Прескочи до съдържание

Избор на дестинация с възрастен човек

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, ДиянаВ каза:

Ма моля ви се не приключвайте с темата, продължавайте с идеите. Покрай бабата на @horus92 черпя идеи и за себе си за началото на ноември, когато и аз ще остарея малко😁

И аз така 😂

Иначе за  моята майка за октомври (подарък за РД),  съм се замислила за ходене до Чинкуе Тере или Страсбург и Колмар.

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Да се оплача. Нали все пак реших да рискувам и взех билети за 20ти септември за Базел, като веднага отиваме в Интерлакен като пристигнем. Тази седмица времето е чудесно и от неделя идва студен фронт. Ако бях взел билетите от четвъртък до вторник, а не събота до четвъртък, щяхме да хванем прекрасно време. Но по презумпция някак ми ми дойде да свърши работната седмица. Имаме 3 нощувки в Интерлакен, надявам се в събота още в 12 на обяд да сме там и да се възползваме от слънчев следобед. Площадката над града, около езерата може би или направо Лаутербрюнен докато е хубаво времето, не съм решил. За неделя всеки ден прогнозата е различна, беше отврат, после супер и се радвах и сега пак го дават до към 15ч да е добре и късният следобед да се развали. Ако изкараме късмет, се надявам да се качим и слезем от Фирст до тогава. Не ми се ще още в събота да започваме с бързане, защото ще сме станали в 4 и не ми се препуска. Следващите дни е дъжд, дъжд, дъжд... 😞 всичко ще е според милиметрите, но го планирах така че според където по малко вали, там да ходим. Люцерн, Берн, ще видим. Мисля да взема Half-fare card за транспорта. Направо ми се скапва денят като видя прогнозата. Приемам предложения и за малко дъждовно време. Лек дъжд не ме плаши, даже купих на баба обувки от Декатлон за планина, които да издържат на по мокро време.

• Харесвам 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 20 минути , horus92 каза:

Да се оплача. Нали все пак реших да рискувам и взех билети за 20ти септември за Базел, като веднага отиваме в Интерлакен като пристигнем. Тази седмица времето е чудесно и от неделя идва студен фронт. Ако бях взел билетите от четвъртък до вторник, а не събота до четвъртък, щяхме да хванем прекрасно време. Но по презумпция някак ми ми дойде да свърши работната седмица. Имаме 3 нощувки в Интерлакен, надявам се в събота още в 12 на обяд да сме там и да се възползваме от слънчев следобед. Площадката над града, около езерата може би или направо Лаутербрюнен докато е хубаво времето, не съм решил. За неделя всеки ден прогнозата е различна, беше отврат, после супер и се радвах и сега пак го дават до към 15ч да е добре и късният следобед да се развали. Ако изкараме късмет, се надявам да се качим и слезем от Фирст до тогава. Не ми се ще още в събота да започваме с бързане, защото ще сме станали в 4 и не ми се препуска. Следващите дни е дъжд, дъжд, дъжд... 😞 всичко ще е според милиметрите, но го планирах така че според където по малко вали, там да ходим. Люцерн, Берн, ще видим. Мисля да взема Half-fare card за транспорта. Направо ми се скапва денят като видя прогнозата. Приемам предложения и за малко дъждовно време. Лек дъжд не ме плаши, даже купих на баба обувки от Декатлон за планина, които да издържат на по мокро време.

Времето е максимум 3 дни напред що годе предсказуемо. На кои гледаш прогнозата? На мен ми се е случвало да пия сутрин кафе на терасата и да гледам прогноза по телефона, която показва едно, а за сверка да поглеждам на момента, че навън е друго. На телефона ми метеорологичното приложение въобще не е вярно, но все го гледам. Харесват ми уж прогнозите на meteo blue и yr.no, но и те взеха да не познават😉. И аз така се бях скапала на лятната почивка в Прибалтика, от която нищо не познаха, включително за текущия ден. Слънчево време всеки  явно може да предсказва, но дъждовете са по-сложни. В meteo blue на 10-дневната прогноза можеш да видиш % вероятност - ако е след 3 дни и е дъжд е малък, а ако е слънце - висок. То така и аз мога да докарвам 50:50 😆

• Благодаря 1
Публикувано:

Не познават много напред, няма как.

