Прескочи до съдържание

Избор на дестинация с възрастен човек

Препоръчани мнения

Публикувано:

Търся идея. Откакто баба направи 70 всяка година я водя някъде септември или октомври. Тази година ми се щеше нещо като Алпите. Да има красива гледка, но и да е достъпна без трекове, а те имат лифтове почти навсякъде. Проблемът е, че трябва да се осъществи без кола. Преди да закрият полета до Женева си мислех, че там би било подходящо заради лесния достъп до Шамони. А и езерото е приятно. Сега това отпадна, а до Швейцария се лети само до Базел, честно казано този район ми е непознат. От Милано се стига до Лугано, дали би било подходящо? Сега ако не измисля нещо с планина все пак мисля за някакви красивички китни градчета, където да не се скъсаме от ходене. Не че миналата година не тичахме за влака до Арона в Милано, тя не беше тичала с години 😄 Може би нещо като Страсбург, Брюж. В краен случай ще я заведа в Будапеща, там е било единственото и ходене в чужбина преди да я заведа аз 40-50г по-късно. Мисля да не е нещо дълго 3-4 дни. Първо я водих във Валенсия, после Ница/Ез/Монако, а миналата година Милано/Бергамо/Комо/Болоня. Приемам всякакви идеи дори да нямат нищо общо с описаното от мен.

• Харесвам 4
  • Браво 8
Публикувано:
преди 33 минути , horus92 каза:

Търся идея. Откакто баба направи 70 всяка година я водя някъде септември или октомври. Тази година ми се щеше нещо като Алпите. Да има красива гледка, но и да е достъпна без трекове, а те имат лифтове почти навсякъде. Проблемът е, че трябва да се осъществи без кола. Преди да закрият полета до Женева си мислех, че там би било подходящо заради лесния достъп до Шамони. А и езерото е приятно. Сега това отпадна, а до Швейцария се лети само до Базел, честно казано този район ми е непознат. От Милано се стига до Лугано, дали би било подходящо? Сега ако не измисля нещо с планина все пак мисля за някакви красивички китни градчета, където да не се скъсаме от ходене. Не че миналата година не тичахме за влака до Арона в Милано, тя не беше тичала с години 😄 Може би нещо като Страсбург, Брюж. В краен случай ще я заведа в Будапеща, там е било единственото и ходене в чужбина преди да я заведа аз 40-50г по-късно. Мисля да не е нещо дълго 3-4 дни. Първо я водих във Валенсия, после Ница/Ез/Монако, а миналата година Милано/Бергамо/Комо/Болоня. Приемам всякакви идеи дори да нямат нищо общо с описаното от мен.

За Лугано @Яничка е писала за пътуване с майка:

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 29 минути , horus92 каза:

Първо това, което правиш за баба си е прекрасно, моите поздравления. Мисля че където и да я заведеш ще бъде щастлива от жеста. Не знам какво ще кажеш за Полша - Вроцлав или Краков. Прекрасни са и двата града и има възможност за еднодневни екскурзии около тях. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Благодаря, @Argentique. @horus92, потвърждавам, Лугано беше много добра опция за възрастен човек, при която получаваш хубави гледки с минимално ходене, и то без нужда от рент-а-кар.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, horus92 каза:

Търся идея. ...

Приемам всякакви идеи дори да нямат нищо общо с описаното от мен.

Барселона, Валенсия.

Дано не ме изключат от форума, но защо не - организирана екскурзия до Метеора, предвид, че не може с кола (така разбрах)

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
2 minutes ago, ven62 said:

Барселона, Валенсия.

Дано не ме изключат от форума, но защо не - организирана екскурзия до Метеора, предвид, че не може с кола (така разбрах)

Валенсия беше първото ни пътешествие. Все още има доста достъпни места без нужда от кола, затова съм се ориентирал натам, а и аз предпочитам да имаме свобода.

Благодаря за отзивите за Лугано, наистина изглежда добра идея. Малко напомня на Комо, но нормално, все пак е отсреща 😄

• Харесвам 3
Публикувано:

Между другото, водих майка ми (75) в Ница+Монако+Ментон, уж не може да ходи, но 12 км мина единия ден. Но беше зима, +17-18. Хареса й много. В Океанографския музей в Монако беше с децата по аквариумите. 😃

Водих я и във Венеция и успяхме и Мурано. Там си взимаш еднодневен билет за вапоретите и ходенето се намалява. Венеция се харесва на повечето хора. 😉

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

@horus92 - това, което правиш е наистина страхотно и само поздравления за това!!! Моята идея е малко по-различна - Хърватия с Плитвишките Езера или пък Кърка. И двете не изискват много ходене, за да се видят, а е много красиво. Освен това в този период от годината ще има и повече вода 🙂 Градчетата около тях пък могат да се обикалят и много и малко, според желанията 😄 Има и организирани екскурзии (не ме убивайте), с които могат да се видят и пещерата Постойна яма, както и замъка Предяма. Малко повече возене, но пък си заслужава напълно.

Иначе както и @Argentique написа, с майките (моята и на приятелката), направихме Ница + Монако + Ментон + Ез (през Декември) - ами голямо ходене си падна 😄 Ама си е и до организация де - можеше и доста по-лежерно да е, тъй като има лесен и удобен транспорт до всяко едно от местата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Още един глас за Ница и околностите , това е и най-любимата ми средиземноморска дестинация изобщо.Красотата е впечатляваща.По избор - с много ходене или почти без ходене , все ще е хубаво. С влак всичко е на минути от Ница.В рамките на 15 до 30 минути са Монако , Антиб и Кан. Ментон на около час. Може и до Сан Ремо дори да я заведеш.

Абе глупости пиша , ти вече си я водил там 🙂

• Смея се 2
Публикувано:

Много мило да пътуваш с баба си 🙂

Толкова ли е ще трудно от Лион да се стигне до Шамони или не ти пасват дните?  Нямам време да търся подробно, но виждам, че има директен blabla car bus. 

Гледайки предните ви пътувания бих гласувала да си запазиш първоначалната идея за Шамони. Включи и разходка в Анси, обиколка из Лион и малко алпийски гледки с лифтовете и ще стане супер пътуване.

Не го гледай Лугано, дублира се предходната разходка. По-добре и ново ми се струва да летите до Лондон 🙂

Краков и Вроцлав наистина са много различни от другите дестинации, ако не си ходил. 

Били сме през октомври около Страсбург и Колмар, очарователно е 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

Ако се пренасочиш към градско пътуване, може да помислиш и за Прага. Да, малко е по-сложна логистиката, но има редовни полети до Братислава, а от там влакове и автобуси колкото искаш. Мои познати сериозно ми похвалиха влаковата линия Прага - Братислава като чиста и удобна. Самата Братислава също е много симпатична и заслужава да и се отдели време. Това, ако отпадне идеята ти за планинско пътуване....

• Харесвам 5
Публикувано:

А защо не полет до Меминген, оттам с автобус до Фюсен и замъците наоколо, после и до Гармиш-Партенкирхен например. Транспортът е добре уреден в този район, а може и тълпите да са поносими по това време... Есенните гледки там биват, има си ги и китните градчета ☺️

• Харесвам 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 14 часа, horus92 каза:

Влаковете в Швейцария да много добри. Можете от Базел лесно с стигнете до  Люцерн.Виж пътеписа ми, за балтона и копчето, и ще ти даде идея за програма за бавен възрастен, каквато съм и аз. На всички места достигах само с транспорт - влак, автобус, корабче, зъбчата железница, лифт със закрити гондоли.

И поздравления! Дано моите внуци са като теб, като пораснат!

• Харесвам 3
Публикувано:

Може би и до северна Европа някъде или Австрия, а защо не и Ирландия.

Много е относително какви интереси има.

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз подкрепям за Лион и околностите - есента ще е прекрасна там и градът е страхотен. Анси е божествено място и може да се направи разходка с лодка, оттам Женева и Шамони са доста близо. Дижон е хубава дестинация за кулинарен туризъм. 
В Страсбург съм ходил през януари, невероятен град, изключително много ми хареса. С Колмар и селцата около него ще се получи много хубаво пътуване.
Полша е много хубава дестинация, от Краков може да се отиде до Закопане, там е доста уредено и има лифтове.

Баварските Алпи вече са споменати.
Аз бих добавил и Словения, полет до Загреб или Венеция Тревизо с Райън и оттам посещение на Любляна, Постойна, езерото Блед и околностите му. Супер уредена страна, струва си да се види. 

Будапеща винаги е чудесен избор 🙂.

• Харесвам 3
Публикувано:

Много благодаря за всички предложения. Определено вече имам идеи и за следващите години само всички да сме здрави. Вчера се поразтърсих и се сетих за видео което гледах. Оказа се Lake Brienz. От там се вдъхнових и за сега ми се върти 20-25 септември района на Interlaken. Изглежда много красиво особено с двете долини, а предполагам има лифтове навсякъде. Градчетата изглеждат красиви, а има връзки и с Люцерн и Берн, които предполагам ще влезнат. Само се надявам на прилично време. Изначално мислех началото на октомври, но се надявам краят на септември да е градус два по добре. Със сигурност Страсбург, Виена, Анеси, Полша и т.н. остават като варианти. Навсякъде има какво да се види. Словения ми е любимо място, но логистиката в Швейцария ми се вижда по лесна. Привлече ме и възможността да и покажа още една държава. По принцип в това пътуване ще участва и брат ми, започна като баба и внуци и за сега се опитваме да го продължим, единствената разлика е, че той вече не е безработен студент и изисквам скромно самоучастие, за да не се учи че всичко идва на готово. Но същевременно запалих желанието му да вижда света. Благодаря отново на всички включили се.

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ма моля ви се не приключвайте с темата, продължавайте с идеите. Покрай бабата на @horus92 черпя идеи и за себе си за началото на ноември, когато и аз ще остарея малко😁

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Дани Магелани
Публикувано:
преди 28 минути , ДиянаВ каза:

Ма моля ви се не приключвайте с темата, продължавайте с идеите. Покрай бабата на @horus92 черпя идеи и за себе си за началото на ноември, когато и аз ще остарея малко😁

И аз като реална баба.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 58 минути , horus92 каза:

Много благодаря за всички предложения. Определено вече имам идеи и за следващите години само всички да сме здрави. Вчера се поразтърсих и се сетих за видео което гледах. Оказа се Lake Brienz. От там се вдъхнових и за сега ми се върти 20-25 септември района на Interlaken. Изглежда много красиво особено с двете долини, а предполагам има лифтове навсякъде. Градчетата изглеждат красиви, а има връзки и с Люцерн и Берн, които предполагам ще влезнат. Само се надявам на прилично време. Изначално мислех началото на октомври, но се надявам краят на септември да е градус два по добре. Със сигурност Страсбург, Виена, Анеси, Полша и т.н. остават като варианти. Навсякъде има какво да се види. Словения ми е любимо място, но логистиката в Швейцария ми се вижда по лесна. Привлече ме и възможността да и покажа още една държава. По принцип в това пътуване ще участва и брат ми, започна като баба и внуци и за сега се опитваме да го продължим, единствената разлика е, че той вече не е безработен студент и изисквам скромно самоучастие, за да не се учи че всичко идва на готово. Но същевременно запалих желанието му да вижда света. Благодаря отново на всички включили се.

@Zdravko Nestorov, подобно на нас преди години, предприе сериозна надпревара с дъжда, снега и мъглите в района на Интерлакен през септември, надникни в темата му, тъкмо ще добиеш представа за пасовете.

Районът е от по-влажните и поне аз не бих се надявала на хубаво време през октомври. А без хубаво време няма и гледки. 

Разгледай данни за предишни години и тогава решавай.

Отделно като знам цените в района бих предположила, че на отскоро бившия безработен студент ще му дойде малко нанагорно самоучастието. 

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, horus92 каза:

Ако може,Швейцария е за юни, юли, август. Дори и тогава по високото има сняг. Около Люцерн нямаше, около Шамони имаше.

Публикувано:
1 hour ago, Lindt said:

@Zdravko Nestorov, подобно на нас преди години, предприе сериозна надпревара с дъжда, снега и мъглите в района на Интерлакен през септември, надникни в темата му, тъкмо ще добиеш представа за пасовете.

Районът е от по-влажните и поне аз не бих се надявала на хубаво време през октомври. А без хубаво време няма и гледки. 

Разгледай данни за предишни години и тогава решавай.

Отделно като знам цените в района бих предположила, че на отскоро бившия безработен студент ще му дойде малко нанагорно самоучастието. 

Ще погледна, благодаря. На студентът самоучастието ще му е малко, другото аз ще му го покрия, така не се занимавам да мисля подаръци за рождени дни и коледа.

• Харесвам 1
Публикувано:

Темата е чудесна и ще я следя за родителите ми. Последно ги водих в Сицилия, която се оказа чудесен вариант. Първи ден разходки из централната част на Катаня, втори - Таормина, трети - Сиракуза и четвърти - хоп-он хоп-оф автобусче из Катаня и до Ачитреза и Ачикастело. Всичко много лежерно, с нощувки в Катаня, обществен транспорт и похапване на каквото ни видят очите.

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.