Прескочи до съдържание

Кърлежи и болести предавани чрез тях

Препоръчани мнения

Публикувано:

За пръв път ме налазва кърлеж. Вчера бяхме в планината, а докато се къпех тази сутрин видях зачервяване и буболечката, която така вяло се вееше, че в първия момент помислих, че е коричка от рана, която ще падне всеки момент. Не беше надут и пълен с кръв както е по картинките. Просто го дръпнах и той лесно се отскубна.

Чета, (включително и във форума ), че в първите 24ч се поставя ваксина за тетанус. Аз дори не знам кога ме е ухапал и дали е смукал кръв от мен или само се канеше да го направи преди да го махна. 

Чета и че проф. Кантарджиев бил казал, че не е необходима ваксина, само антибиотично лечение. 

Чета и че не е необходимо нито ваксина, нито антибиотици преди да се появят определени симптоми, просто трябва да  следиш как изглежда мястото на ухапването и дали няма да имаш грипоподобни симптоми с температура до 30 дни. 

Познавам и хора, които въобще не се стресират от кърлежи, махали са ги сами и нищо не са си били или пили. По обстоятелственото ми обяснение лесно може да разберете, че не съм от тях.

Кажете, моля ви, какво правите при ухапване от кърлеж?

• Харесвам 2
Публикувано:

аз не съм лекар, но ако не е се е закачил здраво не е имало време да ти предаде нещо

жена ми просто ги маха, и ако нещо развиеш симптоми впоследствие вече се лекуваш (трябва да запомниш за кърлежа да не се търсят глупости без полза)

не знам дали тук кърлежите са по-безопасни, ама така действа

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 54 минути , iMari каза:

Чета и че не е необходимо нито ваксина, нито антибиотици преди да се появят определени симптоми, просто трябва да  следиш как изглежда мястото на ухапването и дали няма да имаш грипоподобни симптоми с температура до 30 дни. 

Познавам и хора, които въобще не се стресират от кърлежи, махали са ги сами и нищо не са си били или пили.

Ето това правим. @IvoS е като лепка. Вадили сме ги в 99% от случаите сами дезинфекция ня мястото със спирт и чакаш дали ще има симптоми. Тогава се ходи на лекар.

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 4 часа, neuromancer каза:

но ако не е се е закачил здраво

Имах зачервяване като ухапано от комар. А с целия си акъл хубаво стиснах мястото след като го махнах, да не би да е останало нещо от него, та сега зачервяването е малко по- голямо. Само мога да гадая какво е правил паразитът върху мен. 😏

преди 3 часа, MayaS каза:

Ето това правим. @IvoS е като лепка. Вадили сме ги в 99% от случаите сами дезинфекция ня мястото със спирт и чакаш дали ще има симптоми. Тогава се ходи на лекар.

А в останалия 1%?😁

Публикувано:
преди 3 часа, iMari каза:

Имах зачервяване като ухапано от комар. А с целия си акъл хубаво стиснах мястото след като го махнах, да не би да е останало нещо от него, та сега зачервяването е малко по- голямо. Само мога да гадая какво е правил паразитът върху мен. 😏

Малко кръгло зачервяване е нормално, ако се увеличи доста тогава е проблем. Трябва да се пази кърлежа в затворено малко шише за изследване. Но то пак е само ако развиеш някакви симптоми. В твоя случай не се е бил закачил здраво и не смукал така, че минимална вероятност от зараза.

преди 3 часа, iMari каза:

А в останалия 1%?😁

Ходим да го вадят на лекар. Но никога не са изписвали лекарства. Казват да се следи и ако няма развити симптоми си свиркаш.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

Питай патило,в случая-мен.

Преди десетина години,влизайки в банята,видях малка червена пъпчица.Понеже кожата ми е светла и много чувствителна,на следващия ден отидох на кожен лекар,който ми каза,че ми няма нищо и ми даде рецепта за мехлемче,с което да се мажа.

Изпълнявах стриктно,докато след дни не се появи голямо синьо-лилаво петно,като пръстен.Отидох при друг лекар,който само с един поглед ми каза,че това е лаймска болест.Кърлеж не е имало,само ухапване.Направих изследване и се оказа точно това.Дадоха ми антибиотик и след един месец отново кръвна проба.Всичко беше ок.Миналата година си правих отново тест,няма нищо Слава Богу.

В такъв случай е задължителен първо кръвен тест и после,ако е положителен веднага антибиотик.

Съветвам те да отидеш на кожен лекар и да не предприемаш бабешки илачи,защото нелекуването на ухапване от кърлеж може да има сериозни последствия в годините.Артрит,нарушен сърдечен ритъм и т.н.

Успех.

• Харесвам 6
  • Шок 3
  • Благодаря 1
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, iMari каза:

За пръв път ме налазва кърлеж. Вчера бяхме в планината, а докато се къпех тази сутрин видях зачервяване и буболечката, която така вяло се вееше, че в първия момент помислих, че е коричка от рана, която ще падне всеки момент. Не беше надут и пълен с кръв както е по картинките. Просто го дръпнах и той лесно се отскубна.

Чета, (включително и във форума ), че в първите 24ч се поставя ваксина за тетанус. Аз дори не знам кога ме е ухапал и дали е смукал кръв от мен или само се канеше да го направи преди да го махна. 

Чета и че проф. Кантарджиев бил казал, че не е необходима ваксина, само антибиотично лечение. 

Познавам и хора, които въобще не се стресират от кърлежи, махали са ги сами и нищо не са си били или пили. По обстоятелственото ми обяснение лесно може да разберете, че не съм от тях.

Аз бих си сложила ваксина против тетанус. Заплаща се, но не е стряскаща сума с манипулацията. Така в следващите 6 месеца ще знаеш, че си защитена и при рани от ръждясали метали и други. Мен не ме е хапал кърлеж, дъщерята - да и я ваксинирахме. Иначе преди много години доброволно исках такава ваксина, като спасявах живота на домашна котка - вадих й езика при гърчове от някакво натравяне и яко ме беше нахапала. Не е болезнена ваксината. За мен го направи и се чувствай спокойна, без да се наблюдаваш. Последното може да доведе до симптоми от внушение, поне така си мисля 🙂

Редактирано от ДиянаВ
Незнайно защо съм написала щъркел вместо кърлеж 😂
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

По принцип,  всички имаме ваксина за тетанус, която се поддържа на всеки 10 години, на 25, 35 45 и т.н. 

Кантарджиев е прав е не се налага, но ако не са правени редовните реимунизации, не пречи да се сложи. Да се има предвид, че е доста гадна. Мен ме боля 2 месеца ръката след инфекцията за тетанус, с оток и зачервяване на мястото на убождането. Това след едно хубаво порязване с ножчето за сваляне на винетки/и всякакви стикери от предното стъкло. 

За антибиотик мненията са доста разнопосочни, затова е добре да чуем какво ще каже специалиста.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не се слага ваксина за тетанус. Макар чисто теоретично да е възможно, няма описан случай на заразяване с тетанус сред ухапване от кърлеж.

Кърлежът не се носи за изследване. Центърът по заразни и паразитни болести от години вече спря да изследва кърлежи, защото е безсмислено. Ако някоя частна лаборатория ви навива да им носите кърлеж за изследване, просто иска да ви вземе парите.

Много голям процент от кърлежите са заразени с Borrelia burgdorferi, и в огромния брой на ухапвания от такъв кърлеж, няма да се заразите с Лаймска болест.

Само ще се паникьосате.

Не се изследвате, понеже толкова скоро след ухапването няма тест, който да покаже достоверен резултат. Чакате поне месец, ако ще се изследвате. През това време следите за симптоми. 

Ако липсват симптоми, не се започва антибиотично лечение. Това беше една краткотрайна мода преди около петнайсетина тодини, която много бързо отмря,тъй като безусловно се доказа, че това приложение на антибиотици в първите дни след ухапването от кърлеж, не снижава по никакъв начин вероятността от последващо развитие на Лаймска болест. 

Зачервяването в началото не е проблем. Въпросът е да не се разпространи и впоследствие да стане като ануларен (кръгов) обрив. Това е почти сигурен белег за Лаймска болест. Тогава трябва да се започне терапия.

По-малко позната от Лаймската болест, а всъщност по-опасна, е Марсилската треска. При нея зачервяването в мястото на ухапването много бързо прогресира до некроза и се образува есхара (черно петно с коричка, tache noire), скоро след това се появява и обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата (много молко са заболяванията, при които обрив може да засегне длани и стъпала).

Наличието на някой от тези симптоми е достатэчно основание за начало на антибиотична терапия, като средството ва избор е doxycycline. Всички други антибиотици, които не са от групата на тетрациклините, са с твърде половинчат ефект.

Зобитият кърлеж се вади от кожата без забавяне. Хваща се с пинцета възможно най плътно до кожата и се дърпа, не рязко, но право нагоре, без отпускане и, най-важното, без да се върти! Сред по-възрастните хора битува тая дивотия, че кърлежът трабвало да се върти. Кърлежите не се завинтват, те забиват челюстите си. Въртенето увиличава риска главичката на кърлежа да се скъса, челюстите и слюнчените жлези да останат в раната и болестта да се предаде.

По същата причина кърлежът не трабва да се боде с гореща игла (за @MayaS го казвам), кожата около него не се маже с олио. Всичко това шокира кърлежа и той може да отделя повече слюнка и да предаде по-лесно инфекциите.

Ако кърлежът не излезе при дърпане с пинцета, се отива при лекар, който следва да извади кърлежа с разрез на кожата.

• Харесвам 22
  • Благодаря 15
Публикувано:

@master_of_germs, има ли случаи на Марсилска треска в София и региона. По югоизточна България и Бургас редовно имахме такива през летните месеци, но се твърдеше, че тя е ендемична за този край. Сега ми стана любопитно каква е ситуацията тук, по софийско. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@master_of_germs, благодаря за подробното обяснение, както и на всички писали по този казус.

А къде се вади кърлеж в София? Знам за един кабинет в Пирогов, пред който много се чака. Предполагам има и други места, особено полезно ще е ако работят и през уикенда, защото тогава основно ходим през трева.

С пластмасови или с метални пинсети е по- добре да се вади кърлежа в домашни условия? Виждам, че освен пинсети се предлагат и подобни продукти за замразяване жизнените функции на кърлежа:

https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030011815

Добра идея ли е да се ползват?

Извинявам се, че така окупирах темата, заради една буболечка, ама поне да разнищим казуса докрай.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:

Със снимка от нета показвам за какво трябва да следиш.Моето беше такова-лаймска болест.И беше през 2009г.

Тогава,както е написал @master_of_germsсамо на Янко Сакъзов правеха изследването и лекарите даваха антибиотик.

Сега не знам как е.

Ако снимката не е подходяща за темата,моля модератор да я изтрие.

Lyme-disease.jpg

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря @jungfraujoch.

То лошото е, че аз лесно правя алергични реакции от всякакви ухапвания на насекоми. Това, което си показала е доста сходно с реакция, която направих след ухапване на оса преди няколко години. 

Публикувано:
преди 4 часа, iMari каза:

Благодаря @jungfraujoch.

То лошото е, че аз лесно правя алергични реакции от всякакви ухапвания на насекоми. Това, което си показала е доста сходно с реакция, която направих след ухапване на оса преди няколко години. 

В случая снимката ясно показва обрива "тип мишена" при лаймска болест. Няма начин при ужилване от оса да изглежда по такъв начин.

преди 7 часа, Lyubina каза:

@master_of_germs, има ли случаи на Марсилска треска в София и региона. По югоизточна България и Бургас редовно имахме такива през летните месеци, но се твърдеше, че тя е ендемична за този край. Сега ми стана любопитно каква е ситуацията тук, по софийско. 

По учебниците си пишем, че ендемичната зона е цялото Черноморие и наистина доскоро беше почти непозната във "вътрешността" (както казваме при нас в Добруджа).

Напоследък обаче зачестиха случаите цяла южна България, и горнотракийската низина вече се брои за ендемичен район. Около София не толкова.

То навремето и Лаймската болест си я учехме като ендемична у нас само за Добруджа и Лудогорието, но отдавна е повсеместна в цялата страна.

преди 5 часа, iMari каза:

@master_of_germs, благодаря за подробното обяснение, както и на всички писали по този казус.

А къде се вади кърлеж в София? Знам за един кабинет в Пирогов, пред който много се чака. Предполагам има и други места, особено полезно ще е ако работят и през уикенда, защото тогава основно ходим през трева.

С пластмасови или с метални пинсети е по- добре да се вади кърлежа в домашни условия? Виждам, че освен пинсети се предлагат и подобни продукти за замразяване жизнените функции на кърлежа:

https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030011815

Добра идея ли е да се ползват?

Извинявам се, че така окупирах темата, заради една буболечка, ама поне да разнищим казуса докрай.

Нямам опит с тия спрейове, а честно казано, липсва каквато и да е налична информация в научните портали за провеждани клинични проучвания с тях.

По отношение на пинсетите, поради т.нар. олигодинамично действие на металите, винаги един метален инструмент е за предпочитане пред пластмасов, освен ако пластмасовият не е предварително фабрично стерилизиран и предназначен за еднократна употреба.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, iMari каза:

А къде се вади кърлеж в София?

Аз съм си вадила в хирургичен кабинет във ВИТА. Мисля, че във всяко здравно заведение ще се справят с проблема.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
7 hours ago, iMari said:

С пластмасови или с метални пинсети е по- добре да се вади кърлежа в домашни условия?

Тъй като имам куче, вкъщи имаме всякакви джаджи за вадене на кърлежи - и метални пинсети, и пластмасови, и разни приспособления специално за вадене на кърлеж. С металните пинсети има доста голям риск да се скъса гадинката при ваденето, а с пластмасовите аз поне не успявам да захвана достатъчно стабилно.

Нещото, които при нас върши най-добра работа, е един мини "кози крак", с който се захваща кърлежа и се дърпа. Имаме два размера и се ползва подходящия според големината на кърлежа. Нашите са купувани преди над 10 години, но са от този тип. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Малко в рамките на майтапа, ама се сетих

Тия каишки за кучета наистина действат. След дълга игра с кучето по поляните, по нас имаше 4-5 кърлежа, а по кучето нито един 😀

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Смея се 4
Публикувано:

Когато имах куче (дългокосместо,  порода бобтейл) каишките не бяха препоръчителни, но имаше някакви капки, които се накапваха в областта на врата. Не помня детайли, но кърлежите, които съм откривала винаги бяха мумифицирани. Съответно,  у дома не сме имали подобни проблеми. 

За сметка това се сдобих с такава гадина (предполагам) в двора на кварталната пицария. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 часа, master_of_germs каза:

... Хваща се с пинцета възможно най плътно до кожата и се дърпа, не рязко, но право нагоре, без отпускане и, най-важното, без да се върти! Сред по-възрастните хора битува тая дивотия, че кърлежът трабвало да се върти... 

И кърлежите не са това, което бяха (като совите, между другото). Едно време кърлеж, ама кърлеж - хоботът му като бургия за хилти, 37 мм. Като се завърти един път - 3 витноверта и две титаниеви отвертки чупя после. Винтовертите Parkside на промоция де. Накрая, добре, че баща ми имаше една BZ16A, че да го изкараме. И като се замисля и там ... 2 накрайника отидоха, хем на Bosch.

А сега ... абе, съсипаха я тая държава.

• Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Малко в рамките на майтапа, ама се сетих

Тия каишки за кучета наистина действат. След дълга игра с кучето по поляните, по нас имаше 4-5 кърлежа, а по кучето нито един 😀

Не са ли много големи за кърлежи? То врат няма, къде му я слагаш?

• Смея се 3
Публикувано:
преди 6 часа, Assya каза:

Тъй като имам куче, вкъщи имаме всякакви джаджи за вадене на кърлежи - и метални пинсети, и пластмасови, и разни приспособления специално за вадене на кърлеж. С металните пинсети има доста голям риск да се скъса гадинката при ваденето, а с пластмасовите аз поне не успявам да захвана достатъчно стабилно.

Нещото, които при нас върши най-добра работа, е един мини "кози крак", с който се захваща кърлежа и се дърпа. Имаме два размера и се ползва подходящия според големината на кърлежа. Нашите са купувани преди над 10 години, но са от този тип. 

Ние ползваме за вадене на кърлежи една от четките със здрави и еластични метални шипове на две нива за разресване, че нашата Лиза Кучанова е рунтава порода "шопски б(л)изон" 😉

Раздалечаваме два шипа, поставяме ги под кърлежа, връщат се на позицията си, и тогава теглим с четката нагоре.

Но обезпаразитяваме редовно с капки (не с каишка) и досега само веднъж е хапана от кърлеж. Беше точно сутринта в ден, когато бяха пръскали в парка ни, и кърлежите са се раздвижили в последен опит да се докопат до някого. Изобщо не бяхме влезли в тревните площи; спазвахме предупрежденията.

Каишките пазят и от кърлежи, но по-добре от комари; тях ги ползвахме, докато Кучаната живееше при баба ни в Бургас.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Assya каза:

Аз се сдобих с един по-универсален инструмент за вадене на кърлежи когато си взехме куче. Представлява една пластмасова карта с лупа и от двете й страни два размера за вадене на кърлежи според големината им с размер на кредитна карта и се събира в портфейла. За моя радост не се е налагало да го използвам. Но съм виждал при разходка в Борисовата градина как кърлежите скачат от тревата върху кучето. Ето така изглежда този инструмент : 

save-card-premahvane-kyrlezhi-cena.jpg.6f6f4802915b02aa21a306f4acfea108.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Кърлежите могат ли да скачат?? Да не е било бълхи? 

преди 12 часа, Captain45 каза:

Аз се сдобих с един по-универсален инструмент за вадене на кърлежи когато си взехме куче. Представлява една пластмасова карта с лупа и от двете й страни два размера за вадене на кърлежи според големината им с размер на кредитна карта и се събира в портфейла. За моя радост не се е налагало да го използвам. Но съм виждал при разходка в Борисовата градина как кърлежите скачат от тревата върху кучето. Ето така изглежда този инструмент : 

save-card-premahvane-kyrlezhi-cena.jpg.6f6f4802915b02aa21a306f4acfea108.jpg

Публикувано:

Използвах думата скачат, защото бяха високи тревите и се виждаше как се прехвърлят на кучето. Направо се изстрелваха от тревата. Не бяха бълхи. Поне се убедих, че каишката на кучето работеше безотказно и за кърлежи. Имаше много оплаквания от кучкари, че кучетата им имат кърлежи от тези които се разхождаха в Борисовата градина.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.