по-интересно става веднага след езерото в посока Грузия, защото пътят минава през размирния граничен район с Азербайджан, но това е съвсем друга тема...

@Duke - ама защо да не коментираш. Супер много се радвам на всякакви мнения, без значение дали съвпадат или не с моето. А и за мен това е най-лесният начин да се накарам да проверя малко повече и да проуча. Благодаря, че се включваш.

• Sevan Lake го включихме, защото изглежда много приятно като място и гледки, ама определено ще го помисля още малко и то най-вече в зависимост как сме с времето от предните MUST обекти 🙂 Най-много да седнем и да хапнем там, както го описа и ти 😉 
  • Със сигурност някой ден ще направим нещо такова - от Армения към Грузия, но със сигурност няма да е сега... но с всичко, което описваш ми става все по-любопитно!

Благодаря отново за включването 🙂 

На 29.04.2025 г. в 11:45, Hakkâri Spor каза:

Не си се объркал, точно така е. Малко по-нагоре бях написал "Плаща се кеш директно на шофьора" в коментара ми със снимката на маршрутката. 

За автобусите не знам как е, не съм се возил. В метрото се плаща на каса, кеш.. касиерката недружелюбно ти пробутва жетонче, без да каже "добър ден", без "заповядайте", без "довиждане", като робот.  Това е. Не, че и нашите са по-учтиви.  Метростанциите са изписани само на арменски, и на картата (тоест схемата), и на всяка една метростанция. И на място като видях, че е така, влязох в уикипедия "Yerevan metro" видях схемата... и до метростанция David of Sasun (жп гарата) сметнах, че има 2 станции и отидох на касата да купувам жетон.

image.png.9f99e172ad7600e051204abf2a1a6c1f.png

Точно пред мен някаква рускиня вдигна буквално скандал, че не пишело на руски. Ми що трябва да пише на руски? Откъде накъде? Това е друга държава, не е Русия. 😄 Но нали руснаците живеят с мисълта, че всичко си е тяхно, та ме накефи как масово надписите бяха на арменски. По същия начин и в Грузия са табелите на маршрутките и автобусите, само грузински. Няма ни кирилица, ни латиница. Така се прави 😉

Ето двуезична схема на метрото:

image.png.b3cd7ba6505d2ead1dcf309fc7bae679.png

Не си ме разбрал, не става въпрос за 100 м, беше спрял зад хотелския комплекс, от който ме дели ограда и няма как да обикалям няколко улици с тежка раница, за да отида от задната страна на хотела. Той е с кола, да дойде той при мен, където го чакам, вижда ме на GPS-а. Чакам на улицата, пред централния вход на хотела, на тротоара. Там дойде следващият шофьор, както си и беше редно. Но да плащам глоба, за това, че не съм на някакво място, измислено от шофьора, защото той не е дошъл по точната улица и си е спрял където си иска... няма как да стане. 

@Hakkâri Spor - това се казва разнообразни начини на плащане 😄 

• Нека да го съмаризирам ето така:
    • Градски Транспорт = автомат (кеш и карта)
    • Метро = каса или автомат (кеш и карта)
    • Маршрутка = на място (само кеш)
  • Това е забавно с имената само на арменски, но... винаги е хубаво да има някакъв по-международен език, който да се използва също. Но дори не ми се коментира това с как може да не го пише на руски...
  • Сега разбирам и ситуацията. Определено това си е много кофти и си е по-добрият вариант да си платиш само когато дойде, а не да те цака така. Може би ще си махна картата от приложението, ама ще видим де.

Много благодаря за тези съвети. Супер полезни са!!!

Поздрави на всички и ви благодаря, че сте така активни и то за тема, обсъждана не малко пъти за Армения.

Страшно полезна информация и се надявам, че ще е полезна за пътуващите в бъдеще, тъй като с годините и информацията се мени.

Страхотен и усмихнат ден!!!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 41 минути , Zdravko Nestorov каза:

Но дори не ми се коментира това с как може да не го пише на руски...

А, всъщност трябва (и е добре) да знаеш, че Армения зависи изключително много от Русия. Може би тогава ще разбереш раздразнението на въпросната рускиня. За да не спойлвам излишно ще оставя на теб сам да установиш този тъжен факт на място. Обърни внимание на газовите тръби, които са буквално навсякъде в градовете и дори по пътищата. Цялата страна е газифицирана и при положение, че е във фактическа война с основните си съседи и реално единствено разчита на добронамереността на Грузия, става ясно каква е ролята на Русия за съществуването на Армения като държава. Естествено, това макар и под сурдинка ще бъде споменато като една от най-големите болки на нацията в разговор с някой по-млад арменец с поносим английски. По-възрастното население, освен на родния си език, говори (и за жалост мисли!) основно на руски и страхът да признаят очевидното при тях е примесен с традиционно примирение. Но, както казах, моите възприятия са малко по-различни и винаги на подобни "екзотични" места търся извънтуристическите нюанси, които пък от своя страна се откриват едва при по-задълбочено общуване с местните и по обясними причини не попадат в справочниците...

В заключение, бих казал, че Армения е красиво-тъжна, за разлика от Грузия, която намирам за преднамерено-наперена, но и двете страни – макар и твърде различни в своите прилики, категорично заслужават посещение, а за хората от моето поколение и задълбочен анализ на туй-онуй... 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 18 минути , Duke каза:

А, всъщност трябва (и е добре) да знаеш, че Армения зависи изключително много от Русия.

Това е така. Тя е последната страна, която се присъедини към Евразийския съюз. В центъра голям мол Россия, хаха.  

преди 21 минути , Duke каза:

Може би тогава ще разбереш раздразнението на въпросната рускиня.

Те навсякъде са си така и смятат, че всичко им принадлежи и всеки трябва да им говори на собствения език, защото те никога не учат чужд език. И в Египет съм наблюдавал подобна сцена. Плямпат си директно на руски и смятат, че всеки продавач е длъжен да им разбира езика. А са на египетска територия.

И точно така, затворени граници на запад и на изток (най-дългите им граници), къса граница на север с Грузия и още по-къса на юг с Иран, с които имат визов режим.

Лошото е, че арменците имат визов режим с цяла Европа и не могат да си пътуват както грузинците, молдовците, украинците до ЕС безвизово. Дори за държави като Босна, Косово, РСМ, Сърбия им трябва виза.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 27.04.2025 г. в 13:51, Zdravko Nestorov каза:

Относно екскурзиите - след като отново обсъдихме с всички агенции/хора какво предлагат и на каква цена, в крайна сметка избрахме Arman Tour (Arm Tour Armenia). Като цена и отношение ни направиха най-добро впечатление, но ще видим как ще е на място. Обещавам да споделя обратна връзка.

Благодаря на всички за пореден път!

Пожелавам ви прекрасна неделя и още по-хубава нова седмица.

Здрасти! Как комуникираше с различните агенции / хора ?

• Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.