Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2026: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

Публикувано:

ограничението мисля, че е доста по-щедро от 500кб, не помня колко точно беше

за сайт за преоразмеряване, трябва да се потърси нов

• Харесвам 2
Публикувано:

Пробвате с големия размер и вижте дали ще се оплаче. За онлайн редактор знам за photopea.com , ама само за ресайз това е overkill. Може редактора на айфона, или paint в windows

Публикувано:

Пробвайте дали това е ок: https://imageresizer.com/crop-image

Отбелязвам, че имат доста инструменти за обработка на снимки, този конкретно е за оразмеряване. В ограденото се посочва отношението 5:3:

image.png

Нека пробва някой имаш трезвата самооценка, че е тотално неориентиран и ако той/тя се справи, ще обновим инструкциите 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:

на мен ми изглежда ок, работи и е максимално просто, ама аз не съм "тотално неориентиран"

файлове от 3МБ се качват без проблем (може и повече, не съм проверявал), няма ограничение за 500к

преди 22 часа, master_of_germs каза:

да, resizeimage не работи. Единственият настолен компютър, на който мога да си гледам снимките на голям екран, е този в работата ми и там нямам 3D Paint.

Телефонът ми няма опция да се зададе предварително 5:3 като опция за кропване. Мога да кропвам единствено, като провлачвам ръбовете на снимката с пръст, и, докато трае това движение, се появяват цифрички, като зоната за оразмеряване стигне определени съотношения. Старая се да отпускам пръста, точно когато се появява 5:3, но пръстът ми все пак не е точен измервателен уред и не мога да съм сигурен, че е абсолютно точното 5:3 съотношение това, което остава. Някакви такива дребни отклонения допустими ли са? Аз също не съм знаел за ограничение от 500kb досега, тук пък съвсем не знам, как да се справя. 😕

няколко пиксела са допустими, иначе ще трябва някой друг да отреже снимката 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
На 10.09.2025 г. в 16:43, mary_shery каза:

Дайте някой работещ сайт за оразмеряване на снимките 5:3, моля! Трябва ли този сайт да променя и размера на файла или може да си остане оригиналният?

На 10.09.2025 г. в 18:15, master_of_germs каза:

да, resizeimage не работи. Единственият настолен компютър, на който мога да си гледам снимките на голям екран, е този в работата ми и там нямам 3D Paint.

Телефонът ми няма опция да се зададе предварително 5:3 като опция за кропване. Мога да кропвам единствено, като провлачвам ръбовете на снимката с пръст, и, докато трае това движение, се появяват цифрички, като зоната за оразмеряване стигне определени съотношения. Старая се да отпускам пръста, точно когато се появява 5:3, но пръстът ми все пак не е точен измервателен уред и не мога да съм сигурен, че е абсолютно точното 5:3 съотношение това, което остава. Някакви такива дребни отклонения допустими ли са? Аз също не съм знаел за ограничение от 500kb досега, тук пък съвсем не знам, как да се справя. 😕

Вижте и този:

Image Resizer - Crop & Resize Image Online | RedKetchup

Важно е да изберете тези параметри:

image.png.50ccf752200a8859eb07166d357e7df7.png

• Благодаря 1
Публикувано:
На 10.09.2025 г. в 19:48, Георги каза:

ограничението мисля, че е доста по-щедро от 500кб, не помня колко точно беше

Няма ли как да се провери без някакви специални усилия или загуба на време?

Публикувано:
преди 3 часа, Фил каза:

Няма ли как да се провери без някакви специални усилия или загуба на време?

Вчера качих 3 снимки в една от темите. Всяка от тях беше от порядъка на 12000 КB. 

Сега си ги сейвнах обратно от форума (темата). Размерът им е малко под 200 KB. 

Не знам дали подобен експеримент е коректен, но ако софтуера на форума не "смачква" снимка, която е под 500 KB, то тогава участниците в календарите могат да си  качват снимки с поне два пъти по-добро качество от това, което би се получило, ако софтуера на форума ги компресира.

Публикувано:

Не знам откъде дойдоха тия 500к? 

А и дори да е вярно горната процедура не я виждам за човек, който дори не може (няма софтуер и хардуер) да кропне снимката до 5:3

• Смея се 2
Публикувано:

Ами аз проверих и картинка под 500к също се намалява, а пък някои картинки даже се увеличават. Така че не го мислете размера.

• Харесвам 2
Публикувано:

Форума преоразмерява снимките на 900 ширина или 600 височина (който лимит ударим), има ограничение за размер от всички прикачени файлове в едно мнение накуп, за единичен файл няма такова.

С две думи - стига снимката да е в точните пропорции, качвайте смело.

• Харесвам 8
Публикувано:
На 10.09.2025 г. в 20:35, Георги каза:

Пробвайте дали това е ок: https://imageresizer.com/crop-image

Отбелязвам, че имат доста инструменти за обработка на снимки, този конкретно е за оразмеряване. В ограденото се посочва отношението 5:3:

image.png

Нека пробва някой имаш трезвата самооценка, че е тотално неориентиран и ако той/тя се справи, ще обновим инструкциите 🙂

Според мене си работи отлично... даже е по-лесно от предишния сайт. Там накрая трябваше да се правят още една-две стъпки за съхраняването на файла с опрделено качество. 

Благодаря много! 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
На 5.09.2025 г. в 21:15, master_of_germs каза:

Мая, моето мнение през всички тези години не се е променяло и няма да се промени. 

Категорично съм за правилото за разнообразие от дестинации, с всичките му условности и рискове. 🙂

😛

Моето мнение е същото - разнообразие на дестинации.  Ясно, че от една държава, например Италия, Франция или Исландия могат да се направят невероятни снимки, но аз на тяхно място предпочитам да гледам например снимки от Венецуела, Бутан или Мадагаскар /примерно/. Мисля, че по едн снимка от държава, колкото и да са красиви следващите, е напълно достатъчно, за сметка на рзнообразието.  И също - снимките от България не им е тука мястото /пак лично мнение /

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 часа, MayaS каза:

Краен срок за качване на снимките:  5 октомври 2025г.

Благодаря! Този срок е с цели 5 дни по-ларж от обичайното 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, ruwenzogy каза:

Моето мнение е същото - разнообразие на дестинации.  Ясно, че от една държава, например Италия, Франция или Исландия могат да се направят невероятни снимки, но аз на тяхно място предпочитам да гледам например снимки от Венецуела, Бутан или Мадагаскар /примерно/. Мисля, че по едн снимка от държава, колкото и да са красиви следващите, е напълно достатъчно, за сметка на рзнообразието... 

Това - да.

преди 13 часа, ruwenzogy каза:

... снимките от България не им е тука мястото /пак лично мнение /

Това - не.

:biggrin:

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 19 часа, ruwenzogy каза:

И също - снимките от България не им е тука мястото /пак лично мнение /

И аз подкрепям напълно това. Дори от "спортменска" гледна точка не ми се вижда добре да се включват снимки от България. Да, имаме прекрасни планини, но е много по-лесно да отидеш на конкретно място , което харесваш и да хванеш най-добрата светлина в България спрямо краткото време, което имаш по-други места. Винаги искаш да видиш и още нещо друго и не остава време за дебнене на подходящи условия за снимка. Е, ако не ти е това целта , разбира се. Но мисля, че на никой във форума не са най-важното снимките .

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , Роми каза:

И аз подкрепям напълно това. Дори от "спортменска" гледна точка не ми се вижда добре да се включват снимки от България. Да, имаме прекрасни планини, но е много по-лесно да отидеш на конкретно място , което харесваш и да хванеш най-добрата светлина в България спрямо краткото време, което имаш по-други места. Винаги искаш да видиш и още нещо друго и не остава време за дебнене на подходящи условия за снимка. Е, ако не ти е това целта , разбира се. Но мисля, че на никой във форума не са най-важното снимките .

Не тласкайте дискусията към планини. Подсъзнателно се дава предимство на @master_of_germs и сие. :wink:

:biggrin:

• Шок 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 50 минути , Роми каза:

Не мисля, че остана такъв фотограф във форума. Преди @Tedy правеше подобни изпълнения, но скоро не съм виждала такива кадри.

Така че дали ще направя преход в Алпите или Рила, за мен ще е същото време като възможност да хвана някаква светлина.

Като човек, който бегло разбира от фотография мога да се съглася, обаче, че във форума при гласуването за календара не е важно качеството на снимките (в общия случай).

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , Gentleman Basta каза:

при гласуването за календара не е важно качеството на снимките (в общия случай).

Обаче ако се увеличи донемайкъде наситеността (saturation), второто класиране е гарантирано. 😜
Дали да не се пробвам и аз? 😄

• Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Според мен във форума се гласува по-скоро за съдържанието на снимката, а не светлина, качество и т.н.

Ако не искате снимки от България, не гласувайте за тях, аз пък обичам.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, Роми каза:

имаме прекрасни планини, но е много по-лесно да отидеш на конкретно място

Ааа, не съм съгласна. Цяло лято ме юркат по всякакви планински маршрути. Сили не ми останаха, а постоянно ми се обяснява, че били от "лесните". Този дълъг уикенд пак сме на Белмекен. 🧗‍♂️

Май този пост е за темата "Искам да се оплача" и по-подходящо е да го започна с "Помощ....

Не ми обръщайте внимание, просто съм стресирана, ама като пишете "лесно" и "планини" в едно изречение нещо се отключва в мен. 🤣 

Ако трябва да съм сериозна през годините е имало невероятни снимки от България, които въобще не са били планински. И определено си е личало старанието на фотографа да хване перфектния кадър.

• Харесвам 5
  • Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.