Zdravko Nestorov Публикувано: 30 април Автор Публикувано: 30 април преди 3 часа, Duke каза: А, всъщност трябва (и е добре) да знаеш, че Армения зависи изключително много от Русия. Може би тогава ще разбереш раздразнението на въпросната рускиня. За да не спойлвам излишно ще оставя на теб сам да установиш този тъжен факт на място. Обърни внимание на газовите тръби, които са буквално навсякъде в градовете и дори по пътищата. Цялата страна е газифицирана и при положение, че е във фактическа война с основните си съседи и реално единствено разчита на добронамереността на Грузия, става ясно каква е ролята на Русия за съществуването на Армения като държава. Естествено, това макар и под сурдинка ще бъде споменато като една от най-големите болки на нацията в разговор с някой по-млад арменец с поносим английски. По-възрастното население, освен на родния си език, говори (и за жалост мисли!) основно на руски и страхът да признаят очевидното при тях е примесен с традиционно примирение. Но, както казах, моите възприятия са малко по-различни и винаги на подобни "екзотични" места търся извънтуристическите нюанси, които пък от своя страна се откриват едва при по-задълбочено общуване с местните и по обясними причини не попадат в справочниците... В заключение, бих казал, че Армения е красиво-тъжна, за разлика от Грузия, която намирам за преднамерено-наперена, но и двете страни – макар и твърде различни в своите прилики, категорично заслужават посещение, а за хората от моето поколение и задълбочен анализ на туй-онуй... @Duke - уникален си в писането... Страшно интересно и въпреки че ми е пределно ясно чисто откъм ситуация в момента, наистина ми е много интересно да го видя на живо. Определено след този коментар, ще отделя повече внимание на такива детайли. Благодаря ти! преди 3 часа, Hakkâri Spor каза: Това е така. Тя е последната страна, която се присъедини към Евразийския съюз. В центъра голям мол Россия, хаха. Те навсякъде са си така и смятат, че всичко им принадлежи и всеки трябва да им говори на собствения език, защото те никога не учат чужд език. И в Египет съм наблюдавал подобна сцена. Плямпат си директно на руски и смятат, че всеки продавач е длъжен да им разбира езика. А са на египетска територия. И точно така, затворени граници на запад и на изток (най-дългите им граници), къса граница на север с Грузия и още по-къса на юг с Иран, с които имат визов режим. Лошото е, че арменците имат визов режим с цяла Европа и не могат да си пътуват както грузинците, молдовците, украинците до ЕС безвизово. Дори за държави като Босна, Косово, РСМ, Сърбия им трябва виза. @Hakkâri Spor - това с Египет е наистина странно, не съм го срещал на друго място, но... не се и заслушвам много 😄 Не знаех за визовия режим при тях. Но това е супер гадно особено като си член на ЕС... преди 3 часа, Дънди каза: Здрасти! Как комуникираше с различните агенции / хора ? @Дънди - тук можеш да намериш цялата нужна информация (комуникацията е по WhatsApp): 1 1
Hakkâri Spor Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април В момента, Zdravko Nestorov каза: Не знаех за визовия режим при тях. Но това е супер гадно особено като си член на ЕС... Кой като е член на ЕС? Нас това не ни бърка. Арменците имат този визов режим. Не само за ЕС, а и за още куп държави извън него. Въпрос на външна политика. https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Armenian_citizens При грузинците отдавна паднаха визите за ЕС https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Georgian_citizens 2
Zdravko Nestorov Публикувано: 8 май Автор Публикувано: 8 май Здравейте 🙂 Върнахме се успешно от Армения и мога с ръка на сърцето да кажа, че преживяването беше далеч над очакванията ни. Страната ни впечатли с невероятна природа, сърдечни хора, впечатляващи манастири и един изненадващо модерен Ереван – с огромен контраст спрямо останалите райони и особено малките градчета. Цените ми се сториха като у нас, колите извън Ереван – по-стари, като беше пълно с лади и жигули. Шофирането беше съвсем безразсъдно – изпреварвания в завои с три коли една до друга, в участъци с насрещно движение от две ленти. И въпреки всичко – не вярвах, че ще го кажа, но с удоволствие бихме се върнали, за да видим още от тази невероятна страна. Напънахме се доста в обикалянето, но трите дни определено не бяха достатъчни 🙂 Изпълнихме програмата си до край, въпреки че се позабавихме с връщанията вечер заради някои непредвидени обстоятелства, но най-важното е, че всичко приключи добре 🙂 Ще споделя само няколко примера, защото имаше наистина много емоционални моменти: Шофирането беше истинско приключение – буквално от първата до последната минута в колата. В едната кола дори коланите на задната седалка бяха отрязани. Но пък... кой ти слага колан отзад, когато дори шофьорът не носи такъв 😄 Телефон в ръка, скролване из социалните мрежи (+гледане на клипчета) – напълно нормално по време на шофиране, при това с 80 км/ч по завои, в дъжд, градушка и гъста мъгла, в която едва виждаш. А за да е пълна картината – изпреварвания в завои, разбира се! Ако ситуацията е била по-напечена се