Прескочи до съдържание

Мароко за 4 дни през Декември – Първите ни стъпки в Африка 🌍

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мисля, че за Мажорел има максимална бройка, която продават за определен времеви слот, но това важи само за влизането. Няма ограничение за времето, което да се прекара в градините. Съответно, колкото повече напредва денят, толкова повече време се прекарва, понеже става по-натъпкано. Влизат по много, излизат по малко. Аз лично не бих могъл да изтърпя лудницата, в която се превръща мажорел около 10 ч сутринта...

И същият аз се набутах тоя месец в много по-зверската лудница в Лион за фестивала на светлините.  😄 Не е истина, на @mary_shery колко стоичковизми й се наложи да изслуша от мене.  😄

Още един безплатен съвет за градините Мажорел. Дамите да носят яркооранжеви рокли. Контрастът, който се получава с наситеното синьо на постройките, е фамозен! 😉

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:

Здравейте,

Някой ходил ли е на екскурзията с топловъздушен балон? Сякаш това е най-евтината цена, която открих за 31.12.2025: 82 евро за 45-минутен полет със закуска и трансфери: https://www.booking.com/attractions/ma/pro9g4nzup1j-hot-air-balloon-with-berber-breakfast-and-camel-ride-experience.html?ufi=-38833.0&adplat=ios-product_page-header-attractions-share_button&source=ios_attractions_native_pp

Чудим се дали да резервираме.

А относно новогодишната вечер: не знам вече колко отговори от ресторанти и барове получих за куверти по около 300€ на човек (някои без включени напитки), което супер много ни изненада неприятно и затова мислим да не се възползваме от тези предложения. Някой има ли представа дали на площада в Маракеш има някакви забавления и празненства на 31.12? Например може да хапнем някъде или най-малко в риада ни и след това да излезем на площада.

• Замислям се 1
Публикувано:

На Jemaa el-Fnaa е пълно с места за хапване. Не съм била в новогодишната нощ, бях през лятото, беше пълна лудница. Сигурна съм, че и в новогодишната нощ няма да скучаете.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

Някой ходил ли е на екскурзията с топловъздушен балон? Сякаш това е най-евтината цена, която открих за 31.12.2025: 82 евро за 45-минутен полет със закуска и трансфери: https://www.booking.com/attractions/ma/pro9g4nzup1j-hot-air-balloon-with-berber-breakfast-and-camel-ride-experience.html?ufi=-38833.0&adplat=ios-product_page-header-attractions-share_button&source=ios_attractions_native_pp

А относно новогодишната вечер: не знам вече колко отговори от ресторанти и барове получих за куверти по около 300€ на човек (някои без включени напитки), което супер много ни изненада неприятно и затова мислим да не се възползваме от тези предложения. Някой има ли представа дали на площада в Маракеш има някакви забавления и празненства на 31.12? Например може да хапнем някъде или най-малко в риада ни и след това да излезем на площада.

Мисля, че @MayaS  и @IvoS бяха с балон там, тагвам ги, ако могат да помогнат 🙂 

• Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

Да ние летяхме с балон точно там. Много ни хареса. Сега не си спомням точно колко платихме. 192$ за двамата или за един, но като гледам цената направо си е супер, така че резервирай смело.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

@r_nikolov1 - гледах различни оферти, ама от GetYourGuide (специално ето тази) и цените са абсолютно същите (откакто ги гледам, промяна няма освен с 5-7 евро нагоре-надолу). Когато пътувахме и към двете си екскурзии, тъй като беше по изгрев, беше пълно с адски много балони и изглеждаше страхотно. Определено бих се надъхал да пробвам за там, защото има какво да се види 🙂 

За медината... няма да скучаете, дори да няма програма. Там е един цял нов свят 😄 И си има от всичко по-много 😄 Лесно ще убиете 1-2-3-4 часа до преди 12 часа 😄 Дори и магазините и пазарчетата около самия площад работят доста по до късно, за разлика от тези в периферията. Едната вечер си тръгнахме около 11:30 от площада, лудницата си беше на макс, най-близките пазарчета си работеха, като вече определено доста от тях затваряха. Но сигурно на 31.12... няма да пропуснат - все пак ден година храни 🙂 

преди 26 минути , Monika_Koko каза:

Знам, че нямаме визи за Мароко, но дали  е необходимо да се попълва някаква форма, предварително, преди полет? 

@Monika_Koko - нищо не ви е нужно. Влизате си само с паспорт. Ще трябва малко да почакате на влизане, докато ви проверят, но това е всичко 🙂 

• Благодаря 2
Публикувано:

Здравейте, каква е цената на сим картата с интернет на летището? 
Относно eSIM, сравнението в цените е:

- BNE eSIM: 5 GB = 18.78€  и 10GB = 35.87€

- Mobimatter: 5 GB = 8.99$ (eSIMGo) / 9.99$ (RoamVault)  и 10GB = 13.99$ (sSIMGo) / 16.99$ (RoamVault)

- Revolut: 5 GB = 16.50€ и 10GB = 28 €

- Airalo: 5 GB = 24€  и 10GB = 39€

Публикувано:
Преди 1 час, r_nikolov1 каза:

- Mobimatter: 5 GB = 8.99$ (eSIMGo) / 9.99$ (RoamVault)  и 10GB = 13.99$ (sSIMGo) / 16.99$ (RoamVault)

Аз я купих за 20 евро от Мароко Телеком 40GB. Доколкото разбрах Orange продава с по-малко GB по-евтино.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, r_nikolov1 каза:

Screenshot_20251223_132724_com_google_android_gm_MailActivityGmail.jpg.21466539d74b70445e92916315d5f317.jpg

Airalo има малко по-ниски цени от тези в момента. Мисля, че са с 10% надолу. 

Публикувано:
2 hours ago, r_nikolov1 said:

колко гб ти трябват?

Публикувано:
преди 1 час, Otnesen каза:

Airalo има малко по-ниски цени от тези в момента. Мисля, че са с 10% надолу. 

С някакъв промо код ли се стига до по-ниските цени? Понеже написаните по-горе от мен цени са от проверките ми в момента на публикацията.

преди 41 минути , some1 каза:

колко гб ти трябват?

Предполагам 10GB ще ми свършат работа за 1 седмица. Предвидили сме 3-дневен тур до пустинята, екскурзия до водопадите Узуд, полет с балон и разходки в Маракеш.

Публикувано:
преди 26 минути , r_nikolov1 каза:

С някакъв промо код ли се стига до по-ниските цени? Понеже написаните по-горе от мен цени са от проверките ми в момента на публикацията.

Предполагам 10GB ще ми свършат работа за 1 седмица. Предвидили сме 3-дневен тур до пустинята, екскурзия до водопадите Узуд, полет с балон и разходки в Маракеш.

Ние бяхме с подобна програма и ни стигна по 2-3 ГБ на човек. Не знам цената, съпругът ми ги купува. Но мисля 3 ГБ за 8 евро беше.

Публикувано:
На 15.12.2025 г. в 10:25, master_of_germs каза:

Мисля, че за Мажорел има максимална бройка, която продават за определен времеви слот, но това важи само за влизането. Няма ограничение за времето, което да се прекара в градините. Съответно, колкото повече напредва денят, толкова повече време се прекарва, понеже става по-натъпкано. Влизат по много, излизат по малко. Аз лично не бих могъл да изтърпя лудницата, в която се превръща мажорел около 10 ч   

Аз днес бях в градините в 12.00, бях букнал от вчера. До обяд всичко беше продадено. Да, пълно е с хора и е трудно със снимките.  Проверяваха ми и раницата, защото беше пълна, има отделно багажно, оставя се там.  Само онлайн се купуват билетите, 170 дирхама за градините или 330 дирхама комбиниран с музея на Пиер Берже. Полицаите и разпоредителите са повече и от туристите 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
8 hours ago, r_nikolov1 said:

Аз да вмъкна за eSIM, ползвам https://roamless.com , готиното при него е че имаш и опцията да плащаш без да купуваш специален пакет, ами според реалния ти разход. За Мароко дават 2.95 долара за GB, и ви таксува на 100МБ парчета (закръглява ги някак си всеки ден).
По едно време вкарах на няква тяхна промоцийка 15 долара и ми дадоха още 15, (февруари за деня на влюбените) та ги ползвам в страните където нямам евротарифата, и досега не съм ги изхарчил.
Просто си пускаш еSIM при пристигането, той се връзва автоматично и таксува според FLEX тарифата. Имат и пакети които са може една идея по малко на GB, но може и да не останат исползвани и да изгорят тогава остатъците. Ползвал сьм го в Гибралтар, в Турция, Черна Гора и Албания и работеше прекрасно. За Мароко не съм ходил, чак през март съм се запътил за там и ще тествам.🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, r_nikolov1 каза:

За airalo преди няколко дни имаше код за намаление, не знам дали още важи. Май 15HOLIDAY беше.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Полетът в събота, 27.12.2025, е разпродаден. Странно, че само някои от нас са получили това съобщение:

IMG_9516.png.a9aace64715af4bdc0112a5f07177bc0.png

Не бихме се възползвали в случая. Надявам се на летището да нямаме проблеми и да летим. 😁

• Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 24.12.2025 г. в 13:11, r_nikolov1 каза:

Полетът в събота, 27.12.2025, е разпродаден. Странно, че само някои от нас са получили това съобщение:

IMG_9516.png.a9aace64715af4bdc0112a5f07177bc0.png

Не бихме се възползвали в случая. Надявам се на летището да нямаме проблеми и да летим. 😁

@r_nikolov1 докладвай какво стана, заминахте ли?

Публикувано:
Преди 1 час, Jenbel каза:

Сигурно вече се е гмурнал в лудницата на медината в Маракеш и няма време за форумни изяви :biggrin:

• Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, Jenbel каза:

Да, нямаше никакви проблеми. Още в петък към 08 сутринта се чекирах и получих място на бордната си карта. Пишеше, че съм 70 по ред на чекиране. На полета видях поне 3-4 свободни седалки, което ми беше странно. И също така, много бързо минахме през проверките на Терминал 1. Отидохме в 05:20, чекирания куфар го пуснах за няма и 5 минути, тъй като бях на опашката с Приорити и след това на скенерите също да сме чакали не повече от 5 минути. 

Поздрави от Маракеш! 🇲🇦

IMG_9765.jpeg

7B1AE886-F17C-406C-94B7-F07A42876C33.jpeg

IMG_9707.jpeg

IMG_9693.jpeg

IMG_9852.jpeg

IMG_9845.jpeg

IMG_9841.jpeg

IMG_9838.jpeg

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Вчера Маракеш ни посрещна със силен дъжд, който така и не спря. 

Местните шляпат по бели чорапи и джапанки. 

Нямам проблем с дъжда, но да вземе да спре, че не можем да ползваме rooftop терасите 😉

Полетът беше пълен заради поне две големи екскурзии. Предполагам ще се връщат на 3 януари,  т.е.пак има риск от подобни съобщения.

20251227_122446.jpg.504fc71c7d7d77e8049b7cd80fb934d8.jpg

20251227_150419.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:

Днес сме хора с късмет. Дъждът спря. Разходихме се порядъчно. Накрая седнахме да вечеряме и ни изненадаха с оферта за бира в ресторанта.

Биричка /тайно/ с пържени картофки, докато чакаме основното. 

20251228_202839.jpg

• Харесвам 6
  • Браво 4
Публикувано:

Хайде пак аз с някои неща, които ми направиха впечатление.

1.В момента има /до средата на януари 2026/ много яка атмосфера заради Купата на нациите - навсякъде фен зони, екрани, знамена.... На площада също има екран и се събира многохилядна тълпа да гледа. Атмесферата е страхотна и ми допадна повече от кобри, маймуни и аматьорските боксови мачове, които се организират по принцип. На Нова година обаче нямало да има нищо на площада, освен пияни хора, които се бият /според младежите от нашия рияд/.

2. Трафикът в Маракеш е у-ж-а-с-е-н! Понеже се оказахме в най-натовареното време за годината, местните също го отчитаха като ужасен. Мъжът ми, който шофира без проблем в Аман каза, че силно ще се замисли дали би карал тук. Пътуването за екскурзии включва над час влизане и излизане от града.

3. Явно наистина има места за хранене с лоша хигиена. В рияда ни предупредиха, че не е желателно да ядем на площада. Искаше ми се да пробваме някоя от сергиите вечерта, но така и не остана време, може да е било за добро. Уви, пропуснахме печените овчи глави 😂. На летището имаше за нашия полет повръщащи от храна, а като кацнахме трансферът за паркинга също трябваше да изчака жена, която повръщала от 4 часа /т.е. целия полет/. В Есауира на пристанището ядохме - естествено- риба /от онази дето я сочиш, чистят ти я и после пекат отсреща/. Пред мен върнаха един клиент, че рибата му не е прясна - да ходи да я сменя- и отказаха да я пекат. Така докато гледах не е най-хигиеничното изживяване, ама беше готино и оцеляхме стомашно. Ценообразуването е следното: на сергията за риба си плащаш, каквото си посочил /в нашия случай 16 евро/, после табличката отива при чистачите на риба, които си искат бакшиш /2 евро казаха, че е ок/, накрая на скарата, където освен печенето ползваш маса, посуда, миниатюрни салатки, хляб... поискаха 5 евро. Значи тотал цена 23 евро в нашия случай. Маси с риба има и по-натакък номерирани, но мястото на пристанището ни се видя a must /за рискуване 😄/.

20251229_131055.jpg

20251229_131509.jpg

20251229_140211.jpg

4. Освен, че навсякъде приемат евро /и монети/, приемат и смесено плащане. Така и не намерихме място, в което може с карта, освен една сладкарница /но пък не си носехме пластиките, а с телефон не може/.

5. Бордни карти на летището - отидохме точно 3 часа преди полета. Добре, че тръгнахме рано, защото трафикът и към летището беше ужасен. В двете посоки ползвахме трансфер от рияда /15 евро за посока/. Понеже гишетата не бяха отворени, бяхме на практика първи. Отвориха 2,45 мин преди полета и минахме много бързо. След нас се образува грандиозна опашка. Самото минаване през митница-секюрити-паспортна проверка- проверка на проверката /сравняване на печати/ отне сигурно 20 минути. Не знам дали заради многото пътници, но работеха много гишета за всичко. 

• Харесвам 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.