При мен в дъждовния период и времето в момента понякога не отговаря, то 30 мин разлика във времето или 1 км в пространството и времето е коренно различно.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , ДиянаВ каза:

Времето е максимум 3 дни напред що годе предсказуемо. На кои гледаш прогнозата? На мен ми се е случвало да пия сутрин кафе на терасата и да гледам прогноза по телефона, която показва едно, а за сверка да поглеждам на момента, че навън е друго. На телефона ми метеорологичното приложение въобще не е вярно, но все го гледам. Харесват ми уж прогнозите на meteo blue и yr.no, но и те взеха да не познават😉. И аз така се бях скапала на лятната почивка в Прибалтика, от която нищо не познаха, включително за текущия ден. Слънчево време всеки  явно може да предсказва, но дъждовете са по-сложни. В meteo blue на 10-дневната прогноза можеш да видиш % вероятност - ако е след 3 дни и е дъжд е малък, а ако е слънце - висок. То така и аз мога да докарвам 50:50 😆

Ето, 10-15% предсказуемост за дъжд в Базел нищо не е

IMG_7832.png

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, horus92 каза:

Да се оплача. Нали все пак реших да рискувам и взех билети за 20ти септември за Базел, като веднага отиваме в Интерлакен като пристигнем. Тази седмица времето е чудесно и от неделя идва студен фронт. Ако бях взел билетите от четвъртък до вторник, а не събота до четвъртък, щяхме да хванем прекрасно време. Но по презумпция някак ми ми дойде да свърши работната седмица. Имаме 3 нощувки в Интерлакен, надявам се в събота още в 12 на обяд да сме там и да се възползваме от слънчев следобед. Площадката над града, около езерата може би или направо Лаутербрюнен докато е хубаво времето, не съм решил. За неделя всеки ден прогнозата е различна, беше отврат, после супер и се радвах и сега пак го дават до към 15ч да е добре и късният следобед да се развали. Ако изкараме късмет, се надявам да се качим и слезем от Фирст до тогава. Не ми се ще още в събота да започваме с бързане, защото ще сме станали в 4 и не ми се препуска. Следващите дни е дъжд, дъжд, дъжд... 😞 всичко ще е според милиметрите, но го планирах така че според където по малко вали, там да ходим. Люцерн, Берн, ще видим. Мисля да взема Half-fare card за транспорта. Направо ми се скапва денят като видя прогнозата. Приемам предложения и за малко дъждовно време. Лек дъжд не ме плаши, даже купих на бабаimage.png.80ead5d1988b0fa9765d2debe68dbd4c.png обувки от Декатлон за планина, които да издържат на по мокро време.

@horus92 - напълно те разбирам 😄 При нас миналата година го даваха страхотно време буквално до 1-2 дена преди самото пътуване, а накрая точно преди 4-те дена, в които бяхме там, паднаха 60 сантиметра сняг над 1200 метра - най-големият сняг в този период от годината от многоооооо години насам. Та плановете се променяха не знам колко пъти. Върнахме се в България и времето стана невероятно следващите седмици (не дни, седмици 😄). Още си пазя снимката от камерите в този регион (това е темата, ако ти е интересно) :

image.png.80ead5d1988b0fa9765d2debe68dbd4c.png

image.png.0aba68bc55b8a6d95919c2e41ac76f92.png

Тогава St. Beatus-Höhlen, Aare Gorge, Trümmelbach Falls, както и Lauterbrunnen бяха просто прекрасна опция за такова време (горе сняг, долу дъжд 😞). За жалост за преходи просто не ставаше, тъй като имаше адски много предупреждения да не се поема такъв риск, тъй като времето започваше бързо да се затопля (бързо, бързо - 1 ден след като си тръгнахме). И не бих казал, че дъжда е основният проблем, а мъглите. Лекият до умерен дъжд се приема много по-лесно, но гъстата мъгла и невъзможността да видиш нещо е отвратително... Ние успяхме да вмъкнем и  Jungfraujoch - The Top Of Europe. Имахме огромния късмет времето да се изчисти от облаци точно за 1 ден и да се качим.

Стискам ти палци на първо място прогнозата да се промени към страхотно слънце! Там наистина времето се променя адски бързо и при нас за няколко часа от страхотно време, накрая падна сняг. Така че хич не да не ти се скапва деня - нищо не е сигурно!

Успех и вярвам, че ще успеете да си направите всички планински трекове, които искате 🙂 

• Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря. Гледам SwissMeteo. Тяхната метеорологична служба, та се надявам моделите им да са най точни. В крайна сметка каквото стане. Аз така или иначе не бях планирал някакви особени преходи. Езерото Bachalpsee беше нещо, на което се надявах като по лесно за достигане. Един колега ме успокоява, че и за неговото пътуване го давали дъжд, пък накрая било слънце.

Публикувано:

Когато гледате Meteo blue освен всички цифри и показатели има една мишенка отстрани, тя показва на какво разстояние е дъжда от вас. Ако в центъра е празно значи там където сте няма да вали. Досега почти не ме е лъгало. Но да и този сайт не винаги познава на 100%, но не мисля, че има такъв. Времето е нещо много изменчиво и когато има голяма динамика трудно показва истината.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, horus92 каза:

Мисля да взема Half-fare card за транспорта

Значи Halb Tax Abo се купува за година и отделно си купуваш билетите- вече с намаление. Прочети за това. Виж или swiss pass или някоя от местните карти. 

Публикувано:

Хубава тема @horus92. Изчетох я с интерес , че напоследък се вълнувам много от мечтите на вече трудно понасящите пътувания възрастни хора . В тази връзка да попитам - баба ти къде иска да иде ? Моля те , попитай я и ми кажи . Ако ти каже - където ме заведеш , бабе , все ще съм щастлива - не се хващай на въдицата . Бъди настойчив . Ще ми помогне да пренаредя приоритетите си .😉

Времето в Швейцария е швейцарско . Разбирай - скъсващо нервите на живущите в страни с постоянни температури в продължение на поне седмица . Най - добре е да се примириш и да я караш час за час , подготвен с няколко варианта , като @Zdravko Nestorov или още няколко човека , които преди време споделиха с нас из страниците на форума . В темата на @Lindt има доста и за картите за транспорт . 

Мдаа... 

• Харесвам 3
Публикувано:
15 minutes ago, patilana said:

Хубава тема @horus92. Изчетох я с интерес , че напоследък се вълнувам много от мечтите на вече трудно понасящите пътувания възрастни хора . В тази връзка да попитам - баба ти къде иска да иде ? Моля те , попитай я и ми кажи . Ако ти каже - където ме заведеш , бабе , все ще съм щастлива - не се хващай на въдицата . Бъди настойчив . Ще ми помогне да пренаредя приоритетите си .😉

Времето в Швейцария е швейцарско . Разбирай - скъсващо нервите на живущите в страни с постоянни температури в продължение на поне седмица . Най - добре е да се примириш и да я караш час за час , подготвен с няколко варианта , като @Zdravko Nestorov или още няколко човека , които преди време споделиха с нас из страниците на форума . В темата на @Lindt има доста и за картите за транспорт . 

Мдаа... 

Ще има какво да си говорим следващите дни и ще я питам, но наистина смятам, че на нея почти всичко ще и е интересно. Предвид, че до преди 3 години не беше летяла от времето на комунизма, е разбираемо. Тя се радва, когато вижда възрастни хора да са навън, да се радват на живота, да не се предават, защото живее в град(в Родопите с доста помаци, вярващи повече и от Мохамед), където освен, че 50 годишните се държат като на 70, така и винаги са я коментирали за желанието и да изглежда добре. Последните години, когато остана сама, се наложи да бъде по инициативна и разви приключенски дух. Щом отиде с приятелка на море в Гърция на каравани и нямаше обхват 3 дни, та ни остави в неведение, представете си. 😄

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:

Ти я питай , ще бъде поучително за всички ни . 

Жената ходи на каравани с приятелки , ти я видиш във фризирана държава 😛 Не го е развила , освободила го е , мен ако питаш . Браво на нея  👏👏👏

Божеее, така става като не питаме ...

В началото на лятото донесох подаръци за семейството от едно море . Познай - кърпите се разпределиха по съвсем различен начин още преди да си отворя устата и да кажа как съм ги нарекла . Разбира се , че три дни досаждах на спътниците си с наричането си . 🙃 Сюнгерите ми бяха върнати , без грам извинение , без един защото имаме и твърдолинеен природоспасител в семейството . Пък аз се косих цял следобед , че не докараха бройката им колкото са човеците . Добре , че полицаите бяха прогонили продавача , че щях  да олекна с още 10€. Или пък да имам за себе си до след края на живота ? Знам ли ? 

• Браво 2
  • Смея се 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Приключи нашето пътешествие баба и внуци в Швейцария. Предвид мрънкането ми и прогнозата за времето, смятам, че се получи чудесно. Ето и как протече всичко. Извинявам се за всички грешки предварително. 😄

