Kosta Grudov Публикувано: 31 юли Публикувано: 31 юли Присетих се за темата и да попитам и аз това на какво прилича? Днес го видяхме на малката, няма някаква разлика в поведение/сън/температура, но доста прилича на снимката по-горе.. @master_of_germs би ли помогнал тук, трябва ли да се консултираме с лекар или да изчакаме малко да се разсее? 1
Иван Попов Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август Не съм @master_of_germs, но и аз съм алергичен към ухапвания от насекоми и при мен са се появявали подобни зачервявания. На мен ми прилича по-скоро на локална реакция от ухапване, но само по снимка е трудно да се прецени и не искам да ви подвеждам — все пак не съм лекар и просто споделям лично мнение. При мен при подобни реакции е помагал Алергозан – таблетка и мазане на зачервеното място. Наблюдавайте мястото и ако зачервяването започне да се разширява, стане болезнено или се появят други симптоми, най-добре се консултирайте с лекар. Дано и master се включи с мнение. 1
gini Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август преди 23 часа, Kosta Grudov каза: Присетих се за темата и да попитам и аз това на какво прилича? Днес го видяхме на малката, няма някаква разлика в поведение/сън/температура, но доста прилича на снимката по-горе.. @master_of_germs би ли помогнал тук, трябва ли да се консултираме с лекар или да изчакаме малко да се разсее? Много ми прилича на лаймска. Отидете на лекар веднага, според мен! 1 1
дядо Пепи Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август На 31.07.2026 г. в 18:11, Kosta Grudov каза: трябва ли да се консултираме с лекар Обезателно потърсете мнението на инфекционист. Като гледам така ухапването е станало доста преди да откриете мястото и ореола, който е много характерен за една определена болест. Категорично е ухапване от кърлеж. А това са ранните последици, т.н. биволско око. 1 1
Lindt Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август @Kosta Grudov,и аз съветвам за възможно най-скорошно посещение при инфекционист, макар че не са много. Лично съм имала кръг за лаймската болест и пак не съм сигурна дали така изглеждаше. Веднага започнатата терапия не спря инфекцията при мен, но пък при детето може по-лесно и успешно да се повлияе, ако е това. Дано не е! 2 1
iMari Публикувано: 1 август Автор Публикувано: 1 август @Lindt,може ли да препоръчаш инфекционист? Приятелят ми си е махнал кърлеж преди три седмици, докато беше на нашето море. Няма петна, но мястото стои странно твърдо, като забрало. Аз се притеснявам май повече от него, но предпочитам да отиде на лекар. Другия вариант е след седмица да си направи кръвни изследвания за Лаймска болест и Марсилска треска.
Lindt Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август преди 50 минути , iMari каза: @Lindt,може ли да препоръчаш инфекционист? Приятелят ми си е махнал кърлеж преди три седмици, докато беше на нашето море. Няма петна, но мястото стои странно твърдо, като забрало. Аз се притеснявам май повече от него, но предпочитам да отиде на лекар. Другия вариант е след седмица да си направи кръвни изследвания за Лаймска болест и Марсилска треска. Не мога да препоръчам на 100 %. Аз ходя в Софиямед, там в отделението се правят антибиотичните курсове по 10 дни с вливания. Там ме диагностицира и ми беше дежурен лекар д-р Гаджовска, а сега е по майчинство. Ама не я харесвах особено. Консултирах се с професор Попов преди да ме приемат за лечение и ми допадна като отношение и грижа, но е скъп прегледът и не минава по каса или допълнително здравно изцяло. Бих го ползвала за последваща консултация, не за първоначално назначаване на изследвания. После на визитациите професорът също ме проверяваше, макар да не съм му пациент, но бях бременна и получавах повече внимание. Помня, че са ми казвали, че д-р Славова е негово протеже/ученик и се справя чудесно, но все се разминава графикът й с моя и не съм я посещавала. 1 1
Kosta Grudov Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август Благодаря на всички за мненията. Запазили сме час за инфекционист понеделник сутринта, защото уикенда нямаше избор.. С приятел дерматолог се консултирахме междувременно, каза че препоръчва да пуснем изследвания, защото прилича на лаймска, но не се знае дали е от кърлеж. защото мястото е нетипично, а е възможно да е алергична реакция от друго насекомо. Все пак ще видим какво ще каже инфекциониста. 2 1
master_of_germs Публикувано: 1 август Публикувано: 1 август На 31.07.2026 г. в 17:11, Kosta Grudov каза: Присетих се за темата и да попитам и аз това на какво прилича? Днес го видяхме на малката, няма някаква разлика в поведение/сън/температура, но доста прилича на снимката по-горе.. @master_of_germs би ли помогнал тук, трябва ли да се консултираме с лекар или да изчакаме малко да се разсее? Колко време е чинало от ухапването, преди да се появи обривът? Съжалявам, че не мога да отговарям навреме, но в Андора роумингът реже глави и почти не влизам във форума. 2 1
Kosta Grudov Публикувано: 2 август Публикувано: 2 август преди 5 часа, master_of_germs каза: Колко време е чинало от ухапването, преди да се появи обривът? Съжалявам, че не мога да отговарям навреме, но в Андора роумингът реже глави и почти не влизам във форума. Нямаме идея кога е имало ухапване, не сме усетили, в петък следобед видяхме обрива, в петък сутринта го нямаше.. 1
searus Публикувано: 2 август Публикувано: 2 август преди 9 часа, Kosta Grudov каза: Благодаря на всички за мненията. Запазили сме час за инфекционист понеделник сутринта, защото уикенда нямаше избор.. С приятел дерматолог се консултирахме междувременно, каза че препоръчва да пуснем изследвания, защото прилича на лаймска, но не се знае дали е от кърлеж. защото мястото е нетипично, а е възможно да е алергична реакция от друго насекомо. Все пак ще видим какво ще каже инфекциониста. Толкова скоро след ухапване няма смисъл да се пускат кръвни изследвания за лаймска болест, защото няма да има още антитела. На моето дете като му стана мехур от кърлеж веднага му изписаха антибиотици, въпреки че не беше типичният обрив. След време му направих тест, но излезе точно на границата и до ден днешен се чудя има ли, няма ли... Миналата седмица пък го ухапа комар и така се поду, че педиатър веднага му предписа стероиди на хапчета, с които реших да изчакам, и по-добре, защото се оправи само с мазило и антихистамин. Изобщо насекомите отвръщат на удара, все по-зле става, при нас поне... 3 1
Kosta Grudov Публикувано: 2 август Публикувано: 2 август За момента мислим, че по-скоро не е кърлеж, защото обикновено те си стоят на мястото и не пускат, днес обаче вече кръгът го няма и е останало зачервено само около раничката, което е добър знак. Да видим какво ще каже лекарят. Но да, положението с насекомите е зле, особено в Бургас, където забавиха изключително много с пръскането за комари тази година.. те сигурно вече са развили някаква резистентност.. 2
Kosta Grudov Публикувано: 3 август Публикувано: 3 август Благополучно мина всичко, дори изследвания няма да минава. Според лекарката не е кърлеж със сигурност, най-вероятно става въпрос за комар и се проявяват тези белези по-често при деца, които са имали атопичен дерматит. Но категорично каза, че не е лаймска болест, което беше основното притеснение. Благодаря сърдечно на всички за мненията. 🙂 8 1
Климент Публикувано: 3 август Публикувано: 3 август преди 21 часа, Kosta Grudov каза: За момента мислим, че по-скоро не е кърлеж, защото обикновено те си стоят на мястото и не пускат, днес обаче вече кръгът го няма и е останало зачервено само около раничката, което е добър знак. Да видим какво ще каже лекарят. Но да, положението с насекомите е зле, особено в Бургас, където забавиха изключително много с пръскането за комари тази година.. те сигурно вече са развили някаква резистентност.. Ако е пропуснато пролетното пръскане, няма спасение целия сезон, Странно че Бургас се се замотали, средата на юли бях на Приморско и там нямаше комари, а Дяволската река е перфектна за размножаването им 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега