Прескочи до съдържание

Мароко за 4 дни през Декември – Първите ни стъпки в Африка 🌍

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Винаги съм знаел, мароканската валута е "затворена" и затова се допитах до AI. И той ми отговори:

• Извън Мароко: По принцип е невъзможно законно да закупите марокански дирхами преди пътуването си в банки или обменни бюра извън страната. Смята се, че е незаконно да се изнася или внася валутата, освен в много малки количества.
  • Влизане/Излизане: Можете да внесете или изнесете от Мароко не повече от 2000 дирхама на човек. Всякакви по-големи суми са забранени.
  • Обмен в Мароко: Най-добре е да обмените чуждестранната си валута (евро или долари) в дирхами след пристигането си – на летището, в банки или големи хотели. Курсовете обикновено са фиксирани от правителството и не варират значително.
  • Остатъчна сума: Всякакви останали дирхами в края на пътуването трябва да бъдат обменени обратно в чуждестранна валута преди да напуснете страната, обикновено на летището, като може да се наложи да представите разписките от първоначалния обмен. 
Въпреки тези официални правила, някои големи обменни бюра или специализирани валутни търговци (напр. Tavex в България) може да предлагат много малки количества дирхами, но курсовете обикновено са доста неизгодни поради ограниченията. 
Затова най-практичният съвет е да пътувате с евро или долари в брой и да ги обмените на място в Мароко.

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
преди 24 минути , some1 каза:

Всички АТМ в Мароко имат такси за теглене от чужди карти. 

По-изгодно излиза да си обмениш евро в чейнджа. 

Назад в темата е препоръчано теглене с карта револют от банкомат на банка Al Barid Bank, защото от тази банка е без такса. 

А и след като не може да се купят лесно дирхами от чейндж бюра, остава само варианта да се сдобием с тях в Мароко. 

Edit: Относно кеша се консултирах с моя девер, който живее във Франция и пътува често до Маракеш по работа. Каза, че си тегли кеш от банкомат на летището, за да може да си плати таксито до града. 

Редактирано от Jenbel
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , Jenbel каза:

Edit: Относно кеша се консултирах с моя девер, който живее във Франция и пътува често до Маракеш по работа. Каза, че си тегли кеш от банкомат на летището, за да може да си плати таксито до града. 

Силно е вероятно хотелът да ви предложи трансфер. Аз понеже пристигнах сама преди останалите и реших да се възползвам. Платих го на риада при напускане. 

Нямах дирхами никакви. Изтеглих после. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 часа, Argentique каза:

Силно е вероятно хотелът да ви предложи трансфер. Аз понеже пристигнах сама преди останалите и реших да се възползвам. Платих го на риада при напускане. 

Нямах дирхами никакви. Изтеглих после. 

Да, побързаха да ми предложат услугите си веднага след като направих резервацията 😀:

"If you have not yet booked an airport transfer, please contact us. We will be happy to arrange it for you.
The service costs 18 EUR per trip for 1-4 people, 25 EUR for 5-8 people and 33 EUR for 9-13 people. During the night hours from 11:00 p.m. to 6:00 a.m., we charge a surcharge of EUR 5 per trip per transfer for the specified number of passengers."

И още информация от девера ми: на летището били направили отскоро гише, на което си плащаш таксиметровата услуга с кеш или с карта, издават ти бележка тип квитанция, с нея се нареждаш на опашката за таксита навън и voilà. В сайта на летището Marrakesh (RAK) има информация за въпросния Taxi booking Counter, както и възможност да се поръча и плати трансфер онлайн предварително: https://marrakeshairport.info/airport-transfer/ 

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 часа, some1 каза:

Всъщност, да, само тия май нямат. Имаха само един клон в града и ми беше много далече. 

Имат няколко клона, поне два в центъра съм виждала. Единият е близо до Джема ал Фна, където повечето хора ходят:

https://maps.app.goo.gl/24binJLMr99mn6fi9

преди 11 минути , Jenbel каза:

We will be happy to arrange it for you.
The service costs 18 EUR per trip for 1-4 people, 25 EUR for 5-8 people and 33 EUR for 9-13 people

Мда, вдигнали са цените осезаемо. 

Повечето въпроси са обсъждани в темата "Бързи въпроси за Мароко". И за смяна на пари, и таксита и т.н. Четете там.

https://magelanci.com/forums/topic/10936-мароко-бързи-въпроси/

• Харесвам 2
Публикувано:
23 hours ago, Argentique said:

Имат няколко клона, поне два в центъра съм виждала. Единият е близо до Джема ал Фна, където повечето хора ходят:

https://maps.app.goo.gl/24binJLMr99mn6fi9

Аз не бях в Маракеш. Там, където бях имаха 1 клон само. 🙂

Публикувано:

Здравейте отното 🙂 Нашето приключение е съвсем скоро и само изчитайки всичко изписано в тази тема, както и в другата с бързите въпроси, успях да си отговоря на много от оставащите въпроси. Огромно благодаря за всичките съвети и препоръки.

Ето и няколко нещица, които може да са полезни и на някой друг:

• В Тавекса на Mall of Sofia (на бул. Александър Стамболийски) имаха MAD и успяхме да си обменим някакви на курс MAD -> BGN: 0.20, което е страшно добре, особено за малка сума. Просто не съм фен да нямам никакви парички кеш като тръгвам нанякъде и все пак обмених едни 100 лева поне за основните неща в началото.
  • Огоромни благодарности на @Георги Матеев, който е описал и къде има банкомат на летището на Al Barid Bank, за да изтеглим все пак някакви пари и кеш (цитат: "в залата за ИЗЛИТАЩИ (не излизай от терминала, че после няма обратно влизане, на излитащи се отива по едно коридорче от залата за кацащи) - има банкомат на Al Barid Bank, отиди и си изтегли дирхами, ще ти трябват веднага за транспорт"). Страшни благодарности и на @Argentique за банкомата в града (цитат: https://maps.app.goo.gl/24binJLMr99mn6fi9). Така че от това ще се възползваме.
  • Времето го дават хубаво, така че за момента екскурзията за Ден 3 ще бъде до Aït Benhaddou & Ouarzazate. Не го дават да вали сняг, времето засега изглежда слънчево, така че стискаме палци да се запази по този начин и до другата седмица (че като се сетя за Швейцария и какво стана за 24 часа... знам, че всичко е възможно 😄).
  • Надявам се да се възползваме он inDrive от летището до хотела, тъй като както и на @Jenbel ни предложиха возене за 18 евро, и не мислим да се възползваме от него. Ще спазим безценния съвет да мръднем пешеходно 300-400 метра, за да сме леко извън зоната на летището и с InDrlve аппа да си викнем такси.

Благодаря ви за пореден път - безкрайно полезна информация.

Бъдете здрави и страхотен Четвъртък!

• Харесвам 8
Публикувано:

Здравейте. Едно бързо включване за пътуващите насам с малко снимки за по-бързо ориентация.

Банконатът на Al Barid Bank е точно където го е описал и Георги Матеев. Минавате секюрити проверката, минавате скенера и преди да излезете от терминала за пристигащи, завивате надясно и вървите само напред около 200 метра и ще видите една бутка с жълт банкомат.

IMG_3072.jpeg.c1817f093f4c244f0a19361ba009caa4.jpeg

IMG_3059.jpeg.ae0f84073de11530f5ee415146e4921d.jpeg

IMG_3061.jpeg.77c490cfbfac183bebd02191c1ca6dc6.jpeg

След това се връщате и излизате от летището отново през частта за пристигащи. От другата, няма да ви пуснат. Веднага след изхода е новото място за поръчка на таксита. Казваш до къде си и плащаш без излишни драми. Но цената изглежда е по-висока от inDrive.

IMG_3074.jpeg.f0b5ef8ee1149f509da98f5fb6e15ef3.jpeg

IMG_3062.jpeg.e516c3c5a87af0af666cace7e6986c30.jpeg

Но ние решихме да се възползваме от inDrive и както ни посъветвахте, отдалечихме се на 300-400 метра и си го викнахме от там. Договорихме се за 50 МАД до Медината в горната и част. Ето и от къде го поръчахме.

IMG_3071.jpeg.84d6bea92a387a7261aae13a1a91d357.jpeg

Надявам се с малко снимки в материал да е полезно и на други.

Хубав и усмихнат уикенд.

• Харесвам 13
  • Благодаря 6
Публикувано:

Чакам с нетърпение да се върнете от Маракеш и да споделите. Ние ще пътуваме 20-23.12

Набелязала съм същите забележителности и турове. Едно към едно 🙂

Не срещнах нищо по въпроса за придвижване с градски транспорт от/до летището в Маракеш. Може ли да се плати с карта, или ако е с билет откъде се купува или може да се плати на шофьора?

.

.

.

.

Намерих информация.

Редактирано от traveler
Публикувано:

Аз все пак да направя бележка да сте малко по-внимателни с храната. Аз лично при друго посещение не бих яла храна от улицата. Мийте се, пийте минерална вода. Ние се прос...хме цялата група, вероятно от храна или нещо замърсено. бяхме самоорганизирано през април 2024-та, за 9 дни, но ходихме да качваме и връх Тубкал. 

Спазвайте стриктно правилата за движение и ограниченията на скоростта, ако наемате автомобили. На нас ни съставиха акт за нещо много тъпо и той не беше малка сума. 

Това е линк към моето описание тук: 

И една забавна снимка: неописуемата радост, запечатана на лицата ни, като намерихме бира на четвъртия ден от пребиваването ни в Мароко 🙂

506607596_10236874812872986_2337696834330128899_n.jpg

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:

Здравейте 🙂 Успешно се завърнахме от Маракеш и бързам да споделя набързо малко опит от първа ръка, който може и да е полезен на някой друг.

Маракеш ни хареса, а екскурзиите наоколо - дори и повече от самия град. Ето и малко подробности:

• За предвижването от и до летището, използвахме таксита, тъй като сме двама и разликата с Alsa автобуса е минимална.
    • Както описах и по-горе, при притигането си взехме InDrive и съм супер доволен. За 50 MAD ни закара буквално на 1 минута от риада (все пак той беше в много тесни улички).
    • На връщане, решихме да се разберем с хората от риада да ни помогнат, тъй като бързахме и не искахме да се мотаем с намирането на локация за извикването на InDrive, а пък стоянката на такситата беше супер близо. Отидохме заедно с момчето на рецепцията до там, и той ни уреди твърда цена от 100 MAD до летището. Платихме още при качването, като обаче трябваше първо да закараме една дама до някаква улица малко в другата посока от летището, но все пак с бясно каране след това... си стигнахме навреме.
    • Имайте в предвид, че с няколко човека си говорихме (местни), които ни натъртиха, че InDrive са нелегални и не е толкова проблема в това, а че ако поради някаква причина някой спре колата, или пък при качване таксиджийте се заядат с шофьора, е възможно да викнат полиция и да тане раправия, при която да се загуби доста време. Така че имайте и това в предвид.
  • Избрахме риад La Claire Fontaine, за който определено давам 10 от 10. Собстеник са едно немско семейство, но целият персонал са си мароканци. Останахме доволни от всичко - чисти и просторни стаи, всеки дени ни сменяхма кърпите и почистваха стаята, дадоха ни доста съвети за какво и защо да видим, настанихме се 3 часа по-рано без доплащане, държахме си раниците до преди полета при тях, осигуриха ни и такси. Локацията на хотела е страхотна и за нас беше перфектно - леко в страни от най-голямата лудница, но все пак в медината и то на топ локация. Имаше вечери, в които се прибирахме около 12 часа пеше и не сме се притеснявали и за секунда.
    • Беше достатъчно топло и не ни е било студено, но имахме и климатик, който пуснахме 1-2 пъти, за да ни е по-топло особено като ставахме много рано сутрин.
  • За мобилен интернет си взехме една eSIM и една стандартна SIM карта. eSIM я взехме онлайн от Mobimatter и мога да кажа, че съм супер доволен, а SIM-a от хотела, като момчето на рецепцията ни помогна да си я инсталираме. Цените на двете бяха сходни - eSIM за 5 GB ни излезе 16 лева, а SIM с 10 GB - 18 лева. Бих казал дори, че SIM-а имаше по-добро покритие, дори и в Атласките планини.
  • В града посетихме Le Jardin SecretMadrasa Ben Youssef и Ben Youssef MosqueJardin Majorelle, Bahia Palace, площадът Jamma el fna, градините около Koutoubia Mosque и разбира се колкото успяхме от малките и безкрайни улички-пазари в медината.
    • Le Jardin Secret - за нас беше интересно, тъй като беше първото място, което видяхме в града. Доста е малко, но доста зелено и приятно, като уцелихме доста спокоен момент преди да дойдат групите. Така че го броя за страхотен старт на обиколката в града.
    • Madrasa Ben Youssef и Ben Youssef Mosque - заслужават си с две ръце и два крака. На нас ни харесаха страшно много, като прекарахме доста време да обикаляме всичките помещения вътре.
    • Jardin Majorelle - мястото е наистина невероятно и много ни хареса. Посетихме го в делничен ден в 8:30, като купихме билетите онлайн на предишния ден. Ами бяхме през първите 30 минути буквално сами с още 5-6 човека. После започнаха да идват хора, като към 9:30-10:00 вече имаше опашки на някои красиви места за снимки, но все още не беше претъпкано. Ние тъкмо приключвахме с обиколката и просто минахме отново да видим какво е да има повече хора... ами неприятно 😄 Силно препоръчвам да го посетите максимално рано.
    • Bahia Palace - тече голям ремонт и възстановка след земетресението. За жалост тук останахме малко разочаровани, но все пак, ако имате време, посетете го.
    • Площадът Jamma el fna - ами то става само с виждане. Сутринта, на обяд и вечерта атмосферата е коренно различна. Важно уточнение - през следобяда е пълно със змии (основно кобри) и маймунки като атракция. Ами интересно е, ама... ако някой има страх от змии, да си знае. Вечерта има от всичко, ама наистина от всичко и то по много.
    • Градините около Koutoubia Mosque - приятно да се разходиш и още по-приятно да видиш тази джамия по залез слънце. Не може да се посещава вътре от туристи, но дори и отвън е много приятно.
    • Малките и безкрайни улички-пазари в медината - ами обикаляхме колкото можахме и се нагледахме на какви ли не занаяти. Определено от години не бях виждал някои неща да се правят ръчно и останахме страшно доволни. Има всичко, обикаляйте и се губете на воля - това е огромна част от чара на това място. Ние буквално последния ден се пренаситихме 😄 Отново има огромна разлика сутрин, обед и вечер, така че опитайте по всяко време.
  • Извън града си посетихме Ouzoud Waterfalls и Aït Benhaddou & Ouarzazate (включително и Атласките планини). Страшно ни допаднаха и двете и само съжлаявам, че нямахме време и за пустинята, защото там щеше да е още по-яко. Запазете си възможно най-ранните турове, защото дойдат ли тълпите става неприятно. И при двете имахме късмета да сме преди тях и се насладихме супер много на тези места, като буквално бяхме само нашето бусче и още 1-2. След това започва лудницата. Силно НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ да посетите Atlas Studios. Билетът е 8 евро на човек и това ти включва гид, но още на входа точно гидът ти казва, че без бакшиш по-добре недей го следва. Мястото е донякъде интересно, но наистина е обърнато яко на бизнес. Като цяло не се накефихме особено там.
  • Плащанията наистина са основно кеш, като на доста малко места може и с карта (или поне ние попаднахме на малко такива) - бих казал 30% към 70% в полза на картата.  Затова изтеглете си парички от банкоматите на ATM Al Barid Bank, които вече коментирахме по-горе. Без такса е. Имайте на предвид, че банкоматите в града често остават без пари и на нас на два пъти ни се случи да свършат точно преди нас, та чак на следващия ден изтеглихме. Използвахме ето тези банкомати в града:
  • За навигация си използвахме само GoogleMaps и се спряваше прекрасно. На моменти опитах и Maps.me и от него нямам оплаквания. Така че, което ви е удобно - използвайте него. Със сигурност докато не посвикнеш на лабиринтите на медината, си има нужда от навигиране. След това е много забавно да се луташ и да си имаш някакви опорни точки.
  • Хапвахме основно на ресторанти, като най-доволни останахме със сигурност от Snack Toubkal. И за обяд и за вечеря го пробвахме - ами топ е като цени и беше много вкусно. Освен това изпробвахме и Cafe Medina Rouge (не беше лошо, ама не е и кой знае какво. Тук по-скоро най-хубавото беше гледката към Koutoubia Mosque и то по залез), Sabich Marrakech Medina (невероятни сандвичи и много хубаво домашно кафе) и Simple Restaurant marrakech (беше доста вкусно също). На екскурзиите разчитахме на местата, на които ни водеха и нямаме оплакване и там - беше вкусно. Всички те имат rooftop тераса и определено си заслужава
    • Опитахме различни храни като тажин, кефта и пастия. Ами... на мен ми хареса едно, на @Madlen Ivanova - друго, така че си е много до вкус.
    • Соковете - ами прекрасни са!!! Силно препоръчвам.
    • Сладки си взимахме от различни местенца - сергии, магазинчета, ресторантчета - имат разнообразие и аз като един фен на сладкото, останах доста доволен.
    • Улична храна почти не опитахме или по-скоро бих казал, че просто пробвахме на 1-2 места някакви малки неща. Но като цяло, винаги имам едно леко притеснение на такива места (особено виждайки какво е наоколо), просто да пробвам всевъзможни неща.
  • Бордните карти - няма нужда да ги разпечатвате. На летището отивате на гишето на WizzAir и там ще ви издадат такива. Пригответе се за доста чакане на различни места - разпечтване на бордови карти и сканирането им на турникетите, секюрити, слагане на печат за изход от държавата, втора проверка на билети и паспорт, митническа проверка, проверка на гейта и т.н., които си отнемат време. Ние отидохме 3 часа по-рано на летището и ни отне около 90-100 минути, за да стигнем до гейтовете. Като бих казал, че не беше супер натоварено и нямаше и толкова хора. Предполагам, че при пътуване през уикенда, времето може и да е повече.
  • Като цяло бих казал, че е безопасно и ако се спазват обичайните правила за всяка една чужда държава, няма да имате никакви проблеми. Хората в Мароко са свикнали да си искат бакшиши буквално за всичко - от това да ви упътят на улицата, до това, че са били там около вас като сте си взели такси. Малко повече внимание и всичко е наред. Лошото е, че повечето са страшно добронамерени и наистина искат да помогнат, ама има и такива, които буквално само чакат да си погледнеш GPS-a и уж да те навигират, а накрая ти искат пари за това и дори се карат, ако не им дадеш (от истории на рецепционистта на риада). По сергиите е наистина лудница - дори да погледнеш към нещо и веднага ще те привикат да влезеш, да разгледаш, да си купиш. Като цяло се пригответе по малките улички да ви приканват отвсякъде да си купите всичко. В повечето ситуации всичко е супер добронамерено, заприказвате се, дори понякога има много забавни разговори особено когато се опитват да познаят от къде сте. Понякога има обаче и доста нагли, и тогава малко по-твърд тон помага много. Интересно за мен беше, че когато се разделихме за малко с Мадлен, защото отивах да изтегля пари - мен ме спираха на всеки 2 крачки да ми предлагат какво ли не, а при нея - точно обратното - почти никой не я занимаваше за нищо. Като се събрахме... всичко си стана по-старому, както описах и по-горе. Прибирахме се и късно вечер (около 12), когато почти всичко вече е затворено и тогава може би е малко по-странно, но бих казал, че е по-скоро усещане. Но все пак ще получавате по някой друг странен поглед, защото си личи, че сте туристи.
  • И не на последно място - пригответе се за много котки навсякъде 😄 Дори нахранихме няколко по медината, че и те се бяха научили като мароканците да са по-нахални, ама докато на мароканец лесно се казва НЕ, на котето - е почти невъзожно 😄

В заключение - Мароко ни хареса много (така де Маракеш и околностите) и със сигурност бихме се върнали, като една от основните ни цели би била пустинята.

Пожелавам на всички да си изкарате страхотно, не се притеснявайте много-много и се забавлявайте. Ако имате някакви въпроси, сме насреща.

С пожелание за страхотна нова седмица!

• Харесвам 12
  • Благодаря 6
Публикувано:

@Zdravko Nestorov, нищо не си споменал май за уличното движение. Ами кошмарно е. С тези моторчета...И колите не са особено толерантни към пешеходците. Тъй че очите да са отворени не на 4 а на 8.

Да кажа и две думи за секретната градина - пропуснете я. Нито е секретна, нито толкова интересна. Освен че водата текла някак си. А е скъпа -100 MAD, особено като я сравня с Bahia Palace.

Това са моите 5 ст. (2.5 цента)

Днес съм в в Есауира, или както се казва.

• Харесвам 9
Публикувано:

@traveler, пиши как стигаш до там. В момента се чудя между бус /през букинг/, но има спирката за арганово масло или друго и става около 4 часа за посока, или нормален автобус /3 часа/.

@Zdravko Nestorov, благодаря за систематизираната информация. За извънградската разходка какво ползвахте /ако сте доволни от организацията/.

Наложи се да сменя рида, който си бях харесала отдавна, или по-скоро ми го смениха - Riad Orange. Бяха нагли в кореспонденцията и се радвам, че няма да сме там. Честно казано се изненадах от това, защото собсвеничката е холандка.  Да видим новия рияд как ще се представи. Трансфер ще ползваме техния /15 евро/. И всичко само кеш - установих колко съм отвикнала да се съобразявам с това. 

• Замислям се 1
Преди 1 час, jul каза:

@traveler, пиши как стигаш до там. В момента се чудя между бус /през букинг/, но има спирката за арганово масло или друго и става около 4 часа за посока, или нормален автобус /3 часа/.

@Zdravko Nestorov, благодаря за систематизираната информация. За извънградската разходка какво ползвахте /ако сте доволни от организацията/.

Наложи се да сменя рида, който си бях харесала отдавна, или по-скоро ми го смениха - Riad Orange. Бяха нагли в кореспонденцията и се радвам, че няма да сме там. Честно казано се изненадах от това, защото собсвеничката е холандка.  Да видим новия рияд как ще се представи. Трансфер ще ползваме техния /15 евро/. И всичко само кеш - установих колко съм отвикнала да се съобразявам с това. 

Дълго се чудих какви турове да избера и точно преди пътуването излезе някакво съобщение от боокинг и от там. Те всички  са еднакви. Вземат от адрес, като гледам може и от леглото. Току що чакахме някакъв заспал "турист" 15 минути. Довечера или утре ще пиша за времето за пътуване и разглеждане.

За придвижване от летището ползва линия 19, защото ми  беше удобна.  Спирката е между онзи площад и центр.джамия, на 2-3 минути и до двете места.

Редактирано от traveler
  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

https://www.getyourguide.com/bg-bg/marrakesh-l208/marrakesh-essaouira-sekkala-guide-tour-with-lunch-t59324/?ranking_uuid=ed3dfa34-7bec-49ed-845c-befcc77a3ae3

Ние запазихме от тук - даже видях ,че има една идея по-ниски цени от това което запазих.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Otnesen, през букинг има даже 10 евро на човек за същото. Приемам, че препоръчваш точно тази агенция и ще я имам предвид. Явно всички спират 30 мин за арганово масло.

Всъщност аз се чудех дали да не хванем междуградския автобус /излиза по-скъпо, но я няма отбивката/ и вероятно ще имаме повече време за самия град?

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Някой правил ли е еднодневен тур до синия град? С коя агенция? Зная, че не е близо. Много ли е натоварващо пътуването? 

• Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 часа, traveler каза:

@Zdravko Nestorov, нищо не си споменал май за уличното движение. Ами кошмарно е. С тези моторчета...И колите не са особено толерантни към пешеходците. Тъй че очите да са отворени не на 4 а на 8.

Да кажа и две думи за секретната градина - пропуснете я. Нито е секретна, нито толкова интересна. Освен че водата текла някак си. А е скъпа -100 MAD, особено като я сравня с Bahia Palace.

Това са моите 5 ст. (2.5 цента)

Днес съм в в Есауира, или както се казва.

@traveler - напълно съм съгласен и просто съм го пропуснал, но след Виетнам и Камбоджа съм станал малко устойчив на този тип трафик.

• Трафикът е наистина хаос, но за разлика от Виетнам и Камбоджа е доста по хаотичен хаос, ако мога така да се изразя. Наистина е хубаво да се оглеждате постоянно на всички посоки, тъй като дори и на малките улички е пълно с мотори, коли, каруци, моторчета с ремакрета и какво ли още не. И винаги целта е максимално бързо да се стигне от точка А до точка Б и се шмугат буквално на всяко свободно място. Случва се да те бутнат от време на време, ама доста често се извиняват 😄
  • Същото е и с хората 😄 Особено тамошните са направо като булдозери понякога като бързат 😄 Една възрастна жена изблъска @Madlen Ivanova, за да мине, но веднага се обърна и каза - Bonjour. Поне имат класа 😛 Като цяло е пълно с много местни, с много туристи и като добавиш и всички възможни МПС и неМПС, хаоса е наистина пълен. Съветът ми е наистина да сте малко по-внимателни и се свиква бързо.
  • Le Jardin Secret - и с това съм съгласен. Тъй като ни беше първото нещо, което посетихме, останахме сравнително доволни. И за сметка на Bahia Palace, който посетихме точно преди да си тръгне, там останахме доста по-разочаровани. Така че... много зависи кое кога ще бъде видяно, но @traveler е абсолютно прав - входът е доста скъп за това място (доста е малко) и вътре си е доста стандартна градина, като описаната история е по-интересна.
преди 3 часа, jul каза:

@jul - при нас всичко беше въпрос на какво ще е времето, тъй като страшно много държахме на Ouzoud Waterfalls и Aït Benhaddou & Ouarzazate (включително и Атласките планини). Ами времето беше прекрасно и се отказахме от Agafay Desert Quad & Camel Rides with Dinner Show и Small Group to Essaouira & Sekkala Day Trip.

• Като цяло ние разчитахме на GetYourGuide, тъй като цените там бяха наистина най-добрите, а отзивите за избраните от нас места, бяха повече от прекрасни и да бъда честен изпълнението беше на страхотно ниво.
  • Ето и информация за избраните от нас екскуркзии (дори тези, които не направихме) - взимат те буквално от риада (или най-близката уличка, където може да влезе кола) и те връщат отново там. При нас буквално беше на 1 минута разстояние.

From Marrakech: Ouzoud Waterfalls Guided Trip with Boat Ride
- Shared Transport: Ouzoud Waterfalls with Guide & Boat Tour
From Marrakech: Ouarzazate & Ait Benhaddou Guided Day Trip
- From Marrakech: Guided Ouarzazate & Ait Benhaddou Day Trip
From Marrakech: Small Group to Essaouira & Sekkala Day Trip
- From Marrakech: Essaouira Day Trip in Small Group
Marrakech: Agafay Desert Quad & Camel Rides with Dinner Show
- Marrakech: Agafay Desert Quad & Camel Rides with Dinner Show
  • Относно риада... при нас точно заради отношението се спрях на тях, тъй като наистина беше повече от перфектна и дори се съобразиха с няколко наши изисквания. И самия риад беше на страхотно ниво. Ето и линк към него:

La Claire Fontaine, Majorelle Suite
---
  • За трансфера, всяка опция е ОК, стига вие да сте ок и с цената. На нас ни беше интересно да опитаме различните варианти и ни се получи 🙂 С трансфер от риада е най-сигурно и със сигурност колата е на много по-високо ниво от такситата, които са доста "впечатляващи".
  • Относно парите - с банкомата на летището, дори да нямате кеш като пристигнете, веднага може да си изтеглите.
преди 37 минути , jul каза:

@Otnesen, през букинг има даже 10 евро на човек за същото. Приемам, че препоръчваш точно тази агенция и ще я имам предвид. Явно всички спират 30 мин за арганово масло.

Всъщност аз се чудех дали да не хванем междуградския автобус /излиза по-скъпо, но я няма отбивката/ и вероятно ще имаме повече време за самия град?

@jul - според мен каквото и да избереш като опция, ще е супер. При нас нямахме точно такава спирка за арганово масло, а имахме само една почивка, тъй като пътуването беше доста дълго и 2-та дена. На някои от спирките имаше и арганово масло (хайде втория ден едната спирка си беше точно за това как го правят, но беше 10 минутки само), но по-скоро бяха като някакви заведения и основно заради тоалетна.

Ако е самоорганизирано, ще може да се фокусираш на това, което ти харесва. За мен със сигурност това е по-якият вариант, ама с тези цени на екскурзиите... просто не си заслужаваше самоорганизира.

преди 23 минути , Дани Магелани каза:

Някой правил ли е еднодневен тур до синия град? С коя агенция? Зная, че не е близо. Много ли е натоварващо пътуването? 

@Дани Магелани - и това го гледахме като потенциална опция и бях избрал една-две опции от GetYourGuide, но заради разстоянието и времето за път и това, че другите две ни бяха по-голям приоритет, се отказахме от синия град. Иначе може да си запазите и от медината на място и то на много добри цени. Има такива предлагания на супер много места в медината. Лошото е, че там е малко по-трудно с това дали са ОК като агенция... и заради решихме да си запазим нашите предварително, особено като знаехме, че пътуването е толкова време.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 11.12.2025 г. в 3:03, Zdravko Nestorov каза:

• Избрахме риад La Claire Fontaine, за който определено давам 10 от 10.
  • .......................................................................
  • Jardin Majorelle - мястото е наистина невероятно и много ни хареса. Посетихме го в делничен ден в 8:30, като купихме билетите онлайн на предишния ден. Ами бяхме през първите 30 минути буквално сами с още 5-6 човека. После започнаха да идват хора, като към 9:30-10:00 вече имаше опашки на някои красиви места за снимки, но все още не беше претъпкано. Ние тъкмо приключвахме с обиколката и просто минахме отново да видим какво е да има повече хора... ами неприятно 😄 Силно препоръчвам да го посетите максимално рано..........................................

Образцово ревю! Подробен и изчерпателен както винаги, благодаря ти много!

Както знаеш, последвах твоя избор и резервирах същия риад. Каква е оценката ви за храната в риада, освен закуската пробвахте ли техния ресторант за вечеря например?  

За Jardin Majorelle смяташ ли, че е задължително да купим билети предварително или може на място? Ограничен ли е капацитета за посещение, следят ли да не става претъпкано вътре или напротив, пускат всички желаещи? Опасявам се, че подхождат строго комерсионално, това е в манталитета на мароканците.   

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Jenbel каза:

Образцово ревю! Подробен и изчерпателен както винаги, благодаря ти много!

Както знаеш, последвах твоя избор и резервирах същия риад. Каква е оценката ви за храната в риада, освен закуската пробвахте ли техния ресторант за вечеря например?  

За Jardin Majorelle смяташ ли, че е задължително да купим билети предварително или може на място? Ограничен ли е капацитета за посещение, следят ли да не става претъпкано вътре или напротив, пускат всички желаещи? Опасявам се, че подхождат строго комерсионално, това е в манталитета на мароканците.   

@Jenbel - благодаря ти за хубавите думи. Дано да е полезно и на други при първите им стъпки в Африка. Но определено Мароко и специфично Маракеш и околностите е идеална опция за Африканско начало 🙂 

• Относно храната в риада - ние така и не опитахме нищо от там, освен welcome pack-a (сладки и много приятен ментов чай). След това бяхме решили, че искаме да пробваме някакви местни местенца в мединта и да усетим малко повече атмосферата. Освен това ставахме и тръгвахме страшно рано (въпреки че те ни казаха, че ако искаме, ще ни направят закуска дори да тръгваме в 5 часа сутринта) и вечер се прибирахме много късно. И решихме, че това ще е много по-лесно и удобно за нас и да не трябва да се съобразяваме с риада (а и риада да се съобразява с нас). Така че тук не мога да дам мнение.
  • За Jardin Majorelle до последно се чудехме как да го направим. Тъй като държахме да не сме с тълпите хора (а те идват още към 9:30-10:00), решихме, че ще си запазим онлайн, за да избегнем всякакви проблеми. Запазихме си за 8:30 (първият възможен час, който беше наличен) за Вторник. Отидохме около 8:25 и имаше 10 човека, които чакаха за билети и само 2-ма, които да влязат от 8:30. Почти веднага влязохме в градините и буквално имахме около 1 час на пълно спокойствие - без хора, без тълпи и почти сами в градините. След това много бързо започна да се пълни и когато бяхме близо до изхода (т.е. и входа), се виждаше, че има много повече хора.
    • Поне онлайн изглежда, че билетите свършваха, което ме навежда на мисълта, че има някаква максимална бройка. Ама дали като свършат билетите онлайн, продават на място - нямам си идея.
    • На входа много стриктно се следи относно кой за колко часа е и кога влиза, има добра организация с табели къде започва и свършва опашката за съответния часови слот (това го видяхме на излизане) и всичко се спазва (поне докато ние бяхме там).
    • В самите градини е пълно със страшно много стюарди, които следят всяка стъпка на хората и дори при малки неща, веднага предупреждават. Постоянно навигират хората, страшно са мили. Идеята е, че има някаква посока на движение, за да се избягват задръстванията и реално може да се ходи само напред, без да се връщаш (разбира се с някакви изключения).
    • Общото ми впечатление е, че тези градини се поддържат страшно добре, има много добре изградена организация за всичко и според мен, въпреки че мароканците подхождат доста комерсиално в повечето случаи, според мен специално за Jardin Majorelle контрола е малко по-засилен. Но до каква степен... само мога да предполагам.
    • Съветът ми е, ако имате възможност, посетете ги сутринта. Да си почти сам в тези градини е несравнимо. Нямам си идея как би било с много повече хора, ама като излизахме, имаше опашка от 20 човека да се снимат до едно много красиво мостче - стояха и чакаха, снимаха се, следващия отиваше и т.н. За мен това е натоварващо дори само за да мина, без изобщо да се снимам 😄 

Пожелавам ви страхотно време и много готино приключение. Ако ви трябва някаква информация и мога да помогна, с удоволствие.

Хубава нова седмица на всички!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.