Прескочи до съдържание

Пълно слънчево затъмнение, Испания, 12.08.2026

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

Или на Майорка, гледаш на запад към морето до хоризонта няма хълмове 🙂

Ама аз няма да ходя и не съм гледал подробно.

Публикувано:

Не разбрах защо ще е по-добре навътре, след като има планини и хълмове?

При обмисляната от мен точка - плаж Playa de Somocuevas, близо до Сантандер и още по-близо до мястото ни на настаняване, споделеният сайт показва това:

IMG_4100.png.0ab4508d0448bc180e628a02a3f1728a.png

Не виждам препятствия на релефа. Иначе облаци въобще не изключвам, но ще компенсирам с хубави преживявания 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Не, уж на крайбрежието е по-облачно

Де да знам така ли е, за предното затъмнение даже бяха направили карта с вероятността да е облачно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен колкото повече се вманиачава човек, толкова повече плановете се сгромолясват. Срещу природата за 1 минута, по-скоро бих се оставила на късмета, вместо да я гоня нейде 🙂 

Обстоятелствата, които не зависят от мен, няма нужда да ме обременяват. Иначе в района на Билбао и Сантандер има доста активности с парапланер, сърф. Който е достатъчно ентусиаст, може да пробва в заветната минута 😄

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз гледах точно тази карта с вероятността за облаци и тя показва, че по крайбрежието през август е много вероятно да е облачно, затова се колебая.

Във вътрешността дава синьо небе. И с помощта на онзи сайт може да се намери място без хълмове, които да засенчват.

Но да, въпрос на късмет си е 🙂

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Между другото, цените на полетите все още са много прилични, на хотелите не чак толкова, ама то така е повсеместно. Валенсия, Сантандер, Палма, всичките са в сянката на затъмнението, с малко повече зор и от Мадрид и Барселона може да се стигне с доп. транспорт. 

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Как върви подготовката ви?

При мен положението беше пожароопасно в буквалния смисъл🔥. Цяла седмица следих пожарите край Бордо и обмислях варианти как да се придвижим на юг. По едно време беше ужасно - пълен блокаж на всичкия транспорт, но слава богу от събота влаковете се движат, а няколко дни преди това пуснаха и автобуси с ужасни цени. Фликс бас от всяка криза гледат да мародерстват. Беше си много гадно притеснението ми с транспорта и още не мога да се отпусна по ваканционната вълна. Бордо е летището ни за кацане и оттам започва пътят ни до Сантандер, откъдето е обратното летище, та преходът на юг по някакъв начин е задължителен, респективно настаняване в евакуационен център хич не ни е вариант 🤪

Надявам се и край Валенсия да е овладяно положението с пожарите.

Потегляме в сряда и пожелавам на всички ни попътен вятър🤞

• Харесвам 4
Публикувано:

Успех. При нас логистиката е относително по-лесна, даже мръднах полетите с един ден напред, че се получаваше по-удобно. Горе-долу сме разучили позиции за гледане в самата Валенсия, с малко повече късмет и хотелът може да ни дадат стая с изглед на запад и висок етаж...де късмет. Разчитам, че ще е безоблачно над Валенсия, имам две коли под наем запазени, ако се наложи да бягаме извън града. 

Купих си очила от тук, че се оказа че има доста ментаци. Тези са супер: https://telescope.bg/product.php?ProductID=991

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

😃 Нямаме специални очила, само слънчеви. Ако видя местна преса с подарък очила, като едно време и в. 24 часа, ще купя на място 😂

Даже и куфар нямаме за 9 нощувки, само раници 🙈 И чадър се отказах да вземам след притесненията от обстановката- нека вали, колкото си ще, пожари да няма 😄

• Харесвам 3
Публикувано:

И ние потегляме в сряда. Ще обикаляме с кола под наем по северното крайбрежие, а за самото затъмнение ще навлезем във вътрешността, уж да бягаме от облаците. Лошото е, че точно до градчето, в което ще отседнем, има огнище на пожар (от седмица го следя). Дано да имаме късмет! Очила съм купила 10 броя от Амазон - имам и да раздавам :) 

Ето един сайт, който дава добри местоположения за наблюдение около мястото, на което сте: https://sunsetatlas.ch/?lat=42.66188&lng=-6.72046&date=08-12&mode=eclipse

