Прескочи до съдържание

Помагайте с идеи за Северна Испания

Ваня Кърпарова

Препоръчани мнения

Ваня Кърпарова
Публикувано:

Ние потегляме след десетина дни. Никога не съм се чувствала толкова неподготвена теоретчино за път, и тъй като основната цел на пътуването ни е масивът Picos de Europa, приключението ни ще представлява нещо такова:

- Път до Сантандер;

- Веднага хващаме автобус до Potes, което е село във вътрешността, спим на къмпинг близо до Potes;

- От Potes към подножието на планинския масив, спим на Fuente De;

- 5-6 дни  в планината, като предвиждаме пълен кръг на масива (включително минаване през популярни туристически места, като Ruta del Cares  и Covadonga lakes;

- Финал на Fuente De и по възможност веднага придвижване към Asturias. Искаме да останем някъде по крайбрежието 4 нощи, базата да ни е една. Все още не сме запаили място, като предпочитаме да е бунгало в къмпинг или нещо сред природата (ако е близо до океана още по-добре) пред апартамент. И да има публичен транспорт - влак ако е още по-добре. Ако някой има идея - моля да сподели място за спане между Хихон и Сантандер. 

- След това се местим към Билбао и съм платила три нощувки в студио в едно градче близо до Билбао (Portugaлете). Вероятно ще си букнем през Get your guide тур до Mundaka, Gernika и Gaztelugatxe, защото не виждам вариант за самоорганизация. Също така ще идем един ден до San Sebastian. Ще имаме и време за Bilbao.

- Купих билети от Bilbao до Barcelona за евтината им компания Vueling Airlines. Има 4 полета дневно. 

- Летим за Бг от Барселона. Едва ли ще ни остане повече от ден там, но решихме, че акцента е Северна Испания и Барселона е малко гъ. път да види, но все тая, вече имаме билети.

Разполагаме с общо 16 дни, надявам се да стигнат за важното и да се наредят нещата.

Ще докладвам как е, не съм била в Испания и се опасявам :), че много ще ми хареса. Макар да не знам дали Астурия и Баския са "истинската" Испания, но ще кажа как е била първата среща :). 

• Харесвам 8
Публикувано:

Моите планове също са за Астурия и малко Сантандер, без Билбао и Сан Себастиан в момента, но може и да греша и да ги прекроя. Принципно искам и Билбао и Сан Себастиан, но може би в друго пътуване, обаче тия полети колко ще се задържат не е ясно и може и да не е добър избор. Имам още месеца и половина да помисля. 

Публикувано:
преди 12 часа, jorocontrola каза:

Далеч преди да пуснат директните полети преди почти 2 години ходих на сватба там и съм докладвал:

За теб знам, помня и съм дала подобаващ поздрав в темата 🙂

Освен това си препрочитам местата, търсейки поста ти с лупичка и по автор. 
Не съм забравила и скромността ти как уж не си можел да разказваш 😃

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Ваня Кърпарова
Публикувано:

@jorocontrolaБлагодаря, ще се възползвам от идеи за плажове, тъй като по картата всичко, което гледам ми се вижда яко и не мога да си избера плажове. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 10.06.2026 г. в 9:14, Ваня Кърпарова каза:

Ние потегляме след десетина дни. Никога не съм се чувствала толкова неподготвена теоретчино за път, и тъй като основната цел на пътуването ни е масивът Picos de Europa, приключението ни ще представлява нещо такова:

- Път до Сантандер;

- Веднага хващаме автобус до Potes, което е село във вътрешността, спим на къмпинг близо до Potes;

- От Potes към подножието на планинския масив, спим на Fuente De;

- 5-6 дни  в планината, като предвиждаме пълен кръг на масива (включително минаване през популярни туристически места, като Ruta del Cares  и Covadonga lakes;

- Финал на Fuente De и по възможност веднага придвижване към Asturias. Искаме да останем някъде по крайбрежието 4 нощи, базата да ни е една. Все още не сме запаили място, като предпочитаме да е бунгало в къмпинг или нещо сред природата (ако е близо до океана още по-добре) пред апартамент. И да има публичен транспорт - влак ако е още по-добре. Ако някой има идея - моля да сподели място за спане между Хихон и Сантандер. 

