Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2026: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

След като миналата година форума се наложи да остане без календари и след като освен мен и двама админи нямаше други доброволци да поемат нещата за 2026, аз се заемам с тази нелека задача и разбира се с помощ от админите. Та календари за 2026 ще има. Пускам първо тази тема в която да се подготвите емоционално и на практика, кои са вашите пътешественически шедьоври, с които ще участвате, на какви условия трябва да отговарят снимките, как да ги подготвите и не на последно място да предложите вашите виждания за промени в правилата. Да, правилата са обсъждани многократно и сигурно ще се повтаряме, но моля ако успеете да измислите нещо според вас по-удачно от досега съществуващите да го споделите. Засега остават такива каквито бяха и последния път, но до 10.09 ще има възможност за промяна, която на мен лично ми се струва, че повече касае частта приоритети за класирането.

Та по същество:

Календарите отново ще бъдат два - настолен и стенен с формати А5 и А3.

На 14.09.2025 отваряме темата за качване на снимките. Краен срок 05.10.2025г. 

А дотогава ще си говорим тук.

Правила:

1. Всеки има право да участва с до 3 снимки – свободни сте да качите и по-малко от 3.

2. Само една снимка на участник може да влезе в календара.

3. Всяка снимка се пуска в отделен запис.

4. Не се допускат за участие снимки, участавли в гласуванията предходните години.

5. Задължително е снимките да са от последните 2 години от 01.09.2023г. до 01.09.2025г. - това е защото миналата година нямахме календар.

6. Имената на снимките трябва да са на български.

7. Формат на снимките - 5:3 - Подробности как лесно може да оразмерите снимките си до този формат може да намерите тук:

https://magelanci.com/forums/topic/7547-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-2026-%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8/#comment-612647

Варианти за софтуер с който да направите пропорциите на снимката 5:3 има много но Ако все пак се затруднявате с оразмеряването, пишете, насреща съм.

Приоритети за класирането:

- Брой гласове в анкетата

- Разнообразие на участници

Тъй като само една снимка от участник ще вземе участие в календара, добре подберете снимките. Ще участва тази от тях, която получи най-много гласове. Ако имате 1 снимка която ви е фаворит и много искате ако спечелите тя да е в календара по добре пуснете само нея, защото ако пуснете 3 и влезе някоя от другите, ще ви е яд.

Гласуването ще е в два етапа:

първи етап с харесване на снимките и

втори етап с гласуване в анкета.

Авторски права

С изпращането на снимката се съгласявате снимката ви да бъде използвана в календара, който ще е комерсиално изделие, което ще се продава и декларирате, че всички имуществени и неимуществени права по смисъла на ЗАПСП са предварително уредени. Всеки участник, чиято снимка влезе в календара ще получи по едно безплатно копие от календара с неговата снимка.

Мое лично мнение по отношение на правилата: Да върнем ли правилото за разнообразие на дестинациите?

Недостатъци: 1. Това усложнява нашата работа, 2. Влизат и не толкова добри/харесвани снимки.

Плюсове: Имаме разнообразие на дестинации, но може да се окаже, че имаме доста приличащи си снимки независимо от дестинацията.

Ами хайде сега е ваш ред.

Нека направим отново прекрасни календари!

Редактирано от Mary
Добавяне на краен срок.
  • Харесвам 14
  • Благодаря 9
  • Браво 14
Публикувано:
преди 20 часа, MayaS каза:

5. Задължително е снимките да са от последните 2 години от 01.09.2023г. до 01.09.2025г.

Според мен крайната дата трябва да е 14.09.2025 г. Току виж съм направила снимката на живота си през идните дни😁

Майтапът настрани и не се формализирам, но така ли беше периодът през предходните години - от първи до първи септември на следващата година?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 51 минути , ДиянаВ каза:

Според мен крайната дата трябва да е 14.09.2025 г. Току виж съм направила снимката на живота си през идните дни😁

Майтапът настрани и не се формализирам, но така ли беше периодът през предходните години - от първи до първи септември на следващата година?

Ами периода варира с някакви дни. Обикновено е когато се пусне тази тема. Това не нещо токова важно според мен. Все пак тази година имате избор от снимки правени през последните 2 години и 5-15-25 дена не мисля са от голямо значение. По скоро до 14.09 имате време да подбирате снимки и като отворим изпращането, да сте готови. Опитвам се всичко да стане готово на време, за да не запецнем с печатницата. Но ако направиш някой шедьовър обещавам ти да го сложим като 13 месец в календара, така че дерзай 🙂 

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , MayaS каза:

Ами периода варира с някакви дни. Обикновено е когато се пусне тази тема. Това не нещо токова важно според мен. Все пак тази година имате избор от снимки правени през последните 2 години и 5-15-25 дена не мисля са от голямо значение. По скоро до 14.09 имате време да подбирате снимки и като отворим изпращането, да сте готови. Опитвам се всичко да стане готово на време, за да не запецнем с печатницата. Но ако направиш някой шедьовър обещавам ти да го сложим като 13 месец в календара, така че дерзай 🙂 

Мерси🙂

Искам нещо да попитам, с което сигурно ще падна в очите на компютърджиите🤪, но току-виж така съм стимулирала повече участници, които само си мислят, че е сложно🙂

Вкъщи има различна Ай-техника, от която разбирам само на айфона си и съответно само него ползвам😃 Гледам, че там също има оразмеряване и наличен мащаб 5:3. Та въпросът ми е мога ли да ползвам него, ще отговаря ли на техническите параметри? Ето за това говоря:

IMG_7179.png.b72066d1145509807b1d00b6c75d08b2.png

IMG_7180.png.745c7df46be8d8c6d45b0c1b314e38c6.png

Един път съм участвала и тогава оразмерявах от компютър по указанията на @Gentleman Bastaчрез 3D paint. Спомням си, че трябваше да се реже и отстрани снимката. Сега през телефона ми я реже само отгоре и отдолу и затова питам. Да не стане някое нарушение на плавилата🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , ДиянаВ каза:

Гледам, че там също има оразмеряване и наличен мащаб 5:3. Та въпросът ми е мога ли да ползвам него, ще отговаря ли на техническите параметри? Ето за това говоря:

Да няма проблем. Напълно отговаря на изискванията за пропорциите. Режеш смело. Можеш да местиш отрязаната снимка нагоре надолу, така че в кадъра да влезе това което искаш. Опитай и пиши успя ли.

• Харесвам 4
Публикувано:

ВАЖНО!

Тук ще се опитам да дам малко насоки за обработката или по точно за големината на файловете след като сте си обработили снимката според вашите виждания и сте я направили в съотношение 5:3. Всеки снима с различни средства (телефони - предимно 🙂, компактни, безогледални, DSLR фотоапарати) и също така в повечето случаи файла е във формат JPG. За останалите този пост е излишен 🙂, а и за тези които знаят разбира се как да си подготвят снимките. Когато снимате в JPG всяка камера прави някакви малки обработки на кадъра за да изглежда по-добре. Освен това файла ви се записва с определена големина примерно 5 мегабайта (MB). Това да кажем е що годе необработен файл. После вие решавате да направите някаква обработка и да го оразмерите 5:3, без значение в телефона или с някакъв друг по елементарен софтуер. След това записвате обработения файл. И тук идва голямата драма. Аз няма как да ви кажа какви настройки да направите в телефона или  в програмката за обработка, но важното е да запишете файла с различно име и да не припокривате оригиналния и да запазите големината му - т.е. онези 5 мегабайта (те разбира се след обработка са различни, но не са драстично намалени). Това ще бъде файла, който, ако е избран за календара, ще трябва след второто класиране да ни изпратите. 

За кадрите които ще качите в темата за първи етап от гласуването има още малко работа по снимката. Знаете предполагам изискването в magelanci.com да се качват снимки с обем не по голям от 500 килобайта (KB). След като сте си записали един път обработената снимка ще трябва отново да я запишете с трето име, но с намален обем (500 КВ). Иначе казано да намерите къде да укажете на софтуера да го направи. Това е с цел, когато качвате снимката това намаляване да не го прави софтуера на сайта и да помазва качеството и да не се питате защо изглежда така гадно. 

Моля за извинение от всички, които знаят как да направят тези неща, но има хора, които не знаят и мисля е удачно да я има тази информация.

А следването на по-горните стъпки ще допринесе и снимките във вече отпечатания календар да изглеждат много по-добре.

Не знам дали успях да го напиша достатъчно разбираемо, но се надявам да е така.

Благодаря на всички, които ще направят това усилие. 🙂 

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Прибирам се навръх 14 септември. Ако успея, ще изпратя нещо на тази дата. Поздрав от Сага, ТАР.

Публикувано:

Мая, моето мнение през всички тези години не се е променяло и няма да се промени. 

Категорично съм за правилото за разнообразие от дестинации, с всичките му условности и рискове. 🙂

П.П. Две години са адски дълъг период за редовия магеланец, за да избере само три снимки. 

Ужасна си и вместо три снимки заслужаваш (поне) три бири. 😉 😛

• Харесвам 8
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@MayaS, мисля си дали имам снимки ... и ми изниква един въпрос. Тъй като наскоро взех фотоапарат. Евентуално бих се включил със снима, направена от него.
И сега аз какво правя. (може би тука и аз бъркам в нещата , които правя, та може да разбера нещо ново)
Реално аз имам .NEF file (high-quality RAW image file). Отварям си .NEF с Lightroom и правя две неща: изправям хоризонта (ако има нужда) и натискам бутон Auto в Basic. 99% ми харесва как изглежда снимката след тази обработка. И си правя export. Така получавам file .jpg , който лесно мога да видя и да споделя наляво-надясно.

Въпросът ми е: трябва ли да предоставя .NEF file (ако евентуално участвам и стигна до края)? Или този .jpg , който съм създал чрез еxport-а ми е достатъчен, да го предам.
Притеснението ми, че 80% от .NEF file-oвете вече ги изтрих 😄 (много памет заемат) и нямам идея дали ще ми трябват за бъдещето 😄 
Благодаря! 🙏

Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

. Две години са адски дълъг период за редовия магеланец, за да избере само три снимки. 

Вече снимам само с телефон и като си гледам снимките на 24-инчов монитор – една не мога да избера. Всички са нискокачествени.  😄

• Смея се 5
Публикувано:

И аз съм за разнообразие на дестинациите.  Е, поне доколкото е възможно. И аз снимам 90% с телефон и явно няма как да докарам добро качество.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 32 минути , Граф Вронски каза:

@MayaS, мисля си дали имам снимки ... и ми изниква един въпрос. Тъй като наскоро взех фотоапарат. Евентуално бих се включил със снима, направена от него.
И сега аз какво правя. (може би тука и аз бъркам в нещата , които правя, та може да разбера нещо ново)
Реално аз имам .NEF file (high-quality RAW image file). Отварям си .NEF с Lightroom и правя две неща: изправям хоризонта (ако има нужда) и натискам бутон Auto в Basic. 99% ми харесва как изглежда снимката след тази обработка. И си правя export. Така получавам file .jpg , който лесно мога да видя и да споделя наляво-надясно.

Въпросът ми е: трябва ли да предоставя .NEF file (ако евентуално участвам и стигна до края)? Или този .jpg , който съм създал чрез еxport-а ми е достатъчен, да го предам.
Притеснението ми, че 80% от .NEF file-oвете вече ги изтрих 😄 (много памет заемат) и нямам идея дали ще ми трябват за бъдещето 😄 
Благодаря! 🙏

Е като ги нямаш как да ги дадеш...

Според мен е малко неточно обяснено. Правиш каквото обработки правиш с пълната резолюция, и записваш по възможност с минимални загуби. Този файл трябва да пазиш и дадеш после. Иначе ако мислиш да дадеш неф-а, трябва да запишеш и евентуалните обработки, които си направил.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз най-общо съм за разнообразие на дестинациите, но до равнище обект. Примерно да няма две снимки на Айфеловата кула, но може да има четири снимки от Франция, примерно кулата, Мон Сен Мишел, Ница, Монблан.

Това май е рецепта за спорове кое точно е обект, така че по-добре да няма ограничения, пък да видим... Предполагам гласуването ще ги отсее.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Като че ли и аз съм за разнообразие на дестинациите. По интересно ще стане, а и самият участник е редно да положи усилие и мисъл.

Бързо намерих три снимки, даже повече. С мисълта, че това евентуално би било снимка за календар, жертвах някои, които на мен ми носят лично вдъхновение и емоция. Иначе всичките места са ми харесали, така че не бих съжалявала, ако някоя изпревари моя фаворит🙂Имам време през настоящата морска почивка да реша с третата какво да правя - да я бутам ли или не /то телефонът си бута така или иначе😜/ и съм готова🙃

Нямам търпение да видя вашите снимки, да умувам кой ли е бил на еди кое си място и разни такива пикантности, и това ми носи повече удоволствие в темата за календарите😄 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 40 минути , ДиянаВ каза:

Почна се с подкупите😛

Ето магеланка, която назовава нещата с истинските им имена.  😮

Все пак, редно е да открием предизборната кампания, съблюдавайки всички магелански традиции и обичаи. 😄

• Смея се 7
Публикувано:
преди 8 часа, Граф Вронски каза:

Благодаря! 🙏

Вече са ти отговорили, но нека и аз. Няма нужда от NEF файла стига след обработката снимката да не и е намаляван обема и качеството.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, Argentique каза:

Вече снимам само с телефон и като си гледам снимките на 24-инчов монитор – една не мога да избера. Всички са нискокачествени.  😄

Вие сега да не се шашнахте всички от моя съвет за обработката. И досега болшенството от снимките в календарите са снимани с телефон. Проблема идва ако сте обработили снимката и сте и намалили обема. Тогава такава снимка може да влезе само в малкия календар, защото на големия е много вероятно да изглежда зле. Нищо не се е променило от предишните години като изискване, просто се опитах да дам съвет. Ако не съм била ясна с обяснението, моля питайте, ще се опитам да помогна на всеки. Никой няма да дисквалифицира снимка само защото е правена с телефон. Нито пък ще го превръщаме във фотографски конкурс. Пращате смело и не се притеснявате. Съвета ми беше ако успеете да пратите снимки с обем, който не е намаляван, и то само за тези, които ще са влезли в календара. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Дайте някой работещ сайт за оразмеряване на снимките 5:3, моля! Трябва ли този сайт да променя и размера на файла или може да си остане оригиналният?

Публикувано:

да, resizeimage не работи. Единственият настолен компютър, на който мога да си гледам снимките на голям екран, е този в работата ми и там нямам 3D Paint.

Телефонът ми няма опция да се зададе предварително 5:3 като опция за кропване. Мога да кропвам единствено, като провлачвам ръбовете на снимката с пръст, и, докато трае това движение, се появяват цифрички, като зоната за оразмеряване стигне определени съотношения. Старая се да отпускам пръста, точно когато се появява 5:3, но пръстът ми все пак не е точен измервателен уред и не мога да съм сигурен, че е абсолютно точното 5:3 съотношение това, което остава. Някакви такива дребни отклонения допустими ли са? Аз също не съм знаел за ограничение от 500kb досега, тук пък съвсем не знам, как да се справя. 😕

Публикувано:
преди 31 минути , master_of_germs каза:

Аз също не съм знаел за ограничение от 500kb досега, тук пък съвсем не знам, как да се справя. 😕

Аз също. Честно казано няма да го спазя, а и смятам, че не са ми толкова детайлни снимките, че да се развалят при компресиране🙃 В крайна сметка колкото по-малко знаеш, толкова по-добре живееш😜

На 6.09.2025 г. в 6:47, MayaS каза:

Нищо не се е променило от предишните години като изискване, просто се опитах да дам съвет

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.