Прескочи до съдържание

Мароко за 4 дни през Декември – Първите ни стъпки в Африка 🌍

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте на всички! Видях, че във форума има страшно много (и страшно полезни) теми за Мароко и всяка е пълна с всевъзможни идеи какво да се прави там, но повечето са за дълги обиколки – от седмица до месец (че и повече) 😄. При нас обаче положението е малко по-различно - отпуската намалява, но пък любопитството се увечава. И в крайна сметка директните полети на WizzAir (на доста прилична цена) си казаха думата. Така накрая се озовахме с билети от 06.12 до 10.12, което ни дава цели 4 пълни дни в Мароко (полетите са с доста добри часове).

В началото мислех да пиша в темата Мароко - бързи въпроси, но реших, че ще е полезно да направя една отделна тема специално за такова кратко 4-дневно приключение. Този път няма да гоним луди маршрути (или поне така си мисля за момента) и ще се опитаме да следваме съветите на повечето от вас - да оставим фокуса основно върху Маракеш и околностите. Страшно големи благодарности на @master_of_germs за този коментар, който ме мотивира да не включвам половин Мароко в плана за толкова малко време:

Цитат

Изобщо не ви е нужна кола под наем, но пък може и така да ви е по-спокойно. За мене при първо ходене до Маракеш не само че не е задължително, ами си е направо престъпление да се ходи в северната половина от страната. Има предостатъчно други възможности за полети и до Фес, и до Рабат, и до Танжер. Ако видите една медина, това е предостатъчно. Защо да гледате еднотипни неща? Туровете са евтини, пътува се в малки бусчета, по около 15 души. Хем да се запознаете с хора, хем да не се чувствате в калабалък.

Изчетох доста голяма част от информацията тук във форума и по-долу ще обобщя най-важното, което намерих (може и на някой друг да му е полезно - @Otnesen тагвам теб, тъй като видях, че си писал в другата тема), както и какъв е планът ни за тези 4 дни. Разбира се, съм отворен за всякакви идеи и препоръки!

Програма

Ден План Места за посещение Бележки
1 Маракеш
  • Jardin Majorelle
  • Villa Oasis - Private residence of Yves Saint Laurent & Pierre Berge
  • Madrasa Ben Youssef
  • Ben Youssef Mosque
  • Le Jardin Secret
  • Jamma el fna
  • Koutoubia
  • Bahia Palace
  • El Badi Palace
  • Saadian Tombs
Кацането ни е около 11:00 преди обяд и планираме да оползотворим целия следобед за разходка из Маракеш, като ще се опитаме да обиколим най-важните забележителности в града и да се потопим в атмосферата на града.
2 Ouzoud Waterfalls
  • Ouzoud Waterfalls
  • Разходка с лодка
  • Изкачване до върха на самия водопад
Резервирах едно от турчетата през GetYourGuide, тъй като цените са доста изгодни, а отзивите за тях изглеждат отлични.
3 Aït Benhaddou & Ouarzazate
  • Tizi n'Tichka
  • Ouarzazate
  • Aït Benhaddou
Резервирах друго от турчетата през GetYourGuide, тъй като цените и тук бяха доста изгодни, а отзивите за тях изглеждат отлични.
4 Маракеш
  • Останалите места от Ден 1
Понеже полетът ни е в 19:00, ще разполагаме с половин ден, за да обиколим местата в Маракеш, които не сме успели да видим в първия ден, или просто да се насладим спокойно на атмосферата на града.

Тук ми възникнаха няколко въпроса:

• За запазване на турове тук не открих толкова ясна информация, както в Армения, където ползвахме местни агенции, затова се доверих на GetYourGuide - цените са добри и има добри отзиви за туровете. Ако някой има предишен опит с тези две екскурзии и може да сподели от къде ги е резервирал, ще е страхотно. Определено не планираме да наемаме кола (твърде малко е времето).
  • Чудя се дали да заменя Ден 2 или Ден 3 с еднодневен тур до Essaouira, за да ни е по-спокойно (въпреки че и двата дена предлагат доста интересни приключения и не ми се иска да ги заменям). Какво мислите по въпроса?

Полезни съвети

Тема Съвети
Безопасност Разхождайте се спокойно, включително и вечер – като цяло е безопасно.
Спазвайте обичайните правила за всяка чужда държава.
Внимавайте с нахалници и фалшиви гидове, които предлагат „безплатни турове“ или искат пари след това.
Не се доверявайте на съмнително евтини оферти, особено за арганово масло – често е менте.
Малко твърдост при досадници помага, но най-добрата защита е здрав разум.
Визи За престой до 90 дни като турист не е нужна виза.
Проверете валидността на паспорта си - минималната валидност след датата на влизане в страната да е между три и шест месеца.
Препоръчително е паспортът да разполага с две празни страници.
Летище Отделете си минимум 2-2,5 часа за преминаване през летището в Маракеш.
Процедурите включват сканиране на багаж на входа, задължителен чек-ин на гише (дори при ръчен багаж, няма онлайн опция за Маракеш), проверки за сигурност, паспортен контрол и изходен печат. Може да има и митническа проверка, макар понякога да няма служители.
Бордни карти Разпечатайте бордните си карти предварително – може да го направите на чек-ин гише или в хотела.
Плащания На доста места се приема карта, но дръжте и кеш.
Revolut е удобен за теглене на дирхами без такси, особено от банкоматите на „Ал Барид“ на летището (или други такива в града).
Ако предпочитате обмен, добър курс има в хотел Али близо до големия площад (може да се използва ЕВРО).
Мобилен интернет eSIM е удобно решение за първите часове.
В града си купете местна карта – по-евтино е и се зарежда лесно. Хотелът често може да ви насочи къде най-бързо да се вземе.
Навигация Maps.me е отличен за малките улички в медините, показва и най-дребните завои.
Google Maps също е надежден, особено в по-централните части (но въпреки това може да е и много неточен).
Такси Използвайте InDrive (алтернатива на Uber, Bolt и т.н.) - по-евтино е от обикновените таксита (до 30%).
Не поръчвайте кола точно до стоянки на таксита (летища, гари, медини), за да избегнете конфликти (шофьорите на такситата изобщо не харесват тази услуга) - отдръпнете се малко и тогава поръчайте.
Храна Опитайте местни ястия като тажин, кефта и пастия.
Ментовият чай и портокаловият сок са класики, които си заслужават.
Пиене Алкохолът се продава ограничено - най-често в супермаркети като Carrefour, където има отделно помещение.
Цените са около два пъти по-високи от българските.
Продажбата спира около залез (например към 20:00 през зимата).
Ако попаднете на местен алкохол (например махия - смокинова ракия), струва си да го пробвате (намира се много трудно).

Ресторанти и Кафета

Вид Място
Ресторанти Restaurant Le Grand Bazar Marrakech
Kui-Zin
Chez Brahim Restaurant
Snack Toubkal
Atay Cafe
Cafe Chez Zaza
Кафета Dar el Bacha / Bacha Coffee
(специална препоръка на @master_of_germs)

Хотели

Планът е трите нощувки да бъдат в Маракеш, като искаме да усетим атмосферата, спейки в риад. В момента разглеждам различни опции в Booking основно, като попаднах на доста предложения във форума, но част от тях вече имат доста повече слаби отзиви, а други вече са с прекалено високи цени.

• Ще се радвам на всякакви идеи, стига да са чисти (на това май държим най-много), около централния площад (ама на по-спокойно място) и в рамките на около €350 за целия престой (не е като да нямаме изисквания) - става дума за стая за 2-ма човека.
  • Имате ли някакви впечатления за риадите по-долу? Всички ми харесват и всяко лично мнение на човек, който ги е използвал, би било много полезно.
Хотел Цена
Riad Adriana €353,00
Riad Louaya €287,00
KOUTOBIA ROYAL €293,00
Riad Dar Yassine €392,00
La Claire Fontaine €383,00
Riad Anya & SPA €463,00
RIAD VILLA SIDI BABA €307,00

Дано написаното помогне и на други магеланци, а аз ще съм повече от благодарен за всякакви допълнителни съвети и идеи.