чуваше само - "I am a good driver, no worries!". Вече разбирам защо са толкова набожни... По планинския път към Татев станахме свидетели как бяха блъснали един човек – ударил се беше доста кофти в главата, но за щастие беше жив. Впечатляващо беше колко бързо реагираха – линейка, полиция и пожарна пристигнаха само за 10–15 минути, въпреки че се намирахме насред нищото. Освен това всички наоколо веднага реагираха и се опитаха да окажат първа помощ. Много неприятна ситуация и стискаме палци човекът да се е отървал само с малко натъртвания 😞 Шофьорът ни ни остави на едно място за хапване с обещание, че ще се върне след 5 минути, а реално го нямаше близо час и половина. Бяхме в някакво малко селце, в къщичка насред нищото. Връзка с него - никаква. Arman Tour - те просто не отговарят, както винаги. По-куриозното беше, че от време на време се появяваха хора буквално от нищото, подаваха ни телефони и някой по отсрещната страна започваше да обяснява нещо – разбира се, само на арменски (може и руски, но като не го разбираме… 😄). Така и не разбрахме какво се случва, докато не се появи друг шофьор с туристи като нас и не ни обясни накратко: „задръстване на бензиностанцията – ще дойде скоро“ 😄 Лифтът до Татев е нещо уникално – най-вече заради спиращата дъха природа. Абсолютен MUST MUST MUST! Но понеже нашият ден беше малко по-нестандартен, на връщане заваля силен дъжд, падна гъста мъгла и... мълния удари лифта. Спряхме насред нищото и се наложи да чакаме, докато тръгне в авариен режим. В крайна сметка всичко приключи добре – имаше много смях в кабинката, и бавно, но славно стигнахме до паркинга. И за да е пълна картинката – на следващия ден, в рамките на един час, небето буквално се изля 😄 Шофьорът на таксито ни (нямаше как иначе да се приберем) само въздъхна и каза: "Такъв дъжд не съм виждал от години... май разбирам какво е било на Ной през онези 40 дни" 😄 Важното е, че сме живи и здрави и като цяло успяхме да изпълним програмата от по-долу: # Дата Час Програма Ден 1 04.05.2025 07:00 - 24:00 Khor Virap Monastery Areni Wine Factory Bird's Cave (Areni-1 Cave) Noravank Monastery Saint Trdat Great Church Spandarian Reservoir Wings of Tatev (Ropeway) Devil’s Bridge (от лифта) Tatev Monastery Ден 2 05.05.2025 10:00 - 21:00 Charents'Arch Garni Temple Geghard Monastery Symphony of Stones Lake Sevan Sevanavank Dilijan Old Dilijan Не бих препоръчал Arman Tour като цяло. Макар че нямахме проблем със самия шофьор (беше с нас и двата дни и се държеше нормално – а шофирането, колкото и да беше лудо, изглежда си е стандарт там), основният проблем беше комуникацията с агенцията – пълна липса на отговори по WhatsApp и телефон. На втория ден закъсняха близо час, без изобщо да ни уведомят, въпреки че многократно им писахме и звъняхме. В крайна сметка хотелът ни успя да се свърже с тях и нещата се случиха. Като изключим това, нямаме други забележки, но пък комуникацията си е супер важна 🙂 Определно бих отличил следните места, както вече беше и коментирано неведнъж в темата: Khor Virap Monastery – първото място, което посетихме, и все още ми носи една романтична емоция, когато си спомня за него. Имахме късмет – планината Арарат се виждаше почти ясно (имаше малко облаци). Качихме се и на хълмчето над манастира, за да се насладим максимално на гледките – планината, манастира, цялата панорама. Напълно си заслужава! Bird's Cave (Areni-1 Cave) – имахме щастието да попаднем на страхотен екскурзовод, който ни разказа не само за пещерата, но и за останалите места, които щяхме да видим. Много интересно място, определено си струва посещението. Noravank Monastery – разкошно място с манастир, сгушен сред скалите. Препоръчвам да се обиколи и районът около него, и да се изкачи пътечката до най-високата точка – гледките към манастира и каньона са зашеметяващи. Wings of Tatev (Ropeway) – това просто не може да се опише с думи – трябва да се види! Уникално място! Symphony of Stones – макар че някои хора казват, че не е нещо особено, за нас беше впечатляващо красиво. Струва си да се видят тези стотици метри скални образувания – изключително интересни поне за нас 🙂 Geghard Monastery – манастир, издълбан директно в скалите. Разходката из различните стаи/зали е доста вълнуваща, а задължително трябва да опитате следното: когато влезете в най-старата от всички скални зало, застанете в средата и помолете някой да запее тихо отстрани – акустиката и вибрациите са просто невероятни. Sevanavank и Garni Temple – най-вече заради невероятните гледки, които се разкриват във всички посоки. Можеш да стоиш с часове и просто да се наслаждаваш – толкова е спокойно и красиво. Жалко, че нямахме още малко време да ги разгледаме по-подробно. Има толкова много изписано по темата, че няма нужда да обеснявам каквото и да било повече, защото само ще повторя описаното в пъти по-добре от други магеланци. Ще добавя малко снимки, за да се опитам да покажа как видяхме Армения през нашите очи (или по-скоро телефони). Khor Virap Monastery Areni Wine Factory Bird's Cave (Areni-1 Cave) Noravank Monastery Saint Trdat Great Church Spandarian Reservoir Wings of Tatev (Ropeway) Devil’s Bridge (от лифта) Tatev Monastery Charents'Arch Garni Temple Geghard Monastery Symphony of Stones Lake Sevan Sevanavank Dilijan Old Dilijan И разбира се малко снимки от Ереван: Благодаря на всички, че отново ни помогнахте толкова много в това наше приключение. Армения е невероятна и си заслужава да се види от първо лице. Никога не бяхме мислили дори да ходим до там, а сега определено мислим да се върнем някой ден и да разгледаме още 🙂 Страхотен и много хубав ден! 19 5