- След това се местим към Билбао и съм платила три нощувки в студио в едно градче близо до Билбао (Portugaлете). Вероятно ще си букнем през Get your guide тур до Mundaka, Gernika и Gaztelugatxe, защото не виждам вариант за самоорганизация. Също така ще идем един ден до San Sebastian. Ще имаме и време за Bilbao.

- Купих билети от Bilbao до Barcelona за евтината им компания Vueling Airlines. Има 4 полета дневно. 

- Летим за Бг от Барселона. Едва ли ще ни остане повече от ден там, но решихме, че акцента е Северна Испания и Барселона е малко гъ. път да види, но все тая, вече имаме билети.

Разполагаме с общо 16 дни, надявам се да стигнат за важното и да се наредят нещата.

Ще докладвам как е, не съм била в Испания и се опасявам :), че много ще ми хареса. Макар да не знам дали Астурия и Баския са "истинската" Испания, но ще кажа как е била първата среща :). 

Може ли да споделите, къде точно ще са нощувките ви в Пикос де Еуропа? 🙂

Ваня Кърпарова
Публикувано:

Мога да споделя как планираме, а как ще се получи ...само Господ знае :).

1. Fuente De - Sotres (без лифт)

2. Sotres - Poncebos

3. Poncebos - Covadonga lakes

4. Covadonga - Vegarebano

5. Vegarebano - Collado Jermoso

6. Jermoso - Fuente De 

Последният ден е къс, но искаме да спим на Collado Jermoso, заради местоположението.

Носим си бивачна екипировка. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Ваня Кърпарова
Публикувано:

Здравейте и да се разпиша в тази тема за впечатленията ми от Северна Испания.

Приключението ни беше около 16 дни, като включваше и обиколката на трите масива на Picos de Europa. 

Кацнахме в Сантандер и изобщо не сме го разглеждали, а отпрашихме веднага за планината с автобус. Публичният транспорт не е много добре уреден. Има много малко автобуси, не са точни, а регионалните им влакове Renfe са много стари (но все пак вървят де, макар и много да закъсняват).  Една интересна история все пак от Renfe с добри впечатления от нас за организацията - на път от Llanes за Bilbao (всъщност влака за Santander) влакът се развали в нищото. Криво-ляво успя да ни закара до близката гара, където вече ни чакаха таксита, за да ни закарат до Santander.

Ползвахме няколко пъти влакове, защото обикаляхме. Ползвахме и автобуси, приемливи са цените.

На мен Северна Испания много ми хареса, а това беше едва първата ми Испания въобще!

Много разнообразна природа, култура, храна, не е пренаселено, няма тълпи туристи, не е много топло, много е зелено...а планината Picos de Europa e брутална!

Малко по-подробно какво сторихме и какво видяхме:

След кацането в Santander веднага хваналме автобус до едно малко градче Potes, което е туристическо и е сравнително близо до Picos.

Там уцелихме екстремно високи за региона (около 40 градуса) температури. Това не ни попречи да опитаме сайдер номер едно за 2025 г. и нещо интеересно черно на шайби за ядене, което после разбрахме, че е от свинска кръв, лук, брашно и подправки :). Вкусно беше - кава се borono - традиционен деликатес от планинските райони на Кантабрия.

Останахме две нощи в хубав къмпинг с басейн до Poites. 

До една от стартовите точки на трека - Fuente De, от Potes няма обществен транспорт (около 20 км са) и трябваше да си поръчаме такси (35 евро). На Fuente De има телеферик, който качва горе на масива (ние не го ползвахме за начало на трека ни, защото тръгнахме рано, но трябваше да си добавим едни 3 км с около 1000 м положителна денивелация много стръмно качване). За зла участ накрая на приключението ни в планината уцелихме ден за профилактика за телеферика и трябваше да го слизаме тоя стръмнак, но предпочетохме да изходим 8 км до едно друго село Espinama и там да сложим края на прехода. По този начин самият трек ни стана 140 км с около 10 км положителна и малко повече от 10 км отрицателна денивелация. 

Няма да разказвам сега тук за прехода, ще си го опиша подробно (както обичам да правя), ако някой се интересува - ще му дам подробности. Определено беше абсолютната черешка на пътуването!

Планината е наистина брутална! Казвам го от позицията на човек, койтo e минал скоростно най-предизвикателните трекинги в Европа.

