Прескочи до съдържание

Пълно слънчево затъмнение, Испания, 12.08.2026

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

От седмица ми се появяват реклами на Иберия, не за един, а за два полета специално за слънчевото затъмнение. При нас ще е под 80% по залез в 19:53. Тук във всички музеи раздаваха безплатно очила за наблюдение. Има няколко организирани места с техника за наблюдение. Очаква се голямо струпване на хора на по-големите западни плажове. За сега прогнозата е без облаци. На мен ми е по-приятно да наблюдавам Персеидите. От няколко вечери наблюдавам небето и засичам по някоя друга падаща "звезда". Тази вечер ще гледам да преброя повече, че съвпада и новолунието, така че условията са прекрасни за наблюдение.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

Не, тогава не бях на ПЪЛНО, но щом ти си бил, значи си наясно за какво става дума. 

Бях сигурен 🙂

преди 5 часа, Фил каза:

Иначе те разбирам, хубаво е човек да си открива неща, които го вълнуват и са му интересни по една или друга причина, то и на мен някои приятели и познати доста ми се чудиха защо ходих чак до Франция миналия месец за да гледам как едни хора на велосипеди ще преминат за кратко покрай мен :grin: .

Според мен малко бъркаш разни да го кажем, по-екзотични манийки с гледка, към която няма как някой да остане равнодушен и според мен е немислимо някой да надцени пълно слънчево затъмнение. Така де, не отричам да е възможно, но чакам да видя такъв човек. Имах подобно мнение и за Исландия, чаках някой да попадне в подходящи условия и да не му хареса и мисля че на втората-третата година от форума дочаках, но беше трудно 🙂 

Та да, колоезденето е доста придобит вкус, а затъмненията са магия за малки и големи, независимо какви познания по астрономия имат. И това го казвам, като, нескромно, може би най-големия фен на професионалното колоездене тук, сега разбирам че и ти си от скритите лимонки, и ако имаш проблем с моето твърдение може да си направим един куиз и да си сравним часовете гледане в HBO Sport 🙂

преди 5 часа, Фил каза:

Е как да няма - Херес де ла Фронтера, Кадис ..., ами Малага - с директни полети от София на Ryan и Wizz -даже там в самия град, пълната фаза ще е 2мин., а в Гибралтар - 2:20мин.  Освен това слънцето ще бъде доста по-високо над хоризонта - около 40гр., и така няма да има проблеми, свързани с особености на релефа, плюс и по-малък слой атмосфера, който да пречи на образа. 
От друга страна - днес поради обстоятелството че е близко до залез, е възможно да се получи някакъв интересен допълнителен ефект. 

Мега прав си, аз малко повърхностно го бях гледал за догодина. И така спонтанно днес вече имам билети за Малага. На Уиз цените двупосочни са под 100 евро, което според мен е супер. Само че сега резервирах само за затъмнението, тези испански жеги през август не искам да си ги причинявам цяла седмица пак. 

преди 5 часа, Фил каза:

Хайде приятно наблюдение и да пратите снимки/видеа ... :smile3:

Аз няма да снимам, една минута няма време за снимки, предпочитам да си зяпам необременен. Небето се изчисти изцяло, ако попречат някакви облаци ще е супер каръщина, не смея да се зарадвам. Дано и при @ДиянаВ е така, стискам палци, защото много от силните ми твърдения в темата зависят от нейната обратна връзка 🙂

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:
преди 46 минути , Георги каза:

И така спонтанно днес вече имам билети за Малага.

Честито за билетите, много тематична дата за покупката им 😃

При нас също се поизчисти откъм облаци, в момента има някаква разкъсана облачност с по-рехави бели облачета, които се движат на северозапад, баш където ще е залеза, но да видим какво ще се случи накрая. Много е променливо, а има още доста часове до събитието.

От онзи споделен сайт на тези пешеходни места ще разчитаме.

IMG_9499.png.242815902dbef7f79aa98e2b3eb2fa01.png

Сутринта, както ви казах, беше облачно. Ходихме в 11:30 до музея Алтамира. Към 13:00 като излязохме от там, още по-облачно беше. Отбихме се на биричка в Сантиляна и неусетно кога напече, за сетен път се изпотих 😄 Попътно към Лиенкрес и преди да затворят пътищата, спряхме на Mirador del abra del Pas с гледка към  Дюните на Лиенкрес. Лошото тук е, че има стълбове и кабелаци в гледката дето най ме дразнят.

IMG_9490.jpeg.71ad9df9e2415d570274bbc9c8f8af3f.jpeg

Беше към 15:00 часа и зяпачите вече се бяха заредили, някои много професионално подготвени с все салтанати 😃

IMG_9494.jpeg.be587e99dc8410690495802dc9bbf440.jpeg

За Магеланци.ком продължава с репортажите ДиянаВ 😜

IMG_9480.jpeg.1441c59cdae1b86176eaa18281ab3617.jpeg

• Харесвам 22
  • Браво 2
Публикувано:
преди 40 минути , Георги каза:

И така спонтанно днес вече имам билети за Малага.

Радвам се, че разговорът стана повод да си вземеш билети :smile3:, и аз се чудя дали да не бодна.  

Цитат

Та да, колоезденето е доста придобит вкус, а затъмненията са магия за малки и големи, независимо какви познания по астрономия имат. И това го казвам, като, нескромно, може би най-големия фен на професионалното колоездене тук, сега разбирам че и ти си от скритите лимонки, и ако имаш проблем с моето твърдение може да си направим един куиз и да си сравним часовете гледане в HBO Sport 🙂

Ти сякаш някак лично го прие, извинявай ако по някакъв начин съм те засегнал, не съм имал такова намерение. Напротив - радвам ти се, че си така eнтусиазиран за събитието! 
И не знам откъде ти хрумна да предположиш, че може да имам нещо против твърдението ти за колоезденето, камо ли пък да се състезаваме, или пък да си мерим изгледани часове и т.н. - интересът ми към колоезденето е по-скоро умерен и далеч не на челните три места към спортовете, които харесвам. Знам, че ти си активен както като ползвател на превозното средство, така и като зрител на спорта.

Публикувано:
преди 3 минути , Фил каза:

И не знам откъде ти хрумна да предположиш, че може да имам нещо против твърдението ти за колоезденето, камо ли пък да се състезаваме, или пък да си мерим изгледани часове и т.н. - интересът ми към колоезденето е по-скоро умерен и далеч не на челните три места към спортовете, които харесвам. Знам, че ти си активен както като ползвател на превозното средство, така и като зрител на спорта.

хах, не, опитах да се заям като запалянко, ама нещо не ми се получи, тия неща работят само във футбола май 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

@ДиянаВ @Георги Никакви облаци, чудесно ще е! Обличайте се, да не настинете като застудее в Испания след малко! 😅❤️ 

@Captain45 И аз обичам персеидите, но последните години забелязвам, че толкова се е напълно небето вече със сателити, че през две минути фалшива аларма, тъкмо потрия ръце "ееей, видях истинска!", а то не угасне, а си продължи по работата си...👾

• Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Тръгнахме, за последно слънцето така изглежда 😄

IMG_9500.jpeg.0b90b4521c1b4b884720d39767a3943f.jpeg

Един млад мъж под терасата ни следобеда си тества опушено стъкло 😃

• Харесвам 9
Публикувано:

Сложих си ваксина при личния лекар  и той ми каза 'ама как така няма да гледаш слънчевото затъмнение!'

Вие също ме инфлуенснахте :))

От терасата на един фритюрник, слънчево затъмнение по белгийски от Фландрия 🌞 

Едни мили хора ми предложиха очила за малко за да го видя 🫶

20260812_195908.jpg.2286558b07596e32e07481af9ed038a8.jpg

20260812_201945.jpg.4d5be8c9450c5999e0eff91af5a09161.jpg

20260812_202109.jpg.2eda4ac4c5178bf3e0c2f9f6d3519d1e.jpg

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:

Испански скам 😄, така каза дъщерята.

За съжаление още по пътя към океана започнаха бързо да прииждат облаци. За малко вятърът обърна посока, но безуспешно. Остана облачно и това се случи 🙃 - слънце йок

IMG_9584.jpeg.353f56b5df160ed99eb162416014148f.jpeg

IMG_9585.jpeg.63269fb2bc77ba01f0ee1a67680889a1.jpeg

IMG_9588.jpeg.e1c04f263d6a222d9a4ffa45bbf54c6b.jpeg

AI също изсками за студеното, пак се изпотих 😅 Поне суитчърите ни послужиха да седнем отгоре им.

Иначе не съжалявам за мястото, където имахме повод да отидем. Да хапна изкопирана от баровете мое сглобяване вечеря и ще ви засипя с мега яките снимки 😉

IMG_9660.jpeg.830c0d0d07439ecb4b3187bbddd1f20d.jpeg

• Харесвам 14
  • Шок 1
Публикувано:

@ДиянаВ, жалко, че времето не е било с вас 🙁.

Трябваше да дойдете накъм нас - "само" 92% затъмнение, но безоблачно небе (и 37 градуса на сянка).

От нашата тераса:

20260812_201846.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 7
Публикувано:

Ееее, няма такава каръщина. Сигурно от цяла Испания само вас са ви хванали облаците. Да имаше маса тук в стаята в хотела, щях да ида да я обърна от яд. 

При нас всичко беше перфектно във Валенсия, много емоции, много нещо се насъбра от повече от година. 

• Харесвам 15
  • Браво 4
Публикувано:

Не съм се надявала на сполучливо слънчево затъмнение тук в този край на Испания, рисков е, знае се. Сайтовете за времето все показваха слънца, което ме обнадежди, но в 19:27 беше друга реалността.

IMG_9522.png.b263c4adc167fc6615c0ab6cac8feb35.png

IMG_9523.jpeg.bd7e2a039894f1e948975250c0f91254.jpeg

Обстановката наоколо, като естествено кадарът не може да обхване всички накацали хора по хълмове и скали. Място си имаше, поляни да искаш тук.

IMG_9508.jpeg.c5639b74a2b2d80f0f43f8943cce161d.jpeg

Очилата ги ползвах, колкото за едното селфи 😎

IMG_9556.jpeg.0022718f89cbdc6b90774d027c5df2cc.jpeg

Някои зяпачи решиха да се къпят в заветната минута. От този откачалник ми настръхна косъма 😯 - зад скалата, където се приземяваше е урва и следва океана. Снимаха го отдолу и аз май му пречех на кадъра 😄

IMG_9608.jpeg.b7d72e1dea5ed60074a492a1465a5f40.jpeg

Иии като нямаше слънчево затъмнение, имаше гледки 🤩, моята страст.

Районът на Playa de Somocuevas, който включва два плажа, е много фотогеничен  

IMG_9546.jpeg.e8bd35bbab7bd6a507b7764341dfa075.jpeg

IMG_9605.jpeg.d550fdf448b6a7a45509350381ca6a25.jpeg

IMG_9634.jpeg.442bcbab1a906d291eb7f674a652326e.jpeg

IMG_9636.jpeg.1c5bcb05d5e04e4ff3c3073d4388df4c.jpeg

IMG_9642.jpeg.9fe054e2473437c5fd953f51638236c6.jpeg

IMG_9650.jpeg.486dd4a6ba8a76b7ce8cbd8560acbd63.jpeg

• Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:

Ние гледахме затъмнението от един мост близо до Понферада, на запад от Леон. Невероятно красиво беше! За мен беше трето затъмнение, но всяко е уникално, вкл. и това! ❤️

@Фил, @Георги, забелязахте ли, че миналото лято маршрутът на Вуелтата беше само в северна Испания (сякаш да ни подготвят за затъмнението от това лято). А това лято маршрутът на Вуелтата е само в южна Испания, където ще е затъмнението следващото лято 😄😄😄

Иначе, и ние сме пътували до Франция и Италия, за да седим с часове до едно шосе и да чакаме да профучат едни колоездачи за няколко секунди 🙄 Луда работа! 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 часа, Zimna каза:

Иначе, и ние сме пътували до Франция и Италия, за да седим с часове до едно шосе и да чакаме да профучат едни колоездачи за няколко секунди 🙄 Луда работа! 

О  това тук в Белгия им е националният спорт 🙂

А Ronde van Vlaanderen,  Обиколката на Фландрия е е неофициалния празник на Фландрия :))

Редовно има състезания и затварят пътища. Хората ходят да гледат на живо по улиците и пътищата, по телевизията се предава на живо.  В кафенетата има телевизори и пак се предава на живо, и някои хора ходят заедно да гледат и пият бира.

• Харесвам 2
Публикувано:

и никой не снима пълната фаза? 

като се замислих, въпреки че не знам кога ще е ваканцията догодина, 2 август е достатъчно близо до края та да се загубят само 3-4 учебни дни

май ще пробвам да бодна нещо с връщане на 3.08 от Мадрид и да видим дали ще убедя жената после...

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 19 минути , neuromancer каза:

и никой не снима пълната фаза? 

като се замислих, въпреки че не знам кога ще е ваканцията догодина, 2 август е достатъчно близо до края та да се загубят само 3-4 учебни дни

май ще пробвам да бодна нещо с връщане на 3.08 от Мадрид и да видим дали ще убедя жената после...

Нашите са само от телефон, по един бърз кадър с цел да си имаме спомен. Не са това снимките, които ще навият някой да види пълно затъмнение, макар и в съотношението изживяване/снимки да е доста с по-висок коефициент спрямо северното сияние например. 

Ето една, да не кажете че се скатавам. 

image.png

• Харесвам 24
Публикувано:

Може и аз да пробвам Малага догодина, като Георги е рекъл, че трябва да се види😜 Ще чакам обаче със самолетните билети, че в момента не ми харесват цените. Може би Раян като си пуснат разписанието за лято 2027, Уиз да свалят цените от/до Букурещ. Или друго да излезе, не съм проучвала.

Иначе за снимки на явлението, мисля че трябва по-специална подготовка. Автоматичните настройки на телефона разпознават затъмнението като нощ и правят такива снимки.

Публикувано:

миии трябва си подготовка, ама аз уж съм фото ентусиаст

даже имам слънчев филтър за телескоп и съм гледал тукашното частично затъмнение с него

имам и дългофокусен обектив 500мм, с който обаче много рядко съм докарвал рязка снимка

• Харесвам 4
Публикувано:

На снимка не се вижда така. Интересно,  че през прозореца на колата и със слънчеви очила  се вижда като полумесец върху слънцето, това след пика на затъмнението.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.