Duke Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май преди 17 часа, Zdravko Nestorov каза: Шофирането беше истинско приключение – буквално от първата до последната минута в колата. В сравнение с Грузия, нищо не сте видели! Там има неписан закон, ако шофьор види пред себе си пешеходна пътека на пътя в съчетание с човек стъпил върху нея, да се усмихне широко и да даде пълна газ... Направиха ли ви впечатление отрупаните с двулитрови кокаколови бутилки крайпътните сергии по пътя към Татев и разбрахте ли всъщност какво има в тях и защо се продава в този вид? 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 9 май Автор Публикувано: 9 май преди 8 минути , Duke каза: В сравнение с Грузия, нищо не сте видели! Там има неписан закон, ако шофьор види пред себе си пешеходна пътека на пътя в съчетание с човек стъпил върху нея, да се усмихне широко и да даде пълна газ... Направиха ли ви впечатление отрупаните с двулитрови кокаколови бутилки крайпътните сергии по пътя към Татев и разбрахте ли всъщност какво има в тях и защо се продава в този вид? @Duke - ако в Грузия шофирането е по-лошо от това в Армения, наистина не знам как ще събера смелост да се кача при някой шофьор. А Грузия ни е в бъкет листа от доста време 😄 Такава емоция при шофиране не бях изпитвал от дълги години (дълги == 15+) 😄 Двулитровите кока-колови бутилки (с някаква тъмно червена/оранжева течност) ги имаше на всеки 50 метра по пътя към езерото Севан. Имаше десетки сергии с тях и бяха подредени толкова прилежно. Опитахме се да разпитаме шофьора за тях, ама така и не се разбрахме за какво говорим. Никаква идея си нямаме какво има в тях... Лошото е, че не успях да ги снимам и дори не знаех после как да ги търся в нета за повече информация. Ама сега като го споменаваш още повече подбуди любопитството ми - КАКВО Е ТОВА 😮 П.С. Също ако някой има снимка на тях, нека добави, защото изглежда, че на всеки правят впечатление 😄
logist13 Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май В бутилките има всичко, гориво, туршии, вино... И специално в Areni, точно до фабриката за вино, предлаганото домашно вино в бутилки хем беше по-хубаво, хем на символични пари спрямо тези във фабриката. 1
Duke Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май преди 48 минути , Zdravko Nestorov каза: Ама сега като го споменаваш още повече подбуди любопитството ми - КАКВО Е ТОВА 😮 Това, разбира се, е червено вино. Продава се по този начин заради преминаващите по пътя ирански камиони. Има неписано правило на грузино-иранската граница, че в Иран полулегално вино може да се внася само в подобни бутилки, за да изглеждат като пълни с Кока-Кола. Поради тази причина никой в Армения не изхвърля празните бутилки от Кока-Кола, а дори има вторичен пазар на който цената им надвишава заводската опаковка с оригинално съдържание... преди 48 минути , Zdravko Nestorov каза: Такава емоция при шофиране не бях изпитвал от дълги години (дълги == 15+) 😄 Аз шофирам всекидневно вече 37 години и единствената подобна емоция съм изпитвал при шофиране в Палермо и Истанбул, но аз обичам да шофирам и за мен подобни моменти са част от удоволствието... 2
Zdravko Nestorov Публикувано: 9 май Автор Публикувано: 9 май преди 4 часа, logist13 каза: В бутилките има всичко, гориво, туршии, вино... И специално в Areni, точно до фабриката за вино, предлаганото домашно вино в бутилки хем беше по-хубаво, хем на символични пари спрямо тези във фабриката. преди 4 часа, Duke каза: Това, разбира се, е червено вино. Продава се по този начин заради преминаващите по пътя ирански камиони. Има неписано правило на грузино-иранската граница, че в Иран полулегално вино може да се внася само в подобни бутилки, за да изглеждат като пълни с Кока-Кола. Поради тази причина никой в Армения не изхвърля празните бутилки от Кока-Кола, а дори има вторичен пазар на който цената им надвишава заводската опаковка с оригинално съдържание... Супер интересно. Първо си мислех за гориво, но имаше толкова много подредени сергии, че реших, че е невъзможно. Второто ми предположение беше вино, ама пак ми беше супер странно, че всичко е в едни и същи бутилки от кока кола. Е сега всичко придобива смисъл. Много ти благодаря за тази информация, наистина никога нямаше да се досетя за това, а и не успях да издиря това инфо в нета 😄 преди 4 часа, Duke каза: Аз шофирам всекидневно вече 37 години и единствената подобна емоция съм изпитвал при шофиране в Палермо и Истанбул, но аз обичам да шофирам и за мен подобни моменти са част от удоволствието... Истанбул е някак си напълно разбираемо, ама Палермо ме остави доста учуден. Иначе, когато аз шофирам, приемам, че имам контрол. Ама когато ме возят и то по този начин... единственото, което мога да направя е да натискам несъществуващата спирачка, колкото мога по-силно. Ефект няма, разбира се, ама поне се успокоявам, че правя нещо 😄 Шегата настрана, но за мен най-големият проблем е, когато ме возят и то толкова неразумно. 1
