Прескочи до съдържание

Мароко за 4 дни през Декември – Първите ни стъпки в Африка 🌍

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 31.12.2025 г. в 11:02, jul каза:

4. Освен, че навсякъде приемат евро /и монети/, приемат и смесено плащане. Така и не намерихме място, в което може с карта, освен една сладкарница /но пък не си носехме пластиките, а с телефон не може/.

Е... "навсякъде".... в супермаркети Карфур и в KFC например плащаx с карта. И там със сигурност не може с евро. 

При амбулантните търговци всичко може.  Пред Кутубия си купиx една броеница за 8 евро, дадоx, 10, върнаxa 2 евро 😄

p.s. на рецепцията в риада ... с карта 😉

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, 🙂

Ние се завърнахме на 30.12.от Мароко и искам да споделя и моите впечатления. Бяхме двама възрастни и две деца на 15 и 12 години.

Стана дълго, но накратко не мога 😊.

Тръгнах с много свито сърце, защото бях се начела за всякакви кофти ситуации, но се оказа напразно.

На 23.12 летяхме с Уизеър  за Маракеш. Кацнахме към 18:30 и след две секюрити чес проверки и една паспортна около час и нещо, стигнахме до мястото откъдето щеше да ни вземе човек за транфер до мястото на настаняване. Ние бяхме запазили в една къща на 40 минути от летището м близост до главния път към Мерзуга, тъй като на следващия ден сутринта в 8:30 щяха да ни вземат за пътя към пустинята. Натоварихме се в колата и тръгнахме , почти нищо не  видяхме от града, защото беше тъмно и много натоварен трафика, когато стигнахме къщата, се оказа разкошно място, бяха ни приготвили вечеря , то само ние бяхме там. Намираше се в едно селце до Маракеш на 40 минути от летището в близост до главния път към Ouarzazate, тъй като на следващия ден сутринта в 8:30 щяха да ни вземат от компанията. Рано сутринта закусихме и човека от Morocco Fabulous Travel (букнахме 4 дневен трип до Мерзуга с преспиване в Dades Valey, Africa luxury camp Sahara и Merzouga)пристигна и потеглихме към Атласките планини. Планините са прекрасни, валеше сняг и имаше доста сняг, минахме през Tizi n'Tichka 2260м, спряхме, снимахме се и продължихме. Пътя беше изчистен много добре и пътуването приятно. Първата ни спирка беше Aït Benhaddou - много ни хареса , нямаше никакви декори и си беше автентично, обядвахме в селото и продължихме. В Оuarzazate не пожелахме да спираме на киностудията, само минахме през града. Следваха Monkey fingers in the Dades Valley, бяха интересни образувания, след това се изкачихме с колата по зигзаговидния път до една точка за снимане и се откри прекрасна гледка. След това нощувахме в едно типично местно хотелче, с вкусна храна и на другия ден рано-рано  към пустинята. Минахме през Тodra gorge- много красиво място. Пристигнахме в Мерзуга и там ни чакаха водача на кервана и един младеж за багажа ни, натоварихме се на камилите и поехме към нашия лагер. Това е може би най-готиното преживяване, разкошна е пустинята. Залеза разкош, децата караха сандборд. Лагера беше магичен, но декември месец в пустинята си е много студено. И въппеки дебелите завивки си беше студено. Добре, че бяхме взели термо бельо за всеки случай. На другата сутрин станахме преди изгрева и го посрещнахме сред тишината на дюните - разкошно изживяване. След това пак по камилите и обратно в Мерзуга. Посетихме и берберско семейство. След това в хотела и свободна програма и почивка , защото ни чакаше голямато пътуване до Маракеш около 8 часа. Вечерта се настанихме в риад (много доволни останахме) в Медината на Маракеш и попаднахме в друг свят. 

В Маракеш от всички забележителности според мен си заслужават Jardin Majorelle и Madrasa Ben Youssef. Всички други са само даване на пари и висене по опашки- дворците са в едни скелета и ремонтни дейности, гробниците също, тайната градина - всъщност не е нищо особено или по-скоро за нас не беше, но затова пък е скъпо . Медината е пълна лудница, но това е начина на живот в Маракеш. Истината е, че никой не те притеснява от безбройните магазинчета/ работилнички в тесните улички на суковете, само ако проявиш интерес  и задължително се пазариш. На площада Jemaa el Fna имах усещането, че всичко ескалира - крясъци, музика, мотопеди, хора с бебешки колички, хора с товарни колички, хора с магарета, хора с колела, свирни, укротители на змии, такива с маймунки, продавачи на сим карти на техния телеком, ремонтни дейности на част от площада ... и какво ли още не.
В кратце хареса ни в Мароко, въпреки че на моменти в Маракеш лудницата ни идваше в повече.

Ползвахме  е-сим  карти.

А, да и плащахме  в дирхами, с изключение на местата, където имаше възможност за плащане с карта. Когато ни свършеха дирхамите , теглехме от АТМ.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 3.01.2026 г. в 17:00, Tsvetuni каза:

Здравейте, 🙂

Ние се завърнахме на 30.12.от Мароко и искам да споделя и моите впечатления. Бяхме двама възрастни и две деца на 15 и 12 години.

Стана дълго, но накратко не мога 😊.

Тръгнах с много свито сърце, защото бях се начела за всякакви кофти ситуации, но се оказа напразно.

На 23.12 летяхме с Уизеър  за Маракеш. Кацнахме към 18:30 и след две секюрити чес проверки и една паспортна около час и нещо, стигнахме до мястото откъдето щеше да ни вземе човек за транфер до мястото на настаняване. Ние бяхме запазили в една къща на 40 минути от летището м близост до главния път към Мерзуга, тъй като на следващия ден сутринта в 8:30 щяха да ни вземат за пътя към пустинята. Натоварихме се в колата и тръгнахме , почти нищо не  видяхме от града, защото беше тъмно и много натоварен трафика, когато стигнахме къщата, се оказа разкошно място, бяха ни приготвили вечеря , то само ние бяхме там. Намираше се в едно селце до Маракеш на 40 минути от летището в близост до главния път към Ouarzazate, тъй като на следващия ден сутринта в 8:30 щяха да ни вземат от компанията. Рано сутринта закусихме и човека от Morocco Fabulous Travel (букнахме 4 дневен трип до Мерзуга с преспиване в Dades Valey, Africa luxury camp Sahara и Merzouga)пристигна и потеглихме към Атласките планини. Планините са прекрасни, валеше сняг и имаше доста сняг, минахме през Tizi n'Tichka 2260м, спряхме, снимахме се и продължихме. Пътя беше изчистен много добре и пътуването приятно. Първата ни спирка беше Aït Benhaddou - много ни хареса , нямаше никакви декори и си беше автентично, обядвахме в селото и продължихме. В Оuarzazate не пожелахме да спираме на киностудията, само минахме през града. Следваха Monkey fingers in the Dades Valley, бяха интересни образувания, след това се изкачихме с колата по зигзаговидния път до една точка за снимане и се откри прекрасна гледка. След това нощувахме в едно типично местно хотелче, с вкусна храна и на другия ден рано-рано  към пустинята. Минахме през Тodra gorge- много красиво място. Пристигнахме в Мерзуга и там ни чакаха водача на кервана и един младеж за багажа ни, натоварихме се на камилите и поехме към нашия лагер. Това е може би най-готиното преживяване, разкошна е пустинята. Залеза разкош, децата караха сандборд. Лагера беше магичен, но декември месец в пустинята си е много студено. И въппеки дебелите завивки си беше студено. Добре, че бяхме взели термо бельо за всеки случай. На другата сутрин станахме преди изгрева и го посрещнахме сред тишината на дюните - разкошно изживяване. След това пак по камилите и обратно в Мерзуга. Посетихме и берберско семейство. След това в хотела и свободна програма и почивка , защото ни чакаше голямато пътуване до Маракеш около 8 часа. Вечерта се настанихме в риад (много доволни останахме) в Медината на Маракеш и попаднахме в друг свят. 

В Маракеш от всички забележителности според мен си заслужават Jardin Majorelle и Madrasa Ben Youssef. Всички други са само даване на пари и висене по опашки- дворците са в едни скелета и ремонтни дейности, гробниците също, тайната градина - всъщност не е нищо особено или по-скоро за нас не беше, но затова пък е скъпо . Медината е пълна лудница, но това е начина на живот в Маракеш. Истината е, че никой не те притеснява от безбройните магазинчета/ работилнички в тесните улички на суковете, само ако проявиш интерес  и задължително се пазариш. На площада Jemaa el Fna имах усещането, че всичко ескалира - крясъци, музика, мотопеди, хора с бебешки колички, хора с товарни колички, хора с магарета, хора с колела, свирни, укротители на змии, такива с маймунки, продавачи на сим карти на техния телеком, ремонтни дейности на част от площада ... и какво ли още не.
В кратце хареса ни в Мароко, въпреки че на моменти в Маракеш лудницата ни идваше в повече.

Ползвахме  е-сим  карти.

А, да и плащахме  в дирхами, с изключение на местата, където имаше възможност за плащане с карта. Когато ни свършеха дирхамите , теглехме от АТМ.

Здравейте, бихте ли споделили доволни ли сте от агенцията Morocco Fabulous Travel. Точно с тях съм букнала приключението в пустинята 🙂

Благодаря предварително!

Публикувано:

@Zdravko Nestorov минавам само да кажа, че избрания и препоръчан от теб рияд La Claire Fontaine е супер яко попадение в десетката и останахме изключително доволни от обслужването. Точно както си го оценил - 10 от 10, и аз така го оцених в Букинг и във фирмения им сайт. Още веднъж много ти благодаря за отличния избор! Аз нямах време за подготовка, нито да разглеждам рияди.

Този рияд съответства на 4-звезден хотел по комфорт, чистота, битови удобства, отлична закуска, а персоналът е черешката на тортата. Трима млади, услужливи, отзивчиви, любезни, общителни, интелигентни и говорещи езици мароканци, които си вършат работата прекрасно. В рияда има ресторант, чийто готвач се оказа доста добър. За първата ни вечер си бяхме поръчали предварително специалното им меню-изненада, което е тристепенно, повлияно от френската кухня и приготвено много добре. Изненада е, защото го решават на момента, предварително не се знае какво ще бъде. Много е приятна обстановката в ресторанта, единствен минус е, че не сервират алкохол, защото нямат лиценз да продават алкохол. Защо не си вземат такъв, не ни стана ясно, предпочетоха да не отговорят на този въпрос. 

Специално трябва да ги похваля за закуската, затова оставям снимки с нея. Всичко е много вкусно, със свежи пресни продукти и фрешове, избор от а-ла карт меню. Както се вижда сервират различни плата, всяко е разнообразно и богато, има солени и сладки храни, яйца, хумус, хайвер от зелени маслини, марокански хляб и палачинки, йогурт с гранола и др. Отделно от тези плата в менюто има няколко вида "западни" палачинки - френска, американска и др. Всеки може да поръчва каквото и колкото иска. Поръчва се до 10:30 ч. и може да се закусва цял ден 😀.

Ресторантът има постоянно меню и сервира от обяд нататък, но тажините са по предварителна заявка, защото се приготвят продължително време. 

image.jpeg.c4be09e814095010a9289d51f1b0defc.jpeg

image.jpeg.06434af12cacec5bbeed15cc1c35e8e2.jpeg

image.jpeg.28149cf85e6df4835625e68cd4faaf66.jpeg

image.jpeg.ed0e7dc4dd26082f98a747d03c7daab3.jpeg

И още нещо полезно да оставя, няколко ресторанта, които посетихме в Маракеш и мога да препоръчам. Понеже не останахме очаровани от перспективата да се храним всеки ден с тажини, за разнообразие отидохме във френски и италиански ресторанти, които ни бяха препоръчани. Намират се в по-новия и модерен район Gueliz. Френски ресторант Bagatellehttps://www.restaurant-bagatelle-marrakech.com/; италиански VITA NOVA https://www.vita-nova.ma/. Френският е по-добрия от двата, обслужването е отлично, има стриди, порциите са големи, има френско и мароканско меню. Пихме само марокански вина навсякъде и ни харесаха, французите добре са ги научили да правят хубави вина.

Най-много ни беше препоръчан друг френски ресторант, L'O a La Bouche: https://loalabouche.ma/, който не работи в неделя и понеделник и нямахме шанса да го посетим. От прочетеното за него съм почти сигурна, че е по-класен и по-добър от двата по-горе.  

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, днес се прибрах от Мароко и бих искал да оставя моя принос към темата. Бих искал сърдечно да благодаря на @Георги Матеев, @Argentique, @master_of_germs, @Zdravko Nestorov, @Otnesen, @feel_the_rush, @Jenbel, @jul, @Madonna и всички останали, писали за тази чудесна страна! 
Ние бяхме група от 6 човека и летяхме до Маракеш с Уиз в събота сутринта и обратно за София във вторник късен следобед. 
Настаняване
Бяхме отседнали в Airbnb в новия квартал Gueliz близо до гарата на Маракеш и беше страхотен избор - сградата беше нова, кварталът беше приятен за разходки и имаше охрана през цялото време. По-далеч е от центъра, но е доста по-спокойно от лудницата на медината. От апартамента ни организираха трансфер в двете посоки от летището за 30 дирхама на човек в посока, пътувахме в 6-местен ван.  
Валута и летище 

1EUR е около 10MAD. Обменихме пари на летището на банкомата Al Barid, който се намира в зоната за заминаващи в сектора за вътрешни полети. Има банкомат и обменно бюро, аз обмених 100 евро за 1055 дирхама, теглих пари с Револют премиум план, за 90€ получихме 1000 дирхама. В Револют изписва комисионна от 3,27€, но мисля, че няма такава. По пазарите приемат плащане в евро, на места може и с карта, но разчитайте на кеша. Има банкомат на площад Jemaa el Fna и в Gueliz също. Електронна сим карта взех от Orange - 20GB за 11€, само в някои улици на медината нямаше обхват, като цяло съм много доволен. На мен ми останаха доста гигабайти, но картата не може да се прехвърля, иначе щях да я подаря на следващи пътуващи. Навръщане трябва да си разпечатате бордните карти на гишето на Уиз, става бързо. Проверките са бавни, имаше дълги опашки за секюрити и паспортен контрол, проверяват също фали всеки има печат за излизане от Мароко. Гейтът за София беше А6, почти веднага след паспортната и магазините е. Задължително 2-2,5 часа по-рано. 
Програма и места за посещение 

Нашата програма беше следната: 

Събота: Кацане в Маракеш, настаняване и посещение на градините Мажорел 

Неделя: Тур до Есауира през Get your Guide (13€ на човек) 

Понеделник: Разходки в Маракеш, следобеден тур до пустинята Agafay 

Вторник: Последни разходки в Маракеш - медресето Ben Youssef и пазарите. 
Беше доста балансирана програма. Страшно много харесах градините Мажорел и препоръчвам посещение или сутринта, или късен следобед. Ние влязохме около 16:50 и светлината беше чудесна, нямаше и толкова много хора. 
Аз се колебаех за еднодневния тур, но останахме очаровани от Есауира и може би там ни хареса най-много, препоръчам на всички. Градът е много лежерен, има достатъчно време за разходки, друго Мароко е това, много различно от хаоса на Маракеш. Бяхме с препоръчаната екскурзия и гидът Badr беше страхотен, разказа ни много интересни неща за Мароко и за това колко динамично се променя страната - туризмът е основно перо в икономиката на Мароко и страната има чудесна репутация и инфраструктура. Беше много спокойно навсякъде. По пътя за Есауира спряхме в много готино крайпътно заведение, както и в кооперация за арганово масло, продуктите им са хубави.  
От вчера в Мароко започна Рамадан и времето беше върнато с час назад, имайте го предвид, при нас имаше промяна в часа на тръгване за пустинята Agafay. Турът включваше отново посещение на кооперация за арганово масло, разходка с камила, каране на АТВ, вечеря и огнено шоу. ,,Пустинята” се намира на 40 минути от Маракеш и е изкуствено създадена след Ковид понеже туризмът в Мароко доста пострадал хората се нуждаели от алтернатива на 3-дневния тур до Сахара и Мерзуга, който не е по възможностите на всички. Теренът е каменист, но е доса пригоден - активностите бяха интересни, вечерята ми хареса и огненото шоу беше страхотно. Аз останах доста доволен, но всеки да прецени и да тръгне с правилните очаквания и с нагласата, че няма да види безкрайни пясъчни дюни или берберски селища. Други алтернативи биха били долинатa Ourika или водопад Ouzoud. За 3-дневния тур може да се съкрати пътя с вътрешен полет от Errachidia до Маракеш, Райън летят тази отсечка вечерта и логистично се получава доста добре. 
Маракеш е шарен, прашен, но много, много чаровен, исторически и грабващ. На площада има от пиле мляко 😃и е доста интересно да се разходи човек, препоръчвам Cafe France за хубава гледка с кафе или чай. Ние ядохме по една салата и не ни хареса. Безкрайните улички на медината, чаровните сергии и търговците също допринасят за интересната атмосфера. Медресето е интересно да се види, но около обяд имаше много хора. Аз харесах детайлите, но не очаквайте нещо грандиозно понеже повечето стаи са празни. Входът е 50 дирхама и се плаща само кеш. Дворецът Бахия и Саадинските гробници ги прескочихме след прочетеното тук. 
По сергиите има много интересни неща, пазарете се за всичко, свалят с около 50%, френският помага доста при комуникацията. Търговците не са нахални, не те дърпат и са добронамерени. 
Транспорт 
Трафикът в Маракеш е УЖАСЕН. Аз имам опит в Латинска Америка (Гватемала и Доминикана), но тук движението беше много откачено и много по-опасно. Внимавайте на пешеходните пътеки, масово не спират, а заобикалят. Гидът каза, че движението в Маракеш е комбинация от Индия и Неапол, склонен съм да му вярвам 😀. Не препоръчвам шофиране по никакъв повод, извън Маракеш е спокойно и пътищата са хубави. 

За таксита използвахме основно inDrive - апликацията им е супер, цените са много ниски и шофьорите са готини. Имайте предвид, че фирмата не е напълно легализирана и е възможно да ви оставят по-настрани от забележителности като градините Мажорел. Има изключително голямо уважение към нежния пол, абсолютно всеки път се отваря вратат на жената от шофьора. 

Автобусите им са по 4 дирхама, претъпкани са, спирки няма и невинаги идват. 
Храна 

Храната е вкусна, не е най-впечатляваща със сигурност и не е за всеки, но на мен ми хареса, опитахме тажин и кускус. Фрешовете на площада са невероятни! Не сме яли много улична храна и внимавахме къде се храним, невинаги хигиената в медината е на ниво, трябва да се внимава. Препоръчвам ресторант Safran Koya, доста по-висок клас е, храната е чудесна и има страхотно шоу с музика и танци, много ни хареса. Резервирайте отрано маса, шоуто приключва в полунощ, намира се близо до джамията Koutoubia, която е изключително красива и внушителна. 
В заключение - очарован съм от Мароко! Невероятна страна за туризъм, много е различно от Европа, всички са много уважителни, отзивчиви, помагащи и усмихнати, спокойно е и има много какво да се види. Невероятна комбинация от планини, океан, аромати, история, култура и съвремие. Есауира напомня на Средиземноморието, а Маракеш е страхотен със старата медина и съвремнния квартал. Не е дестинация за всеки и не е за хора, които не харесват шум и много хора на едно място. Аз винаги съм свързвал Африка с Мароко освен със сафаритата и животните и страната беше точно това, което очаквах. С удоволствие бих се върнал за Казабланка, Рабат, Танжер, Тетуан, Шефшауен, Фес, Надор и пустинята. 
Bon voyage на тези, които им предстои. Мароко е магия 🇲🇦

IMG_8216.jpeg

IMG_8186.jpeg

IMG_8091.jpeg

IMG_8025.jpeg

IMG_7920.jpeg

IMG_7906.jpeg

IMG_0823.jpeg

IMG_8181.jpeg

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:

Браво, че ти е харесало. Колко време е в посока от Маракеш до Есауира?

Относно другите градове в Мароко, бил съм в Рабат и Казабланка преди години, харесаха ми. Много хора не ги харесват. Но зависи и от настройка.

Публикувано:
преди 9 минути , Hakkâri Spor каза:

Относно другите градове в Мароко, бил съм в Рабат и Казабланка преди години, харесаха ми. Много хора не ги харесват. Но зависи и от настройка.

60-90 мин, ние запазихме през Get Your Guide еднодневна екскурзия

Публикувано:
преди 24 минути , Hakkâri Spor каза:

Около 3 часа в посока е пътят, но не се усеща дълго, на отиване имаше 2 спирки, а навръщане една. Около 30км са магистрала, много зависи и от трафика в Маракеш сутринта и вечерта колко бързо се излиза от града. В Есауира имахме около 4 часа и половина, бяха напълно достатъчни, много е чаровно навсякъде. Качвам малко снимки и оттам. 

IMG_7696.jpeg

IMG_7699.jpeg

IMG_7698.jpeg

IMG_7703.jpeg

IMG_7708.jpeg

IMG_7705.jpeg

IMG_7726.jpeg

IMG_7750.jpeg

IMG_7754.jpeg

IMG_7758.jpeg

IMG_7760.jpeg

IMG_7823.jpeg

IMG_7825.jpeg

IMG_7826.jpeg

IMG_7828.jpeg

IMG_7832.jpeg

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 час, Asenster каза:

60-90 мин, ние запазихме през Get Your Guide еднодневна екскурзия

май не е възможно за толкова кратко време да се вземе това разстояние… От автогарата в Баб Дукала (в края на Медината) автобусите пътуват по разписание 3 часа, но не знам на колко места спират по пътя

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Hakkâri Spor каза:

май не е възможно за толкова кратко време да се вземе това разстояние… От автогарата в Баб Дукала (в края на Медината) автобусите пътуват по разписание 3 часа, но не знам на колко места спират по пътя

Около 3 часа в посока е ,както е писал @Kristiyan Desev- зависи от къде се излиза / влиза в Маракеш и трафика. На връщане от Есауира не направихме почивка по пътя и за около 2 часа и 30 минути бяхме в Маракеш. Около 5 часа свободно време има в града,които са напълно достатъчни за разглеждане на основните забележителности.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.