И един, на който следя пожарите: https://incendiosespaña.es/?fbclid=IwdGRleATPy8BwZG9mAWV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkCjY2Mjg1NjgzNzkAAR4i6nmkWQAiv6_Ypy1naoqlzVCtH1b3fFtZIOCYW3Gys5d4fORYpmdeGPMqfQ_aem_8b5DGxkoiw7j04U7QjusJQ

Успех на всички и безоблачни наблюдения на небето 🙂

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

И така и така сте се настроили на астрономически феномени, след като се насладите на затъмнението (стискам палци за безоблачно време) и слънцето като залезе, поглеждайте пак към небосвода, понеже нощта на 12-ти срещу 13-ти август е пика на Персеидите. Така че си пригответе и по няколко желания, да си имате готови за падащите "звезди".

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ще се прибирам по сложния начин от Полша на 12-ти, пикът на затъмнението в Прага е в 20:11, а самолетът излита в 20:10 уж 🤣

Всичко почти точно, особено ако съм до пътека 😅

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Така че си пригответе и по няколко желания, да си имате готови за падащите "звезди".

@Фил, благодаря за палците, пожеланията и много други 🙂 Едно от желанията ми ще е магеланци да бъде дълги години спътник в живота ни 🍀

Да е жив и здрав Георги, че ме въвлече в това пътешествие, без оглед крайния резултат 😃

Благодарности и на @neuromancerза споделеното, както и за антистрес посланията му 😃. В последно време ми стана тегаво стягането на багаж, та вечно забравям неща. Но неговите думи, че все пак се отива в цивилизация, ми действат много добре 😉

Подкрепям духом и моята магеланска приятелка @Argentique - за мен всеки полет е слънчево затъмнение 🙃 - помириша ли седалка на самолет и заспивам, т.е. затъмнено си е 😂

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Аз всъщност без да искам си предизвиках непредизвикан стрес. След твоето пренебрежително мнение за предишното затъмнение (което както разбрахме ти не си видяла, колкото и да твърдиш противното!), сега може очакванията да са завишени, от там и потенциала за разочарование да е по-голям! Абе да няма облаци, затъмнението, ако го видим ще ме извади.

• Харесвам 3
Публикувано:

@Фил, ще те допълня с още малко информация, защото тази година наистина ни очаква двойна астрономическа атракция. 🙂

На 12 август 2026 г. пълното слънчево затъмнение ще премине през северната част на Русия, Гренландия, Исландия, Северна Испания и съвсем малка част от Португалия. Максималната продължителност на пълната фаза ще бъде около 2 минути и 18 секунди. В Испания явлението ще настъпи малко преди залез, което означава, че на много места затъмненото Слънце ще се спуска ниско към хоризонта.

За голяма част от Европа затъмнението ще бъде много дълбоко, макар и частично. В Лондон и Париж ще бъдат закрити над 90% от слънчевия диск, а в Берлин и Виена – над 80%. На някои места Слънцето ще залезе като тънък „рогат“ сърп.

Какво ще се вижда от България?

В България гледката ще бъде много ограничена, защото явлението започва непосредствено преди залез:

• Видин: начало около 20:26 ч., максимум около 20:34 ч. и залез малко след това. Затъмнението ще продължи приблизително 11 минути.
  • София: начало около 20:28 ч., максимум около 20:30 ч. и край със залеза около 20:33 ч. Ще се вижда само съвсем малка частично закрита област от Слънцето.
  • В Източна България: явлението на практика няма да бъде видимо, защото Слънцето вече ще е залязло.

За наблюдение ще е необходим напълно открит хоризонт в посока запад-северозапад.

А след затъмнението идват и Персеидите!

През нощта на 12 срещу 13 август ще бъде максимумът на метеорния поток Персеиди. Условията тази година ще са отлични, защото Луната ще бъде във фаза новолуние и няма да осветява небето. От тъмно място извън градовете могат реално да се очакват около 30–50 „падащи звезди“ на час, а при идеални условия теоретичната активност достига ZHR около 100. Най-доброто време за наблюдение е след полунощ до разсъмване. Не са нужни бинокъл или телескоп – само широко открито небе и поне 15–20 минути очите да привикнат към тъмнината.

Важно за безопасността: при всички частични фази Слънцето трябва да се наблюдава само със сертифицирани очила за затъмнение по стандарт ISO 12312-2. Обикновените слънчеви очила не предпазват. Очилата могат да се свалят единствено по време на пълната фаза и само от местата, намиращи се в коридора на пълното затъмнение.