neuromancer Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май Ами хората пари дават да ги возят така, примерно по атракционни паркове 🙂 2
Zdravko Nestorov Публикувано: 9 май Автор Публикувано: 9 май преди 56 минути , neuromancer каза: Ами хората пари дават да ги возят така, примерно по атракционни паркове 🙂 То и ние дадохме пари 😄 Ама явно не бяхме платили достатъчно за колани, защото ни се падна кола с отрязани такива 😄
dechy Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май @Zdravko Nestorov, ние бяхме по същото време в Армения като вас от 3.05. до 6.05. Жалко, че не намерих темата преди заминаването ни. Много подробна и полезна информация си събрал преди пътуването. Страхотни сравнения, таблици и анализи. Супер си наистина. Определено щеше да ми е много полезна. Интересното е, че първият ден сме били на един и същи частен тур, но ние бяхме с Hyur. И нямахме в програмата Bird's cave и някои други неща. Само 3-те манастира, водопадът Шаки и лифт в едната посока. Имаше огромни локви по черния път към Шаки. С интерес разбрах, че Шаки всъщност винаги бил пълноводен, защото имало кран за водата... Минали сме явно след вас по пътя с блъснатия човек, защото тръгнахме в 8ч. Имаше само пожарна и полиция. И от Татев явно по-рано сме тръгнали, защото дъждът заваля по-късно. Прибрахме се малко след 21ч. Но нашият шофьор караше адски бавно, дори и по широк, равен път и даже ме дразнеше. Иначе беше много мил, на руски си говорехме, макар че имаше някои неща, които или той, или ние не разбирахме. Вторият ден бяхме на частен тур до Тбилиси и 2 манастира - Haghpat Monastery и Sanahin Monastery. Ама съжалявам, че включихме и тях. Щяхме да имаме повече време за Тбилиси, който наистина е прекрасен, със страхотна атмосфера, много артистичен. Силният дъжд заваля точно след като си тръгнахме от града към 18ч. Големи проверки има на границата. Независимо, че бяхме с кола, трябваше да излезем от нея и да минем вътре през гише за паспортна проверка и после влизахме ние и багажа на скенер. Този ден шофьорът ни беше страхотен - възрастен и говореше прекрасен руски. Много ни обясняваше и разказваше, караше като Фитипалди навръщане. Последният ден бяхме на Garni Temple, Garni Canyon Symphony of stones, Geghard Monastery, Lake Sevan, Sevanavank Monastery. Гарни Symphony of Stones много ми хареса. Много е величествено и впечатляващо. На ез. Севан беше страшен студ и вятър. Навръщане заваля силен порой и не спря доста след като пристигнахме в Ереван. Там пък открихме ереванските Хали, които много ми допаднаха. Купихме си хинкали от сирене (без тесто) с плънка от сирене сулугуни и орехи. Определено някой ден бих се върнала в Грузия и Тбилиси, като открия подходящ полет. 3 1
Hakkâri Spor Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май Браво, че сте си изкарали супер. Поздравления и за снимките В момента, Zdravko Nestorov каза: Телефон в ръка, скролване из социалните мрежи (+гледане на клипчета) – напълно нормално по време на шофиране, при това с 80 км/ч по завои, в дъжд, градушка и гъста мъгла, в която едва виждаш. А за да е пълна картината – изпреварвания в завои, разбира се! Ако ситуацията е била по-напечена се чуваше само - "I am a good driver, no worries!". Вече разбирам защо са толкова набожни... В случая не сте били достатъчно настоятелни. Говорете му ултимативно веднага това нещо да престане или да спре. Това, че някой си е good driver, не означава, че всички около него на пътя сa good drivers. И в Турция, и в Казахстан, и в Азербайджан съм им казвал (на таксиджии), ако видя, че си ровят по телефона или набират някого по телефона без хендсфрий... да спрат или слизам. Отговор "Бурасъ Тюркийе" (един в Карс, Турция), да не съм се притеснявал... казвам "спрете, ще изчакам да си довършите разговора" или ако карат супер бързо... "не бързам за никъде, може ли по-бавно?". И съм ги карал да карат по-бавно. В крайна сметка клиентът плаща, той решава. Ако трябва ще повишите тон. Нашите шофьори в Армения бяха на Hyur и караха много спокойно, абсолютно нямаше никакви проблеми. Облечени брандирано, с ризи на фирмата, дават на всеки по една бутилка вода... не говорят, не пречат, не досаждат, не философстват, не пускат музика. И колите бяха много удобни. Казват, че където поискаме, там ще спрат. Колкото искаме, толкова ще чакат. Супер възпитани и кротки хора, направо бяхме във възторг от обслужването. В момента, Zdravko Nestorov каза: Връзка с него - никаква. Arman Tour - те просто не отговарят, както винаги. Не бих препоръчал Arman Tour като цяло. Макар че нямахме проблем със самия шофьор (беше с нас и двата дни и се държеше нормално – а шофирането, колкото и да беше лудо, изглежда си е стандарт там), основният проблем беше комуникацията с агенцията – пълна липса на отговори по WhatsApp и телефон. А защо избрахте тази фирма, в крайна сметка? 1 1
dechy Публикувано: 9 май Публикувано: 9 май преди 11 часа, Zdravko Nestorov каза: Двулитровите кока-колови бутилки (с някаква тъмно червена/оранжева течност) ги имаше на всеки 50 метра по пътя към езерото Севан. Имаше десетки сергии с тях и бяха подредени толкова прилежно. Опитахме се да разпитаме шофьора за тях, ама така и не се разбрахме за какво говорим. Никаква идея си нямаме какво има в тях... Лошото е, че не успях да ги снимам и дори не знаех после как да ги търся в нета за повече информация. Ама сега като го споменаваш още повече подбуди любопитството ми - КАКВО Е ТОВА 😮 П.С. Също ако някой има снимка на тях, нека добави, защото изглежда, че на всеки правят впечатление 😄 Бутилките с оранжева течност по пътя за ез. Севан са сок от облепиха. Ние си купихме концентрат в малка бутилка от сергия до самото езеро. Искахме да е без захар. Много е полезен този плод - пълен с витамин С, А, Е и В, също и Омега 3. 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 10 май Автор Публикувано: 10 май преди 14 часа, dechy каза: @Zdravko Nestorov, ние бяхме по същото време в Армения като вас от 3.05. до 6.05. Жалко, че не намерих темата преди заминаването ни. Много подробна и полезна информация си събрал преди пътуването. Страхотни сравнения, таблици и анализи. Супер си наистина. Определено щеше да ми е много полезна. Интересното е, че първият ден сме били на един и същи частен тур, но ние бяхме с Hyur. И нямахме в програмата Bird's cave и някои други неща. Само 3-те манастира, водопадът Шаки и лифт в едната посока. Имаше огромни локви по черния път към Шаки. С интерес разбрах, че Шаки всъщност винаги бил пълноводен, защото имало кран за водата... Минали сме явно след вас по пътя с блъснатия човек, защото тръгнахме в 8ч. Имаше само пожарна и полиция. И от Татев явно по-рано сме тръгнали, защото дъждът заваля по-късно. Прибрахме се малко след 21ч. Но нашият шофьор караше адски бавно, дори и по широк, равен път и даже ме дразнеше. Иначе беше много мил, на руски си говорехме, макар че имаше някои неща, които или той, или ние не разбирахме. Вторият ден бяхме на частен тур до Тбилиси и 2 манастира - Haghpat Monastery и Sanahin Monastery. Ама съжалявам, че включихме и тях. Щяхме да имаме повече време за Тбилиси, който наистина е прекрасен, със страхотна атмосфера, много артистичен. Силният дъжд заваля точно след като си тръгнахме от града към 18ч. Големи проверки има на границата. Независимо, че бяхме с кола, трябваше да излезем от нея и да минем вътре през гише за паспортна проверка и после влизахме ние и багажа на скенер. Този ден шофьорът ни беше страхотен - възрастен и говореше прекрасен руски. Много ни обясняваше и разказваше, караше като Фитипалди навръщане. Последният ден бяхме на Garni Temple, Garni Canyon Symphony of stones, Geghard Monastery, Lake Sevan, Sevanavank Monastery. Гарни Symphony of Stones много ми хареса. Много е величествено и впечатляващо. На ез. Севан беше страшен студ и вятър. Навръщане заваля силен порой и не спря доста след като пристигнахме в Ереван. Там пък открихме ереванските Хали, които много ми допаднаха. Купихме си хинкали от сирене (без тесто) с плънка от сирене сулугуни и орехи. Определено някой ден бих се върнала в Грузия и Тбилиси, като открия подходящ полет. @dechy - изглежда и вие сте си прекарали чудесно 🙂 Ако бяхте видели и тази тема, щеше да е много яко да си направим едно магеланско виждане в Ереван 🙂 Особено това пътуване до Грузия... благородно ви завиждам! Много ми се искаше и ние да го включим, но щеше да стане прекалено натоварено – тръгваме рано сутрин към 7-8 и се връщаме късно вечер към 10-12, а ако го правехме три дни подред, щеше да ни дойде в повече. Вярно, че отдавна не сме си правили почивка, но решихме да оставим малко време и за самия Ереван. Все пак, идеята си я запазвам за следващия път. А ако ти изскочат добри билети за Грузия - казвай смело, няма да ни трябва много навиване! П.С. Ереванските хали (или по-скоро ГУМ-а) е страшно готино място и ако трябва да съм напълно честен... останах много приятно изненадан как са си подредили сергиите, чистичко е, абе като цяло очаквах нещо като нашите хали отпреди 5-6 години 🙂 преди 12 часа, Hakkâri Spor каза: Браво, че сте си изкарали супер. Поздравления и за снимките В случая не сте били достатъчно настоятелни. Говорете му ултимативно веднага това нещо да престане или да спре. Това, че някой си е good driver, не означава, че всички около него на пътя сa good drivers. И в Турция, и в Казахстан, и в Азербайджан съм им казвал (на таксиджии), ако видя, че си ровят по телефона или набират някого по телефона без хендсфрий... да спрат или слизам. Отговор "Бурасъ Тюркийе" (един в Карс, Турция), да не съм се притеснявал... казвам "спрете, ще изчакам да си довършите разговора" или ако карат супер бързо... "не бързам за никъде, може ли по-бавно?". И съм ги карал да карат по-бавно. В крайна сметка клиентът плаща, той решава. Ако трябва ще повишите тон. Нашите шофьори в Армения бяха на Hyur и караха много спокойно, абсолютно нямаше никакви проблеми. Облечени брандирано, с ризи на фирмата, дават на всеки по една бутилка вода... не говорят, не пречат, не досаждат, не философстват, не пускат музика. И колите бяха много удобни. Казват, че където поискаме, там ще спрат. Колкото искаме, толкова ще чакат. Супер възпитани и кротки хора, направо бяхме във възторг от обслужването. @Hakkâri Spor - много рядко съм толкова краен (просто не е моето 😄), но доста пъти си говорихме с него по темата. Интересното е, че като оставахме само ние (т.е. без други шофьори от същата фирма по пътя около нас) и той започваше да кара сравнително нормално. Но появеше ли се някой от неговите хора и ставаше като състезание във Формула 1. Но определено този съвет ще го запомня и ще го приложа следващия път в този район, че както и @Duke каза, ако в Грузия е по-зле... не ми се мисли 😄 преди 12 часа, Hakkâri Spor каза: А защо избрахте тази фирма, в крайна сметка? Ами... основно заради две неща - цена (защото за private tour цената беше около 2 пъти по-ниска от Hyur за двама) и на второ място, защото включваше много повече обекти. Също така отношението беше страхотно по WhatsApp, както и имаше добри препоръки във форума. И накрая се решихме, че това е най-добрият вариант. Както и горе бях писал, харесах и още една възможност, които ни предлагаха абсолютно същото като Arman Tour и то за същите пари, но накрая везните се наклониха в полза на тях заради препоръките тук. Освен трудната комуникация по WhatsApp и телефон на място (и разбира се карането), не мога да се оплача от друго. Но... понякога е просто хубаво да може да си напишете 2 приказки и да се разберете. П.С. Предполагам, че може да има общо с блъснатия човек от първия ден, като е доста вероятно да са ги занимавали доста с някакви неща (мисля, че човека беше блъснат от кола на Arman Tour), но... това са само догадки 🙂 преди 11 часа, dechy каза: Бутилките с оранжева течност по пътя за ез. Севан са сок от облепиха. Ние си купихме концентрат в малка бутилка от сергия до самото езеро. Искахме да е без захар. Много е полезен този плод - пълен с витамин С, А, Е и В, също и Омега 3. @dechy - имаше и оранжеви бутилки със сигурност, но след обясненията по-горе по-скоро реших, че съм в грешка. Дори не знаех за такъв сок 😮 Трябваше поне да вземем да опитаме, но ще знам за другия път. Благодаря ти за толкова полезната информация 🙂 1
dechy Публикувано: 10 май Публикувано: 10 май Сок от облепиха имаше бутилиран и по заведенията и магазините, но обработен със захар. Пихме такъв, както и сок от шипки в един крайпътен Food court на път за Татев. За заведения в Ереван мога да препоръчам Лаваш, но там можахме да се вредим от втори опит и то след 22:30ч., иначе само с резервации, но за нас беше трудно да определим кога ще се върнем от тура, за да дадем час за резервация. Та първия път като ни върнаха от Лаваш, открихме случайно едно прекрасно място BOHO by Status. Особено отвън е чудна обстановката - с лампички. И храната е супер. Последният ден ходихме в таверна Йереван, те са верига. Не беше лошо, но не е уау. Всъщност грешно се изразих за ереванските Хали, не сме били в ГУМ-а, а в Yerevan City Supermarkets, но вътре си изглежда точно като Хали и има много разнообразни неща. 2
chandni Публикувано: 10 май Публикувано: 10 май преди 12 часа, Zdravko Nestorov каза: Грузия е по-зле... не ми се мисли Не съм била още в Армения, но прочитайки твоите впечатления, мисля, че грузинците не са чак такива камикадзета зад волана. Да, доста арогантни са, навират се, не изчакват, бързат, но не е нещо фрапиращо. Не изключвам възможността да не ни се е сторило толкова страшно, защото имаме богат опит с нагли пловдивски шофьори. 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 11 май Автор Публикувано: 11 май На 10.05.2025 г. в 12:26, dechy каза: Сок от облепиха имаше бутилиран и по заведенията и магазините, но обработен със захар. Пихме такъв, както и сок от шипки в един крайпътен Food court на път за Татев. За заведения в Ереван мога да препоръчам Лаваш, но там можахме да се вредим от втори опит и то след 22:30ч., иначе само с резервации, но за нас беше трудно да определим кога ще се върнем от тура, за да дадем час за резервация. Та първия път като ни върнаха от Лаваш, открихме случайно едно прекрасно място BOHO by Status. Особено отвън е чудна обстановката - с лампички. И храната е супер. Последният ден ходихме в таверна Йереван, те са верига. Не беше лошо, но не е уау. Всъщност грешно се изразих за ереванските Хали, не сме били в ГУМ-а, а в Yerevan City Supermarkets, но вътре си изглежда точно като Хали и има много разнообразни неща. @dechy - ние някак си успяхме да се набутаме и в Lavash (още първият ден като кацнахме около 18:30 вечерта) и в BOHO by Status (около 20:00 часа преди полета за навръщане). И на двете места храната беше много вкусна. Lavash за нас беше по-изискан, а ние не сме големи фенове на такива местенца 😄 И въпреки това ресторантчето е страхотно, цените - сравними с тези в BOHO by Status, храната също е много вкусна. Единственото странно беше, че въпреки че нямаше опшаки (беше доста рано още за вечеря), чакахме 40-45 минути да се приготви. Но пък всичко беше направено на момента и беше наистина вкусно и различно. BOHO by Status беше с много яка атмосфера навън. Имахме късмет и буквално седнахме почти веднага и въпреки че ресторанта беше пълен до краен предел, храната стана много бързо. Имат доста разнообразни типични неща за Армения и каквото пробвахме, ни хареса много. На нас страшно много ни допадна храната в някакво крайпътно заведение до езерото Севан. Поръчахме си шашлици и буквално си облизахме пръстите. Супер вкусни, готвени на пещ (или дупка, или както му казват 😄). Но цените там бяха с една-две идеи по-високи. За жалост изобщо не мога да се сетя как се казваше, но имаше кейче, както и много маси навън, точно на брега на езерото. Yerevan City Supermarkets ги видяхме, че бяха точно срещу Blue Mosque, ама се бяхме наситили вече с такива неща след ГУМ-а и решихме да пропуснем 😄 П.С. Изглежда, че доста сме се разминавали по различните местенца в Армения 😄 Може и да сме се разминали някъде, знае ли човек 😄 преди 16 часа, chandni каза: Не съм била още в Армения, но прочитайки твоите впечатления, мисля, че грузинците не са чак такива камикадзета зад волана. Да, доста арогантни са, навират се, не изчакват, бързат, но не е нещо фрапиращо. Не изключвам възможността да не ни се е сторило толкова страшно, защото имаме богат опит с нагли пловдивски шофьори. @chandni - пловдивските шофьори ми се виждат като олицетворение на правилника на движение в сравнение с Армения, ама... и не карам много често в Пловдив, така че не ми е много релеватно мнението. Иначе... не виждам друг начин освен да намерим билети до Грузия и да видим дали ти или Duke 😄 2 1
Дънди Публикувано: 11 май Публикувано: 11 май преди 7 минути , Zdravko Nestorov каза: @dechy - ние някак си успяхме да се набутаме и в Lavash (още първият ден като кацнахме около 18:30 вечерта) и в BOHO by Status (около 20:00 часа преди полета за навръщане). И на двете места храната беше много вкусна. Lavash за нас беше по-изискан, а ние не сме големи фенове на такива местенца 😄 И въпреки това ресторантчето е страхотно, цените - сравними с тези в BOHO by Status, храната също е много вкусна. Единственото странно беше, че въпреки че нямаше опшаки (беше доста рано още за вечеря), чакахме 40-45 минути да се приготви. Но пък всичко беше направено на момента и беше наистина вкусно и различно. BOHO by Status беше с много яка атмосфера навън. Имахме късмет и буквално седнахме почти веднага и въпреки че ресторанта беше пълен до краен предел, храната стана много бързо. Имат доста разнообразни типични неща за Армения и каквото пробвахме, ни хареса много. На нас страшно много ни допадна храната в някакво крайпътно заведение до езерото Севан. Поръчахме си шашлици и буквално си облизахме пръстите. Супер вкусни, готвени на пещ (или дупка, или както му казват 😄). Но цените там бяха с една-две идеи по-високи. За жалост изобщо не мога да се сетя как се казваше, но имаше кейче, както и много маси навън, точно на брега на езерото. Yerevan City Supermarkets ги видяхме, че бяха точно срещу Blue Mosque, ама се бяхме наситили вече с такива неща след ГУМ-а и решихме да пропуснем 😄 П.С. Изглежда, че доста сме се разминавали по различните местенца в Армения 😄 Може и да сме се разминали някъде, знае ли човек 😄 @chandni - пловдивските шофьори ми се виждат като олицетворение на правилника на движение в сравнение с Армения, ама... и не карам много често в Пловдив, така че не ми е много релеватно мнението. Иначе... не виждам друг начин освен да намерим билети до Грузия и да видим дали ти или Duke 😄 А последния ден има ли къде да си оставим багажа, и да пообиколим без раниците ? Че полета е доста късен... Някой ако е ползвал такава услуга в Ереван - моля да даде мнение. Благодаря! 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 11 май Автор Публикувано: 11 май преди 6 минути , Дънди каза: А последния ден има ли къде да си оставим багажа, и да пообиколим без раниците ? Че полета е доста късен... Някой ако е ползвал такава услуга в Ереван - моля да даде мнение. Благодаря! @Дънди - аз го описах и по-горе, че просто при нас се получи много удобно, тъй като хотела нямаха нищо против да ни държат багажа до вечерта (дори и на едни познати, с които се засякохме в Ереван). Бяха много дружелюбни хора, които веднага се отзоваваха при такива молби. Тъй като пътувахме с малки раници, бяхме решили, че просто ще сме си с тях целия ден, но това ни дойде като 6-ца от тотото. Препоръчвам ви, ако имате вече запазено хотелче да ги питате за това още тук. Ако сте с някаква екскурзия този ден, там нямате проблеми да си държите нещата и в колата на шофьора. Ако обаче горните две опции не работят за вас, единият вариант е да си ги мъкнете целия ден (или след check-out, който доста често е около 12:00 на обяд), или вече да потърсите някакво местенце да ги оставите (бях гледал преди време един сайт, на който има опция за търсене на такива места, ама не съм го ползвал никога - https://radicalstorage.com/storage-list/yerevan). 1
Дънди Публикувано: 11 май Публикувано: 11 май Благодаря, но наистина въпроса ми е, в случай, че хотела ни няма опцията да ни съхрани багажа / изпратих запитване и чакам да ми отговорят/. Най-вероятно няма да сме на екскурзия последния ден , а ще се шляем из Ереван.. 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 11 май Автор Публикувано: 11 май преди 24 минути , Дънди каза: Благодаря, но наистина въпроса ми е, в случай, че хотела ни няма опцията да ни съхрани багажа / изпратих запитване и чакам да ми отговорят/. Най-вероятно няма да сме на екскурзия последния ден , а ще се шляем из Ереван.. Успях да намеря ето това: https://www.luglockers.com/cities/yerevan. Можеш да им питаш и да ги разпиташ дали и за колко парички биха ти свършили работа. 1
dechy Публикувано: 11 май Публикувано: 11 май @Дънди, при нас с багажа беше забавно, защото в апартамента, който бяхме наели, нямаше стая за багаж. Предварително ги бях питала и ми предложиха вариант да отидем до техния хотел на 1,5км, където можем да ползваме багажното. Този ден имахме тур и си взехме куфара с нас, като след тура ни оставиха в хотела и слава богу, че стана така, защото валеше като из ведро точно тогава. Иначе случайно забелязах на ул. Амириан, малко след ресторант Шереп, място за съхранение на багаж. Слиза се по стълбички надолу. Цени не съм проверявала. @Zdravko Nestorov, хаха, интересно, че изборът ни на заведения напълно съвпада. Последният ден исках да идем в Шереп, но хотелът, в който си оставихме багажа беше близо до таверна Йереван и не ми се рискуваше пак да ни навали дъжд евентуално. Ние в 22:30ч. не чакахме много да ни донесат храната в Лаваш. Да, малко се престарават там в нарязването и сервирането на всеки. В Boho by Status бяха много мили и въпреки, че нямаше места навън като отидохме, ни предложиха да седнем вътре да разгледаме менюто и да ни преместят, като се освободи маса навън. На ез. Севан ядохме в ресторант на самото езеро, имаше маси и навън на кейче, но беше доста студено. Аз ядох шашлик от краб. Вкусно беше и най-важното беше само месо, защото аз си представях цели раци, набодени на шиш, из които трябва да ровя. 🙂 Много съжалявам, че не отидохме до Джамията, ама изобщо не я бях отбелязала, а беше близо до хотела, в който си оставихме багажа. Много красива изглежда отвън. 1 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 11 май Автор Публикувано: 11 май преди 40 минути , dechy каза: @Дънди, при нас с багажа беше забавно, защото в апартамента, който бяхме наели, нямаше стая за багаж. Предварително ги бях питала и ми предложиха вариант да отидем до техния хотел на 1,5км, където можем да ползваме багажното. Този ден имахме тур и си взехме куфара с нас, като след тура ни оставиха в хотела и слава богу, че стана така, защото валеше като из ведро точно тогава. Иначе случайно забелязах на ул. Амириан, малко след ресторант Шереп, място за съхранение на багаж. Слиза се по стълбички надолу. Цени не съм проверявала. @Zdravko Nestorov, хаха, интересно, че изборът ни на заведения напълно съвпада. Последният ден исках да идем в Шереп, но хотелът, в който си оставихме багажа беше близо до таверна Йереван и не ми се рискуваше пак да ни навали дъжд евентуално. Ние в 22:30ч. не чакахме много да ни донесат храната в Лаваш. Да, малко се престарават там в нарязването и сервирането на всеки. В Boho by Status бяха много мили и въпреки, че нямаше места навън като отидохме, ни предложиха да седнем вътре да разгледаме менюто и да ни преместят, като се освободи маса навън. На ез. Севан ядохме в ресторант на самото езеро, имаше маси и навън на кейче, но беше доста студено. Аз ядох шашлик от краб. Вкусно беше и най-важното беше само месо, защото аз си представях цели раци, набодени на шиш, из които трябва да ровя. 🙂 Много съжалявам, че не отидохме до Джамията, ама изобщо не я бях отбелязала, а беше близо до хотела, в който си оставихме багажа. Много красива изглежда отвън. Не съжалявай за Джамията 🙂 Наистина отвън е красива, в двора е пълно с много хубави котки, но... отвътре е доста малка. Заслужава си според мен буквално да наминеш от там набързо и да вземеш малко почивка, но дотам. Не бих казал, че останах страшно впечатлен. Относно мястото за хапване на езерото Саван - нашето изглеждаше, точно като това, което описваш, ама дали е същото - божа работа. Не успях да намеря в кой ресторант сме били в GoogleMaps. Но наистина всичко там беше страшно вкусно! 1
dechy Публикувано: 11 май Публикувано: 11 май Нашият ресторант на ез. Севан беше май Камбуз, под манастира Севанаванк. И порциите бяха много малки. Ама шофьорът там ни заведе. Поръчваш, разглеждаш манастира и като се върнеш, вече храната е готова и ти сервират.🙂 1
Zdravko Nestorov Публикувано: 11 май Автор Публикувано: 11 май преди 6 часа, dechy каза: Нашият ресторант на ез. Севан беше май Камбуз, под манастира Севанаванк. И порциите бяха много малки. Ама шофьорът там ни заведе. Поръчваш, разглеждаш манастира и като се върнеш, вече храната е готова и ти сервират.🙂 Не е същото със сигурност. Ние бяхме на 5-6 минути с кола от Севанаванк 🙂 Важното е, че всички сме хапвали вкусно 😄 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега