Прескочи до съдържание

Помагайте с идеи за Северна Испания

Ваня Кърпарова

Препоръчани мнения

Ваня Кърпарова
Публикувано:

Правя ъпдейт, че имаме билети за връщане от Барселона на 8 юли вечерта, така че - около 6-7 дни трябва да планирам за Астурия и Баския. Предпочитаме да имаме две бази за двете области - едната - за да обиколим красиви места в Астурия след трека и другата - вероятно между Билбао и Сан Себастиян. Предпочитаме да не са хотели, а нещо тип или традиционни къщи (може да не са на крайбрежието), или тип къмпинг с бунгала около крайбрежието. Някой с препоръки?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Утре летим за Сентандер, а така и не открих сайт, в който да резервирам безплатния тур в Кметството на Билбао /вкл. Арабската зала/.

Пускам мейл, от който ми отговориха светкавично и се похвалвам с резервация. 😊

girpa@bilbao.eus

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, noshtna_ptica каза:

Утре летим за Сентандер, а така и не открих сайт, в който да резервирам безплатния тур в Кметството на Билбао /вкл. Арабската зала/.

Пускам мейл, от който ми отговориха светкавично и се похвалвам с резервация. 😊

girpa@bilbao.eus

Страхотно! Ще чакаме снимки 😍

Да имате прекрасно и вълнуващо пътуване!

• Благодаря 1
Публикувано:

Нашето прекрасно пътешествие приключи, за жалост. Споделям впечатления и не знам дали мястото е тук, но това е единствената тема за дестинацията и предварително се извинявам, че се намествам в чужда тема.

Беше прекрасно, въпреки че в два от дните дъждът доста ни валя. Всички суперлативи за храната, Билбао и Гастелугуче подкрепям с две ръце.

Разочарование имаше само от разходката с лодка в Билбао - видяхме индустриалната зона на Билбао 🙂  и от дъждовен Сан Себастиан, т.к. не успяхме да видим много от него.

Приятните изненади бяха кметството в Билбао, където поради липса на посетители, ни направиха персонална обиколка. Дори и за виждалите Алхамбра, Арабската зала е впечатляваща. В нея провеждали сватбени церемонии - толкова е красива /неомудехар/, че дори и на мен ми се дожени 🙂

Сантандер се оказа изненадващо прекрасен с неговото крайбрежие и полуостров Магдалена - там можехме да прекараме с удоволствие цял ден, ако имахме тово време.

Бяхме без кола, затова си купихме екскурзия от Билбао до Гастелугаче, Мундака и Герника  и това беше черешката на тортата - и трите дестинации бяха уау, но за Мундака не бях чела нищо и изненадата беше тотална - прекрасно, неземно място!

Пак ще трябва да се ходи, чак боли, че всичко приключи и искрено завиждам на всички, които тепърва ще се насладят на всичката тази красота.... и на всички вкусотии, разбира се 🙂

Ще пусна и малко снимки по-късно в другата тема.

• Харесвам 26
  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 42 минути , Blago каза:

Какъв транспорт ползвахте до/от Gaztelugatxe?

Бяхме без кола, затова си купихме екскурзия от трипа /билингвистична - испански и английски/ - Гастелугаче, Мундака и ГЕрника. Гидът ни беше прекрасен - млад баск, завършил право, с чудесно чувство за хумор и много информативен. Той ни разказа, че в исп. провинции редом с местните знамена трябва да се веят и испанските, ако ли не - плащат се глоби. В баските провинции са си направили референдум и с голямо мнозинство населението е решило да си плаща, така Испания прибирала по 600 млн. всяка година, а из баските земи е рядкост да се види испанско знаме 🙂

Не мога да не пусна и тъжната скулптура от Сентандер

IMG_5555.jpg

• Харесвам 34
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 25 минути , Бръмбар каза:

@noshtna_ptica, вие за колко дни бяхте и как разпределихте времето си?

От вторник до събота, сутрешни полети. Вторник - Билбао, сряда - Сан Себастиан, четвъртък - Гастелугаче, Мундака и Герника, в петък по обед отидохме до Сентандер и спахме там. Първите два дни доста ни валя и не сме стояли у дома, но не бяха съвсем ползотворни. Навсякъде не ни стигна времето, можеше още, но си навъртяхме 70 км пеш 🙂 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Няколко думи и от мен. Ние се върнахме в събота и бяхме общо една седмица. Летището в Сантандер е малко. Прилича ми на терминал 1 на софийското. Излизате и веднаха вдясно е автобуса за града. Няма как да го пропуснете , нито да се объркате. Цената на билетчето е 3.20 евро. Стоварва ви направо на автогарата. Имайте предвид, че през уикенда работят само машините за билети , гишетата са затворени . Успяхме да си купим билети за следващия ден (неделя) за Билбао- цена под 9 евро. Целта този ден беше Сантилиана дел Мар. Край нея е новата Алтемира- пещерата с праисторически рисунки. Билетчета този път взехме направо от шофьора. Цената беше под 4 евро . До Алтемира се ходи пеш около 2 километра от селцето. Билетчето за пещерата е 3 евро, а събота след 2 часа и неделя входа е безплатен. 

Следващите 3 дена изкарахме в Билбао. Каквото и да кажа за града ще е малко. Градският транспорт е много добре уреден, метро, автобуси, трамваи , фуникуляр, гондола. Всичко това можете да ползвате с карта Barik. Плащате за пластиката 3 евро и я зареждате с колкото пари прецените. Могат да я ползват до 10 човека . Чекирате се отвън на самата спирка , а не в трамвая . Не забравяйте да се чекирате и след като слезете  за да не ви вземе максимална сума. Картата можете да ползвате и за моста- гондола в Португалете, таксува ви като градски транспорт. За фуникуляр Artxanda билета е 6 евро без карта Barik, с картата излиза около 2 евро. Там няма как да се чекирате на излизане , но не се безпокойте, намалението е отразено. 

Последните 2 дни бяхме в Доностия/ Сан Себастиян . Настаняването ни беше в стария град така че реално градски транспорт не сме ползвали . Билет Билбао- Доностия под 10 евро. 

На място си взехме екскурзия до Биариц, Байон и Сан Жан де Луз за не много магеланската цена от 69 евро. Както се разбира пътуването ни беше изцяло с публичен транспорт  и нямаше как за един ден да видим и трите места . Затова го направихме с агенция. В цената влиза само транспорт и гид.

В петък вечерта с автобус за 16,50 се върнахме от Доностия до Сантандер. На следващия ден летяхме обратно за София.

За хотели и нощувки няма да пиша, защото цените са високи . Това беше и най скъпото перо в пътуването. 

• Харесвам 11
Публикувано:

В горния пост се опитах да събера сухата информация , сега малко по шарената част. Не си спомням да съм летяла с толкова голям самолет на Уизеър. Имаше 40 реда седалки, като настаняването на последните беше доста рехаво. Чуваха се разговори за ходене на мач в Билбао , за Сантяго де Компостела и за гастрономически оргии в Сан Себастиян. 

Алтамира много ми хареса, разглежда се точно за 30 минути , но определено си заслужава.  Пещерата е реплика, ако искате да влезете в оригиналната трябва да се въоръжите с търпение, има списъци за 3 години напред . Подредена е малка изложба , в която ясно се вижда защо са я затворили. Много от рисунките са избледнели и това явно е било най- доброто решение. 

Гугенхайм музея в Билбао е задължителен, въпреки че не харесвам особено модерно изкуство и 3-те часа вътре за сетен път затвърдиха това ми мнение. Много по внушителен е като архитектура, отколкото като експозиции. Колоритно място в Билбао се оказа стария град и Португалете. До последното можете да отидете с метро. 

За Френската част на Баския не мога да кажа много, пихме кафе с гида докато останалите от групата хукнаха да изследват някакви скали. Биариц е едно малко бижу особено с кафе и кроасан , слънце, което блести в очите ти и гълъбовото синьо на морето. Специално подчертавам слънцето, защото през цялото пътуване не беше особено щедро.

За Доностия само ще кажа, че ми е абсолютния фаворит в това пътуване. Хората, храната , морето, плажа , баските знамена и килнатите барети още дълго ще ме държат на повърхността в затъпяващото ежедневие.

В заключение - искрено се надявам линията да се задържи. Очаквам с нетърпение отговора на Раянеър. В Билбао имало летище за чудо и приказ.. В Доностия също.🙂

• Харесвам 15
Публикувано:

Най-голямото летище в зоната е в Билбао.

С.Себастиан си е топ 3 в Испания, писал съм го многократно, да скъпо е обаче.

• Харесвам 2
Ваня Кърпарова
Публикувано:
На 10.05.2026 г. в 11:43, noshtna_ptica каза:

...

Пак ще трябва да се ходи, чак боли, че всичко приключи и искрено завиждам на всички, които тепърва ще се насладят на всичката тази красота.... и на всички вкусотии, разбира се 🙂

Ще пусна и малко снимки по-късно в другата тема.

Благодаря за разказа!

А коя е другата тема, за да видим снимките?

Публикувано:
На 21.05.2026 г. в 5:47, Ваня Кърпарова каза:

Благодаря за разказа!

А коя е другата тема, за да видим снимките?

"В момента съм", ама там няма шанс да ги намериш, та ги преместих тук

• Харесвам 1
  • Браво 1
Ваня Кърпарова
Публикувано:

Имам един страничен въпрос, но ползвам темата. 
Тъй като съм хапана от куче и имам страх, а в Picos de Europa има кучета, искам да взема спрей.

Знаете ли, дали може да се пренесе в самолета? Не съм сигурна в Сантандер дали бих намерила такова чудо 🤭.

Публикувано:

@Kamen, според мен най добре е 2-2-3. Всяко място е очарователно и има какво да се види, но на мен сърцето ми взе Сан Себастиан. Плажове, малки колкоритни улички, настроение. Архитектурата е смесица между Франция и Испания. Може да се скокне и до Франция за ден .... Всичко зависи от това, какви са интересите ви.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако полетът за Сантандер закъснее и изпусна автобуса до Сан Себастиян, за който имам билети, какви са възможностите?

Могат ли да се презаверяват билетите на фликсбус за по- късен час?

Може ли да препоръчате таксиметров фирма от летището до града?

Публикувано:

Фликсбус пътува ли по тази линия?

Иначе като гледам цените на билетите не се променят с времето, но пък от днес за днес може и да няма места във всички рейсове.

Според мен като първа ротация не се очаква закъснение. Погледни полетите за последната седмица-две и ако са били на време си вземи билети, макар и да има риск да увиснат или си планирай разходна и из Сантандер, че да ти е спокойно... 

Публикувано:
преди 4 минути , Larena каза:

На 06.06 и на 02.06 полетите са със закъснение....

Само единият е закъснял и то 25мин. Предполагам си планираш поне малко буфер (да кажем час). За автобуса в 10 трябва да си ОК.

Ако все пак си силно притеснена, вземи за 12, разходи се малко в Сантандер и така 🙂 

image.png.3ec721eb2f42117bfa72eb37ec872b57.png

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Larena каза:

Ако полетът за Сантандер закъснее и изпусна автобуса до Сан Себастиян, за който имам билети, какви са възможностите?

Могат ли да се презаверяват билетите на фликсбус за по- късен час?

Може ли да препоръчате таксиметров фирма от летището до града?

Ако билетът за АЛСА е купен с тарифа флексибъл,може да се презавери. До два часа преди тръгване реимбурсират май 80%.

Но наистина е по-добре и по-сигурно да се купи билет за по-късен час и да се направи една разходка в Сантандер. Автогарата е в центъра.

Публикувано:

Ей, пуснаха ви Сантандер и хукнахте към Билбао и Сан Себастиян 😜 И то море, което навсякъде там го има😄

Една снимка примерно от Сантиляна няма ли да видим?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, ДиянаВ каза:

Една снимка примерно от Сантиляна няма ли да видим?

Далеч преди да пуснат директните полети преди почти 2 години ходих на сватба там и съм докладвал:

• Харесвам 1
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.