Прескочи до съдържание

Търся спътник за обиколка на Южна Америка


Препоръчани мнения

Здравейте, както всички в този форум и аз обичам да пътувам или по-точно казано, да пътешествам. Основните фактори, които търся в пътешествията са приключенията, красивата природа(trekking, hiking) и потапянето в местната култура. Най-вече,  ме привличат страните от Латинска Америка, тъй като съм бил в Мексико и част от Централна Америка(макар и само за два месеца), сега бих искал да пътешествам из Южна. Искам, да направя обиколка на целия континент. Според обстоятелствата, обичам да се придвижвам със транспорта, който, най-масово се ползва от местните (евтини автобуси, маршрутки и т.н.), а когато обстоятелствата го позволяват, пътувам и на стоп и пеша. Предпочитам да спя в хостели или много евтини хотели, ползвани от местните(в Мексико, например, на повечето места съм намирал, хотели на цената на хостели), когато обстоятелствата позволяват спя и на палатка.

След това кратко предисловие ще резюмирам и основните моменти за планираното пътешествие-обиколка на Южна Америка-

1) Възрастова група- без значение, важното е човека да споделя основните мотиви за пътуването.

2)Предпочитан стил на пътуване- активен, но без изсилване, когато се натрупа умора се почива.

3)Интереси- приключения, обикаляне сред природата, общуване с местните.

4)Период на пътуването- поне 6 месеца(все пак става дума за цял континент) .

5)Изисквания към хотели, транспорт и храна- предимно хостели или хотели, на цена, близка до тази на хостел, също спане на палатка, когато е възможно.Пътуване предимно с най-евтиния транспорт или на автостоп и пеша, когато е уместно.

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Успех! Ще ти стигнат ли 6 месеца? ;)

Имам молба: ако имаш време и желание да споделиш малко опит за Гватемала (а и за Хондурас и Мексико) - напр. тук:

http://magelanci.com/topic/1946-гватемала-през-германия/

Връзка към мнение

Успех! Ще ти стигнат ли 6 месеца? ;)

Благодаря! Според мен, това е минималният реалистичен срок, има вероятност и да не стигнат, но поне е в рамките на постижимото. Една година е оптимален вариант, но за толкова продължително пътешествие, вероятността да намеря спътник, клони към нула. Не че, за шест месеца е много вероятно, някой да се навие ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Дано да успееш! Много ще се радвам.

(На мен ми се струва по-трудна задача намирането на спътник на един акъл за толкова продължително пътуване, отколкото самото пътуване. Но дано бъда опровергана. Луди глави - много.)

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Nomad, кога мислиш, че може да започне едно такова пътуване. Лятото, есента, догодина? И какъв предполагаем бюджет на човек си заложил горе долу :) 

Самата идея и предложение са страхотни. Имам едни свободни пет шест месеца :) ...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Roje, бих искал да тръгна към края на лятото, тоест, края на септември или пък през октомври. Естествено, евентуалния ми спътник, също ще има думата кога точно да се тръгне. Бюджета го залагам, на около 20 долара дневно, самолетните билети за отиване и връщане,  са отделно от тази сума. С 20 долара(средно на ден), изкарах два месеца в Мексико и Гватемала, при това, покривайки големи разстояния. Мисля, че и за Южна Америка, подобен бюджет би трябвало да ми стигне, при условията на пътуване, които съм описал в първия си пост. Спане само в хостели или хотели с цени като на хостели, при всяка възможност спане и на палатка, за допълнителни икономии. Придвижване с възможно най-евтините автобуси, а във подходящи райони и на стоп, в някои места със природни забележителност, придвижването може да е и пеша за определени отсечки, които си струват да бъдат извървени. Хранене във комедорес и на пазарите, където обикновено може да се опитат автентични местни специалитети на много достъпна цена.

Говоря свободно испански, което, в Мексико и в Гватемала, много често ми помагаше да пътувам максимално икономично, надявам се и в Южна Америка да е така.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Nomad, благодаря за поясненията :) .

Очаквах да е поне към края на годината.

Сега трябва да си помисля добре, да направя всички сметки и да видя кое как е, преди да взема решение.

Че имаме вече платени 10 дни море в Анталия през май и самолетни билети+ хотели за две седмици в Италия през август. Да видим дали ще ми стигне времето да подготвя всичко.

Но пък при всички случаи си заслужава усилията. 6 месеца в Южня Америка :)

Връзка към мнение

Roje, ако решиш да се присъединиш за това пътешествие, датата на тръгване, би могла да се измести и за края на годината, не съм си поставил твърди дати, все още.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здр, ще бъде удоволствие да се организираме за такова далечно пътешествие имам и желанието и времето

Редактирано от Георги
латиница -> кирилица
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Супер! Вече, почти се бях настроил, че няма да си намеря спътник и ще трябва да тръгна сам на това голямо пътешествие( за ужас на близките ми :) ).

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Един приятел обикаля преди няколко години Южна Америка, предимно на стоп и спорадично с някой селски рейс. Мисля че му отне около 8 месеца само за Аржентина, Чили, Боливия и Перу, което си е половината континент, така че и това да го имате предвид, иначе и мен много ме блазни едно такова пътуване :)

Връзка към мнение

Между другото забравих да спомена, че Аржентина и особено Чили имат доста висок стандарт на живот и там не може да се мине много евтино.

В другите държави на повечето места дори няма и цени по магазините и с поназнайване на испански и малко пазаране нещата стават.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аржентина сега не е ли още в голяма криза ?

Преди време срещнах едни аржентинци които обикаляха света от две години и говореха за доста ниски доходи...това може би не пречи да е много скъпо де :)

Връзка към мнение

Съгласен съм, шест месеца  е компромисен срок, за подобно пътешествие, много вероятно е да са недостатъчни, което да наложи по-голяма селективност при решението, кои места да посетя. Най-вероятно, ще пропусна няколко държави като Суринам, Гвиана, Френска Гвиана(департамент на Франция), Уругвай(доста сходен със  Аржентина, която предлага повече атракции, поне за мен).

Определено, някои държави, като Венецуела, Бразилия, Аржентина и Чили са доста скъпи. Бразилия смятам да я обиколя с речни корабчета по Амазонка и притоците, първо по Рио Негро, където е най-запазената и дива джунгла и после по Мадейра до границата с Боливия. На тези корабчета денонощие път с включена храна, излиза  около 15-20 долара(ако се спи в хамак), така ще мога да се вместя в заложения бюджет от 20 долара на ден. В Чили и Аржентина, основния ми интерес е към Патагония, там наистина е прекалено скъпо, но почти навсякъде е безпроблемно спането на палатка. Дори и в Патагония да изляза извън предвидения бюджет, мисля че в Боливия и Перу ще мога да компенсирам, предвид доста по-ниските цени.

Ако не се лъжа, Иван Иларионов, при обиколката си на Аржентина,Чили,Боливия и Перу се беше вместил в бюджет от около 8-9 долара, средно на ден. Мисля, че 20-25 долара дневно, които съм си планирал, би трябвало да ми стигнат, при описания начин на пътуване.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като стана дума за цени се сетих пак за този прекрасен сайт :

 

http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Argentina&city=Buenos+Aires

 

Много полезно е да се четат и коментарите под статистиките. За да се разбере доколко актуален е сайта може да зададете примерно София или града в който живеете в чужбина.

За местата където съм бил цените са съвсем актуални в повечето случаи.

Данните се обновяват постоянно от местни хора.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За страните от ЕС, този сайт е доста точен, предполагам и за повечето, сравнително развити страни, където много хора имат  компютри и достъп до интернет и могат да дават информация за цените в тяхната държава. Проблема е, при някои бедни държави, там се получава изкривяване на данните за цените, защото участват много малко хора и то предимно от богатата прослойка.

Преди бях гледал цените за Гватемала, според този сайт Гватемала беше малко по-скъпа от България, моите впечатления са обратни на данните от сайта, за мен Гватемала е значително по-евтина. Нещо повече, според сайта, Мексико е по-евтино от Гватемала, което не е така, мексиканците от Чиапас(най-евтиния мексикански щат), масово ходят на покупки в Гватемала, имено защото е много по-евтина, обратно на данните от сайта.

 Гледам, че при определяне на цените за София са участвали 266 човека за последните 18 месеца, а за град Гватемала едва 29, голяма разлика при съпоставимо население на двата града. Според мен това е причината за нереалния резултат.

 

Предполагам, че за по-развитите латиноамерикански държави като Бразилия, Аржентина,Уругвай,Чили цените в сайта са актуални.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

здравей nomad, Върнах се от Латинска Америка преди месец и половина. По голямата част от времето бях в Патагония и Атакама. Има варианти да се спи на палатка и да се пътува на стоп. Преди време като се готвех за това пътуване за запознах през нета с един аржентинец, който като цяло пътува на стоп и докато бях там беше направил едно пътуване, с което доказваше, че човек може да пътува и без пари :) ...та с една дума ти пускам гида му който е с доста полезно инфо (ако говориш испански). Той е и доста общителен, така че отговаря на въпроси всякакви :)

 

https://docs.google.com/document/pub?id=19C_89qgbTYZaaujWHIcAIlo9BuhX0CIHLDlZMv6Lx2A

 

Честно казано и аз бих искала да направя такова пътешествие, но 6 месеца са ми доста на този етап :)

 

BTW ..като се върнах, Париж ми се видя евтин  :blush:

Редактирано от petia_a_z
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако не се лъжа, Иван Иларионов, при обиколката си на Аржентина,Чили,Боливия и Перу се беше вместил в бюджет от около 8-9 долара, средно на ден. Мисля, че 20-25 долара дневно, които съм си планирал, би трябвало да ми стигнат, при описания начин на пътуване.

 

Той Иван малко аскет си минава, да не кажа много и не знам дали всички хора могат да карат на неговия стандарт, но принцип да възможно е. Палатката също си е вариант за навскяъде, макар и на част от местата да е доста дискомфортно и проблемно с времето.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

здравей nomad, Върнах се от Латинска Америка преди месец и половина. По голямата част от времето бях в Патагония и Атакама. Има варианти да се спи на палатка и да се пътува на стоп. Преди време като се готвех за това пътуване за запознах през нета с един аржентинец, който като цяло пътува на стоп и докато бях там беше направил едно пътуване, с което доказваше, че човек може да пътува и без пари :) ...та с една дума ти пускам гида му който е с доста полезно инфо (ако говориш испански). Той е и доста общителен, така че отговаря на въпроси всякакви :)

 

https://docs.google.com/document/pub?id=19C_89qgbTYZaaujWHIcAIlo9BuhX0CIHLDlZMv6Lx2A

 

Честно казано и аз бих искала да направя такова пътешествие, но 6 месеца са ми доста на този етап :)

 

BTW ..като се върнах, Париж ми се видя евтин  :blush:

 

Благодаря за полезната информация, ще прегледам гида на аржентинеца задължително. Говоря испански свободно.

Патагония ми е  мечта, защото е едно от последните  диви места, а и гледките спират дъха. Не мога да я обиколя цялата , като конвенционален турист, по финансови причини, но пък обичам да спя на палатка, като се прибави и факта, че Аржентина и Чили са благоприятни за автостоп, мисля че е постижимо.

Надявам се един ден да го осъществя това пътуване през Южна Америка, но засега, поради  лични съображения се налага да направя ревизия на първоначалните си планове и да го отложа за неопределено време.

Той Иван малко аскет си минава, да не кажа много и не знам дали всички хора могат да карат на неговия стандарт, но принцип да възможно е. Палатката също си е вариант за навскяъде, макар и на част от местата да е доста дискомфортно и проблемно с времето.

Даже е голям аскет, шапка му свалям за пътуването което направи, с толкова ограничен бюджет. Признавам, че трудно бих се вместил в 8 долара на ден, дори и само за храна.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...
преди 4 часа, Sanny каза:

А как се стекоха всъщност, ако може да попитам?

Аз успях да си намеря 1 спътник от друг форум и затова станахме 3.

С nomad се озовахме на един полет за Гватемала и оттогава сме направили няколко пътувания из Латинска Америка заедно, за повечето от които съм отваряла теми:

 Гватемала Уругвай, Аржентина и Чили , Панама ; Из Америките:  Куба * Мексико * Колумбия и Еквадор * Перу и Боливия и др.

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.