Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:

В Белгия от 2027 ще е забранено пушенето и вейпването на открити тераси на ресторантите и кафенетата. 

В Нидерлания в момента няма такава забрана, но много общини насърчават инициативата тераси без дим и все повече ресторанти и кафенета въвеждат забрана за пушене на терасите им. 

И в Белгия и Нидерландия, пушенето на гарите и пероните е забранено. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Има съобразителни пушачи, но според мен са малцинство и на масата не им пука даже къде си мятат фасовете. Родителите ми за съжаление пушат, но винаги са се съобразявали и вкъщи вътре не се пуши. Постоянно ползвам една определена метростанция в София, където има шивачка и изи пей пред входа. Не знам какво пушат тия жени от двата обекта, според мен сами си свиват цигари, но мирише чак долу на перона. Не мирише на стандартните цигари, а по силно и гадно. Дали някоя от тях се замисля, че тоя подлез нон стоп мирише заради тях. Особено много ми прави впечатление, когато се върна от държава с по малко пушачи. Веднъж си говорих с познат, живеещ в щатите, след посещението му у нас и каза, че е изумен колко масово се пуши.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

За пушенето в Нидерландия: цигари да се пушат наистина виждам рядко. Цигари не се продават (обясниха ми, че е забранено) в магазини за хранителни стоки и супермаркети.

За сметка на това цял Амстердам вони на трева, включително заведения, магазини, книжарници.... това е една от причините всеки път да тръгвам натам с огромно нежелание. Имам физиологичен проблем с тревата, става ми лошо само от миризмата.

• Харесвам 7
Публикувано:
1 hour ago, Lyubina said:

За сметка на това цял Амстердам вони на трева, включително заведения, магазини, книжарници.... това е една от причините всеки път да тръгвам натам с огромно нежелание. Имам физиологичен проблем с тревата, става ми лошо само от миризмата.

Същото е и във всеки голям  град в САЩ.

• Харесвам 4
Публикувано:

Нещо , което вероятно ще се нареди след най-изключителните оцелявания във високата планина.

Непалски водач прекара близо седмица на около 6000 - 7000м н.в. без подслон, храна и вода.За последно е видян на 29 май над Лагер 3 , но всички издирвания са безрезултатни до тази сутрин , когато е открит полужив саностоятелно да пълзи към базовия лагер :

Everest survival miracle

Dawa-Sherpa-a-week-of-Everest-surviver-768x550.jpg

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 часа, Lyubina каза:

За пушенето в Нидерландия: цигари да се пушат наистина виждам рядко. Цигари не се продават (обясниха ми, че е забранено) в магазини за хранителни стоки и супермаркети.

С дъщеря ми си имаме даже шега. Като се разходя сама из Утрехт или Амстердам и после тя ме пита как беше разходката, да ѝ отговрям 'супер, нидерландците все така ме гледат със светнал поглед", а тя ми отговаря 'това е, защото са се напушили'. 😂 

• Смея се 6
Публикувано:
преди 53 минути , stanimir каза:

Fort Tolukko , Индонезия 

Кой ли е архитектът? 😅

Посещението е фрии оф чардж. В ревютата пише, че има хубави гледки към морето и планината. 

Само трябва да си купиш дрон, ако нямаш. 🤩 

• Харесвам 2
Публикувано:

Най-високият мост в света се превърна в туристическа атракция (снимки)

orig.jpg?_=1780653343

Най-високият мост в света, открит през септември 2025 г. в югозападната китайска провинция Гуейчжоу, се превръща едновременно в туристическа атракция и в двигател на икономическото развитие в региона, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разположен на 625 метра над реката, Huajiang Grand Canyon Bridge е определян като най-високия мост в света. Съоръжението е дълго 2890 метра, а основният му участък между двата пилона е 1420 метра.

Освен че привлича хиляди посетители, мостът значително подобрява транспортната свързаност на местните общности. Новата връзка с магистралната мрежа съкращава пътувания, които преди са отнемали часове, до едва няколко минути.

Вижте още снимки на моста

Ползите от инвестициите се усещат и в по-отдалечени населени места. Сред тях е древният град Тянлун Тунпу, разположен на повече от 100 километра от моста. Селището има над 600-годишна история и води началото си от военен гарнизон от епохата на династията Мин.

orig.jpg?_=1780653435

Градът е известен със своите представления на традиционната опера Диси, отличаваща се с военни сюжети, дървени маски и специфичен сценичен стил. Местни жители разказват, че броят на посетителите нараства, тъй като социалните мрежи им позволяват да популяризират културното наследство на района пред по-широка аудитория, пише още Асошиейтед прес.

orig.jpg?_=1780653012

• Харесвам 7
Публикувано:

IMG_7362.jpeg.69d8c07879e96a14a1d782c0f378ffd8.jpeg

Ден сред кралиците на небето: 32 излитания на Boeing 747 от Люксембург

Когато човек чуе „Люксембург“, обикновено си представя банки, европейски институции и спокоен малък град. За авиационните фенове обаче Люксембург означава нещо друго – едно от последните места в света, където Boeing 747 все още е ежедневна гледка.

По време на престоя си в Люксембург през Flightradar преброих цели 32 излитания на Boeing 747 за един ден от летище Luxembourg (LUX щ). Първоначално помислих, че съм объркал броенето, но след няколко часа наблюдение стана ясно, че това е напълно реално.

Причината се нарича Cargolux: най-голямата европейска товарна авиокомпания, базирана именно в Люксембург. Компанията оперира флот от Boeing 747-8F и 747-400F и разчита изцяло на легендарния Jumbo Jet за своите операции.  

Това прави Люксембург едно от малкото летища в света, където 747 не е рядък гост, а част от ежедневния трафик.

Най-впечатляващото е разнообразието на товарите. В един самолет може да има фармацевтични продукти, в друг автомобилни части, в трети електроника, а в четвърти извънгабаритно индустриално оборудване. Девизът на Cargolux от десетилетия е „You name it, we fly it“ и историята на компанията е пълна с превози на всевъзможни необичайни товари.  

Голяма част от товарите, които днес поръчваме онлайн, също преминават през такива самолети. Пратки от Amazon, Temu, Shein и други големи платформи често пътуват с карго оператори като Cargolux по маршрути между Азия, Европа и Северна Америка.

Една от причините Boeing 747 да остане незаменим в карго авиацията е уникалната му предна товарна врата. Носът на самолета се отваря нагоре, което позволява товарене на дълги и обемисти товари, невъзможни за повечето други самолети.  

Докато повечето пътнически 747 вече са изчезнали от европейското небе, в Люксембург легендата продължава да живее. За авиационния ентусиаст това е истински рай – място, където „Кралицата на небето“ все още доминира хоризонта.

• Харесвам 8
Публикувано:

От месец юли се променя името и кодът на летище Уест Палм Бийч (Флорида, САЩ)

west.jpg

Ако не е сложено в подходящата тема, преместете го 😉

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 15 часа, Hakkâri Spor каза:

Тази вечер в “Кой да знае”:

IMG_2009.jpeg

В 2013 г. е коментирано във форума:

https://www.dezeen.com/2013/09/27/jaktogo-wearable-luggage-by-john-power/

https://stuffa.co.uk/

Аз пътувам с подобен модел от тънка материя, който става за пролет- лято - есен и има 6 външни и 4 вътрешни големи джоба, непромокаем и със сваляща се качулка, която като се навие и влезе в яката, става възглавничка за врата. Не е купен заради багаж, но е удобен и при необходимост може да събере много.

image.png.448126f3ae9518de0a7f24ef11fb4866.png

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, няма как да публикувам видеото, което пуснаха като отговор на въпроса, за якето с много джобове. Беше доста забавно. Как сигурно някой българин е измислил тези тарикатски тактики... но да се замислим как с 15 кг вещи по джобовете ще можем да седнем на седалката, след като в самолетите дори нямало място за краката 😄  Това предаване е много забавно.

• Харесвам 2
Публикувано:

Не е българин ги измислил , но първите модели такива якета ги шиеха в България преди петнайсетина години -  Jacktogo.

Публикувано:

Миналата седмица в нашия щат беше откраднат ... мост.

20 метров железен мост, произведен в Англия през 19 век изведнъж залипсвал, полицията го намерила със записи от пътни камери на 180 км от мястото му.

Това е бивша жп линия, която е демонтирана, но земята и съоръженията си остават на държавата, а собственикът на земята около линията решил, че мостът е негов и го е продал на някакъв колекционер на антики.

• Харесвам 1
  • Шок 5
  • Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:

Искате почивка, която ще промени живота ви? Пътувайте до тези дестинации

orig.jpg?_=1781699698

Някои пътувания ни оставят с галерия, препълнена със снимки, а други ни носят повече въпроси, отколкото отговори за това как искаш да живееш.

Понякога откриваме, че сме по-смели, отколкото сме предполагали, друг път разстоянието от дома ни дава възможност да осмислим житейско изпитание, или пък да се докоснем до напълно различен начин на живот. Има дестинации, които оставят траен отпечатък дълго след като вече сме разопаковали куфара.

Възможно ли е една промяна в живота да е само на един самолетен билет разстояние, и ако да, откъде се започва?

Експерти са анализирали над 1 500 коментара от най-активните туристически форуми в Reddit, за да установят какво наистина отличава дадена дестинация от всички останали и какво провокира сериозни лични размисли.

Какво прави една дестинация "променяща живота"?

След като прегледа 447 спонтанни споменавания на места, описани в Reddit като "променящи живота" или "трансформиращи", експртите на Explore открояват повтарящ се мотив: потребителите често говорят за тиха, но значима промяна в увереността си, особено сред пътуващите сами.

Изследването показва, че възможността човек да се справи с непознато място по свои правила го кара да се върне променен, макар и не непременно драматично.

За други ключово се оказва пребиваването на място, което помага да се преживеят загуба, болест или край на връзка, благодарение както на физическата, така и на емоционалната дистанция.

Най-изненадващи за Explore са коментарите за срещата с различни начини на живот, особено в страни като Италия, Япония и Мароко, където отношението към времето и ежедневната рутина се движи с коренно различно темпо.

Важна роля има и природата на дестинацията, не само като панорамни гледки, а като преживяване, което кара хората да станат по-осъзнати за света около себе си.

Духовното пробуждане е още един елемент, заради който потребителите определят дадени места като променящи живота.

Кои са трите "променящи живота" дестинации в света?

Япония

Explore установява, че 1 от 10 пътешественици описва Япония като "променящи живота" или "трансформиращи", повече отколкото която и да е друга страна.

Контрастът между свръхмодерните градове на островната държава, включително Токио, с неонови улици, които сякаш никога не заспиват, и традиционните, по-бавни по ритъм градчета, като Такаяма в диви планини, карат пътешествениците да забелязват детайли, обикновено оставащи незабелязани.

orig.jpg?_=1713949595

Индия

Ако Япония насърчава вътрешното вглеждане, Индия прави обратното: тя изисква пълното ни внимание.

Като втората най-популярна дестинация в проучването, Индия е описана от Explore като място, което залива сетивата с цветове, със звуци от пазарните улици и с наситения аромат на подправки, и всичко това е определено като нещо повече от вълнуващо.

Варанаси е духовен център

Нова Зеландия

За пътешествениците, които търсят особена тишина или спокойствие, оставящи трайно усещане за пълно присъствие, Нова Зеландия е правилното място, особено заради кинематографичните си пейзажи от фиорди, вулканични плата и реки.

Участниците в Reddit често обсъждат и впечатлението, което им е оставила маорската култура, както и богатството от традиции, които надхвърлят подредения туристически формат.

orig.jpg?_=1781857065

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, Иван Попов каза:

За други ключово се оказва пребиваването на място, което помага да се преживеят загуба, болест или край на връзка, благодарение както на физическата, така и на емоционалната дистанция.

Наскоро установих нещо, което ме изненада, че едно ново място, град, може да предизвика напомняне за стара травма, без въобще да съм била в този град преди това. Само защото преди сто години един мъж, който тогава ме е държал закачена ми се е обадил за да ме чуе от този град, по време на път. Градът е Сплит. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.