Прескочи до съдържание

Мароко за 4 дни през Декември – Първите ни стъпки в Африка 🌍

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

@saved_

А защо Тунис да е по-достъпен от Мароко?  Аз мисля, че е точно обратното.

И без директните полети има много повече бюджетни варианти с прекачване до Мароко, отколкото до Тунис... Не е само Маракеш, има Агадир, Рабат, Фес, Танжер и т.н. Дори и Дахла. Страшно много възможности за комбинации.

Също така не съм видял снимки от тунизийската част на Сахара, които да ме възторгнат до степен, че да търся билети. 

• Замислям се 2
Публикувано:
преди 5 минути , master_of_germs каза:

@saved_

А защо Тунис да е по-достъпен от Мароко?  Аз мисля, че е точно обратното.

И без директните полети има много повече бюджетни варианти с прекачване до Мароко, отколкото до Тунис... Не е само Маракеш, има Агадир, Рабат, Фес, Танжер и т.н. Дори и Дахла. Страшно много възможности за комбинации.

Също така не съм видял снимки от тунизийската част на Сахара, които да ме възторгнат до степен, че да търся билети. 

Имам предвид, че Тунис е по-достъпен за достъп до истинската Сахара в сравнение с Либия, Алжир и т.н.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Най-сетне резервирахме и хотела 🙂 Споделям го тук за всеки, който проявява интерес (цената беше намалена още, с бонус отстъпка през мобилното приложение и още един 10% код за цвят)

La Claire Fontaine €320,00

Благодарение на всички мнения и съвети в темата успях да избера и екскурзии. За втория ден имаме три алтернативи, като най-много ме привличат вариант 2.1 и 2.3 (с приоритет на 2.1), а окончателният избор ще зависи от времето. Предимството на 2.3 е, че започва в 15:00, което ни оставя време до ранния следобед да разгледаме Маракеш и денят няма да е толкова натоварен с дълго пътуване.

Date Ticket Activity Price (2 people)
1 07.12.2025, 07:30 - 18:30 GetYourGuide From Marrakech: Ouzoud Waterfalls Guided Trip with Boat Ride
- Shared Transport: Ouzoud Waterfalls with Guide & Boat Tour
91,58 лв
2.1 08.12.2025, 07:30 - 19:30 GetYourGuide From Marrakech: Ouarzazate & Ait Benhaddou Guided Day Trip
- From Marrakech: Guided Ouarzazate & Ait Benhaddou Day Trip
99,70 лв
2.2 08.12.2025, 08:00 - 19:00 GetYourGuide From Marrakech: Small Group to Essaouira & Sekkala Day Trip
- From Marrakech: Essaouira Day Trip in Small Group
66,70 лв
2.3 08.12.2025, 15:00 - 22:00 GetYourGuide Marrakech: Agafay Desert Quad & Camel Rides with Dinner Show
- Marrakech: Agafay Desert Quad & Camel Rides with Dinner Show
90,56 лв

С всички тези съвети и предложения, натрупах толкова много нови идеи за приключения в Мароко, че не само трябва да се върнем, ами и трети път да отидем 😄 

Само да сме живи и здрави, пък да видим какво приключение ще излезе първия път.

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 24.08.2025 г. в 22:36, saved_ каза:

Да се включа и аз в тази тема понеже и аз се сдобих с билети от 9-13.12 и ще пътуваме с деца на 10 и 14г.

Реално нашата програма е:

1. Полет София-Марскеш. Пристигане вечерта. Вечерна разходка до пазара в Маракеш и района около него. Нощувка в Маракеш.

2. Сутринта - някакви забележителности в Маракеш. След това с автобус до Агадир. Тур с вечеря под звездите сред дюните наблизо. Нощувка в Агафир.

3. Крокопаркът в Агафир и преди/след това тур със каране на АТВ и сандсърфинг по пясъчните дюни наоколо. Нощувка в Агадир.

4. Сутрешен автобус до Маракеш. После вероятно тур до Агафай с камили, вечеря и огнено шоу. Нощувка в Маракеш.