Желая ви страхотен четвъртък и усмихнат край на седмицата!

• Харесвам 13
  • Благодаря 5
  • Браво 4
Публикувано:

За Мажорел - възможно най-ранния час на влизане. Половин до един час по-късно става лудница.

Медресето си струва. 

Саадинските гробници ги пропуснете - загубено време са. 

От дворците единият не ни се стори никак обещаващ и не влязохме. Другият, мисля, че беше Bahia, e приятен, но не чак задължителен. Ако сте били в Гранада или Севиля, ще ви се стори като много постна версия на Аламбра или Алказар. Аз поне съм доволен, че видях Мароко преди Андалусия.

За Узуд. Не е качване, а слизане. Почва се от точно над водопада, постепенно се слиза, като основно се бавите да снимате маймуни. Преди да почне разходката, ще имате задължителната лекция за арганавите дървета и масло, като ще се надяват да си купите. Аз имах доста поръчки от колеги да купувам за подаръци. По-различното на тоя тур беше, че освен за аргана, имахме и урок по берберската писменост 🙂

пътеката постепенно слиза надолу, има места да се вземе и нещо за пиене на погледните точки. "Лодките" са по-скоро барнати салове с пейки за сядане. Съвсем кратко е. Гребе се до водопада, снимки, а, у. Спират те от другата страна на езерцето и оттам нагоре по павирани алеи с много мърчъндайз за туристи.  И макаци. Дебели охранени, та прехранени. Моят съвет е, да не се включвате в свръхугояването им. Някак не е добре за здравето им и ми е мъчно за животинките. По-дебели са дори от онова кюфте, дето ми се води куче. 😄

После ви водят вас да ви угояват в някое от многото заведения преди да ви натоварят обратно на маршрутките. Като това ядене мисля, че не се включваше в цената на тура. @Argentique остана много доволна, че бабката й приготви специално безмесно блюдо, каквито опции в менюто иначе липсваха. 😄

Колкото и да харесвам Аит бен хадду, аз бих избрал Ессауира за другия дневен тур. Съображенията ми са две. Първо, макар и рядко и не задълго, в Атлас зимата може да има обилни снеговалежи и проходът Тишка да бъде затворен за часове, до цял ден или два. Ако вземе, че навали, докато сте отвъд планината, алтернативите изискват много обикаляне. А това изобщо си е твърде изтощаващо пътуване за ден. Проходът е на над 2600 м н.в. и трябва да го минете за ден два пъти. Освен това, ако някога решите да отидете пак с основна цел Сахара, ще минете по същия път. Преди време имаше и една схема да се лети евтино от Марсилия до Уарзазат, мисля, че @Георги Матеев беше много доволен от нея. 

Есауира може да провокира различни усещания. @mary_shery се отврати, а на останалите от групата много ни хареса. Бих я оприличил на беден и запуснат клонинг на Кадис. 

Туровете до Ессауира освен на арганов кооператив ще ви спрат при инстаграмските дървета с "накацалите" по клоните кози.  😄

Щете, не щете, там се вдига на "всичко коз". 😉

ЗА Дар ел баша. Там може да почакате доста. Отива се и ти дават номерче, за да не висиш на опашка. Мястото не е просто кафе. Има и малък музей, и невероятен вътрешен двор с градина, така че се правят много снимки, докато съобщят, че ти е дошъл редът. Но ще чакате поне час. 

@mary_shery се беше барнала в яркооранжева рокля, какъвто е и преобладаващият цвят в кафето и униформите на персонала. Изтърваха си шанса да я ползват за рекламно лице. 😄

За яденето в Маракеш. Стрийт-фууд на площада или уличките към него е класика и евтинийка, но ако не желаете чак пък толкоз сливане с местната култура, ето едно заведение, където сядахме ние, и смятам, че е без конкуренция като съотношение качество/цена. Домакините ни го препоръчаха. Хем е практически на площада, хем и леко встрани от адската лудница.

https://maps.app.goo.gl/GZ92JvCBhKZ5t9VQ8

Ходихме и на рууфтоп заведения в медината но не около площада. Особено вечер е много chill атмосферата. 

Но не помня имената им...

• Харесвам 3
  • Благодаря 3
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Здравейте на всички! Видях, че във форума има страшно много (и страшно полезни) теми за Мароко и всяка е пълна с всевъзможни идеи какво да се прави там, но повечето са за дълги обиколки – от седмица до месец (че и повече) 😄. При нас обаче положението е малко по-различно - отпуската намалява, но пък любопитството се увечава. И в крайна сметка директните полети на WizzAir (на доста прилична цена) си казаха думата. Така накрая се озовахме с билети от 06.12 до 10.12, което ни дава цели 4 пълни дни в Мароко (полетите са с доста добри часове).

В началото мислех да пиша в темата Мароко - бързи въпроси, но реших, че ще е полезно да направя една отделна тема специално за такова кратко 4-дневно приключение. Този път няма да гоним луди маршрути (или поне така си мисля за момента) и ще се опитаме да следваме съветите на повечето от вас - да оставим фокуса основно върху Маракеш и околностите. Страшно големи благодарности на @master_of_germs за този коментар, който ме мотивира да не включвам половин Мароко в плана за толкова малко време:

Изчетох доста голяма част от информацията тук във форума и по-долу ще обобщя най-важното, което намерих (може и на някой друг да му е полезно - @Otnesen тагвам теб, тъй като видях, че си писал в другата тема), както и какъв е планът ни за тези 4 дни. Разбира се, съм отворен за всякакви идеи и препоръки!

Програма

1 Маракеш
  • Jardin Majorelle
  • Madrasa Ben Youssef
  • Ben Youssef Mosque
  • Le Jardin Secret
  • Jamma el fna
  • Koutoubia
  • Bahia Palace
  • El Badi Palace
  • Saadian Tombs
Кацането ни е около 11:00 преди обяд и планираме да оползотворим целия следобед за разходка из Маракеш, като ще се опитаме да обиколим най-важните забележителности в града и да се потопим в атмосферата на града.
2 Ouzoud Waterfalls
  • Ouzoud Waterfalls
  • Разходка с лодка
Резервирах едно от турчетата през GetYourGuide, тъй като цените са доста изгодни, а отзивите за тях изглеждат отлични.
  • Tizi n'Tichka
  • Ouarzazate
  • Aït Benhaddou
Резервирах друго от турчетата през GetYourGuide, тъй като цените и тук бяха доста изгодни, а отзивите за тях изглеждат отлични.
4 Маракеш
Понеже полетът ни е в 19:00, ще разполагаме с половин ден, за да обиколим местата в Маракеш, които не сме успели да видим в първия ден, или просто да се насладим спокойно на атмосферата на града.

• За запазване на турове тук не открих толкова ясна информация, както в Армения, където ползвахме местни агенции, затова се доверих на GetYourGuide - цените са добри и има добри отзиви за туровете. Ако някой има предишен опит с тези две екскурзии и може да сподели от къде ги е резервирал, ще е страхотно. Определено не планираме да наемаме кола (твърде малко е времето).
  • Чудя се дали да заменя Ден 2 или Ден 3 с еднодневен тур до Essaouira, за да ни е по-спокойно (въпреки че и двата дена предлагат доста интересни приключения и не ми се иска да ги заменям). Какво мислите по въпроса?

Полезни съвети

Тема Съвети
Безопасност Разхождайте се спокойно, включително и вечер – като цяло е безопасно.
Внимавайте с нахалници и фалшиви гидове, които предлагат „безплатни турове“ или искат пари след това.
Не се доверявайте на съмнително евтини оферти, особено за арганово масло – често е менте.
Проверете валидността на паспорта си - минималната валидност след датата на влизане в страната да е между три и шест месеца.
Процедурите включват сканиране на багаж на входа, задължителен чек-ин на гише (дори при ръчен багаж, няма онлайн опция за Маракеш), проверки за сигурност, паспортен контрол и изходен печат. Може да има и митническа проверка, макар понякога да няма служители.
Бордни карти Разпечатайте бордните си карти предварително – може да го направите на чек-ин гише или в хотела.
Revolut е удобен за теглене на дирхами без такси, особено от банкоматите на „Ал Барид“ на летището (или други такива в града).
Ако предпочитате обмен, добър курс има в хотел Али близо до големия площад (може да се използва ЕВРО).
В града си купете местна карта – по-евтино е и се зарежда лесно. Хотелът често може да ви насочи къде най-бързо да се вземе.
Навигация Maps.me е отличен за малките улички в медините, показва и най-дребните завои.
Google Maps също е надежден, особено в по-централните части (но въпреки това може да е и много неточен).
Такси Използвайте InDrive (алтернатива на Uber, Bolt и т.н.) - по-евтино е от обикновените таксита (до 30%).
Не поръчвайте кола точно до стоянки на таксита (летища, гари, медини), за да избегнете конфликти (шофьорите на такситата изобщо не харесват тази услуга) - отдръпнете се малко и тогава поръчайте.
Пиене Алкохолът се продава ограничено - най-често в супермаркети като Carrefour, където има отделно помещение.
Ако попаднете на местен алкохол (например махия - смокинова ракия), струва си да го пробвате (намира се много трудно).

Ресторанти и Кафета

Вид Място
Kui-Zin
Chez Brahim Restaurant
Snack Toubkal
Atay Cafe
Cafe Chez Zaza

Хотели

Планът е трите нощувки да бъдат в Маракеш, като искаме да усетим атмосферата, спейки в риад. В момента разглеждам различни опции в Booking основно, като попаднах на доста предложения във форума, но част от тях вече имат доста повече слаби отзиви, а други вече са с прекалено високи цени.

• Ще се радвам на всякакви идеи, стига да са чисти (на това май държим най-много), около централния площад (ама на по-спокойно място) и в рамките на около €350 за целия престой (не е като да нямаме изисквания) - става дума за стая за 2-ма човека.
  • Имате ли някакви впечатления за риадите по-долу? Всички ми харесват и всяко лично мнение на човек, който ги е използвал, би било много полезно.
Хотел Цена
Riad Adriana €353,00
Riad Louaya €287,00
KOUTOBIA ROYAL €293,00
Riad Dar Yassine €392,00
Riad Anya & SPA €463,00

Дано написаното помогне и на други магеланци, а аз ще съм повече от благодарен за всякакви допълнителни съвети и идеи.

Ще преписвам. Аз съм от 30.12 до 6.01, като последните 2 дни са за тур до синия град, но още не зная как.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , master_of_germs каза:

За Мажорел - възможно най-ранния час на влизане. Половин до един час по-късно става лудница.

Медресето си струва. 

Саадинските гробници ги пропуснете - загубено време са. 

От дворците единият не ни се стори никак обещаващ и не влязохме. Другият, мисля, че беше Bahia, e приятен, но не чак задължителен. Ако сте били в Гранада или Севиля, ще ви се стори като много постна версия на Аламбра или Алказар. Аз поне съм доволен, че видях Мароко преди Андалусия.

За Узуд. Не е качване, а слизане. Почва се от точно над водопада, постепенно се слиза, като основно се бавите да снимате маймуни. Преди да почне разходката, ще имате задължителната лекция за арганавите дървета и масло, като ще се надяват да си купите. Аз имах доста поръчки от колеги да купувам за подаръци. По-различното на тоя тур беше, че освен за аргана, имахме и урок по берберската писменост 🙂

пътеката постепенно слиза надолу, има места да се вземе и нещо за пиене на погледните точки. "Лодките" са по-скоро барнати салове с пейки за сядане. Съвсем кратко е. Гребе се до водопада, снимки, а, у. Спират те от друганлта страна на езерцето и оттам нагоре по панирани алеи с много мърчъндайз за туристи.  И макаци. Дебели охранени та прехранени. Моят съвет е, да не се включвате в свръхугояването им. Некак не е добре за здравето им и ми е мъчно за животинките. По-дебели са дори от онова кюфте, дето ми се води куче 😄

после ви водят вас да ви угояват в някое от многото заведения преди да ми натоварят обратно на маршрутките. Като това ядене мисля, че не се включваше в цената на тура. @Argentique остана много доволна, че бабката й приготви специално безмесно блюдо, каквито опции в менюто иначе липсваха 😄

Колкото и да харесвам Аит бен хадду, аз бих избрал Ессауира за другия дневен тур. Съображенията ми са две. Първо, макар и рядко и не задълго, в Атлас зимата може да има обилни снеговалежи и проходът Тишка да бъде затворен за часове, до цял ден или два. Ако вземе, че навали, докато сте отвъд планината, алтернативите изискват много обикаляне. А това изобщо си е твърде изтощаващо пътуване за ден. Проходът е на над 2600 м н.в. и трябва да го минете за ден два пъти. Освен това, ако някого решите да отидете пак с основна цел Сахара, ще минете по същия път. Преди време имаше и една схема да се лети евтино от Марсилия до Уарзазат, мисля, че @Георги Матеев беше много доволен от нея. 

Есауира може да провокира различни усещания. @mary_shery се отврати, а на останалите от групялата много ни хареса. Бих я оприличил на беден и запуснат клонинг на Кадис. 

ЗА Дар ел баша. Там може да почакате доста. Отива се и ти дават номерче, за да не висиш на опашка. Мястото не е просто кафе. Има и малък музей, и невероятен вътрешен двор с градина, така че се правят много снимки, докато съобщят, че ти е дошъл редът. Но ще чакате поне час. 

@mary_shery се беше барнала в яркооранжена рокля, какъвто е и преобладаващият цвят в кафето и униформите на персонала. Изтърваха си шанса да я ползват за рекламно лице 😄

@master_of_germs - ти си уникален и едно огромно благодаря за всичкит съвети:

• Jardin Majorelle и Villa Oasis - това може да го оставим за последния ден, тъй като тогава ще можем да го направим максимално рано. Другата ни опция беше да е около обяд, на първия ден, с надеждата тълпите от хора в зимата да не са толкова огромни 😄 
    • Има ли смисъл да купувам предварително билети или се взимат направо на място?
  • Madrasa Ben Youssef - само потвърждаваш още доста коментари по тази тема. Определено го слагам MUST.
  • Saadian Tombs - те са само и единствено, ако ни остане време 😄 Явно ще ги сложим като "АКО ИМА ВРЕМЕ".
  • Bahia Palace - повечето коментари препоръчват да се влезе в този дворец, като по-впечатляващ (както и ти го описваш). Хубавото е, че не сме били досега в Андалусия, така че няма да имам с какво да сравнявам 😄 
  • Ouzoud Waterfalls - явно съм останал с тотално грешно впечатление като четях коментарите. Т.е. слизаме след като стигнем, возим се в лодка до другия край на езерцето долу, и се катерим от другата страна до горе, когато трябва да се връщаме. Това вече придава много повече смисъл на описанията в повечето турове. Много благодаря за полезната информация относно самия тур.
    • Имаш ли препоръки за някакви туристически фирми (местни)? Засега оставам на GetYourGuide, тъй като има безплатна анулация и мога да го заменя и в последствие.
  • Aït Benhaddou - за жалост това е основното нещо, за което се пише зимата и след средата на Ноември е наистина въпрос на много късмет. Заради това го сложих и чак 3-я ден, за да можем да преценим какво да правим буквално, когато сме вече в Мароко. Ще следим прогнозата за времето и ако е хубава, със сигурност ще се възползваме, но ако не е ... ще тръсим алтернатива. Много хубаво си го описал тук - огромни благодарности за толкова обобщената информация.
  • Essaouira - със сигурност е една от алтернативите, като ще си запазя еднодневен тур и за там (за всеки случай).
    • Но нещо не ме надъхва особено много това приключение (доста прочетох и е много 50 на 50 дали ще се хареса или не - тук говоря според нашите лични интереси) и се чудя каква друга алтернатива имам за Декември около Маракеш. Дали можеш да дадеш някакви други опции - страшно ти благодаря предварително.
  • Dar el Bacha / Bacha Coffee - лелееее, не знаех, че е чак така. Не сме най-големите фенове на такова чакане, но... ако опашките не са огромни, ще се опитаме да го пробваме.