Ден 1.
За щастие полетът до Базел е рано сутрин и може да се възползвате от деня пълноценно. И понеже това беше денят с най добра прогноза, подходих леко амбициозно. За съжаление срещу моята амбиция излезе час закъснение още в 7.10 сутринта заради натоварено въздушно пространство на Австрия. Пристигнахме на Евро летището, пускам аз предварително инсталираната есим на Ubigi и греда, рестарти, преинсталирания, нищо. Накрая си купих нова сим карта от уиз, която проработи, но не и на летището, защото то официално е във Франция и телефонът се връзваше към френския портокал. В последствие Ubigi ми върнаха парите, бяха отзивчиви.
Да се върнем на летището. Какво да се прави, добре, че е нормална държава и билети се купуват изключително лесно, но докато се кумя изпуснах един автобус номер 50 до гарата в Базел. А ако изпуснех следващия, нямаше да хвана и влака за Интерлакен, а без това изпуснах предишния заради закъснението. Взех билети за автобуса и после ме осени, че автоматите реално са за целия транспорт в страната, та още от летището купих и билетите за Интерлакен. Дори да го бях изпуснал, Point to Point билетите за влака са без час, а за отсечка, можеше да хвана всеки следващ. За щастие автобусът спира пред гарата, един ескалатор и започват коловозите, намерихме влака и се качихме. Е баба потича малко за всеки случай, а тя има опит от миналогодишното тичане за влака от Милано до Арона веднага след кацане.
След около 2 часа стигнахме Интерлакен, аз през цялото време мислех къде да оставя багажа, за да се отправим към First възможно най бързо. По начало трябваше да го оставя в хотела, но ние слизахме на гара Изток, откъдето тръгват всички влакове за района, но е на 18мин от хотела, прекалено много. Гара Запад беше много по близо, но не знаех, че ще спрем там докато това не се случи и пропуснах. Накрая решавам, че ще го затворя в гардероб. Но на гара Изток, няма свободни клетки, та който ходи, да не разчита особено. Отново смяна в плана, хотелът ще е, за щастие идва автобус, ама откъде билети, за щастие имам вълшебното приложение SBB Mobile, то щедро ми предлага дневна карта и аз решавам да се възползвам, защото струва колкото 2 билета, нали след планината пак ще го ходим. В хотела оставяме всичко ненужно и изненада, дават ни карти за градския транспорт, е дарил съм 3 билета. Отварям вълшебното приложение и виждам, че имаме достатъчно време да стигнем пеша до гара Изток, тъкмо да обърнем внимание на града. Много симпатичен, пълен с цветя навсякъде, всичко поддържано и чисто, баба е възхитена от красотата. Планините се виждат, слънце пече. Хванахме влака за Гринделвалд.
Сега е моментът пак да изразя възхитата си от вълшебното приложение. Въвеждате начална и крайна точка, то ви намира най бърза връзка. Един клик имате билет с qr код в приложението, един за всички прекачвания. Даже не е фиксиран за часове, трябва да се ползва през деня. Така зададох Интерлакен до Фирст. Направо билет за влак, автобус и после за лифта до горе, минавате всички опашки за лифта. Може да въведете няколко пътника в приложението и при поръчка да казвате, за кои от тях купувате. Може да си въведете и картите за отстъпки. Аз взех Swiss Half Fare и автоматично билетите ми се намаляваха на половина понеже ги вързах с пътниците. Само при първото купуване нещо за мен не беше свързал картата, та гледайте цените първия път, ако се налага сами да си добавите картата. Ако сте сами има друга функция, казвате старт на пътуване започвате да се возите, то отчита къде се качвате, накрая само ви таксува като зададете край. Аз по добро нещо за транспорт не съм ползвал.
В Гринделвалд бързо намерихме лифта, баба не се беше качвала на такъв. Опашки нямаше особени дори на място да купите билет.
Горе небете беше чисто, всичко се виждаше, много красиво. Целият следобед щяхме да прекараме там. Но първо обяд. Аз бях приготвил сандвичи за планината, онигири с риба тон и майонеза, и брауни. Седнахме на една поляна с гледка, за да ги консумираме. Голямо спокойствие. След това бях решил да продължим към езерото Bachalpsee. Смятах да приложа на баба схемата още малко още малко. Т.е тя пита не стигнахме ли, аз още малко и така 3км. Тя малко мрънка като види наклон и ускори пулса, за нея това е нетипично чувство, знам че не е приятно, но ние и не сме бързали, а и изкачването е основно в началото. Успяхме да минем към 2/3 от разстоянието до езерото, но предвид скоростта ни, реших да се върнем, защото с тази ни скорост имаше опасност връщането ни да е бързане, тя да се тормози, аз да се тормозя и да не видим нищо. Затова изпратих брат си като млад и здрав да ходи да го види, ако иска, а ние с нея тръгнахме обратно, сядахме си, на която пейка искаме и се наслаждавахме на гледки. Това беше по доброто решение, ако имахме повече време, най вероятно щяхме и да стигнем. Даже минахме по друг път на обратно. Накрая минахме всички площадки около лифта, включително sky walk. Страхотно изживяване беше за нея.
Подходящ ли е Фирст за възрастни хора, със сигурност. Може би стигането до езерото би било трудност. 6км в двете посоки е. В началото е по стръмно, после се спуска и после е сравнително равно. Изглежда далеч, защото виждаш целия път до края в перспектива. Всичко около лифта е достъпно и има чудесна гледка. Ние изкарахме там почти до края. Последна кабинка в 18ч. Ние се наредихме на 15мин опашка в 17.30. А горе някои хора тепърва отваряха виното и мезето, не знам как щяха да слязат. Има и път пеша, бих пробвал и него, май отнема към 2ч.
В Гринделвалд се бяхме запътили към гарата, но ретро музиката от празненство на площадче, ни спря. Имаше каравана за храна, бира, коктейли, хората празнуваха края на лятото. Решихме и ние да се присъединим с бира и картофки. Бира 6.5фр за 500мл пейл ейл, което е скъпо, ама очаквах да е повече. Бургер с картофи 22фр, което е доста скъпо, но беше и брутално вкусен. В последствие се оказа, че тая цена е от ниските. Не ни се тръгваше, но до 21 трябваше да се чекираме в хотела, а бяхме и уморени със ставането в 4, а и никой не спа добре предишната вечер от вълнение, особено баба с нейните 3ч сън.
Хотелът беше Harder Minerva с хот пот ресторнат на първия етаж, който омирисва целия хотел. Но беше с най приемлива цена. Всъщност стаята беше добра, може би има нужда от обновяване, леглата прекалено меки за мен, но приемлив. Най важното имаше и закуска. Всички заспахме веднага.

20250920_124637.jpg

20250920_135741.jpg

20250920_143003.jpg

20250920_144516.jpg

20250920_161238.jpg

20250920_161530.jpg

20250920_164138.jpg

20250920_164345.jpg

20250920_165456.jpg

20250920_170719.jpg

20250920_184020.jpg

Ден 2

Оказа се, че баба никога не е била на хотел със закуска. До сега винаги сме спали в апартаменти. За нея това беше страхотна закуска. Реално беше доста базова, но достатъчна, имайки предвид цените на яденето навън, чудесна. Имаше сиренца, шунки, млека, домати, краставици, бъркани и варени яйца, различни хлябове, плодове. Според мен този хотел е напълно достатъчен за всеки магеланец, чиято цел е да обикаля, а не да има лукс в хотела. Денят започваше със слънце.

За днешния ден бях планирал панорално влакче, но се чудех кое. Това на езерото Бриенц или Schynige Platte(даже не знам как се произнася) в крайна сметка реших да е второто, защото горе има къде да се разходиш и лесно се стига до Лаутербрюнен. Но първо трябваше да хванем автобус 105 от Интерлакен до Вилдерсвил, но го изпуснахме за секунди, а от там и едното панорамно влакче. Нищо. Направихме едно кръгче на Интерлакен за 30мин до следващия автобус, после и за влака почакахме. Време, което можеше да ползваме горе. Така от друга страна, бяхме първи на опашката и седнахме от по хубавата страна. На изкачване по добре сядайте от дясната страна. Първата половина на пътуването не е особено интересно, но после е хубаво. От гарата горе тръгват няколко маршрута. Един стига и до Фирст за 6ч. Аз избрах нещо кратко за час и половина. Баба да не си е мислела, че няма да се катери. Излезнахме големи късметлии. Защото 30 мин след пристигането ни се появиха облаци по ниско от нас и скриха всичко, на върха се движехме в облаци. Каквото видяхме в началото това беше. Все пак беше красиво и достатъчно. Облаците добавиха ново измерение на нашето приключение. Баба и в облаци не беше вървяла. Пак имаше още малко, още малко и така до 2130м. Направихме кръгчето, нищо не се виждаше, застудя и затова решихме да слизаме. Така добре ни се върза с влака за Лаутербрюнен.

Пристигнахме и там. Малко туристическо ми дойде, доста туристи, просто вървящи около пътя. Околността красива, върховете не се виждаха от облаците, но долината беше ясна. Staubbach Falls е буквално до пътя, хубаво е да се качито до преди тунелчето, защото има гледка към долината, иначе ако продължите уж ще сте зад водопада, ама няма да разберете, защото просто капе от скалата, не е буйно. Не си заслужава. Само до края на дървения парапет става. Всички туристи се движат по едни маршрути. Ако избягате от тях е чудесно. Ще си спестите влизането в кадри на един куп неадекватно облечени инфлуенсъри, отишли, само за да се снимат. Седнахме на пейка до църквата, там никой не ходеше. Имахме още сандвичи от вчера, малко се бях престарал. Спокойно можех да ги продавам по 10 франка всеки. 😄 Последва лежерна разходка. Само трябваше да намеря пътеката до реката. Намерих я, но беше запушена от поредната девойка в дълга рокля, въртяща се за перфектното видео. Беше от Индия или по скоро Пакистан, че беше и забулена. Подминахме ги и се отдадохме на зеленината и реката. Чувствах се прекрасно. Лежерна разходка и красота. Покрай пътя имаше интересни тоалетни като нашите химически, но тези бяха дървени, а вътре писоар и тоалетна, в която мятай дървени трици. На много места в Швейжария имаше такива. Малко по малко така стигнахме до Trümmelbach Falls, но беше прекалено късно, за да влизаме и там. Имаше доста Милки по пътя. Една пастирка минаваше и им изгребваше акитата от пътя. Оборите и дворовете, които видях там, са едни от най подредените, които съм виждал. Накрая започна очакваният дъжд и обратният път до гарата взехме с автобуса. Разходката ни вървеше към своя край. Денят се оказа много хубав.

Става ли за разходки с възрастни, да. На платото има и ботаническа градина. Ресторант. Лаутербрюнен е изцяло равен.

Баба реши да не излиза с нас с брат ми, които искахме да се разходим и евентуално да изберем вечеря. Купихме смокини за баба, че искаше плодове. Вечерята се оказа дюнер. На гара Запад има едно павилионче с такива неща. Казва се X-Port WEST и е може би най чистата дюнерджийница, която съм виждал. За който иска да спести някой франк, препоръчвам, много вкусно. Класическият дюнер е без картофи и много месо. 12 франка всеки. Аз пробвах дюнер купа, която имаше ориз, месо от дюнера, сос и зеленчуци за 15 франка. Когато плащаш за няколко човека, понякога се налага да оптимизираш разходите, а аз по принцип обичам да пробвам местна кухня и прибягвам до тези масови неща, когато всичко друго ми е омръзнало. Като цяло в Интерлакен има мноооого индийски и китайски ресторанти. Оказа се, че боливуд много снима там, а скоро станало популярно и от корейски сериал. Сега основните туристи са от там. Съответно и с лошите си навици. А на мен сърце не ми даваше да дам 30 франка за индийско.

20250921_115112.jpg

20250921_120040.jpg

20250921_124023.jpg

20250921_143616.jpg

20250921_150246.jpg

20250921_151547.jpg

20250921_151945.jpg

20250921_152545.jpg

20250921_165130.jpg

20250921_165507.jpg

20250921_173007.jpg

Ден 3.

Дъжд от сутринта. По прогноза спира към 11. Чудесно, днес не бързаме. Наспахме се, закусихме. Лежерно. Аз нямам особена програма, защото с тези облаци в планината няма да видим нищо. Затова се сетих за Изелвалд. С градския автобус се стига до там, но е на 30минути и то от гара Изток, че в центъра минава на час, а от гарата има допълнителен експресен.

Изелвалт е китно малко селце, не видях никого, но всички къщи са дървени, цветя навсякъде, декорирани дворове, започнах да се чудя дали не е някакъв декор. На спирката за корабчетата един китаец ме ядоса. Навсякъде чисто, а той реши да си изхвърли цигарата в една шахта като кошчето беше на 2м, не уцели кошчето и остана на земята. Направих му забележка, тоя или не говореше английски или въобще не разбра, че говоря на него, егати тъпия паток по пекински. Както и да е. Нямах идея накъде да продължим, като видях корабчетата, реших че обратния път ще е с такова. Първо мислех обратно към Интерлакен, но после спонтанно реших да продължим към Бриенц. До тогава се разходихме покрай брега на Изелвалд. Лодката беше страхотно решение. Много е красиво. Облаците бяха отрязали планините, но се виждаше в далечина и градчетата покрай езерото. Бриенц има хубава крайбрежна алея за разходка. Направихме една дължина и трябваше да обядваме. Няма вече сандвичи. Аз съм радостен от изненадващото хубаво време и сядаме на терасата на един ресторант, ще се глезим. Вино, хубаво хапване, десерт. И без това е последен ден в района. После тия калории трябва да се горят, отварям all trails и намирам една обиколчица за час. Баба пак пита, пак ли нагоре, със задоволство потвърждавам. Малко лъжа, реално вървим нагоре по пътя в селото, минаваме през парка с животните и започва да се вижда бяла пелена, която покрива езерото. Идва към нас, ще вали. И ни заваля, ама доста. Трябваше да съкратя кръгчето. Чадърите помогнаха частично, защото задуха много. Но беше края на разходката ни така или иначе. Хванахме влака и обратно в Интерлакен. Към 18 бяхме в хотела, баба не искаше да излиза, но ние с брат ми да. Къде да ходим. Беше спряло да вали. Ще рискуваме с Венген. Хайде на влака за Лаутербрюнен, а от там на друг за Венген. Подозирах, че няма да видим нищо. Така и беше с нашето пристигане. Викам си е добре. Малко кръгче до следващия и чао. Но заваля градушка и се скрихме под козирката на една сграда и изчакахме да спре тя, а и последвалия дъжд. Това беше страхотно решение, защото отидохме до църквата, от там се открива гледка към долината, в началото всичко беше бяло, но малко по малко започна да се вижда осветения водопад долу. Накрая се изчисти и се виждаше много добре, само с някой друг облак. Голям късмет.

Върнахме се в Интерлакен доволни. Вечеря пак дюнер. Да знаете, че кебап бокс е много картофи с много месо. Ако искате зеленчуци, не е за вас.

20250922_112322.jpg

20250922_122526.jpg

20250922_122724.jpg

20250922_123700.jpg

20250922_125510.jpg

20250922_125938.jpg

20250922_132003.jpg

20250922_133356.jpg

20250922_144831.jpg

20250922_161542.jpg

20250922_163301.jpg

20250922_193804.jpg

20250922_195006.jpg

20250922_195543.jpg

Ден 4

Следващите дни нямат някакъв особен акцент. Можехме да останем в района, ако времето беше хубаво, но при тази облачност нямаше смисъл. Много се чудех дали на този ден да отидем в Люцерн или на следващия, но в крайна сметка реших да е ден за Берн и Базел. Закуска и направо на западната гара, където хванахме влака на дойче бан за Берлин, но слязохме само след час в Берн. Трябваше да оставим багажа някъде, гардеробите на гарата се оказаха най подходящи, но намирането им беше по голям проблем. Оказа се, че пероните са частично подземни и може да излезеш от двете страни, съответно може да се окаже, че няма реална гара от едната, където бяхме и ние. Гледам насам натам, гара няма, само табели за перони, а сме на повърхността. Накрая намерих някакво указание от други заблудени в нета и по заведение от тяхна снимка се оказа, че гарата е на едни 5 минути пеша. В сградата с тия бретцели е - https://maps.app.goo.gl/Vk9jXiq9UfCcVjxR7. Голяма клетка XL за две 55см куфарчета и две раници струва 10 франка за 6 часа. Плаща се с карта. От там просто се разходихме из стария град, видяхме как бие часовника с петела, минахме по моста към мечките, а накрая се разходихме и покрай реката. Приятно градче да убиеш няколко часа, много е зелено. Имат обиколка на парламента, но английският е веднъж на няколко дни. Като всеки по голям град, дори швейцарските събират разни съмнителни типове, но все пак бих казал доста култивирани а градът лежерен. Сградите са в един специфичен зелено сив камък. Всички подобен цвят.

Обядът беше тук - https://maps.app.goo.gl/5ojeEqmequJAEEfRA. Това е азиатско. Има 2 маси вътре. Основно си взимат за вкъщи. Порция някаква манджа с ориз струваше 10-11 франка, пържено рулце 3 франка. Другите ресторанти ми се сториха по-скъпи от планината.

Прибрахме куфарите и хванахме влака за Базел. Можеше да се настаняваме този път в апартамент. Само че аз като запазвах съм гледал другата гара, та не бяхме супер близо и хванахме автобус 30. А самият апартамент беше страхотен. Аз в толкова добре оборудвано и чисто място, май не съм бил. Кухня с всичко, включително подправки, олио, оцет, сол, имаше кафе и чай, бяха оставили сиропи в хладилника за пиене. Това е мястото - https://www.booking.com/Share-IBVsF8. На 20тина минути пеша от стария град е. Кухнята ни даде възможност да си сготвим. На 17мин от нас имаше лидъл, а той е по евтин от масовите вериги като Coop там. Голямо зряло авокадо беше 1.25фр, 10 яйца от швейцарски щастливи кокошки 4фр, сирената, млечните и колбасите бяха на нормални цени. Хляб 500гр беше 1.30фр. Стори ми се направо евтино. Успях да напазарувам с брат ми, а след това с него излезнахме да видим Базел. Старият град е много умрял вечер, нищо не работи, обходихме всичко и се прибрахме.

20250923_113623.jpg

20250923_115422.jpg

20250923_115435.jpg

20250923_115523.jpg

20250923_125249.jpg

20250923_130327.jpg

20250923_132804.jpg

20250923_140018.jpg

20250923_192315.jpg

20250923_195110.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 8
Публикувано:

Ден 5
Още нещо първо за баба. Направих тост с авокадо за закуска. Препечен хляб, зряло авокадо с малко сол и рохко сварено яйце, че не обичам да цапам с поширани, а техниката ми на варене ги прави като такива. Отделно доматче и мортадела, за който иска.
Днес беше ден за Люцерн. 100км и час път, направо излизате на езерото. Пристигнахме към 11. Люцерн е красив град с изрисувани фасади в стария град. Видяхме известни мостове и се отправихме към крепостната стена. Безплатна е и може да се качите на нея. А може да се качите и на часовниковата кула и да видите механизма вътре. След разходката стана време за обяд. Отново мога да препоръчам малко по достъпен вариант, който да не е сандвичи. Търсете Coop Restaurant, има два в центъра или Migros Eat/Restaurant. Ние хапнахме в Coop. На самообслужване е. Салатите са на размер на чинията като най голямата беше 15фр и буквално може да я препълниш и да ядете няколко човека. На Уок станцията два размера чинии за 15 и 18фр. Имаше и порции с неща с индивидуални цени. Тартовете бяха огромни парчета за 4фр.
След това отидохме до известния изсечен лъв, направен в чест на гвардейците, загубили живота си при френската революция. От там тръгнахме на много дълга разходка покрай езерото. За съжаление планините бяха скрити в облаци, със сигурност гледката щеше да е много по впечатляваща иначе. Този път Люцерн беше просто приятна градска разходка, но реално човек може да отидете до Пилатус или да се разходи по Stoos Ridge и да се наслади на гледка към езерото.
След разходката ни по езерото имахме малко време преди влака ни в 18 без малко, та реших да видя какво предлагат магазините за шоколад. Общи взето асортиментът е подобен и цените на подаръчните кутии с бонбони и трюфели, са сериозни, затова реших да заложа на чист шоколад на блокове. Тук беше 2рата най голяма наглост, която преживях след наглия китаец с цигарата. Тук седя на опашка с други хора след мен и един нагъл индиец се опита да пререди всички, добре че му направих забележка, но после все пак пререди и други. Както и да е. Беше хубав и спокоен ден.
Обратно в Базел, дълга разходка пеша от гарата до дома, малко пазар и вечер с почивка, защото за всички дни ни се събра доста ходене и впечатления.

20250924_082623.jpg

20250924_111657.jpg

20250924_112240.jpg

20250924_112259.jpg

20250924_112614.jpg

20250924_112941.jpg

20250924_124125.jpg

20250924_135027.jpg

20250924_135945.jpg

20250924_142210.jpg

20250924_144537.jpg

20250924_161624.jpg

Това е всичко, последният ден беше ден за полет в 13.40, но закъсня и излетяхме чак в 15.10. Доволен съм как се получи. Реално дъждът не провали дните ни, имахме прозорци, в които да се насладим на природа и градове. Миксът беше добър. Облаците скриха Алпите, но видяхме много други неща. Силно препоръчвам Интерлакен като хъб за кратка екскурзия, в която искате да видите околността, защото всички транспорти тръгват от там.

Баба беше изумена от красотата, която видя, не само в природата, но и населените места. Аз на моменти бях притеснен, защото се чувствах отговорен за всичко, но си отдъхвах всеки път, когато стигнем и видя впечатленията на баба и брат ми.

За интересуващите ги, мога да дам малко статистика за разходите. Най голямо перо са хотелите и транспорта. За храна, както се разбра, ядяхме приготвена от нас такава или на по бюджетни места. С картата за намаляване на билетите на половина успяхме да спестим по 120фр на човек. А ако човек реши да ходи на Юнгфрау, по добре направо да си я вземе, защото билетът за Юнгфрау от Интерлаке е към 240фр, картата е 120, но намаля Юнграу на 120, т.е излизате на нула. А ако сте стигнали до околността, все ще я ползвате за друг транспорт също. Много голяма оферта е с ползването на лифтовете.

Всички знаем, че Швейцария е скъпа, но е изградила бранд и лично мен би ме накала да се върна. А дори в само този район има още много за виждане.

П.П.

Баба каза, че винаги е искала да отиде в Италия и изглежда ние вече сбъднахме това миналата година.

Не знам как да оправя обърнатите снимки, трябваше да са нормално ориентирани.

• Харесвам 17
  • Браво 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Прекрасно се е получило пътуването , а ти си се притеснявал излишно . Освен някой китайски тинейджър , всички харесват Швейцария . Тя е като торта . Специално издание за сладокусници .

Баба ти изглежда прекрасно 👏👏👏. Догодина нека избере още сега дестинацията и да си има хубави мисли до тогава . Само да не е пак с ей го къде е ...че ще се усети и ще започне сама да прави и програмата 😛.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
  • 9 месеца по-късно ...
Публикувано:

Тази година пак ще правим пътешествие, но ще е градски туризъм. Осъзнах, че не съм водил баба в столица. Реших да заложа на Будапеща и Виена, още повече, че Будапеща е единственото място в чужбина, което в младините си е посетила. Ще е интересно да видя впечатлението от промяната. Мисля да пътуваме с влак. Този път ще е лежерно, без особена програма и без тичане по влакове. Вече събирам идеи и за следващите години, дано да е жива и здрава, за да ги осъществим. След моето посещение в Гент и Брюж тази година, смятам, че ще бъде очарована. Бих я завел на коледен пазар в Страсбург и Колмар, единствено ме притеснява студът, някак имам чувството, че ще е ограничаващ, не може да се шляеш и седиш по пейки. И последната ми идея e мега комерсът на Дубай, защото е тотално различно от всичко, което е виждала, но да спрат да се стрелят в района. 😄

• Харесвам 5
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.