5. Сутрешен полет до София

И аз много се чудих с какво точно да уплътня нашите 3 пълни дни. Били сме в Йордания и ми се искаше да нощуваме пак сред пустинята, но просто ще е голяма утрепия от път само за една нощувка под звездите. Проверих всички възможни варианти - Мерзуга, Загора, Чигага - няма как. 

После случайно ми излезе, че покрай Агадир има пясъчни дюни и реших, че ще се отдадем на забавления. Не сме карали АТВ и сандсърфинг, така че сметнахме, че му е дошло времето 🙂

И аз съм букнала туровете през GetYourGuide и Viator.

Как избирате кои агенции да букнете през Getyourguide, освен броя на ревютата? Аз букнах в Дубай един трип до пустинята със всякакви забвления, храна, шоу...натовариха ни обаче на един 100 годишен автобус и бяхме като в консервна кутия натъпкани...вярно цената беше ниска, имаше няколко хиляди положителни ревюта, но беше много примитивно. Децата първоначално бяха ужасени и естествено, аз бях виновна, че съм букнала това ужасно нещо, но след 20 мин започнаха да си говорят с филипинците, които бяха в буса.

Чета за трипа до пустинята, че имало и лагери с ужасни условия, каквото и да значи това 🙂 как да избера прилични (за нас) условия.

• Замислям се 3
Публикувано:

Ами всеки има някакви свои разбирания. От моя гледна точка, да се ходи в пустиня и да се завреш на луксозното е абсолютен кич. Също така умът не ми го побира да се обикаля насред дюни с МПС. Джипове, АТВ-та.  Като прочетох поста на @chandni, лошо ми стана. Как изобщо човек би могъл да усети пустинята. Камилите ходят бавно. На когото му става зле върху гърба на камила спокойно може да ходи до водача на кервана. Аз даже май си минах една отсечка пеш.

Нашият лагер не знам, дали може да се окачестви като ужасен. Палатките бяха отделни, във всяка от тях имаше просто едно двойно легло. Метална конструкция с пружина и дюшек. и много завивки, защото през февруари си е може би малко над нулата нощем. НА другие им беше студено, на мене с няколко завивки ми беше тъмън. Палатките имаха дървена врата и резе отвътре. Нашата врата нещо не можеше да се затвори, затова ни дадоха друга палатка. Признавам си, че това с леглото и бетонния под ме подразни доста. Не бях отишъл в пустиня, за да спя на легло и бетон. Очаквах нещо като в юртените лагери в Средна Азия; да се спи на земята на постелки и дюшеци. Палатките бяха твърде просторни и това според мене е лошо, понеже не може да се запази топлината от телата и от дишането. Иначе има една огромна тента, където е вечерята и закуската, яде се на маси, а не седнали по турски. За всяка групичка (от един микробус) се сервираше на отделна маса, но в общи, големи съдове. За несвикналите европейци това може да е проблем. Но ти си била в Индия, та едва ли. По-скоро може да се случи някой свидливец, дето все да гледа в канчето на съседа някой да не си сипва повече. В моя случай, една недостатъчнопоамериканчена рускиня. А порциите, поне за мене изобщо не бяха обилни и много ми се щеше да понаграбя повече, дори и само за да я подразня. От друга страна пък се предупреждава в пустинята никой да не си носи своя си храна, за да не се навъртат гризачи около палатките. За мене ползата да пътувам в предимно дамска компания е, че все някоя ще се смили над доброто мастърче-прасенце. 😄  В случая в пустинята моят ангел-хранител беше кака ми @Argentique 🙂 , която се примоли за нещо допълнително вегетарианско и ми отстъпи останалото. 🙂

Тоалетните и умивалниците бяха в помещение отстрани на столовата. Не бяха малко, но сутрин си ставаше стълпотворение. Става се доста рано, за да може по изгрев да се тръгне, но все пак през зимните месеци нощта е дълга.