Благодаря ти от сърце за това мнение. Страшно полезна информация!!!

преди 12 минути , Дани Магелани каза:

Ще преписвам. Аз съм от 30.12 до 6.01, като последните 2 дни са за тур до синия град, но още не зная как.

@Дани Магелани - разбира се 🙂 Ще споделям всякаква информация, която успея да намеря и би била полезна.

• За жалост на нас Chefchaouen Blue City ни е непоситижим, заради краткото време, с което разполагаме 😞 

Продължавам да чета мнения за риадите и да видим какво ще си избера. Ще съм много благодарен за мнения и за тях (ако случайно някой има от първа ръка).

Хотел Цена
Riad Adriana €353,00
Riad Louaya €287,00
KOUTOBIA ROYAL €293,00
Riad Dar Yassine €392,00
Riad Anya & SPA €463,00

Разбира се, второто голямо чудене е за екскурзията до Aït Benhaddou и с какво мога да я заменя (освен Essaouira).

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!!

Публикувано:

Относно настаняване в Маракеш, препоръчвам с две ръце: Riad le Jardin Des Sens & SPA

Резервация директно с тях, предлагат транспорт от/до летище, екскурзии гидове. Стаите са много красиви а персонала изключително любезен и внимателен.

Относно Езауира, според мен може да я пропуснеш, на нас не ни хареса особено.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

На мен пък в Есауира ми хареса и ако някога ида пак, ще остана да пренощувам. Също ще отида в El Jadida-Mazagan. И в никаква Казабланка и Рабат. На едни харесва едно, на други – друго. Затова си гледам снимки на обекти и никого не слушам, ако ме праща някъде, или пък ми казва да не ходя. 😄 А отивам там, дето ме влече.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Още един глас за Есуайра от мен! Има много различна атмосфера, на океана е и отделно от това има много история в него - тук е било едно от най-големите британски консулства в региона (някога градът се е казвал Могадор), тъй като много кораби са минавали оттук на път за Индия. Тук е била и първата спирка на керваните след Агадир, където са разменяли пленници. Доста кораби са се разбивали в близките брегове и арабските племена са ги водили тук за откуп. Можете да пробвате и  Амлу - примес от арганово масло, бадеми и мед. Може да се разходите по плажа, да си купите риба от пазара и да ви я сготвят на място.

Мен водопадите изобщо не ме впечатлиха, но аз не съм фен на подобни атракции, така или иначе. 

Аид Бенхаду е интересно, но не съжалявайте, ако времето не позволява. Мястото е загубило доста от някогашния си чар и в момента туристите се бутат по малките улички, пълни с магазини. Отдалеч изглежда доста по-внушително. 

Ако ви се слуша малко джаз музика на живо в Маракеш, отидете тук - Le Bistro Arabe.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 26 минути , Argentique каза:

На мен пък в Есауира ми хареса и ако някога ида пак, ще остана да пренощувам. Също ще отида в El Jadida-Mazagan. И в никаква Казабланка и Рабат. На едни харесва едно, на други – друго. Затова си гледам снимки на обекти и никого не слушам, ако ме праща някъде, или пък ми казва да не ходя. 😄 А отивам там, дето ме влече.

Според мене Есауира и ел Джадида са много подобни и не бих ги правил в едно пътуване, така както не бих комбинирал и Маракеш с Фес. Но това са си моите представи за разнообразие в рамките на едно пътуване. Казабланка я пропускам, но Рабат ще разгледам набързо, защото все пак, макар да не е най-впечатляващият обект на ЮНЕСКО, не е и от тези, които считам за "измислени". По-същата причина и Мекнес, но той ми е задължителен стоп с нощувка, най-вече заради близостта си до Волубилис, Май ми е дошло време за второ ходене, ама като един качествен мрънкач да си кажа, че исках линия до Фес. 😄 Ако ползвам УИЗ, ще е само в едната посока.

По темата: Дебитът на водопадите е много зависим от прогнозата и валежите, така че и там си е на късмет. Но зимата по има шанс да впечатлят.

За Аит бен хаду задължително изискайте да направите фотопауза при по-далечния изглед, И то не само пауза, а и да имате време да се спуснете сами за няколко минутки до поточето. Иначе @feel_the_rush е права. Нас на отиване към пустинята се опитаха да ни го спестят и ни прекараха само през малките улички с туристически мърчъндайз. Оставиха ни предостатъчно време да се качим догоре, но наистина най-хубавото е гледката към Аит бен хаду, а не от него. На връщане от пустинята втвърдихме тона и изискахме да ни спрат отново и то там, на мястото с панорамната гледка.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Оставиха ни предостатъчно време да се качим догоре, но наистина най-хубавото е гледката към Аит бен хаду, а не от него. На връщане от пустинята втвърдихме тона и изискахме да ни спрат отново и то там, на мястото с панорамната гледка.

Демек тук

DSC_1072.JPG.0a56df9c187cfd85d5704961c984f1d4.JPG

преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

Алкохолът се продава ограничено - най-често в супермаркети като Carrefour, където има отделно помещение.

Вижте какво местно червено вино пих в Тингир. Хич не лошо за тая суша. Единственото място, където имаше алкохол. Да не кажа в коя част на географията. Но ме спаси от студа в стаите. 😄

20230207_203333.jpg.4c6e409af611a7d8263132e98fd8dec8.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

Програма

1 Маракеш
  • Jardin Majorelle
  • Madrasa Ben Youssef
  • Ben Youssef Mosque
  • Le Jardin Secret
  • Jamma el fna
  • Koutoubia
  • Bahia Palace
  • El Badi Palace
  • Saadian Tombs
2 Ouzoud Waterfalls
  • Ouzoud Waterfalls
  • Разходка с лодка
  • Tizi n'Tichka
  • Ouarzazate
  • Aït Benhaddou
4 Маракеш

Полезни съвети

Тема Съвети

Ресторанти и Кафета

Вид Място
Kui-Zin
Chez Brahim Restaurant
Snack Toubkal
Atay Cafe
Cafe Chez Zaza

Хотели

Хотел Цена
Riad Adriana €353,00
Riad Louaya €287,00
KOUTOBIA ROYAL €293,00
Riad Dar Yassine €392,00
Riad Anya & SPA €463,00

За нощувки си избрах апартамент през Букинг като гледах да е с добра локация и с добри отзиви и рейтинг. Излизаха доста места с ниски цени ,но с едва няколко отзива и прецених да не резервирам такива места. 

Ето това си набелязах за еднодневна екскурзия ....цената мисля,че е повече от добра. 

https://www.getyourguide.com/marrakesh-l208/from-marrakech-small-group-to-essaouira-sekkala-day-trip-t642091?date_from=2025-12-08&date_to=2025-12-08

• Благодаря 1
Публикувано:

И на мен  Есауира ми хареса. Но в еднодневния тур почти нищо не видяхме. По пътя спират при козичките, при арагана - да ти изцоцат и последния лев за масло и няколко часа остават за самия град. Изтръскаха ни от бусчето пред медината и викат - имате три часа, примерно. Та следващия път - смятам с преспиване да отидем. 

20230210_110524.jpg

20230210_124143.jpg

20230210_151154.jpg

20230210_151004.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Алкохолният щанд в Карфур има работно време до 20ч мисля. Или беше 19ч. Трябва да се провери, но затворя по-рано от самия магазин. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Аzia каза:

И на мен  Есауира ми хареса. Но в еднодневния тур почти нищо не видяхме. По пътя спират при козичките, при арагана - да ти изцоцат и последния лев за масло и няколко часа остават за самия град. Изтръскаха ни от бусчето пред медината и викат - имате три часа, примерно. Та следващия път - смятам с преспиване да отидем. 

20230210_110524.jpg

20230210_124143.jpg

20230210_151154.jpg

20230210_151004.jpg

В нашия тур имахме местен екскурзовод от есауира, който ни посрещна там и ни разведе из града с доста информация. После ни оставиха някакво време, но то се изяде от много бавното обслужване в едно заведение.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , master_of_germs каза:

В нашия тур имахме местен екскурзовод от есауира, който ни посрещна там и ни разведе из града с доста информация. После ни оставиха някакво време, но то се изяде от много бавното обслужване в едно заведение.

ее, ние нямахме такъв късмет. Водачите бяха двама млади льольовци, не знам единият дали и английски гразбираше:)

• Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

По-сетните хора си купуват алкохол от безмитния от последното летище, откъдето е полетът за Мароко. Демек аз. 😄
Не знам как е в Уиз, ама в Райън изкараха количка с литрови бутилки с алкохол и стекове цигари, някои си купиха. 
Аз, разбира се, предпочитам да ми дават в заведение, а не да се циганя, но там се наложи. 😄 Пък и беше много студено вечер в стаите - в риад 1 в Маракеш и Тингир по + 16 градуса с печка/климатик, в колибата в пустинята – под +10 гаранция без никаква печка. 😄 Така че конячето добре ми дойде. Там сградите не са строени за зима, а за охлаждане в жегата.

За заведението в Есауира всички бяхме единодушни да бяхме яли някъде на крак. То стана време за вечеря...

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 21.08.2025 г. в 12:18, master_of_germs каза:

За яденето в Маракеш. Стрийт-фууд на площада или уличките към него е класика и евтинийка, но ако не желаете чак пък толкоз сливане с местната култура, ето едно заведение, където сядахме ние, и смятам, че е без конкуренция като съотношение качество/цена. Домакините ни го препоръчаха. Хем е практически на площада, хем и леко встрани от адската лудница.

https://maps.app.goo.gl/GZ92JvCBhKZ5t9VQ8

Ходихме и на рууфтоп заведения в медината но не около площада. Особено вечер е много chill атмосферата. 

Но не помня имената им...

@master_of_germs - страхотни съвети. Записвам си ги и тях. 

• Snack Toubkal - това вече го срещам за втори или трети път като препоръка тук във форума. Със сигурност го слагам като MUST за посещение поне в един от всичките дни.
  • Rooftop заведенията също звучат като страхотен вариант - предполагам и за ядене и за пиене. Със сигурност ще се пробват след някой от дългите еднодневни турове.

Благодаря ти отново за толкова изчерпателната информация за всевъзможни неща пи посещението на Мароко. Определено ще се възползваме от много от тях!!!

На 21.08.2025 г. в 13:53, Ognyan каза:

Относно настаняване в Маракеш, препоръчвам с две ръце: Riad le Jardin Des Sens & SPA.

Резервация директно с тях, предлагат транспорт от/до летище, екскурзии гидове. Стаите са много красиви а персонала изключително любезен и внимателен.

Относно Езауира, според мен може да я пропуснеш, на нас не ни хареса особено.

@Ognyan - много ти благодаря за ценните съвети.

• Riad le Jardin Des Sens & SPA - разгледах и този вариант, но за съжаление цената е над €550 с включена безплатна анулация (до 22 Ноември), което доста надхвърля бюджета ни. Мястото има оценка 9.9 в Booking и съм сигурен, че е страхотно. Другият проблем е, че за нашите дати не е налично в сайта на Booking – може да се резервира от 5-ти до 10-ти, но не и от 6-ти до 9-ти (на сайта на хотела си е налично за всички дати). Иначе на снимки изглежда чудесно, а и локацията е перфектна.
  • Essaouira - и аз не мога особено да се надъхам за такава еднодневна екскурзия, но все пак е вариант (тъй като нямам други алтернативи на Aït Benhaddou).
    • Ако имаш други идеи за еднодневни турове вместо Aït Benhaddou, ще е добре, защото времето е непредвидимо за там през Декември - може да е топло и приятно без сняг по преходите, а може и да е лошо и непроходимо.

Благодаря ти отново за интересните предложения.

На 21.08.2025 г. в 14:51, traveler каза:

@Zdravko Nestorovкак си взел билети 6-10.12. като полета е на 09.12? Аз ли бъркам нещо, моите билети са 09.-13.12

Или не е от София.

@traveler - не съм го уточнил добре. Полетът тръгва на 09.12, но пристига на 10.12. Абсолютно си прав.

image.png.83cd1a831078bc03a60f00d70d569e9c.png

На 21.08.2025 г. в 14:58, Argentique каза:

@Argentique - много се радвам, че се включи с полезна информация и то от първа ръка. Благодаря!!!

• Essaouira - oтдавна не съм попадал на толкова разнопосочни мнения за дадено място. След всички тези коментари, едно е сигурно - ще резервирам еднодневен тур и до там, за да имам поне една алтернатива на Aït Benhaddou. Явно е въпрос на вкус - може да ти хареса страшно много, а може и напълно да те разочарова 😄 Напълно съм съгласен - гледам снимки и видеа и си избирам според това, което виждам, но когато има много различни мнения, неизбежно ми влияят и започвам да се колебая.
  • El Jadida-Mazagan - случайно го видях и в темата за бързи въпроси за Мароко, но е по-далечно и според мен, ако се прави, трябва задължително да е с нощувка.

Страшно ти благодаря за мнението.

На 21.08.2025 г. в 15:23, feel_the_rush каза:

Още един глас за Есуайра от мен! Има много различна атмосфера, на океана е и отделно от това има много история в него - тук е било едно от най-големите британски консулства в региона (някога градът се е казвал Могадор), тъй като много кораби са минавали оттук на път за Индия. Тук е била и първата спирка на керваните след Агадир, където са разменяли пленници. Доста кораби са се разбивали в близките брегове и арабските племена са ги водили тук за откуп. Можете да пробвате и  Амлу - примес от арганово масло, бадеми и мед. Може да се разходите по плажа, да си купите риба от пазара и да ви я сготвят на място.

Мен водопадите изобщо не ме впечатлиха, но аз не съм фен на подобни атракции, така или иначе. 

Аид Бенхаду е интересно, но не съжалявайте, ако времето не позволява. Мястото е загубило доста от някогашния си чар и в момента туристите се бутат по малките улички, пълни с магазини. Отдалеч изглежда доста по-внушително. 

Ако ви се слуша малко джаз музика на живо в Маракеш, отидете тук - Le Bistro Arabe.

@feel_the_rush - благодаря ти за полезните съвети 🙂 

• Essaouira - вече е сигурно, че ще го запазя като алтернатива. На снимки изглежда интересно, така че... поне ще знам, че имам една опция и ще решаваме на място.
  • Ouzoud Waterfalls - по принцип сме фенове на такива места, но тук според мен много зависи колко туристическо е станало. Но за нас си остава MUST.
  • Aït Benhaddou - тук определено следвам написаното от @Argentique - страшно ми харесва на снимки и видеа и ако имаме възможност, не бих го пропуснал. Но все пак ще имам и едно наум да го гледаме повече от далеч 😄 
  • Le Bistro Arabe - запазвам си го!

Благодаря за страхотните съвети и история 🙂 

На 21.08.2025 г. в 15:40, master_of_germs каза:

Според мене Есауира и ел Джадида са много подобни и не бих ги правил в едно пътуване, така както не бих комбинирал и Маракеш с Фес. Но това са си моите представи за разнообразие в рамките на едно пътуване. Казабланка я пропускам, но Рабат ще разгледам набързо, защото все пак, макар да не е най-впечатляващият обект на ЮНЕСКО, не е и от тези, които считам за "измислени". По-същата причина и Мекнес, но той ми е задължителен стоп с нощувка, най-вече заради близостта си до Волубилис, Май ми е дошло време за второ ходене, ама като един качествен мрънкач да си кажа, че исках линия до Фес. 😄 Ако ползвам УИЗ, ще е само в едната посока.

По темата: Дебитът на водопадите е много зависим от прогнозата и валежите, така че и там си е на късмет. Но зимата по има шанс да впечатлят.

За Аит бен хаду задължително изискайте да направите фотопауза при по-далечния изглед, И то не само пауза, а и да имате време да се спуснете сами за няколко минутки до поточето. Иначе @feel_the_rush е права. Нас на отиване към пустинята се опитаха да ни го спестят и ни прекараха само през малките улички с туристически мърчъндайз. Оставиха ни предостатъчно време да се качим догоре, но наистина най-хубавото е гледката към Аит бен хаду, а не от него. На връщане от пустинята втвърдихме тона и изискахме да ни спрат отново и то там, на мястото с панорамната гледка.

@master_of_germs - отново много полезна информация.

• Essaouira или El Jadida-Mazagan - засега алтернативата остава Essaouira, най-вече заради по-голямата близост до Маракеш и това, че може да се направи и без нощувка. Може би някога в бъдеще, когато се върнем (например с линия до Фес), ще помислим и за северно Мароко 🙂 
  • Ouzoud Waterfalls - стига времето да позволява (и да сме живи и здрави), правим го, пък каквото стане 😄 После ще споделя и впечатления, за да видим от коя страна ще са - позитивни или не 😄 
  • Aït Benhaddou - стискам палци времето да позволява и това определено си го записвам като съвет. Фотопауза при по-далечния изглед и за повече време. Страшно благодаря за този съвет!!!
На 21.08.2025 г. в 15:43, Argentique каза:

Демек тук

DSC_1072.JPG.0a56df9c187cfd85d5704961c984f1d4.JPG

Вижте какво местно червено вино пих в Тингир. Хич не лошо за тая суша. Единственото място, където имаше алкохол. Да не кажа в коя част на географията. Но ме спаси от студа в стаите. 😄

@Argentique - да бъда честен за Aït Benhaddou - в началото се заблудих от коментарите за туровете, че това е основната спирка, а всъщност те те насочват в малките улички. Снимката обаче е страхотна.

• Все повече се споменава за "студа в стаите". Явно ще трябва да се подготвим и то не психически, а "алкохолно" предварително. За жалост половината част от групата 😄 не пие (и това не съм аз). Ще трябва да мислим варианти!
На 21.08.2025 г. в 15:47, Otnesen каза:

За нощувки си избрах апартамент през Букинг като гледах да е с добра локация и с добри отзиви и рейтинг. Излизаха доста места с ниски цени ,но с едва няколко отзива и прецених да не резервирам такива места. 

Ето това си набелязах за еднодневна екскурзия ....цената мисля,че е повече от добра. 

https://www.getyourguide.com/marrakesh-l208/from-marrakech-small-group-to-essaouira-sekkala-day-trip-t642091?date_from=2025-12-08&date_to=2025-12-08

@Otnesen - благодаря ти отново за страхотните съвети.

• За момента откъм риади съм се спрял на тези по-горе и ще избирам един от тях. Със сигурност бихме платили малко повече, но да сме спокойни какво ще е мястото. Особено четейки коментарите и оценките, доста места просто отпаднаха.
Хотел Цена
Riad Adriana €353,00
Riad Louaya €287,00
KOUTOBIA ROYAL €293,00
Riad Dar Yassine €392,00
Riad Anya & SPA €463,00
На 21.08.2025 г. в 15:54, Аzia каза:

20230210_110524.jpg

20230210_124143.jpg

20230210_151154.jpg

20230210_151004.jpg

@Azia - много ти благодаря за съветите.

• За жалост Essaouira можем да го направим само с дневен тур (времето ни е малко и с нощувка там, ще стане много сложна логистиката) и се надявам да е малко повече време в самия град. Шегата настрана, но за козичките - да бъда честен, това само ме надъхва, защото много обичам такива места 😄 
На 21.08.2025 г. в 15:55, feel_the_rush каза:

Алкохолният щанд в Карфур има работно време до 20ч мисля. Или беше 19ч. Трябва да се провери, но затворя по-рано от самия магазин. 

@feel_the_rush - не сме най-големите пияниц (да не кажа, че почти изобщо не пием), ама след като @Argentique няколко пъти спомена за "студените стаи", ще трябва все нещо да вземе... така да оправдаем защо ще го изпием после 😄 Шегата настрана, благодаря за съвета!

На 21.08.2025 г. в 15:59, master_of_germs каза:

@master_of_germs - от къде резервирахте такъв тур (разбира се, ако имаш спомен, че май е било преди доста време)?

На 21.08.2025 г. в 16:04, Аzia каза:

ее, ние нямахме такъв късмет. Водачите бяха двама млади льольовци, не знам единият дали и английски гразбираше:)

@Azia - а вие от къде запазихте 😄 

На 21.08.2025 г. в 16:05, Argentique каза:

По-сетните хора си купуват алкохол от безмитния от последното летище, откъдето е полетът за Мароко. Демек аз. 😄
Не знам как е в Уиз, ама в Райън изкараха количка с литрови бутилки с алкохол и стекове цигари, някои си купиха. 
Аз, разбира се, предпочитам да ми дават в заведение, а не да се циганя, но там се наложи. 😄 Пък и беше много студено вечер в стаите - в риад 1 в Маракеш и Тингир по + 16 градуса с печка/климатик, в колибата в пустинята – под +10 гаранция без никаква печка. 😄 Така че конячето добре ми дойде. Там сградите не са строени за зима, а за охлаждане в жегата.

За заведението в Есауира всички бяхме единодушни да бяхме яли някъде на крак. То стана време за вечеря...

@Argentique - страхотни съвети 🙂 Както споменах, не сме големи пиячи (даже никакви), така че по-скоро ще преминем към варианта - топли дрехи. Някоя термоблуза никога не е излишна в такива ситуации. А вие по кое време на годината сте били в Мароко?

Много, ама много ви благодаря за всичките тези мнения, препоръки и коментари относно нашето малко Африканско приключение. За пореден път получавам изключително полезна информация, която за мен е безценна. След като си обобщя цялата информация, ще постна относо всякакви съвети, за да можем и някой друг да се възползва от тях.

Благодаря ви отново и ако имате някакви други препоръки, с радост ще ги разгледам и ще донамествам програмата.

Страхотна и много спокойна Неделя!

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Zdravko Nestorov каза:

вие по кое време на годината сте били в Мароко?

Първата половина на февруари 2023 г. Вероятно в началото на декември ще е по-топло. 

Пък и във втория ми риад в Маракеш беше топло и уютно, даже вечерта ме посрещнаха със затоплена с климатик стая. Просто го държеше французойка, жена! А в първия мъже се занимаваха с всичко. 😉 

За пустинята - там са други условията и вероятно има лукс лагери с климатик. Ние бяхме в колиби от съчки, покрити с килими. 😃 Спах с дрехите, полар и две камилски одеяла, добре беше. 🙂

Тоалетна + баня обща и не близо, в тъмното, много се радвам, че носих челник. Но винаги си нося за извънградски настанявания.

Обаче има звезди и много!

Мисля, че туровете ги резервирахме през Getyourguide с високи оценки. Аз ходих на три с @master_of_germs и на един сама в Урика до Маракеш и откъм организация си бяха съвсем наред.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ние бяхме по едно и също време с Мастъра. Но те си ходеха по техните програми, ние по нашата, та не се видяхме. Екскурзията резервирахме с Getyourguide. Според мен си изберете град ли искате да гледате, или природа.

Спахме в riad Davia. След този във Фес, в който зъзнахме от студ, бяхме решили, ако и в Маракеш е така, да се местим в хотел. Има модерна, чиста,  европейски тип част в града. Ако търсите удобства - вземи хотел там. Не че в риада липсват. Такситата бяха евтини тогава.  Ние избрахме да сме в Медината, че да видим как живеят хората там. Прекосявахме я по няколко пъти на ден, денем и нощем по километър-два в посока. Никой не ни е дърпал, досаждал, единствено моторчетата ме изправяха на нокти. В района на риада ни почти не движеха туристи, наблюдавахме местните занаятчии, магазинчета, скари. Дечурлигата разцъфваха мачле вечер. Накупихме им шоколади от комшията, и с топки ги обзаведохме. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Argentique каза:

Първата половина на февруари 2023 г. Вероятно в началото на декември ще е по-топло. 

Пък и във втория ми риад в Маракеш беше топло и уютно, даже вечерта ме посрещнаха със затоплена с климатик стая. Просто го държеше французойка, жена! А в първия мъже се занимаваха с всичко. 😉 

За пустинята - там са други условията и вероятно има лукс лагери с климатик. Ние бяхме в колиби от съчки, покрити с килими. 😃 Спах с дрехите, полар и две камилски одеяла, добре беше. 🙂

Тоалетна + баня обща и не близо, в тъмното, много се радвам, че носих челник. Но винаги си нося за извънградски настанявания.

Обаче има звезди и много!

Мисля, че туровете ги резервирахме през Getyourguide с високи оценки. Аз ходих на три с @master_of_germs и на един сама в Урика до Маракеш и откъм организация си бяха съвсем наред.

@Argentique - благодаря ти отново за супер полезната информация 🙂 

• На повечето местенца пише, че температурите в Мароко от Декември до Февруари са страшно подобни, но дано да си права 😛 - "February and December in Morocco have similar cool winter temperatures, with daytime highs around 15-21°C and nighttime lows around 6-8°C in many regions".
  • "Пък и във втория ми риад в Маракеш беше топло и уютно, даже вечерта ме посрещнаха със затоплена с климатик стая. Просто го държеше французойка, жена! А в първия мъже се занимаваха с всичко. 😉" - @Madlen Ivanova е на 10000% на същото мнение като тебе относно такъв тип твърдения и го подкрепя с двете си ръце!!! 😄
  • За жалост пустинята ще остане за някое следващо пътуване до тази дестинация 🙂 Тъй като сме били в Йордания, този път пустинята не ни е MUST, но пък ако имахме още 1-2 дена, нямаше да я пропуснем 🙂 Но това, което описваш си е цяло приключение 😄 
  • След всичките тези коментари, аз вече запазих през GetYourGuide, тъй като в момента цените са наистина много добри, оценките са също страшно високи и най-важното - коментарите от последната година са доста позитивни (освен за бусовете и климтаците им, ама през Декември мисля, че няма да е такава драма).
Date Ticket Activity BGN (за двама)
1 07.12.2025, 07:30 - 18:30 GetYourGuide From Marrakech: Ouzoud Waterfalls Guided Trip with Boat Ride
- Shared Transport: Ouzoud Waterfalls with Guide & Boat Tour
91,58 лв
2.1 08.12.2025, 07:30 - 19:30 GetYourGuide From Marrakech: Ouarzazate & Ait Benhaddou Guided Day Trip
- From Marrakech: Guided Ouarzazate & Ait Benhaddou Day Trip
99,70 лв
2.2 08.12.2025, 08:00 - 19:00 GetYourGuide From Marrakech: Small Group to Essaouira & Sekkala Day Trip
- From Marrakech: Essaouira Day Trip in Small Group
66,70 лв
  • Ourika е също много добра опция за еднодневна екскуризия от Маракеш, но е отново през Атласките планини и имам притеснението, че ако Aït Benhaddou отпадне, то и Ourika също би отпаднала заради лошо време.
    • Тук нали не бъркам, че пак е преход през планината?
    • И какви други туровете сте направили (еднодневни от Маракеш), ако не е тайна, за да си открадна още някоя идея 😄 

Благодаря ти от сърце, @Argentique - невероятна си!!!

преди 3 часа, Аzia каза:

Ние бяхме по едно и също време с Мастъра. Но те си ходеха по техните програми, ние по нашата, та не се видяхме. Екскурзията резервирахме с Getyourguide.

Според мен си изберете град ли искате да гледате, или природа.

Спахме в riad Davia. След този във Фес, в който зъзнахме от студ, бяхме решили, ако и в Маракеш е така, да се местим в хотел. Има модерна, чиста,  европейски тип част в града. Ако търсите удобства - вземи хотел там. Не че в риада липсват. Такситата бяха евтини тогава.  Ние избрахме да сме в Медината, че да видим как живеят хората там. Прекосявахме я по няколко пъти на ден, денем и нощем по километър-два в посока. Никой не ни е дърпал, досаждал, единствено моторчетата ме изправяха на нокти. В района на риада ни почти не движеха туристи, наблюдавахме местните занаятчии, магазинчета, скари. Дечурлигата разцъфваха мачле вечер. Накупихме им шоколади от комшията, и с топки ги обзаведохме. 

@Azia - явно това е било истинско магеланско приключение... цяла инвазия 😄 

• Малко по-горе ги описах нещата, на които се спряхме като екскурзии от GetYourGuide. Комбинация от природа и градове (в някаква форма 😄).
    • И същия въпрос, какъвто зададох по-горе и на @Argentique - какви еднодневни турове сте направили от Маракеш?
  • Riad Davia за жалост не е наличен за нашите дати... Но пък изглежда наистина страшно приятен от снимките в Booking.
  • Вече съм се спрял на 6 риада и днес мисля да избера кой ни харесва най-много и да го запазвам 🙂 Със сигурност предпочтам да е в самата Медина, заради същите причини, които и ти споделяш.
  • "Дечурлигата разцъфваха мачле вечер. Накупихме им шоколади от комшията, и с топки ги обзаведохме." - това е много яко 🙂 Страхотен жест!!!

Благодаря ти за страхотните съвети! Продължаваме към избора на хотел 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Ourika е също много добра опция за еднодневна екскуризия от Маракеш, но е отново през Атласките планини и имам притеснението, че ако Aït Benhaddou отпадне, то и Ourika също би отпаднала заради лошо време.

• Тук нали не бъркам, че пак е преход през планината?
  • И какви други туровете сте направили (еднодневни от Маракеш), ако не е тайна, за да си открадна още някоя идея

Еднодневните турове бяха до Есауира и Узуд, дългият до пустинята през Айт Бен Хаду беше три дни. В Урика ходих сама, защото другите човечета още не бяха дошли, а аз избрах друг маршрут за стигане до Мароко. Предния следобед/вечер обиколих малко из центъра на Маракеш и реших, че цял ден сама там не ми се обикаля. 😄 В Урика е по-ниската част от планината, близо е до града, карат те до едно селце с много ресторанти и ходиш пеш по скали към водопад, после ти остава време да обядваш, друго интересно няма.

DSC_0701.JPG.8a07e849b5f91b9f21f26c13a7d213ae.JPG

За начало на пътешествието става, обаче другите трипове бяха по-интересни. Но пък в Урика бяхме само трима с един гид (така се получи) и ни разказваше всичко и уйдисваше на разни акъли. Разбира се, както навсякъде, имаше задължителни спирки за арган, грънчари, фермерски къщи и т.н. Първия път е интересно, после вече виеш от досада. 
И да, на път към Урика спират на завой, където те гонят продавачи на гривнички и т.н., но пък целта е да видиш най-високия връх в Мароко – Тубкал.

DSC_0680.JPG.641143f8b0b69da14770c1228287f5cb.JPG

Другаде по масови турове май не се предлага гледката. 
P.S. С търговците като се говори на български, по́ има шанс да се отървеш от тях. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да се включа и аз в тази тема понеже и аз се сдобих с билети от 9-13.12 и ще пътуваме с деца на 10 и 14г.

Реално нашата програма е:

1. Полет София-Марскеш. Пристигане вечерта. Вечерна разходка до пазара в Маракеш и района около него. Нощувка в Маракеш.

2. Сутринта - някакви забележителности в Маракеш. След това с автобус до Агадир. Тур с вечеря под звездите сред дюните наблизо. Нощувка в Агафир.

3. Крокопаркът в Агафир и преди/след това тур със каране на АТВ и сандсърфинг по пясъчните дюни наоколо. Нощувка в Агадир.

4. Сутрешен автобус до Маракеш. После вероятно тур до Агафай с камили, вечеря и огнено шоу. Нощувка в Маракеш.

5. Сутрешен полет до София

И аз много се чудих с какво точно да уплътня нашите 3 пълни дни. Били сме в Йордания и ми се искаше да нощуваме пак сред пустинята, но просто ще е голяма утрепия от път само за една нощувка под звездите. Проверих всички възможни варианти - Мерзуга, Загора, Чигага - няма как. 

После случайно ми излезе, че покрай Агадир има пясъчни дюни и реших, че ще се отдадем на забавления. Не сме карали АТВ и сандсърфинг, така че сметнахме, че му е дошло времето 🙂

И аз съм букнала туровете през GetYourGuide и Viator.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

В много неща съм привърженик на минимализма , но освен ако не сте като Георги Матеев да ходите в Мароко през седмица , защо си причинявате това препускане ? 

Мароко не е Дубай и четири дни са прекалено малко , при положение че Wizz не са заложили полети след зимното разписание и втори  шанс за толкова лесен достъп може да нямаме.

Пустинята е доста различна от тази в Йордания ...а звездното небе не бих заменил за никакви водопади.

Dades Valley , Todra Gorge са страшно красиви места

Шефшауен бил туристически .. .ми дайте да зачеркнем и две-трети от Европа, ЮНЕСКО местата  и т.н.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Argentique каза:

Еднодневните турове бяха до Есауира и Узуд, дългият до пустинята през Айт Бен Хаду беше три дни. В Урика ходих сама, защото другите човечета още не бяха дошли, а аз избрах друг маршрут за стигане до Мароко. Предния следобед/вечер обиколих малко из центъра на Маракеш и реших, че цял ден сама там не ми се обикаля. 😄 В Урика е по-ниската част от планината, близо е до града, карат те до едно селце с много ресторанти и ходиш пеш по скали към водопад, после ти остава време да обядваш, друго интересно няма.

DSC_0701.JPG.8a07e849b5f91b9f21f26c13a7d213ae.JPG

За начало на пътешествието става, обаче другите трипове бяха по-интересни. Но пък в Урика бяхме само трима с един гид (така се получи) и ни разказваше всичко и уйдисваше на разни акъли. Разбира се, както навсякъде, имаше задължителни спирки за арган, грънчари, фермерски къщи и т.н. Първия път е интересно, после вече виеш от досада. 
И да, на път към Урика спират на завой, където те гонят продавачи на гривнички и т.н., но пък целта е да видиш най-високия връх в Мароко – Тубкал.

Другаде по масови турове май не се предлага гледката. 
P.S. С търговците като се говори на български, по́ има шанс да се отървеш от тях. 

@Argentique - страхотна информация! Благодаря ти!!!

• Ouzoud (водопадите) и Ait Benhaddou (древния град), с алтернатива Essaouira (градчето до океана), засега остават потенциалните варианти, за които запазих. Ourika изглежда засега да я оставя настрана - определено другите са ми по-големи фаворити.
  • Явно няма как да се разминеш със задължителните спирки, за да ти пробутат нещичко. Хич не ги харесвам и са ми много досадни, но си им е част от културата явно и на тях 🙂 
  • Toubkal - от всичко, което разгледах, поне лично аз не намерих някъде да има гледка към този връх (гледката определено си заслужава!!!). Така че май си права 🙂
  • "С търговците като се говори на български, по́ има шанс да се отървеш от тях." - да не питам какво им обесняваш 😄 Ама добър съвет!

Благодаря ти за цялата информация 🙂 

преди 9 часа, saved_ каза:

Да се включа и аз в тази тема понеже и аз се сдобих с билети от 9-13.12 и ще пътуваме с деца на 10 и 14г.

Реално нашата програма е:

1. Полет София-Марскеш. Пристигане вечерта. Вечерна разходка до пазара в Маракеш и района около него. Нощувка в Маракеш.

2. Сутринта - някакви забележителности в Маракеш. След това с автобус до Агадир. Тур с вечеря под звездите сред дюните наблизо. Нощувка в Агафир.

3. Крокопаркът в Агафир и преди/след това тур със каране на АТВ и сандсърфинг по пясъчните дюни наоколо. Нощувка в Агадир.

4. Сутрешен автобус до Маракеш. После вероятно тур до Агафай с камили, вечеря и огнено шоу. Нощувка в Маракеш.

5. Сутрешен полет до София

И аз много се чудих с какво точно да уплътня нашите 3 пълни дни. Били сме в Йордания и ми се искаше да нощуваме пак сред пустинята, но просто ще е голяма утрепия от път само за една нощувка под звездите. Проверих всички възможни варианти - Мерзуга, Загора, Чигага - няма как. 

После случайно ми излезе, че покрай Агадир има пясъчни дюни и реших, че ще се отдадем на забавления. Не сме карали АТВ и сандсърфинг, така че сметнахме, че му е дошло времето 🙂

И аз съм букнала туровете през GetYourGuide и Viator.

@saved_ - много интересна програма. Забелязвам, че вие ще се фокусирате основно около Agadir и Agafay, но и вашият фокус е основно за пустинята, което наистина е най-добрият вариант, защото другите пустини са убийство за времето, с което разполатае (нужни са си пълни 3 дни само за тях).

• Agafay - доста се чудих дали да не запазя същия тур през GetYourGuide, ама май по-скоро друг ни е фокусът. Ще го имам в предвид, ако нещо пропадне с другите 🙂 Хубава препоръка.
  • Изглежда, че и Agadir и Agafay предлагат АТВ и сандсърфинг - аз се бях заблудил, че са само в Agafay.
  • И при нас всичко е взето от GetYourGuide - цените там бяха просто най-добри!

Пожелавам ви страхотно време, много готини емоции и да си направите едно невероятно приключение 🙂 

преди 9 часа, stanimir каза:

В много неща съм привърженик на минимализма , но освен ако не сте като Георги Матеев да ходите в Мароко през седмица , защо си причинявате това препускане ? 

Мароко не е Дубай и четири дни са прекалено малко , при положение че Wizz не са заложили полети след зимното разписание и втори  шанс за толкова лесен достъп може да нямаме.

Пустинята е доста различна от тази в Йордания ...а звездното небе не бих заменил за никакви водопади.

Шефшауен бил туристически .. .ми дайте да зачеркнем и две-трети от Европа, ЮНЕСКО местата  и т.н.

@stanimir - със сигурност си много прав за написаното (за местата само предполагам на база снимки 😄).

• За жалост с 2 пълни дни (и още 2 половинки), просто ми изглежда страшно трудно да вмъкнем пустинята, защото ще превърнем цялото пътуване в голямао препускане. Може би, ако бяхме взели другите билети за други дати и бяха поне 3 или 4 пълни дни, със сигурност това щеше да е MUST варианта 🙂 
    • Дано Wizz да оставят тези полети и то в толкова удобни часове и дни, както сега 🙂 Не съм бил никога в Мароко, но от това, което всички описвате, явно е място, на което си заслужава да се върнеш 🙂
  • Dades Valley, Todra Gorge - отново само от снимки и видеа... ами изглеждат страхотно (още от началото се чудех дали да не ги вмъкна, но са много далеч). Те са идеални за комбинация с пустинята Merzouga... Така че стискаме палци на Wizz да не размислят!
  • Chefchaouen - за тук има наистина много противоречиви коментари, но както и по-горе бяха написали, като погледах малко снимки и видеа, ако имахме достатъчно време не бих го пропуснал! И така както се очертава, вече имам програма за още пътуване 😄

Много благодаря за информацията. Стискам палци да имаме шанса и за второ пътуване до Мароко и да можем да се насладим и на тези места.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, stanimir каза:

Няма никакво препускане в моята програма. Съобразила съм с желанията на децата и смятам, че водопади, глинени градове и пр. не са ни топ избор и въобще не съжалявам. Отиваме да си направим кефа, а не да отмятане забележителности. 

За отчета - преди години сме били в района на Казабланка.

Да, пустинята в Йордания е много по-различна от Мерзуга или Чигага, но пък на други места изглежда да е същата. Аз ако искам истинската Сахара няма да ходя в Мароко, а в Тунис например като по-достъпна дестинация.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.