Испания ще бъде истински център на слънчевите затъмнения през следващите години:

• 12 август 2026 г. – пълно затъмнение над Северна Испания;
  • 2 август 2027 г. – пълно затъмнение над Южна Испания, Северна Африка и Близкия изток;
  • 26 януари 2028 г. – пръстеновидно затъмнение, видимо от Испания и Португалия.

Аз лично много исках да отида в Испания и да наблюдавам това рядко явление от ивицата на пълното затъмнение, но за съжаление този път няма да имам възможност, тъй като през идната седмица ще бъда на работа. Надявам се някой ден да успея да видя пълно слънчево затъмнение на живо.

Ще стискам палци за безоблачно време на всички, които ще имат възможност да наблюдават затъмнението! А след залеза не забравяйте отново да погледнете към небето, защото през нощта на 12 срещу 13 август ще бъде пикът на Персеидите. Пригответе си и по няколко желания за падащите „звезди“! 😊

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 5.08.2026 г. в 13:15, Георги каза:

Абе да няма облаци, затъмнението, ако го видим ще ме извади.

Така като гледам  прогнозата - не би трябвало да имате проблеми с облаци! :smile3:
Иначе, както споменах и в първото си мнение в темата, за мен е малко надценено затъмнението като някакво особено преживяване, така че все пак си приготви по-малка кошничка, че да се напълни по-лесно. :wink:
Иначе - както се казваше в популярна реклама за тото-то - "Не губи кураж, има други тираж!", който пък е съвсем скоро - догодина по това време  и ... даже изглежда като да е доста по-добър тираж - ако отидеш до Гибралтар, там продължителността ще е около 4мин. и половина, а пък Луксор е точно на централната линия на таректорията, при това точно между точките, където ще е най-голямата продължителност (цели 6:23 мин. !!!)  и където сянката на луната ще е най-голяма!
Освено това слънчево затъмнение в Карнак,  в Долината на царете/цариците вероятно ще има една допълнителна мистичност, предвид контекста и средата, съответно  и по-различно усещане. :smile3:
( Е, там ще бъде и доста жега, ама то не може всичката хубост едновременно :grin: )

image.png.57a8a6e6184eb8386076a0db6894d150.png

---- 

А за утре питах Изкуствения и ето какво ми изплю като полети, за които има вероятност да пресекат трасето на затъмнението, така че ако някой случайно лети утре на някой от тези полети, да има предвид, или пък някой ако реши да си пробва късмета в последния момент.  (аз бях леко на ръба, ама се отказах). :grin:

/ не съм ги проверявал, просто копирах какво ми извади /

1. Зона Исландия (Време на тоталност: ~17:45 – 17:50 UTC)

Всички актуални полети в този прозорец се изпълняват от националния превозвач Icelandair и американските линии до Keflavík (KEF):

• FI319 (Icelandair): Осло (OSL) >>> Кефлавик (KEF) — каца в 17:45 UTC.

• FI505 (Icelandair): Амстердам (AMS) >>> Кефлавик (KEF) — каца в 17:40 UTC (в захода за кацане).

• FI521 (Icelandair): Франкфурт (FRA) >>> Кефлавик (KEF) — каца в 17:45 UTC.

• DL106 (Delta Air Lines): Ню Йорк (JFK) >>> Кефлавик (KEF) — каца в 17:35 UTC.

2. Зона Северна Испания (Време на тоталност: ~20:26 – 20:32 CEST)

Тук остават редовните европейски линии, пресичащи коридора север-юг:

• FR8301 (Ryanair): Лондон Станстед (STN) >>> Мадрид (MAD) — пресича Северна Испания около 20:25 CEST.

• VY1014 (Vueling): Париж Орли (ORY) >>> Мадрид (MAD) — пресича зоната около 20:28 CEST.

• UX1022 (Air Europa): Брюксел (BRU) >>> Мадрид (MAD) — пресича зоната около 20:25 CEST.

• VY1512 (Vueling): Барселона (BCN) >>> Билбао (BIO) — каца в 20:35 CEST директно в зоната.

• IB0428 (Iberia): Мадрид (MAD) >>> Астурия (OVD) — каца в 20:45 CEST.

3. Зона Балеарски острови (Време на тоталност: ~20:31 – 20:33 CEST)

• HV5631 (Transavia): Амстердам (AMS) >>> Палма де Майорка (PMI) — каца в 20:35 CEST.

• VY3918 (Vueling): Палма де Майорка (PMI) >>> Барселона (BCN) — излита в 20:15 CEST.

• Харесвам 6
Публикувано:

В подкрепа на @Фил, очевидно сте много млади (за което само мога да завиждам де 😉 ), но през 1999 (точно август месец) и в България си имахме пълно слънчево затъмнение. 

По-интересно беше да се наблюдават хората, отколкото затъмнението, но затова - направо си трябва отделна тема 🙂 

• Харесвам 9
Публикувано:

Ето и другият "Интелект" какво каза:

направих по-систематична проверка на разписанията за 12 август 2026 г. и ги съпоставих с движението на умбрата. Има два редовни полета, които бих поставил значително над останалите: FI473 LGW→KEF и особено интересния FI101 KEF→Kulusuk.

Важно уточнение: часовете по-долу са местни за съответното летище; за Исландия местното време е GMT/UTC. В Keflavík пълната фаза е около 17:48 UTC и трае 1:39, а в Reykjavík максимумът също е 17:48.

Кандидат Полет на 12.08 Къде е около пълната фаза Моя оценка
1. FI473 London Gatwick 15:40 → Keflavík ~17:55 на подход към западна Исландия ★★★★★
2. FI101 Keflavík 17:30 → Kulusuk 18:15 ~18 мин след излитане западно от Исландия ★★★★★
3. W95363 Luton 18:00 → Bilbao 21:00 над Франция/Бискайския залив при испанската тоталност ★★★★☆
4. FI209 Copenhagen 16:55 → KEF 18:10 ~22 мин преди кацане ★★★☆☆
5. FI631 KEF 17:10 → Boston ~38 мин след излитане, западно от Исландия ★★☆☆☆
6. FI615 KEF 17:00 → JFK ~48 мин след излитане ★★☆☆☆
7. FI665 KEF 16:45 → Portland ~63 мин след излитане ★☆☆☆☆
8. FI681 KEF 16:50 → Seattle ~58 мин след излитане ★☆☆☆☆
9. FI671 KEF 16:50 → Denver ~58 мин след излитане ★☆☆☆☆

🥇 FI473 — London Gatwick → Keflavík

Този остава изключително интересен. Разписанието за утре действително показва 15:40 LGW → KEF, Boeing 737 MAX 8.

При нормално изпълнение самолетът трябва да пристигне около 17:55, докато максимумът в Keflavík е 17:48. Тоест в момента на тоталността той би бил приблизително 7 минути преди планираното кацане.

Това е почти идеално от геометрична гледна точка: при нормален подход самолетът може да се намира на приблизително 50–100 km от KEF, а целият район на Keflavík е вътре в зоната на пълното затъмнение.

И тук има огромен бонус: самолетът е на няколко километра височина. Дори при ниска облачност над Исландия има възможност да бъде над облаците.

Място: бих избрал ЛЯВ прозорец. При типичен подход от Европа самолетът идва приблизително от югоизток/изток, а затъмненото Слънце ще бъде на западната страна на небето. Не е гаранция заради конкретната писта и ATC-векторите, но лявата страна е моят избор.

🥈 FI101 — Keflavík → Kulusuk, Greenland

Този всъщност може да е още по-интересен.

Утре FI101 е по разписание:

KEF 17:30 → KUS 18:15,
Icelandair, Dash 8 Q400, 73 места.

Самолетът излита само 18 минути преди тоталността в Keflavík и лети на запад към Гренландия.

След 18 минути Q400 вероятно ще бъде приблизително 120–170 km западно от KEF. Това е много интересно, защото маршрутът остава в общия район, през който преминава сянката.

Има обаче един проблем: умбрата се движи много по-бързо от самолета и по това време се измества към Исландия и след това на югоизток. Затова не мога да кажа без траекторна симулация дали централната линия ще "настигне" точно FI101.

Но от всички намерени полети това е един от тези, които задължително бих следил утре във FlightRadar24.

За FI101 бих търсил ляв прозорец — самолетът лети приблизително на запад, а Слънцето ще бъде запад-югозапад.

🥉 W95363 — London Luton → Bilbao

Това е моят испански wildcard.

Утре Wizz Air UK W95363 е:

18:00 LTN → 21:00 BIO,
A321neo, полет около 2 часа.

18:00 в Лондон = 17:00 UTC.

Тоталността в Баската страна е приблизително 20:27–20:29 CEST = 18:27–18:29 UTC.

Следователно при максимум на затъмнението самолетът ще бъде ~1 h 28 min след излитането и ~32 min преди кацането в Bilbao.

Това го поставя приблизително в района на югозападна Франция / Бискайския залив / северно от Баската страна.

И точно тук става интересно: сянката пристига от Атлантика и влиза в Северна Испания около това време. Следователно има реална възможност траекторията на W95363 и умбрата да се пресекат.

Оценявам го по-високо от повечето Icelandair полети, които вече са отлетели далеч на запад от Исландия.

FI209 Copenhagen → Keflavík

Разписание:

16:55 CPH → 18:10 KEF, Boeing 737 MAX 8.

Тоталността в KEF е 17:48, т.е. самолетът ще бъде приблизително 22 минути преди кацането.

Това означава вероятно няколкостотин километра източно/югоизточно от KEF.

Затова FI209 е по-лош от FI473, но не бих го отписал напълно — зависи от реалния маршрут и от ширината/позицията на умбрата в този момент.

А полетите от KEF към САЩ?

Проверих няколко конкретно.

FI615 KEF→JFK излита в 17:00.
FI631 KEF→Boston — 17:10.
FI665 KEF→Portland — 16:45.
FI681 KEF→Seattle — 16:50.
FI671 KEF→Denver — 16:50.

Те изглеждат примамливо, защото излитат непосредствено преди затъмнението. Но има геометричен проблем: те летят на запад, докато към 17:48 умбрата достига западна Исландия и след това продължава на югоизток през Атлантика към Испания. Така самолетите, излетели 50–60 минути по-рано, вероятно вече ще са прекалено далеч на запад.

Затова не бих купил FI665/FI681/FI671 специално за затъмнението.

FI631 е малко по-интересен, защото има само 38 минути аванс.

И още нещо много интересно: Iberia

Flightradar24 съобщава за специален eclipse flight на Iberia

Iberia планира специален полет с A321XLR, предназначен именно за наблюдение/научни наблюдения на затъмнението, включително livestream.

Това не го броя към списъка по-горе, защото въпросът ти беше за нормални търговски полети, но от гледна точка на траекторията е много интересен ориентир.

Ако аз трябваше да избирам билет утре

FI473 LGW→KEF ми изглежда като най-добрия редовен голям търговски полет: самолетът по разписание трябва да е практически над зоната на тоталност в момента, когато тя достига Keflavík. След него бих проучил много внимателно FI101 KEF→KUS, а за Испания — W95363 LTN→BIO.

Имай предвид, че това още не е гаранция за попадане в умбрата: само 5–10 минути закъснение, различен routing или ATC vector може драматично да промени резултата. От друга страна, пилотите и диспечерите със сигурност ще знаят за затъмнението, така че реалният маршрут утре може да стане още по-интересен.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 10 часа, Фил каза:

Така като гледам  прогнозата - не би трябвало да имате проблеми с облаци! :smile3:

абе днес се появиха някакви потенциални облачета, колкото да ни държат нащрек...но иначе каквото зависи от нас - направихме. Да видим какво ще стане. 

преди 10 часа, Фил каза:

Иначе, както споменах и в първото си мнение в темата, за мен е малко надценено затъмнението като някакво особено преживяване, така че все пак си приготви по-малка кошничка, че да се напълни по-лесно. :wink:

ти май не прецизира дали си виждал ПЪЛНО затъмнение, че това има много голямо значение колко ти тежи мнението 🙂 Иначе съм бил 1999-а на Шабла, виждал съм, кошницата е огромна и размерът и е оправдан, дори да е за 1 минута. 

Догодина тиражът е много добър, но няма да е толкова лесен. Няма голям град, през който да минава сянката, хеле пък такъв с директни полети на Уиз/Раян. А Египет ще е резачка откъм температури и цени. Може да се направи някакво проучване за северна Африка, но не съм оптимист...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 часа, Lyubina каза:

В подкрепа на @Фил, очевидно сте много млади (за което само мога да завиждам де 😉 ), но през 1999 (точно август месец) и в България си имахме пълно слънчево затъмнение. 