Тая планина ми скри шапката!

Не, че не го очаквах де, но за пореден път се убеждавам, че традиционния туризъм с обикаляне на градски забележителности не е за мен. Прибирането ни бе от Барселона и толкова безразлична бях към нея, че даже съжалих, че я включихме в пътуването...Но причината за това е емоцията от планината и красотите на северното Испанско крайбрежие. 

Та, в планината всичко мина по план. Беше много трудно! Бяхме по Anillo de Picos 5 и половина дни. Този трек е за много добре подготвени туристи. Има доста изложени участъци, пасажи, които не са осигурени и такива с вериги и въжета, има и метални стълби на един дълъг участък също. Има много корави стръмни качвания и спускания.

След трека си повикахме отново такси до Potes и веднага прекачихме на автобус до един разпределителен град: Unquera. 

Бях запазила хубав апартамент на топ място в една от централните улички на Llanes (https://apartamentoslapuebla.com/el-cordial-de-fausto/) - препоръчвам горещо (4 нощи в мезонет за 320 евро). Llanes е малко и много кокетно градче в Астурия с влакова гара, на добра локация за обиколка на красиви плажове, градчета и села. 

Оставихме си един цял ден за почивка и се разходихме до съседни плажове. Прелестно е!

Оттам с влак ходихме за ден до Ribadesella. Хубав типичен град, с известна пешера, за която се запазват билети месеци напред (пещера със скални рисунки на десетки хиляди години - Cueva de Tito Bustillo). Има голям красив плаж, стар град и река, която образува живописни меандри до вливането си в океана.

На следващ ден пак хванахме влак в същата посока (западно от Llanes), с цел да посетим интересни природни забалежителности като Playa de Gulpiyuri и Bufones de Pría. Да знаете, че за да се видят като природни феномени, те се посещават на прилив и бурно море съответно. Иначе са си едни обикновени дупки 🙂 в скалите :). Е, не точно, де, много са яки, препоръчвам разходка по тези места, особено пеша, защото се минава и през много, много яки плажове. 

Друго интересно за областите в Северната част на Испания - сутрин (до към 10) улиците са празни и по обяд заведенията се пълнят, всички излизат накипрени и пият сайдер, вино и бира, хапват пинчоси и се прибират следобед. Затваря се всичко и се отваря късно вечер, като се повтаря горното - не е като да не си пийват местните (всички - възрастни и млади). 

Ta - Llanes е много хубаво градче!

След четири дни там хванахме влак до Santander и оттам веднага смяна на автобус за Bilbao. Бях запазила студио в едно кварталче Portugalete до което има метро. 

Този квартал (или отделен град, не знам) е близо до Bizkaia bridge - една от най интересните забележителности на Bilbao. 

В Bilbao e препоръчително да си купите карта за транспорт, тъй като с нея излиза много евтино, а също така обхваща пътуване с публичен транспорт до Gaztelugatxe, както и транспорта в San Sebastian. Плаща се пластката от 3 евро и се зарежда сума. За нас за три-четири дни струваше около 15 евро транспорта, като картата може да се ползва повече от един човек, но се маркира толкова пъти, колкото хора я ползват. Маркира се на качване и слизане. Цени на атракциите, които ние посетихме: 11 евро за Bizkaia bridge (минаване отгоре), 15 евро за стадиона на Athletic Bilbao - San Mames, 18 евро за музея Guggenheim. Gaztelugatxe e безплатно, но се запазва предварително през сайт, защото е ограничен достъпа. 

Баския очевидно не е много Испания, което се доказва и от това, че по време на престоя ни в Билбао имаше мач на националния отбор на Испания от световното и никой не гледаше. Но пък сигурно има южноафриканци, защото града празнуваше победа на Аржентина (първо мислех, че е заради Меси, но се оказа, че там има много южноафриканци).

Ние отидохме и с автобус до San Sebastian за ден - прекрасен град, но ми дойде малко пренаселен. Иначе има жестока архитектура, два огромни плажове, хълм с музей и гледка над града (има крепост и паметник и си струва качването).

Много, много ми хареса Северна Испания, а за Picos de Europa - незабравимо преживяване!

Слагам линк към една друга тема, която отворих, с много снимки.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 11 часа, Ваня Кърпарова каза:

Оттам с влак ходихме за ден до Ribadesella. Хубав типичен град, с известна пешера, за която се запазват билети месеци напред (пещера със скални рисунки на десетки хиляди години - Cueva de Tito Bustillo).

В тази пещера можеше ли да се снима? Не питам конкретно за нея, но предполагам, че отговорът ти ще важи и за тази, която току-що букнах, защото са все част от културното им пещерно наследство. Указанията са все на испански и са голям текст, та малко ме мързи да чета 😉

Не знам какво ми става, но аз за семейното августовско пътуване все забравям да се подготвям 😃 Сигурно защото самолетните билети са от миналото лято, нощувките и колата от януари-февруари, един билет за влак от Франция до Испания имам и билети за Гастелугаче по суша и вода. Последните 3 месеца са ми по-начесто пътуванията и нещо взех да се излагам в подготовката, неглижирам потока от туристи.

Та напомни ми за пещерите. Тази, която си посетила, ми идва далеч, но около Сантандер, където ще е настаняването ни, има други подобни с рисунки от неандерталци и хомо сапиенси 🙂 Отварям общия им сайт и о, за някои - Cueva de El Castillo и Cueva de Las Monedas, съм закъсняла - няма места, ама нормално при достъп от 7 души за последната.

Все пак си намерих билети за интересна пещера - Cueva El Pendo, също с високи отзиви и праисторически рисунки, предлага и цели 14 места на тур 😉

Ето то сайта за билети (15€ за пещера)

https://cuevas.culturadecantabria.com/reservas/
За Алтамира, музеят-репликата знае ли някой как стои въпросът с достъп и билети. Пак не мога да се ориентирам в испанската информация.

• Харесвам 1
Публикувано:

Питах Gemini и се оказа,че е забранено.

За съжаление, в тези пещери (както и в почти всички с праисторически рисунки в Кантабрия) снимането е абсолютно забранено.

Това правило важи за всички обекти, които се виждат на екрана ви – El Castillo, Las Monedas, Chufín, El Pendo, Hornos de la Peña, Cullalvera и Covalanas. Ограничението се налага от съображения за сигурност:

• Благодаря 1
Публикувано:

Посред нощите реших да действам с билетите за музея Алтамира - 3€ за възрастен и безплатно за деца до 18 г.,  но трябва и за тях билет. Оказа се не толкова бързо и лесно. Със Сафарито на тела ми не ставаше, та след няколко опита и допитване до AI обърнах на Chrome. С малки засечки и недоглеждане от моя страна стана резервацията. В крайна сметка имам 3 билета за 12.08., но не съм видяла, че за достъпа до Neocueva сме с различен тайм слот през 10 мин. Не е кой знае какъв проблем, ще наместя малката разлика.

Разпределих посещенията на двата обекта Museo de Altamira и Cueva El Pendo в два отделни дни, за да не ни идва вповече пещерното дело 😄, а и да се съчетават с други места в различните им посоки.

Общо взето билетите за часовете до и около обед се изчерпват. Летният сезон не бива да се подценява, вкл. за Алтамира, и предварителната резервация е силно препоръчителна, за който не иска да виси на опашка в губене на време.

Ето го сайта на Museo de Altamira с включено посещение на репликата Neocueva в определен времеви слот -

https://www.cultura.gob.es/mnaltamira/visita/compra-entradas.html

с препратката към бъгавия сайт, чрез който реално става покупката

https://entradasmuseo.bancosantander.es/#/open/checkout/product/00-00089Fl/express

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Набързо реших и аз да се разходя до тая част на Испания. Както в повечето случаи, програмата ми е сгъстена, но за малко време. Ще се съчетаят  гледане на стари и нови места, хапване и пазар.

Билетите са взети  до Сантандер, 19-22 септември, нали няма отпуска, та всеки ден е ценен, само с 1 работен ще мина.

Понеже съм живял няколко месеца и съм ходил поне 20 пъти, града не ме интересува. От летището ще се вземе кола под  наем за цялото време, 4 човека ще сме.

Прегледах двете фирми, които са споменати назад и се оказа, че не ми вършат работа. Едната има лимит от само 200км на ден другата 350км.

Имаше опция да се плати за повече, но цената става над цената на стандартните фирми с пълна застраховка и без лимит на километрите.

Та накрая резервирах от enterprise работи от 8 сутринта и е на терминала, даваше различни цени през мобилна версия апп и компютър, както и при различни IP и избор на страна/език.

В крайна сметка успях да сваля 20евро от общата цена и взех форд фокус или подобна, за 3  пълни дни с пълна застраховка 0 ексес и без лимит на километрите за 175евро.

Сега плана, все пак на някои места съм бил.

1. Кацане в 8:30 на 19ти и взимане на колата, следва път до Виго, че предния път го пропуснах, 5-5,5 часа го дава гугъл или към 14-14:30 часа ще сме там. Ще го видим и към 18-19часа ще се преместим в любимата ми Понтеведра, където и ще нощуваме.

За вечерта ще се хапне във Фидел отваря в 20 часа.

2. Обиколка на района, не знам кои села ще посетя този път, по някое време ще тръгнем към Луго. 2 часа е пътя, не съм бил там, най-стария град бил в областта, като и там ще нощуваме. Отсега резервирах в едно кръчме - Os Cachivaches, даже в Мишелин гида е. Работи само на обед/следобед и взех втора смяна от 15:30

3. Преди обед ще хванем за Билбао 5 часа е пътя, като ще спрем на пазар в Ribadeo, от там взех миналата година най-добрата vaca rubia на около 50-60% от цената в Испания, вакумират ги парчетата, които си избереш да ти режат.

Следобед към 14-15 смятам да стигнем в Билбао, бил съм много отдавна за 1/2 ден и нямам много спомени. Ще се  разходим следобед, ще тестваме  на поне 2 места pintxos (в момента разследвам къде и какво точно,  заподозрените са Sorginzulo, Bar Fermín, Bar Bakaikoa, Bar Nashville,El Huevo Frito, con B de bilbao ) и ще нощуваме.

На 22 сутринта ще тръгнем по-рано за летището, дава го 1 час пътя, а и аз съм го карал  за толкова. Планувам да стигнем в 8, да върнем колата и на самолета.

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз съм много неприятно изненадана. Летим сутринта тази събота до Сантандер, по разписание трябва да пристигнем в 8.30ч и плана  ми беше да тръгнем веднага към Овиедо, където ще са ни първите 4 нощувки. И мислех да си купя билети за автобуса на Alsa или на място или днес/утре. Днес за моя изненада на сайта на Алса дава, че няма места за всички слотове в събота, чак до 19.45ч, който е първия възможен за купуване. Купих да не останем съвсем на улицата, ама хич не ми се стори в Сантандер до 8 вечерта почти като полета е 5 сутринта и на практика няма да съм спала почти. Сега се чудя, толкова голям ли е реално наплива от Сантандер до Овиедо, че два дни предварително да са свършили билетите или продават само част он-лайн и има ли шанс на място да го сменя с по-ранен час.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Бръмбар каза:

Аз съм много неприятно изненадана. Летим сутринта тази събота до Сантандер, по разписание трябва да пристигнем в 8.30ч и плана  ми беше да тръгнем веднага към Овиедо, където ще са ни първите 4 нощувки. И мислех да си купя билети за автобуса на Alsa или на място или днес/утре. Днес за моя изненада на сайта на Алса дава, че няма места за всички слотове в събота, чак до 19.45ч, който е първия възможен за купуване. Купих да не останем съвсем на улицата, ама хич не ми се стори в Сантандер до 8 вечерта почти като полета е 5 сутринта и на практика няма да съм спала почти. Сега се чудя, толкова голям ли е реално наплива от Сантандер до Овиедо, че два дни предварително да са свършили билетите или продават само част он-лайн и има ли шанс на място да го сменя с по-ранен час.

Не знам дали може на място. Но веднъж ,докато се чудех до последно за кой час точно сутринта да взема билет Овиедо-Мадрид ( обратният ми полет беше вечерен от Мадрид),билетите за избрания вече час свършиха . Обаче късно вечерта се появиха отново. Просто бяха пуснали втори автобус. Та може да следите до последно в приложението.

• Харесвам 1
Публикувано:

Има влакове, ама сутрешния е в 8:30 и го изтърваш, после чак 15:30, но е 5 часа пътя, 13 евро на човек.

