Прескочи до съдържание

Избор на балансирана карта за салони и кешбек

Препоръчани мнения

Публикувано:

Изчетох доста в големите 3 теми за български банки, салони и Револют и се загубих 😁

Доста от вас имат DSK WIzz, Master world и Revolut едновременно, а аз нямам нито една от мързел, консерватизъм или тъпота, още се уточнява 😁.

Крайно време е да се започне от някъде.

Условията по картите са динамични и предполагам за това никой не си е играл да ги обобщи.

Доколкото съм разбрал:

- най-висок кешбек 2% има DSK Wizz, но можеш да ги харчиш само за полети на WIzz (и евентуално някакви car hire). Ако превърташ целия семеен бюджет има вероятност да не можеш да изхарчих точките, а и няма безплатни салони. 

- масово Platinum картите имат по 1% кешбек и някакви салони

- дебитните висока категория като Master World имат най-добрите условия за салони, но нямат кешбек. Има ли дебитни карти с кешбек?

- Revolut - добър кешбек RevPoints, обаче обмяната за мили нещо там никога не съм имал успех. Това ли е най-изгодния начин за харчене на RevPoints? Ако вземем за пример Metal plan (по-скъпа такса от Platinum картите, точките много грубo ми изглеждат на 0.5% кешбек). Ако точките се използват за хотели, но само до първите 20% отсъпка(Up to 20% off: ~50 points per EUR) и ако предположим, че цента не е по-висока отколкото през други сайтове, това вече прилича на 1% с всички условности. Ясно, че има други предимства с теглене, превалутиране(и тук е сложно), за салони има само някакви отстъпки при Metal plan.

Ще съм много благодарен ако някой може да ми го смели за моя случай и да ме посъветва каква карта да избера:

- 3-4 салона за двама годишно са ми достатъчни, доплащания по 30Е не бих дал, салона в София не ми е плюс, ходим на летището максимално късно.

- максимум кешбек, ако минават всички харчове на семейството през тази карта трябва и да има голям лимит на кешбека, трудно ми е да го сметна, но примерно 500Е за годината.

- ако може да е дебитна ще ми е по-спокойно откъм източване, защото при кредитна ще трябва да е и с някакъе доста голям лимит, но тук май няма да ме огрее (не открих дебитни с кешбек, освен Revolut)

- имаме сметки в ПИБ, Алианц и ОББ и при равни условия би било по-лесно организационно да е някоя от тях (а те за съжаление не са най-често цитираните в темите тук, вероятно други са по-изгодни).

- превалутирането ми е доста трудно да сметна каква му е тежестта в общата картинка

- други предимства:

- subscriptions на Revolut не ме блазнят много

- застраховката на Excess-a вероятно си струва, но ми е трудно да се пречупя и да взимам кола без застраховка 

- тегленето от банкомати в чужбина го избягвам и да е 2-3 пъти годишно, т.е. около 20Е разход за комисионни при стандартна банка

- преводи не изпращам по принцип

• Харесвам 4
Публикувано:

Платинена Мастер кард от ПИБ ти дава 6 салона годишно, 1% кешбек и 10% кешбек за заведения във вторник. Общия годишен кешбек е 254 евро, дава се на всеки 6 месеца ако имаш оборот от 15000 евро за този период. Хубавото е, че нямаш такса за първата година и ако за година направиш оборот от 20000 евро нямаш пак такса. Ако изкараш допълнителна карта на жена си към основната ще имате още 6 салона годишно, това към днешна дата.

• Харесвам 8
Публикувано:

За салоните не мога да съм ти от полза, но прочетох, че нямаш Револют. Ако ще се присъединявяш, нека някой твой познат те покани чрез referral link и ако изпълниш няколко условия (не са особено сложни - примерно поръчка на карта, няколко покупки в магазин и т.н.), той ще получи парична награда. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Тук в Бразилия ако се присъединиш към Револют с реферал, дават 3000 точки бонус. В България май дават по 20-40 евро според промоцията. Трябва новия член да използва картата, не просто да се регистрира.

Той Револют си е задължителен за често пътуващ, дори и да не събираш точки.

Голям процент кешбек няма, защото законово е ограничена таксата, която банките взимат за картова транзакция. 1% е абсолютен връх, 2% на Уиз е трик, защото не са истински пари.

• Харесвам 4
Публикувано:

Е, нищо не пречи да се комбинира добра карта с топкешбек.

Пък и той не може да се ползва за всичко.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , neuromancer каза:

Е, нищо не пречи да се комбинира добра карта с топкешбек.

Пък и той не може да се ползва за всичко.

Така е, пък може и един Curve да се добави за разкош. 😉

Публикувано:
преди 4 часа, Captain45 каза:

Платинена Мастер кард от ПИБ ти дава 6 салона годишно, 1% кешбек и 10% кешбек за заведения във вторник. Общия годишен кешбек е 254 евро, дава се на всеки 6 месеца ако имаш оборот от 15000 евро за този период. Хубавото е, че нямаш такса за първата година и ако за година направиш оборот от 20000 евро нямаш пак такса. Ако изкараш допълнителна карта на жена си към основната ще имате още 6 салона годишно, това към днешна дата.

Платинената карта на ПИБ кредитна ли е  ,защото в петък , в банката ми казаха, че за дебитната платинена има 25 евро такса на година ?

Публикувано:

Има и кредитна и дебитна MC Platinum в ПИБ.По-горе става въпрос за кредитната.Дебитната няма кешбек.2.5€ е месечната такса на дебитната МС Platinum, не знам за какви 25€ става дума.Толкова мисля е годишната такса за обикновена МС кредитна карта.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 54 минути , stanimir каза:

Има и кредитна и дебитна MC Platinum в ПИБ.По-горе става въпрос за кредитната.Дебитната няма кешбек.2.5€ е месечната такса на дебитната МС Platinum, не знам за какви 25€ става дума.Толкова мисля е годишната такса за обикновена МС кредитна карта.

Прав си, 2.5 евро на месец ми казаха. Моя грешка. Благодаря  !

• Харесвам 1
Публикувано:

Тук положението е всеки сам си преценя, но ще споделя моето решение за двама активно пътуващи. Имам една кредитна VISA Gold, която за сега ми позволява безплатен престой в софийския салон за двама. Освен това ми носи 1% кешбек, който практически се равнява на около 250 евро годишно защото гледам основните суми покрай пътувания и развлечения да минават през тази карта. Покрай новата промоция на VISA предполагам ще получа и значителен кешбек от посетени места за хранене в страната и чужбина, но на този етап нямам преки наблюдения. По тази карта реално не плащам годишна такса защото правя нужния оборот. По отношение на салоните ползваме две дебитни MasterCard Platinum, които ни носят по 6 безплатни салона на година. ОК, не е достатъчно, но реално при добро планиране се справяме. За тези две карти общо плащам около 60 евро годишно, като периодично част от сумата се изплаща с 10% кешбек от заведения във вторник. Със сигурност предстоят промени, времената на дайнърсите са безвъзвратно отминали, но поне за последните две години това е относително добре работеща схема за нас...

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 21 часа, Captain45 каза:

За допълнителната карта четох, че има такса ~75E, тя също ли отпада при натрупан оборот по основната или се брои отделен оборот за нея? Никъде не успях да открия информация за това.

Публикувано:
преди 31 минути , Duke каза:

Тук положението е всеки сам си преценя, но ще споделя моето решение за двама активно пътуващи. Имам една кредитна VISA Gold, която за сега ми позволява безплатен престой в софийския салон за двама. Освен това ми носи 1% кешбек, който практически се равнява на около 250 евро годишно защото гледам основните суми покрай пътувания и развлечения да минават през тази карта. Покрай новата промоция на VISA предполагам ще получа и значителен кешбек от посетени места за хранене в страната и чужбина, но на този етап нямам преки наблюдения. По тази карта реално не плащам годишна такса защото правя нужния оборот. По отношение на салоните ползваме две дебитни MasterCard Platinum, които ни носят по 6 безплатни салона на година. ОК, не е достатъчно, но реално при добро планиране се справяме. За тези две карти общо плащам около 60 евро годишно, като периодично част от сумата се изплаща с 10% кешбек от заведения във вторник. Със сигурност предстоят промени, времената на дайнърсите са безвъзвратно отминали, но поне за последните две години това е относително добре работеща схема за нас...

Аз гледах, че Gold картите имат 0.75% кешнбек, твоята от коя банка е? Или е някакво заварено положение от преди време?

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, Oshko каза:

Аз гледах, че Gold картите имат 0.75% кешнбек, твоята от коя банка е? Или е някакво заварено положение от преди време?

ПИБ

Да, прав си - 0,75% е кешбека.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

+1

С тази разлика, че ние ползваме за кредитна карта DSK-Wizz (2 бр.), което минимум е 2% кешбек, разбира се, изхарчени в WIzz.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , ven62 каза:

+1

С тази разлика, че ние ползваме за кредитна карта DSK-Wizz (2 бр.), което минимум е 2% кешбек, разбира се, изхарчени в WIzz.

Предпочитам истински пари, а тези така или иначе ги избягвам всячески като превозвач...

Публикувано:

Малко встрани от темата, но все пак може да е полезно - всички фирмени MasterCard (Business Debit, Business Credit) също дават по 4 посещения годишно.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Предпочитам истински пари, а тези така или иначе ги избягвам всячески като превозвач...

"Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки."

Под ловене на мишки предимно се имат предвид полетите София-Айндховен-София.:wink:

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

"Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки."

Под ловене на мишки предимно се имат предвид полетите София-Айндховен-София.:wink:

Да, това всъщност е един от двата (другият е Лондон, че там монопола на нискотарифните дори е още по-сериозен!) редовни маршрута по които периодично ползваме нискотарифни, но дори и по него предпочитам да летя с ирландците. Да не говорим, че Амстердам ни е по-удобно летище и като цяло през последните 12 години полетите са в съотношение 60% (Луфти, Остриън, България Еър през Амстердам), 25% (Раян през Айндховен) и 15% (Уиз през Айндховен), но това си е лично мое решение на база "надеждност/цена/качество" на услугата. И, за да не сме съвсем офтопик, на летище Схипхол има сравнително приличен салон, който в нашия случай чудесно разделя пътуването на две точно по обед, за разлика от летището в Айндховен, което май скоро няма да открие отново салон...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Ilian359 каза:

Малко встрани от темата, но все пак може да е полезно - всички фирмени MasterCard (Business Debit, Business Credit) също дават по 4 посещения годишно.

също и World Business Debit е много добра, имам с нея 10 посещения, а не плащам нищо за самата карта

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , antea каза:

също и World Business Debit е много добра, имам с нея 10 посещения, а не плащам нищо за самата карта

На коя банка е?

Публикувано:

аз имам един общ въпрос за кредитна карта (не българска)

имам един Американ експрес, който не ми трябва, няма особени бенефити, а има такса

наскоро ме зарибиха с МС black, която е малко по-добра  от Амекса и направо смятах да спирам амекса.

Сега обаче същата банка, към която имам Амекса е анонсирала нова карта, която ми изглежда интересна, но още няма информация (за таксата и каквито и да било подробности) освен рекламата и трябва да чакам.

Та се чудех дали да откажа Амекса първо (имам общо 3 карти с голям лимит, без заеми и въобще не знам как работят тия неща с кредитния рейтинг), или примерно да изчакам да пуснат новата карта и да им звъня евентуално да сменя Амекса с другата? Предполагам по-добре така, и ако ми откажат да откажа амекса и да кандидатствам за другата, че обратното не става. Питам защото съм звънял за да откажа карта и са ми предлагали по-добри условия, стига да остана, но пък в случая искам направо друга карта...

в момента не се предлага активно новата карта, иначе нямаше да пиша тук, а напраео да звъня....

Публикувано:
преди 8 часа, Oshko каза:

За допълнителната карта четох, че има такса ~75E, тя също ли отпада при натрупан оборот по основната или се брои отделен оборот за нея? Никъде не успях да открия информация за това.

Аз като питах при заявката за издаване на допълнителна карта към основната разбрах, че и за нея важат промоционалните условия за натрупан оборот. Иначе в тарифата таксата е 150 лв на година за допълнителна карта. Но със сигурност за първата година си важи без такса, а си има кешбек от 1% при натрупан оборот от 10 000 евро за 6 месеца не повече от 130 евро + още 6 безплатни посещения на салони. Като мине първата година ще видя дали ще има такса за допълнителната карта. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.