По-интересно беше да се наблюдават хората, отколкото затъмнението, но затова - направо си трябва отделна тема 🙂 

Не сме чак толкова млади, ама точно тогава бях в казармата... Не пускат да отидеш до Шабла, дори повода да се случва по веднъж на сто и кусур години...

• Харесвам 2
Публикувано:

Е, аз бях в Камен бряг. Сигурно поне един психолог (то си беше история за психиатрия направо) си е написал докторската дисертация от наблюдение на хората там. Ако не е - жалко. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Поздрави от Лиенкрес, близо до Сантандер. Аз съм с малката кошница за затъмнението. В момента тук е облачно, а прогнозата показва пълно слънце. Ама то и вчера така показваше, а следобеда се появиха облаци от вътрешността на страната. Надявам се това да разтика ентусиастите от тук, но едва ли. Лудница от хора е по цялото крайбрежие на Франция и Северна Испания, защото е лято, не заради затъмнението. Тук има съобщение от общината, че от 16:00 до 20:30 часа пътищата към брега ще бъдат затворени за автомобили. Най-близкият ни плаж е на 25 мин. пеша и май този вариант ще предпочетем за придвижване.

Иначе кошницата я напълних с много красиви места, а изненадата се оказаха океанските плажове - тюркоазена вода, златен пясък и по някоя скала за разкош 🙂

IMG_9300.jpeg.b77282cf4254c53e72e0ae13c1e9950f.jpeg

За Гастелугаче, то се подразбира кефа от цялата хвърлена пот 😅

IMG_9172.jpeg.015d77585619e0b57e265299f0d59298.jpeg

В крайна сметка не се оплаквам от времето - не ни валя нито веднъж, което за този край е рядкост, че и за толкова много дни.

*в момента съм на сутрешна разходка до края на градчето, докато чакам да отворят магазините 🙂

IMG_9361.jpeg.0bd014b1a57ab07b07d06f4e441c287b.jpeg

IMG_9363.jpeg.afd20a38f9983a7f9796bdc5c0913f80.jpeg

• Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:
преди 12 часа, Георги каза:

ти май не прецизира дали си виждал ПЪЛНО затъмнение, че това има много голямо значение колко ти тежи мнението .

Не, тогава не бях на ПЪЛНО, но щом ти си бил, значи си наясно за какво става дума. 

Цитат

кошницата е огромна и размерът и е оправдан, дори да е за 1 минута. 

Иначе те разбирам, хубаво е човек да си открива неща, които го вълнуват и са му интересни по една или друга причина, то и на мен някои приятели и познати доста ми се чудиха защо ходих чак до Франция миналия месец за да гледам как едни хора на велосипеди ще преминат за кратко покрай мен :grin: .

Цитат

Няма голям град, през който да минава сянката, хеле пък такъв с директни полети на Уиз/Раян.

Е как да няма - Херес де ла Фронтера, Кадис ..., ами Малага - с директни полети от София на Ryan и Wizz -даже там в самия град, пълната фаза ще е 2мин., а в Гибралтар - 2:20мин.  Освен това слънцето ще бъде доста по-високо над хоризонта - около 40гр., и така няма да има проблеми, свързани с особености на релефа, плюс и по-малък слой атмосфера, който да пречи на образа. 
От друга страна - днес поради обстоятелството че е близко до залез, е възможно да се получи някакъв интересен допълнителен ефект. 

Хайде приятно наблюдение и да пратите снимки/видеа ... :smile3:

• Харесвам 5
Публикувано:

като е ниско слънцето може да станат интересни снимки с нещо за фон

също и може да се гледа непълната фаза без филтри, като обикновен залез, само че кръгът е изрязан

Египет би било яко, плюс балонджиите около Луксор може да дерат по няколко кожи за полет по това време, обаче жегата през август...

ПП на сайта на Иберия ще има live stream от борда на специалния полет за затъмнението

• Харесвам 4
Публикувано:

Облачността се увеличава, но атмосферата покрай събитието сама по себе си е ентусиазираща 😉

Слънце може и да не видим, но очила имаме😎 подарък от туристическия информационен център - чудесен сувенир👍

IMG_9368.jpeg.e14796a78613507843c34df48b753d89.jpeg

IMG_9367.jpeg.74729e29fa8158bd01eb676e7937af35.jpeg

• Харесвам 11
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.