Това са две столици на области все пак, нищо невероятно е да няма места последния ден за някои часове. 

От 11 автобуса за деня, няма места за 5 или под половината, друг е въпроса, че са  за часовете преди и след обед.

В момента има две места за автобуса в 16 часа

Може да се отказваш до 24 часа по-рано. 

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

В момента има две места за автобуса в 16 часа

Може да се отказваш до 24 часа по-рано. 

И то ако билетът е  тарифа flexible. Още ги има местата за 16ч

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря и на двамата. Да, видях го влака, но не ми харесаха 5-те часа път. Днес излезнаха и тези места в 16ч, първо се мъчих с промяна на часа, но нещо не ми се получи - трябва да правя промяната поотделно на всеки билет, а ме беше страх да не купя за единия, а междувременно на другия да не мога да направя промяната. После купих нови и реших да канцелирам старите, обаче понеже съм ги купила като двупосочни, ми даде съобщение че трябва да канцелирам и в двете посоки. Обаче като тръгна да канцелирам и в две посоки ми вдига таксата за канцелиране (макар че времето на връщане би трябвало да позволи безплатно да се канцелира) и стана над 15е за канцелиране. Новите билети са двата 30 и реално само 15на евро ще спестя. Затова засега ги оставих и старите и ще видя дали по-късно не мога да направя промяна. Надявам се двупосочния билет да ми е валиден дори да не съм използвала първата отсечка - трябва да го проверя. Също като пробвах отначало само да променя часа, ми даде като такса около 7 евро за промяна, но като стигнах до плащане сумата която ми изписваше за плащане беше около 30,  което още повече ме озадачи (може би я начислява като промяна на всеки билет и всяка отсечка) и затова накрая купих нови, те и новите бяха 30-на евро. Въобще в някакъв филм се вкарах. 

Катя мравката
Публикувано:

Вчера се върнах от Сантандер. Предишната нощ имаше там  безплатен концерт на някаква тяхна  международна звезда със заря и  имаше километрична опашка от деца и младежи до влязат. Явно е имало цяла нощ дискотека и сутринта към 6-7 часа градът гъмжеше от младежи. На една малка уличка едно момиче лежеше на земята, не знам дали не беше дрогирано и крещеше към мен за помощ. Един едър младеж уж се опитваше да ѝ помогне да стане. Аз не знам испански и не можах да се обадя на 112, а ме беше страх да се разправям с него, аз съм възрастна и дребна и не можах да помогна. Също нямаше никакви автобуси и таксита. В края на краищата успях да хвана автобуса за самолета, за което всъщност съжалявам, защото така ми се искаше да прекарам още няколко дни в това райско кътче. 

• Шок 1
Публикувано:
На 23.07.2026 г. в 0:28, Alexander каза:

Набързо реших и аз да се разходя до тая част на Испания. Както в повечето случаи, програмата ми е сгъстена, но за малко време. Ще се съчетаят  гледане на стари и нови места, хапване и пазар.

Билетите са взети  до Сантандер, 19-22 септември, нали няма отпуска, та всеки ден е ценен, само с 1 работен ще мина.

Понеже съм живял няколко месеца и съм ходил поне 20 пъти, града не ме интересува. От летището ще се вземе кола под  наем за цялото време, 4 човека ще сме.

Прегледах двете фирми, които са споменати назад и се оказа, че не ми вършат работа. Едната има лимит от само 200км на ден другата 350км.

Имаше опция да се плати за повече, но цената става над цената на стандартните фирми с пълна застраховка и без лимит на километрите.

Та накрая резервирах от enterprise работи от 8 сутринта и е на терминала, даваше различни цени през мобилна версия апп и компютър, както и при различни IP и избор на страна/език.

В крайна сметка успях да сваля 20евро от общата цена и взех форд фокус или подобна, за 3  пълни дни с пълна застраховка 0 ексес и без лимит на километрите за 175евро.

Сега плана, все пак на някои места съм бил.

1. Кацане в 8:30 на 19ти и взимане на колата, следва път до Виго, че предния път го пропуснах, 5-5,5 часа го дава гугъл или към 14-14:30 часа ще сме там. Ще го видим и към 18-19часа ще се преместим в любимата ми Понтеведра, където и ще нощуваме.

За вечерта ще се хапне във Фидел отваря в 20 часа.

2. Обиколка на района, не знам кои села ще посетя този път, по някое време ще тръгнем към Луго. 2 часа е пътя, не съм бил там, най-стария град бил в областта, като и там ще нощуваме. Отсега резервирах в едно кръчме - Os Cachivaches, даже в Мишелин гида е. Работи само на обед/следобед и взех втора смяна от 15:30

3. Преди обед ще хванем за Билбао 5 часа е пътя, като ще спрем на пазар в Ribadeo, от там взех миналата година най-добрата vaca rubia на около 50-60% от цената в Испания, вакумират ги парчетата, които си избереш да ти режат.

Следобед към 14-15 смятам да стигнем в Билбао, бил съм много отдавна за 1/2 ден и нямам много спомени. Ще се  разходим следобед, ще тестваме  на поне 2 места pintxos (в момента разследвам къде и какво точно,  заподозрените са Sorginzulo, Bar Fermín, Bar Bakaikoa, Bar Nashville,El Huevo Frito, con B de bilbao ) и ще нощуваме.

На 22 сутринта ще тръгнем по-рано за летището, дава го 1 час пътя, а и аз съм го карал  за толкова. Планувам да стигнем в 8, да върнем колата и на самолета.

Пътуваме заедно, но за нас е първо посещение на тази част от Испания, та ще обикаляме големите градове: Билбао, Памплона, Сан Себастиян и каквото остане като време вечeрта в Сантандер преди полета. 

Ако си проучил заведенията за хапване в Билбао, пиши за да ги пробваме и ние 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Като ви чета и взех да се притеснявам за транспорта, който мислех, че ще вземам на място за повечето отсечки.

Останах с впечатление, че от Сан Себастиан до Билбао се пътува с някакъв тип регионален автобус.

Вие с какво пътувахте от Билбао до Сан Себастиан и обратно?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Вие с какво пътувахте от Билбао до Сан Себастиан и обратно?

Действах, както сметнах за добре и каквото показват maps/AI 🙂

Взех билети от Сан Себастиан до Билбао с Alsa за след две седмици (09.08). Цената за двама възрастни и младеж(ка) е 24€ и нещо, т.е. към 8€ икономична тарифа. Първо, че денят е неделя и второ явно билетите от/към морето свършват по-бързо. Другата алтернатива за транспорт с автобус е Lurraldebus - част от групата на Avanza. Цената е 13+€ и в моя случай нямаше смисъл да ги предпочета за разликата от 15€ повече и към 30 мин. по-късен автобус.

Още не съм взела билети от Билбао за Сантандер, защото ще са през седмичен ден - вторник и гледам, че и за предстоящия има. Но и това ще направя предварително вероятно в края на следващата седмица. 
Това, което ме тревожи, са пожарите около Бордо - началната точка на пътуването ни и тези край Мадрид. Има хиляди евакуирани и гъст дим/много лошо качество на въздуха, предупреждения. А за следващите дни коментират още по-усложнена обстановка… Засега самолети кацат, но някои бавни и бързи влакове са спрени, както и част от магистралата от Бордо към границата с Испания е затворена. В града Бордо също има някаква пелена от дим, като се гледа мапс, сателитен формат …

Положителното от обстановката за момента е, че пълното слънчево затъмнение на 12 август и възпрепятстването на хоризонта от “нормални” облаци са последната ми грижа. Май на пръсти се броят спокойните пътувания 😂 или по-скоро запомням другите 😉

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
В момента, Бръмбар каза:

@ДиянаВ, вие кога пътувате за Бордо и какъв е планът ви след това?

На 5 август пътуваме.

Планът е:

- 2 нощувки в Бордо - 05-07.08; придвижване с бърз влак до границата с Испания;

- 2 нощувки в Сен-Жан де Люз - 07-09.08; почивка на плажа за някои от групата и активности за мен - параглайдинг и връх Ла Рун😜

- 2 нощувки в Билбао - 09-11.08, с попътно Сан Себастиан на 09.08. и Гастелугаче на 10.08.;

- 3 нощувки покрай Сантандер, Лиенкрес - 11-14.08.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, притеснителни са пожарите около Бордо, но има и доста време до 5 август. Надявам се да ги овладеят и безпроблемно пътуване пожелавам!

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.