zon Публикувано: 25 юни Публикувано: 25 юни преди 53 минути , Фил каза: На 4.06.2026 г. в 21:27, zon каза: Кой ли е архитектът? 😅 За да не се повтарям - ето тук бях споделял една история от следването , в тази връзка Ако не беше толкова стара крепостта, щях да се закълна, че бившият ми съпруг я е проектирал 😂 в негов стил е 😅 5
Фил Публикувано: 29 юни Автор Публикувано: 29 юни Винаги съм се възхищавал на подобни оригинални хрумки! 6 1 9
horus92 Публикувано: 29 юни Публикувано: 29 юни 2 hours ago, Фил said: Винаги съм се възхищавал на подобни оригинални хрумки! Днес точно прекарах близо 3 часа в музея с неговото име и сега като го видях, умрях от смях. Много добро. 😄 4
stanimir Публикувано: 3 юли Публикувано: 3 юли Почти са готови за ЕС , ако се вярва на Брюксел 😂 "Местните медии разкриха, че ръководителят на агенцията за безопасност на гражданското въздухоплаване MOLDATSA, назначен на поста от настоящите власти, има фалшива диплома за висше образование и пилотски лиценз. Също в четвъртък, 2 юли, държавният секретар на Министерството на земеделието беше задържан по подозрение в подкуп. Александру Мунтяну пое постта на министър-председател на Молдова през есента на 2025 г." Заради спечеленото дело на Пфайзер срещу Румъния и отказа на Букурещ да плати 600 млн. евро за поръчаните ковид ваксини , вчера са блокирани сметките на румънската агенция ROMASTA. 2 1
zon Публикувано: 3 юли Публикувано: 3 юли Когото си поръчаш кафе и си спелуваш името на нидерландски в Старбъкс на гарата в Гент, и получиш това 🙃😅 Винаги уточнявам, че фамилията ми не е Тръм ;)) , за всеки случай да не си изям боя някъде 😅 и наскоро в Париж се уверих, че опасенията ми не са неоснователни 15
aleksandrina Публикувано: 3 юли Публикувано: 3 юли На 29.06.2026 г. в 17:00, Фил каза: Винаги съм се възхищавал на подобни оригинални хрумки! Ооо, това веднага ме препраща към едни странни рисунки- една дама твори с микроорганизми, изолирани от човешки секрети върху петри. Даже и изложба имаше онзиден. На който това би му било интересно- това е профилът ѝ във Фейсбук. Спойлер 3 1
Иван Попов Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли Попаднах на едно много интересно клипче за Япония. С една много приятна песен са представени всички райони на страната. Гледа се с удоволствие, а покрай това човек неусетно научава повече за Япония! 🙂 10
Фил Публикувано: 7 юли Автор Публикувано: 7 юли Понеже нали тук сме общество на пътуващи - малко статистика - колко пътувания в чужбина имаме българите. Данни за 2025 г. Близо 10 млн пътувания ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА ПРЕЗ 2025 Г. ПО СТРАНИ По азбучен ред: О Б Щ О 9 848 159 в т.ч. Европейски съюз 5 626 753 Австрия 314 513 Белгия 142 905 Германия 571 799 Гърция 2 242 450 Дания 34 693 Ирландия 14 256 Испания 223 408 Италия 329 530 Кипър 9 657 Малта 12 245 Нидерландия 100 843 Полша 85 681 Португалия 21 959 Румъния 920 878 Словакия 37 254 Словения 34 506 Унгария 77 348 Финландия 6 858 Франция 226 268 Хърватия 55 213 Чешка република 130 883 Швеция 18 731 Други страни от ЕС 14 875 Други европейски страни 4 012 020 Норвегия 10 701 Обединено кралство 224 587 Република Северна Македония 344 172 Руска федерация 9 588 Сърбия 730 762 Турция 2 653 249 Украйна 3 537 Швейцария 35 424 Други страни 19 829 Израел 1 744 Канада 5 434 Съединени американски щати 12 651 Останал свят 189 557 И подредени по брой - логично най-много пътувания има до комшиите О Б Щ О 9 848 159 Турция 2 653 249 Гърция 2 242 450 Румъния 920 878 Сърбия 730 762 Германия 571 799 Република Северна Македония 344 172 Италия 329 530 Австрия 314 513 Франция 226 268 Обединено