Ако не бях само с ръчен багаж аз определено щях да си спя отвън в спален чувал, а не вътре в палатката, че нещо вътре не ми е достатъчно пустинно. 😄 Добре, че спя кратко; лягам след всички и ставам първи, за да имам известно време да се насладя на истинска тишина сам под звездите 😉 

• Харесвам 9
  • Замислям се 2
Публикувано:

За мен в пустинята трябва да е примитивно! 😄 
При все че имахме общи санитарни възли (чисти!) и неособено топли колиби, не бих определила лагера като мизерен.
Като жена на възраст 😄 и държаща на самостоятелната баня, някак в пустинята липсата на такава не ми попречи. Всичко се вписа чудесно в усещането за екзотика и даже бях леко разочарована, че имаше 5G мобилен интернет...
При нас някои хора разбраха за общите тоалетни в хода на екскурзията, доплатиха си на място (хич не малко) и ги откараха в друг лагер с „лукс условия“. 
Но нашият си беше част от приключението. Че те местните живеят още по-зле!
От моя гледна точка (ще извинявате) би било възпитателно деца да видят как живеят хората другаде и на какви малки неща се радват. Ако пък са момчета, да не говорим, че малко несгоди са полезни за характера. 

Колибата (няма фокус):

20230208_230405.jpg.ab78fc0046c8fc70784707be39c7121c.jpg

В моята колиба за 1 човек имаше три единични метални легла, двете с матраци. Не помня да е бил неудобен матракът, просто аз не обичам да спя с дрехите и не съм спала от младини, когато последно ходех по хижи. Но тук заради градусите нямаше как. :smile: Имаше лампа и 2 контакта за зареждане. Платихме по 100 евро за тридневен тур с две нощувки със закуски и вечери плюс хубави микробуси, шофьор и гид-полиглот, които от сутрин до вечер бяха с нас. Видяхме безброй интересни места и се возихме на камили. За мен турът е топ изживяването в Мароко. За градски туризъм само не бих била път дотам.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, master_of_germs каза:

Ами всеки има някакви свои разбирания. От моя гледна точка, да се ходи в пустиня и да се завреш на луксозното е абсолютен кич. Също така умът не ми го побира да се обикаля насред дюни с МПС. Джипове, АТВ-та.  Като прочетох поста на @chandni, лошо ми стана. Как изобщо човек би могъл да усети пустинята. Камилите ходят бавно. На когото му става зле върху гърба на камила спокойно може да ходи до водача на кервана. Аз даже май си минах една отсечка пеш.

Независимо къде, никога не бих се отказала от комфорта. И това никак не ми пречи да се насладя на мястото, точно обратното. Когато съм търсила бюджетни варианти съм разпъвала палатки по нощите и съм се къпала със студена вода в мизерни общи бани, но ако мога да отделя финанси, винаги бих предпочела просторната тента, която някой вече е опънал и спокойствието да използвам самостоятелен санитарен възел. Пътуването за мен е начин да релаксирам и искам да огранича доколкото мога дискомфорта. Но хората сме различни ...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

Независимо къде, никога не бих се отказала от комфорта. И това никак не ми пречи да се насладя на мястото, точно обратното. Когато съм търсила бюджетни варианти съм разпъвала палатки по нощите и съм се къпала със студена вода в мизерни общи бани, но ако мога да отделя финанси, винаги бих предпочела просторната тента, която някой вече е опънал и спокойствието да използвам самостоятелен санитарен възел. Пътуването за мен е начин да релаксирам и искам да огранича доколкото мога дискомфорта. Но хората сме различни ...

Напълно съгласна! Можеш ли да ми препоръчаш двудневен тур в пустинята,  отговарящ на тези изисквания?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , Дани Магелани каза:

Напълно съгласна! Можеш ли да ми препоръчаш двудневен тур в пустинята,  отговарящ на тези изисквания?

Впечатленията ми са от Golden Camp Merzouga - сайт, но съм била преди няколко години. Уговаряхме се със собственика тогава - Hassan и той ни прави дневните турове в пустинята. А негов служител ни взе от заведението Merzouga Café-Restaurant, където си оставихме колата и ни върна обратно там. След като запазихме нощувките в кампа, с Хасан договорихме какво искаме да правим през деня и съответно той ни беше шофьор и гид. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 часа, Madonna каза:

Как избирате кои агенции да букнете през Getyourguide, освен броя на ревютата? Аз букнах в Дубай един трип до пустинята със всякакви забвления, храна, шоу...натовариха ни обаче на един 100 годишен автобус и бяхме като в консервна кутия натъпкани...вярно цената беше ниска, имаше няколко хиляди положителни ревюта, но беше много примитивно. Децата първоначално бяха ужасени и естествено, аз бях виновна, че съм букнала това ужасно нещо, но след 20 мин започнаха да си говорят с филипинците, които бяха в буса.

Чета за трипа до пустинята, че имало и лагери с ужасни условия, каквото и да значи това 🙂 как да избера прилични (за нас) условия.

Зависи какво търсиш. Аз винаги избирам "small group" от филтрите и после сортирам по цена. Най-ниската я пропускам и оттам почвам да гледам и чета коментарите. Гледам Highlights и Itinerary, за да видя дали цената не е по-евтина, защото нещо липсва. В зависимост от държавата, избирам и дали да бъде голяма компания (обикновено това значи няколко буса или лодки или каквото е там) или някой по-малък местен бизнес, където ще сме само ние. Винаги преглеждам докрай и после се връщам да разгледам отново каквото съм си набелязала. Ако има по-малко от задължителните спирки по магазини, фабрики и тн - най-добре. Като цяло, предпочитам да се организирам сама. Ползвам ги, когато имат добро предимство - като имат билети за парламента в Будапеща, а на официалния сайт отдавна са свършили например. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 21.08.2025 г. в 14:58, Argentique каза:

На мен пък в Есауира ми хареса и ако някога ида пак, ще остана да пренощувам. Също ще отида в El Jadida-Mazagan. И в никаква Казабланка и Рабат. На едни харесва едно, на други – друго. Затова си гледам снимки на обекти и никого не слушам, ако ме праща някъде, или пък ми казва да не ходя. 😄 А отивам там, дето ме влече.

И аз мисля така. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Докато ровех за нещо определено, попаднах на тази статия за хотели/риади в Маракеш. Сега, цените за нощувка сигурно са половин бъбрек, но кеф цена няма, нали така. А може и някое промокодче да изровите и да се похвалите. Или пък само да разгледате, както направих  аз. 
 https://www.houseandgarden.co.uk/gallery/best-hotels-marrakech

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 9.09.2025 г. в 9:52, jul каза:

Включвам се в темата с билети 27-30 декември, та да ползвам идеите наготово 😀 

На 9.09.2025 г. в 10:27, Дани Магелани каза:

И аз също. Ще бъдем 30.12-06.01.

@jul и @Дани Магелани - ще се радвам страшно много, дори и да съм помогнал само малко. Разгледах доста от темите за Мароко, но не успях да открия нещо обобщено за пътуване от 4-5 дни с начало в Маракеш. Естествено всеки има различни интереси, но в темата вече има толкова разнообразна информация, че се надявам да е от полза.

преди 20 часа, Madonna каза:

@Madonna - сигурен съм, че всеки има свой подход при избора на екскурзии, но ще споделя как действаме аз и приятелката ми.

• Най-напред винаги търся локален гид (с препоръки оттук или от групи във Facebook или пък от приятели) и се уговаряме по Facebook WhatsApp Viber за цялото приключение. Този вариант е по-гъвкав – можеш да уточниш къде да отидеш, на каква цена и да добавиш всякакви малки детайли (е може да не се появят накрая като си на място, ама тогава отиваш на опция 3, описана по-долу). Така постъпих във Виетнам, Камбоджа, Армения и Йордания, където исках специфични екскурзии и успях да договоря страхотни условия.
  • Втората ми опция са платформи като GetYourGuide Viator и подобни – почти никога не избирам най-евтиното, защото съм слушал доста истории от познати за неприятни изненади, въпреки високите оценки (не знам как го постигат). Обикновено чета много коментари (ама наистина много), гледам какво би било проблем за мен и какво не (винаги има някакви негативни неща, но не всичките са проблем за нас), какъв е маршрутът, колко е голяма групата (понякога има страхотни опции за малка група или частен тур и не са за пропускане) и на тази база решавам кое ни пасва най-добре. Не винаги е идеално, но като цяло съм доволен.
  • Накрая идва вариантът да организираш всичко на място с местни хора. Признавам, че не съм най-големият фен, защото обичам да съм подготвен (понякога прекалено подготвен, ама... това си е моят бъг 😄), но и във Виетнам, и в Армения ни се наложи – и пак стана чудесно. В зависимост от държавата пазарлъкът е част от играта, но в крайна сметка ти избираш и никой не може да те принуди да се спреш на човек или оферта, ако не ти допадат, дори да изглеждат най-изгодни.
преди 19 часа, master_of_germs каза:

Нашият лагер не знам, дали може да се окачестви като ужасен. Палатките бяха отделни, във всяка от тях имаше просто едно двойно легло. Метална конструкция с пружина и дюшек. и много завивки, защото през февруари си е може би малко над нулата нощем. НА другие им беше студено, на мене с няколко завивки ми беше тъмън. Палатките имаха дървена врата и резе отвътре. Нашата врата нещо не можеше да се затвори, затова ни дадоха друга палатка. Признавам си, че това с леглото и бетонния под ме подразни доста. Не бях отишъл в пустиня, за да спя на легло и бетон. Очаквах нещо като в юртените лагери в Средна Азия; да се спи на земята на постелки и дюшеци. Палатките бяха твърде просторни и това според мене е лошо, понеже не може да се запази топлината от телата и от дишането. Иначе има една огромна тента, където е вечерята и закуската, яде се на маси, а не седнали по турски. За всяка групичка (от един микробус) се сервираше на отделна маса, но в общи, големи съдове. За несвикналите европейци това може да е проблем. Но ти си била в Индия, та едва ли. По-скоро може да се случи някой свидливец, дето все да гледа в канчето на съседа някой да не си сипва повече. В моя случай, една недостатъчнопоамериканчена рускиня. А порциите, поне за мене изобщо не бяха обилни и много ми се щеше да понаграбя повече, дори и само за да я подразня. От друга страна пък се предупреждава в пустинята никой да не си носи своя си храна, за да не се навъртат гризачи около палатките. За мене ползата да пътувам в предимно дамска компания е, че все някоя ще се смили над доброто мастърче-прасенце. 😄  В случая в пустинята моят ангел-хранител беше кака ми @Argentique 🙂 , която се примоли за нещо допълнително вегетарианско и ми отстъпи останалото. 🙂

Тоалетните и умивалниците бяха в помещение отстрани на столовата. Не бяха малко, но сутрин си ставаше стълпотворение. Става се доста рано, за да може по изгрев да се тръгне, но все пак през зимните месеци нощта е дълга.

Ако не бях само с ръчен багаж аз определено щях да си спя отвън в спален чувал, а не вътре в палатката, че нещо вътре не ми е достатъчно пустинно. 😄 Добре, че спя кратко; лягам след всички и ставам първи, за да имам известно време да се насладя на истинска тишина сам под звездите 😉 

@master_of_germs - аз пък вярвам, че всеки има свой вкус как да усети пустинята и да я изживее по свой начин.

• Аз лично се кефя както на по-примитивното, така и на по-луксозното – най-вече защото пустото любопитство ме кара да искам да видя и двете. В Йордания пробвахме по-семплия вариант и останах страшно доволен. Но докато се разхождахме, видяхме доста луксозни къмпинги, особено онези балони, и ми беше адски интересно да надникна вътре. За жалост не пускаха просто ей така, което си е напълно разбираемо.
  • За ATV, мотори, сноуборд или камили – всичките ми харесват (без моторите, ама не съм им фен просто 😄). Имам обаче доста приятели, които хич не харесват язденето на камили, защото животните там не винаги се третират добре. Напълно ги разбирам – пак е въпрос на гледна точка 🙂

Едно нещо обаче така и не успях да приема (изобщо не съм гнуслив човек, но заради кофти предишен опит) – общите тоалетни. Дори и мястото да е примитивно и семпло, предпочитам да имам собствена тоалетна. Със споделени съм имал доста неприятни моменти и оттогава ги избирам само ако знам, че нивото ще е топ. В пустинята в Йордания просто не можахме да се навием 🙂

преди 17 часа, Argentique каза:

За мен в пустинята трябва да е примитивно! 😄 
При все че имахме общи санитарни възли (чисти!) и неособено топли колиби, не бих определила лагера като мизерен.
Като жена на възраст 😄 и държаща на самостоятелната баня, някак в пустинята липсата на такава не ми попречи. Всичко се вписа чудесно в усещането за екзотика и даже бях леко разочарована, че имаше 5G мобилен интернет...
При нас някои хора разбраха за общите тоалетни в хода на екскурзията, доплатиха си на място (хич не малко) и ги откараха в друг лагер с „лукс условия“. 
Но нашият си беше част от приключението. Че те местните живеят още по-зле!
От моя гледна точка (ще извинявате) би било възпитателно деца да видят как живеят хората другаде и на какви малки неща се радват. Ако пък са момчета, да не говорим, че малко несгоди са полезни за характера. 

Колибата (няма фокус):

20230208_230405.jpg.ab78fc0046c8fc70784707be39c7121c.jpg

В моята колиба за 1 човек имаше три единични метални легла, двете с матраци. Не помня да е бил неудобен матракът, просто аз не обичам да спя с дрехите и не съм спала от младини, когато последно ходех по хижи. Но тук заради градусите нямаше как. :smile: Имаше лампа и 2 контакта за зареждане. Платихме по 100 евро за тридневен тур с две нощувки със закуски и вечери плюс хубави микробуси, шофьор и гид-полиглот, които от сутрин до вечер бяха с нас. Видяхме безброй интересни места и се возихме на камили. За мен турът е топ изживяването в Мароко. За градски туризъм само не бих била път дотам.

@Argentique - стаичката си изглежда наистина топ 🙂 Напомня ми на завивките на село като бяхме деца и се увивахме с такива одеала 🙂

преди 15 часа, chandni каза:

@chandni - и аз съм на същото мнение за собствената баня с тоалетна – вероятно заради лоши преживявания преди, но това си остана почти задължителен критерий за всяко наше пътуване.

Преди 1 час, Аzia каза:

Докато ровех за нещо определено, попаднах на тази статия за хотели/риади в Маракеш. Сега, цените за нощувка сигурно са половин бъбрек, но кеф цена няма, нали така. А може и някое промокодче да изровите и да се похвалите. Или пък само да разгледате, както направих  аз. 
 https://www.houseandgarden.co.uk/gallery/best-hotels-marrakech

@Аzia - докато търсих хотели и аз това се учудих супер много - имаше страшно изгодни неща и такива, които си бяха цял бъбрек 😄 Иначе статийката е страшно интересна 🙂 

• Харесвам 4
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Мнение след прясно завръщане от Мароко.

Есаоира на мен ми хареса много, но е и доста различно от атмосферата в Маракеш. Има много сърфисти и музиканти, архитектурата на медината е в европейски стил. Аз бях с нощувка и го смятам за по-добрия вариант. Карах и сърф, като условията са добри.

Двореца Бахия в Маракеш е в ремонт - скелета и платна има на доста места. Основните неща могат да се видят, но в цялата блъсканица от туристи + ремонта, не може да се усети атмосферата добре.

Джамията Кутубия и двореца Бади също са в  ремонт, но могат да се разгледат спокойно. Билетите за Бахия и Бади са по 100 дирхама всеки.

Градината на Мажорел е must, билети само онлайн, голяма блъсканица е.

Бен Юсуф - билети на място.

Тайната градина - също на място. Билетите са с цени: Мажорел - около 33 евро (за градините и двата музея), Бен Юсуф - 50 дирхама, Тайната градина - 80 дирхама.

Узуд има моменти когато тече кална вода (докато аз бях там например), затова и не съм ходил. Ходих на хайкинг на връх Таламрут - хареса ми. От GYG е офертата - прехода е общо около 5 часа (3 качване, с почивка, 1 час за обяд и около час слизане). Вижда се и връх Тубкал, който е и най-високия в Мароко, но там преходите са за 2-3 дни и трябва човек да има опит и подготовка.

Айт бен Хаду ми хареса, не е нещо уау, но е интересно и различно, особено ако не си посещавал глинен град преди.

Това е набързо, тези дни мога да се хвана и да опиша цялото пътуване в отделна тема. Беше общо 14 дни от Танжер през Сахара до Есаоира.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 56 минути , Ozymandias каза:

Мнение след прясно завръщане от Мароко. 
 - Есаоира на мен ми хареса много, но е и доста различно от атмосферата в Маракеш. Има много сърфисти и музиканти, архитектурата на медината е в европейски стил. Аз бях с нощувка и го смятам за по-добрия вариант. Карах и сърф, като условията са добри.

- Двореца Бахия в Маракеш е в ремонт - скелета и платна има на доста места. Основните неща могат да се видят, но в цялата блъсканица от туристи + ремонта, не може да се усети атмосферата добре. Джамията Кутубия и двореца Бади също са в  ремонт, но могат да се разгледат спокойно. Билетите за Бахия и Бади са по 100 дирхама всеки.
 - Градината на Мажорел е must, билети само онлайн, голяма блъсканица е. Бен Юсуф - билети на място. Тайната градина - също на място. Билетите са с цени: Мажорел - около 33 евро (за градините и двата музея), Бен Юсуф - 50 дирхама, Тайната градина - 80 дирхама.

- Узуд има моменти когато тече кална вода (докато аз бях там например), затова и не съм ходил. 
 - Ходих на хайкинг на връх Таламрут - хареса ми. От GYG е офертата - прехода е общо около 5 часа (3 качване, с почивка, 1 час за обяд и около час слизане). Вижда се и връх Тубкал, който е и най-високия в Мароко, но там преходите са за 2-3 дни и трябва човек да има опит и подготовка.
 - Айт бен Хаду ми хареса, не е нещо уау, но е интересно и различно, особено ако не си посещавал глинен град преди.

Това е набързо, тези дни мога да се хвана и да опиша цялото пътуване в отделна тема. Беше общо 14 дни от Танжер през Сахара до Есаоира. 

Имаше ли напрежение заради протестите от последните дни ? В някой градове  е имало погроми и сериозна намеса на полицията.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Otnesen каза:

Имаше ли напрежение заради протестите от последните дни ? В някой градове  е имало погроми и сериозна намеса на полицията.

Когато започнаха аз бях още по малките градчета, но и последните 4 дни в Маракеш не съм усетил или видял някакво напрежение.

• Харесвам 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

здравейте,

И аз организирам престоя ни в Мароко. Ще бъдем там от 23.12. до 30.12.25. Планирали сме четиридневен тур в пустинята. Резервирахме вече и риада в Маракеш, дано не ме разочарова.  На 23.12, когато пристигаме ще трябва да нощуваме някъде и да ви питам за препоръки за сносен хотел в близост до летището, защото на следващият ден сутринта тръгваме за Мерзуга и т.н.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, магеланци,

Бих искала да попитам в Мароко може ли да се плаща с карта Revolut и с евро в кеш или само с мароканска валута в кеш ? Кой вид плащане е по-изгоден?

Благодаря предварително на всички, които ми отговорят!

Публикувано:

Може да се плаща с карта Revolut, където приемат плащане с карти. Според мен за кеш плащания си изтеглете пари там от Revolut-а от банкомат на банка Al Barid Bank, защото от тази банка е без такса. Револют дава много добър курс в делнични дни, буквално по фиксинг, дори и малко по-нисък курс понякога.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз бих разчитала на картови плащания на около 20%, да не кажа нула. Евро в брой за обмяна в динари и Револют с обменени динари в нея с цел теглене. Плащането в евро в нееврови страни обикновено не е изгодно и не бива да се разчита на това особено извън топ туристическите места.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

@Zdravko Nestorov  поздравления и благодарности за тази тема, много ми е полезна! Днес импулсивно решихме да се разходим до Маракеш, понеже не сме ходили в Мароко и купихме билети за 17-20 януари. После изчетох темата ти и след кратък преглед на наличностите в Букинг на препоръчаните тук рияди, резервирах La Claire Fontaine. Сега преписвам от теб и други препоръки 😀

@DGTG, в Тавекс би трябвало да има? 

• Благодаря 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.