Прескочи до съдържание

Япония през май 2026 г.

Костов

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Дойде и моят ред да посетя Япония сбъдвайки една голяма моя мечта. Имам купени билети по маршрут Истанбул - Токио с Qatar airways, като полета от Доха до Токио ще е с Japan airlines. Датите са 03.05 - 15.05. Тъй като ще кацна в 23:55 на 04.05 (а много вероятно е да кацна и след 0 ч. на 05.05) реално ще имам 10 дни в Япония. Ще пътувам сам ( така и не си намерих другарче). За сега в главата ми се върти следната програма:

05.05 - 08.05 Токио. Харесал съм си този хотел

https://maps.app.goo.gl/vvQKeTRv86RVCS956

Нямам нищо набелязано за задължително посещение в Токио, надявам се да видя някои от основните неща, но дори и да изпусна нещо няма да е болка за умиране 😊Докато съм в Токио ще отделя един ден за посещение на Никко и водопада Кетон.

Въпрос -Има ли удобен транспорт от Никко до водопада или да се включа в някой организиран трип?

08.05 - 10.05 Шидзуока. Сигурно се чудите защо точно Шидзуока?!? Ами заради водопада Ширайто

https://maps.app.goo.gl/52hoSxFfbEJ4NGEA7

И заради ето това Miho no Matsubara

https://maps.app.goo.gl/c7xMFDKUMSBzz4pk7

Харесал съм си едно Airbnb на около 30 мин. пеш от Miho no Matsubara

Идеята ми е да пътувам с Автобус от Токио, да оставя багажа в квартирата и да отида до Miho no Matsubara. След това нощувка и на 09.05 сутринта да поема към Shiraito falls. След това връщане в квартирата, нощувка и на 10.05. рано сутринта се мятам на шинкансена и към Киото

10.05 - 15.05 Кансай

Тук се чудя дали и петте нощувки да са на едно място,Киото или Осака (като повече клоня към Киото) или да ги разделя на 3 в Киото и 2 в Осака?!? 🤔

Какво ми се иска да видя:

Киото - бамбуковата гора,  Fushimi  inari,( като и двете искам да ги видя рано сутрин когато няма да има много хора, което ще рече, че ще са в отделни дни), Златният павилион, Императорския дворец, градината с маймуните и някой храм.

Осака - Замъкът, другото ще е гастрономическа обиколка

Нара - парка със сърничките и еленчетата, Today ji

Ако остане време мисля да посетя и Кобе да опитам от прочутото телешко

На 15.05 отново на шинкансена и към Токио. Полетът ми към Истанбул е в 22:25 от Narita

Приемам всякакви предложения относно програмата ми. Интересувам се повече от история, природа и добра храна.

Да резервирам ли нощувки или още е много рано?

Редактирано от Костов
  • Харесвам 9
Публикувано:

Резервирай сега нощувки с безплатно анулиране. Така ще имаш по-голям избор и по-добри цени сега. Може да се замислиш и дали като кацнеш да не останеш да спиш на/около летището, понеже иначе трябва да взимаш такси. Има капсули директно на летището за около 50 евро или хотели пак до летището за около 60-70 евро.

• Харесвам 2
Публикувано:

С две ръце подкрепям резервирането на нощувки още днес , ако ти е възможно .

Бих оставила само една нощувка в Осака . Сутринта идваш откъм Киото. Разхождаш се . Настаняваш се и пак разходка . Нощувка . Пътуване към Кобе и от там към Токио.

В Киото препоръчвам и Ninna ji Temple . Стига се лесно с автобус от Златния павилион. Това си е цял комплекс - пагоди , жилищни сгради , каменна градина , вишнева градина .

Старият град на Нара е много приятен за разходка . Един цял ден в града ще е ок . Пък и в една друга тема сега са дали координати и адрес на хубавото магазинче за стари кимона .

В района на Токио не съм била .

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Мога да кажа за хотела в Токио. Ние отседнахме в такъв от същата верига и в същия квартал, точно до залата за сумо борби - APA Hotel & Resort Ryogoku Eki Tower.

Останахме доволни - много близо до транспорт, градини, имаше перално помещение и дори магазин. Стаята ще ти е мъничка със сигурност, но това е Япония. Имаше и баня (онсен), като на телевизионния екран в стаята се изписваше натовареността й в дадения момент, 

На рецепцията английският не им беше силната страна, но се справихме с взаимни усилия.

За нас хотелът беше чудесен избор.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Костов каза:

Киото - бамбуковата гора,  Fushimi  inari,( като и двете искам да ги видя рано сутрин когато няма да има много хора, което ще рече, че ще са в отделни дни), Златният павилион, Императорския дворец, градината с маймуните и някой храм

Otagi Nenbutsuji Temple - в съседния на Арашияма квартал е; ще останеш доволен мисля.

Друг в съседство е Adashino Nenbutsuji Temple, където можеш да преминеш през бамбукова горичка без хора.

Писала съм за двете някъде.

Освен сутрин рано, тълпи няма по храмовете и късно следобед преди затварянето им. Поне при мен беше така за Фушими Инари.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 35 минути , ДиянаВ каза:

Otagi Nenbutsuji Temple - в съседния на Арашияма квартал е; ще останеш доволен мисля.

Друг в съседство е Adashino Nenbutsuji Temple, където можеш да преминеш през бамбукова горичка без хора.

...

@ДиянаВ, записвам си ги.

Публикувано:

Радвам се за закупените билети до Япония и ти пожелавам пътешественически късмет🤞

Помисли си дали не можеш да вмъкнеш в изживяванията един японски изгрев в Йокохама на Озанбаши - международния пътнически пристанищен терминал. Самият град е много магнетичен с модерния си футуристичен квартал Minatomirai и цялото благоустройство, насочено към хората. В същото време за един ден може да се посети, без да се усеща лудницата на Токио и Осака. Въобще на мен съвременният облик на Япония ми допадна повече, от културно-историческия, но това разбира се осъзнах след n на брой посетени храмове 😃. Така че пълни си програмата със забележителности колкото щеш, но си остави време за шляене и сили за нощен живот 😆, наспи се предварително 🤪 и най-важното наслади се на мечтата си🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 25 минути , jul каза:

@Костов, ние ще сме около месец преди теб.

Май идва време за обмен на информация на свински уши 😛

Чакам ви. Че имам и дълг да си връщам. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Радвам се за закупените билети до Япония и ти пожелавам пътешественически късмет🤞

Помисли си дали не можеш да вмъкнеш в изживяванията един японски изгрев в Йокохама на Озанбаши - международния пътнически пристанищен терминал. Самият град е много магнетичен с модерния си футуристичен квартал Minatomirai и цялото благоустройство, насочено към хората. В същото време за един ден може да се посети, без да се усеща лудницата на Токио и Осака. Въобще на мен съвременният облик на Япония ми допадна повече, от културно-историческия, но това разбира се осъзнах след n на брой посетени храмове 😃. Така че пълни си програмата със забележителности колкото щеш, но си остави време за шляене и сили за нощен живот 😆, наспи се предварително 🤪 и най-важното наслади се на мечтата си🙂

Благодаря ти Дияна! Най-голямото ми желание е да усетя Япония. Да, искам да видя ония неща за които всички говорят, но основното е да я почуствам. Защото знам, че ще ми хареса.

А ти имаш ли някакви ангажименти за май? За мен ще бъде чест и удоволствие ако споделиш това пътуване с мен. Само си представи какво описание на пътуването ще напишем ...

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , Костов каза:

Благодаря ти Дияна! Най-голямото ми желание е да усетя Япония. Да, искам да видя ония неща за които всички говорят, но основното е да я почуствам. Защото знам, че ще ми хареса.

А ти имаш ли някакви ангажименти за май? За мен ще бъде чест и удоволствие да споделя това пътуване с теб. Само си представи какво описание на пътуването ще напишем ...

Ех, защо не ми предложи нещо по-просто, като 3-4 дни из румънските Карпати или около седмица във френско-италиано-швейцарските Алпи🙂

Направо ме изненада неподготвена и безмълвна😃

Нямам някакви планове за май, ама имам да пестя от отпуск и бюджет🙈

Публикувано:
преди 18 минути , ДиянаВ каза:

Ех, защо не ми предложи нещо по-просто, като 3-4 дни из румънските Карпати или около седмица във френско-италиано-швейцарските Алпи🙂

Направо ме изненада неподготвена и безмълвна😃

Нямам някакви планове за май, ама имам да пестя от отпуск и бюджет🙈

Да ти кажа седмица в швейцарските Алпи нищо чудно да излезе по скъпо от две седмици в Япония 😏😂 Виж Карпатите е интересно предложение ... Може и да ти предложа пътуване, да речем до Сибиу и околности. Пък може и някъде другаде

Публикувано:
преди 42 минути , Костов каза:

Да ти кажа седмица в швейцарските Алпи нищо чудно да излезе по скъпо от две седмици в Япония

Това го знам, но нали все гледаме към нещо, което не сме преживели🙂 Не че не повтарям места … Настройката ми за догодина е да отида с отпуск на поне 2-3 скъпо излизащи места в Европа, включително по-дълго през лятото, а други - каквото дойде много краткосрочно. 
Не че не погледнах твоите дати и полети до Япония набързо през Скайскенер😆. От Истанбул няма как да се завлека. От  Букурещ с British излизат 1610 лв. Само ме изкушаваш, но не мога да се реша на такава стъпка…тази вечер😂

Публикувано:
14 hours ago, ДиянаВ said:

Освен сутрин рано, тълпи няма по храмовете и късно следобед преди затварянето им. Поне при мен беше така за Фушими Инари.

Кварталчето с Адашино е супер чаровно. Ние се качихме с автобус до най горната му част. После вървяхме само надолу и минахме през въпросния храм с горичката, така и не влезнахме в Арашияма. Това ми е любим спомен. Нямаше никого, следобедно време, слънце, красота. Също съм съгласен, че повечето храмове следобед са много по приятни заради по малкото хора. След тази част златния павилион го хванахме точно преди затваряне, светлината беше за снимки. А вечерта отидохме до Фушими Инари, което е денонощно, може да се качиш до върха по тъмно и портите са осветени. Имаше своя чар и нямаше хора отново. Естествено не трябва да те е страх от гробища, че то затова се ползва този хълм. Ние спахме изцяло в Киото. Осака е на 20мин път и според мен не си заслужава местенето на багаж, а и на мен лично най-малко ми хареса. Само там на Дотонбори и в Шинджуко в Токио видях боклуци. Ние даже до Хирошима ходихме на еднодневна екскурзия от Киото, но реално нямаш много време там, ако не спиш. Няма да има време за Мияджима.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 часа, ДиянаВ каза:

Освен, че няма тълпи, масово (особено разни български туроператори) ползват и снимки от Adashino Nenbutsuji Temple, за да представят уж Арашияма. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Освен, че няма тълпи, масово (особено разни български туроператори) ползват и снимки от Adashino Nenbutsuji Temple, за да представят уж Арашияма. 

Бамбуковата гора ли имаш предвид?

Арашияма

IMG_9369_Original.jpeg.50337aecd3a3925ce3d424662ae85c3f.jpeg

Адашино час след това /не съм се целила в някакво време, когато няма тълпи/

IMG_9467_Original.jpeg.1f44ff6c78240221611cbc42d42e6c1b.jpeg

Кварталчето  

IMG_9441_Original.jpeg.25c56fce28d2666bf82711f724486195.jpeg

IMG_9487_Original.jpeg.46328fe399eace68b3e267b416523af8.jpeg

😉

IMG_9489_Original.jpeg.179469ea9c57dba325dffdb279e8313b.jpeg

• Харесвам 3
Публикувано:

Погледни моята програма – там съм описал доста неща и можеш да си вземеш много идеи.

Направи възможно най-рано резервации за хотелите (задължително с безплатно анулиране), защото цените се качват и после не падат!

А защо ще спиш на летището? Има няколко хотела на Ханеда. Ние бяхме със същия полет от Доха до Токио, кацнахме в 23:10 часа и после с такси до нашия хотел. Но ние бяхме трима, а ти ще си сам. Затова си вземи нещо за нощувка наблизо – хотелите около летището не бяха скъпи. Да чакаш до сутринта не е добър вариант, поне според мен.

Хотелите ги избирай възможно най-близо до гарите, за да печелиш време.

Ние бяхме и в Осака, и в Нара, но нощувките ни бяха в Киото. Предпочетохме да пътуваме всеки ден, вместо да се местим в различни градове, та дори и с куфарите. Все пак времето не ни беше много.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

Бамбуковата гора ли имаш предвид?

Арашияма

IMG_9369_Original.jpeg.50337aecd3a3925ce3d424662ae85c3f.jpeg

Адашино час след това /не съм се целила в някакво време, когато няма тълпи/

IMG_9467_Original.jpeg.1f44ff6c78240221611cbc42d42e6c1b.jpeg

Кварталчето  

IMG_9441_Original.jpeg.25c56fce28d2666bf82711f724486195.jpeg

IMG_9487_Original.jpeg.46328fe399eace68b3e267b416523af8.jpeg

😉

IMG_9489_Original.jpeg.179469ea9c57dba325dffdb279e8313b.jpeg

Да, имам предвид, че операторите ползват снимки от Адашино и пишат, че е бамбуковата гора Арашияма 🙂

image.png.e5e68203666cd543aff5347f36fba496.png

Публикувано:

Резервирах хотела в Токио. Резервирах този който писах, че ми харесва - APA Asakusa Eki Mae. И така ми се появи идеята за изкарване на първия ми ден в Япония. 

Пристигане в хотела, оставяне багажа (мисля да пътувам с две раници - голяма и малка, като голямата ще е чекиран багаж) та оставам голямата раница и тръгвам  на обиколка. По Нанамисе  от където все ще си купя нещо стигам до Сенсо Джи. Разглеждам храма и се отправям към Уено парк. Докато се мотам из парка гледам, че наближава 15 часа. Време да се настаня в хотела. Настанявам се. Цъкам с език за екстрите в стаята и най вече банята и си мисля, че стаята е мнооого малка. Спокоен, че вече има къде да спя се отправвм към Шинджуку. Небостъргачи, неонови светлини ... Дали ще ми хареса? Не знам. Мисля, че да

Не очаквайте от мен програма описана по дни и часове. Да, ще имам някаква основна програма но от там насетне Shikata ga nai

• Харесвам 3
Публикувано:

Втория ден в Токио -06.05. мисля да започна с разходка из Акихабара. Ще разгледам магазините за електроника (може да си харесам някоя джаджа), залите за електронни игри. После ще се отправя към императорския дворец, след това храма Мейджи и ще завърша деня с посещение на Шибуя. Качване на Shibuya sky и наслаждаваме на залеза над Токио. 

Третия ден 07.05 ще бъде посветен на Никко и водопада Кегон.

Ами това е накратко за Токио. Може да давате идеи.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Костов - честито за закупените билети 🙂 Ние ще пътуваме след месец и вече изготвихме някакъв план за нашето приключение и да сме живи и здрави, ще можем да дадем после обратна връзка от първа ръка. Тъй като забелязвам, че се обсъждат доста теми, за които и ние се чудихме, давам линк към темата, където ги коментирахме (стискам палци да ти е полезна):

Относно хотелите - колкото по-рано, толкова по-добре. Единият хотел в Осака го сменяхме 5 пъти заради един алергии, и в рамките на месец... цената си се покачи и то не малко. Така че - смело буквайте отсега с възможност за канселиране 🙂

Страхотна неделя 🙂 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Почнах и аз да редя плановете, че до сега с летните пътувания нямаше време. 12 нощувки с кацане в Токио и излитане от Осака.

1. Пристигаме на Ханеда /31.03.26/ и първите 5 нощувки са в Токио /имам 2 резервации за нощувки и не знам коя ще оставя/. Изобщо никаква програма нямам, защото пътуваме цялото семейство и младежта има идеи къде-какво иска да се гледа. Даже са ми пратили wish-list-овете си, едва ли ще успеем да ги покрием всичките 🙂

2. След нощувка №5 пътуваме към Киото. Тук също имам 2 резервации /едната за 3, а другата за 4 нощувки/, защото се чудя дали направо към Киото да вървим или да спрем някъде за 1 нощувка. Мислех нещо в района на Фуджи евентуално, че ако не се види от влака, да имаме втори шанс. 

Какво мислите по темата да направим ли междинна нощувка и къде евентуално? Риокани с онсени нещо много парА ми се виждат, 600-700 евро /минимум/ за 1 нощувка с храна /за четирима/ в района на Хаконе. И без това не съм сигурна дали искам с храна, защото съм хем любопитна, хем си познавам домочадието и не съм сигурна доколко ще е успешно начинанието. Какво мислите за риокан без храна, ще се усети ли достатъчно атмосферата?

3. Киото - 3/4 нощувки

4. Осака - 3 нощувки

Решила съм да ги разделя. И от двете места може да се пътува до Нара/Кобе и прочее, но накрая вече ще сме поуморени и ми се иска повече време за лежерни разходки.

Предвид, че сме четирима, оптимизацията на бюджета не е без значение, приемам идеи и по тази точка. 

Също така какво мислите по въпроса да пътуваме с по 1 раница и по 1 малък куфар всички? Навсякъде има перални, я нямам идея какво толкова бихме пазарували. Ако пък напазаруваме, винаги може да купим на място 1 голям куфар /все пак имам 8! големи куфара в билетите ;)/.

Публикувано:
На 20.09.2025 г. в 23:42, Костов каза:

Резервирах хотела в Токио. Резервирах този който писах, че ми харесва - APA Asakusa Eki Mae. И така ми се появи идеята за изкарване на първия ми ден в Япония. 

Пристигане в хотела, оставяне багажа (мисля да пътувам с две раници - голяма и малка, като голямата ще е чекиран багаж) та оставам голямата раница и тръгвам  на обиколка. По Нанамисе  от където все ще си купя нещо стигам до Сенсо Джи. Разглеждам храма и се отправям към Уено парк. Докато се мотам из парка гледам, че наближава 15 часа. Време да се настаня в хотела. Настанявам се. Цъкам с език за екстрите в стаята и най вече банята и си мисля, че стаята е мнооого малка. Спокоен, че вече има къде да спя се отправвм към Шинджуку. Небостъргачи, неонови светлини ... Дали ще ми хареса? Не знам. Мисля, че да

Не очаквайте от мен програма описана по дни и часове. Да, ще имам някаква основна програма но от там насетне Shikata ga nai

Ползвала съм няколко хотела АРА, единият в Асакуса, но не твоят.  Много съм доволна от всичките. Влез в Асакуса в туристическия център, кафето на последния етаж за панорама.

• Харесвам 1
Публикувано:

Може ли за мнение за два хотела в Киото

Първия

https://maps.app.goo.gl/AreUXLpzqe9FpVJ98В

Втория

https://maps.app.goo.gl/wQ65LoWLGxTnDFEP6?g_st=am

Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Ползвала съм няколко хотела АРА, единият в Асакуса, но не твоят.  Много съм доволна от всичките. Влез в Асакуса в туристическия център, кафето на последния етаж за панорама.

Благодаря за информацията.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.