кралство 224 587 Испания 223 408 Останал свят 189 557 Белгия 142 905 Чешка република 130 883 Нидерландия 100 843 Полша 85 681 Унгария 77 348 Хърватия 55 213 Словакия 37 254 Швейцария 35 424 Дания 34 693 Словения 34 506 Португалия 21 959 Швеция 18 731 Други страни от ЕС 14 875 Ирландия 14 256 Съединени американски щати 12 651 Малта 12 245 Норвегия 10 701 Кипър 9 657 Руска федерация 9 588 Финландия 6 858 Канада 5 434 Украйна 3 537 Израел 1 744 Източник - НСИ Ако имаше начин да се изведе разбивка и за конкретни хора, сигурен съм, че Жорката и още няколко магеланци от форума щяха да окупират челните места! Стана ми интересно да погледна за сравнение в статистическите годишници на НСИ и стари данни, например първата половина на 60-те на минаиля век. Не е съвсем сигурно какво точно са броили, защото пише "българи, посетили други страни", а не пътувания, но така или иначе в онези години ако някой пътуваше в чужбина, то много рядко беше повече от веднъж годишно (ако изключим работещите на дипломатическа служба, в някои външнотърговски дружества, или шефове на предприятия). Но пък данните са от раздел "Туризъм", та може и да не са включени служебните пътувания и командировки, кой знае. ЗА 1964г. общо около 140х. - най-много до съседна Югославия (това малко ме изненада), следват СССР, Румъния и ГДР (впрочем три от тези четири държави вече не съществуват). 14
Oshko Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли Ако имаше разбивака на 'Останал свят' щеше да е много интересно, жалко че няма. 2
traveler Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли Не очаквах, че толкова малко са посетили Италия. Или тук е номера на Д.А. с два паспорта - личен и служебен. 1
zon Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли Не съм ходила никога в Дубай и сега разбирам, че това може да бъде голям плюс. Никой не може копче да ми каже 😆 2
jorocontrola Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли преди 3 часа, traveler каза: Не очаквах, че толкова малко са посетили Италия. Или тук е номера на Д.А. с два паспорта - личен и служебен. Абе статистиката е малко стъкмистика. Не знам за Италия, ама ми кажи как няма и 10000 за Кипър…🤨 4
Яничка Публикувано: 10 юли Публикувано: 10 юли За магеланци, които имат път към Порто: Дуа Липа събра 100 книги срещу цензурата в нова библиотека в Португалия Новото пространство отвори врати на 27 юни в емблематичната Livraria Lello в Порто – книжарницата, смятана за една от най-красивите в света. Проектът е реализиран в партньорство между Service95 и португалската книжарница и е първото физическо измерение на идеята зад книжния клуб на Дуа Липа – да създава места, където читатели и автори могат да се срещат независимо от граници, произход и обстоятелства. Manifesto Library не е просто колекция от забранявани книги. Макар много от включените заглавия да са били цензурирани, премахвани от училищни програми или библиотечни каталози, подборът надхвърля темата за забраната. В библиотеката намират място и книги, които поставят неудобни въпроси за властта, расата, пола, идентичността, паметта и политическото насилие – произведения, които дават глас на хора и истории, които някой е опитал да заглуши. 5
Coo Публикувано: 13 юли Публикувано: 13 юли Италианките внасят контрабандно сандивичи и ги ядат тайно на плажа. Подборът на думите в статията е интересен, а за политиките на различните места - да, забелязавала съм и аз, но понеже не съм местна и ми е все тази, отивам на друго място. Panino police: packed lunch bans enrage Italians at pricey beach clubs Child who ate smuggled-in homemade sandwich kicks off latest skirmish over private resorts https://www.theguardian.com/world/2026/jul/11/ban-on-packed-lunches-at-italian-beach-enrages-customers 2 1
stanimir Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Докато в Брюксел още умуват : САЩ правят стъпка към приемане на постоянно лятно часово време Камарата на представителите в Съединените щати е гласувала законопроект, с който се гласува за въвеждането на лятно часово време за постоянно на територията на страната. Решението идва на фона на непрекъснатия натиск да се спре със смяната на времето, отбелязва CBS. Законопроектът е озаглавен "Закон за защита на слънчевото греене“ и е бил приет с 308 гласа "за“ и 117 "против“. В допълнение към изместването на часовниците с един час напред, което се случва през пролетта, мярката ще позволи на щатите да използват стандартно време, ако е в сила изключение преди влизането в сила на федералния закон. Хавай и по-голямата част от Аризона в момента използват стандартно време целогодишно. "Наистина не познавам никого, който да иска да сменя часовника“, каза представителят на Демократическата партия Франк Палоун от Ню Джърси в понеделник, докато Комисията по правилата на Камарата на представителите разглеждаше мярката. Представителят на Републиканската партия Върн Бюканън от Флорида, който внесе законопроекта, заяви във вторник, че смяната на часовото време нарушава графиците "без основателна причина“. Поддръжниците на законопроекта твърдят, че промяната би имала положително въздействие върху режима на сън, здравето на хората и икономиката и би позволила на американците да имат повече часове дневна светлина вечер през цялата година. Критиците му казват, че продължителният мрак в сутрешните часове на зимата би имал отрицателни последици за здравето и безопасността. Законопроектът е внесен и в Сената, но няма яснота дали ще бъде приет окончателно. Президентът Доналд Тръмп е казвал, че ако законът бъде приет и стигне до бюрото му той ще го подпише веднага. 5 1
neuromancer Публикувано: 22 юли Публикувано: 22 юли Ако гледаме площ, доколкото помня луната беше колкото Африка 3
traveler Публикувано: 22 юли Публикувано: 22 юли преди 8 минути , neuromancer каза: Ако гледаме площ, доколкото помня луната беше колкото Африка Африка е 30 370 000 кв км
master_of_germs Публикувано: 23 юли Публикувано: 23 юли преди 22 часа, stanimir каза: 🤔 Македонците не са ли хора ? Тая тема я обърнаха на документална... 1. "Земjo македонска" - документален филм за Месечината. 😮 2. "Проклета да е Австралиja" (Македонска авторска фолклорна песен... Наистина има такава, навремето колко са ми надували главата с нея в "Москвич"-а). 😄 3 1
Иван Попов Публикувано: 24 юли Публикувано: 24 юли ТОТЛЕН ШОК: Заснеха мечка върху електрически стълб! (ВИДЕО) Шокиращи кадри уловиха драматичните последни минути на мечка, кацнала на върха на стълб от електропреносната мрежа в Ню Мексико. Животното бе заснето да се бори за въздух високо над земята, преди трагичен токов удар да сложи край на живота му. Драмата се разигра край Гладстоун, на около 270 километра източно от Санта Фе. Шанън Мъленс пътува със семейството си по магистрала 56, когато забелязва необичайната гледка. Първоначално хората мислят, че виждат мъртво животно. След обръщане на колата и приближаване става ясно, че мечката е жива, но се бори за оцеляване на напречната греда, предава Fox News. Видеоклипът показва животното, което се задъхва и едва пази равновесие на огромна височина. Случаят бързо придоби широка популярност, след като Министерството на вътрешните работи на САЩ сподели кадрите в социалните мрежи. 4 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега